» »

Polnilci NiMH baterij

Polnilci NiMH baterij

TRIROG ::

Hmmm .... sem pred dilemo ...
Polnil bom NIMH baterije ... kolikor se spomnim so imele te baterije nekaj, ampak ne prevec spominskega efekta ...

Zasledil sem SONY ev polnilec klik ki ima refresh funkcijo, to pomeni da baterije lahko tudi sprazni in jih potem napolni ...

ali je to dobro? oz ali je res da se ob takem početju baterija prej uniči ( doseze dovolj ciklov) in da je to slabše kot pa če jo vsakič napolnim toliko kolikor pač porabi stvar ki je na baterije( deljinec za tv,fotoaparat,miška itn ....)

Zanimiv mi je tudi ta GPjev polnilec ki zna ohranjati baterije polne po polnjenju

Katere polnilce predlagate vi ? pogoj je jasno da se da polniti tudi posamično baterijo ...

bzp ::

Za daljinca, so take baterije skoraj neuporabne. Je bolje na tiste 5 let kupiti ene navadne. Za fotoaparat in podobno (da so veliko bolj pogosti cikli) pa go for it. Baterije precej zdela temperatura pri polnjenju, tko da premisli o polnilcu brez teh "super quick" napisov. Sicer slednje ful prav pride na kaksnem potovanju, ampak s premisljeno uporabo pa kaksnim kompletom baterij vec, se tud temu lahko izognes (al pa poglej vsaj za modele s kaksnim ventilatorckom). Za neko simple uporabo bodo vsi cikli polnjenja vec kot upravicili nakup (beri: preden bos ti 1000x al pa samo 200x napolnil baterije, pa tud ce pol kuj crknejo, si ze zdavnej v plusu), ce bi pa kej boljsega rabil, bi pa to ze vedel pa bi iskal polnilce za 30+ jurjev :)

kockish ::

Imam Vivanco ACS30 iz BigBanga za cirka 8k sit. Po testu v reviji VIP je bil na drugem mestu. Ima zascito proti prepolnjenju, zna prazniti, 1800 mAh NiMH baterije napolne v 4h urah. Dela kot urca. Mozno je polniti dve ali stiri baterije hkrati (samo ene torej ne mores).

Drugace pa, kot je bilo ze receno, se polnjenje splaca samo pri digitalcih oz. tam, kjer baterijo izpraznes v vsaj par tednih. Drugace se zaradi samoizpraznjevanja baterija prej izprazni kot zaradi same porabe.

trek@s ::

Vzemi tega GP-jevega. Super zadeva; ga imam tudi sam. Polni Nimh in Nicd, velikosti AA in AAA. Polniš lahko tudi samo eno baterijo, ker se meni zdi super - ko polnim baterijo za npr. usb mp3 player. Polnilec ima ločen, tako da se ne sgreva že sam po sebi. Baterije so polne v dobri uri, pa se kljub temu nse segrejejo velik.

overman ::

Ker sem nekaj casa tudi modelaril bi pristavil se svoje izkusnje. Glede celic (baterij), nimas kaj premisljevat, ampak obvezno Sanyo (je tudi eden redkih proizvajalcev in ne samo ena firma ki lepi svoje etikete gor na neko china robo). GP je dobra marketinska fora, saj niti ne proizvajajo svojih celic in le te imajo cudne oznacbe (nap. GP2500 mislim da ima max. kapaciteto le 2350Mah!). Polnilci nevem akko so ampak v tem rangu (10-15ksit) so vsi vec ali manj enaki, spet bi ti priporocal kaksnega sanyo-ta s katerimi imam sam kot tudi kar nekaj prijateljev zelo dobre izkusnje.
Refresh funkcije pri NiMh celicah ravno ne rabis, saj kot si ze sam opazil "nimajo" spominskega efekta, tako da ta funkcija pride v postev le pri NiCd.

