» »

Linux, zaporedje mrežnih če so iste

Linux, zaporedje mrežnih če so iste

SasoS ::

V serverju imam 2 realtekovi mrežni in eno 3com. 3com modul se loada prvi in je zato ta mrežna eth0, realtekov modul pa se je loadal tako da je bila mrežna za net eth1, za TV (pri T-2) pa eth2. Danes se mi je naenkrat spremenilo in je TV mrežna eth1 in tista za net eth2. Kaj določa katera mrežna je prva? Zakaj se je naenkrat to spremenilo? Mašino sem rebootal večkrat in je isti šmorn (prav tako je s prejšnjimi nastavitvami delalo tudi po rebootih).
Potem si pa glavo razbijam zakaj mi ne dela net :P

Brane2 ::

Če se ti da komplicirat, si poglej kernelparameters.txt v sourcih kernela. Tam sao med drugim tudi zagonski pramaetri za mrežne.

Te stvari se sicer dogajajo, ker si kernel med verzijami zna premisliti, v katerem zaporedju skenira PCI vodilo, lahko pa pride do tega tudi, če si spreminjal kaj v BIOSu. Vsaj ena mojih plat ima možnost določeitve smeri skeniranja PnP naprav... Tu prihaja do občutljivih medvplivov kernel--BIOS.

Še najbolje je( če to reši problem v celoti), da scompilaš driverja v kernelu za oba tipa mrežnih kot modula, ki ju potem ob bootu naložiš v željenem zaporedju. Še vednos e sicer lahko zgodi, da ti stvar obrne zaporedje enih dveh enakih kartic, a z malo sreče tega ne bo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

kunigunda ::

Ker linux pa mas ? V enih distribucijah obstaja datoteka /etc/modules.conf kjer lahko vpises zaporedje

SasoS ::

Sej to, obrnil mi je zaporedje tistih mrežnih ki so iste. Edino to je ker nisem spreminjal nič! Kernel je isti, mašine nisem odpiral niti menjal nobenga hardwara. Nekaj se igram z ip-ji in firewallom in bum, naenkrat internet promet začne hodit na eth2 namesto eth1. Sploh mi ni jasno. Po resetu pa spet isto.
Zdaj sem popravil firewall in network skripte da vzame taprav device...ampak vseeno, kdaj se bo spet zamenjalo nazaj? :P

SasoS ::

ups...my bad :8) Res sem narobe kable vštekal :8)
Saj bi blo čudno da bi se to zgodilo ker modula nisem unloadal, runtime pa verjetno ne bi kar zamenjal imen...
Heh, preveč kablaže, pa premalo dokumentacije kam je kaj vštekano - od vooda ki je v drugi sobi prideta 2 kabla, tam je pa sploh zmeda ko je še en switch pa amino... :D

b ::

Dolgorocno najbolj zdravo je, da preimenujes interface-e glede na MAC adreso. Jaz to delam z ifrename, obstajajo pa tudi druga orodja z istim namenom (nameif). ifrename se, ce je namescen, na Debianu avtomatsko pozene za vsak interface, ki ga dodas v sistem, se pravi tudi PCMCIA in podobno, oz. ce odstranis in zopet nalozis modul. V jedru moras imeti vkljuceno hotplug podporo (CONFIG_HOTPLUG=yes). da to deluje.

Konfiguracija pa izgleda takole (/etc/iftab):

adsl mac 00:0c:f1:d3:84:74
internal mac 00:01:03:df:ac:06

Lahko pa seveda preimenujes tudi glede na kaksno drugo lasnost, recimo gonilnik kartice ali kaj podobnega...

Nisem pa se dozivel, da bi se vrstni red spremenil sam od sebe, brez kakrsnihkoli sprememb. Kot si sam ugotovil, si narobe prikljucil mrezne kable.

Jaz sem ze pred casom zacel uporabljat ifrename na vseh streznikih, ki imajo vec mreznih, ker me je enkrat opekel remote upgrade kernela, ki je te stvari zamesal. Ko me je enkrat podobno opekel se firewire port, ki se je z novim kernelom odlocil biti eth0, sem to zacel delat na VSEH streznikih, tudi tistih s samo eno mrezno kartico. Skodit ne more.

Brane2 ::

A hotplug nima v svojih tableah pravil ničesar o eth vmesnikih ? Spomnim se,da sem nekaj iskal, vendar nič našel...
On the journey of life, I chose the psycho path.

b ::

Pri meni v /etc/hotplug/net.agent:

      if [ -x /sbin/ifrename ] && [ -r /etc/iftab ]; then
        debug_mesg invoke ifrename for $INTERFACE
        NEWNAME=`/sbin/ifrename -i $INTERFACE`
        if [ -n "$NEWNAME" ]; then
          debug_mesg iface $INTERFACE is remapped to $NEWNAME
          INTERFACE=$NEWNAME
        fi;
      fi

Zgodovina sprememb…

 • spremenilo: b ()

SasoS ::

Tale ifrename zgleda kot nekaj kar bi se dalo nucat ja. Napako sem naredil tudi ker ne vem MAC naslovov od mrežnih...če bi, bi takoj videl da je ostalo isto...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Internet dela ali ne dela (lnux)

Oddelek: Operacijski sistemi
271728 (1397) root
»

Linux CC kot router... problem

Oddelek: Operacijski sistemi
141543 (1295) kitarist
»

Katera datoteka v linuxu da se zaženejo moduli ob zagonu?

Oddelek: Operacijski sistemi
8828 (738) shock
»

Linux eth3 prob :<

Oddelek: Omrežja in internet
111030 (952) iNN
»

Oh spet ta Gentoo!

Oddelek: Operacijski sistemi
271166 (837) Trubadur

Več podobnih tem