» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
1022 / 1154
»»

hojnikb ::

FireSnake je izjavil:

Ne vem, ker jaz nisem testiral.

Vprašanje ni bilo: ali dela na 16GB. Vprašanje je bilo: ali na več, kot 16GB, dela bolje.
Dela tudi na 8GB RAMa, a to nima kaj dosti opraviti s tem o čemer se mi pogovarjamo.

In še vedno nimamo testa, ki bi to potrdil.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

D3m ::

akulp je izjavil:

Ah ne, mogoče malo nerodno napisano.

Bolj me zanima, glede na to, da AMDja pa ne poznam poponoma nič, če je še kaj v tem rangu, kar lahko gledam?

Oz. če bo kdo javil, da naroča iz tujine ...

Acord92 ima na zalogi

https://www.pcplus.si/amd-ryzen-3-pro-4...

https://www.pcplus.si/amd-ryzen-5-pro-4...
|HP EliteBook|R5 6650U|

akulp ::

D3m je izjavil:

akulp je izjavil:

Bolj me zanima, glede na to, da AMDja pa ne poznam poponoma nič, če je še kaj v tem rangu, kar lahko gledam?

Acord92 ima na zalogi

https://www.pcplus.si/amd-ryzen-3-pro-4...

https://www.pcplus.si/amd-ryzen-5-pro-4...

Hvala, jup. Tole sem našel.

Ma iskal sem kaj bližje 100 EUR, ker bi mi povsem zadostoval kak bolj entry-level model, ampak to že en mesec spremljam in nikjer ni. Ne vem a je zdaj tak naval al te robe sploh ne bo več.
Govoroim za 3200G. Ne vem pa, če je še kaj blizu tega ... Rabljene robe pa tudi ni.
Lukcc

Zgodovina sprememb…

• spremenil: akulp ()

akulp je izjavil:

Glej 4350G ali 4650G.

HDMI 2.1 (glej AM4 B550 matične)

Max. resolucija je 4096x2160 @60Hz

lp.
|HP EliteBook|R5 6650U|

kakšen maš budget za plato in procesor (druga verjetno ne rabiš, glede na to da menjujes platformo)? Največja napaka je to, k userji določajo arbitrarno budget za posamezne komponente for whatever reason.
#brezpodpisa

Stare 3400G ne vem, če se bo še dobilo pri trgovcih, prej rabljen trg.

Priporočam 4350G.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Mislim, da bi kdo prebral original post, to pa ne. Namesto da menjuješ platformo si zrihtaj displayport v hdmi 2.0 adapter in obdrzis obstoječo platformo.
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

Mislim, da bi kdo prebral original post, to pa ne. Namesto da menjuješ platformo si zrihtaj displayport v hdmi 2.0 adapter in obdrzis obstoječo platformo.

Ja glej, na sosednjem forumu smo imeli debato točno o tem. Menjati platformo vs. kupovati adapter. Če kupim adapter imam 2.0 support, če menjam platformo dobim 2.1 out of the box, bom pa izgubil cca 30-40 EUR, kar je nekje enako, kot če kupim adapter/kabel. :)

In ja, ravno dobavni roki so bolanija.
Lukcc

Zgodovina sprememb…

• spremenil: akulp ()

https://www.ebay.com/itm/Displayport-1-...

evo, 28€ na dom. Nerabiš menjavat platforme, sploh ob današnjih dobavah.
#brezpodpisa

FireSnake ::

hojnikb je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Vprašanje ni bilo: ali dela na 16GB. Vprašanje je bilo: ali na več, kot 16GB, dela bolje.
Dela tudi na 8GB RAMa, a to nima kaj dosti opraviti s tem o čemer se mi pogovarjamo.

Vsega ti pa ne bom serviral.
Prebrskaj.

tetriandoch ::

D3m je izjavil:

Stare 3400G ne vem, če se bo še dobilo pri trgovcih, prej rabljen trg.

Priporočam 4350G.

Pa funtech ima tudi ryzen 5 3350G. Sam oje očitno brez hladilnika. 4350G pa ga ima zraven.