To varianto uporablja kar nekaj mojih prijateljev med drugim pa tudi sam dokaj intenzivno za popotnisko fotografijo (dokupil sem se 4 enake celice). Polnilec je dovolj hiter (ni ravno najhitrejsi), ima temp. senzor za vsako celico posebaj, ko so napolnjene jih vzdrzuje polne, in pa ka rje najpomembneje-polni vsako celico posebaj (tako vedno doseze 100% napoljnenost, saj so med posameznimi celicami vedno kaksna odstopanja!).

lp,
aljaz;)

VanGog ::

Se pridružujem overman-u; če se da, nabavi Sanyo-ve celice. Še najboljše kar zgornji komplet.

LP

Boeing ::

Fantje, preden odkrijete toplo vodo - ti polnilci so navaden šit, ne glede na to, kakšne nagrade pobirajo. Za kolikotoliko normalno polnjenje/praznenje/ciklanje akumulatorjev si raje kupite kaj od tukaj ponujenega:

mibo modeli
top modeltehnik
mantua model

Poleg izbranega polnilca potrebujete še polnilne kable in kletke za akumulatorje (kamor jih vstaviš med polnjenjem - drobiž). Ti polnilci večinoma polnijo po delta-peak metodi (izklopi, ko zazna padec napetosti celice, ko je ta polna), znajo pravilno prazniti in ciklati akumulatorje, lahko polnijo po 10, 12 celic naenkrat oz. več paketov po manj celic...

Je dražja varianta, a veliko, veliko boljša, sploh v cenovnem razredu nad 10 tisočaki.

Glede celic pa, kot je povedal že overman - obvezno sanyo. Dražje, a neprimerno boljše, sploh za slow-discharge uporabo. V modelarskih štacunah se celice dobi ponavadi veliko ceneje kot v "specializiranih" štacunah.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boeing ()

VanGog ::

Boeing, da nisi ti mal pretiraval?! :)

Boeing ::

Pretiraval s čim ? Upam da s tem ne ciljaš na cene... dal sem samo predlog, ki se pri meni odlično obnese, končna odločitev je še vedno tvoja...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

trek@s ::

Dej boeing ne bluzi. Imam že 4 leta GP-jev polnilec, pa še vse vedno dela kot mora. Če si pa v 5 letih nisi sposoben kupiti novega paketa polnilnih baterij (če se ti slučajno pokvarijo), potem pa tak brezveze da si kupuješ nekaj takega. Rabiš nekaj simpl, hitrega, preprostega,... Ok, če napolniš 10 različnih baterij na dan ne rečem, za navadne smrtnike je pa nekaj takšnega čisto vredu.

TRIROG ::

sej se mi je zdel da bi mogu napisat da bi rad polnil AA baterije in ne modelarske celice ... hvala vsem za odgovore ... zdej sm zvedu da SONY ne zna ohranjat baterij polnih ( trickle charge) tko da bom sou verjetno na GPja...razen ce se se kaj druzga v tej dezeli najde kar zna praznit in polnit in ohranjat polno potem ko napolni ...
ker sem prebral, da je priporoceno baterije ki se polnijo po tirckle charge metodi (ki s eohranjajo polne) vsakih 6 mesecev popolnoma spraznit ...

jype ::

Meni se tudi GP celice cist super obnesejo. Sanyo imam zlotane v glavnem za modelcke, fotoaparate pa poganjajo GP. Kapaciteta je ista, samo na GP celicah je "tavelika" cifra mal povisana, da se bolje prodajajo :)

GP ima par zelo dobrih polnilcev za "gospodinjsko" rabo, za modelarje so pa seveda taki polnilci neuporabni. Vsak naj si omisli tisto, kar potrebuje. Precej butasto je kupit resen polnilec za 20+ jurjev, ce moras potem se zlotat prikljucke gor, vse kar bi rad je pa filal par celic za fotoaparat.

BTW, ce ne more filat ene same celice, je polnilec precej slabsi, ker to pomeni, da nima locenega vezja za polnjenje vsake celice posebej.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kvaliteten polnilec + polnilne baterije (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
30784586 (23292) d0rK
»

Polnjenje 16850 battery packa

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
404202 (3436) jest10
»

Ultimativne AA baterije?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
304039 (2552) VolkD
»

Katere baterije za "digitalca"? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
556067 (5180) Zdravko

Več podobnih tem