Forum » Hlajenje in modifikacije » kje do mravljinčne kisline
kje do mravljinčne kisline
StricGeZza ::
slišal sem da se da plexi lepiti z mravljinčno (metanojsko) kislino, rabil bi jo da sprobam trdnost spoja ker se mislim v bljižnji prihodnosti spravit delat novo kišto
pa tud pleksi kje se dobi
pa tud pleksi kje se dobi
Brane2 ::
Chemo.
Jeba z zadevo je da hlapi ko nora, da precej agresivno žre meso in da je v stekleni flaši. Če ti litersta steklenica med delom v delavnici ali bognedaj sobi pade na tla in se razbije, si ga najebal. Obstaja verjetnost težkih poškodb ali smrti (zadušitev itd) in gotovost velike škode.
Looking on the bright side, razkužil boš večji del bajte/bloka za naslednjih 10 let...
Jeba z zadevo je da hlapi ko nora, da precej agresivno žre meso in da je v stekleni flaši. Če ti litersta steklenica med delom v delavnici ali bognedaj sobi pade na tla in se razbije, si ga najebal. Obstaja verjetnost težkih poškodb ali smrti (zadušitev itd) in gotovost velike škode.
Looking on the bright side, razkužil boš večji del bajte/bloka za naslednjih 10 let...
On the journey of life, I chose the psycho path.
Aja, stvar dejanjsko lima plexi. Zajebi vsa lepila, vsaj kar se plexija tiče, tole dela- do neke mere.
Ni ravno cianokol za plexi, dela pa, čeprav traja. Stvar namreč raztopi plexi in ko stisneš skupaj dva kosa, se raztopljena dela sprimeta.
Jeba je v tem, da je treba počakat, da stvar odhlapi in ker je v notranjosti plexija, to zna kljub hitremu hlapenju mravljične kar dolgo potrajat.
Efekti topljenja so zelo majhni tudi z mravljično, tako da bo treba zelo precizno rezat in brusit...
Ni ravno cianokol za plexi, dela pa, čeprav traja. Stvar namreč raztopi plexi in ko stisneš skupaj dva kosa, se raztopljena dela sprimeta.
Jeba je v tem, da je treba počakat, da stvar odhlapi in ker je v notranjosti plexija, to zna kljub hitremu hlapenju mravljične kar dolgo potrajat.
Efekti topljenja so zelo majhni tudi z mravljično, tako da bo treba zelo precizno rezat in brusit...
StricGeZza ::
jmam pa še eno vprašanje glede pleksija kako narediti popolnoma prozoren rob
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: StricGeZza ()
Hja, tako da stvr full fino in natančno obdelaš pred lepljenjem. Če se pleksi lepo sprime in so neravnine manjše od tega, kar kislina raztopi, bo po lepljenju prozoren-baje. Jaz baš neki nisem referenca na tem področju, ker sem pleksi limal ko sem delal kadičke za jedkanje tiskanine ampak kot sem dojel iz izkušenj, so natančnosti in ravni robovi predpogoj vsega.
Oxford ::
jmam pa še eno vprašanje glede pleksija kako narediti popolnoma prozoren rob
Najlaže se to doseže z ognjem.
Najprej rob posnameš z olfa nožem oziroma z ostrimi škarjami. To delaš toliko časa, da je popolnoma gladek - toda še vedno je mat. Nato pa potrebuješ t.i. 'oster plamen'. Če greš v katerokoli orodjarsko ali mehanično delavnico, kjer imajo plamenski varilnik na acetilen, bodo mojstri vedeli, kaj to pomeni. Plamen mora biti zelo majhen, moder in gorenje mora povzročati rezek zvok. Nato moraš iti s tem plamenom na hitro preko robu. Površina plexija se bo raztalila in v hipu boš dobil popolnoma prozornen rob.
Najlaže se to doseže z ognjem.
Najprej rob posnameš z olfa nožem oziroma z ostrimi škarjami. To delaš toliko časa, da je popolnoma gladek - toda še vedno je mat. Nato pa potrebuješ t.i. 'oster plamen'. Če greš v katerokoli orodjarsko ali mehanično delavnico, kjer imajo plamenski varilnik na acetilen, bodo mojstri vedeli, kaj to pomeni. Plamen mora biti zelo majhen, moder in gorenje mora povzročati rezek zvok. Nato moraš iti s tem plamenom na hitro preko robu. Površina plexija se bo raztalila in v hipu boš dobil popolnoma prozornen rob.
