Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
pegasus ::
Hub-motor 3-5kW za kolo je imel reci-piši: 8kg+, s tem da se stalno pojavlja vprašanje kako iz tega motorja odvest toploto.A to si motor od cirkularke hotel na bicikl zmontirat?
Jaz vsak dan po rokah valjam motorčke, ki iz 150g iztisnejo 1KW+.
Zdaj, ko imam krizo srednjih let, sem si omislil ene par krtačnih motorčkov, ob katerih smo si sline cedili kot mulci... se tresejo, iskrijo, smrdijo, prašijo in kljub temu iz 515g iztisnejo prek 700W.
Bici ::
Jaz sem gledal Ioniq5 EV-ja kako se goni po poligonu. Ni bilo videti da ima težave z močjo, navorom ali hlajenjem. To je Elaphe testiral svoje inwheel motorje.
Verjetno so večji izzivi udarci ki se prenašajo bolj direktno na motor, kot pa če je v šasiji. Ali pa mogoče cena?
Verjetno so večji izzivi udarci ki se prenašajo bolj direktno na motor, kot pa če je v šasiji. Ali pa mogoče cena?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bici ()
Matevz96 ::
Statistika za Slovenijo Jan/26:
Lahko razlago te tabele? Na tretjem mestu je napisan Omoda 5 (ev) ki pa ima v stolpcu Jan napisano (predvidevam) 3 prodane.
#hooldthedoor
alekskac ::
Lih danes zjutraj sem enga na cesti srečal (Omoda 5 EV). Če sem prav videl jih prodajajo tudi pri Trobcu. Tam že za redne servise Opelčkov lupijo.
DamijanD ::
Vprašajte na urad, ki to pripravlja - jaz samo screenshot naredim in prilepim sem. Ampak se strinjam tukaj se lepo vidi, da nekdo dela preveč ročno, namesto, da bi imeli neke formulce ipd.
V letu 25 so imeli 5ko, če se ne motim v 2 vrsticah - ena je bila do npr julija, od julija naprej pa v drugi. Zakaj tega niso nikoli mogli združit nimam pojma. Tisto sem jaz potem skupaj dajal, da je bilo malo bolj reprezentativno...
V letu 25 so imeli 5ko, če se ne motim v 2 vrsticah - ena je bila do npr julija, od julija naprej pa v drugi. Zakaj tega niso nikoli mogli združit nimam pojma. Tisto sem jaz potem skupaj dajal, da je bilo malo bolj reprezentativno...
jan_g ::
Zanimivo, Insterja bi pričakoval precej višje, glede na to, da je dokaj praktičen in prostoren (za svojo velikost). Zgleda, da znajo Renault (pa tudi Emil Frey skupina/Leapmotor) bolje promovirati svoje avte.
codeMonkey ::
Inster ima tak specificen izgled IMO. Meni je vsec, ampak nisem ravno preprican da se splosna populacija strinja. Precej odvisno kako zena doma gleda na to, ker obicjano hocejo SUV :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
pegasus ::
Če kupuješ izgled, že več desetletij ni več ničesar nakupa vrednega na voljo ...
Tako da moraš kupovati funkcionalnost. In Inster je zelo visoko po tem kriteriju :)
Tako da moraš kupovati funkcionalnost. In Inster je zelo visoko po tem kriteriju :)
Lahko filozofiramo, ampak stevilke kazejo da sta v tem segmentu R5 in Panda ocitno bistveno bolj privlacna. Seveda je to samo en mesec sele.
Zgodovina sprememb…
J.McLane ::
Jaz sem se odločil za Insterja:
- Ima hlajenje baterije in preconditionnig (če ima TČ)
- Štiri odrasle osebe se lahko peljejo v razkošju (če ni nič v prtljažniku)
- Lahko prevažaš 2 m dolge predmete
- DC polnjenjenje s ~70 kW
Cena za 49kWh s TČ in winter paketom je podobna kot R5 s 40 kWh, ali Frontero/Pando/C3 s 44 kWh. R5 je na zadnji klopi premajhen, Stelantis modeli imajo pa LFP baterijo brez gretja in hlajenja.
