» »

Univerzalni temeljni dohodek

Univerzalni temeljni dohodek

Temo vidijo: vsi
««
11 / 134
»»

Okapi ::

S kakšnimi zavrnjenimi argumenti? Bila so samo nasprotna mnenja, ki so še vedno enako zmotna sedaj, kot so bila takrat.

O.

WarpedGone ::

Šteješ med njih tudi svoje? Seveda ne a ne?
Veš kaj je med nama razlika?
Ti Veš™ da je stvar nemogoča/brezveze.
Jaz pa Vem™ da so takšni le nekatere kombinacije parametrov.
Drugačne kombinacije so drugačne. Nekateri iščemo čimboljšo kombinacijo, drugi Veste™ da ne obstaja.
Zbogom in hvala za vse ribe

Če bi dobro bral, kar pišem, bi videl, da nisem nikjer napisal, da je stvar absolutno nemogoča. Če imaš neodvisen vir dohodkov (recimo koncesija za igralništvo, kot jo imajo recimo nekatera indijanska plemena v ZDA, ali za črpanje nafte, kot je na Aljaski), je pošteno (čeprav ne tudi nujno najbolj smotrno), da se tako zbran denar v enakih deležih razdeli med vse državljane.

Tak UTD je čisto OK, čeprav moraš imeti zelo velik vir dohodka, da lahko povsem nadomesti vse druge oblike socialne pomoči.

Če je vir UTD dohodnina ali kakšen drug podoben davek, je pa izrazito nepošten. V našem konkretnem primeru, kot UTD nekateri predlagajo, je, poleg tega, da bi bil nepošten do tistih, ki bi denar zanj prispevali, nepošten tudi do marsikoga, ki pomoč potrebuje, ker bi je dobil premalo (na račun vseh tistih, ki bi UTD dobili, čeprav ga niti ne potrebujejo).

Nekateri iščemo čimboljšo kombinacijo, drugi Veste™ da ne obstaja.
Jebiga, nekateri vemo, da v danih razmerah v Sloveniji ne obstaja nobena kombinacija, ki bi omogočila tak UTD, da bi lahko zaradi njega črtali vse druge oblike socialne pomoči.

Če mogoče ti veš za kakšno, pa kar na dan z besedo. Jaz ne bi imel nič proti kakšnemu podarjenemu cekinu.

O.

Ne bom ti še 37-ič razlagal kaj UTD sploh je.

Hočeš reči, kaj ti misliš, da je, ne?

O.

T-h-o-r ::

utd je denar, ki ga dobi vsak posameznik države, ne glede na plačo, zaposlenost, starost, etc.
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

zavajon ::

T-h-o-r je izjavil:

utd je denar, ki ga dobi vsak posameznik države, ne glede na plačo, zaposlenost, starost, etc.

Vzamejo ga pa tistim, ki so zaposleni ...

CoolBits ::

Kar delajo tudi sedaj...

Sc0ut ::

Zaposleni naj crkujejo, da bodo nezaposleni naprej volili tiste, ki so zrihtali UTD...
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Ampak sedaj ga vzamejo malo manj (in verjemi, ne premalo), ker še ni utd.

A misliš, da bi ga za UTD pobrali kaj več? :D
Pol eni pač ne veste kaj in kako je UTD...

Seveda ne bi, ker če povečaš odhodke iz državne blagajne, ni treba povečati prihodkov vanjo, kajti le-ta je vreča brez dna :D

T-h-o-r ::

ne ne kar w1 pravi je, da bi pač samo trenutno socialo spremenili, da zaposleni pa še vseeno ne bi dobili utd

samo ne vem zakaj bi to po bil utd, če ne bi bil utd
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Kot jaz razumem bi zaposlenim UTD trgali, obenem pa bi ga tudi dobili... torej bi bili na istem ja.

Kot jaz razumem bi zaposlenim UTD trgali, obenem pa bi ga tudi dobili... torej bi bili na istem ja.
Zdaj pa poskusi še razložiti, zakaj bi bilo koristno nekomu vzeti 300 evrov in mu jih potem takoj vrniti?

O.

Manu ::

UTD je univerzalni TEMELJNI dohodek. Gre za uresničevanje temeljnih pravic: do bivanja, hrane, zdr. varstva in izobraževanja. To je smisel UTD-ja in ne podpiranje lenobe!! To si mnogi napačno razlagate.

