» »

Windows Vista Get Ready

1
2
3

Cofko Cof ::

Jaka se mi zdi, da ti govoriš o tem koliko rama imajo računalniki, ki jih kupiš sedaj. Poldi pa o tem koliko rama imajo rabljeni računalniki po raznih firmah,...
Ars longa,vita brevis.

Daedalus ::

Nobena resna firma ne bo kmal migrirala na Visto...dokler bojo XP delali tak, ko morejo, ziher ne. Škoda $$, zakaj le? Da bojo tajnice bulile v Aero? Itak se v podjetjih ne dela migracija, dokler ni nov sistem že nekaj časa zunaj in konkretno pretestiran.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Poldi112 ::

Jaz govorim o novih.
Recimo grem na Mlacom. Računalniki. Prva dva, mlacom intel in mlacom amd za cca 66k sta z 256mb ram. Naslednji je že 83k. Kaj misliš da bo poprečen kupec vzel?
Megahit enako.
Jae podobno - sistemi z 256mb rama za 95k.

Dvomim da je drugje drugače. In večina ne ve kaj je ram. Gleda samo številko zraven procesorja. In jih 256 rama niti ne omejuje, glede na to kaj delajo - IE, Outlook, Word, Excell. Pa kakšen film občasno.

Seveda jaz ne kupim sistema s tako malo rama (imam ga 1G), ampak večina ga.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Jaka83 ::

Povprečen kupec bo šel v BOF/Big-Bang al pa kej podobnega. Sam to niti nima veze. Povprečen kupec niti ne ve, kaj je Windows Vista in takrat, ko bojo računalniki za povprečne kupce z 1GB rama, bo pa tudi že Vista privzeto na mašini naložena - za povprečnega kupca.

antonija ::

Ce me spomin ne vara v zadnjem letu (mogoce malo manj) se nisem sedel 1m od racunalnika ki bi imel 1GB rama ali vec. Ko pa sem sedel je blo pa pri enem oblikovalcu. 1GB je se daaaalec od standarda, kiar poglej vso tiskovino ki pride v postni nabiralnik. Se bo pa povprasevanje dvignilo, z njim proizvodnje kapacitete in ni vrag da cena enkrat pade.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jaka83 ::

antonija: Na napačnih mestih sediš. :D ;) Pri meni je že več kot leto nazaj v mašini tiktakalo 1GB rama, zdaj pa že malo manj kot pol leta tiktaka 2GB rama. Pa ne samo pri meni ... večina ljudi, ki jih poznam, ima vsaj 1GB rama. Saj si udobnega dela skoraj ne moreš več predstavljat z manj kot 1GB (če si na WinXP mašini).

Izi ::

1GB je se daaaalec od standarda


A sploh veš kaj beseda standard pomeni.
Pri RAMu se govori o potrebi ne pa o standardu.
Stari rek pravi, da RAMa ni nikoli preveč, in to še kako drži.
Če pa misliš povprečje (kar z standardom nima nobene veze) je pa to povprečje odraz kupne moči prebivalstva.
Pri nas je glede nato, da imamo cene ned najvišjimi v svetu (razen japonske) kupna moč precej nizka.
Samo zato se pri nas trenutno še vedno prodajajo PCji z samo 512MB RAMa, čeprav z 1GB RAMa pridobiš vsaj 25% na hitrosti, sa pravi bistveno več kot z nakupom novega procesorja ali grafične kartice.

Poglej malo tuje forume, kjer ljudje kupojejo nove računalnike in boš videl, da o 1GB RAMa trenutno noben več sploh ne razmišlja.
Videl boš samo vprašanja ali se bolj splača 2x1GB ali raje 2x2GB.
Pri nas je SLI zelo redka zadeva medtem ko ima povprečen evropejec najmanj SLI nekateri pa razmišljajo že v 4 grafičnih v enem PC-ju.
Enojedrni procesorji se skorajda več ne prodajajo, razen za pisarne.

Microsoft ne dela novega OS za nas Slovence ampak za povprečnega Američana in povprečnega Evropejca.

Torej če imaš ti še vedno 12 Megaherčno 286-ko, ni treba zdaj kriviti Microsoft če ne boš mogel poganjati najnovejšega OS.