Ampak sedaj sem spoznal Inster facebook skupino in me je začelo malo skrbet, crkujejo polnilci in vodne pumpe, na dele se pa baje čaka kar dolgo. V bistvu pri polnilcu, tisti ki polnjejo na 1 fazi s 7 kW jim crkujejo kot po tekočem traku, jasno nižja moč in 3 fazno polnjenje močno omili zadevo, ampak to ni ravno rešitev.
- Ima hlajenje baterije in preconditionnig (če ima TČ)
- Štiri odrasle osebe se lahko peljejo v razkošju (če ni nič v prtljažniku)
- Lahko prevažaš 2 m dolge predmete
- DC polnjenjenje s ~70 kW
Cena za 49kWh s TČ in winter paketom je podobna kot R5 s 40 kWh, ali Frontero/Pando/C3 s 44 kWh. R5 je na zadnji klopi premajhen, Stelantis modeli imajo pa LFP baterijo brez gretja in hlajenja.
Ampak sedaj sem spoznal Inster facebook skupino in me je začelo malo skrbet, crkujejo polnilci in vodne pumpe, na dele se pa baje čaka kar dolgo. V bistvu pri polnilcu, tisti ki polnjejo na 1 fazi s 7 kW jim crkujejo kot po tekočem traku, jasno nižja moč in 3 fazno polnjenje močno omili zadevo, ampak to ni ravno rešitev.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
enavlaka ::
LFP brez termalne regulacije je slaba naložba. Poceni za proizvodnjo, drago za vzdrževanje.
Tako majhen paket je neprimeren s tako površnostjo skrbi za baterije.
Tako majhen paket je neprimeren s tako površnostjo skrbi za baterije.
Liker ::
Hyundai ima s polnilno elektroniko precej težav. Glede na to da v 4-ih letih niso uspeli urediti težav pri "paradnem" konju - 800V eGMP platformi - potem verjetno ni pričakovati kakšnih čudežev pri njihovi drugi bolj budget elektro ponudbi. Res škoda, ker so eni redkih EV proizvajalcev, poleg stellantisove čunga lunga ponudbe, ki dejansko nudijo tudi fizične gumbe kot način upravljanja funkcij vozila ...
Naletel na tole glede Omode 5: https://x.com/mototingle/status/2021221...
Niti ne bi vedel da se to vozi v nasih koncih, ce ne bi debatirali prej. Ob tem imam raje tezave s Hundaijem.
Niti ne bi vedel da se to vozi v nasih koncih, ce ne bi debatirali prej. Ob tem imam raje tezave s Hundaijem.
alekskac ::
codeMonkey je izjavil:
Na materialu zgleda niso nič šparali. Hyndai/Kia vzdolžna vodila majo, tko od okativno, precej tanjšo pločevino. Švasanje jih hebe, ni prodrlo dovolj globoko v pušo ki nosi gumice. To popravt je tamal problem. Bistveno lažje in cenej kot interni polnilec, motor ali baterijo.
codeMonkey je izjavil:
Na materialu zgleda niso nič šparali. Hyndai/Kia vzdolžna vodila majo, tko od okativno, precej tanjšo pločevino. Švasanje jih hebe, ni prodrlo dovolj globoko v pušo ki nosi gumice. To popravt je tamal problem. Bistveno lažje in cenej kot interni polnilec, motor ali baterijo.
Kaj ti pomaga kako lahko je nekaj popravit, ce te v enem primeru lahko resno poskoduje, v drugem pa ne bos mogel polniti in bos v najslabsem primeru klical avtovleko (ce se ne mores odpeljati do lokalnega serviserja). In ce gre to skozi, kaksna mora biti kontrola kvalitete? Popravljanje ni tema v tem primeru. Se pa strinjam, ne obvladujejo proizvodnih postopkov pri varjenju v tem primeru.
