Forum » Pomoč in nasveti » Crknil Silicon Image RAID na EpoX 8RDA6+ PRO
Crknil Silicon Image RAID na EpoX 8RDA6+ PRO
Sergio ::
Epox 8RDA6+ pro ima 2 raid kontrolerja. Prvi je Silicon Image, 4 SATA konektorji. Drugi je nVidiin, 2x SATA konektor.
Sredi prejsnjega tedna zmanjka elektrike, in od takrat se racunalnik ni vec hotel naloziti. Po malo trouble shootinga pogruntam, da je ocitno crknil eden od diskov v RAID polju.
Na SiL imam prikljucene 4 diske, 2x RAID0. Ko sem na sveze testno nalozil Winse iz PATA 40 GB diska, se Winsi sploh niso hoteli naloziti, ce sem na SiL prikljucil kateri koli od dveh arrayev. Zazna ju ob bootu, ampak v Windowsih, ko pridem v computer management, dobim blue screen. Jupi.
Izgleda da mi je crknil SiL RAID kontroler. Kako bi lahko resil situacijo?
Plata je sicer se v garanciji, ampak dvomim da obstaja varjanta da bi dobil 8RDA6+, ker je plata precej stara. Ce pa zamenjam plato, pa to za seboj takoj potegne se RAM, graficno in procesor, toliko dnarja pa trenutno nisem pripravljen dat.
A obstaja kaksen Silicon Image PCI kartica, na katero bi prikljucil oba RAID arraya, in bi stvar samodejno prepoznalo? Ker, ko sem hotel RAID array, narejen na SiL, prikljuciti na nVidiin RAID kontroler, zadeva ni delovala.
Vsakrsna pomoc bi bila dobrodosla. Mislim da so diski OK in da bi moral podatke dobiti nazaj, zanima me najbolj pa to, kako bi to lahko naredil brez da bi zamenjal pol masine.
Cheers.
Sredi prejsnjega tedna zmanjka elektrike, in od takrat se racunalnik ni vec hotel naloziti. Po malo trouble shootinga pogruntam, da je ocitno crknil eden od diskov v RAID polju.
Na SiL imam prikljucene 4 diske, 2x RAID0. Ko sem na sveze testno nalozil Winse iz PATA 40 GB diska, se Winsi sploh niso hoteli naloziti, ce sem na SiL prikljucil kateri koli od dveh arrayev. Zazna ju ob bootu, ampak v Windowsih, ko pridem v computer management, dobim blue screen. Jupi.
Izgleda da mi je crknil SiL RAID kontroler. Kako bi lahko resil situacijo?
Plata je sicer se v garanciji, ampak dvomim da obstaja varjanta da bi dobil 8RDA6+, ker je plata precej stara. Ce pa zamenjam plato, pa to za seboj takoj potegne se RAM, graficno in procesor, toliko dnarja pa trenutno nisem pripravljen dat.
A obstaja kaksen Silicon Image PCI kartica, na katero bi prikljucil oba RAID arraya, in bi stvar samodejno prepoznalo? Ker, ko sem hotel RAID array, narejen na SiL, prikljuciti na nVidiin RAID kontroler, zadeva ni delovala.
Vsakrsna pomoc bi bila dobrodosla. Mislim da so diski OK in da bi moral podatke dobiti nazaj, zanima me najbolj pa to, kako bi to lahko naredil brez da bi zamenjal pol masine.
Cheers.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.
on se ji zoperstavi.
Pyr0Beast ::
Možno je, da bi ponoven flash biosa pomagal, loadaš default, shraniš in pobrišeš CMOS.
Meni je enkrat in samo enkrat pomagalo.
Pa se ti je RAID polje ohranilo ?
Meni je enkrat in samo enkrat pomagalo.
Pa se ti je RAID polje ohranilo ?
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
V bistvu ne vem. Po tem ko sem na novo instaliral winse na PATA disk, in hotel pogledati ce so podatki se vedno na diskih, in sel v disk management, se masina usuje.
on se ji zoperstavi.
on se ji zoperstavi.
Ujej.
Možno je, da bo kmalu še kaki disk odpovedal (enkrat dela enkrat ne). Je tisti čipek od SIL kej topel?
Sem imel pa en primer, ko je mašina random zmrzovala zaradi razrahljanega SATA kabla, ki se ni dobro držal konektorja na matični.
Kontroler 1
Kontroler 2
Kolikor vidiš, imata oba SIL čip gor.