Če pogledam v zgodovino so bile zahteve ob prihodu novih OS-ov ponavadi še bistveno višje.
Te za Visto so več kot za polovico nižje od trenutnih High-end komponent, ki jih lahko kupiš v vsaki trgovini.

V 90 letih si moral vedno kupiti vse highend komponente, če si hotel med prvimi naložiti najnovejši OS.

Visoke zahteve trenutno bi bile procesor 2GHz, 2GB RAMa, 512MB grafika in 300GB HD.
Pa tudi take zahteve ne bi bile nič posebnega do takrat, ko se Vista uveljavi, se pravi do izida Service Pack 1. Kar pa bo čez 2-3 leta.

Microsoft ::

Poleg tega je treba misliti se na druga trzisca, kot sta to Kitajska in Indija. Je pa zanimivo, da verjetno Intelu in AMDju te minimalne zahteve ne disijo najbolj, saj se 1GHz procesorji prodajajo ze zelo dolgo.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

R33D3M33R ::

Izi: 1 Giga RAMa je trenutno nekaj povsem povprečnega, vsi novejši računalniki pa se trenutno kupujejo z 2GHz RAMa. In če hočeš kaj pametnega početi z računalnikom razem igranja iger potem že danes rabiš 2 Giga RAMa.


No, malo pretiravaš. Če pogledaš malo prospekte vidiš, da le ni tako. Fora je v tem, da raje kot več RAM in boljšo grafično, v konfiguracijo vržejo monitor. Tako recimo za 200k dobiš 512MB ram in Radeon 9550 ali slično (si ravno ogledujem prospekt). Namreč nimajo vsi dosti denarja, da bi v samo kišto vložili 200+ jurjev in potem še za monitor odšteli celo goro denarja. Raje kupijo tak sestavljen sistem, ki zgleda dovolj dober.

Izi: Grafične z samo 128MB RAMa pa trenutno sploh ne prodajajo več. Kakšno 7300GS, ki ima 256MB RAMa dobiš že za ubogih 17kSIT in je več kot odlična za Visto, čeprav najnovejših iger z njo še zdaleč ne boš mogel zadovoljivo poganjati.


S pravimi nastavitvami se da igrati tudi najnovejše igre (imam sam skoraj 4leta star računalnik :)


Mene prav res zanima čemu je potrebno imeti na disku 15 GB prostora? Ali ima kdo mogoče kaj več informacij zakaj je toliko prostora potrebno? Malo težko si zadevo predstavljam, ker imajo moderne igre le tam nekje 1 DVD materiala. Kako bomo potem to inštalirali? Z večih DVDjev ali iz enega pa bo tam pač skompresirano -> Microsoft me je že presenetil pri kompresiji iger. Pa predvsem koliko časa bo to trajalo? Skoraj težko si predstavljam, da bi toliko podatkov spravil na disk v enakem času kot spraviš tisti CD od XPjev.
Prav zanima me na koliko GB se bo dala zadeva oklestiti.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Izi ::

Intelu in AMDju te minimalne zahteve ne disijo najbolj, saj se 1GHz procesorji prodajajo ze zelo dolgo.

Točno tako, jaz sem dejansko presenečen nad tako nizkimi zahtevami glede na moč in vpliv izdelovalcev hardwarea.
Ponavadi je šlo za nekakšen tihi dogovor, da mora biti novi software tako zahteven, da je bil nujen nakup novega hardwarea.
Pri Visti pa izgleda, da jo lahko poganjaš že na današnjih malo boljših računalnikih in tukaj meni nekaj ne štima.
Microsoft ima izgleda nelaj za bregom.
Ali resno misi osvojiti Kitajsko in Indijo?

Vse skupaj ima lahko dolgoročno gledano precej negativne posledice na napredek velotnega svetovnega gospodarstva.

Jaz osebno bi bil bolj zadovoljen, če bi naredili OS, ki na trenutnih High-end računalnikih še ne bi tekel zadovoljivo ali pa ravno nekje na meji uporabnosti.
Treba je gledati v prihodnost >:D
Razvoj se ne sme kar takole bremzati zaradi koristi Microsofta.

Daedalus ::

Jaz osebno bi bil bolj zadovoljen, če bi naredili OS, ki na trenutnih High-end računalnikih še ne bi tekel zadovoljivo ali pa ravno nekje na meji uporabnosti.