Zgodovina sprememb…
deco16 ::
Od vseh teh problemov je moj Hyundai in to celo električni v skoraj 8 letih potreboval
12V akumulator cca 4-5 let nazaj, zadnji brisalec in 2 žarnici. Preventivno sicer zamenjano olje rekuktorja 2x pa sem dober še za ene 100 jurjev km.
Nevem sicer za insterja ampak če si na 400V platformi si dokaj safe glede OBCja.
12V akumulator cca 4-5 let nazaj, zadnji brisalec in 2 žarnici. Preventivno sicer zamenjano olje rekuktorja 2x pa sem dober še za ene 100 jurjev km.
Nevem sicer za insterja ampak če si na 400V platformi si dokaj safe glede OBCja.
fikus_ ::
Tista okvara zgoraj je lahko zelo nevarna, če se zgodi npr. pri 90 km/h. Zadnji del avta poleti....
Napaka pa je pri varjenju, kjer je zvar bil narejena na eni strani, na drugi pa samo zlepljeno (rjavo=rja). Kontrola je pa seveda odpovedala pri tem.
Napaka pa je pri varjenju, kjer je zvar bil narejena na eni strani, na drugi pa samo zlepljeno (rjavo=rja). Kontrola je pa seveda odpovedala pri tem.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Od vseh teh problemov je moj Hyundai in to celo električni v skoraj 8 letih potreboval
A nimaš tudi baterije zamenjane
Nov model avta so lahko čisto novi problemi, posploševati, da Hyundai ima pa vedno točno "te" probleme je napačno.
Gregor P ::
Sam bi rad le rekel, da sem očitno imel srečo, ker pri vseh mojih (novih) MNZ/ICE avtomobilih do 100k km in najmanj prvih 5 let nisem rabil še nikoli nič menjati. Niti žarnic ne. Mislim da sicer tudi kasneje še ne. Pri mojih takratnih "odltimerjih" pa sem že menjal akumulatorje, auspuh, kakšne jermene, obnavljal klimo, štarter ipd. (potrošni matrial sedaj ne štejem, to itak) rje sem sproti saniral (govorimo o avtih starih vsaj 30 let) ampak tudi nisem imel nekih večjih posegov. Recimo nisem še imel težav z motorjem ipd., da bi tam moral menjati kakšen večji del, ali celega; razen pri enem, kjer je iz neznanega razloga prenehal delati (nestalni) štirikolesni pogon in sem ga potem prodal, ker ga noben ni znal popraviti (avto je sicer bil vozen in zaradi tega porabil še manj goriva, a to ni to).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Liker ::
Hyundai je (bil) zelo zanesljiv. Tudi moj MNZ Tucson je brez vsakršnih težav že 7 let. Pa ima samodejni menjalnik, 4 pogon, veliko veliko elektronike, ipd ... Če ne bi po lastni neumnosti počil LED utripalke na ogledalu bi bili samo redni servisi - menjave tekočin. Tudi originalni IONIQ (sklepam, glede na 8 let?) je rock solid in super narejen EV. Kar berem o IONIQ 5 in eGMP na splošno težav razen z ICCU ni. So pa te konkretno problematične, in očitno še sami ne vedo kaj jih povzroča - kar je še večji problem ...
