» »

termometer za PC

termometer za PC

flasha ::

Pozdrav 1!!

Zanima me ce bi lahko naredil termometer ki bi meril temperaturo in bi bil prikljopljen na racunalnik ter bi tam laufav program(server) ki bi pol mel neko html kodo pa bi jo vzstavo na stran in bi kazalo temperaturo. Ce je kdo delal kaj podobnega al pa ce kddo ve kje kaj takega kupit za ne prevec kesa bi se priporocal.

Pa da nebi nove teme odpiral imam se eno vprasanje:
Doma mam dva motorcka k bi ju rad vodo z racunalnikom prek neta (komande gor dol levo desno), tak da bi npr mel stran odprto pa bi ble gor 4 pusciice in na kero bi stisno tja bi se premako motorcek, ma kdo kake nacrte al pa ki bi se dal to kupit mi naj prosim pove.

upam da nisn kakih bednih pa ponovljenih vprasanj postavo
LO Nejc

ql000 ::

V obeh primerih bi šlo najlažje z mikrokontrolerjem, četudi se da določene temperaturne senzorje povezati direktno preko RS232 (COM vrata) - uporabi iskanje za ta del foruma. Potem, ko informacijo o temperaturi spraviš v comp je pa itak tvoja stvar kako in kje boš zadevo prikazoval. Brez programiranja ne bo šlo.

V drugem primeru pa definiraj ali hočeš motorčke poganjati preko računalnika, ki bo povezan v mrežo (kar bi bilo najlažje izvedljivo) ali pa brez računalnika. Slednji prijem zahteva nekaj več telovadbe, vendar se da zvoziti, res pa je, da moraš biti pripravljen na manjšo investicijo. Princip bi bil v grobem tak:
- mikrokontroler (jaz bi šel na PIC-a, VolkD bo rekel ATMEL,... isti šmorn, v glavnem izbereš enega in se ga držiš)
- H - mostiči (to je jakostni del za poganjanje motorjev, pri čemer moraš vedeti za kake motorje gre: DC ali kaki koračni motorji, lahko tudi kake druge varijante, uporabi google, ali pa tle napiši oznako motorjev).

Pejt na microchipovo stran ( klik) pa malo pobrskaj po AN (Aplication Notes) za motorje. Če se bo kje ustavilo smo mi tu! :D

BluPhenix ::

Glede temperaturnega senzorja, lahko preveriš tole temo. V njej je nekaj varjant za priključitev senzorja na PC. S senzorjem ki je tam omenjen (DS1820) je veliko projektov na internetu, najboljše, da si prebereš temo, da vidiš če je tisto kar rabiš, drugače bomo naprej predebatirali.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

20sdfj093f ::

Glede motorčkov pa bi verjetno rad obračal kamero, kot to počneš na spletni strani elektro faksa?

Uporabiti moraš koračne motorje (stepper motor, schrittmotor, stepping motor, korakar,...) za katere lahko uporabiš namenski IC ki jih krmili, lahko pa narediš krmilnik sam (za unipolarce je zelo enostaven, za bipolarce malo manj ker obračaš fazo) in jih nato krmiliš bodisi preko paralelnega PC porta bodisi z mikrokrmilnikom.

Tvoja izbira.

LP

ql000 ::

Če imaš kaj raziskovalne žilice lahko vse kar potrebuješ potegneš iz kakega starega tiskalnika, disketnika, kakega starega radija,... V glavnem vse kar plačaš je samo en protoboard. Če rabiš kak mikrokontroler (PIC) pa kar meni reci, se bo kaj našlo ;) !

20sdfj093f ::

Pomoje bo lažje počel to z LPT portom, ker programirati mikrokrmilnik se bo moral naučiti in mu niti microchipovi sampli ne pomagajo...

Najlažja pot je unipolarni korakar, ki dobiva konstantno napajanje, faze pa preko NPNja pelje na ground, baze mu odpirajo pa 4 pini z LPT porta za en korakar, torej za 2 korakarja 8 pinov, ki jih LPT premore in si zmagal... mislim da za programirat v .NET z LPT portom so neke frke z XPji ker ne pustijo normalnega dostopa, ampak o tem je bilo že napisano nekaj v forumu 'programiranje'.

Saj če je s HTMLjem pa kakim PHPjem navajen delat mu ne bo problem....

LPD.

Zgodovina sprememb…

ql000 ::

Ta zadeva IC’s LINK je še malenkost boljš, ni treba nič programirat, samo pošiljaš ukaze po RS232, pa še stand-alone čip je! Sedaj je treba samo še preverit kakšno sample policy imajo.

P.S.
Popravek, sploh nimajo oz. ne pošiljajo vzorcev, sem pa poslal poizvedbo k nizozemskemu zastopniku koliko zadeva stane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ql000 ()

svizec75 ::

Se strinjam s freezeom. LPT pa lepo unipolarca gor pa čao. Morda kakšen ULN driver in to je to.
...mislim da za programirat v .NET z LPT portom so neke frke z XPji ker ne pustijo normalnega dostopa, ampak o tem je bilo že napisano nekaj v forumu 'programiranje'.

"Frka" nastane, ko imaš operacijski sistem tipa NT (4.0, W2k, XP), kjer moraš montirati kernel driver. Lahko si napišeš svojega (DDK od Micro$oftijev) ali pa se izogneš temu z WinIOjem.
WinIO lahko nadzira fizični naslov na nivoju bitov in spreminja vsebino spominske lokacije.
Obstaja tudi Direct IO, vendar j€ plačljiv. Meni se je lepo po pretečenem trial obdobju lepo nakakal v sistem in ga ne nekako morem spravit ven.

A obstaja čistilo za take madeže že pri 30tih, ker ne bi rad gledal tega do 60tih. :D
Verbae volant, scripta manent. Labor omnia vincit improbus.

snow ::

Še ena zadeva za dostop do LPT pod NT/2000/XP: http://www.logix4u.net/inpout32.htm
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[C++] Povezave

Oddelek: Programiranje
3860375 (4752) Karlos
»

[C++] parallel porti na PC

Oddelek: Programiranje
91591 (1354) snow
»

[C++] Programiranje LPT porta v WinXP - pomoc

Oddelek: Programiranje
51543 (1420) sid_dabster
»

Kako omogočiti LPT port v Windows XP!!!!!

Oddelek: Programiranje
61109 (939) ql000
»

LPT (parallel) porti

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61049 (954) Wannabi

Več podobnih tem