FireSnake je izjavil:

hojnikb je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Vsega ti pa ne bom serviral.
Prebrskaj.

na hitro, nobene omembe vredne razlike

ce pa so kaksne razlike, pa niso zaradi kolicine, ampak zaradi drugih karakteristik 32gb setupa (timingi, ranki itd..)

tako da za low in midrange setupe je 16gb preko zadosti. ram je najlazja stvar za nadgradit, ce rata premal
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

tetriandoch ::

akulp je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Ja glej, na sosednjem forumu smo imeli debato točno o tem. Menjati platformo vs. kupovati adapter. Če kupim adapter imam 2.0 support, če menjam platformo dobim 2.1 out of the box, bom pa izgubil cca 30-40 EUR, kar je nekje enako, kot če kupim adapter/kabel. :)

In ja, ravno dobavni roki so bolanija.

Gleden na trenutne cene oz. nedobavljivost ali oboje, bo adapter verjetno še naboljša izbira.

sploh, ker je z adapterjem samo 28€ izgube, z prodajo in nakupom nove platforme pa kr kaksen evro vec, kot si predstavljas. Kupci za rabljen setup kot je to glih ne stojijo v vrsti.
#brezpodpisa

Ma 4350G + BM550 dobim lahko takoj. Kaj cenejšega od CPUjev pa očitno no go.

Če svoje prodam za 200 (novo stane 240) bom izgubil 40 EUR - pa čas ja ok, ampak to ne štejem, ker sem itak sam zabudalil oz. sem se obrnil na forume ravno zato, da bi mi kdo namignil, če sem kaj spregledal ... pa mi ni. :)
Lukcc

to je pod predpostavko, da ti uspe prodat za taksno ceno.
#brezpodpisa

Ja, seveda. Saj prej ne bom sel v menjavo, ane ...
Lukcc

Boš prodal hitro, ker ima CPU Intel v imenu. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

NejcSSD ::

Pada pada cena 5600x, zdaj je 338 na MF.
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

BlackFox101 ::

Na mimovrste je trenutno 350€.
https://www.mimovrste.com/procesorji/am...

issak ::

Zna kdo iz Poljske spravit pošiljko k nam? Tam je 5600X 310eur https://www.proshop.pl/Procesor/AMD-Ryz...
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2

MrStein ::

akulp je izjavil:

Ok, generalno sem zajebal in si vzel Intel i310100 + Asus H470M-PLUS. Naknadno dojel, da ne bom spravil iz njega HDMI več kot 1.4, kar pomeni, da zmore max 4k@30Hz.

Priklopljen bo/je na TV in to ni ok. DisplayPort->HDMI kabel ne vem, če se mi splača kupovati.

Že DisplayPort verzija 1.3 iz leta 2014 podpira 4K@60Hz preko adapterja.
Kao ni obvezno, ampak večina podpira. Tako da kupi (kvaliteten, ali vsaj ne predolg) DP-HDMI kabel in probaj. (pasivnega, torej 10-20 EUR)

Če ne dela vrni (se da marsikje zmeniti, recimo Big Bang ima tole za 14 EUR: https://www.bigbang.si/ccm18dp-dp-hdmi-... )
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

mersault je izjavil:

Živjo, pred kakšnega pol leta sem vas vprašal, kakšen računalnik bi priporočili za brskanje po netu, pisanje (šola, služba), igranje igric (npr. Minecraft), občasno urejanje fotk, gledanje filmov,... Pač običajne stvari, ki jih družina počne. Razmišljal sem tam v rangu 400-600 eur. Dobil sem tale predlog: https://ibb.co/HHMrcqH

Takrat računalnika nisem kupil, danes mi je pa stari računalnik crknil (po čiščenju praha se ne prižge več, zgleda, kot da je napajalnik, čeprav je bil pred kakšnim letom zamenjan), tako da je zadeva spet aktualna. Zato bi vas prosil za nasvet, kaj priporočate sedaj (najbrž je tisti seznam žemalo zastarel) + nasvet, kje dobiti stvari čim prej...

Sem dal pred par tedni build za 610 EUR, ki je imel 1660 SUPER in Intel i3-10100F ali Ryzen 3 3100.
Pri funtech je še vedno 406 EUR plus cena grafične, ki jih je trenutno sicer res težko dobiti (ni na zalogi).