Ma resn bodi. Smisel operacijskega sistema je v tem, da naredi na kup zmetan hardver sploh uporaben in kot tak naj bi IMHO čimveč sistemskih resursov pustil za uporabo aplikacij. Kaj ti bo torej operacijski sistem, ki bo praktično okupiral 95% zmogljivosti računala? Kaj boš na čem takem lahko poganjal? In to na mašini za recimo 300k SIT?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Poldi112 ::

>Pri nas je SLI zelo redka zadeva medtem ko ima povprečen evropejec najmanj SLI nekateri pa razmišljajo že v 4 grafičnih v enem PC-ju.

Lahko to s čim podkrepiš, ker je zrelo za funny links.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Izi ::

in kot tak naj bi IMHO čimveč sistemskih resursov pustil za uporabo aplikacij. Kaj ti bo torej operacijski sistem, ki bo praktično okupiral 95% zmogljivosti računala?


Očitno se ne spoznaš dovolj na delovanje sodobnih OS-ov.
OS porablja samo toliko zmogljivosti računalnika kolikor jih trenutno potrebuje. In ko ti nehaš premikati naokrog po namizju tisto prosojno okno z sencami in vsemi mogočimi efekti je spet vsa zmogljivost namenjena izvrševanju določenega programa. Tudi RAM se po potrebi prazni, če se določenih rutin ne rabi nekaj časa.
Ali misliš, da kaj pridobiš na hitrosti, če izklopiš popolnoma vse bombončke, ki jih je OS sposoben prikazovati?
Popolnoma nič.
Razen, če je konfiguracija pod minimalno predpisamo za OS, potem je resnično bolje izklopiti nekatere reči.

Saj vendar ne misliš, da bo sedaj pri Visti 1GHz procesor kar non-stop zaseden 100% ?>:D
Ko ne boš počel ničesar bo procesor tudi pri Visti obrenenjen z 0%
Prav tako ne bo 1GB RAMa zasedeno neprestano čeprav ne boš imel pognanega nobenega programa.
Teh 1GB RAMa je mišljeno, da se bo napolnilo, če bodo pognani vsi osnovni programčki, ki bodo Visti že priloženi vključno z firewall in antivirus in podobno nujno potrebno šaro. Tako, da bo za osnovno pisarniško in domačo rabo 1GB na Visti dovolj. Za profi programe kot naprimer Photoshop in podobno pa bo priporočljivo imeti 2GB RAMa.
Tudi grafična kartica bo do konca obremenjena samo takrat, ko boš ti premikal tiste 3D okna z vsemi mogočimi efekti. Ko pa boš pognal igro bo pa vsa zmogljivost grafične kartice zopet na voljo za igro.

Tako, da ne govoriti na pamet.
Določen program bo na računalniku tekel popolnoma enako hitro na WindowsXP ali pa na Visti, če boš seveda zadovoljil tiste minimalne predpisane zahteve za WindowsXP ali pa za Visto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

PrimozR ::

Izi bluziš da bolj ne bi mogel. Povprečen Evropejec fura SLI? Kaj je to nek standard za katerega ne vem pri DDR pomnilniku? Če vem prav, je to uporaba dveh nVidiinih graf. In verjemi da povprečni Evropejec ne uproablja LSIja. Če pa sklepaš po Xtremesystems forumu, pa bluziš na kvadrat. Tam so itak sami freaki in imajo namen dati toliko denarja za računalnik, povprečni ljudje pa raje zapravijo za kaj drugega. Tudi 2 GHz ni standardna hitrost rpocev. Sam sem na 1,8 GHz in sem prav zadovoljen. Seveda imam A64 3000+, ki je PRECEJ hitrejši od 2 GHz P4ke, hitrejši je tudi od 3 GHz P4ke. 1 giga rama pa imam zdajle dobre pol leta in mi je čez glavo. Prej sem imel 512 pa me je malo utesnjevalo, zdaj mi skorajda sameva RAM. Aja, da se prodajajo samo še dual core proci? Kdo jih pa kupuje? A se kupujejo samo še workstationi? Gamerji ne kupujejo več procesorjev? Ker večina špilov še ne podpira multi threadinga. Ne vem zakaj bi potem kupoval dual core proc (čeprav moram priznati da me mika da bi imel enega).

muzičar ::

Se oproščam OmegaBlue. Izgled me presenča zato me zahteve ne. Če ne bo koda kot švicarski sir bo definitivno pristal na mojem primarnem računalniku pa seveda če ne bo 100k.

