» »

Zaprti cevovodi z razlogom

Zaprti cevovodi z razlogom

gartner ::

Veliko je govora o tem, kako se splaca kupiti graficno kartico serije SE ali LE in jim potem odpreti cevovode. In ce imas sreco, cevovod odklenes in si na profitu. Sam tukaj meni nekaj mocno smrdi. Proizvajalec graficnih kartic naredi serijo par tisocih kartic, od tega jih je npr. 20% popolnoma uspelo, torej jih prodajajo kot serija GT, XT, PRO ali podobno. Nekaj jih skoraj uspe, nekaj ali celo do polovice cevovodov ne deluje, zato cevovode zaprejo z razlogom, ker ne delajo pravilno in jih posljejo v prodajo kot osnovne ali prikrajsane verzije(SE,LE,...), saj nocejo biti na zgubi in teh kartic zavreci. Torej, ce so pri cenejsih serijah kartic cevovodi zaprti, ima proizvajalec za to gotovo dober razlog, da jih je zaklenil.

Torej, ce kupimo npr. GF 6800LE, imamo sreco in odklenemo se preostalih osem cevovodov, dobimo stevilo odprtih cevovodov GF 6800 GT. Vendar je z vecino teh cevovodov nekaj narobe, saj so bili vendar zato zaklenjeni. Zato mi ni jasno, v cem je smisel odklepanja cevovodov, ce odpremo pokvarjene, oziroma, ce vemo, da ne bodo delovali zanesljivo.

Namrec, imel sem Radeona 9800SE, odprl sem mu se stiri cevovode, kartica je normalno delovala z osmimi cevovodi nekaj mesecov, nakar so se zaceli pojavljati artifakti, tudi ce sem imel odprte samo stiri cevovode? V glavnem, kartica je bila za v smeti.

Se torej zares "splaca" kupovati cenene verzije graficnih kartic?
  • spremenil: gartner ()

Dr Evil ::

Ne.

VASkO ::

to kaj si napisal sploh ni tak... prizvajalci kartic dobijo cipe ze od proizvajalca le-teh z dolocenimi deli disablanimi. ne grejo se oni tu nekega sortiranja. pri tvoji kartici si pa imel pac smolo. to, da se pokvari, se lahko zgodi tudi tistim, ki nimajo izklopljenih delov na cipu. ne mores zdaj posplosevat glede na 1 osamljen primer.

gartner ::

Okej, to, da dobijo cipe od proizvajalca, nisem vedel. Samo to se vedno ne pomeni, da so ti cipi vsi bili namenoma tako narejeni. Ti torej hoces reci, da proizvajalec naredi cip, nekaj stvari onemogoci, torej je to se dodatno delo, poleg vsega tega pa to da v prodajo se po nizji ceni. A se ti ne zdi, da tukaj nekaj ne stima?

6800LE: isti cip kot 6800GT, vendar so dodatno se onemogocili cevovode: 45.000 SIT
6800GT: isti cip kot 6800LE brez dodatnega onemogocanja: 75.000 SIT

No f***ing way, man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gartner ()

gartner ::

Bom pa vesel, ce me prepricas, da ni tako res.:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gartner ()

fras ::

Ti primerjaj raje druga dva primera, npr. procesor fx po 200k sit in opterona po 50k sit. Oba sta identična po strukturi, edina razlika je v tem, da gre opteron v nadaljno proizvodnjo v kateri mu porežejo kanale, da nimaš na voljo vseh multiplierjev. That is what I call monopoly....

Matek ::

Zakaj monopol? Očitno se tako bolj splača, kot pa da bi delali 2 različna procesorja. Nekaj pa morajo ponuditi za nižji trg,
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

fras ::

Hja, seveda je monopol, če pa ne enačijo prodajne cene z mejnimi stroški. V praksi je to sicer nekaj vsakdanjega, vendar pa je tu govora o 300% povečanju cene, pri dveh različnih produktih z istimi stroški. Dobro se zavedam, da so v ceno zajete vse možne prihodnje rezervacije, garancije, razvojni stroški in podobno, a roko na srce, je tukaj razlika pretirana in se to ne bi dogajalo, če bi bilo na trgu več kot samo dva ponudnika procesorjev. Vedno bolj se mi dozdeva, da gre tukaj za nekakšen očiten kartel oz. dogovor, kjer oba proizvajalca umetno dvigujeta in diskriminirata cene, zato se mi zdi nesmiselno prepirati kateri je boljši. Prepričan sem, da bi bili vsi vsaj za 50% cenovno na boljšem, če bi bil trg proizvajanja procesorjev vsaj malce bolj konkurenčen. Seveda pa je to samo teorija, tako da si je ne preveč jemati k srcu.

