» »

Potreben nasvet nasih pravnikov glede odskodnine

Potreben nasvet nasih pravnikov glede odskodnine

Samson ::

Zadeva sledeca:

Pricel z konec oktobra 05 v eni firmi kle pri nas (zaenkrat naj bo neimenovana) in sicer dolocen cas sedem mesecev. 10 februarja se zgodi delovna nesreca (hujsa) in od tedaj sem na 100% bolniski. Konec meseca potece pogodba in seveda mi jo niso podaljsali ker delo za dolocen cas ne veze ne delavca ne delodajalca. Do tukaj vse lepo in prav, po zakonu...
Sedaj pa me zanima kako naprej. V vsakem primeru po koncanem zdravljenju zahtevam odskodnino. Me pa zanima kaj menite pravniki, koliko imam osnove za privatno tozbo firme za malomarnost ker nisem opravil varstva pri delu, oz. me niso niti poklicali da bi ga opravil. Bilo je nekaj skupin ki so sle na varstvo pri delu, vendar mene ni nikoli bilo noter. In ker se mi je dozdevalo da bom v naslednji skupini sem naprej delal meni tebi nic...Do nesrece seveda. Posledice?
Na levi roki prstanec krajsi za dobrega pol cm, sredinec leve roke (srednji sklep poskodovan), delno negiben se razgibavamo...Caka me se ena operacija kjer bodo srednjo kost oblikovali v sklep, ker je razbita, ter zatrdili vrhnji del prsta.
Torej kaksne so osnove za tozbo zaradi malomarnosti (nevem ce sem prav povedal, popravite me) glede varstva pri delu, poleg tozbe za poskodbe same. Hvala.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

Samson ::

BUMP! Nobeden nebi vedu nic o tem? Skor nemorem verjet

:O)
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

mango ::

Sam nisem pravnik, pa tudi mislim da boš na tem forumu težko kaj več zvedel na to temo. Bi bilo bolje, če bi vprašanje napisal na kakšen forum, kjer se ubadajop s pravnimi vprašanji.
Kot laik mislim, da je tožba smiselna, vsekakor pa je bolje, da vprašaš poklicane na tem področju - pravnike.

Samson ::

Nice. Sicer sme sam tudi o temu razmisljal (kar se tice kaksnega foruma-pravnega), vendar sem upal da bo kle kaj se zgodilo. Vseeno hvala za nasvet. :O)
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

MadMicka ::

Samson, a ti bi pa na forumu rad kar v prvi minuti nasvet :\ Tega še pr odvetniku ne dobiš vedno :)

Kar pa se tiče delovnega razmerja je stvar jasna: s potekom pogodbe ti DR preneha, če si bil zaposlen za določen čas zaradi povečanega obsega dela. Na delovnem sodišču bi uspel le v primeru, da bi na tvoje delovno mesto zaposlili novega delavca.

Kar pa se tiče nesreče pri delu, je pa tako, da je podjetje dolžno plačati odškodnino, če je odgovorno za nesrečo (objektivna odgovornost ali pa krivda). Če je podjetje za take primere zavarovano, še toliko bolje, se hitreje dobi odškodnino.

Koliko znaša odškodnina, je pač odvisno od primera do primera. Potrebno je poznati vse okoliščine in upoštevati možnost, da je odgovornost za nesrečo deljena.

Če te prav razumem, ti praviš, da bi poleg odškodnine za nesrečo rad dobil še nekaj posebej zato, ker nisi opravil izpita iz varnosti pri delu. No, to ne bo šlo. To dejstvo ti le pomaga pri ugotavljanju odgovornosti podjetja za nesrečo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Samson ::

Super. Pomeni da nemorem posebej tozit za to, ker so bili neodgovorni. To sem tudi spraseval. Naceloma pa so ziher zaposlili novega delavca namest mene, ampak kako to dokazat. Ne sam enga, ampak vec njih so se sprejeli, hehe.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

MadMicka ::

Kako dokazat, da so zaposlili nove delavce na tvoje delovno mesto? Komot. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje imajo na M obrazcih zapisano, koga je podjetje zaposlilo in na katero delovno mesto. Te podatke, če drugače ne, dobiš v pravdi s pomočjo sodišča.

Samson ::

Superca. Vsakic vec informacij dobivam, hehe. Ker ko sem sel nazadnje po izplacilno listo, so gor imeli za razgovor pripravljenih cca 20 ljudi. Od tega so jih sprejeli na delo po moji oceni najmanj 4-5. In vse za isto delovno mesto brusilca, kjer sme delal tudi jaz...Nice. Neuraden razlog za prekinitev delovnega razmerja pa je kao to, da se je vodja pac odlocil za ta ukrep, ker sem slikal delovno mesto po nesreci, oz. snemal kakor je reku on.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

MadMicka ::

Ok, pol ni problem. Če so te zaposlili zaradi povečanega obsega dela, jim kar sedaj pošlji zahtevo, da ti izstavijo pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, saj je bil razlog, ki so ga zapisali na pogodbo, očitno izmišljen. Če ti v roku 8 dni ne odgovorijo, potem vloži tožbo in sicer najkasneje v 30 dneh od dneva prenehanja DR.

Samson ::

MadMicka...Kaj naj recem kakor eno veliko hvala za nasvete. Sej ce druzga ne dosezem, mi se vedno ostane obcutek da sem sprobal...Ker v tem primeru je po moje veliko lukenj. Naprimer nesreca se je zgodila na petek, varnostni je pa prisel v torek. Vmes so seveda veselo delali soboto in ponedeljek na isti masini. Masine stare verjetno tolk k jaz (mogoce kaksen mesec manj, hehe), nepregledane ze najmanj 3-4 leta, ceprav na maximalno 3 leta naj bi se gledle. Ampak shodno temu da so to masine za brusit imam informacijo da naj bi se kontrolirale na vsako leto. Elektricno zal niso brezhibne, ker ce se upres z vso mocjo, ne ugasne....Kadar pa spustis komad naprimer 3-6 kg na mizo kjer si pripravljas komade za brusit, se ugasne masina. Skratka popolnoma neprimerne po moje za delat.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poškodba pri delu delavca in sodišče

Oddelek: Loža
273982 (2765) Phantomeye
»

Odpravnina

Oddelek: Loža
456554 (3232) MadMicka
»

Odpuščanje v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5812397 (9410) solatko
»

Lagal sem - prosim za nasvet

Oddelek: Loža
154790 (2954) St235
»

Prosim za nasvet: sporazumna odpoved

Oddelek: Loža
2810793 (10193) MadMicka

Več podobnih tem