UTD je poskus popraviti sedanji sistem, kjer denar kar zginja. Kot je to v primeru G7. 20 milijonov evrov je namesto iz G7 v eno izmed hčerinskih podjetih romal v neko drugo podjetje od tam pa se ne ve kam je šel?? Kdo torej ustvarja nezaposlenost? Gospodarstvo samo. Kdo bo pomagal zaposlenim? Država, torej mi. Kje je denar (v tem konkretnem primeru)?

Na žalost lastniki podjetja delajo le v svojo korist in ustvarjajo socialne probleme.

UTD je ena alternativa, katere namen je reševanje socialnih problemov, ki jih pohlep ustvarja.

In te svinje od lastnikov podjetij bi plačevali za utd iz svojih profitov, ne pa iz plač zaposlenih, ne?

Sam sem pa takoj za utd v znesku 1000EUR.
Takoj bi dal odpoved in če bi mi bilo to premalo, bi še kaj postoril na črno. Bolj verjetno pa bi se preselil v Mehiko in tam živel kot car ;)

Zdaj pa poskusi še razložiti, zakaj bi bilo koristno nekomu vzeti 300 evrov in mu jih potem takoj vrniti?

Častilci Vsemogočne Mame Države profita seveda ne vidijo. V njihovih očeh je Država absolutno pravična in učinkovita in njena birokracija vse takoj in pošteno pohendla.

Praksa je žal povsem nekaj drugega. UTD je avtomatizacija sociale, kjer se ukinejo birokrati, ki so v 99% sami sebi namen. In na vse ljudi končno pogleda kot na enake. Obstoječi sistem ljudi razlikuje, današnja socialna pomoč je pa Certifikat Neuspeha in Ponižanja.

Vzeti prispevek in vrniti UTD je koristno ker:
- tudi ko ti en mesec delodajalec ne da plače, od države še vseeno dobiš UTD.
- ko te vrže na cesto, ti ni treba čakat tri mesece da ti birokratska gnojnica na zavodu za zaposlovanje mislostno odmeri začasno nadomestilo
- ti ni treba nikogar fehtat in se mu jokat al pa metat pod noge, da ti da par EUR miloščine
- ko te delodajalec maltretira, nimaš nad glavo krutega dejstva "Al tole sranje al pa dolgo nič" ampak malo manj kruto dejstvo "Al tole sranje al pa nekaj časa samo UTD".

UTD je univerzalni TEMELJNI dohodek. Gre za uresničevanje temeljnih pravic: do bivanja, hrane, zdr. varstva in izobraževanja.

V ideji da, v praksi pa vsaj zaenkrat še ne v 100% - ker premalo ustvarjamo da bi si vse to lako privoščili tko uzput.

UTD je hkrati katalizator mnogih drugih izboljšav sistema.

oldguy ::

W1: Dober si, da se ti še vedno da. Ampak imam občutek, da bo čez dve strani spet isto...

W1 misli, da je uravnilovka rešitev za različne napake, ki se dogajajo pri razdeljevanju socialne pomoči, ampak se kruto moti. To je v resnici najbolj pocarska "rešitev" od vseh. Namesto da bi z različnimi mehanizmi poskrbel, da ustrezno pomoč dobijo samo tisti, ki so pomoči res potrebni, si on preprosto opere roke in denar razdeli med vse.

O.

A sedaj dobijo pomoč samo tisti, ki so je potrebni? Dobijo jo tudi taki, ki jim sploh ne rabi... taki, ki bi jo nujno potrebovali pa ne.
A to je pa ok?
Pa masa uradnikov, ki dela na tem komu podelit in komu ne je tud zastonj ne?

A to je pa ok?
A je mogoče kdo rekel, da je OK? Ampak uravnilovka ni rešitev, to bi moralo biti menda vsakomur jasno.

Ne moreš reči - poštena delitev socialne pomoči je težka, preveč je goljufov, ah, qrc, sploh se ne bomo trudili ugotavljati, kdo pomoč potrebuje in kdo je ne. Na, tu imate vsak po 300 evrov in nam dajte mir. Če kdo misli, da s tem ne more preživeti, naj se pa pritoži na vrhovni sovjet ali pa tramvajkomando. Mi smo denar razdelili in imamo mirno vest.

