» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1318 / 1318
»
»»

iKst_ ::

My bad, ne vem zakaj sem mislil, da govorimo o MG5 (ki se prav tako dobijo novi za cca. 20 jurjev - subvencija).

codeMonkey ::

Pa zdaj gledam in ce se ne motim, zgeda, da ima mg4 7,7 kW AC charger. Precej bedno, ker v mestu bi pa clovek res hotel izkoristiti 11 kW. Ni pa to problem ravno za vsakega kupca.

Zgodovina sprememb…

hojnikb ::

Samo 51kWh verzija ma 1ph polnilc. Ostale majo 3ph 11kW. Je pa za tko malo baterijo tut 1 fazn več kot dovolj.
#brezpodpisa

DamijanD ::

Še cifre za november za Nemčijo:

Gregor P ::

So pa kar nacionalno zavedni zgleda :-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

pegasus ::

Pa ... razen tega da se vozi kot čolniček po valovih, je kr ok wagen.

A mas dinamicno vzmetenje? Pri meni je precej razlike v plavanju glede na profil.

Zgodovina sprememb…

Da ... sem se mal na evsvet razpisal, ne bom ponavljal tu.

Zimonem ::

DamijanD je izjavil:

Kitajci z vw znamko bolj ali manj.

Alexius Heristalski ::

Sc0ut je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Za res malo vec (25,5k) dobis tudi R5 z enako baterijo, priblizno enake moci. Pa je vsaj zanimiv avtomobil. Ocitno testna vozila, pa vseeno...

Če gledaš ta oglas in bereš spodaj tekst ki deluje kot da lahko od navedene cene še odšteješ subvencijo. To pol prideš na sub 18.000eur.

https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...

A, ok, saj se mi je zdelo nekaj fischy tukaj.

Če si ga uvoziš sam in dobiš subvencijo za rabljenega (3000 EUR), še vedno lahko prideš na 18 ali 19000.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zimonem je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Kako to mislis? MEB platformo je VW razvil. Na njej so vozila 1-4 in 9-10. 7 pa na platformi PPE

Zgodovina sprememb…

mehatronik12 ::

evo kako je ta debilna logika zgrešena. Evropa se edina na svetu gre ta jajca...

"Načeloma kot trgovci prodajamo tisto, kar želijo kupci. Toda zdaj moramo prodajati tudi tisto, kar od nas želi tovarna. Včasih te želje niso enake. Skupaj namreč lovimo zahtevane cilje pri izpustih CO2, s katerimi se proizvajalec izogne plačilu visokih kazni v Bruselj," pojasnjuje Ferjančič.

mikhaair ::

codeMonkey je izjavil:

Zimonem je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Kako to mislis? MEB platformo je VW razvil. Na njej so vozila 1-4 in 9-10. 7 pa na platformi PPE

A ni id7 na kitajski platformi?

Ne da bi vedel.

mardziha83 ::

Fantje eno izredno nevsakdanje vprašanje pomembno mogoče samo meni ali pa parim ljudem v Sloveniji. Je že kdo vgrajeval dodatno avtoakustiko v električarja. Kam priklopit 30 kvadrat napajalni kabel? Verjetno ne na samo baterijo. Tudi sama baterija verjetno ni dizajnirana za visoke kratkostične tokove, kot so recimo AGM akumulatorji? Do sedaj me še nobeno stock ozvočenje ni prepričalo.

Predvidevam, da priklapljaš enako kot doslej na nizkonapetostni 12V sistem (mali akumulator), ki pa se polni prek DC-DC pretvornika iz ta visokonapetostne baterije. Zagotovo ne direkt na baterijo že iz varnostnih razlogov. In pa da, premajhen akumulator bi znal bit problem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Bizkit45 ::

mardziha83 je izjavil:

Fantje eno izredno nevsakdanje vprašanje pomembno mogoče samo meni ali pa parim ljudem v Sloveniji. Je že kdo vgrajeval dodatno avtoakustiko v električarja. Kam priklopit 30 kvadrat napajalni kabel? Verjetno ne na samo baterijo. Tudi sama baterija verjetno ni dizajnirana za visoke kratkostične tokove, kot so recimo AGM akumulatorji? Do sedaj me še nobeno stock ozvočenje ni prepričalo.

