» »

Univerzalni temeljni dohodek

Univerzalni temeljni dohodek

Temo vidijo: vsi
««
9 / 134
»»

CoolBits ::

To je velik plus.

Ja in vsak delavec v birokraciji manj bi plačal UTC sebi in še dvem, če ima plačo sedaj okrog 900EUR.

oldguy ::

V tej obliki, kot je predlagan v študiji Umarja, bi mu lahko rekli recimo enotna socialna pomoč. In kar se mene tiče, jo lahko mirno uvedejo, če ugotovijo, da je bolj poštena, birokratsko manj zahtevna in manj obremenjuje proračun. Ampak ne pa imeti ljudi, ki znajo mislil z lastno glavo, za norce in jih nategovati, da je to UTD.

Ne vem sicer, kako razumeš UTD, ampak po tvojem UTDja potemtakem sploh ni mogoče uvesti brez, da bi država imela svoj vir prihodka, davkov pa pravzaprav ne bi bilo.

Oziroma, kako si pa predstavljaš potem zadevo? Denar z neba pade?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

Manu ::

Okapi je izjavil:

Ne, ni čisto navadna socialna pomoč.
Seveda je, in sicer takšna, kot bi morala že ves čas biti -takoj in brez nepotrebne papirologije dostopna vsem, ki jo potrebujejo. Če imamo pri nas zakompliciran in po nepotrebnem drag sistem socialnih transferjev, to ne pomeni, da edino taki lahko so.

Če dobi 300 evrov tisti, ki ne zasluži nič, 100 evrov tisti, ki zasluži samo 200 evrov in 0 evrov tisti, ki zasluži najmanj 300 evrov, to ni UTD, temveč socialna pomoč tistim, ki zaslužijo manj od dogovorjene minimalne vsote (300 evrov) za preživetje.

UTD bi bil, če bi 300 evrov dobili vsi, ne glede na zaslužek (in brez tega, da se prvih 300 evrov tvojega zaslužka preimenuje v UTD, ker je to očiten nateg).

O.

Ne vem, kje te je tvoja logika zapustila. Če boš zaslužil s svojim delom 300€ ravno toliko kot bi dobil z UTD-jem, potem boš zaprl biznis. Zakaj bi se mučil z delom, ki ti daje samo 300€? Potem se raje zaposli pri nekomu, ki ti ponuja bistveno več.

djordjevic ::

Njega muči prav ista reč kot mene. Da si bo 'sam' plačeval UTD. Kaj je tu tako težko razumet?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

Pšenični ::

"Njega muči prav ista reč kot mene. Da si bo 'sam' plačeval UTD. Kaj je tu tako težko razumet?"

Če poenostavim, sej zdej si tud plačuješ socijalno pa jo ne dobiš...

djordjevic je izjavil:

Njega muči prav ista reč kot mene. Da si bo 'sam' plačeval UTD. Kaj je tu tako težko razumet?

Enkrat sem že napisal: kdo plačuje socialo zdaj? kdo plačuje članstvo v NATU, članstvo v OZN-u, kdo plačuje za javno uppravo, kdo plačuje zdravljene bolnim??

Tvoj problem je, da vidiš samo sebe, ne vidiš nas. To je temeljni problem človeštva.

Ko bomo prešli iz "jaz" k "mi" bo svet veliko lepši.

Jap, vidim samo svojo rit. Ker, na žalost, nimam ustrezne stanovske organizacije, ki bi se borila za moje pravice, kot to počne en haufen sindikatov v imenu premnogih drugih poklicev. Samo na svojo rit gledam, ker iz meseca v mesec plačujem prispevke za pokojnino in zdravstvo, pokojnine pa najbrž ne bom videl, bolniška pa niti ne vem, kaj je. Samo na svojo rit gledam, ker s strani države načeloma fašem samo vedno znova nove in nove davke, prispevke, omejitve. Samo na svojo rit gledam, ker si posel rihtam sam in se moram sam boriti, da dobim kaj od tega tudi plačano. Ko mi bo pri vsem tem pomagal še kdo, bom pa razmislil o tvojem jaz-k-mi pristopu.

*Še disclaimer, preden zlijete kup gnoja name: Načeloma sem zelo solidaren človek, pomagam, če lahko, ampak ob zadnjih norijah te vlade preprosto ne morem več gledati s 'socialno čutečimi' očmi.

WarpedGone ::

Čisto nič gnoja ne bo z moje strani.
Ravno zato poudarjam da UTD ne more stat sam po sebi, brez sprememb celga kupa drugih reči. Med drugim tut tega, da se ti odvežejo roke pri zaposlovanju in poslovanju.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Oziroma, kako si pa predstavljaš potem zadevo? Denar z neba pade?
Vir denarja je lahko marsikaj. V idealnem primeru kakšen državni "biznis", recimo koncesije od črpanja nafte in kopanja rud recimo, ali od igralništva. V malo slabših primerih je lahko kakšen davek, recimo DDV, ali davek na nepremičnine.

Zakaj bi se mučil z delom, ki ti daje samo 300EUR?
Kaj je tu težko razumeti? Ne moreš prvim 300 evrom, ki jih v enem mesecu sam zaslužiš, reči, da je to pa UTD, ki ti ga da država. To je preprosto nateg.