O.

Ja, res je.

Ta moj pocarski mehanizem zagotavlja da v 100% nihče ne izvisi in da vsak dobi pomoč takoj oz. instantno. Za izvajanje tega mojga pocarskega mehanizma ni treba financirat kakih 10.000 zaposlenih po raznih zavodih in komisijah ter kakih 100 najemnin za nepremičnine v katerih se svljakjo iz dneva v dan ter njihove materialne stroške in fikuse.

Ta moj pocarski mehanizem pogleda resnici v oči in si prizna, da imamo samo to kar mamo, zato ljudem razledimo samo to kar mamo, in to vsem enako, ker vse obravnavamo enako.
Ni nič važno kakšne oči ima kdo, kdo koga pozna in kdo bolj prepričljivo joka ali laže.

Tvoj učinkoviti mehanizem pa prvemu reče "Fuck Off, 0,79 centov maš preveč na računu",
drugemu "pazi, da ne boš slučajno kej uradno zaslužu, ker ti bomo takoj ukinili pomoč", tretemu "okej, ampak pol hiše bo naše", četrtemu, ki je ravno ostal brez službe "okej, čez tri mesece ti neki nakažemo", petemu klošarju pa "kdo si pa ti, kaj bi pa ti rad?".

Te svoje "različne mehanizme" si zatakni v teoretično rit in povohaj kako zelo smrdijo v praksi. Seveda bi ti ta smrad reševal s še dodatnimi in bolj različnimi mehanizmi, ki bi na koncu dneva pod nujno smrdeli še bol. Prvi zakon birokracije, katerega srečujem vsak dan znova.

Na, tu imate vsak po 300 evrov in nam dajte mir.

Ja, takoj pa ko boš kej zaslužu boš (vsaj del tega) prispeval nazaj.

Si zelo vstrajen v svojih zablodah.

Si zelo vstrajen v svojih zablodah.
Natanko to bi lahko jaz rekel zate. Ni mi jasno, kako ne sprevidiš, da imamo na voljo x denarja za socialno pomoč, in da, če to razdeliš z uravnilovko med vse, povzročiš še precej več krivic, kot jih povzroča sedanji nepopolni birokratski sistem. Samo zato, da boš imel mirno vest, ker si boš lahko rekel, saj je vsak dobil enako. Ja, vsak je dobil enako - tisti, ki je kaj potreboval, in tisti, ki ni potreboval. V praksi to pomeni, da tisti, ki potrebujejo, nujno dobijo manj (ker del denarja dobijo tudi tisti, ki ga ne potrebujejo). Jebiga, ne moreš iz nule pričarati denarja.

O.

Ni mi jasno, kako ne sprevidiš, da imamo na voljo x denarja za socialno pomoč, in da, če to razdeliš z uravnilovko med vse,

To NI UTD.
Ti kritiziraš neko svojo izkrivljeno idejo, ne pa UTD.

Snohman ::

Jaz bi dodal še možnost odpovedati se UTD. Tako bi se število udeležencev zmanjšalo in bi se UTD dvignil. Ali pa bi znižali davke.

Prepričan sem, da bi se v državi kjer je kultura na visokem nivoju, tisti z visokomi prihodki odločili za to možnost. Kaj vi mislite?

To NI UTD.
Kako da ni? Kateri denar bi ti delil kot UTD? Tisti, ki se sedaj porabi za socialno pomoč (+ še dodaten, z davki pobran, kolikor manjka, da bi vsi lahko dobili UTD). A bi kakšnega drugega?

Sem že ene 10x napisal, da če bi imeli nek zunanji vir denarja, ne bi imel nič proti, če bi se razdelil med vse. Ampak ti bi delil denar, ki ga pridelamo državljani sami. Ali pa imaš kakšen drug vir v mislih mogoče?

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi, js sm 100% prepričan da ti čist fajn razumeš zakaj se gre, a se iz nekih lastnih interesov delaš mau blesavga in pretepaš slamnate može. Zato ne bom odgovoril tebi ampak drugim, ki bi ti lahko nasedli.

Vsi, ki so zaposleni oz. imajo kakršnekoli redne dohodke, z UTD ničesar ne profitirajo. Celoten UTD, ki ga prejmejo ga v obliki višjega davka vrnejo nazaj. Seveda, dokler so zaposleni in dobivajo plačo.

