» »

Zmanjšanje porabe pri grafičnih karticah

Zmanjšanje porabe pri grafičnih karticah

X-Bit Labs - S pojavom vedno novejših grafičnih kartic, se je konstantno povečevala tudi njihova poraba električne energije. Septembra 2005 so pri X-bit labs za Radeon X1800 izmerili porabo kar 112,2 W ( klik). Nekaj mesecev kasneje so test ponovili z enako kartico in enakim BIOS-om, rezultat pa je bil ''le'' 103,1 W ( klik). Poraba se je tako zmanjšala za skoraj 10%.

ATI je poleg tega predstavil nove različice BIOS-ev za grafične kartice najvišjega razreda, ki v primeru, da trenutne aplikacije ne potrebujejo polnega 3D izkoristka, zniža frekvence grafične kartice. Obenem je ATI v svoje grafične procesorje vgradil t. i. dynamic clock gating technology , ki je sprva bila uporabljena v grafičnih čipih, namenjenih prenosnikom. Le-ta omogoča, da se neuporabljeni deli grafičnega procesorja izklopijo in s tem pripomorejo k znižanju porabe.

Podobnih prijemov so se lotili tudi pri konkurenčni nVidii, saj so tudi oni uporabili tehnologije, sprva namenjene grafičnim procesorjem za prenosnike. Poleg tega pa že kar nekaj časa uporabljajo dvojne frekvence grafičnih kartic, nižje za 2D okolje, višje pa za grafično zahtevne aplikacije.

Izvorna novica na X-bit labs: Klik!

12 komentarjev

Uranij ::

Zanima me, kakšen izkoristek dejansko imajo te grafične kartice, oziroma, koliko elektrike preveč plačamo samo za segrevanje zraka...

Matevžk ::

Hm ... vso, ane :)) Sej gre vsa energija, ki jo vezja porabljajo, v končni fazi v toploto (razen tiste male, ki gre kam naprej v kakšne lučke al kaj tacga - kar gre v končni fazi spet v toploto) ... Vse, kar se porabi, je preveč. Gre le za to, da pač določena energija mora tečt skoz, da se jo da še spodobno zaznat (beri: brez predrage opreme in to pri določeni količini motenj) ... Svetlobni signali se pri tem IIRC precej bolje obnesejo ...
lp, Matevžk

Uranij ::

ne bi se najbolj strinjal s tabo...v toploto gre(po moje mnenju) samo samo energija, ki se ustvari s pomočjo upora. To si predstavljam podobno kot stvar deluje pri avtih. Če bi se avto manj grel brez dodatnega hlajenja, bi na račun tega imel večji izkoristek. Na ta način bi morala delovati tudi vezja.

Če sem pa pošteno kiksnil, pa me kar popravite.....

Bistri007 ::

Hočemo še tri jedrske v Krškem!!!
Jedrske, jedrske, jedrske, jedrske, jedrske, jedrske, jedrske, jedrske, jedrske, jedrske, jedrske, jedrske, jedrske, jedrske :D

Ne, res, poraba elektrike se bo samo še višala. Koliko je že porabilo gospodinjstvo leta 1990?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

Gizmo_X ::

Misliš pri motorju? Vsakič, ko v batu eksplodira zmes, se sprosti energija, pa tudi toplota.

Mislim, da prav razmišljaš. Manj se bo motor grel, manj bo "brezvezne" energije šlo v nič, oz. v segrevanje vode(kar pomeni ohlajanje motorja, da ta normalno deluje). In tako bo večji izkoristek.

Vendar pri elektroniki po mojem mnenju ni tako.0:) Za elektriko, ki oddaja energijo, je vse skupaj en velik upor, sestavljen iz manjših uporov. Kot upore pa ne mislim le ohmove upore. Tudi tranzistorji, diode, itd imajo upor. In "stanejo" energije.0:)

P = U * I. Če ne moremo zamenjati tehnologije, da zmanjšamo potrebno napetost, pa spremenimo tehnologijo tako, da bo potrebovala čimmanj toka. Kar pomeni zmanjšanje (električne, ne pa tudi grafične/procesorske) moči.

EDIT: Čeprav je način pri tej novici drugačen. Niso spremenili tehnologije (hardware), da bi potrebovala manj toka ali nižjo napetost, namreč so znižanje porabe dosegli z znižanjem frekvence takrat, ko visoka frekvenca delovanja ni potrebna. Vse to pa so seveda dosegli z drugačno verzijo BIOS-a, kar pomeni software.0:)

EDIT2: Pardon. Tega niso dosegli z drugačno verzijo BIOS-a. Če sem prav prebral v izvorni novici, so uporabili identično(ne isto, temveč enako) grafično kartico, spremenili pa so samo driverje. Torej so teh 10% dosegli z novim softwareom - novimi driverji za npr. Windowse. Ti driverji pa poskrbijo za znižanje frekvence ob ... bla bla bla ...:D

Pač.. moja razlaga glede tega.>:D Kdo ima prav?:\ 0:)
Don't pay the BILL at the big GATES.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gizmo_X ()

Romčy ::

Namestiš si PowerStrip in si nastaviš za 2D ene frekvence ,za 3D pa višje in se ti bo karta manj grela in s tem tudi manj žrla. Vsaj jaz mam tako narjeno.