(tvoj build ima CPU z več jedri, kar zna priti prav pri določenih opravkih)

V glavnem, grafa bo problem, drugo pa odvisno, kaj mislijo z "imamo na zalogi".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Pep3Laugh ::

5€ razlike med 5800x in 5900x na mimovrste ??:|

pa a kdo ve kje bi dobil soliden 1000w ali pa zelo dober 850w psu pod 200€ na zalogi, kar sem pogledal je vse neke x znamke in drugo pa je vse prazno.
trenutno izbiram med tema ampak raje bi šel na 1000w za gvišno in malo bolj future-proof. Sem upal da bo šla poraba gpu kartic dol ampak bolj slabo kaže :|
https://www.mlacom.si/corsair-rm1000i-1...
https://www.mlacom.si/silverstone-strid...

razn ce mislis met dual gpu setup, mas 650-750w _preko_ glave.
#brezpodpisa

ja vrjetno za 3080 ali pa 3080ti bi bil tisti 850W vredu. sicer imam 600w gold sedaj ampak ima samo 2 8-pina.

DarwiN ::

Kvaliteten 600W je dovolj tudi za 3090. Oziroma pri tvojem bo izjema le tistih par kartic s 3x8 pin napajanjem.. Ostale pa lahko kamot goniš z njim, če nisi overclocker.-
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Pep3Laugh je izjavil:

ja vrjetno za 3080 ali pa 3080ti bi bil tisti 850W vredu. sicer imam 600w gold sedaj ampak ima samo 2 8-pina.

kamot lahko goniš. V skrajni sili, če ti manjka portov, pač uporabiš molex->pcie power varjante.
#brezpodpisa

Ljudje malo preveč paničarijo s temi napajalniki.. Sej je vendar šla poraba flagship kartice gor za 50-80W napram prejšnje generacije, pa zdaj kar naenkrat vsi nucajo 850W napajalce. :S

Kitguru je na primer testiral več 3080/3090 kartic.. Total poraba sistema max ~500W, in to v stres testu in z navitim 10900K na 5.1Ghz! Pod "normalnimi" okoliščinami bo potemtakem poraba pod 450W, kar pomeni, da imaš še nekaj rezerve z gold 600W napajalcem. Seveda mora bit nekaj rezerve in če kupuješ nov sistem jasno vzameš vsaj 650W kvaliteten napajalc, ampak če pa nadgrajuješ tako kot OP, pa nima smisla brezglavo forsirat...

Kvinta ::

Meni je fajn da se kišta sliši kaj me briga kolko je dovolj tud če mam 500w preveč .... spet nekomu drugemu je všeč drugače :D
A.C.A.B

Kvinta je izjavil:

Meni je fajn da se kišta sliši kaj me briga kolko je dovolj tud če mam 500w preveč .... spet nekomu drugemu je všeč drugače :D

Če hočeš da se fajn sliši rabiš manj močen napajalnik, da se bo bolj grel, in da se bo ventilator bolj vrtel. 1000W napajalnik bo sicer tišji kot 500W.

5800X je 520€ pri Funtechu, je to že za kupit, ali počakamo da gre cena še malo dol?

5800X se najbolj greje od vseh 5000 procesorjev, ker oddaja 105W TDPja na najmanjši površini jedra. 5900X denimo ima ~2x večje jedro in ravno tako 105W TDP, zato je precej lažje odvajat temperaturo. Na koncu so razlike med modeli tudi 20 stopinj. No, še vedno sprejemljive temperature, pač kupiš malo boljši cooler.

Pa cena je grda.. 500€ za 8-jedrnika v 2021. :S No, sej usrani 6-jedrnik je tudi 350€.. Če bi to bil Intel, bi bil poln internet člankov in norčevanja, kako si dovolijo v letu 2021 molsti trg s 6-jedernikom za tako ceno. :)

https://geizhals.eu/amd-ryzen-7-5800x-1...
Glede na zgodovino v tujini: če rabiš je cena kar dobra.

Za par 10EUR se ne splača ne vem kako dolgo čakati.
Za 5800X se je cena najprej normalizirala (je bilo pa že v štartu zanj malo manj povpraševanja).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

Kvinta ::

issak je izjavil:

Kvinta je izjavil:

Če hočeš da se fajn sliši rabiš manj močen napajalnik, da se bo bolj grel, in da se bo ventilator bolj vrtel. 1000W napajalnik bo sicer tišji kot 500W.

Zdaj mam Rmx 1000 pa lepo ruži al pa je kaj narobe z njim ne vem me ne moti :D
A.C.A.B

Ruži zato, ker ima par let rudarske kariere za seboj. :D

Nehi kadit pr PCju, pa nebojo ventilatorji "ružl"
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

DarwiN je izjavil:

5800X se najbolj greje od vseh 5000 procesorjev, ker oddaja 105W TDPja na najmanjši površini jedra. 5900X denimo ima ~2x večje jedro in ravno tako 105W TDP, zato je precej lažje odvajat temperaturo. Na koncu so razlike med modeli tudi 20 stopinj. No, še vedno sprejemljive temperature, pač kupiš malo boljši cooler.