Vsa sredstva, ki so potrebna za izplačilo UTD vsem zaposlenim so tako napol "navidezna", se vzame in takoj da nazaj. Birokratom se to seveda zdi brezveze, antibirokratom pa čista zmaga, ker je to avtomatizacija prejemanja pomoči.
Nobenih prošenj, komisij, čakanja, pogojev, ugotavljanja stanja, dokazil, podpisov, pečatov, pritožb, pogojev, obiskov, joka, stoka, ipd.

Kvota, ki pa se že danes preliva od zaposlenih k nezaposlenim, se pa z UTD bol enakomerno razmaže čez vse nezaposlene oz. brez dohodkov.

Lahko trdiš, da si tisti, ki je bol debel, zasluži manjšo žemljico od bol suhega. Za UTD sta oba enako suha. Kolk debele žemljice bosta dobila je odvisno od tega kolk bojo zaposleni zares ustvarili.

Bolj podrobno pa v omizju danes ob 23:35 na RTV Slovenija 1.

Kvota, ki pa se že danes preliva od zaposlenih k nezaposlenim, se pa z UTD bol enakomerno razmaže čez vse nezaposlene oz. brez dohodkov.
Ja, bolj enakomerno, in s tem bolj nepravično.

Ker med nezaposlenimi, in tistimi brez (uradnih) dohodkov imaš zelo različne ljudi. Nekateri so pomoči zelo potrebni, nekateri čisto nič. Recimo - nekateri živijo v podedovanih stanovanjih (ali kupljenih, ko so imeli še službo), drugi živijo v najemniških stanovanjih. Nekateri imajo vrt ali njivo, nekateri ga nimajo.

Sedaj si pri razdeljevanju denarja, ki se preliva od zaposlenih k nezaposlenim, vsaj trudijo ugotoviti, kdo ga zares potrebuje, oziroma kdo ga potrebuje več in kdo manj. Ti bi pa ta denar razdelil kar z uravnilovko. Ja, delo bi si vsekakor olajšal, ampak ali ti res ni jasno, da bi ga tako razdelil še bolj nepravično, kot se deli sedaj?

Ker bi jemal iz enako velikega žaklja, kot se ga jemlje sedaj, bi uravnilovka nujno pomenila, da bodo nekateri, ki so pomoči zares potrebni, dobili manj, kot dobijo sedaj.

Dejansko pa mi ni jasno, kako je mogoče, da tega sam ne sprevidiš.

O.

Le kratko vprašanje: recimo, da sva oba brezposlena v povsem enaki materialni situaciji. Oba imava tudi vrt, le da ga ti obdeluješ in si pridelaš neki zelenjave, jaz pa gojim le rože, od katerih imam samo lepoto.

Dobiva oba enako socialno podporo ali ne?

Meditate on this.

UTD me bo spodbudu da ga začnem obdelovat in pridelovat hrano al se pač sprijaznit, da imam nekaj manj dnarja od tebe, pa zato lepši vrt. My choice.

Ker bi jemal iz enako velikega žaklja, kot se ga jemlje sedaj, bi uravnilovka nujno pomenila, da bodo nekateri, ki so pomoči zares potrebni, dobili manj, kot dobijo sedaj.

Ljubljanski klošarji?
Vsi nategnjeni delavci, ki po 3 mesece čakajo na prvo nakazilo, predno sploh karkoli dobijo?
Vsi ostareli na propadlih kmetijah, ki zaradi birokratsko odmerjenga dohodka presegajo cenzus?

Si vračunal zraven tudi ves denar, ki gre v maso plač obstoječih zaposlenih ki prelagajo prošnje iz levega na desni kup?

Zgodovina sprememb…

Dobiva oba enako socialno podporo ali ne?
Po mojem ja. Ne vem, ali kdo preverja, kako dobro izkoriščaš svoj vrt.

Ampak bistvo problema ni, če imava oba vrt, pa se ga enemu ne ljubi obdelovati. Problem je, če en vrta nima. UTD bosta oba dobila enak. Tistemu z vrtom bo zadostoval za udobno življenje, oni brez vrta pa bo životaril. Ali pa še to ne, če bo živel v najemniškem stanovanju.