Jp, pri primarnih baterijah je problem velik tok. Zato so zmozni samo slabih 150kW DC polnjenja pri 800 ali 400 voltih. Res lahko samo nizek tok prenesejo, tko da pazi kam bos vezal audio breme ekvivalentu 1kW. Ker elektro motor je dosti manjse breme kot ozvocenje za hudače.

mardziha83 je izjavil:

Do sedaj me še nobeno stock ozvočenje ni prepričalo.
Drži, HiFi kvaliteto iskat v avtu je nesmisel. Frekvenčni razpon tega kar dobiš v id7 bi opisal nekako kot "smiselna katastrofa". Največje piščali orgel enostavno manjkajo, pa Laibachov Fras se sliši kot da bi mu malo helija vmešali v zrak, modern pop je pa kar ok. Posebej zabavni so DSP efekti, s katerimi se lahko igraš in recimo Enya se sliši prav fenomenalno v "surround" načinu. Pričakovano je ozvočenje optimizirano za frekvenčni razpon človeškega glasu, tako da je poslušanje podcastov res super. Če pa ti to ne odgovarja ...

Tokovno se mi zdi, da odkar imamo kvalitetne Class D ampe, neke drame ne rabiš več zganjat. Sicer pa si naloži v prtljažnik kakih 10 kil kondenzatorjev, če hočeš da ti tuc-tuc šipe ven vrže ;)

mikhaair je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Zimonem je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Ni. MEB je.

Bizkit45 je izjavil:

mardziha83 je izjavil:

Jp, pri primarnih baterijah je problem velik tok. Zato so zmozni samo slabih 150kW DC polnjenja pri 800 ali 400 voltih. Res lahko samo nizek tok prenesejo, tko da pazi kam bos vezal audio breme ekvivalentu 1kW. Ker elektro motor je dosti manjse breme kot ozvocenje za hudače.

Vprašanje če je ta dc konverter zmožen polnit kak agm akumulator z 3000 A kratkostičnega toka. Ni pa to za hudače z njimi sem opravil. To je za mene za moj fetiš za mojo dušo. Sem že v tem več kot 20 let. Žal pa kaj bolj švoh ni za mene sem se razvadil od časov ko sem tekmoval v tej panogi. Vsako tele ma svoje veselje. Tudi jaz :D.

pegasus je izjavil:

mardziha83 je izjavil:

Do sedaj me še nobeno stock ozvočenje ni prepričalo.
Drži, HiFi kvaliteto iskat v avtu je nesmisel. Frekvenčni razpon tega kar dobiš v id7 bi opisal nekako kot "smiselna katastrofa". Največje piščali orgel enostavno manjkajo, pa Laibachov Fras se sliši kot da bi mu malo helija vmešali v zrak, modern pop je pa kar ok. Posebej zabavni so DSP efekti, s katerimi se lahko igraš in recimo Enya se sliši prav fenomenalno v "surround" načinu. Pričakovano je ozvočenje optimizirano za frekvenčni razpon človeškega glasu, tako da je poslušanje podcastov res super. Če pa ti to ne odgovarja ...

Tokovno se mi zdi, da odkar imamo kvalitetne Class D ampe, neke drame ne rabiš več zganjat. Sicer pa si naloži v prtljažnik kakih 10 kil kondenzatorjev, če hočeš da ti tuc-tuc šipe ven vrže ;)

Meni odgovarja SQPL. Mešanica SQ in SPL. Da se sliši dokaj kvalitetno ampak da te tud stisne v pljučih. Za 2 suba je tk samo D classa primerna. Tu so lahk brazilci. Za mide in tweete pa mora za mene bit kvalitetna AB klasa. Korejski stil AB klase. Morm mal povprašat kak gapex, b audio, kv audio če so se že ukvarjali z tem. To je moj hobi in moja strast.

Masažo že dobiš vgrajeno v sedeže, je ne rabiš v zvoku :P

MrStein ::

Bizkit45 je izjavil:

mardziha83 je izjavil:

Ozvočenje gre na mali akumulatorček, ne na veliki.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

krucymucy ::

mikhaair je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Zimonem je izjavil:

DamijanD je izjavil:

So ti ze povedali da ni.

