Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
codeMonkey ::
Tesla nima več najboljše mreže (ker je v p&C vključenih toliko ponudnikov), vsaj v Evropi ne...
Saj to mi je cudno, ko se to vedno omenja. Ionity ima relativno dobro pokritost, in ce zelis sparat, se ga drzis. Tu je Tesla se bolj konkurencna. Ampak kaj pa ko zelis ustaviti kjerkoli in ne zelis razmisljati kaksna polnilnica je tam, ampak pac placas vec, ker ti pase tam hrana ali nekaj. Uporabniska izkusnja pa je vseeno enaka. Ali pa da je polnilnica zasedena pa pac gres na naslednjo. Meni je to bolj prakticno. Zato pa sprasujem, ce je s Teslo drugace, ker sem se navadil. Kdaj vstekam pred Billo v nek SC, niti ne vem kaj je, pa kar dela. Podobno na AC.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
billy ::
To, da je nekdo napisal, da temu ni tako, ne pomeni da dejansko ni.
Sem predložil številke. Te ne lažejo. Če ima tesla 3x več polnilnic kot ionity, mora nekaj pomeniti?
Sem predložil številke. Te ne lažejo. Če ima tesla 3x več polnilnic kot ionity, mora nekaj pomeniti?
Ti se vedno ne ves kaj sprasujem
Pod Powerpassom je vez milijon polnilnic v Evropi.
Pod Powerpassom je vez milijon polnilnic v Evropi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Eh ja ::
iKst_ ::
Ja, očitno ne deluje vedno, če je imel kolega zgoraj težave? Zato se sprašujem če je povsod možno alternativno plačilo z navadno kartico. Če je, potem itak ni panike, če želiš furati appe, storitve in podobno, ti kar. Kdor pa ne želi / mu ne deluje pa pač potegne plačilno in je. Je tako?
Kolega nima težav, ker načeloma polni na superchargerjih. Tam je zadeva precej bolj enostavna kot plačilo z bančno kartico.
Ampak kolega raz preizkuša različne polnilnice, ker ga zanima kako zadeve delujejo. Petrol je cca. 2x dražji od Superchargerja 50 metrov stran, pa me vseeno zanima kako zadeva dela.
Kae se pa POS terminalov tiče je pa stanje različno. V Avstriji je na veliko polnilnicah POS terminal. Na Hrvaškem je pa npr. žalost. V Rovinju so v zadnjem letu postavili kakšnih 20 novih hitrih polnilnih mest, pa niti enem ne moreš plačati z bančno kartico, ker POS terminali očitno še niso priklopljeni. Po Sloveniji je tudi loterija.
sparklyslo ::
https://www.zurnal24.si/avto/iz-druge-r...
Nekateri modeli električnih avtomobilov letnika 2022 so pri nemških trgovcih zabeležili tudi več kot 50-odstotni padec cen, bencinski avtomobili iz istega leta pa do 33-odstotni padec cen
1. Hyundai konca (Elektro pogon)- Izguba vrednosti: 53 odstotkov (2022-2026)
2. Hyundai ioniq 5 (Elektro pogon) - Izguba vrednosti: 49 odstotkov (2022-2026)
3. Fiat 500e ((Elektro pogon) - Izguba vrednosti: 48 odstotkov (2022-2026)
4. Tesla model X (Elektro pogon) - Izguba vrednosti: 47 odstotkov (2022-2026)
5. tesla model 3 (Elektro pogon) - Izguba vrednosti: 45 odstotkov (2022-2026)
6. Cupra formentor (Bencin) - Izguba vrednosti: 32 odstotkov (2022-2026)
7. Volkswagen T-roc (Bencin) - Izguba vrednosti: 30 odstotkov (2022-2026)
8. Škoda fabia (Bencin) - Izguba vrednosti: 27 odstotkov (2022-2026)
9. VW T-cross (Bencin) - Izguba vrednosti: 27 odstotkov (2022-2026)
10. VW golf VIII (Bencin) - Izguba vrednosti: 25 odstotkov (2022-2026)
Nekateri modeli električnih avtomobilov letnika 2022 so pri nemških trgovcih zabeležili tudi več kot 50-odstotni padec cen, bencinski avtomobili iz istega leta pa do 33-odstotni padec cen
To, da je nekdo napisal, da temu ni tako, ne pomeni da dejansko ni.