Pa cena je grda.. 500EUR za 8-jedrnika v 2021. :S No, sej usrani 6-jedrnik je tudi 350EUR.. Če bi to bil Intel, bi bil poln internet člankov in norčevanja, kako si dovolijo v letu 2021 molsti trg s 6-jedernikom za tako ceno. :)

Kuler že imam dober, to ne bi smela biti težava. Mi pa res gre cena malo v nos, za primerjavo 10 jedrni 10850K je 424EUR, ali pa 10700K je še ceneje... Kaj potem raje intel nabavim? Ali pa počakam še pol leta da pride 5700 za 300EUR, če se bo to kdaj zgodilo...

Zdaj pretirano mudi se mi sicer ne, ampak počasi bi bil moj Haswell za zamenjat... Je pa res da sem planiral nekih 600EUR upgrade za cpu, plato in RAM, ne 900.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: issak ()

Cene bodo počasi padle na msrp vrednosti, ampak to je še vedno predrago. Tam okrog marca bo šele AMD začutil ogenj pod nogami, ko bo začel Intel grozit z novimi procesorji in bo zagotovo ponovno prevzel gaming krono.

Tako da predvidevam, da bo nekje pred marcem AMD izdal kakšne non-X procesorje in se bo stanje normaliziralo. Torej entry 6-jedrnik ~200EUR, 8-jedrnik ~350EUR, 12-jedrnik ~500EUR ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

issak je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Pa cena je grda.. 500EUR za 8-jedrnika v 2021. :S No, sej usrani 6-jedrnik je tudi 350EUR.. Če bi to bil Intel, bi bil poln internet člankov in norčevanja, kako si dovolijo v letu 2021 molsti trg s 6-jedernikom za tako ceno. :)

Kuler že imam dober, to ne bi smela biti težava. Mi pa res gre cena malo v nos, za primerjavo 10 jedrni 10850K je 424EUR, ali pa 10700K je še ceneje... Kaj potem raje intel nabavim? Ali pa počakam še pol leta da pride 5700 za 300EUR, če se bo to kdaj zgodilo...

Zdaj pretirano mudi se mi sicer ne, ampak počasi bi bil moj Haswell za zamenjat... Je pa res da sem planiral nekih 600EUR upgrade za cpu, plato in RAM, ne 900.

Imam občutek, da ne veš natančno, kaj bi imel.
Ne primerjaj števila jeder in frekvenc, ker to ne gre 1:1.
Glej ceno za zmogljivost, ki jo želiš.

Tukaj ti dam primerjavo med 1090K (10850K ni v tabeli) in Ryzen 5800X (ker si to gledal):
https://www.anandtech.com/bench/product...

Nikjer nisi omenil namena uporabe.

Res ne vem točno kaj bi imel :D ampak kolega je kupil 5800X, jaz pa ne morem zdaj samo 5600X nabavit. Malo za hec... Ubistvu rabim samo za gaming, vse ostalo kar počnem je manj zahtevno. Sem in tja zaženem kakšno virtualko, ampak za to mi je bil že 4790k dovolj. Bi pa rad da potem ne rabim upgradat nadaljnji 5-7 let.

Nisem pa nikjer frekvenc primerjal, vem da to ni primerljivo izven iste generacije. Gledam kaj se dobi, vem da je 10700K dober za igre naprimer, in vem da je sicer Ryzen 5000 boljši, ampak je tudi precej dražji trenutno.

OK, pol imaš stvari razjasnjene.
Zdaj se moraš samo odločiti kako globoko v žep boš segel :D
Pa pri Ryzen 5000 seriji lahko greš vse do 5950X (ki ti ga bodo čez 5 ali 7 let v hrbet metali).