Matevžk ::

OFFTOPIC.
Vem, da smo offtopic, ampak pri avtu je stvar praktično enaka: vsa energija se spremeni v toploto. Saj je pri vsaki stvari tako :)). No, avti že tako oddajajo čisto preveč toplote, ampak želimo si, da se avto premika. OK, zakaj ne pospešiš na 130 in pelješ brez plina? Zaradi trenja in upora (tako v sklopih avtomobila kot na stiku z okoljem). In kaj trenje in upor "proizvedeta"? Toploto!
Magnetno levitacijski (maglev) vlaki prihodnosti naj bi na "dolge ture" vozili po tunelih, iz katerih bo izčrpan ves zrak. Lebdijo - ni trenja. Ni zraka - ni upora. Ogromen prihranek energije. Če bi inženirjem uspelo še vso zaviralno silo pretvoriti v energijo in jo učinkovito shraniti, vlak za svoje poti ne bi porabil nič energije. Luštno :D

No, glede elektronskih vezij je pa pravilno povedal Gizmo_X: vsaka (no, pustimo zdaj izjeme, če že slučajno obstajajo :))) komponenta ima določen upor in zato oddaja toploto. Nekoristno. Čeprav pozimi morda niti ne toliko; če ne bi bilo teh komponent, bi morali pač plačati večji račun za ogrevanje namesto za elektriko :|.
lp, Matevžk

Airskull ::

Ti se torej pozimi ogrevaš z Pc-jem?

Res hudi teoretiki ste klele.
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

Matevžk ::

Ne, ne ogrevam se s pecejem, samo glede na to, da moram res z električno pečjo dogrevati sobo, trdim, da bi ta pač morala opraviti še več dela, če ga ne bi nekaj prevzelo računalnikovo čipovje.
Ne razumem, kaj je v moji miselnosti narobe; naj me kdo popravi, če se motim ... seveda je res, da je peč narejena za to, da čim hitreje odda toploto, računalnik pa za to skrbi le delno (toliko, da se ne pregreje), ampak ker hočem imeti v sobi toplo 24h/dan, je rezultat isti.
lp, Matevžk

neoto ::

Motor avtomobila in elektronske komponenete ne morete primerjati po porabi energije. Prvi je namenjen za to, da čimveč energije pretvori v mehanično energijo, ki se uporabi za premikanje avta. Pri drugem pa je energija bolj parazitnega značaja. Če želimo, da računalnik deluje, pač mora čez njegove čipe teči določen tok, ki se manifestira predvsem v toploti (razen tistega dela energije, ki gre v signale za komunikacijo, lučke za prikaz aktivnosti, ventilatorje...).

Izi ::

Naše pisarne z tremi računalniki in tremi CRT monitorji še nobeno zimo ni bilo treba dodatno ogrevati. Ta hip temperatura kaže 22°C pa je zunaj hudo mraz.
Je pa res, da 22" CRT monitorji precej pripomorejo pri tem ogrevanju. Če bomo v prihodnosti šli na LCD monitorje se zna zgoditi, da bo potrebno kdaj pa kdaj prižgati radiatorje.
Kakšno jutro, je resda malo hladno, ker so monitorji ugasnjeni čez noč, ampak čez pol ure je vedno prijetno toplo.

Seveda se vse kar prihranimo pozimi, potem potroši poleti, ko brez klime temperatura takoj preseže 30°C

MrStein ::

Nekaj mesecev kasneje so test ponovili z enako kartico in enakim BIOS-om, rezultat pa je bil ''le'' 103,1 W (klik). Poraba se je tako zmanjšala za skoraj 10%.


Magija ? X-bitovci ne vedo merit ?
[berem članek ...]
Aha : "ATI has implemented dynamic clock gating technology into the Catalyst drivers, which lowered power consumption"

Tile povzetki novic so včasih res "kmečki" ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Preberi me!

Oddelek: Navijanje
1853923 (18915) galu
»

nVidia Quadro vs. ATI FireGL

Oddelek: Novice / Grafične kartice
204617 (3761) PrimozR
»

Koliko vatov?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
62018 (2018) Mavrik
»

Najbolj pospešena grafična kartica

Oddelek: Novice / Grafične kartice
92129 (2129) GTi
»

Povratek S3 Graphics

Oddelek: Novice / Grafične kartice
132149 (2149) NoComent!

Več podobnih tem