Billy, billy... P@C ni samo Ionity...
Seveda govorimo o resnih DC polnilnicah...teh ne more biti "miljon po evropi"
Eh ja ::
seveda ne, jih je pa v 2026 več kot 20000 kolikor je Teslinih...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eh ja ()
J.McLane ::
sparklyslo je izjavil:
Joj te žurnalovi članki, Kona je postala Konca
2022 je bil hype največji, cene so bile visoke, potem je Tesla začela nižati cene, ostali so sledili. Preteklost ni napoved za prihodnost, sedaj imamo dosti ponudbe EVjev, ki so uporabni in po dostopnih cenah. Takrat se je uporaben EV dobilo za 52k €, kar je tudi navedeno v članku kot srednja cena za ta njihov izračun. Pa pri tej ceni ziher niso upoštevali subvencij.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
sparklyslo ::
sparklyslo je izjavil:
Joj te žurnalovi članki, Kona je postala Konca
2022 je bil hype največji, cene so bile visoke, potem je Tesla začela nižati cene, ostali so sledili. Preteklost ni napoved za prihodnost, sedaj imamo dosti ponudbe EVjev, ki so uporabni in po dostopnih cenah. Takrat se je uporaben EV dobilo za 52k €, kar je tudi navedeno v članku kot srednja cena za ta njihov izračun. Pa pri tej ceni ziher niso upoštevali subvencij.
Gre za povzetek iz Nemški Focus.de...
Jaz nič ne navijam za ali proti ampak, preprican sem, da s trenutno (in sterejso) tehnologijo baterij, bo povprasevanje po 8+ let starih elektricnih avtomobilih ravno zaradi baterije zelo slabo oz. bo cena primerna padla.
Leta 2022 je Tesla Model Y LR AWD v Sloveniji stala 69320€ (lahko preveriš konfigurator na waybackmachine). Jaz sem svojo kupil eno leto kasneje za 49550€. Obe ceni brez subvencije, brez dodatne opreme ampak s stroški priprave vozila.
Trenutno so cene malo višje kot leta 2023, ampak nihanja so relativno majhna. Takšne pocenitve kot je bila iz 2022->2023 ne bo nikoli več. Razlike v tehnologiji pa tudi ni toliko.
Tudi ostali EVji so se začeli konkretno ceniti v tem obdobju, leto 2023 je bila prelomnica. Ko boš naslednje leto primerjal 2023-2027 bo slika precej drugačna.
Trenutno so cene malo višje kot leta 2023, ampak nihanja so relativno majhna. Takšne pocenitve kot je bila iz 2022->2023 ne bo nikoli več. Razlike v tehnologiji pa tudi ni toliko.
Tudi ostali EVji so se začeli konkretno ceniti v tem obdobju, leto 2023 je bila prelomnica. Ko boš naslednje leto primerjal 2023-2027 bo slika precej drugačna.
fikus_ ::
Razvoj EV je že vedno konkreten. Vmes so bili tudi mimosuni (vse na tuch screen), kakšna varianta baterij je pokazala večjo degradacijo (baterije brez gretja/hlajenja),.... Razvoj gre pa naprej in zaradi teh več faktorjev cena rabljenim EV bolj pada, na trg prihajajo nove, boljše rešitve.
Pri kemiji baterij smo tam kjer smo, ne bo bistveno kaj drugače, dogaja se optimizacija in manjše izboljšave, kar pa je še vedno bolje kot pa npr. 5-10 let star EV.
Seveda pa konkurenca tudi naredi svoje, za nek denar se dobi relativno več EV-ja.
Pri kemiji baterij smo tam kjer smo, ne bo bistveno kaj drugače, dogaja se optimizacija in manjše izboljšave, kar pa je še vedno bolje kot pa npr. 5-10 let star EV.
Seveda pa konkurenca tudi naredi svoje, za nek denar se dobi relativno več EV-ja.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
BigWhale ::
Kaj rabim, da ta špas dela? Imam Petrol Onecharg aplikacijo, kartica je vnešena v plačilna sredstva.