Tvoj problem je, da vidiš samo sebe, ne vidiš nas.
Jaz že čisto dobro vidim vse. In če ti dobivaš socialno pomoč, mi je kristalno jasno, da tudi jaz nekaj zanjo prispevam. Ali da zdaj nekaj prispevam, da jo bom morda nekoč tudi jaz dobil, če jo bom potreboval. Ampak nočem pa, da me imajo za norca in mi vzamejo 300 evrov, ki sem jih zaslužil s svojim delom, in mi jih dajo nazaj kot UTD. Če pa ti pristajaš na to, da te ima država za bedaka, potem pa kar, samo ne mene noter mešat;-)

O.

Bebec? Nimaš nič druzga proti? Good.

Snohman ::

Joj joj, od kdaj pa je Okapi tak neocon?

Zakaj pa potem plačuješ davke iz katerih se financira policija in sodstvo? Najprej plačaš davke, potem pa ti oni kar tako na lepem zagotovijo varstvo( takšni in drugačno) in rečejo da si za tvoj denar dobil takšne usluge? Kako si upajo?!?
Še več; zakaj plačuješ davke, če pa se ti tvoji davki potem odvedejo nekomu, ki ne more ali pa noče delat?
Pa za zastonj šolstvo?

Pa kaj ste tu vsi zblazneli in noben več ne razume čisto preprostih reči? Če ti nekdo vzame 300 evrov in ti jih vrne, to ne pomeni, da ti je teh 300 evrov podaril. UTD je nekaj, kar država vsakomur podari, ne glede na to, ali kaj dela ali ne.

Pa za zastonj šolstvo?
Ja, "zastonj" šolstvo je simptom iste blaznosti. Šolstvo ni zastonj, ga prek davkov krepko plačaš.

Tudi neto plača spada sem. Delavka v Muri ni zaslužila 500 evrov, ampak z malico, prevozom in vsemi prispevki recimo jurja.

O.

Okapi

Ti si UTD popolnoma napačno predstavljaš. UTD = univerzalni temeljni dohodek. UTD ne pade iz neba, ampak iz tega, kar državljani ustvarimo. Če se pa že gremo socialno državo, potem je UTD dober nadomestek vseh raznih socialnih transferjev.

Pa kaj ste tu vsi zblazneli in noben več ne razume čisto preprostih reči? Če ti nekdo vzame 300 evrov in ti jih vrne, to ne pomeni, da ti je teh 300 evrov podaril. UTD je nekaj, kar država vsakomur podari, ne glede na to, ali kaj dela ali ne.

Kdo pravi, da ti je UTD podarjen?? O čem ti govoriš?? UTD ni podarjen, ampak je le univerzalni temeljni dohodek, ki omogoči, da ga dobijo vsi.

UTD NI podarjen, ampak je enakomerna porazdelitev temeljnega dohodka!!

To je taktika slamnatega moža, Okapi obvlada to reč.

Izmisli si neko svojo skrivljeno definicijo, ki z realnostjo nima nič skupnega in jo navidez uspešno napada. Škoda časa.

OK, riskiram, da izpadem bebec, ker je povsem mogoče, da sem kako postavko spregledal, toda:

Primer A: Delavec zasluži 2500 bruto plače - neto je torej okoli 1150. Po novem, če sem prav razumel, bi se mu od bruto plače odštelo 300 evrov (če že operiramo s to cifro), ki bi mu jih delodajalec nakazal via DURS in bi človek imel na izplačilni dan naenkrat na računu 1450 evrov. Ako izgubi službo, mu jih prav tako ostane 300 evrov. Ali ta predpostavka drži?

Zdaj pa primer B: Samozaposleni zasluži 2500 bruto, plača prispevke, davek, si odbije stroške in mu ostane, recimo, 1000 neto. Nato DURSU nakaže 300 evrov. Na računu ima še 700 evrov. Potem mu DURS nakaže teh 300 evrov nazaj. Samozaposleni ima na računu še vedno 1000 evrov.

Zdaj pa vprašanje - bi šla zadeva po tej logiki ali sem kaj spregledal?

Da, točno tako.

S tem, da če imaš doma npr. 2 otroka dobiš še 2 krat po 300EUR.

Ampak bistvo UTD-ja je pravičnost in odprava strahu ter negotovosti pri možni izgubi službe.

Iz članka:

Načeloma se pri njihovih dohodkih ne bi spremenilo nič, pač pa bi se njihovi dohodki na nek način samo 'preknjižili: del bi bil UTD, del pa npr. zaslužene pokojnine pri upokojencih Za upokojence in zaposlene bi se namreč vpeljala glavarina, ki je ena izmed najpomembnejših predpostavk tega predloga. Tisti, ki je doslej nakazoval plačo ali pokojnino, bi moral del tega v višini UTD nakazati Dursu, ta pa bi to nakazati slehernemu posamezniku. Potemtakem bi vsak upokojenec moral prejeti vsaj 300 evrov, čemur danes ni tako: okoli 45 tisoč upokojencev dobi manj, a tudi za poplačilo te razlike ima država že zdaj dovolj sredstev. Če pogledamo zaposlene: glede na to, da imamo minimalno plačo (752 evrov bruto), tudi tisti, ki delajo za polovično minimalno plačo, dobijo nekaj manj kot 300 evrov, in tudi ti bi si potemtakem lahko sami nakazali glavarino. A zakaj bi vpeljevali to glavarino, če imajo upokojenci svoj sistem, zaposleni pa plače? Tu je odgovor, zakaj bi bil sistem UTD najprimernejši prav za sedanji čas poslovne nemorale. Durs bi namreč moral izplačati UTD, četudi delodajalec ne bi izplačal plače. Gre za varovalko, da na izplačilo ne čaka delavec, pač pa Durs, ki bi moral bi znesek od delodajalca izterjati v skladu s svojimi pravili. Sistem UTD je poleg tega dobra rešitev tudi za prihodnost, ko se bo trg dela še bolj spremenil: čedalje več ljudi bo, ki bodo delali projektno - zdaj je tako, da dokler projekt ni končan, ni plačila, v vmesnem času pa je vseeno treba nekako preživeti. In Durs bi pač moral izplačati UTD vsak mesec, na koncu leta, ko bi se obračunala dohodnina, pa bi se skupaj tako ali tako poravnalo.