Upam da se je billy kaj naučil iz preteklih napak in nam bo dal super duper OS. Magari če so zahteve take samo da bo delal tako kot more.

PrimozR ::

Aja, default tema bo na mojem kompu nekaj minut, nekajkrat bom morda rekel 'wow, kako lepa tema', po tem pa sayonara! Mislim da bom spet uproabljal klasično temo (tako kot sedaj na XPjih).

Izi ::

P|P|, tvoj 3000+ teče povsem normalno na 2,5GHz, če ga ti poganjaš samo na 1,8GHz je to pač tvoja stvar.
Malo bolje si preberite stvari, ki jih pišem in po možnosti probajte tudi razumeti napisano >:D
Včasih kakšno stvar malo karikiram in na vsako tako zadevo se ni treba obešati, ker samo dokazujete, da ne razumete prebranega.

Da vzamem tri ljudi nekje iz tega threada.
En ima 256MB RAMa, drugi 512MB RAMa, tretji 1GB RAMa.
Čisto vsi trije so zapisali, da oni pa imajo RAMa ravno dovolj in da je več imeti brezveze.
Že samo v tem primeru sta dva naredila bebca iz sebe.

Povsem je odvisno kakšne programe poganjaš na računalniku.
Nikjer ni nobenih kurčevih standardov. So samo potrebe.
WindowsXP lahko uporabljaš z 512MB RAMa ampak ko nadgradiš na 1GB vidiš, da si trpel. Prej tega nisi mogel vedeti. Če nadgradiš na 2GB bo vse še toliko bolje in dokler ne narediš tega spet ne moreš vedeti.
Zato ne nakladajte, če nimate izjušenj. Photoshop z malo večjimi slikami bo na 512MB RAMa eno samo čakanje, če seveda uporabiš kakšen efekt. Z 1GB je precej bolje, z 2GB pa spet malo bolje.
Če si narediš server bož z 1GB RAMa tenko piskal oz. vsi obiskovalci te bodo zapustili.
Za normalni server (če si na T2 seveda) rabiš 4GB RAMa.
Vse je odvisno kakšne potrebe imaš.
Zato lahko končamo to brezpredmetno nakladanje.

To, da so zahteve za Visto po mojem mnenju prenizke sem že napisal in utemeljil in sedaj se umikam iz debate.

Naj sedaj nekdo napiše, da ima dolgega samo 10 centimetrov in da mu je punca rekla, da je to povsem dovolj, da smo slovenci škrti ali pa si zaradi revnosti ne moremo privoščiti penis enlargerjev in je zato pri nas v sloveniji to standard.
Kakor hočete, moj je vseeno dolg 20 centimetrov, pa čeprav je to nadstandardno >:D

Daedalus ::

Jaz osebno bi bil bolj zadovoljen, če bi naredili OS, ki na trenutnih High-end računalnikih še ne bi tekel zadovoljivo ali pa ravno nekje na meji uporabnosti.

Še enkrat te bom citiral. Iz tega tvojega stavka gre izpeljati, da nek OS za svoje lastno delovanje porabi tolko resursov, da lavfa na meji uporabnosti (samo OS). Se pravi da nonstop kuri večino rama, za vsako malenkost žere CPU cikle al pa GPU cikle. Kako boš pol na takem računalu poganjal uporabne programe, če pa že za poganjat OS porabi mnogo resursov? Poleg tega je OS še vedno samo osnova za delovanje računalnika in če gledaš tako je neumno, da ti ena taka reč kuri (veliko) resurse za uporabne programe.

Če ti še zdaj ni jasno, vrži winXP na kakega P166 z ene 64Mb RAM-a. Boš kmal vidal kaj je na meji uporabnosti... Čeprav glede na ostale izkušnje z MS sistemi, sem precej prepričan, da bo Vista kurla pol preveč>:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

PrimozR ::

Izi mam razloge da ne laufa na 2,5 ali še več. Delam na tem da se jih reši (Fizikalo, kje si :). 2 giga rama pa nimam s čim zafilati. Trenutno ne uporabljam Photoshopa, ko pa sem ga, sem zraven uporabljal še Illustrator, ker zna delati z vektorskimi logotipi (PS ne zna pravilno delati z .eps fajli). Špilam precej nezahteven špil, LFS, ki ima peak uporabo rama tam okrog 250 MB. Ponavadi nekje 200, včasih še manj. Drugega ne špilam. Potrebujem 2 giga rama? Mislim da ne.