Jaz sem dvakrat priklopil avto in aktiviral polnjenje s kartico, po drugi aktivacije me je onecharge aplikacija vprasala ce hocem aktivirat autocharge in sem rekel, da hocem. Zdaj mi dela na polnilnicah, ki to podpirajo.
Razvoj EV je že vedno konkreten. Vmes so bili tudi mimosuni (vse na tuch screen), kakšna varianta baterij je pokazala večjo degradacijo (baterije brez gretja/hlajenja),.... Razvoj gre pa naprej in zaradi teh več faktorjev cena rabljenim EV bolj pada, na trg prihajajo nove, boljše rešitve.
Jaz trenutno ne vidim nekega bliskovitega razvoja. Grejo stvari naprej, ampak ne vidim, da bi se dogajalo kaj revolucionarnega.
Vozim model, ki je na trgu že skoraj 5 let pa je pogonski sklop še vedno med boljšimi. Polni se še vedno relativno hitro. "Kitajske" hitrosti polnjenja še niso mainstream, večina avtov v tem razredu polni nekje 25-30 minut 10-80%. Poraba je še vedno med nižjimi, kljub temu, da je relativno velika krava. Degradacija baterije je po pričakovanjih.
Če primerjam z novim Model Y ali kitajcem za podobno ceno so vidne izboljšave, ampak večinoma na ostalih področjih, ne na pogonskem sklopu.
Naslednji večji korak bo 200kW+ hitrost polnjenja skozi celotno območje, kar je pri dražjih kitajcih in nemcih že danes standard. Amapk tudi to ne bo obrnilo stvari na glavo. Ljudem je večinoma vseeno ali 3x na leto stojijo 15 ali 25 minut.
Jaz sem dvakrat priklopil avto in aktiviral polnjenje s kartico, po drugi aktivacije me je onecharge aplikacija vprasala ce hocem aktivirat autocharge in sem rekel, da hocem. Zdaj mi dela na polnilnicah, ki to podpirajo.
Hvala. Probam naslednjič.
Domnevam, da so te polnilnice, ki podpirajo prikazane v avtu? Ker sem opazil, da mi poleg superchargerjev zadnje čase kaže tudi Petrolove.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()
Ja, očitno ne deluje vedno, če je imel kolega zgoraj težave? Zato se sprašujem če je povsod možno alternativno plačilo z navadno kartico. Če je, potem itak ni panike, če želiš furati appe, storitve in podobno, ti kar. Kdor pa ne želi / mu ne deluje pa pač potegne plačilno in je. Je tako?
Narobe si razumel. In je kar razumljivo zakaj si narobe razumel. Problem je, da je tukaj se vedno kup zmede.
Imas tri 'plug and play' protokole:
- teslin super charger, ta je bil verjetno prvi
- Plug 'n' Charge, za avtomobile, ki nimajo fiksnega MAC naslova
- AutoCharge, za avtomobile, ki imajo fiksen MAC naslov
Vsi trije delajo podobno. Prides na polnilnico, vtaknes kabel in avto se zacne polnit.
Problem je v razlicnih nacinih kako to stvar aktiviras na svojem avtomobilu. Pri teslah je to enostavno, avto odpeljes iz trgovine in na Teslinih super chargerjih deluje. Za VW in Plug'n'Charge, ti bo codeMonkey povedal kako je. AutoCharge, ki ga podpira Petrol, pa zahteva inicialni 'ples' za aktivacijo, ki ga moras izvest. Petrolov sistem mora na nek nacin uparit tvoj avto in tvojo kreditno kartico.
In te stvari se bodo razlikovale od ponudnika do ponudnika in od avtomobila do avtomobila.
Se vedno pa imas na vecini polnilnic moznost placila z eno izmed aplikacij, ali pa, kar je vse pogosteje in v EU za nove polnilnice tudi obvezno, placilo direktno s kartico.
Hvala. Probam naslednjič.
Domnevam, da so te polnilnice, ki podpirajo prikazane v avtu? Ker sem opazil, da mi poleg superchargerjev zadnje čase kaže tudi Petrolove.
Tesla je zacela prikazovati nekatere 3rd party polnilnice v svoji navigaciji. Kar je v bistvu super, ni pa povezano z AutoCharge.
Petrol podpira autocharge samo na teh polnilnicah:
Kako dolgo pa traja "handshake" pri plug in autocharge?
