» »

FileServer

FileServer

antonija ::

A lahko nekdo ki ima vec izkusenj s tem napise, kaksna konfiguracija bi bila primerna za en FileServer, na katerem bi bili podatki priblizno 15 oseb (tu gre za dokumente, ne za kaksne podatkovne baze) plus 5 aparatov bi nanj shranjevalo svoje rezultate (do katerih bi potem lahko teh 15 oseb dostopalo). Vse bi se dogajalo na mrezi, ne na internetu. Vsak uporabnik bo imal na voljo max 50GB, verjetno manj. Edino aparati bojo mel tolko prostora kot ga bojo pac rabli, verjetno bo 50GB cez glavo dost za vsakega.
Poleg shranjevanja in serviranja filetov pa bi bil se domenski server za mrezo.

Zdej bi pa rabu eno primerno konfiguracijo za eno primerno ceno...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

mainman ::

Manjkajo nekateri podatki:

Kakšna je povprečna velikost datoteke.
Max cena.
Kateri raid 5 ali 6?
Softwerski ali hardwerski raid?
Nisi napisal oceno števila sočasnih dostopov do strežnika. Bo to arhiv.

Kar se tiče procesorja tu ni problema ker se ne rabi kaj dosti. Vzami enega okrog 2 giga pa je več kot dovolj tudi v primeru če bo softwerski raid.

Glede diskovja imaš na izbiro scsi ali sata. Ker se mi zdi 15 uporabnikov dokaj velik zalogaj bi ti predlagal scsi izvedbo. Sicer te pride ceneje SATA izvedba. Predlagam raid 6 polje s kapaciteto 1 tera ali več.

Ne pozabi na 1 giga link in dobro backup politiko.

Stevilo socasnih dostopov bo nizko, pomojem da maximum 5, vecino casa pa najverjetneje eden. Gre se samo za to, da bojo podatki centralizirani za lazji dostop iz razlicnih lokacij in za backup.
Povprecna velikost datotek bo pa......majhna :) Mogoce bo kdaj tudi 10MB ali vec, vecinoma pa bo pod 1MB.

Ker ne bo veliko socasnih povezam sklepam da bi SATA diski mogli bit cist vredu, samo za raid ne vem a naj bo s/w a h/w. Dozdaj sem delal samo z s/w raidom, ampak ker tu procesor ne bo obremenjen bi pomojem moglo delat.
Pa za raid 6 sem zasledil da dokaj mocno obremeni procesor ker mora racunata dvboje parityje. A ta "mocno obremeni" pomeni da po proc samo zaradi raida delal ko nor in je nujen h/w kontroler?

Max cena naj bo pod 500kSIT, preferably okrog 300kSIT.

mainman ::

Če se boš odločil za SATA varjanto je RAID5 dovolj. Lahko uporabiš softwersko varianto. Recimo 4 diske + 1 rezerva, tako boš imel 750 giga prostora v primeru 250g diskov.

Kar se tiče RAID 6 sem ti ga predlagal v primeru SCSI varjante ker bi tam rabil večje število diskov, da bi prišel do enake kapacitete kar pa pomeni tudi večjo verjetnost ističasne odpovedi dveh diskov ali pa odpovedi pri rebuildu arraya. RAID 6 je pri write operacijah pošasnejši kot RAID 5.

No, zdej pa rabim vedet samo se po kateri maticni, procesorju in ramu se naj stegnem, pa se kera mrezna je ustrezna, kaksen napajlnik, kera firma diskov, verjetno dodaten kontroler za priklop vec diskov,..... Pa se okvirno kolk je cena vsega, sam to lahko tud sam pogledam. Predvsem procesor, ram in maticna me se zanima kej bi bilo ustrezno.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoc pri sestavi streznika za shrambo, proxy in dns

Oddelek: Kaj kupiti
283189 (2753) Daedalus
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293645 (2404) element
»