» »

Seznam programskih jezikov

Seznam programskih jezikov

micromollis ::

Torej, kot ste lahko že iz naslova razbrali, me zanima, kateri jeziki za spletne tehnologije obstajajo, ter kateri programski jeziki obstajajo. Pri spletnih tehnologijah imam v mislih PHP, ASP... pri programskih pa C++... Upam, da se nisem napačno izrazil, če sem se me popravite. Prosim da za vsakega napišete kateri od teh dveh je, pa lahka še tud nekaj povezal do več informacij o njem nalepite, če ste pa zelo zagreti, česar bom najbolj vesel, pa povejte tudi nekaj v slovenščini0:) Povejte tudi, če o njih obstajajo kakpšne knjige v slovenščini. Pa prosim ne mi zej limat polno stvari o PHP, o tem že ptički čivkajo, ampak se prosim osredotočite na druge.

Najlepša hvala za vaše odgovore, ki se jih bom nadvse razveselil!

lp, rotkapica

Kami ::

micromollis ::

Sam tuki jih je kakih 1000:D . Mene zanimajo samo takšni ki jih večinoma uporabljajo programerji. Ne pa kr en programski jezik k ga uporabla 0,0001% folka na svetu:\ :8)

BluPhenix ::

Ja in kaj 0.00001% folka niso programerji?

Kateri programski jezik uporebljaš je odvisno kje, kaj, zakaj programiraš in koliko časa maš na voljo.

Raje napiši kaj te točno zanima.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

weewex ::

Sej ce realno gledas je velik procentov prebivalstva kmetov...
Mogoce pa oni obvladajo tale jezik.

Nasel na tej strani.

PS: mene pa zanima tale brainfuck... opazam da ga velik ljudi zna :D

micromollis ::

Hvala za prijazne odgovore!;((

BlueRunner ::

Jooooj.... kje bi človek sploh začel. Za začetek se jeziki sami delijo po različnih nivojih abstrakcije. Od assemblerja, ki ima najnižjo stopnjo abstrakcije, pa do kakšnega Smalltalk-a, ki ima najvišjo stopnjo abstrakcije. Tista tvoja "delitev" na nekakšne programske in spletne tehnologije je bedarija. Konec koncev govorimo o spletnih aplikacijah. Če pa si morda mislil na to, ali se program prevede pred izvajanjem, ali pa se program med izvajanjem sprotno interpretira, pa ti bomo težko povedali kaj veliko, saj ta lastnosti ni toliko odvisna od jezika, kolikor je odvisna od okolja. Res pa je, da okolje velikokrat pogojuje smiselnost posamezne implementacije. Dodatna težava pri takšnih delitvah pa je še dejstvo, da obstaja vedno več okolij, ki izvajajo vmesno kodo, ki jo naredi prevajalnik. Tako recimo Java in .NET prevajalniki program ne prevedejo v strojno kodo, temveč ga prevedejo v vmesno kodo, ki jo nato VM sprotno prevaja, ko se program požene (JIT compile).

Morda pa bi jezike lahko ločevali na splošne (C, Pascal, PHP, Java, ...) in namenske (PostScript, Fortran, Lisp, XSLT, ...). Samo pri teh delitvah znova padeš v past, saj jih potem najdeš celo množico, ki se jih zlorablja za nekaj čemur v začetku sploh niso bili namenjeni (Perl). Aha, pa še nekaj... Zakaj HTML in XML nista programska jezika? Zato, ker nekaj samo opisujeta, nikakor pa ne omogočata implementacijo nelinearnega matematičnega postopka. XSLT pa po drugi strani pozna rekurzijo, zanke, spremenljivke, parametere, podprograme in pogojne stavke. Res pa je, da je njegova sintaksa malo "čudna".

In še ena bolečina. Kako naj to napišem dovolj na veliko? ASP NI PROGRAMSKI JEZIK!. ASP je okolje, ki podpira izvajanje skript preko ActiveX Scripting objekotv. Tako imaš lahko ASP napisan v Python-u, Perl-u, TCL-ju, JScript-i, VBScript-u, ...