Slayer69 ::

Razmišljam o nakupu namiznega računalnika in bi prosil za vaše nasvete/pomoč. Nekaj usmeritev/želja:
Na kratko:
- dobro razmerje price/performance
- budget nekje 800-1000€
- uporaba: pisarniško delo / multimedija / igre

Dodatno:
Imam prenosnik ASUS N551VW-FY204D (i7-6700HQ, Nvidia GeForce GTX 960M, 16gb RAM DDR4, 250GB SDD+1TB HDD ...) in mi načeloma čisto zadostuje, vendar ker ni več potrebe po mobilnosti in ker me je v teh karantenskih časih prijelo, da bi igral tudi kakšno igro (recimo Cyberpunk) pač razmišljam, da bi ga prodal in si nabavil namizni PC... Vem, da prihodnosti nihče ne more napovedati, ampak vseeno: kaj se vam zdi bolj smiselno, da to naredim kar sedaj (ko je zgleda povpraševanje večje od ponudbe, ampak bi mogoče potem tudi svojega lahko lažje/bolje prodal? -> če kdo ve okvirno ceno zanj se tudi priporočam), ali raje še počakam (mudi se mi namreč ne) v upanju, da se bo stanje na trgu v naslednjem letu kaj normaliziralo? Je mogoče v prihodu kak nov procesor/grafična na katerega bi bilo smiselno počakati (ali kak drug razlog, ki bi utegnil vplivati na čas nakupa)?

p.s.: Glede na to da iščem P/P sklepam, da je najbolj smiselno naročiti iz tujine? Je Mindfactory+mailboxde še vedno najboljša opcija ali se je kaj spremenilo na tem področju?
Hvala!

Sneijderman ::

A je tole vredno tega denarja?
https://www.shoppster.si/osebni_racunal...

Z novim letom se moja 12 let stara kišta poslavlja in morma kupiti nekaj za v izi brskanje po netu in občasno kakšen film. :)

NOPE.
#brezpodpisa

Sneijderman je izjavil:

A je tole vredno tega denarja?

Z novim letom se moja 12 let stara kišta poslavlja in morma kupiti nekaj za v izi brskanje po netu in občasno kakšen film. :)

Tole.

|HP EliteBook|R5 6650U|

jWill55 ::

Po 10 letih na OSX si kupujem dodatno PC mašino, ki jo bom uporabljal za gaming in Photoshop/Illustrator. Želim imeti nekaj let mira in stabilno zadevo. Ker je že 15 let od nakupa mojega zadnjega PC-ja, sem seveda čisto out, zato bi potreboval vaša mnenja in pomoč. Sem zapisal opombe spodaj pri vsaki stvari:

Ohišje
Inter-Tech X-908 Infini2 White
- to ohišje mi je kar všeč, bi pa rad kakšnega, kjer lahko namestim kakšen kul geeky front panel in vodno hlajenje za procesor

Napajalnik
Seasonic Focux PX 750

Matična plošča
Asus Prime X570-PRO
- je ta matična overkill in zakaj?

Procesor
AMD Ryzen 9 5900X

Hladilnik
odprt za predloge, mogoče vodno hlajenje - katero ohišje potem priporočate in seveda kateri hladilnik?

RAM
G.Skill Ripjaws V 32GB DDR4 3600 Mhz K2 (2x 16 GB kit)

Disk
2x Samsung SSD 980 Pro M.2 500GB
- je bolje 2x 500 GB kot 1x 1 TB mogoče? Da ob delu v Photoshopu ločenega uporabljam kot Scratch disk?

Grafična kartica
Sapphire Radeon RX6800 16GB GDDR6 … 809 EUR
- tukaj sem popolnoma odprt za predloge, nazadnje sem imel Radeon (15 let nazaj :D), 20 let nazaj pa GeForce :)

Drugo
še kaj manjka? :) Monitor imam. Rad bi pa nakupil vse, da lahko sestavim sam, pa mi ne bo na koncu kakšna majhna stvar manjkala:)

Hvala!

Matično ploščo lahko vzameš z veznim naborom B550.
Na ta način se "znebiš" enega malega ventilatorja za hlajenje veznega čipovja.

Ne sklepaš pa nobenih kompromisov, ker ima B550 prav tako pcie 4.0.

Hladilnik: jaz prisegam na
https://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/...

Disk bi jaz vzel 1x 1TB. Glede na hitrost teh diskov se nimaš česa bati.
Jaz bi gledal le, da so kompatibilni s PCI-e 4.0 (pri diskih se to zna poznati, pri grafični zaenkrat ne).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

jWill55 ::

Super, hvala za odgovor. Glede grafične pa sem našel PowerColor Radeon RX6800XT Red Devil, je vredno dati več kot RX6800?
««
1022 / 1154
»»