» »

Raid 1, backup podatkov - image ...

Raid 1, backup podatkov - image ...

alex32 ::

Imam nekaj nejasnosti problemov in izgubljenih zivcev. V dveh mesecih mi je dvakarat crknil disk in tudi podatki so delno sli v tri krasne ...

Zanima me oz. hipoteticno sprasujem, kaj bi se zgodilo ce ... da moznost izgube podatkov zmanjsam

1. Dam dva diska v RAID polje 1. Ce crkne en disk, se avtomatsko naredi kopija na nov disk, ki ga vstavis. Imam prav?
2. Dva diska v RAID polje 1. Crkne motherboard. A lahko preberem podatke ce prikljucim na drugem PC samo en disk al moram priklopi oba? Verjetno je pogoj da je procesorka osnova ista (AMD oz.Intel)
3. Naredim se sliko diskov v Raid polju 1. Kater program omogoca branje podatkov v sliki??
4. Resitev za stiri pC povezane v mrezi?? Ker ne bi na vsak PC dajal Raid polje 1, bi delal slike posameznih diskov iz vseh stirih PC in jih redno shranjeval preko mreze na PC z raid 1 poljem. Ta PC bi bil samo arhiv PC, file server ...

Kaj svetujete na vase izkusnje. Hvala za odgovore.

LP

ToniT ::

ad 1
Čisto avtomatsko ne gre (je treba nekaj kliknit....)

RAID 1 pomeni, da se podatki hkrati zapisujejo na dva različna diska (mirror).
Če crkne en disk, lahko komot rešiš podatke z drugega.
V novo plato lahko vtakneš samo en disk.

ad 3
Večina programov, ki naredi nek image diska ima tudi način za branje le-tega.

Najboljša rešitev od naštetih je server z RAID diski in shranjevanje vseh podatkov direktno na server in vsakodnevna arhiva na nek izmenljivi medij (DVD, tape itd...).

ToniT: "Če crkne en disk, lahko komot rešiš podatke z drugega.
V novo plato lahko vtakneš samo en disk."

Npr. Udari strela in crkne plata in en disk (raid1)
Potem pa rabim podatke pa priklopim ta drug disk na en tretji PC (ima ze sistem) kot en slave, torej brez raid kontrolerja.... A bi prisel do podatkov?

Hvala

Bi.

Da grem do konca ...

Torej ce ga preklopim kot slave vidim podatke ... to je super.

Ce ga pa dam kot master brez RAID kontrolerja pa se XP ne bo dvignil kajne?

Razmisljam prav?

Ne razmišljaš prav!
Sistem bi se moral dvigniti, vendar mora biti disk na istem vodilu, ali pa je potrebno spremeniti boot.ini, da kaže na pravi disk.

zile ::

Moral bi se, razen če nima aktivne boot particije. To pa preveriš z boot magicom.

Hvala obema. Zdej jasno, pa vendarle.

Torej enga od diskov iz RAID 1 priklopim samostojno na drug PC (nima raid) ...Verjetno ne bi nic sprasevalo za polje temvec bi se zagnalo v XP ... Kje nastavljas sploh polje in kam se le to zapise? BIOS? BOOT??

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: alex32 ()

bastadu ::

Če bi dal ta disk v računalnik, ki nima identične konfiguracije (s tem mislim predvsem na matično ploščo oz. čipset na njej) dvomim da ti bo uspelo zagnati WinXP, seveda pa lahko normalno dobiš podatke z njega s pomočjo drugega računalnik z že obstoječim operacijskim sistemom(v kolikor niso slučajno encriptani):\

cojss ::

Windowsi se bi verjetno zagnali, meni so se, ko sem po pomoti dal en disk v drug računalnik. Potem sem iz firbca čakal a bo al ne bo. No bilo je ampak je trajalo zelo dolgo. Pa driverji niso šli skup, tako da je priporočeno imet še win cd/dvd pripravljen kje v bližini.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAID na osebnem računalniku

Oddelek: Kaj kupiti
394425 (1988) pegasus
»

Opcije glede RAID-a

Oddelek: Strojna oprema
342363 (1998) wave
»