Pyr0Beast ::
Hmmm, jst sem probal lepit s trikloometanom, ni se dobro obneslo . ..
.. ne zame, ne za plexi
.. ne zame, ne za plexi
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Randomm2 ::
Ali ni metanojska ali mravlična kislina najmočnejša organska kislina?
In vi bi se s tem špilali...
In vi bi se s tem špilali...
Mess with the best die like the rest.
celada ::
Ja je ena od mocnejsih organskih kislin sam je se vedno precej "svoh" vsaj v primerjavi s ksno HCl ali pa H2SO4.
Elekrokemijsko gledano, je HI najmočnejša, v praksi pa mam jst HF za najmočnejšo (steklo prežre)
Sej jst nism reku da sta HCl in h2so4 najmocnejse kisline sm reku sam da sta sam mocnejse od mravljicne, drgac pa nevem kera je najmocnejsa kislina vem le to da nesmem vec vohat HCla ker mi je nazadnje vse dlake v nosu skurl
A HCl si že vohal, je bil dober občutek? Si probal že amonijak, jst sem in sem mel še 3 mesece po tistem hrapav glas, ampak je pa dezinfeciralo
Saj jst nisem reku, da maš narobe kar si ti reku.
Saj jst nisem reku, da maš narobe kar si ti reku.
0r9h3us ::
Če gledamo po konstanti oz elektrokemijsko, je perklorova kislina najmočnejša danes poznana kislina, HClO4.
V praksi je najbolj zoprna oz najbolj agresivna definitivno HCl.
V praksi je najbolj zoprna oz najbolj agresivna definitivno HCl.
Sej a ni to klorova VII kislina?
Ma pr kemiji smo mel enkrat en poskus da smo lah primerjal razlicne kisline, pa me je firbc matru kaksn je kej vonj HCla... Mi je sam dlake v nosu skurl pa prfoksa me je napizdila
Ma pr kemiji smo mel enkrat en poskus da smo lah primerjal razlicne kisline, pa me je firbc matru kaksn je kej vonj HCla... Mi je sam dlake v nosu skurl pa prfoksa me je napizdila
Izi ::
Jaz profesionalno uporabljam med drugimi materiali tudi plexi steklo in že desetletja ga lepimo z Triklormetanom bolj znanim tudi kot Kloroform.
Kloroform v hipu raztopi plexi steklo in ko v minuti izhlapi je zadeva zalepljena.
Rabiš samo par kapljic in samo na tisti del ki ga lepiš.
Kloroforum raztaplja samo maščobe in smole zato je idealen, ker ga lahko posod poliješ tudi po sebi pa ne razžira ničesar.
Nevaren je samo če vdihneš hlape, ki so hudo strupeni.
Učinek ste verjeno videli v filmih
Robove pa narediš prozorne samo z ognjem. Ni druge.
Moraš biti pa precej pazljiv.
Če se plexi steklo vžge ga skoraj ne moreš več pogasiti. Gori hitro in temperatura je zelo zelo visoka.
Kloroform v hipu raztopi plexi steklo in ko v minuti izhlapi je zadeva zalepljena.
Rabiš samo par kapljic in samo na tisti del ki ga lepiš.
Kloroforum raztaplja samo maščobe in smole zato je idealen, ker ga lahko posod poliješ tudi po sebi pa ne razžira ničesar.
Nevaren je samo če vdihneš hlape, ki so hudo strupeni.
Učinek ste verjeno videli v filmih
Moraš biti pa precej pazljiv.
Če se plexi steklo vžge ga skoraj ne moreš več pogasiti. Gori hitro in temperatura je zelo zelo visoka.
Saladin ::
Nič jasno - se moreš nazadnje na fino spolirat?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
Tarzan ::
Kloroform so včasih uporabljali kot sredstvo za hitro norkozo ;). Zato, ker je rahlo toksičen in se po prebujanju ne počutiš preveč prijetno, se zdaj uporabljajo boljša sredstva. Kloroform je odlično polarno topilo, nabavil ga boš pa verjetno najlažje v kaki trgovini s kemijskimi artikli. Kako je s spojino in možnostjo nabave pa ne vem, morda potrebuješ za nakup kako potrdilo, morda ne... O tem se boš moral pa pozanimati. Če ga ne rabiš veliko, greš morda lahko na kemijski faks beračit, tam ga imajo precej.