Tomay ::

Če bi intel hotel, bi lahko že davno kupil ali zmlel amd, samo potem bi imel monopol in bil pod drobnogledom države.

Kar pa se izdelave čipov tiče imajo prve verzije večje verjetnosti odklepanja, ko pa proces izpopolnijo (beri: lažje določijo do koliko mhz bo šel) pa se zadeva ne da več tako naviti (odkleniti).
Voodoo 4Ever

Poldy ::

Tega sicer ne vem, če sta LE in GT kartici na izgled identični. Sem pa prepričan, da ima LE cenejše elemente ravno zaradi cene. Če sedaj vse skupaj obremeniš (odklenjeni cevovodi), je povsem možno da bo ščasoma kaj odpovedalo.

gartner ::

Ravno to me zanima. Razlika med LE in GT, razen zaklenjenih cevovodov in manjsega takta...

Fury ::

Problem je v tem da je v nizjem segmentu ful povprasevanje... in morjo zafilat demand in pac dajo dobre cipe not. As simple as that.. ker slabih nimajo dost :)

Poldy ::

Aha, torej nekako tako - zlatar ima ogromno povpraševanja po srebru, na zalogi pa ima večinoma zlato, zato bo zlatu domešal železo, da bo zlato dobilo srebrno barvo in ga bo lahko zato prodajal po nižji ceni - ceni srebra. Potem pa doma amaterski "zlatarji" to kovino zopet pretapljajo da dobijo ven čisto zlato.

Nisem ravno nek ekonomik, vendar se mi zdi takšno razmišljanje trapasto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

gartner ::

Tocno to! To res nima smisla, se vedno pa je mozno, ce jim cela serija "uspe". To pa bi bilo tud eno veliko nakljucje.

jype ::

Hja, ima smisel.

Ce 90% trga placa ceno X in je 10% trga za "nezaklenjene" verzije kartic/cipov pripravljenih placat skoraj 3X, je to zanje se vedno precej bolje kot 100% po X in bistveno ceneje kot dve proizvodni liniji za dva razlicna produkta.

Je pa bebavo, ja, ampak vse to je pac kapitalizem. If you're after profits, it's profits you're going to get, not reason.

gartner ::

No, da ne bo kdo mislil, da govorim na pamet, da kartice sortirajo po stopnji uspesnosti, so to besede prof. Kodeka iz Fakultete za racunalnistvo.

Daedalus ::

Ma Fury precej prav, gre se pač za prilagajanje čipa ciljnemu trgu. Bi dodal samo to - seveda se nekemu proizvajalcu splača isti čip proizvajat v večih različicah, ker si s tem (logično) fajn zniža stroške razvoja, testiranja in proizvodnje, ko pa da bi mel naenkrat v razvoju in proizvodnji npr. 5 čipov. Tisti najboljši se pol pač drago prodajajo, one z napakami pa se primerno "zaklene" in prodaja po nižji ceni. Sej to ni nič novega...vsaj ne na področju procesorjev. Tako se dela "od nekdaj," sej so recimo Celeroni samo oskubljeni P4, Semproni oskubljeni Athloni64, ipd...

Sej tu je ena taka "finta" s hitrostjo procesorjev. Čez čas je postopek izdelave procesorja tako dober, da recimo 90% primerkov lahko deluje na višji frekvenci od nekega počasnejšega modela modela, še vedno pa obstaja precej povpraševanja po tem (počasnejšem) modelu. Kaj tovarna naredi? Ja, lepo downclocka nekaj jeder, da zadostijo povpraševanju. Če dobiš tak primerek v roke, se pač zelo lepo navije:D

gartner - ponavadi je razlika (vsaj mislim tak) v kvaliteti silicija in številom napak pri izdelavi. LE pač ne more delovati enako kot GT (to se pogrunta na testu, kjer vzamejo nekaj primerkov iz vsake serije in pol glede na njih določijo, kaj se bo zgodilo s celotno serijo) in se zato ceneje proda. Če maš pa srečo, boš pa iz LE serije fasal čip, ki lahko deluje kot GT...pa prišparal. Al pa ne0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Poldy ::

Največja neumnost, ki sem jo do sedaj videl v proizvodji je, da so 4je isti produkti cenejši kot en sam. Zato firma kupi 4, uporabi enega, ostale 3 pa vrže proč. In to je recimo 100x na dan...

