» »

Linux računalnik - router / 2. mrežna ne obstaja?

Linux računalnik - router / 2. mrežna ne obstaja?

sverde21 ::

Najprej nekaj podatkov za pomoč:
# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82810 GMCH [Graphics Memory Controller Hub] (rev 03)
00:01.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82810 CGC [Chipset Graphics Controller] (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801AA PCI Bridge (rev 02)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801AA ISA Bridge (LPC) (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801AA IDE (rev 02)
00:1f.2 USB Controller: Intel Corporation 82801AA USB (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801AA AC'97 Audio (rev 02)
01:04.0 Communication controller: Motorola SM56 PCI Modem
01:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
01:0a.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
#
# ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0E:2E:3E:20:E2
          inet addr:192.168.0.1  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:138 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:106 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:16806 (16.4 Kb)  TX bytes:14063 (13.7 Kb)
          Interrupt:12 Base address:0x4000

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:536 (536.0 b)  TX bytes:536 (536.0 b)

Distribucija: Slackware 10.2

ADSL_modem <--> server(router) <--> workstation

In sedaj problem:
ta teden sem dobil ADSL in sem se odločil da bom uporabil moj "server" tudi za router(firewall). Kupil sem dodatno mrežno kartico, tako da imam sedaj 2 mrežni v računalniku(serverju). Sedaj pa vprašanje, kako naj usposobim ADSL (adsl-setup sm že probal ampak program ne obstaja :| ) problem se ubistvu pojavi ker ifconfig (glej zgoraj) ne prepozna druge mrežne kartice, medtem ko lspci pokaže da je v računalu.

Prosu bi za vsaj osnovne napotke kako povezati vse skupaj (mogoče tudi kakšen link do tutoriala). Predvsem me zanima kako usposobt drugo mrežno.

Hvala!
<?php echo `w`; ?>

bosto ::

hm, ko das v pc kak nov kos hwja je zmeri dobro po bootanju pogledat dmesg, da vidis ce se je driver nalozil in je bil narjen device. poglej z ifconfig -a, ifconfig brez argumentov ti pokaze samo ifje ki so aktivni (up). slack ima nastavitve mreznih v /etc/rc.d/rc.inet1.conf . rpppoe za adsl bi pa moral imet kar na instalacijskem cdju, malo pobrskaj. :)

iNN ::

Drugo mrezno "postavis" z ifconfig eth1 up x.x.x.x
pa ti jo bo potem ifconfig zihr zlistu. Nato na eno nastavis adsl, se pravi ppp0 (nevem kako ma slackware). Nato v kernelu omogocis routing z
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
in nastavis routing paketov na ppp0 z
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE
==

sverde21 ::

Mrežno prepozna... 8-) Ampak problem se pojavi, ko zalaufam pppoe-start namreč tedi mi druga mrežna odpove/zamrzne :'( ne vem zakaj... Kako zj upedenat ADSL :\
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

bosto ::

ehm, kaj to pomeni 'mrezna zmrzne' ? kako si pa nastimal in potem zagnal pppoe ? ce se prav spomnim najprej zazenes adsl-setup in potem adsl-start.

sverde21 ::

Ja server nastavlam preko putty-ja... in ko zalaufam pppoe putty javi da je zgubu povezavo, samba tud ne dela,...:\ . Naštimal sm z programom pppoe-setup, adsl-setup programa pa ni na računalniku, niti v paketih na CD-jih :\

btw kak IP bi nj dal eth1 (eth0 ima 192.168.0.1, workstation pa 192.168.0.2 netmask obeh je 255.255.255.0)
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

bosto ::

ip naj bo recimo 192.168.1.x/255.255.255.0 v bistvu karkoli sam da ni v istem subnetu kot prva mrezna. adsl-xxxx skripte so pa del rp-pppoe-3.6-i486-1 paketa.

oops, napaka, to sem nazadnje uporabljal na slack 9.1, v 10.2 je zgleda to preimenovano(?) v pppoe-xxxx.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bosto ()

sverde21 ::

ja preimenovan je :)
sam da ni v istem subnetu kot prva mrezna
hmm pol ne sme bit 255.255.255.0, kr sm napisu d mam ono mrežno tm :) veretn je blo to narobe, ker sm dal isti subnet...
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

sverde21 ::

Hmmja... sm probal z drugačnim subnetom, sicer se mi poveže v net ampak če hočem z lynx-om npr. na slo-tech se obnaša kakor da ni povezan...

Drugi problem še zmeraj ostaja tisto zmrzovanje mrežne... za vsako ko napišem preko putty-ja pppoe-start ga odcepi... ne morem se več povezati na server preko puttyja, sambe,... pomaga samo restart. ;( ne vem kaj povzroča to zmrzovanje :|
<?php echo `w`; ?>

Brane2 ::

Poglej, če imaš nastvaljen default route:

route -nv

Stvar mora vedeti, čez katero "kartico" naj pošlje paket, ki ni namenjen neposredno ne eni ne drugi mreži...
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu problem z mrežno 3com 3c509

Oddelek: Operacijski sistemi
191882 (1632) krofko
»

PPP: Input/output error

Oddelek: Omrežja in internet
91338 (1176) b
»

25% izguba paketkov

Oddelek: Omrežja in internet
71104 (891) SkyPower
»

Mreža linux-windows

Oddelek: Operacijski sistemi
91126 (1036) dizel
»

Linux na disketi kot firewall/router (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
946309 (4692) Azrael

Več podobnih tem