Kolikor berem te probleme uporabnikov imajo isti uporabniki stalno iste težave, Hyundai jim zamenja del z novim in spet isto. Kar nakazuje na to, da je polnilec občutljiv na neke določene pogoje, pri Insterju sem zasledil uporabnika iz Francije, ki ima doma 1f 7kW polnilnico, Inster ima 11 kW 3-fazni polnilec, torej 16A po fazi, ampak enofazno pa zmore 32A in očitno je tu eden glavnih problemov, da pri teh pogojih polnilec zelo rad odleti. Drugi uporbniki, ki imajo stalno težave so tisti, ki uporabljajo javne AC polnilnice, torej polnejo pri polnih 11 kW na 3 fazah. Hyudani je dal ven več programskih posodobitev, da bi rešil ta problem, dal je celo opcijo v infotainment, da v avtu nastaviš moč polnjenja na 60%, 90% ali 100%. Ugibam lahko samo zakaj točno te "hard coded" vrednosti, tista 60% verjetno za 1f polnjenje, tista 90% pa za 3f 11kW.
V glavnem garancije imam 5 let, ker očitno še ni rešitve in se na dele čaka nenormalno dolgo, bom polnil lepo doma 3f na 10A, čez glavo da se napolni čez noč. Javne AC polnilce itak nisem planiral uporabljat, ker je cena višja kot doma, za kakšen izlet bom pa itak koristil samo DC polnilce. Pol pa vidimo če par let če bodo tole rešili, se bom pa lotil zje*** polnilec, pa naj mi dajo novega posodobljenega.
V glavnem garancije imam 5 let, ker očitno še ni rešitve in se na dele čaka nenormalno dolgo, bom polnil lepo doma 3f na 10A, čez glavo da se napolni čez noč. Javne AC polnilce itak nisem planiral uporabljat, ker je cena višja kot doma, za kakšen izlet bom pa itak koristil samo DC polnilce. Pol pa vidimo če par let če bodo tole rešili, se bom pa lotil zje*** polnilec, pa naj mi dajo novega posodobljenega.
Mogoce pa EV Clinic vmes razvije vecne obnovljene :D
Meni so drugace 3f 11kW polnilnice top. Jih rad uporabljam za parkirati po mestih. Naceloma ne pride tako drago, ker ne placas parkirnine, ko polnis (ceprav se to tudi pocasi ze spreminja), pa proste so na dobrih lokacijah (verjetno bo tega tudi vse manj).
Meni so drugace 3f 11kW polnilnice top. Jih rad uporabljam za parkirati po mestih. Naceloma ne pride tako drago, ker ne placas parkirnine, ko polnis (ceprav se to tudi pocasi ze spreminja), pa proste so na dobrih lokacijah (verjetno bo tega tudi vse manj).
Zgodovina sprememb…
Po novem boš moral posebej plačat parkirnino poleg polnjnenja seveda.
Ja, so mi povedali za Ljubljano. Na Dunaju se ni potrebno. Pa tudi ce bo, vsaj v mojem becirku to ni problem, ko imam dovolilnico. Mi je tako fino trenutno, ko je zjutraj vsaj parkrat na teden prosto zraven telovadnice, in sem itak do 8h ze zdavnaj fertig, ko postane drazje. OK, ko bom enkrat zmontiral vticnico v garazi, je potem vseeno. Bi me pa trenutno izogibanje precej omejevalo.
Zgodovina sprememb…
mehatronik12 ::
Evo končna prihaja res nekaj uporabnega in ugodnega iz kitajske.
https://siol.net/avtomoto/novice/byd-dv...
==> Če bo res cena pod 35k€, če bo nad 40k€ pol je spet brezveze vse skup.
==> Baterija 80kw in hitro polnjenje == je enako ok doseg
==> In najbolj važno sprejemljiva cena!
Vozil sem prvo serijo atto3 res slab avto, podobno kot prve tesle 3!
SambaShare ::
A nimaš tudi baterije zamenjane
Res je, ampak tudi prejšnji ni nič falilo. Sam s tem nisem mel nobenih stroškov in ni enako kot kaka bojazen OBCja ki bi se lahko kvaril v nedogled.
Pač zelo prepričan sem da bo še zdržala kakih 300 jurjev km.
Dobro, ti si se samodejno izlocil iz teme. Ne bi bil presenečen da so ti "brez razloga" še ene trikrat menjali reduktor. Kar berem na evsvet je to praktično redni servis.