Sicer je pa v SLO povprečje baje 12 cm, če se že o tem pogovarjamo... Dokaj žalostno za nekatere :D

opeter ::

12? No, povprečje mogoče res :D Še sreča da nisem v tem povprečju :P

@ P|P|

a bo sploh klasična ali XP Luna na voljo v Windows Visti? Morda pa ima MS po novem podobno filozofijo, kot Apple. Namreč, da bi lahko v MacOS X spreminjal teme, rabiš zunanje programe (npr. ShapeShifter). Mogoče pa je MS sklenil neko pogodbo s TGTSoft al i pa z StarDock, ki že veselo pacajo svoje programčke za prihajajočo Visto, da oskubijo folk in nafilajo vreče. MS pravi: če vam privzeta tema ni všeč, si pač kupite (priskrbite), kakšen trhidr-party program. Če kaj ne deluje, it is not our fault >:D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

muzičar ::

Ah kje povprečje je 16cm (kako leto star podatek).

Kar se tiče serverja - stričev server laufa na P3 700MHz z 256MB SDRAM PC133. Stran sicer ni med hitrejšimi ampak verjemi mi da je hitra.

Hja crnapika tudi to je možnost.

Ch4N93 ::

Sicer je pa v SLO povprečje baje 12 cm, če se že o tem pogovarjamo... Dokaj žalostno za nekatere
kaj to je govora o ventilatorjih na kišti... :D

Če se ne motim, bo Vista OS, ki bo namesto CPU-ja za "risanje" namizja in oken uporabljal GPU?! Če je to res, potem je upravičena zahteva po bolših grafičnih. V nasprotnem primeru je zadeva bol tako, tako. Pa glede na 15 GB instala bo IMHO potrebno precej več kot 1 GB RAM-a za udobno delo, ker če bo non-stop disk šrotal, ker nekaj išče po Windows mapi, je to kurac od hitrosti. Pa da ne bo kdo rekel, saj pa nebo 15 GB podatkov tako pomembnih. Če niso pomembni zakaj so potem sploh na disku? Zakaj odžirajo plac, če jih ne rabim? Sicer pa bo treba počakat do izida, pa bomo potem videli, ali bo letel OS (Vista)na kanti, ali pa cela kanta skozi okno.
Ni nam lahko...

Bistri007 ::

Zanimivo, da se bo dalo Visto poganjati na bolj top-end računalnikih, kupljenih pred izidom XP :))
Takrat sem kupil 1.4GHz Athlon & 512MB RAM ter 60GB disk... Seveda brez Aero...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

PrimozR ::

crnapika upam da bo klasična tema... RES upam.

jest10 ::

En ima 256MB RAMa, drugi 512MB RAMa, tretji 1GB RAMa.
Čisto vsi trije so zapisali, da oni pa imajo RAMa ravno dovolj in da je več imeti brezveze.


In kar ne veš za kaj se njihov sistem uporablja imajo lahko čisto vsi trije prav.
Meni so tudi 400MHz P2, 128MB rama in okleščeni Win2000 čez glavo dovolj za pisarniška opravila...

3p ::

"Teh 1GB RAMa je mišljeno, da se bo napolnilo, če bodo pognani vsi osnovni programčki, ki bodo Visti že priloženi vključno z firewall in antivirus in podobno nujno potrebno šaro. "
Včasih se mi zdi, da tu eni letate visoko v oblakih. A mislite da bo Vista sama z notepadom pa paintom požrla 1 giga? S tem RAMom je mišljeno da računalno dobro poganja večino SW, ne pa samo sistema.
Da o tistem povprečnem evropejcu z 2*1 ali 2*2 giga pa vsaj SLI (behehe) rajši nič ne rečem. Friki pretiravate. To ni povprečni evropejec, prej povprečni marsovec.
---
Zakaj 15 giga diska ne vem, vsekakor pa sistem isto kot pri XPjih vso kramo zloži neposredno na disk. Na prvi pogled razsipno, a pri najmanjših diskih za namizna računala 80GB (kaj bo čez leto) je pač bitveno manj zafrkavanja na ta način. Lahko pa, da so sem poleg računalni še razne fore a-la swap file, system restore...