V birokratskem sistemu dodeljevanja pomoči se načeloma upošteva, da imaš vrt (dobiš manj pomoči) ali stanovanje (dobiš manj pomoči), pri UTD se pa to ne upošteva, in namesto da bi pomoč dobil samo en (tisti brez vrta ali lastnega stanovanja), dobita UTD oba. Ker se UTD jemlje iz istega žaklja kot socialna pomoč, to nujno pomeni, da bo tisti brez vrta ali stanovanja dobil manj, kot dobi sedaj.

O.

Zgodovina sprememb…

Zato je UTD spodbuda, obstoječi sistem pa potuha. Le zakaj bi se potrudu in iskal možnosti, če pa zaradi neaktivnosti itak dobim več? Če se pa mal pomatram in si sam neki urihtam, pa takoj dobim manj in sm na istem kot prej.

Dobesedno sm kaznovan za lasten trud.

Ko pride do iskanja zaposlitve je pa trenutni sistem itak tragikomedija in grozljivka.

Zgodovina sprememb…

Zato je UTD spodbuda, obstoječi sistem pa potuha.
Spodbuda je vsaka pomoč, ki je premajhna. Zakaj bi moral dajati tistim, ki ne potrebujemo, da bi imeli tisti, ki potrebujejo, manj? Ja pa že bolj preprosto, če samo tistim, ki potrebujejo, daš manj, in še prišparaš zraven.

O.

Gladko si zignoriral glavni problem.

Pšenični ::

"V birokratskem sistemu dodeljevanja pomoči se načeloma upošteva, da imaš vrt (dobiš manj pomoči) ali stanovanje (dobiš manj pomoči), pri UTD se pa to ne upošteva, in namesto da bi pomoč dobil samo en (tisti brez vrta ali lastnega stanovanja), dobita UTD oba. Ker se UTD jemlje iz istega žaklja kot socialna pomoč, to nujno pomeni, da bo tisti brez vrta ali stanovanja dobil manj."

V birokratskem sistemu, ti namesto pomoči dajo posojilo. V našem sistemu. O tem smo že v "rubliki socijalna pomoč". Zato je UTD boljša rešitev, vsaj vračati ga ne bi bilo potrebno.

"Ko pride do iskanja zaposlitve je pa trenutni sistem itak tragikomedija in grozljivka."

Bi rekel da res. V roku pol leta, ko bojo začeli metat iz javne uprave, bo marsikdo na tem forumu, spremenil svoje mnenje. Če ni jasno, da tko majhna država kot je Slovenija, ne more jemat po dve milijardi evrov na leto, posojil, med drugim tud za samozadostno javno upravo....

"Spodbuda je vsaka pomoč, ki je premajhna. Zakaj bi moral dajati tistim, ki ne potrebujemo, da bi imeli tisti, ki potrebujejo, manj? Ja pa že bolj preprosto, če samo tistim, ki potrebujejo, daš manj, in še prišparaš zraven."

To se uredi z davki.

Tko če bi imel na izbiro socijalno pomoč, ki se revalorizirano vrača (vrneš jo lahko sam tudi prej, če ne želiš da se ti obesijo na nepremičnino- odgovor sem dobil tudi od ministrstva za delo) ali TUD, ne bi dosti premišljal....

Torej smo za univerzalni temelnji dohodek. Problema ne vidijo tisti, ki imajo polno rit vsega.

darkolord ::

Problem je še vedno tale:

Povprečni Janez: v TUD malho prispeva 100, dobi 100
Klošar Senad: v TUD malho ne prispeva 0, dobi 100
Poslovnež Franci: v TUD malho prispeva 200, dobi 100

Gladko si zignoriral glavni problem.
Kakšen glavni problem? Da en obdeluje vrt, drugi pa ne? Kaj ima to veze UTD? Saj AFAIK obdelovanje vrta v nobenem primeru ne vpliva na višino socialne pomoči. Kaj bi se potem spremenilo?

Pri UTD bi bilo čisto isto - če zraven ne delaš/zaslužiš nič, dobiš vseh 300 evrov, če poleg tega še kaj delaš in zaslužiš, ti pa del teh 300 evrov (ali celo vse, če dovolj zaslužiš) vzamejo nazaj. V čem je potem razlika?

