» »

Kaj je licenčnina?

Kaj je licenčnina?

Tilen007 ::

Naj mi kakšen stručko za davke oz. računovodske stvari pojasni kaj je licenčnina, pri software-u.

Problem je v tem, da bi radi v tujino prodajal software. Ne v EU, ampak v državo s katero nimamo podpisane pogodbe o izogibu dvojnega obdavčevanja. In sicer baje je treba pri nas odvest tud davek na licenčnine, 25%.

Mal sem prebral in baje morjo firme pri nas odvest ta davek takrta ko kupijo software iz tujine. Je potrebno potem tudi obratno, če se ga prodaja v tujino?

Oz. kaj sploh je licenčnina? Sej kupci plačajo software, zakaj je potem tuki zraven še licenčnina? Oz. je kakšna možnost da se sofwtare prodaja brez licenčnine?

Torej primer, če software stane 100$, ali to pomeni da morm jest potem še odvest 25% davka na licenčnine?

Vem da je to bolj za računovodske forume, ampak upam da programerji na tem forumu bi lahko kej več vedl o tem, vsaj tisti ki prodajajo software v tujino. Sem vprašal na GZS, ampak nekako je očitno zakonodaja še v pripravi in nisem dobil kakšnega konkretnega odgovora.

hvala
Tilen

Tea Time ::

Tilen.

Jaz sicer ne vem čisto nič o tem, ampak mogoče bi še poskusil na www.racunovodja.com - tam se mi zdi, da bi ti bolj znali svetovati...

Za GZS pa tako ali tako nisem čisto nič presenečen...

LP, pa veliko uspeha.
Have a break!

Tilen007 ::

Sej na GZS-ju so stručkoti in so mi povedal in se res zelo potrudl da so mi odgovoril kako je glede DDV-ja, tko da sem v bistvu presenečen nad kakovostjo in pripravljenostjo pomagat. Včeraj sem cel popoldan govoril z njimi in celo z nekaterimi podjetji, ki so sodeloval z GZS-jem na področju izvoza/uvoza software-a, tko da so se izkazal 110%. Ampak pač čisto vsega ne vejo.

Očitno je teh 25% davka na licenčnine neka 'gray area' v naši zakonodaji in kot kaže to večina sploh ne upošteva, namerno ali pa nenamerno.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo EU predpisala enotne polnilce mobilnikov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
7122505 (15650) MrStein
»

S.p. Taksi

Oddelek: Loža
62135 (1895) Vikking
»

Apple lani plačal dva odstotka davka na dobiček, konkurenca še bolj skopa

Oddelek: Novice / Ostale najave
197257 (5511) SkipEU
»

PlayStation 3 še vedno izgubarski