Ja, za vse take in podobne nevarne snovi, če jih hočeš kupiti v trgovini, rabiš potrdilo in dovoljenje pa še podrobno te popišejo.
Seveda lahko robove tudi poliraš, samo z ognjem gre to hitreje.
Ne smeš uparabiti oranžnega ognja, ker bo šlo prepočasi in dobil boš mehurčke.
Potrebuješ zelo vroč plamen , ki je plav ali bel.
Sekunda in konec, ker je plexi zelo občutljiv na temperaturo.
Že od 50°C naprej postane mehak in ga lahko kriviš in oblikuješ po želji, ko se ohladi pa postane spet trd.
Če ga preveč segreješ se začno v njem takoj pojavljati mehurčki.
Vžge se sicer ne tako hitro ampak gori pa zelo hitro z plavim plamenom in zgori skoraj v celoti. Med gorenjem nič ne kaplja od njega.
Če kose plexija zmečeš v peč in zakuriš boš zagotovo uničil peč zaradi previsoke temperature.
Seveda lahko robove tudi poliraš, samo z ognjem gre to hitreje.
Ne smeš uparabiti oranžnega ognja, ker bo šlo prepočasi in dobil boš mehurčke.
Potrebuješ zelo vroč plamen , ki je plav ali bel.
Sekunda in konec, ker je plexi zelo občutljiv na temperaturo.
Že od 50°C naprej postane mehak in ga lahko kriviš in oblikuješ po želji, ko se ohladi pa postane spet trd.
Če ga preveč segreješ se začno v njem takoj pojavljati mehurčki.
Vžge se sicer ne tako hitro ampak gori pa zelo hitro z plavim plamenom in zgori skoraj v celoti. Med gorenjem nič ne kaplja od njega.
Če kose plexija zmečeš v peč in zakuriš boš zagotovo uničil peč zaradi previsoke temperature.
Hmm, sem malce razmišljal.
Bi šlo za pleksi lep rob dobit taqo, da bi eno železno ploščiso segrel, pa gor potegnil?
S triklorometanom da bi rob raztopil, nato pa na eno stekleno površino pritisnil?
Bi šlo za pleksi lep rob dobit taqo, da bi eno železno ploščiso segrel, pa gor potegnil?
S triklorometanom da bi rob raztopil, nato pa na eno stekleno površino pritisnil?
0r9h3us ::
mravljična kislina se med drugim uporablja pri sintezi Extacyja in je od takrat postala nadzorovana, tako da je ni več enostavno dobit.
@Izi
Ti je že uspelo kakšno ploščo zažgat? Plexi stekla mislim. Tako nazorno si opisal gorenje...
In pa kaj pomeni bel ali moder plamen, kakšno snov?
Firbec, firbec, firbec
Ko je ravno govora o mravljični kislini. Poiskusite prislonit roko na mravljišče ali pa jo držite kakšen centimete nad. Zanimiv vonj
Ti je že uspelo kakšno ploščo zažgat? Plexi stekla mislim. Tako nazorno si opisal gorenje...
In pa kaj pomeni bel ali moder plamen, kakšno snov?
Firbec, firbec, firbec
Ko je ravno govora o mravljični kislini. Poiskusite prislonit roko na mravljišče ali pa jo držite kakšen centimete nad. Zanimiv vonj
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Randomm2 ()
krho ::
plav plamen boš dobil pri plinu in zmesi acitelen + kisik.
Za belega se mi pa ne sanja. Lahko poizkusiš s Kalijem + vodo
Za belega se mi pa ne sanja. Lahko poizkusiš s Kalijem + vodo
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Bel plamen, acetilen +mal manj kisika ?
Jackal ::
Sem ta teden nabavljal malo kemikalij za v domačo delavnico, pa sem nabavil še mravljinčno kislino (60%). Sem probal doma zlepit skupaj 2 kosa pleksija - zgodilo se ni nič, nix, nada... nothing... Še toliko se ni omehčal, da bi lahko naredil vanj kak odtis z nohtom... Pa sem probal na ene 5 vrstah plexija... Tako da bom počasi obupal nad to kislino.