Logična razlaga glede procesorjev je, da so itak vsi izdelani za LE, potem pa z določenimi "testi" ugotovijo, da so nekateri uporabni za GT. Potem ti lahko doma uspe spraviti LE na GT, kako bo pa delalo je pa vprašanje; po zagotovilih firme, ne bo.

Edit
Daedalusova razlaga se mi zdi v redu. Ne verjamem pa, da bi nekdo lastni produkt "uničil", da bi ga lahko prodal ceneje.

Potem grem sedajle preverit moj avto - mogoče jim je ravno pri mojem zmanjkalo klasičnih motorjev in so mi vgradili kar v12, s tem da niso privili vseh svečk...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

gartner ::

Tale z avtom je bila se boljsa primerjava kot zgornja z zlatom:D .

M-man ::

>>>Potem grem sedajle preverit moj avto - mogoče jim je ravno pri mojem zmanjkalo klasičnih motorjev in so mi vgradili kar v12, s tem da niso privili vseh svečk...

Ja, ampak pri vsem tem moraš predpostavljat, da bi bila vzpostavitev proizvajanja klasičnih motorjev predraga oz. je ceneje če kar vgrajujejo v12.

>>> seveda je monopol, če pa ne enačijo prodajne cene z mejnimi stroški

Bo treba še kakšno knjigo odpret.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Daedalus ::

Daedalusova razlaga se mi zdi v redu. Ne verjamem pa, da bi nekdo lastni produkt "uničil", da bi ga lahko prodal ceneje.

Hja točno to se je dogajalo z Applebread Duroni, ki so v bistvu Tbred-B Athloni z izklopljenim 192KB cacha...Se jih je dalo tud odklenit, pa če si mel srečo, je deloval celoten predpomnilnik bp. Nekaj jih je melo dejansko defektn cache, nekaj jih je pa AMD "žrtvoval" za potrebe trga.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Poldy ::

Naj nekdo razloži, zakaj bi npr. 80k vredno kartico pohabil in prodal za 20k (izgube na sami ceni in stroških pohablanja), če pa bi lahko enostavno dal delujočo kartico v akcijsko ponudbo - super kartica za 30k sit?

Tomay ::

Zaradi zakonitosti trga. Če prodaš 100 kartic po 80k zaslužiš 800.000. Če pa jih ponudiš po 30k jih moraš prodati 267. Morda bi jih res toliko prodal, a bi zaradi tega prodal manj tistih za 60k, tistih za 40k in tistih za 20k.

Očitno je trg takšen. Večina ljudi pač ni pripravljena za grafično odšteti več kot 20k, zato je pa treba tistih par, ki so vredu ožet.>:D
Voodoo 4Ever

Fury ::

Poldy tocno tko kot Tomay pravi, ker bi pohabil prodajo tistih kartic za 80k... pac mores vse razrede cenovne vzdrzevat. Ne bos sel samega sebe spodkopat.

Senitel ::

Poleg tega kar se samega GPU-ja tiče se ga nič ne pohabi. Izdelat recimo 6800 LE ali 6800 GT jih stane čisto isto. Razlike so lahko potem na sami grafični kartici (drugi rami, vodila,...).
Če pa ti naprimer manjka 6800 LE 6800 GT se ti pa valja v skladišču kaj boš naredil? Pač ga prekrstiš, profit imaš še zmer.

JIM22 ::

Tako je kot je povedal Senitel: Razlike so lahko potem na sami grafični kartici (drugi rami, vodila,...).
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

Boeing ::

Poldy, tale primerjava z motorji kar stoji. Poglej si, recimo, proizvodnjo modernih motorjev iste prostornine, a v treh verzijah, ki se razlikujejo po moči. V čem je štos... ?