@djordjevic:
Preveč vprašaš, ti detajli so stvar konkretne implementacije. Odogovor je odvisen od tega, kater zelo podrobnem model pogledaš. Jaz ne vem za nobenega, ki bi se spustil tako nizko sploh ker tule pridejo zraven spremembe davčnih razredov ipd. Čisti nonsense je vpeljevat UTD in hkrati ohranjat 5 davčnih razredov in 315 različnih možnih davčnih olajšav in tipov zaposlitev.

Manu je izjavil:

Ampak bistvo UTD-ja je pravičnost in odprava strahu ter negotovosti pri možni izgubi službe.

Poglej oba primera zgoraj in mi povej, kje je ta kur*eva pravičnost. Čisto konkretno, v mojem primeru. Ker se bedak grem samostojno poslovanje, sem zato 'nagrajen' z nakazovanjem denarja državi, da mi ga lahko da nazaj in reče, da mi je dala UTD. See my point? Ali vam je treba narisat?

Kdo pravi, da ti je UTD podarjen??
Če ga dobiš, tudi če nič ne delaš, je to zame darilo. Bistvo UTD je, oziroma bi moralo biti, da velja za vse enako. Kot ga predlagajo pri nas, pa ga kot darilo dobijo tisti brez dohodkov, ostali pa si ga morajo kupit sami.

neto je torej okoli 1150. Po novem, če sem prav razumel, bi se mu od bruto plače odštelo 300 evrov (če že operiramo s to cifro), ki bi mu jih delodajalec nakazal via DURS in bi človek imel na izplačilni dan naenkrat na računu 1450 evrov. Ako izgubi službo, mu jih prav tako ostane 300 evrov. Ali ta predpostavka drži?
Ne, in v tem je ravno nateg. Teh 300 evrov gre tudi pri zaposelnih iz neta. Zaslužiš 1150, od tega jih 850 dobiš od delodajalca, 300 pa prek ovinka na DURSu. Dohodki (neto) zaposlenih se ne bodo spremenili.

V tistem linkanem članku jasno piše:
Kaj pa za ostale: zaposlene, upokojence?

Načeloma se pri njihovih dohodkih ne bi spremenilo nič, pač pa bi se njihovi dohodki na nek način samo 'preknjižili:

Edina "prednost" tega preknjiženja je v tem, da če delodajalec neha izplačevati plače, teh 300 evrov delavci še naprej redno dobivajo (država pa to po svojih kanalih poskuša izterjati od delodajalcev).

O.

No, potem pa je v takem primeru to dejansko res samo in zgolj socialna pomoč pod drugim imenom. Edina prednost je avtomatizacija, to pa je tudi vse. Kar bi konec koncev tudi bilo dobrodošlo.

@djordjevic:
Ni treba ničesar risat - UTD ni usmerjen v direkten takojšen finančni profit za zaposlene. Ni, marsikdo bo načeloma lahko tut kej (malega) na slabšem, sploh če mu gre danes relativno dobro.

Profit UTDja je večja neodvisnost od konkretne zaposlitve. Ko ti nek naročnik par mesecev ne bo hotu ničesar plačat ne boš na suhem, ampak ti bo še vedno kapljal tist UTD. Če boš državi uspel pokazat, da nisi mel prihodkov, tut prispevkov ne bo (enako kot danes). Če ti s.p. ne laufa nanj ne boš tako krvavo navezan, kot si danes. Če ga danes zapreš si do naslednje zaposlitve na črpanju prihrankov - kolikor ti jih je pač ostalo.

Edina "prednost" tega preknjiženja je v tem, da če delodajalec neha izplačevati plače, teh 300 evrov delavci še naprej redno dobivajo (država pa to po svojih kanalih poskuša izterjati od delodajalcev).

To je LE ENA izmed mnogih prednosti.

WarpedGone je izjavil:

Ko ti nek naročnik par mesecev ne bo hotu ničesar plačat ne boš na suhem, ampak ti bo še vedno kapljal tist UTD.

Kako že? Malo prej smo ugotovili, da bi kot samozaposleni DURS-u sam nakazoval tistih 300€, ki bi jih nato dobil nazaj. In ja, saj dobro vem, da je vse skupaj zaenkrat samo predlog in da bi ga bilo treba dodatno dodelati, ampak sumim, da bi bili s.p.-ji tu spet na suhem, tako kot običajno.

solatko ::

djordjevic - Zakaj toliko filozofiranja - UTD je dohodek vsakega državljana in naj bi bil neodvisen od statusa - če bo delavec zaslužil 1500EUR neto, bo ob koncu meseca dobil 1800EUR neto, ti kot privatnik, si boš nakazal 1000EUR plače, boš dobil +300EUR UTD-ja, kakršno koli drugačno mešetarjenje s tem denarjem ni več UTD.

djordjevic je izjavil:

Manu je izjavil:

Poglej oba primera zgoraj in mi povej, kje je ta kur*eva pravičnost. Čisto konkretno, v mojem primeru. Ker se bedak grem samostojno poslovanje, sem zato 'nagrajen' z nakazovanjem denarja državi, da mi ga lahko da nazaj in reče, da mi je dala UTD. See my point? Ali vam je treba narisat?