Možno je, da bo kmalu še kaki disk odpovedal (enkrat dela enkrat ne). Je tisti čipek od SIL kej topel?
Sem imel pa en primer, ko je mašina random zmrzovala zaradi razrahljanega SATA kabla, ki se ni dobro držal konektorja na matični.
Kontroler 1
Kontroler 2
Kolikor vidiš, imata oba SIL čip gor.
Huh pazi to.
Kupim v TechTradu Sil3114, ki ima 4x SATA in RAID. Identika kot na 8RDA6+.
Vkljucim kartico v PCI slot (pazi, nobenega diska nisem prikljucil gor, vse je bilo kot prej) in si recem "what the hell" in prizgem masino.
Masina se zboota. Normalno sem v Winsih, kot da ne bi z masino nikoli bilo nic narobe. Vsi diski OK, vse particije zazna normalno.
WTF. Sploh si ne upam dat SiL kartice ven :D. Oh well, imam pa placa se za 4 SATA diske vec, zgleda. :)))
Hvala za pomoc.
Kupim v TechTradu Sil3114, ki ima 4x SATA in RAID. Identika kot na 8RDA6+.
Vkljucim kartico v PCI slot (pazi, nobenega diska nisem prikljucil gor, vse je bilo kot prej) in si recem "what the hell" in prizgem masino.
Masina se zboota. Normalno sem v Winsih, kot da ne bi z masino nikoli bilo nic narobe. Vsi diski OK, vse particije zazna normalno.
WTF. Sploh si ne upam dat SiL kartice ven :D. Oh well, imam pa placa se za 4 SATA diske vec, zgleda. :)))
Hvala za pomoc.
on se ji zoperstavi.
on se ji zoperstavi.
Ta JE huda!
Mogoče ti je moralo samo interupte resetirati. Zdej najbrž kartico lahko ven vržeš. Win so prej SIL_onboard lepo zaznali?
Mogoče ti je moralo samo interupte resetirati. Zdej najbrž kartico lahko ven vržeš. Win so prej SIL_onboard lepo zaznali?
BIOS sem resetiral n-krat. Resetiral tiste IRQ layoute nevemkolkokrat.
Kartice pa ne bom dal ven. Providence, jebiga. :)
Win so SIL zaznali, ja. Cisto lepo. Edino sesuli so se ko sem sel v disk management.
Kartice pa ne bom dal ven. Providence, jebiga. :)
Win so SIL zaznali, ja. Cisto lepo. Edino sesuli so se ko sem sel v disk management.
on se ji zoperstavi.
on se ji zoperstavi.
krneki0001 ::
Sergio kok pa pride taka kartica. Sicer ne rabim raida, ker bi samo kak disk še gor prklopu za backupe gor delat in bi pol iz podatkov, ko se jih več nabere naredil dvd-je. Nimam ide kontrolerja na plati in me zajebava, ker moram imet samo scsi diske, tko da bi si še en kontrolerček omislil za navadne diske.
9 jurjev, techtrade. Precej poceni.
on se ji zoperstavi.
on se ji zoperstavi.
Če je tako, potem pa v redu ;)
Možno je tudi, da, ko si jo noter vstavljal kej premaknil.
No, lepo se mej in uživaj v svojem RAID-u
Možno je tudi, da, ko si jo noter vstavljal kej premaknil.
No, lepo se mej in uživaj v svojem RAID-u
krneki0001 ::
) jurčkov pa ni tok velik. Bom v pondelk mal pogledal za to.
Kako pa nastavljaš raide - a se da čist izklopit, al kej javka, če imaš 2 enaka diska(v smislu kao raid se vklaplja sam, če bi dal 2 enaka diska)?
Kako pa nastavljaš raide - a se da čist izklopit, al kej javka, če imaš 2 enaka diska(v smislu kao raid se vklaplja sam, če bi dal 2 enaka diska)?
Cist nastavljivo, kakor zelis.
on se ji zoperstavi.
on se ji zoperstavi.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup računalnika za 185kSIT, komentar prosimOddelek: Kaj kupiti | 1664 (1504) | ZLOky |
» | računalnik za osnovne potrebeOddelek: Kaj kupiti | 3139 (2546) | para! |
» | Katero grafično se bolj splača kupit?Oddelek: Kaj kupiti | 1384 (1192) | gpavlo |
» | Katera matična plošča za AMD64 3200+?Oddelek: Kaj kupiti | 1098 (995) | boštjan |
» | EP 8rda3+ vs ABIT nf7-sOddelek: Strojna oprema | 1198 (1027) | kuglvinkl |