Zanimivo - Brane2 je omenjal stekleno flašo - moja je v plastenki.
PS: Sem nabavil pa mravljinčno kislino, solno kislino, vodikov peroksid in ferosan, pa me ni nihče vprašal za kaj bom rabil ali da bi moral kaj podpisat... Sem bil kar malo presenečen.
PS: Sem nabavil pa mravljinčno kislino, solno kislino, vodikov peroksid in ferosan, pa me ni nihče vprašal za kaj bom rabil ali da bi moral kaj podpisat... Sem bil kar malo presenečen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jackal ()
Acetilen sem imel v mislih. To je plamen plave ali ali plavo bele barve (odvisno od kisika) z katerim lahko režeš tudi železo.
Jackal, za Kloroform sem siguren, da rabiš dovoljenje. Za ostalo pa nevem.
Enkrat pred leti sem moral probati in sem zažgal kup (ene 5 kil) neuporabnih ostankov plexija.
Skoraj sem povzročil požar.
Ko je to zagorelo, smo se vsi lahko samo umaknili na okoli 7 metrov stran.
Šipa na oknu oddaljenem 4 metre je počila zaradi vročine.
Znanec pa je z ostanki plexija zakuril centralno.
Vse skupaj mu je razneslo v kurilnici. Vse so morali zamenjati.
Tako mimogrede, če kdo ne ve, plexi plošče izdelujejo tudi pri nas v Sloveniji in sicer v Trebnjem, fabrika Akripol
www.akripol.si
v meniju glej pod "aglas plošče"
http://www.akripol.si/aglas.htm
Plexi plošče se pravilno imenujejo Akrilne plošče ali pa bolj strokovno polimetilmetakrilat.
"Pleksi steklo" je samo trgovsko ime za ta polimerizat iz skupine akrilnih smol.
Tam je tudi opisano kako ga obdeluješ, lepiš, in vzdržuješ
Jackal, za Kloroform sem siguren, da rabiš dovoljenje. Za ostalo pa nevem.
Enkrat pred leti sem moral probati in sem zažgal kup (ene 5 kil) neuporabnih ostankov plexija.
Skoraj sem povzročil požar.
Ko je to zagorelo, smo se vsi lahko samo umaknili na okoli 7 metrov stran.
Šipa na oknu oddaljenem 4 metre je počila zaradi vročine.
Znanec pa je z ostanki plexija zakuril centralno.
Vse skupaj mu je razneslo v kurilnici. Vse so morali zamenjati.
Tako mimogrede, če kdo ne ve, plexi plošče izdelujejo tudi pri nas v Sloveniji in sicer v Trebnjem, fabrika Akripol
www.akripol.si
v meniju glej pod "aglas plošče"
http://www.akripol.si/aglas.htm
Plexi plošče se pravilno imenujejo Akrilne plošče ali pa bolj strokovno polimetilmetakrilat.
"Pleksi steklo" je samo trgovsko ime za ta polimerizat iz skupine akrilnih smol.
Tam je tudi opisano kako ga obdeluješ, lepiš, in vzdržuješ
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
Ehhh. 60% se prodaja ob vazelinu v pederskem oddelku. Rabiš "Pravo Stvar"-96% varianto.
NAsvet- ko se zajebavaš z njo, je pametno jo nanašati na plexi z večjo šprico in (katetersko ?) iglo -2 mm preseka.
Igli odbrusiš in zaobliš vrh, da se ne more zapeti v kaj in špricniti kapljice na vse strani med nanašanjem in to je to.
Kloroforma še nisem probal, baje pa se obnese bolje...
Samo tudi s 60% bi se moralo nekaj poznati... Mogoče je tudi kriv pleksi. Bom še probal s kloroformom.
Kakšni zanimivi posti!
Kar prebudijo tisto malo piromana v meni
Drugače mamo tudi mi doma nekaj malega solne kisline, z razredčeno čistimo sekret
Mogoče je tole mal OFF-TOPIC, samo me zanima kje sploh je poanta lepljenja pleksija. Pomojem so vijaki dosti lepši, je pa res, da ne gredo povsod. Pa še težje kaj pokvariš.