Kje je tvoj problem???

Pravičnost je v tem:

A zakaj bi vpeljevali to glavarino, če imajo upokojenci svoj sistem, zaposleni pa plače? Tu je odgovor, zakaj bi bil sistem UTD najprimernejši prav za sedanji čas poslovne nemorale. Durs bi namreč moral izplačati UTD, četudi delodajalec ne bi izplačal plače. Gre za varovalko, da na izplačilo ne čaka delavec, pač pa Durs, ki bi moral bi znesek od delodajalca izterjati v skladu s svojimi pravili. Sistem UTD je poleg tega dobra rešitev tudi za prihodnost, ko se bo trg dela še bolj spremenil: čedalje več ljudi bo, ki bodo delali projektno - zdaj je tako, da dokler projekt ni končan, ni plačila, v vmesnem času pa je vseeno treba nekako preživeti. In Durs bi pač moral izplačati UTD vsak mesec, na koncu leta, ko bi se obračunala dohodnina, pa bi se skupaj tako ali tako poravnalo.

Gre za solidarnost (ki jo že tako in tako izvajamo, a je neučinkovita, dobijo jo ljudje, ki niso upravičeni,ker izigravajo pravila itd...).

UTD bodo dobili tudi tvoji otroci. Če se bo kdaj zgodilo, da boš zaslužil manj kot 300€ boš garantirano dobil 300€. Če bo tvoja žena izgubila službo bo dobila 300€. Gre za socialno varnost. UTD je socialna varnost za VSE.

Enako je z zdravstvenim varstvom. Zakaj plačuješ zdravstveno zavarovanje in v primeru bolezni zavarovalnica krije stroške zdravljenja? A si ne bi mogel kar sam plačati? Zato, ker je lažje, če damo v skupno blagajno in ko zboliš ne boš bankrotiral.

Več nas je močnejši smo. UTD je eksistenčni garant za vse, ki se jim zgodi, da se znajdejo brez dohodkov.

To je LE ENA izmed mnogih prednosti.
A ti začnem naštevati slabosti? Samo eno za začetek, ker se neposredno nanaša na temo, iz katere se je tale razvila.

Brezposelne lahko na grobo razdelimo na dve veliki skupini - lastnike in najemnike stanovanj. Če imaš svoje stanovanje ali hišo, lahko s 300 evri nekako preživiš. Če imaš hišo z vrtom še toliko lažje. Če moraš iz tega denarja plačati najemnino, magari neprofitno, s 300 evri ne moreš preživeti. A je to pošteno? Sedanji sistem pri podeljevanju socialnih pomoči do neke mere upošteva premoženje (prihranke, nepremičnine ...), novi tega ne bo upošteval in zato povzročil več novih krivic kot starih rešil.

UTD je dohodek vsakega državljana in naj bi bil neodvisen od statusa - če bo delavec zaslužil 1500EUR neto, bo ob koncu meseca dobil 1800EUR neto,
Tako bi moralo biti, ampak oni predlog, o katerem se tule pogovarjamo, ni tak. Delavec, ki zdaj zasluži 1500 evrov neto, bo potem zaslužil 1200 evrov, 300 evrov bo pa plačal za to, da bo dobil 300 evrov UTD-ja. A vam bo mogoče končno kapnilo, da je to nateg?

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Djordjevica skrbi trenutna kruta praksa - država si vzame vsak mesec, ne glede na tvoje prihodke - čudovita fakturirana realizacija al kak se ji že reče. V takem sistemu bi seveda ti moral vsak mesec plačat prispevek za UTD, ki bi ga pol dobil nazaj in bil na nuli. Ampak vsaj jaz ne zagovarjam takega sistema. Obdavčijo se prihodki, ko se res zgodijo in nič prej. Če ti tri mesece nihče ničesar ne plača, tri mesece pač ničesar ne plačaš državi. Kaj to pomeni za raznorazna zavarovanja je spet druga zgodba, kjer je moje stališče že precej poznano - obvezna nedržavna zavarovanja.

Sploh pa bi js šel v ukinitev obdavčitve prihodkov in obdavčil izključno in samo porabo. Je pa res da smo premajhna država, da bi lahko šli solo v tak ukrep.

Evo, W1 šteka. Zdaj ne vem, ali ste ostali res tako zaljubljeni v raznorazne temeljne pravice in eksistenčne garante, da tega ne sprevidite?

Ne gre za zaljubljenost ampak za razmišljanje na nivoju koncepta.
Ko se spustiš niže in študiraš o izvedbi je pa treba upoštevat in spremenit (!!!) marsikaj glede na danes.

Zato ves čas poudarjam da UTD brez mnogih drugih sprememb ne more stat. Ampak druge spremembe so še dodaten profit in ne izguba.