Matevz96 ::
mehatronik12 je izjavil:
Evo končna prihaja res nekaj uporabnega in ugodnega iz kitajske.
Precej "če", je pa BYD pomojem ena od Kitajskih znamk z največjo možnostjo da ostane v Evropi tudi dolgoročno. Toliko kot jih je sedaj jih ne more preživeti.
#hooldthedoor
telexdell ::
Kolikor berem te probleme uporabnikov imajo isti uporabniki stalno iste težave, Hyundai jim zamenja del z novim in spet isto. Kar nakazuje na to, da je polnilec občutljiv na neke določene pogoje, pri Insterju sem zasledil uporabnika iz Francije, ki ima doma 1f 7kW polnilnico, Inster ima 11 kW 3-fazni polnilec, torej 16A po fazi, ampak enofazno pa zmore 32A in očitno je tu eden glavnih problemov, da pri teh pogojih polnilec zelo rad odleti. Drugi uporbniki, ki imajo stalno težave so tisti, ki uporabljajo javne AC polnilnice, torej polnejo pri polnih 11 kW na 3 fazah. Hyudani je dal ven več programskih posodobitev, da bi rešil ta problem, dal je celo opcijo v infotainment, da v avtu nastaviš moč polnjenja na 60%, 90% ali 100%. Ugibam lahko samo zakaj točno te "hard coded" vrednosti, tista 60% verjetno za 1f polnjenje, tista 90% pa za 3f 11kW.
Meni te nastavitve zelo koristijo. Če nastavim na 1000% moč mi 11 kW polnilnica dela v razponu med 6,6 in 11 kW. Če pa nastavim na 60% mi pa deluje med 4 in 6,5 kW. Tako lahko tudi pozimi, v najhujšem mrazu ko TČ vleče tudi 6 kW polnim EV brez strahu, da bi mi odletele glavne varovalke (3x20 A).
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Ah, to se itak, da na popnilnici nastavljat
SambaShare je izjavil:
Dobro, ti si se samodejno izlocil iz teme. Ne bi bil presenečen da so ti "brez razloga" še ene trikrat menjali reduktor. Kar berem na evsvet je to praktično redni servis.
No ja mam vsaj EV in ne teoriziram kako so stvari. Če bereš sosedni forum lahk tudi vidiš, da pridno delam menjavo olja in da mu nič ne fali. Še vedno sem mnenja da so starejši letniki bolje narejeni. In ja 175k na prvem reduktorju in motorju.
Če LG zajeba s celicami in odgovorem proizvajalec EVjev vse zamenja je to samo dobro.
Recimo VW ma tud zajeb zdej pa se ne dosti govori, kar pridno menjavajo module, kar je bolj zaskrbljujoče.
Pa tesle tud pridno menjavajo podvozje že pri 80k pred iztekom garancije se vsi pofočkajo na servisu. Kar je nekaj kar tesla feni nočejo slišat.
Še vedno smo s stroški tam kamor sem napisal. Ko pa bo kaj resnega se bom pa izločil ;)
Je pa prav da se o teh stvareh govori, čeprav izpade pol da je hujši kot je.
Utk ::
Na to smo padli pri nemških avtih, na izgled?
Meni je i4 lep, ta i3 je pa enostavno grd. Predvsem varianta z tistim grilom.
Tako kratka limuzina ne more bit lepa. Period.
Meni je i4 lep, ta i3 je pa enostavno grd. Predvsem varianta z tistim grilom.
Tako kratka limuzina ne more bit lepa. Period.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
temni_princ ::
Končno nekaj kar ni SUV! Zeekr 7GT bo kmalu na voljo, bojda se bo začel pri okoli 45k€ (75kWh LFP), long range varianta (100kWh NMC) verjetno nekaj čez 50k€
https://www.zeekr-see.eu/si/vozila/7gt
https://www.zeekr-see.eu/si/vozila/7gt