Torej smo za univerzalni temelnji dohodek.
Telbanc, ti moraš nujno spremeniti nick v genijalc:)) Na voljo imaš, da ti en posodi jurja ali šenka jurja, in ti se, po temeljitem razmisleku, odločiš za drugo možnost. Upam, da nisi preveč zašvical v možgane pri tej genijalni ugotovitvi.

O.

Zgodovina sprememb…

V zveznosti!
Sploh pa si "na zgubi" šele ko res ornk fejst zaslužiš (mnogokratnik UTD) in NE takoj ko ti nekdo plača pico.

Ravno ta teden se mi je zgodil še en primer v moji okolici, ko je oseba pustila delo, ker se je bala da bo zgubila socialno pomoč, delo samo pa ni bilo dovolj zanesljivo tvegala in se uradno zaposlila.

Res super spodbuda!

Kakšen glavni problem?

Naj ti narišem:
Ko začnem obdelovat vrt, dobim manj socialne. Če mam srečo s tem dodatnim delom kompenziram nižjo pomoč, če je pa nimam mi pa pomoč komplet ukinejo in sm lahko na slabšem ko prej.

Če delam al pa ne - imam isto.
Jaka spodbuda.

Zgodovina sprememb…

Pšenični ::

"Telbanc, ti moraš nujno spremeniti nick v genijalc:)) Na voljo imaš, da ti en posodi jurja ali šenka jurja, in ti se, po temeljitem razmisleku, odločiš za drugo možnost. Upam, da nisi preveč zašvical v možgane pri tej genijalni ugotovitvi."

No potem si tud ti ugotovil, da je šla socijalna država adijo. Bolje pozno kot nikoli. Sicer nam boste državo uničli levičarji. In socijalno in tud realno. Hvala lepa vam vnaprej...Sicer se vam vodja, že cel dan izvija po medijih....prejle je bilo....da so ga norobe razumeli....amerloti....heh,heh.heh...

Sicer je trenutna situacija da je 700 delovnih mest na razpolago za 102.000 brezposelnih..da vidiš kam ste zadevo pripeljaji...

http://www.ess.gov.si/

"Pri UTD bi bilo čisto isto - če zraven ne delaš/zaslužiš nič, dobiš vseh 300 evrov, če poleg tega še kaj delaš in zaslužiš, ti pa del teh 300 evrov (ali celo vse, če dovolj zaslužiš) vzamejo nazaj. V čem je potem razlika?"

Temu se reče "regulacija".

Zgodovina sprememb…

Ko začnem obdelovat vrt, dobim manj socialne.
Če je obdelovanje vrta prispodoba za neko plačano delo - v čem je problem. Zaslužiš in zato dobiš manj socialne? A ni to pošteno?

če je pa nimam mi pa pomoč komplet ukinejo in sm lahko na slabšem ko prej.
To samo pomeni, da je treba socialne pomoči deliti malo bolj zvezno, ne vse ali nič. Če boš uvedel uravnilovko, boš eno krivico "popravil" s še večjo krivico.

In da ne boš mislil, jaz imam s temi razredi in nezveznostjo prav tako probleme. Freelancerji plačujemo prispevke v razredih, ne zvezno, kot vsi zaposleni. In če na leto zaslužim en sam evro "preveč" (pravzaprav samo en cent), da padem v višji razred, plačam 2040 evrov višje prispevke na leto. Ali, z drugimi besedami povedano, če sem na meji, se mi niti 2000 evrov ne splača zaslužit, ker bi šli v nič. Lahko decembra zaprem štacuno in uživam v brezdelju8-)

O.

Evo, gledam omizje in Hanžek je odlično povedal: "Diskriminatorno je različnim dajati enako. Nediskriminatorno je različnim dajati različno."

O.

Okapi, wake up, neizvedljivo.

Svetlik je zmagal... ljudje ki so brez plač, so se sami odločl, da niso šli po socialno pomoč. Če bi bil tole janšev minister, bi zaradi te izjave jutri bilo 100k folka na cesti.

Nasprotniki pa sploh ne vejo čemu nasprotujejo. Hanček bluzi o invalidih, tale ultrapodjetnik pretepa slamnate može o 6ih milijardah, Svetlik sadi rožice kako je trenuten sistem ful fajn, Hanžek pa še sam ne ve kaj bi rad povedal.

Kot bi poslušal nasprotnike tule okol, ki preberejo 2 stavka in že vejo zakaj se gre. Pol pa strelajo kozle.

