» »

zvočniki v kopalnici

zvočniki v kopalnici

marmar ::

Pri urejanju mansarde sva si z drago v kopalnici zamislila tudi zvočnike v stropu (gips). Speljal sem kable, izolacija in gips sta že položena, zdaj je pa čas da namontiram še zvočnike.
Pojavilo se je pa vprašanje, na katero prej sploh nisem pomislil. V kopalnici je precej vlage in če izrežem luknje v velikosti zvočnikov (zunanji fi je 17cm, notranji cca 15 (to je tudi priporočena velikost luknje) vprašanje kako bo z vlago. Najprej sem imel v mislih, da bi zvočnik kar pritrdil v fi 15 in okoli zamazal s silikonskim kitom. :\
Zvočniki (http://www.enaa.com/oddelki/avdioVideo/... niso ravno parna zapora in se bojim, da bi šlo čez preveč vlage. Pod izolacijo je parna zapora iz PVC folije.
Druga ideja je bila, da bi kupil 2 kuhinjski plastični posodici (Curver varianta) in bi jih dal v gips in okoli zamazal s silikonom. To bi sicer v veliki meri omejilo izhod vlage, se pa bojim, da bi se ta nabrala na zvočniku.... Del stropa, kjer bodo zvočniki ni čisto raven ( je naklon cca 10°).
Hvala za kakršen koli konstruktiven predlog.

Jakka ::

Kaj pa če bi zvočniku naredil pokrov, recimo bi dal kakšen tanek pleksi čez in ga našraufal na strop in zatesnil. Lahko prozoren ali bel. Vlaga potem ne bi prišla do zvočnika. Samo je pa vprašanje, koliko bi pokrov zadušil zvok.

Mi je prišlo na misel, mogoče je neizvedljivo, mogoče pa ne.

jRk0 ::

Hundey, tu ga pa pokas :D pleksi kar prek zvocnikov =) od zvoka ne bi blo nic pol:\

drugace pa je res, prej bodo verjetno zvocniki umrli, kot pa bo para preko njih sla :) Lahko nardis skatle za zvocnike v stropu. itak pa, to ni kar tako dat zvocnike v steno in voila. morjo met dolocene specifikacije, da lahko igrajo v taksnem prostoru oziroma freeair. ce so narejeni za skatlo, bos mel probleme in ne bo nic nizkih tonov, tako da bi skoraj nujno moral nardit eno skatlo v stropu nad njimi za vsakega...
You fuck up once, you loose two teeth.

lambda ::

Mislim, da se dobijo posebni zvočniki, ki so namenjeni npr. montaži na kakšen motor (npr. Goldwingi majo to že vgrajeno), kopalnice, zunanje prostore, pri katerih je membrana narejena iz materiala, ki mu dež in vlaga ne pridejo do živega ...

Npr. nekej takega:
link

BluPhenix ::

Vzameš lak v spreju. Lahko tudi za lase. Dobro prešpricaš membrano. Raje več tankih nanosov. Pa glej da ne bo preveč, sajo more biti le za zaščito, da ne boš otrdil zvočnika (no sej malo ga, samo ni toliko panike). Zadeva rešena. Konektorje pa lahko oblepiš s termo lepilom, da ne bodo oksidirali kontakti.

Sicer pa če se ne motim imajo tej sonyji plastificirano membrano tako da nebi smelo biti panike. Pa tudi, stvar ti bo zdržala par let, ko crknejo jih pa pač menjaš, manj dela in bolj enostavno.

Nisem pa razumel eli tebe moti da para prihaja do zvočnikov(torej škodljivo za zvočnike) ali da gre mimo zvočnikov nad gips strop (škodljivo za strop)?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Opkow ::

Mislim, da bo to bolj ziher kot pa kaksen conrad. :)
Klik!

marmar ::

Nisem pa razumel eli tebe moti da para prihaja do zvočnikov(torej škodljivo za zvočnike) ali da gre mimo zvočnikov nad gips strop (škodljivo za strop)?