gumby ::

imam obcutek, da bom kar na 2000 ostal... ze XP so me pustili popolnoma hladnega, saj razen eyecandy in debilnih carovnikov ni blo not NIC novega... vsaj uporabnega ne

zgodba se ponavlja

xp = 2000 + eyecandy
vista = xp + drm + even_more_eyecandy
my brain hurts

opeter ::

Mogoče pa bodo zraven dali (vračunano v teh 15 GB) programe tipa Word Lite, pa Excel Lite, PowerPoint Lite, MS Expression Graphic Designer Lite, Visual Studio Lite, Halo 2 Lite >:D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

muzičar ::

Pa Flight Simulator Lite pa Oblivion Lite pa Gothic3 Lite h3h3h >:D Ja z doplačilom pa možno

CWIZO ::

gumby: ce uporabljas samo notepad, kalkulator, ie pa word, pol loh tut Win95 uporabljas ;)
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

64202 ::

xp ma vgrajen pppoe, 2k pa ne ;)
I am NaN, I am a free man!

gumby ::

CWIZO: ne uporabljam nobenega od teh, mogoce samo notepad v skrajni sili. imam pa ponavadi odprtih 10 ali vec programov, tega na w95 res nocem delat:)

64202: okej, nasel si me:D
my brain hurts

Looooooka ::

zeeeh..jamraci jokasti.
skoz vsi pisete o ne vem kerih procesorjih in graficnih in kaj vse bo cool k vn pride ampak ocitno noben od vas tega sploh ne namerava kupt.
tlele men pise da morm graficno metat pa se to je kokr vidm bl povezano s tem ce hoce clovk snemat video na disk or smth.Kar je verjetno skor pr vseh pisal.
ram je ratu itak ze smesno pocen....
in se neki...XPjev se dolg cajta ne bojo nehal ne prodajat ne podpirat.TKo da bojo XP-ji za v pisarne se kr neki let standard.
In se glede komentarja da intelu pa AMDju tole ne bo vsec...ha..u're kidding right?
Winsi so najbo uporablen sistem na svetu.Vecje zahteve pr novih verzijah so tocno to kar si in AMD in intel in nvidia pa se ATI vsi zelijo.
Ker bojo prodal vec novih masin.Tole je bl priprava za prihodnost kejr bo nov minimum lepo 1-2 Ghz procesor 1Gb rama in graficna z 256 MB rama.Kar se pa diska tice...ej men se je tud za linux vsak let zdelo smesno debilno kok placa je pozrl za tisto kar je "ponuju" pa se nism nc pizdil.Itak bo vecino geekov tlele mogl sam na novo particije postavt da bo mela sistemska particija unih 15 gb da bojo winsi veseli pa je.
Pa kar se tice podpore za ves zastarel hardware na tem planetu...hmm mislm da majo glih zdej Linux in njegovi guruji zdele ene besne debate o tem kako zdej uradno vec bugov v kernel dajejo kot popravjo in da bojo mogl en cikl ponucat za popravlanje bugov...sam da bo lahko tist SLOVENC skrt laufu zadevo na neki masini,ki je ze prezivela samo sebe 10x.
Tko da ja...move to linux pa boste mel mir.
Kar se Viste tice bo najvecji problem za vse tle verjetn licenca.Hardware mate kot neka navijasko overclockerska skupina vsi verjetn ze porihtan.Al pa pac bluzite s specifikacijami v podpisih.

Poldi112 ::

Glede prenehanja prodaje xp-jev, to se bo zgodilo ko bo izšla vista ( Vsaj tako pravi MS)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

muzičar ::

Ja samo zaloge bojo mogl še prodat ane. Je pa res da XP-ji so tu že od leta 2002 in je skrajni čas da se zamenajo, ker če gledamo winNT4.0 (marec 1994), win95 (avgust 1995), winCE (oktober 1996), win98 (junij 1998), win2000 (februar 2000), winME(september 2000) in winXP (oktober 2001) lahko vidimo da se Vista dela že zelo dolgo časa in bo pomoje v hipu izpodrinila XP-je pri tistih, ki bojo imeli računalo, katero bo kos Visti.

