Forum » Strojna oprema » PCI REŽA - E - 2.2 - ×16 - ×4 - ×1
PCI REŽA - E - 2.2 - ×16 - ×4 - ×1
gruntfürmich ::
Zasledil sem tele vse oznake za PCI reže. Pa me zanimajo, kaj točno pomenijo in s čim so kompatibilne; ali so raznorazne kartice namenjene točno določeni hitrosti ali ne (zvočna sem, tv tja...)? PCE-E-×16 pa je rezervirana za grafiko, mar ne?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Senitel ::
PCI-E (PCI express) je nekaj povsem drugega od PCI. Za PCI-E obstajajo večinoma samo grafične kartice, ki uporabljajo 16x vodilo.
gruntfürmich ::
a potem navadne pci reže so samo ene vrste, expresov je pa več? ker pri expr sem zasledil ×8, ×1 in kaj pomenijo te številke pred expresi? daj prosim povej kaj več o tem.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Senitel ::
Običajen PCI je paralelno vodilo in tudi to obstaja v večih različicah (32bit in 64bit ter 33MHz in 66Mhz). To so običajno bele reže na matični plošči.
PCI Express je serijsko vodilo in obstaja v večih hitrostnih variantah. Od najhitrejše 16x (8GB/s) preko 8x in 4x do 1x (500MB/s). Na matični so to običajno črne reže različnih dolžin, s tem da lahko PCI-Ex 1x kartico vtakneš tudi v PCI-Ex 16x slot če ti paše.
PCI Express je serijsko vodilo in obstaja v večih hitrostnih variantah. Od najhitrejše 16x (8GB/s) preko 8x in 4x do 1x (500MB/s). Na matični so to običajno črne reže različnih dolžin, s tem da lahko PCI-Ex 1x kartico vtakneš tudi v PCI-Ex 16x slot če ti paše.
kekz ::
PCI-E je serijsko vodilo, ki pa je kljub temu lahko sestavljeno iz več vzporednih vodov (lane).
Vsak lane ima prepustnost 2,5 Mbit/s v vsako smer. Odvisno koliko je teh poti vzporedno, je potem oznaka x1, x2, x4, x8 ...
Načeloma gre tudi obratno in lahko x16 kartico vtakneš v x4 režo. Seveda izgubiš pri hitrosti. Nekatere reže imajo v ta namen na zadnji strani odprto špranjo, da lahko kartica gleda ven iz konektorja.
Za PCI-E obstaja tudi že druga periferija poleg grafike: mrežne kartice, SCSI kontrolerji itd.
PCI-E naj bi nekoč povsem nadomestil PCI in izvedenke. Zaradi nekompatibilnosti ima zdaj večina plat gor oboje. Imel pa sem že priložnost delati z nekaj platami, ki so imele samo še PCI-E.
Vsak lane ima prepustnost 2,5 Mbit/s v vsako smer. Odvisno koliko je teh poti vzporedno, je potem oznaka x1, x2, x4, x8 ...
Načeloma gre tudi obratno in lahko x16 kartico vtakneš v x4 režo. Seveda izgubiš pri hitrosti. Nekatere reže imajo v ta namen na zadnji strani odprto špranjo, da lahko kartica gleda ven iz konektorja.
Za PCI-E obstaja tudi že druga periferija poleg grafike: mrežne kartice, SCSI kontrolerji itd.
PCI-E naj bi nekoč povsem nadomestil PCI in izvedenke. Zaradi nekompatibilnosti ima zdaj večina plat gor oboje. Imel pa sem že priložnost delati z nekaj platami, ki so imele samo še PCI-E.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | LGA-775 se drži dobro (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Rezultati | 13891 (12730) | MrStein |
» | Nova anketa: AGP, PCI, PCI Express, PCI-X? (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ankete | 7786 (6603) | kixs |
» | GeForce 7800 GS AGPOddelek: Novice / Grafične kartice | 5211 (4234) | Brane2 |
» | PCI-E in AGP na eni ploščiOddelek: Novice / Grafične kartice | 3017 (3017) | franci |
» | kdaj bodo prisle nove graficne karticeOddelek: Strojna oprema | 1458 (1001) | kuglvinkl |