Manu - UTD je univerzalni temeljni dohodek, ki pripada vsakemu državljanu. O tem se že dolgo razmišlja v krutem kapitalističnem svetu, kjer praktično delovna mesta, zaradi avtomatizacij, selitve industrije, prepočasne prilagodljivosti starejših delavcev in ostalih družbenih sprememb, ostaja brez kakršnegakoli zasluška vedno več ljudi.
Ker revščina in obup avtomatsko potegne za seboj možnost socialnih nemirov, hitlerjevega sindroma ali verske blaznosti (bližnji vzhod), so se bogati člani človeške družbe, enostavno zbali za svoje debele in polne riti in pripravljajo nek nov način malenkost bolj "poštene" delitve nakopičenega denarja.
Druga stvar, ki skrbi bogati jetset je, kdo in kako bo kupoval izdelke, ki so podlaga njihovega bogastva, če je vedno več ljudi revnih. Srednji sloj, praktično izginja iz obličja zemlje, ta pa je v vseh državah glavni potrošnik vseh potrebnih in nepotrebnih bedarij.

To so glavni vzroki uvedbe UTD-ja, ki naj bi zagotavljal tisto osnovno preživetje človeškega bitja, kdor pa bi hotel več, bi pač počel kakšno dobičkonosno dejavnost, vsaj tisti čas, ko bi bile njegove potrebe večje.
To ni mišljeno kot sociala, ampak je le nekako prav, da se dobički, ki jih je prej ustvarjalo na miljone delavcev, sedaj pa to naredi avtomatizacija, nekako prerazdelijo (preko obdavčitve avtomatiziranih podjetij......).

Brez tega nas v bližnji prihodnosti čakajo ogromni spopadi za preživetje med revno večino in super bogato manjšino (cca 5-10% prebivalcev ima v rokah 90% bogastva, od tega nekaj družin, več kot polovico).

MadMicka ::

Manu pravi: "Več nas je močnejši smo. UTD je eksistenčni garant za vse, ki se jim zgodi, da se znajdejo brez dohodkov."

Sej to že imamo. Temu se reče socialna pomoč. S to razliko, da tisti, ki imajo veliko in ne rabijo socialne pomoči, le-te tudi ne dobijo.

Al si ti Manu mogoče mislu, da v Sloveniji vsak teden crkne toliko in toliko ljudi zaradi lakote in žeje?

Meh... delete.

Zgodovina sprememb…

Zeberdee ::

300 EUR na mesec * 2 000 000 (prebivalcev) = 600 000 000 EUR / mesec
600 (milijonov evrov na mesec) * 12 (mesecev) = 7,2 milijarde EUR/ na leto
Trenutno je slovenski proračun 10,4 milijarde na leto.

Evoga, še en ku misl da je napisal neki blazno pametnga.
Pa bi blo bolje, če bi bil tiho...

Od kje se vsak mesec vzame denar za več kot 500.000 pokojin v povprečni viši cca 500 EUR? To je 250.000.000 EUR vsak mesec oz. 3mld na leto. Iz proračuna? Ne (vse).

Tudi Zeberdee se pretepa s ptičjimi strašili (slamnati mož).

Zgodovina sprememb…

noraguta ::

eh kak utd , delajo nej ldje če majo kej. al pa nej grejo na tajkso mizerijo zganjat z 200EUR. ne pa da potencialen keš kateri bi prinesel nekaj svežine v produkcijo obremenjujeo stem da morjo imet pokrite življenjse stroške v sloveniji. tega si naša država ne more privoščit. upokojence ter dela nesposobne je treba izvozit v poceni dežele .
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

O UTD-ju se razpravlja na globalnem nivoju, samo ena država tega ne more sprejeti, saj bi se število prebivalcev v nekaj letih enormno povečalo. Zato nič strahu, tega v naši ljubi podalpski vasici, sedaj živeči, verjetno ne bomo dočakali.

solatko je izjavil:

O UTD-ju se razpravlja na globalnem nivoju, samo ena država tega ne more sprejeti, saj bi se število prebivalcev v nekaj letih enormno povečalo. Zato nič strahu, tega v naši ljubi podalpski vasici, sedaj živeči, verjetno ne bomo dočakali.

ja dobr pustmo pjance pa lažnive politike vstran , kolk pol ostane od realnosti?

... število prebivalcev v nekaj letih enormno povečalo.

Ja, tole je ena izmed bistvenih točk - kdo je uporavičen do UTD in kdo ne. "Vsi" v konecptu ne more bit vsi v realni implementaciji.

Lahko je vezan na državljanstvo ali pa na stalno prebivališče in nekaj let plačevanja prispevkov, medtem pa višina UTD zvezno narašča. Otroci pa so po rojstvu upravičeni, če so tut starši že upravičeni, sicer pa (še) ne. Al pa kaka druga varianta ampak neka omejitev mora bit sicer mamo v enem mescu tuki vse kitajce.

WarpedGone je izjavil:

... število prebivalcev v nekaj letih enormno povečalo.

Ja, tole je ena izmed bistvenih točk - kdo je uporavičen do UTD in kdo ne. "Vsi" v konecptu ne more bit vsi v realni implementaciji.

Lahko je vezan na državljanstvo ali pa na stalno prebivališče in nekaj let plačevanja prispevkov, medtem pa višina UTD zvezno narašča. Otroci pa so po rojstvu upravičeni, če so tut starši že upravičeni, sicer pa (še) ne. Al pa kaka druga varianta ampak neka omejitev mora bit sicer mamo v enem mescu tuki vse kitajce.

kaj če bi potem prej začel z univerzalno temeljno kontracepcijo?

lexios ::

Kaj če bi raje kot UTD prej porihtal vse ostalo, mogoče se izkaže da ga v tej omenjeni obliki dejansko ne rabimo? Še pokojninske reforme, trga dela in zakonodaje nismo rešil pa že sanjamo o UTD-ju?