;-) ::

hmmm....

jaz pa operacijske sisteme menjujem pač takoj ko jih shekajo in dajo na P2P:D Če pa Vista nebo delala shekana pa bom pač računalo zanesu v trgovino, da mi tam namečejo Winse gor(mislim da bodo servisi meli kakšno verzijo za svoje stranke, kot majo Windows Xp in ti jih naložijo za 2k/3k).

da si kupim Windowse je zadnja možna varijanta!

no glede mojga sistema me ne skrbi preveč. Mislim da bo 1,5 GB rama zadoščalo, AMD Sempron 3100+ 64bit tudi. Mal pa dvomim o moji grafični
radeon 9600PRO...pa bom tud drugo kupo če bo treba.

Pa bo Vista dobro izkoriščala 64bitnost sistemov?

Crimson_Shadow ::

Jaz bi se raje vprašal, kako bodo sploh špili (in to originalni) delali na 64bitni Visti. Že zdaj je nemalo težav z igrami na 64 bitnem XP in to ravno zaradi različnih zaščit pred kopiranjem.

A bo treba spet delat na "emulatorju" XPbox (ala, DOSbox)? :D
We create worlds

muzičar ::

Radeon 9600PRO je čist uredu za Visto. Ja Vista naj bi izkoriščala popolnoma 64 bit.

;-) ::

@muzičar

hvala ti! bom še nekaj časa prešparal kakih 30k. HeHe tole grafično pa že mislim menjat eno leto-pa še je zaj nism ej...neverjetno no da še to furam...

Zanima še me če me kdo zaj Beta verzijo gor pa fura AERO-zanima me kolk rama porablja?

Upam da bo 1,5GB dovolj (na XP-jih ga uporabljam non-stop pol GB, drgač pa še furam programe za mešanje glasbe, pa kak photoshop...)

Pomoje bo treba kar mal previdn bit pr menjavi tehle sistemov, ni mi zaj zgubit kakih 50 programov z dika za brezveze in jih potem na novo nalagat itd. pa še XP-je mam zaj tak prilagojene sebi da nevem če nebom še kaki 2leti počakal...sistem pa hočem met pripravljen!ker ob morebitni zrušitvi,ko bo vista že zuni gre takoj gor...pol k nimam kaj več zgubit.

Izi ::

Ja Vista naj bi izkoriščala popolnoma 64 bit.

Tako enostavno pa spet ni.
Kolikor je meni znano bomo imeli dve Visti in sicer 32-bitno Visto in 64-bitno Visto.
Tako kot imaš sedaj WindowsXP in WindowsXP 64
64-bitno Visto boš lahko naložil samo na 64 bitne procesorje.

Ali bodo prodajali obe verziji na enem DVD ali pa se boš moral ob nakupu odločiti za 32 ali 64-bitno verzijo pa mi ni znano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

muzičar ::

No potem bo prebalvjala 64 ibt sisteme ane :D 64-bit verzija seveda.

bMozart ::

Izi:
Punce pravijo da ni važna dolžina, ampak kaj z njim delaš...:D
Pa svetujem ti da pogledaš na anketo, da boš videl kakšne neumnosti si klatil...S tem da se moraš zavedati da je na tej strani večina računalniško pismenih...(če misliš da je drugje v evropi drugače se seveda motiš:)
Pol pa pride sestra do mene, pa reče če ji lohka nekaj z interneta posnamem na disketo....:'(
Običajno se povprečen uporabnik odloči za zamenjavo računala na 3/4 leta. Enostavno gredo na toliko časa v trgovino in kupijo kar se takrat prodaja. Seveda ne vedo kaj so kupili...opazijo samo to da je večji monitor, ter da računalnik hitreje deluje...Pa če bo naložena Vista, še to da lepše zgleda. To je to.. morda že malo pretiravam, ampak tako je:)
Tega pa ne opazite zato, ker je tu večina računalniško pismenih in se med takimi tudi druži. Razen izjem seveda v obeh pomenih:)