Edini "kitajec" je tukaj Tavascan na MEB platformi, ki ga sicer uvazajo iz kitajske v evropo.

VW je sel v joint venture z Xpengom, in tisto bo kitajska platforma. Pa se to se bo prodajalo le tam verjetno. Z Rivianom pa delajo podobno za ameriski trg pod Scout znamko.

Saj do sedaj je bil pa s saic-om.
Meb je pa itak bolj izraz za neko standardizacijo znotraj firme, če stvar prav vidim.

Platforma pac. Ni pa kitajska da bi lahko trdil da je to kitajski avto z njihovo znacko.

Sem malo pretiraval, ampak večji del je narejen in dizajniral na kitajskem kar se tiče pogonskega sklopa in baterij. Pri xpengu bo pa praktično enak avto tudi po obliki na cesti z dvema značkama.

Ni. Pogon razvijajo sami.

Eh naivnež. Še sw bodo prevzeli od xpenga.

Ja baje pa je ena fabrika bi stilu domela v nemčiji katera tudi to štanca.
Ampak spet s kitajskimi magnetni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Ni potrebno na pamet zdaj nekaj. Ja magnet je kitajski in kaj, zdaj je to kitajski avtomobil z VW znacko zaradi tega?

Malo si nastudiraj kaj trzijo in kaj so razvili.
https://vw-platform-business.com/en/com...

Zgodovina sprememb…

Saj piše oem. Pa saj meni ni jasno več veliko stvari. Baic kupuje mb delnice.... Grem ven iz te debate ti si pri koritu.

Utk ::

A je id7 dizel da bi "nemško" pomenilo neko prednost? Edina razlika je da imajo kitajci od pofla do top shita, kje so tu vmes nemci je pa vprašanje. Najbrž nekje nad kitajskim povprečjem, ne pa ravno pri vrhu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Od APP550 naprej ni svoh:

Bizkit45 ::

mardziha83 je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

mardziha83 je izjavil:

Vprašanje če je ta dc konverter zmožen polnit kak agm akumulator z 3000 A kratkostičnega toka. Ni pa to za hudače z njimi sem opravil. To je za mene za moj fetiš za mojo dušo. Sem že v tem več kot 20 let. Žal pa kaj bolj švoh ni za mene sem se razvadil od časov ko sem tekmoval v tej panogi. Vsako tele ma svoje veselje. Tudi jaz :D.

drugače je bil sarc, ampak ok :)
Velika baterija fila malo preko dc/dc, na 12V aku se priklopi tvoja fešterkarija, nič drugače kot na navadnem ice.
Pri navadnem ice je baterijo polnil alternator, ta zmore nekih 200-800W (konstantnih, dost odvisno od znamke). Dvomim da dc/dc zmore slabše, je pa res odvisno od ponora (12v aku), kolk lahko sploh vleče.
Ti omenjaš agm, ker se ti pač dopade. Ta lahko v zelokratkem času zadovolji res do 3000A, ampak to nima nobene veze z izhodom, ki ga obesiš na breme baterije. Zakaj bi moral po tvoje "konverter" dohajati teh 3000A? Nikoli ne boš 3000A navijal toliko časa, da boš spraznil baterijo. In kratkostično pomeni, da za kakšno sekundo premore to in nič več. In še to. 3000A se na 12V pretvori v 36kW moči. Sploh si ne predstavljam kateri in koliko zvočnikov bi moral imeti, da to moč prenaša za dlje kot 1s :D
Ampak ok, ti verjetno že vse veš, k si 20 let v tem :)

codeMonkey je izjavil:

Od APP550 naprej ni svoh:

Sta pa smesna ko govorita o Infineonu in Kitajcih glede mocnostne elektronike, kazeta pa njihov TriCore :D (automotive CPU za varnostno kriticne sisteme).

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

Če je vgrajeni 12V aku premalo zmogljiv, jih pač dodaš poljubno mnogo v prtljažnik. Že videno v času katrc...

Pa saj tudi večje limuzine imajo običajno po dva akumulatorja verjetno zaradi vse te dodatne opreme.

https://newatlas.com/automotive/aria-mo... ... Nizozemci spet gate trgajo. Držim pesti, da se te dizajn ideje primejo tudi v industriji.

Spet? Ne bo se prijel
««
1318 / 1318
»
»»