Se kr strinjam, da bo do realne implementacije še dolga...

darkolord ::

Glavni problem z UTD je pa v bistvu čisto drug - kje dobit tisti preostanek denarja za npr. takšne, ki so do sedaj bili brez kakršnih koli prihodkov?

Eden od zgornjih primerov bi v realnosti bil recimo takšen:

Primer A: Delavec zasluži 2500 bruto plače - neto je torej okoli 1150. Po novem, bi se mu od bruto plače odštelo 310 evrov, od katerih bi mu jih delodajalec nakazal via DURS 300 in bi človek imel na izplačilni dan naenkrat na računu 1440 evrov, 10 eur* bi pa šlo za klošarje.

* številka 10 eur je provizorična, čist možno je, da bi nekateri morali dati 600, "nazaj" bi pa dobili le 300.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

dbevfat ::

Moralo bi pa biti takole: Delavec zasluži 2500 bruto plače - neto je torej okoli 1150. Na koncu meseca dobi še 300EUR UTD-ja. Teh 300EUR se plača iz njegovih 1350EUR, plačanih državi, ki grejo že zdaj v socialo.

Tako, da ne plača nič več, kot zdaj (torej samo davke, ki npr. ostanejo isti, kot so), UTD pa dejansko dobi od države. Besedna telovadba, da si teh 300EUR plača sam, sicer drži (sicer samo za zaposlene), ampak saj si že zdaj plačuješ zdravstvo in šolo in asfalt, pa vseeno rečeš, da to država financira. Povsem jasno je, da ne more država iz nič potegnit novih 300EUR, ne? Torej "sklad" za UTD seveda pride iz državnih poslov (nafta, igre na srečo) in pa prispevkov od plač (logično!). Iz tega sklada se potem razdeli med ljudi. Je pa tudi logično, da gre od delavčeve plače več kot 300EUR za UTD. Ne vem razmerja, ampak delavec bi v bistvu kril verjetno vsaj 2 UTD-ja.
nvr2fat

Moralo bi pa biti takole: Delavec zasluži 2500 bruto plače - neto je torej okoli 1150. Na koncu meseca dobi še 300EUR UTD-ja.
Moralo že, samo tako preprosto ne more biti, ker država nima denarja, da bi, brez povišanja davkov, vsem delavcem (in vsem penzionistom) dala še 300 evrov zraven.

In ker tako ne more biti, se vse skupaj zreducira na socialno pomoč tistim, ki ne zaslužijo 300 evrov, kar imamo v bistvu že sedaj, samo da nekateri očitno mislijo, da se UTD sliši bolj imenitno.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

sprasujem ::

Moralo že, samo tako preprosto ne more biti, ker država nima denarja.

Vsak denar se da naprintati. To oblast je Slovenija prepustila drugim. Kakšna neumnost!

Nekateri niso razumeli kaj sem hotel povedati s prirastkom prebivalstva v državi, kateri bi se sedaj uvedel UTD - mislil sem namreč na priseljevanje iz držav, ki tega ne zmorejo. V vsakem primeru, bi morala UTD uvesti globalna bančna institucija, v istem času za cel svet, sicer je vojna neizbežna.
Vsi vidite samo svoj vrtiček.
Na svetu je približno polovica človeštva brez vsakega dohodka, tako da je stalna nevarnost pred raznimi talibani in podobnimi združenji, predvsem za bogato manjšino na svetu.
Mi smo kapljica v morju.
Glede na to, da se gospodarstvo globalizira in smo tudi mi del tistih, ki pod mizo čakajo na drobtinice iz bogataševe mize (naš BDP je v 90%-ih odvisen od teh drobtinic), je to ena od rešitev za globalno ekonomijo, saj se bo v nasprotnem sesula sama vase.
Alternativa je WWIII, vendar se bogati svet boji rezultatov, glede na sredstva, ki so na voljo razvitemu in nerazvitemu versko blaznemu delu sveta.
Zato bi bil čas, da začnete razmišljati globalno in delovati lokalno, drugače nam bog pomagaj.

donfilipo ::

Sem se začel malce resneje ukvarjati s tematiko, čeravno UTD-ju za 5 letko dam zelo majhne možnosti. Je pa po mojem kar dejstvo, da je od vseh realno socialističnih ukrepov vseeno najbližje. Poleg tega je pa tema psihološko zanimiva. Meni vsaj je huronsko smešno, ko desni zadevo pograbijo z veseljem, saj bodo po njihovem dobili več, (čisto subjektivno gledano:), brezposelni postopači pa manj:) No realni kapitalisti vsaj po moje morajo biti ultra humanisti, da v kaj takega privolijo, ampak konec koncev zakaj pa ne, ravno bistri in tudi humani kapitalisti, so nedvomno preprečili pojavo dodatnih trših ali blažjih oblik fašizmov in socializmov širom sveta in ravno zaradi njih, je kapitalizem upogljiv kot elastika in implementiran v vseh možnih variacijah in križanjih s socializmi, pa tudi fašizmi, po svetu.

