» »

Magneti

Magneti

smash ::

Ker nimam pojma o magnetih, me zanima naslednje:

- ali privlačnost magnetov s časom pada
- ali obstajajo takšni magneti, ki se privlačijo na večje razdalje, recimo pol metra
- kje kupiti magnete v Sloveniji

Hvala za odgovore

hamax ::

zakaj bi pa rabu magnete?

to ce se prvlacjo na pou metra je zlo odvisno od tega kaj zate pomen da se privlacjo.
ce to, da en deluje na druzga, se tud na dost vecje razdalje, ce pa to, da se bosta skp potegnla, pol bos rabu pa kr mocne magnete.

gzibret ::

- ali privlačnost magnetov s časom pada

Da. Še posebej na to škodljivo vpliva povišana temperatura in radioaktivnost. Nad curijevo temperaturo, ki je za različne materiale različna, materiala ne moremo več namagnetit oz. namagnetenost izgine.

- ali obstajajo takšni magneti, ki se privlačijo na večje razdalje, recimo pol metra

Jakost magnetnega polja pada s kvadratom razdalje (če se prav spomnem, če ne, me popravite). Teoretično polje vsakega magneta seže neskončno daleč. Dva magneta se privlačita tudi na 1000000 km, samo sila je zelo majhna.

- kje kupiti magnete v Sloveniji

Za to je odprta že ena druga tema v loži ( tukaj), poglej tja. Vsi odgovori, ki se nanašajo na to vprašanje bodo brisani.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

smash ::

ok tkole bom reku..rabu bi 8 magnetov pravokotne oblike, ki imajo takšno moč, da bi se skupi potegnil ko bi bila razdalja med dvema 10cm

zanima me tudi kako hitro se takemu magnetu zmanjsa privlacnost...naprimer..kako dolgo bi trajalo da bi se na teh 10 cm še potegnila skupaj

gzibret ::

Pol pride v poštev elektromagnet in privlačnost kontroliraš z električnim tokom. S permanentnim magnetom bi to dosegel malo težje (ne rečem, da ni mogoče, samo dosti več zafrkavanja je s tem) na podlagi mehanskih vzmeti ali s čim podobnim.
Vse je za neki dobr!

smash ::

ok..elektromagnet ne pride v upoštev

Luka Percic ::

Če se prav spomnim iz pogovora z profesorico taki magneti obstajajo, samo rata sila preden trčijo skupaj že tako močna, da se pri trku uničita.

Torej pazi na oči če jih stakneš kje.

smash ::

ok neki me še zanima....recimo da imamo 2 magneta, ki sta vsak na svoji premici oz. poti...te dve poti sta vzporedni in sta ena zraven druge..na zacetku sta oba magneta oddaljena drug od drugega recimo 10cm oz. toliko da se lahko potegneta vsaksebi...oba sta tako obrnjena da se privlačita in eden od magnetov recimo magnet B je prikovan na mestu...

potem spustimo magnet A in začne se približevati magnetu B..hitrost narašča in magnet A prileti zraven magneta B.. Ker ga vrže z določeno hitrostjo zraven magneta B, sedaj nista vec obrnjena tako da se privlačita, ampak se odbijata..tako magnet B odriva magnet A do vsaj 10cm...

zanima me če ta teorija drzi oz. zakaj ne... kaj tocno se zgodi ko sta magneta vzporedno en ob drugem?

Thomas ::

Ko sta vzporedna, sila vzdolž osi preneha, prečna pa seveda ne.

smash ::

je ta prečna sila dovolj močna da ustavi magnet ali bi magnet odletu v drugo smer?

Thomas ::

Odvisna je od oddaljenosti. En možen izid je recimo zavrtenje in pritegnitev.

kokoon ::

po tem, ko se bosta magneta "srecala", se bosta spet privlacila, ker se bosta po srecanju oba (efektivno) obrnila. recimo da si na zacetku kazeta sprednji strani, potem pa si kazeta zadnji strani. ce prav razumem tvoj primer.

recimo da bi magnete nekako fiksiral na ti dve vzporedni trasi in bi sila med njima delovala samo na vzdolzni osi - recimo da ko bi bila minimalno oddaljena (ko bi se "srecala") ne bi delovala NOBENA sila med njima - bi ti trenje medija (zrak, voda, ...) se vedno scasoma "pozrlo" zacetno vlozeno energijo, ki si jo vlozil s tem da si magnet postavil, kjer je zacel.

ker pa sta magnetni polji magnetov kompleksni, sta sili s katerimi magneta delujeta drug na drugega vse prej kot enodimenzionalni in hkrati vzporedni s tvojo traso. tako da je prisotno tudi trenje na vodilu trase.
[kokoon]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj to ne deluje (perpetuum mobile again) (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5812525 (4340) cvalsr
»

Magnetni monopoli so realnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7210985 (7272) Thomas
»

Energija iz nič. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12117571 (11929) jest10
»

Prvo magnetno dvigalo v Tokyu leta 2008

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
303249 (2367) Matevžk
»

fizikalna nalogica

Oddelek: Loža
402964 (2293) Thomas

Več podobnih tem