»

nVidia Quadro vs. ATI FireGL

X-Bit Labs - Testi grafičnih kartic za profesionalno uporabo so precej manj številni, kot testi grafičnih kartic za domačo uporabo. Tako velja omeniti nov test na X-bit labs-u, kjer so opravili zanimiv test ATI-jevih in nVidiinih, grafičnih kartic za profesionalno uporabo, FireGL oziroma Quadro. Test je zajel ATi-jeve modele ATI FireGL V7350, V7200, V5200 in 3400 ter nVidiine Nvidia Quadro FX 5500, FX 3500, FX 1500 in FX 560. Zmogljivosti grafičnih kartic so primerjali v aplikacijah SPECviewperf 8.1, 3ds max 7 ,Maya 6.5, SolidWorks 2005, AutoCAD 2006, PRO/Engineer Wildfire 2.0, CINEBENCH 2003 in 3DMark06. Rezultati posameznih testov so precej različni, v določenih aplikacijah prednjači Quadro, v drugih FireGL.

Za ostale podrobnosti in rezultate si oglejte celoten test.

20 komentarjev

Zmanjšanje porabe pri grafičnih karticah

X-Bit Labs - S pojavom vedno novejših grafičnih kartic, se je konstantno povečevala tudi njihova poraba električne energije. Septembra 2005 so pri X-bit labs za Radeon X1800 izmerili porabo kar 112,2 W ( klik). Nekaj mesecev kasneje so test ponovili z enako kartico in enakim BIOS-om, rezultat pa je bil ''le'' 103,1 W ( klik). Poraba se je tako zmanjšala za skoraj 10%.

ATI je poleg tega predstavil nove različice BIOS-ev za grafične kartice najvišjega razreda, ki v primeru, da trenutne aplikacije ne potrebujejo polnega 3D izkoristka, zniža frekvence grafične kartice. Obenem je ATI v svoje grafične procesorje vgradil t. i. dynamic clock gating technology , ki je sprva bila uporabljena v grafičnih čipih, namenjenih prenosnikom. Le-ta omogoča, da se neuporabljeni deli grafičnega procesorja izklopijo in s tem pripomorejo k znižanju porabe.

Podobnih prijemov so se lotili tudi pri konkurenčni nVidii, saj so tudi oni uporabili tehnologije, sprva namenjene grafičnim procesorjem za prenosnike. Poleg...

12 komentarjev

Koliko vatov?

X-Bit Labs - Ste se kdaj vprašali, koliko troši vaša grafična kartica? Se sprašujete, zakaj točno imamo na grafičnih karticah dodatne priključke za napajanje?

Na večino odgovorov vam bosta odgovorila dva testa, ki so ju izvedli na X-bit Labs. Preskusili so vse grafične kartice obeh večjih proizvajalcev na trgu -- od najšibkejših do najmočnejših. Izmerili so tudi koliko dodatne moči potrebujete, če kartico navijete, in ugotovili, da napajalnik moči 300 W le ni tako neprimeren za napajanje GF6800 Ultra.

Ne verjamete? No, potem pa kar na branje prvega dela, kjer so opisane ATI-jeve kartice, in drugega, kjer so si ogledali še nVidiine ter naredili premerjavo vseh kartic.

6 komentarjev

Srednji cenovni razred: Najboljša odločitev za 'overclocker-je'

X-Bit Labs - X-Bit Labs nam je tokrat postregel s preizkusom grafičnih kartic srednjega cenovnega razreda in poskušali so se odločiti, katera je najbolj primerna za vsakega pravega navijalca. V preskus so uvrstili grafične kartice ATi-ja (Od Radeona 9200 SE do Radeona 9600 XT) in nVidie (Od Geforce-a 4 Ti 4200 pa do Geforce-a FX 5700 Ultra GDD3).

Težko je reči, kaj je najboljše, vendar številke in grafi povedo skoraj vse ter na podlagi tega se morate sami odločiti, kaj boste kupili, če to nameravate. Klik!

3 komentarji

FSAA v praksi

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so si zastavili vprašanje, kako FSAA oziroma celozaslonsko mehčanje robov vpliva na performanse grafične kartice. Tako so dobili VisionTekov Xtasy 9800 PRO kot najmočnejšega predstavnika kanadskega ATI-ja in pa LeadTekov WinFast A350 THD VIVO, ki je zastopal nVidiio. Obe kartici so nato preizkusili z različnimi FSAA nastavitvami v petih igrah ter v programu CodeCreatures, kako sta se kartici odrezali pa si preberite v petnajst strani dolgem testu.

0 komentarjev

Tyan Tachyon G9500 Pro

X-Bit Labs -

Ponovimo že ničkolikokrat slišano lekcijo za osvežitev spomina: Radeon 9500 Pro je grafična kartica iz ATi-jeve serije R300, v kateri najdemo tudi Radeona 9700 Pro, od katere se šibkejša grafikulja razlikuje le po frekvenci procesorja in pomnilnika (275/540 MHz) ter širini pomnilniškega vodila (128-bit).

Na X-Bit Labs so si ogledali Tyanov model te grafikulje. V testih se je na privzetih nastavitvah obnesla odlično, nakar so jo tudi navili. Tudi tu je blestela. Več o samem preizkusu si lahko preberete tukaj.

3 komentarji