Spak, po katerem bi ultrarevni ne mogli dobiti manj, je križanec med žabo in sokolom:). Resnično na videz nosi le navidezno poenostavitev birokoracije. Navidezno pravim zato, ker se bo delo strokovnih služb, ki ugotavljajo na podlagi (in v principu zgolj na tem:) mrtvih zapisov iz parlamenta, ali si revež ali ne:)...zdaj še dodatno povečalo za ugotavljanje primerne doze dodatka k UTD , ki zagotavlja minimalno bivanje. Če pa UTD dejansko nekje lahko zagotovi osnovno preživetje, ki ga zagotavlja večina sodobnih civiliziranih ustav, pa imamo roko na srce, Možnost, komunizma...in ne rabimo niti tita, niti maoa. Pravzaprav jih z veseljem celo prepovemo;((. Se pa seveda tovrstni cesarji ne dajo kar tako, in princi in šejki majo malo morgen komunizem ali UTD:) No do tega, pa vsaj po moje, ne bo šlo brez revolucije. In to tehnološke skupaj s humanistično, ker krvava boljševiška, ne spremeni ničesar. Gusarji in (ne)humani heroji-partizani, sicer nekaj časa delijo radost, ki jim jo recimo dasta 2 različni pihalki na dan (fidel castro:), vendar se zavist na takega cesarja, prejkoslej tudi spreobrne v ugotovitev, da komunizma in sreče, ni brez inteligetne robotizacije in AI, prave nezaviste radosti v altruizmu in kmalu pride do spoznanja da imamo samo nek nov fašizem, ki se drži le z diktaturo in terorjem. Ampak vseeno. Tudi robotizacija ne pride hipoma, in vse bolj je vsaj pritisk za neko rešitev evidenten. Če se ljudje pred rdečim križem že tepejo, bo pač lahko zmanjkalo varnostnikov za kapitaliste, ki bodo prejkoslej (sploh pa če bodo policaji in vojska stavko vzeli zares:), dobili ceno kakih 12-16EUR za odstrel;(( Stavim pa, da če bodo hoteli v takem vzdušju preživeti, jim bodo pa zasebne varnosti pobrale ves denar, preden bodo pobegnile8-)

Skratka UTD JE na prehodu iz utopičnih razmišljanj v realizacijo, kar praktično pomeni, da o njej dumajo realni politiki...in na drugi strani, jih z boksarskimi rokavicami že čakajo nasprotniki, ki pač menijo, da se liberalni kapitalizem ne bo še nekaj časa spreminjal in se bo izlizal s pomočjo manjših korekcij, ki pa priviligiranim slojem ohranijo vse bonitete sistema + ambicioznim in nekompromisnim, še vedno vsaj načeloma omogočajo realen vzpon med elito. Skratka odvisna je zadeva od umetnosti brezveznega zaposlovanja8-) (realno in produktivno zaposlovanje se namreč iz dneva v dan manjša!) in predvsem od kalkulacije, kako bo zadevo ocenil zbor 400-500 'židov', ki drži kapitalske vajeti v rokah toliko trdno, da lahko sprožijo ideološke stroje in seveda posledično tudi izvršijo nujne korekcije. Tu govorim o pravi eliti. Pretepe pred rdečimi križi, pa morajo rešiti čimprej pocarji, ki smo ali ste jih izvolili v parlament, sicer zna dejansko priti do lova na divjačino;((

Ugovori o priseljevanju, in argument o absurnosti UTD, ker to poveča obremenitev kapitala, niso čisto brez veze, ampak vseeno. Priseljevanje poteka brez UTD, kako, bodo pa s skupnimi močmi nekako pogruntali švercarji in pravniki:)), in nemara se ga bo zaradi clasha kultur, tudi znalo zaustaviti, še preden bo UTD, pred prvimi obravnavami v parlamentu. En namig...tisti, ki so zadolženi za preprečevanje šverca ljudi, naj dobijo več od nasprotnikov, kot od zagovornikov in uporabnikov nezakonitega in nezaželjenega priseljevanja;(( Kar pa se obremenitve kapitala tiče. Stara pesem. A vztrajam na tem, da avtomatizacija in modernizacija vztrajno manjša potrebo po delavcih in veča produktivnost, kar pomeni, kapacitete za proizvodnjo (in s tem teoretično uživanje:), se večajo da boli glava, ob pretresljivo majhni delovni sili. Kapitalizem kot 'pure system' je lahko tudi catch 22, velekapitalist ne more proizvajati direktno za brezpogojno potrošnjo...in če ljudje niso zaposleni, pač ni denarja za potrošnjo. Krog bi se zdrpajsnil v kolaps:) kaj kmalu, če seveda ne bi bilo bolj ali manj učenih okoliritnih ovinkov, s katerimi si srednji in višji sloji zagotavljajo delovna mesta visoko učenih 'prelivalcev' iz votlega v prazno, vsi bi to tudi pod serumom resnice tudi priznali:), a kapital nima nobene prave realne moči, da bi tudi tu naredil racionalizacijo in poenostavitev. Zaenkrat. Kar je ironično in navidez protislovno je pa dejstvo, da jo bo (to rešitev in pošteno poenostavitev z uvedbo pravične družbe blaginje), ČE, ponudil ravno kapital in kapitalisti. Ampak da ne bi rekli, da je to paradoks. Tako dialektiko je ponudil tudi fevdalizem in sužnjelastništvo. Najprej se jim je obetalo več, potem so se sprememb stoletja otepali, nazadnje so postali pohlevni socialni kapitalisti, če so hoteli preživeti:)

Proletariat pa se pod pezo očitane zabitosti in neposluha pri verouku, pač do velike mere da tudi pretepsti na fin in učen način. No ko se mu posveti in besno izbruhne, potem je pa fantje dragi učeni, hudič! Velik hudič. Vedno je nekje v rezervi 200 'komunistov' ali 'anarhistov', ki povedejo 20 ali več miljonske množice pred katastrofo tudi v globoko morje, ki se včasih razpre, včasih pa se tudi vsi skupaj potopijo:) Zapomnite si to. In še enkrat. Učene in poučne razprave, kot je tale:

http://www.gibanje.org/upload/File/UTD_...