Motor zdizajniraš tako, da zdrži recimo 170KM izhodne moči. Pri sestavljanju teh motorjev samo vstavljaš drugo elektroniko, ki največjo moč omeji še na recimo 145 in 110KM. Point je v tem, da če delaš tri različne motorje za tri različne moči, rabiš tri proizvodne linije, tri sestavne linije, tri komplete delov, tri različne menjalnike... kar seveda blazno stane. Pri zgoraj opisani proizvodnji imaš eno proizvodno linijo, eno sestavno linijo, eno proizvodnjo elektronike in samo tri različice čipov. Motor je potem narejen tako, da normalno prenese največje obremenitve, različice z manjšo močjo so pač predimenzionirane, a nič zato - še vedno je njihova izdelava veliko cenejša kot razvoj vsakega tipa posebej.

Še konkretno o grafičnih: vsi čipi ene serije so, po vsej verjetnosti, identični oz. so delani na isti proizvodni liniji... nekateri so malo boljši, nekateri malo slabši, zato imaš pred sestavljanjem pač še eno fazo, testiranje, kjer jih ločiš glede na sposobnosti.

Še razlog, zakaj "pohabiti" več vredno kartico.... V bistvu kartic ne pohabljaš oz. jih ne prodajaš ceneje. Kartica s končno ceno 80k je za proizvodnjo malenkostno dražja kot kartica za 20k, če sploh. Torej, če prideš z zaslužkom skozi s ceno 20k, boš prišel skozi tudi s ceno 80k. Tržna vrednost NI SORAZMERNA s proizvodno ceno. :)

Voila, vsa znanost :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boeing ()

alum ::

Se podpišem pod Boeinga.

Minimizacija stroškov. Kar je s tem vsekakor doseženo. Prozvodnja najmočnejšega čipa in downclocking za potrebe trga. Potrošni material je ponvadi najmanjši strošek. In v primeru, da bi (predpostavimo) uporabljali cenejše, manj kvalitetne elemente, bi tukaj minimalno profitirali ter ogromno izgubili v ostalih fazah razvoja.

Tako, da se to enostavno bolj splača. Bolj se splača celo namerno pohabit produkt (grafično kartico), kot pa jo razviti posebaj. Približno tako, kot se trgovcem bolj splača vreči stran star kruh, kot pa ga deliti zastonj.

Poldy ::

Glede primerjave z motorji - verjemi, da potem nisem šel gledati če imam res v12, dal sem le primer.

Pa ne boste rekli da sta kartici (s tem ne mislim gr. čipa) LE in GT skoraj enaki, le da je LE upočasnjena? Mislim da elementi okoli procesorja tudi niso ravno zanemarljivi (pa s tem spet ne mislim ram).

Dr Evil ::

Jaz bi pa rekel,da proizvajalci izkoriščajo takšno mišlenje v svoje namene.Najprej spustijo v obtok nekaj modabilnih kartic,razčenčajo po netu in eto,krš kartice se prodajajo po bistveno višji ceni,kot enakozmogljive izvedenke z drugačnim imenom.Do zdaj je vedno tako bilo.Samo poglejte koliko gto izvedenk je na trgu.Večina ni modabilnih,tiste,ki pa so,pa so 3k cenejše od polnokrvnih.

S tržnega vidika je greh,markentinški efekt pustit neizkoriščen.

Dead_Eye ::

za vse: razlika med LE in GT je poleg cevovodov ravno v RAM-u. Od tu tudi večina cene, LE in navadna 6800 imajo DDR rame, GT pa ima GDDR3... tako da kljub odklepu še vedno nimaš prave GT....

Glede motorjev pri avtomobilih: točno tako, od 1,4-1,8 so ponavadi enaki motorji, samo prostornina je različna (pač malo več/manj pobrusijo). Pri novejših pa je kot je povedal boenig samo čip...

O navijanju pa tako: po mojem če ne višaš voltaže nimaš kej uničit. Do sedaj mi še ni nič crknilo zaradi navijanja...
The one and only

steev ::

Bom kr kle prasu. Kolko je bolsa 6800le (ne zmodana) og 6600gt, če sploh je.

Sry za offt.
:|

SSH ::

Fantje nekaj hudega pozabljamo...