Kar prebudijo tisto malo piromana v meni
Drugače mamo tudi mi doma nekaj malega solne kisline, z razredčeno čistimo sekret
Mogoče je tole mal OFF-TOPIC, samo me zanima kje sploh je poanta lepljenja pleksija. Pomojem so vijaki dosti lepši, je pa res, da ne gredo povsod. Pa še težje kaj pokvariš.
Solna na plexiju ne dela. Jaz sem si iz plexija naredil posodice za jedkanje tiskanih vezij.
Kje je point lepljenja ? Pa recimo, lahko je to vodotesnost. Ali pa recimo estetika- da je stvar videt kot iz enega kosa. Ali mehanske lastnosti.
NE moreš stvario dobro privijačit v vseh kombinacijah vedno. Včasih enostavno ni dovolj materiala.
Kje je point lepljenja ? Pa recimo, lahko je to vodotesnost. Ali pa recimo estetika- da je stvar videt kot iz enega kosa. Ali mehanske lastnosti.
NE moreš stvario dobro privijačit v vseh kombinacijah vedno. Včasih enostavno ni dovolj materiala.
Hmm, lahko bi mravljično destiliral
mihavoncina ::
Obdelava plexija ni velika znanost, potrebno je le malo iznajdljivosti. En model ki dela to za cekine me je naučil naslednje. Odrezan kos pleksija po robu zbrusite z škarjami ali podobno ostro rečjo (olfa nož ali kak strugarski nož). Prozornost se lahko doseže na dva načina. Eden je poliranje, drugi je segrevanje. Pri slednjem se po mojih izkušnjah najbolje odreže plinski gorilnik (vovovodarji ga uporabljajo za lotanje cevi), acetilen ali drugi plini dajo preveč temperature. Oba postopka sta učinkovita je pa boljši ta z gretjem, če hočete potem pleksi limati na drugega. Za limanje oz spajanje dveh pleksi površin pa se najbolje odreže mravljična kislina. To je postopek ki ga tudi sam uporabljam in deluje.
lp. MiHA
lp. MiHA
Keyser Soze ::
No in kaj je sedaj boljše?
Kloroform ali mravljinčna?Sam sem preiskal pol Ljubljane za tole mravljinčno, pa ni bilo sreče. A kdo ve za kakšen konkreten naslov v Lj, kjer se da dobit te zadeve.
Kloroform ali mravljinčna?Sam sem preiskal pol Ljubljane za tole mravljinčno, pa ni bilo sreče. A kdo ve za kakšen konkreten naslov v Lj, kjer se da dobit te zadeve.
OM, F, G!
VIP58 ::
Plexi topi tudi aceton, po možnosti čimbolj čist, pa tudi kakšne robove se da pogladit z njim, ostane pa malce mat površina.
Too much of everything is just enough.
MasterMiG ::
No in kaj je sedaj boljše?
To tudi mene zanima... čaka me namreč izdelava rezervoarja za vodno hlajenje; pri čemer je tesnenje pomemben faktor.
There is nothing to fear but the fear itself.
Keyser Soze ::
Bemti, saj če bi bil še kakšen Chemo kje ne bi nič rekel. tam je človek vsaj približno dobil kar je hotel. Zdaj pa tega ni več.
Imajo morda kakšno od the kemikalij v lekarni?
Imajo morda kakšno od the kemikalij v lekarni?
OM, F, G!
Večino tega, kar je imel Chemo ima še Merkur v Jaršah (v smeri iz Domžal proti Mengešu), ker naj bi bil prvotno tam Chemo. Ko sem iskal fosforno kislino, sem jo dobil edino pri njih. Imajo pa še precej drugih kemikalij.
Walking the way is something completely different than imagining the way.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pleksi stekloOddelek: Hlajenje in modifikacije | 2904 (2045) | Tomi |
» | Kje bi dobil material za kadi oziroma kadi za jedkanje tiskanin v vertikalnem položajOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1690 (1521) | Brane2 |
» | S čim zlepit pleksi?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 6028 (5621) | frenk |
» | Pleksi ohisje-mravljicna kislinaOddelek: Hlajenje in modifikacije | 1826 (1619) | Rott-von-weiler |
» | Plexi stekloOddelek: Hlajenje in modifikacije | 6963 (4731) | IR Babun |