pri večini kapitalistov izzovejo samo smeh. Sploh pri naši umetno iz tujine neoliberalistično nategnjeni jari gospodi, ker pač tobožnje še ruši socialistične bariere. To je povsem logično in evidentno.
Ampak vrste in nemiri pred rdečim križem ...to pa sorry ne gre niti v čase, ko je gospodarstvo vodil šlosar s pomočjo učitelja, ki je hotel biti filozof, in skupine kakih 100 več ali manj zabitih kaplarjev, ki so po zmagi napredovali v generale!!! To pa bi naši gospodi moralo dati misliti. Če ne...si pa sorry odstrel tudi zaslužijo. Menekenom, filozofom in advokatom levice bi zato sporočil, prst v rit in duša v raj ne gre. Če čutite, da je trenutno edina pravilna taktika povečati konkurenčnost kapitala in hiter odrešujoč rez v desno, se UMAKNITE. To je naloga DESNICE. Če pa se DESNICO čutite, pa nehajte FARBAT ljudi!!!!
In duhu gospoda Drnovška, ki stoji za gibanjem za pravičnost in razvoj in mu nemara tudi daje potrebno energijo (čeravno ta morda tudi bledi brez trdo-nežne janezove roke:):....ni slabo janez...ni slabo. A s solzico v očeh moram pa tudi reči: 'ampak too far out:)' Se prej srečava. Upam da je gor ali dol poceni in da satan kot delodajalec, kapitalist in proizvajalec morda tudi mora poslušati šefa? Morda je ta celo zbral dovolj primanjkujočega know-howa (to sta kaka 2 semestra vrtca;((), da je vsaj v onostranstvu komunizem? Bomo videli.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

dbevfat ::

Okapi je izjavil:

Moralo bi pa biti takole: Delavec zasluži 2500 bruto plače - neto je torej okoli 1150. Na koncu meseca dobi še 300EUR UTD-ja.
Moralo že, samo tako preprosto ne more biti, ker država nima denarja, da bi, brez povišanja davkov, vsem delavcem (in vsem penzionistom) dala še 300 evrov zraven.

Vsekakor obstajajo veliki implementacijski problemi in mogoče stvar sploh ni možna (se mi pa zdi, da bi lahko bila). Ampak gledati na to, kot da je 300€ "izgubljen" denar, je tudi napačno. Država ga kaj hitro dobi nazaj, ko ga ljudje porabijo. Torej se ne napaja samo iz plač, temveč se lahko deloma polni tudi iz npr. DDV-ja.

Okapi je izjavil:

In ker tako ne more biti, se vse skupaj zreducira na socialno pomoč tistim, ki ne zaslužijo 300 evrov, kar imamo v bistvu že sedaj, samo da nekateri očitno mislijo, da se UTD sliši bolj imenitno.

Model, da socialno pomoč dobivaš redno in sproti, konceptualno drugačen in svetlobna leta pred trenutnim sistemom, kjer moraš za fičnike diplomirati iz birokracije, tako da ne gre le za preimenovano socialno pomoč. Če zagotoviš, da ima vsak (polnoleten?) državljan garantiranih 300€ UTD-ja, tudi če si ga sam plača (kar si itak v neki meri ga, tako ali drugače), potem se prehod med službami olajša, izguba službe ne pomeni takoj problemov, domači biznisi imajo osnovno podlago za laufanje. Rezultat je bolj sproščen trg dela, kjer si ljudje več upajo, zato več poizkusijo, ustvarijo nišne storitve z dodano vrednostjo itd. To pospeši razvoj in porabo. Pa še delavec ima večjo moč na trgu, ker ni v celoti odvisen od delodajalca. Te sekundarne posledice so po moje nezanemarljive.
nvr2fat

energetik ::

dbevfat je izjavil:

Rezultat je bolj sproščen trg dela, kjer si ljudje več upajo, zato več poizkusijo, ustvarijo nišne storitve z dodano vrednostjo itd. To pospeši razvoj in porabo. Pa še delavec ima večjo moč na trgu, ker ni v celoti odvisen od delodajalca. Te sekundarne posledice so po moje nezanemarljive.
Tole se mi zdi bistvena pozitivna zadeva pri uvedbi UTD. Veliko ljudi, ki sedaj oklevajo, bi poskusilo furati s.p.

lurker ::

Tudi, če UTD prinese samo manjši učinek obrabljenih čevljev (shoeleather cost), je vreden. Če pa je zaradi zmanjšanja stroškov birokracije v naslednjem letu UTD 305 EUR namesto 300 EUR, se pa že splača. Zavedam se, da nekaj birokracije, ki se bo ukvarjala z razdelejvanjem pomoči tistim, ki jih 305 EUR ne obdrži nad vodo, bo še vedno potrebne. A ko se pomikamo k višjemu UTD, bo teh birokratov potrebnih manj in manj. Tako se rast produktivnosti na UTD pozna dvojno.

Sc0ut ::

Vsi smo pozabili na javni sektor, ki pa ja ne bo dopustil odpuščanja zaradi manj dela.

O ne, v birokraciji ne bo odpuščanja, bomo takoj novo stavko fasali.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

CoolBits ::

Odpuščeni bi tudi dobili UTD... njihova (bivša) plača pa bi pokrila njihov + še UTD vsaj od dveh drugih.
««
9 / 134
»»