Zgodovina sprememb…

Tistim na drugi strani pa se tut niti približno ne sanja, kaj točno zagovarjajo...

Valeriji je kristalno jasno kaj govori, kolikor ji pač sploh pustijo govorit.

Da si ne boš delal sramote, tko kot si jo je Lovše na začetku oddaje, ko je omenjal 6 milijard pa 6% deficita, si preberi: Valerija Korošec: Predlog UTD v Sloveniji.

Če si proti, se spodobi, da veš proti čemu sploh si.

Zgodovina sprememb…

Nasprotniki pa sploh ne vejo čemu nasprotujejo.
Seveda vedo.

1) Eni nasprotujejo temu, da bi se na ta račun povečali davki.

2) Če se davki ne bi povečali, pomeni, da jemljemo denar iz istega žaklja kot sedaj, in v tem primeru nasprotuje Hanžek, ker je krivično različno potrebnim ljudem dajati enako denarja.

3) Za idejo, da bi UTD odpravil neplačevanje plač, je Svetlik lepo povedal, da je nesmiselna, ker imamo za take primere že sedaj ustrezne mehanizme. Je precej bolj preprosto tistim, ki tega ne vedo in ne izkoriščajo, povedati, da to možnost imajo, kot samo zaradi tega uvesti pretakanje 300 evrov prek Dursa.

4) Svetlik in še kdo je tudi lepo povedal, da če dobijo denar tudi tisti, ki ga v resnici ne potrebujejo, to pomeni, da ga tisti, ki ga potrebujejo, dobijo toliko manj, ali pa moramo za to zbrati toliko več denarja, kar nas vrne na prvo točko.

5) Povedal je tudi, da je 300 evrov premalo in s tem ne bi mogli odpraviti vseh socialnih transferjev (recimo invalidnine in podobno), torej je že v osnovi vsa ideja fail.

Nasprotniki UTD so prav lepo in argumentirano razložili, zakaj je to teoretično res lepa ideja, v praksi pa neizvedljiva, če nimaš nekega dodatnega vira denarja, recimo nafte, kot Aljaska.

Zagovorniki UTD so pa samo nekaj mutili, leporečili in zidali gradove v oblakih. Mi je prav žal, ampak natanko tako je bilo, in kdor je gledal nepristransko, je to tudi jasno videl.

O.

Zgodovina sprememb…

4) Svetlik in še kdo je tudi lepo povedal, da če dobijo denar tudi tisti, ki ga v resnici ne potrebujejo, to pomeni, da ga tisti, ki ga potrebujejo, dobijo toliko manj, ali pa moramo za to zbrati toliko več denarja, kar nas vrne na prvo točko.

Sedaj štiričlanska družina, kjer sta oba starša brezposelna, en otrok je šolar in
drugi študent, dobi 1.057,46EUR socialnih transferjev. V družini, kjer eden od staršev dobiva minimalno
plačo, pa zaslužijo manj: 1.051,52EUR mesečnega dohodka

Toliko o Svetliku. Človek nima pojma o svojem resorju.

Naj dodam, da o UTD tudi ne...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

Njegov point je še vedno čisto valid.

Ne, njegov point je potolčen v prah z zgornjim faktom. Namreč, to, kar naj bi bil point, je očitno lastnost sedanjega sistema.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

Nihče ne trdi, da je sedanji sistem idealen. Trdimo, da UTD ni ustrezna rešitev za pomanjkljivosti sedanjega sistema. Ker povzroči več dodatnih problemov, kot reši obstoječih.

O.

MadMicka ::

Nč bat, sej UTD v Sloveniji že imamo. Zaobjema vse tiste, ki niso sposobni zaradi visoke starosti, invalidnosti ali bolezni skrbeti sami zase. Ko pa bosta v Sloveniji tekla med in mleko, pa bo UTD prejemal vsakdo, če pa bo že kdo hotel delati, bo pač delal. :)

p.s.: Nekdo je omenil sociologinjo Valerijo Korošec, znano zagovornico UTD. Ko bo ta buča skupaj spravila številke upoštevajoč proračun RS in obrazložila, kje se bo kaj vzelo, kje se bo kaj nabralo, potem pa naj zopet kokodaka o UTD.
««
11 / 134
»»