Za zvočnike ni panike. Tud če jih moram čez par let zamenjat. Ni mi pa do tega, da se bo strop (gips) prekomerno napil vlage in mi razpadel (plošče so sicer za vlažne prostore, samo tudi te imajo svojo mejo....).
Pol jih bom pač dal gor in ob robu namazal s silikonom. Povrhu pa še kako alu mrežico za lepši izgled :)

Saladin ::

A se ne dobijo posebni zvočniki prav za kopalnico?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

BluPhenix ::

Aha, se mi je zdelo da je tu problem. Očitno so ostali nekje še v temi.

Lahko res narediš tisto s posodo. V bistvu narediš nad luknjo nek kontejner, v katerega bo padel zvočnik, bo še najboljše. Dvommim, da bi ga bilo potrebno silikonirati, saj tudi polivinil ni cel, ampak je s kosov. Pač naredi en "klobuk", seveda naj bo res podoben klobuku in potem v pvcju zrežeš luknjo in obrobo "klobuka" daš med PVC.

Zna pa biti en problem, da ti bo PVC "frzal" zaradi zvočnika. Saj veš tisti annoying frzz frzz ko nabijajo basi.

Sicer smo pa mi montirali že veliko vgradnih zvočnikov v strope WCjev, bazenov in podobno, pa niso arhitekti nikoli kaj komplicirali. Drgače pa vprašaj kakšnega ki se na to spozna kako bi se dalo rešiti.

EDIT: no če pa imaš voljo pacat s silikonom pa kr daj, saj je to edino "pravo".
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

marmar ::

Če ne bi dal nič posodice sploh ne bi bilo treba rezat PVCja, ker se lahko toliko odmakne. Edino se bojim, da bi bilo potem tu veliko vlage in bi gips res sčasoma začel razpadati....
Kakšne zvočnike ste pa montirali? A prav za vlažne prostore ali navadne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marmar ()

BluPhenix ::

V bistvu so bili navadni dodatno impregnirani. Sicer niso bili avtomobilski ampak vgradni gips zvočniki.

No, je pa res, da kjer je ogromno vlage (kopalni kompleksi) dajemo nadometne zvočnike, ampak bolj zaradi samih zvočnikov. V takih kompleksih tudi navadno ni veliko gipsa.

No, če PVC malo odmakneš montiraš in malo zasilikoniraš mislim da nebi smelo biti pretiranih problemov.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Spasky77 ::

Midva z mojo imava že 4 leta v kopalnici avtomobilske zvočnike na knauf ploščah in ni nobenega problema:)

sidd ::

hehe:)) mi mamo že nevem, 10 let v kopalnici radio, navadni (je star, je pa navadn kasetofon), pa je vezan na luč, tak da ko prigeš luč, se še vklopi radio (kopalnica nima oken)... pa ni nič problemov kaj z vlago glede elekrtonike v radiu al pa kaj. je prav fajn met muziko v kopalnici:8) :D sploh pol ko se že navadiš

BladE_ ::

Sj nimas savne da se bo kr kadil k se bos kompu ali pač?? Pr frendu majo kr od stolpa zvočnik v kopalnici odkar se je rodiu pa se zmer hval kok dobr spila ceprov je ze str :D :D !!!

Tist mal vlage pa ni tok škodljiv da bi membrana razpadla v ful kratkem cajtu!!
Akcija - Reakcija

marmar ::

Ste me malo pomiril. Sicer sem po intenzivnem iskanju našel kar nekaj zvočnikov za vlažne prostore (ponavadi so tip "MARINE"), samo sem se odločil, da bom vseeno vgradil kar te Sony-eve, kij jih že imam doma. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ozvočitev terase

Oddelek: Zvok in slika
334093 (1115) lufthammer
»

Plesen na stenah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17345978 (24453) Matejjjjj
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

Oddelek: Loža
3210962 (9682) fosil
»

Cena stropa iz mavčnih plošč

Oddelek: Loža
94959 (4843) Buggy
»

zvočniki za kopalnico

Oddelek: Zvok in slika
51945 (1765) roli

Več podobnih tem