Upam da bo ta vista res nekaj novega/bolšega glede na to kolk časa jo že skup packajo. Čeprav sem z xpji čisto zadovoljen, samo treba je znati z njimi:)
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

opeter ::

bMozart! Kompliment! Točno to govorim v različnih topicih, samo nikoli nihče ne posluša. Hehe, to z disketo poznam tudi jaz. Poleg najnovejšega mlinčka za kolegico (govorimo o enem notesniku), sem ji moral naročiti še zunanji disketnik :\ Potem pa se pritožuje, ja zakaj je 7k :'(. Mislim, adijo. Niti ni vedela, da se CD-ji dajo zapisovati (pazi, v notesniku je DVD - da o razliki med 12 cm-skim CD-jem in DVD-jem niti ne govorim :'(; itak ne bi razumela, je pa tudi ne zanima*), mislila je, da je to samo za glasbo (AvdioCD). Je pač ena, ki dela na lokalni samoupravi (saj veste: Windows + Word + print). Niti ne vem, kako se bodo ljudje naučili uporabljat nov GUI Viste, kaj šelel prihajajočega MS Office-a. Saj se spomnite, da je Ministrstvo za javno upravo podpisalo pogodbo z Gambit-Trade o nabavi Office-ov za državne orgran v naslednjih 3 letih. Tak da... ah, nebom komentiral.

V glavnem, floppy ni mrtev, ampak še vedno živi. Ne glede ne cene USB ključekov.

* ona v glavnem računalnik rabi za delo (torej Word, kaj pa druzga :D ?)
Pa občasen internet (Firefox ready :P - še sreča da sem imel prste vmes, drugače bi že imela popackan računalnik v službi, thanks to IE).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

;-) ::

@bMozart, crnapika
večino imata res prav vi2.

edino tole: "Pa svetujem ti da pogledaš na anketo, da boš videl kakšne neumnosti si klatil...S tem da se moraš zavedati da je na tej strani večina računalniško pismenih...(če misliš da je drugje v evropi drugače se seveda motiš:)"
ne vem na koga leti???

drugeče pa se še ne strinjam z crnopiko da floppy ni mrtev. Iz moje strani ga nebi rablo bit! že kaki 2leti ga nimam v kompu pa delam čist normalno z njim-sploh ga ne rabiš, razen vsakih par let ko flashas bios.

opeter ::

Flashati BIOS se da tudi z USB ključa, ali? :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

;-) ::

no vidiš...nism bil prepričan, ker še ga nisem iz usb-ja.

pol pa floppy v moji sobi nima več kaj iskat. So cd-ji dost poceni za take stvari, ko smo zaj uporabljali diskete, pe še več prostora imajo->700/800krat več. Sploh če jih rabiš sam za kake pol ure lahka kupiš take čist poceni...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

Poldi112 ::

Koliko ljudi flasha bios?
Saj nekateri imajo tudi še 120M diskete in podobne muzejske primerke, ampak kdo še uporablja disketo za prenos podatkov? So, ampak so redki. Moj pc nima več disketnika. Laptop prav tako.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Jaka83 ::

Jaz recimo rabim disketnik ob inštalaciji bedastih Win2k/XP, ki ne znajo driverjev za RAID kontroller prebrat iz navadnega CDja ali kje drugje in NUJNO zahtevajo Floppy. Jebat ga, takrat ga pač priklopim, potem pa odleti ven.

Bistri007 ::

Da ne bo še Vista zahtevala 1.44M floppy disk drive... Med sistemskimi zahtevami ga ni - upam da se bo dal RAID driver prebrati še z CD/DVDja, ker drugače...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

opeter ::

V Apple Macintosh računalnikih nimamo več diskete že od leta 1998 (prvi iMac).

Wikipedia - Floppy disk

Jaz pa imam doma še vedno 4 komade LS-120 disket A:drive. Samo ne vem, kako jih brati, ker nobenga ne poznam, ki bi imel takšen pogon. Moj je crknil davnega leta 2000. :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Vista Beta 2 Customer Preview Program (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
15217461 (11104) kinetik
»

windows vista- kak je zaj s tem

Oddelek: Operacijski sistemi
272729 (1938) Matri[X]
»

Windows Vista beta 2 in Office 2007 beta 2

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
285327 (3462) franci
»

Windows Vista Get Ready (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10411433 (8519) Jaka83
»

Windows VISTA

Oddelek: Operacijski sistemi
122657 (1460) tuoermin

Več podobnih tem