Sam si lastim msi-jevo grafo NX7800GT (pohabljen brat GTX verzije.)
pa poglejmo nekaj! GPU na GTX verzije dela če se ne motim ene 30Mhz hitreje kot moj(400 default) kar pomeni da za sabo vleče tudi višji tok ob obremenitvi (prištejmo tudi tok, ki ga za delovanje potrebujejo hitrejši rami!
Kje se ustavimo? Pri kondenzatorjih, ki lahko od noname pa quality name zelo varirajo.

poglejmo naprej, moja GT verzija ima DDR3 rame ki teče na 1000Mhz, medtem ko na gtx verziji mislim da laufajo na ene 1200-1250, kjer so spet drugi čipi!
In zakaj če bi na moji ki ima 4 cevovode manj, če bi jih odklenil in probal navit na iste frekvence nebi obil istega performansa?
1. težave so z navijanje zaradi različne tovarniške napetosti na mem in GPU.
2. Rami na GTX verziji imajo dostopni čas 1.6ns med tem ko na GT imajo 2.0ns. (ali sploh kdo ve kakšni so rami na 6800GT in 6800LE? :))

Pozabljamo nekaj zelo pomembnega, in to je, kako smešno poceni stane Nvidio 1 grafičen procesor. Vse kar imajo stroškov je silicij, delovna sila in štrom. pa naj bo GT al pa GTX verzija ko sta GPU-ja identična med tem, ko si bojo firme ki bojo zasnovale samo grafično kartico, npr: MSI, ASUS, GIGABYTE... izmislile svojo ceno, glede na ostale komponente in stroške, in treba poudarit da GPU sploh ni največji strošek na celi grafični kartici.

BTW, na našem avtu žal niu blo sreče ker je navaden V4 motor not :D

upam da sem kaj pomagal,


lp, FReAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

tiborrr ::

(6800LE ima ponavadi Hynixe AF-28, torej 2.8ns, 6800GT pa ali 2.0ns ali 1.6ns).
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

SepoX ::

@SSH - glede stroškov - si pozabu not štet stroške raziskovanja, same organizacije, marketinga...

Pol se pa kr nabere neki, a ne?

alum ::

Ja, ampak v primeru enega GPU(ja) raziskuješ le na enem področju, če pa proizvajaš n različnih čipov pa na n področjih.

Stroški definitvno ostajajo, edino smiselno vprašanje je, kje so najmanjši. Če so najmanjši pri razvoju enega GPU(ja) in ponovni uporabi na več grafičnih karticah, se bo delal isti, ampak (ne)namerno oslabljen GPU za več verzij grafičnih kartic.

Če se to dela, pa jaz nevem. Vsaj zagotovo ne.

Boeing ::

Preden razvijete kakšno novo ekonomsko teorijo, še nekaj hitrih dejstev:

Elektromaterial na kartici proizvajalca stane cca 5 dolarjev (board, kondenzatorji, upori itd). Grafični čip stane tam 10$, rami pa po 1-2$, ponavadi pa so 4. Štanc CD-jev, print škatle in navodil je na enoto zanemarljiv strošek. V skupnem to znese cca 4 tisočake proizvodnih stroškov za en board. Imejte to v mislih, ko boste v prihodnje odštevali po 200, 300 eurov za novo grafično.

Čez 3 leta se bo za servisne dele ISTI model kartice ISTEGA proizvajalca prodajal preko ISTIH prodajnih kanalov v ISTIH škatlah - a bo takrat stal le 5-6 tisočakov. Tukaj je na mestu še opomba, da ima proizvajalec pri tej ceni še vedno dobiček, predvsem na račun občutno pocenjenih grafičnih čipov (2-5$) tokom časa. Spomnite se R7000 - svoj čas so bile po 40, 50 tisočakov, danes je veleprodajna cena takšne kartulje dobrih 4000 sit + ddv.

Da ni vse tako rožnato naj povem, da razvoj, testiranje ter marketing požre ogromno večino prihodkov. Tukaj se izlivajo stran težke stotine milijonov dolarjev _mesečno_ samo z namenom prehiteti konkurenco. To blazno stane.

Potem je tu še razmerje med stroški materiala in končno ceno izdelka. Pri individualni oz. maloserijski proizvodnji strošek materiala načeloma ne presega 20% rentabilne cene izdelka, pri velikoserijski proizvodnji je ta delež okoli 25-35%, pri masovni proizvodnji (večina elektronike) pa se dvigne na več kot 50%. Zaključek napravite sami :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

DominusSLO ::

gartner
konkretno o geforcu 6800... 3 zadeve so, ki odločajo ali bo grafa 6800le, 6800, 6800gt ali ultra. To so število delujočih cevovodov, število vertex shaderjev in kakšno frekvenco zmore. kartica, ki pade na testu zaradi ene od teh treh zadev, je avtomatično uvrščena v nižji rang in ostali dve zadevi(delujoči) se pač zaklene.