Za plug'n'charge ne vem. Petrolov autocharge je primerljiv s teslinimi superchargerji, mogoce malenkost pocasnejsi. Vtaknes, in potem traja kakih 10s, mogoce 15s? Tko po spominu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
To je potem OK, ker se spomnim da je bjorn vedno bentil kako dolgo je trajalo...ne vem pa katera polnilnica in kateri avto.
Za VW in Plug'n'Charge, ti bo codeMonkey povedal kako je
Nalozis app za avto pri prevzemu avtomobila in tam aktiviras. Cez nekaj dni dobis na dom se kartico.
pegasus ::
codeMonkey je izjavil:
Nalozis app za avto pri prevzemu avtomobila in tam aktiviras. Cez nekaj dni dobis na dom se kartico.Trik je samo v tem, da moraš ionity registracijo opravit skozi wecharge app, da plug&charge dela. Ne vem če lahko spariš, če imaš ločeno ionity naročnino.
Grimnir3 ::
V dve leti staro teslo Y, natočim samo še ~32kWh elektrike za 50% napolnjenost. Sedajle sem parkrat filal za 50% tako iz 30 na 80 kot iz 50 na 100 in vedno je bilo ~32kWh added.
Glede na to da naj bi bil neto usable 75kWh, se mi zdi to kar konkretna degradacija baterije.
95% vse polnjen je doma in do 80%. Na 100% nafilam samo tik preden grem na daljšo pot, to je recimo 10x/leto.
Na leto naredim ~20 polnjen na Tesla SC, nikoli čez 80% ker nima sisla zaradi upada hitrosti polnjenja ko greš čez 80%
Prevoženih 35k km.
Glede na to da naj bi bil neto usable 75kWh, se mi zdi to kar konkretna degradacija baterije.
95% vse polnjen je doma in do 80%. Na 100% nafilam samo tik preden grem na daljšo pot, to je recimo 10x/leto.
Na leto naredim ~20 polnjen na Tesla SC, nikoli čez 80% ker nima sisla zaradi upada hitrosti polnjenja ko greš čez 80%
Prevoženih 35k km.
Bostjan_321 ::
Uf, to si nekje na 64-65kWh usable če ekstrapoliramo. Še malo pa boš na 80% originalne kapacitete.
Mi smo imeli sodelavca ki je prekuril baterijo na Y z vsakodnevno vožnjo po AC. Na začetku je prišel na šiht in nazaj tako da je mel zjutraj napolnjeno na 90 in se je vrnil domov z 10%. Po dobrem letu je moral polnit na 100% in je imel nazaj doma samo še 5%. Po dveh letih je že moral delati postanek za polnjenje ko se je vračal domov.
Mi smo imeli sodelavca ki je prekuril baterijo na Y z vsakodnevno vožnjo po AC. Na začetku je prišel na šiht in nazaj tako da je mel zjutraj napolnjeno na 90 in se je vrnil domov z 10%. Po dobrem letu je moral polnit na 100% in je imel nazaj doma samo še 5%. Po dveh letih je že moral delati postanek za polnjenje ko se je vračal domov.
codeMonkey je izjavil:
Nalozis app za avto pri prevzemu avtomobila in tam aktiviras. Cez nekaj dni dobis na dom se kartico.Trik je samo v tem, da moraš ionity registracijo opravit skozi wecharge app, da plug&charge dela. Ne vem če lahko spariš, če imaš ločeno ionity naročnino.
Jaz sem aktiviral vse v Skoda appu. Tudi narocnino za Ionity, ja.
DamijanD ::
Imas tri 'plug and play' protokole:
- teslin super charger, ta je bil verjetno prvi
- Plug 'n' Charge, za avtomobile, ki nimajo fiksnega MAC naslova
- AutoCharge, za avtomobile, ki imajo fiksen MAC naslov
Kdaj se pa MAC spremeni avtomobilu? In takrat je verjetno potrebno ponoviti "uvodni postopek" ?
Fejsty ::
Bostjan_321 je izjavil:
Uf, to si nekje na 64-65kWh usable če ekstrapoliramo. Še malo pa boš na 80% originalne kapacitete.
Niso to neke garancije, če pade pod določeno mejo?