Kar se pa tiče knjig, jih v slovenščini ne poznam. Če pa znaš angleščino, bi pa za začetek morda priporočal "Programming Language Concepts and Paradimgs" (D.A.Watt). Knjiga je sicer malo bolj stara, ampak zate še kako relevantna.

jerneju ::

Pascal, C, C++, Basic, Java, Fortran, Assembler, C#

Jeziki, ki se jih učijo, so se jih učili, se jih učimo, smo se jih učili v slovenskih šolah.

OwcA ::

splošne (C, Pascal, PHP, Java, ...) in namenske (PostScript, Fortran, Lisp, XSLT, ...)

No, Lisp in do neke mere tudi Fortran sta vseakakor "splošna", precej bolj od kakšnega PHP-ja, če ga že ravno omenjaš.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

BlueRunner ::

No, Lisp in do neke mere tudi Fortran sta vseakakor "splošna", precej bolj od kakšnega PHP-ja, če ga že ravno omenjaš.


Hmm... Vsi (razen morda XSLT-ja, tega bi moral premisliti) so Turing complete, kar pomeni, da so načeloma popolnoma splošni. Da pa se bom malo izgovoril, pa bom dodal , da osebno menim, da sta Lisp (ki na vse gleda kot na sezname) in Fortran (katerega osnovni namen je učinkovit opis matematičnih izrazov) sintaktično bolj "usmerjena" v določene naloge, kot pa PHP, ki je, sintaktično gledano, IMO bolj nevtralen.

Potem pa znova padem v problem smiselnih delitev jezikov in verske vojne.

OwcA ::

Tudi XSLT je TC. ;)

Čisto tako (nočem začeti svete vojne, čeprav sem pripravljen braniti Lisp do zadnjega diha in še potem pridet nazaj strašit ;)), kje se ti zdi Lispova sintaksa oziroma odsotnost le-te neprimerna?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Roadkill ::

Ker te to verjetno zanima zato, da se boš kakega popularnega programskega jezika naučil, ti bo najboljši pokazatelj popularnosti tole.
Programirati se verjetno ne učiš zato, ker je izjemno zabavno, ampak zato, da boš kdaj tudi kaj zaslužil s tem.
Tako so ravno ponudbe za delo zelo dober pokazatelj, kaj se (trenutno) rabi in kaj je popularno.

Za dodatne ponudbe za delo programerjev pa odpri še kak študentski servis, kak časopis ali se sprehodi skozi avlo fakutlete za elektroniko (oz fakultete za računalništvo).
Ü

BlueRunner ::

U, hvala za dokaz kompletnosti za XSLT :)

Kar se pa Lispa tiče, o njemu samo najboljše. Če pomislim kdaj je nastal, se mu leta sploh ne pozanjo tako hudo kot Algolu :D Sicer pa resno... Lisp se mi je vedno zdel odlično orodje za prekladanje skladovnic podatkov in preračunavanja, nikoli pa nisem imel občutka, da bi bil moja prva izbira za kakšno drugo nalogo. Seveda pa so to samo posledice mojih izkušenj (Autocad somebody), tako kot nekateri PHP še vedno vidjo kot jezik uporaben samo za izedelavo spletnih strani, ali pa C kot slabo Halloween šalo.

Morda pa pozabljam na to, da je programiranje v bistvu samo prekladanje skladovnic podatkov in preračunavanje...

BigWhale ::

> Hvala za prijazne odgovore![;((]

Ja, a nisi rekel, da bos vesel nasih odgovorov? Why the sad smilie? :P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

S katerim programskim jezikom narediti prve korake v svet programiranja ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
616375 (4778) b
»

Nova anketa - Znate programirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
828531 (6095) Roadkill
»

kako začeti??

Oddelek: Programiranje
181998 (1639) Reliant
»

[C++] Program, ki se popravi, prevede ter ponovno zažene

Oddelek: Programiranje
162178 (1976) OwcA
»

kaj programirate/delate nasploh?

Oddelek: Programiranje
403069 (2025) Reso

Več podobnih tem