Npr. kartici ne dela 1 vertex shader. Ga zaklenejo, zaklenejo 4 pipice in kartici znižajo frekvenco delovanja. Tako jo lahko prodajo kot navadno 6800. Ti pa lahko odkleneš brez problema preostale 4 cevovode in jo naviješ... kapiš?

btw... v resnici so to lastnosti čipa samega in ne kartice, kot končnega produkta(ampak je kartica v zgornjem tekstu bolj razumljuva za nube)>:D

Poldy ::

SSH, zelo dober odgovor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

Dr Evil ::

Kartice niso brez razloga padle na testu.

SSH ::

Hello,

Danes sem se malo pozanimal kako je s temi stvarmi ker je tudi meni to dejansko zanimivo.
In do kakšnih sklepov sem prišel? Da je frajer tisti, ki v zelo kratkem času stestira miljone BGA čipov za tako mali denar, da se testiranje splača bolj kot pa reklamacija tisočih čipov :D


lp, FReAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

alum ::

SSH,

testiranje se definitivno bolj splača kot pa reklamacije. Zakaj? Ker reklamacijo vplivajo tudi na ugled firme. Stroški po tem, ko je kartica enkrat na polici in je odkrita napaka, so neprimerljivo večji kot tisti, ko je kartica še znotraj proizvodnega cikla.

Senitel ::

Am... Čipi se testirajo še preden pridejo na kartico...

gartner ::

DominusSLO:

Hvala za dober, enostaven odgovor. Zdaj imam bolj jasno sliko pred sabo :) .

gartner ::

Da ne odpiram nove teme, bom vprasal kar tukaj. V skatli ze imam GeForce 6800 z hladilnikom brez ventilatorja, s heatpipe-i. S privzetimi vrednostmi dela na ca. 65 stopinj celzija, ne vem pa, ce je to dobro ali ne in do koliko stopinj je sploh priporocljivo navijat, ce nocem kupovat novega hladilnika.

SSH ::

Vedeti treba tud, da se vrši samo čekiranje na vsakem tolkem in tolkem vzorcu. Kar se tiče reklamacij, pa gre tukaj za navezavo Nvidia in izdelovalci kartic, se pa definitivno vsaka grafična sproba predno gre v prodajo. Slišal sem že več razlag, najbiljžja se mi zdi ta, da se sam čip prilota/zapeče na plato, šele potem se sproba, in tukaj je potem tisto sortiranje kot je omenil gartner, ampak vedeti je treba da ni vedno tako, kajti veliko GPU-jev se "žrtvuje" za grafične kartice slabšega ranga, saj je že nekdo omenil, da je cena povprečnega GPU-ja nekje 10$ in to niti 10% končne cene produkta.


lp, FReAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

Poldy ::

Ne vem no, tu nekateri govorite, kot da imajo v proizvodnji kup grafičen, jih nato testirajo in na koncu lepijo nalepke - LE, LE, GT, LE... pa saj je ja tudi razporeditev elementov drugačna. Sedaj bo neka plata padla na "testu" za GT (to itak ne verjamem ta obstaja tak test), bodo odlotali čip in ga dali na LE a kaj?

Edit:
Edino če je res tako da je za obe grafični ista plata, potem pa nekje kakšen element dodajo (GT) ali pa odvzamejo (LE)

Pa tudi to je res da je politika v proizvodnji tako neverjetna da itak nihče ne bo nikoli vedel kako gre to (razen če nisi tam zaposlen).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

alum ::

Am... Čipi se testirajo še preden pridejo na kartico...


In?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odklepanje 6800LE ozeroma mod. v 6800GT (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Navijanje
1137734 (5068) Alesi
»

Graficne!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
764916 (3345) Sami
»

graficna do 80.000 sit

Oddelek: Strojna oprema
321629 (1089) kopriwa
»

Katero 6800le (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
673630 (2720) SpIcA
»

katero graficno? geforce 6800GT? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
834908 (3196) Jeronimo

Več podobnih tem