» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
1023 / 1153
»»

Sneijderman ::

D3m je izjavil:

Sneijderman je izjavil:

A je tole vredno tega denarja?
https://www.shoppster.si/osebni_racunal...

Z novim letom se moja 12 let stara kišta poslavlja in morma kupiti nekaj za v izi brskanje po netu in občasno kakšen film. :)

Tole.

Hvala. Sploh ne bom več gledal za drugimi računalniki, ampak bom kar tole vzel, drugače bom še konec 2021 kupoval :)

FireSnake ::

jWill55 je izjavil:

Super, hvala za odgovor. Glede grafične pa sem našel PowerColor Radeon RX6800XT Red Devil, je vredno dati več kot RX6800?

Ni za kaj.
Če boš našel kje 5900X za pameten denar še meni povej, da še jaz enega cufnem ;)

jWill55 ::

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jWill55 ()

easyrider3 ::

Pri nas v Sloveniji nisem nikjer našel cenejšega AMD Ryzen 9 5900X kakor pri BELBLED 638 EUR https://www.belbled.si/amd-ryzen-9-5900...
Recimo na česki ALZA shop je za 15 400 čeških kron to je okrog 585 EUR https://www.alza.cz/amd-ryzen-9-5900x-d...

NejcSSD ::

Klical na Funtech da se mi ga ne da naročit na mimovrste posebi, ker je tam ceneje in so prilagodil ceno.

Funtech, 348€, na zalogi

https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

issak ::

FireSnake je izjavil:

OK, pol imaš stvari razjasnjene.
Zdaj se moraš samo odločiti kako globoko v žep boš segel :D
Pa pri Ryzen 5000 seriji lahko greš vse do 5950X (ki ti ga bodo čez 5 ali 7 let v hrbet metali).

Nekako sem si zamislil 600EUR upgrade - gledal sem ceno 3700X takrat, pa poleg 32GB RAM in eno mini ITX B450 plato. 3700X me ni ravno prepričal da bi bil nek hud upgrade v igrah v primerjavi z 4790K, tako da sem čakal dalje na Ryzen 5000, tam me je pa potem malo presenetila cena. No, vmes je prišel ven še Lian Li O11 Dynamic Mini - tako da zdaj bi še to rad imel, ampak za to ohišje rabim zamenjati še napajalnik in kuler, pa smo na 1000eur, pa še vedno nisem prepričan če bom res videl razliko v FPSjih v igrah na 1440p. Drugače "za pc" imam našparanih 950eur, ampak pač denar je denar, ni mi zdaj neke razlike iz katerega kupčka ga vzamem, če mi pa kaj ostane bo pa več ostalo za na tržnico.

Če se grem še menjavo ohišja in vsega potem se moram ukvarjati še s prodajo starega, pa ne vem če bi kdo to sploh kupil. CPU vem da bi šel, ostalo je problem.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2

Zgodovina sprememb…

• spremenil: issak ()

jWill55 je izjavil:

Najceneje sem ga našel tukaj - https://si.links.eu/procesor-amd-ryzen-...

Ali pa Funtech - https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...

Mika pa me sicer tudi 5950X - https://anni.si/search?controller=searc...

Hvala za info.
Jaz ga tudi nisem našel ceneje, kot je na si.links.eu

Ampak easyRider ga pa je (za 638€):

easyrider3 je izjavil:

Pri nas v Sloveniji nisem nikjer našel cenejšega AMD Ryzen 9 5900X kakor pri BELBLED 638 EUR https://www.belbled.si/amd-ryzen-9-5900...

@issak: dobro razmišljaš. Počasi se bo treba še odločiti.
Vzami B550 ploščo, kar boš pa gor dal pa prilagodi.
V prihodnje boš pa pripravljen za (morebitno) nadgradnjo.

NejcSSD je izjavil:

Klical na Funtech da se mi ga ne da naročit na mimovrste posebi, ker je tam ceneje in so prilagodil ceno.

To tudi gre, da ti glede na konkurenco zbijejo ceno?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

NejcSSD ::

Ja saj vidiš, prej je bil 400+ in pogoj da vzameš vse pri njih s sestavo potem dodaten 10%. Sedaj lahko kupiš na kos brez obveze.
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

Pep3Laugh ::

kar solidna cena glede na razmere, pa tudi se mi zdi da se pri nas dobi večino kartic ceneje kot drugje v evropi z kakšnimi izjemami, če je sploh na zalogi.
pa tudi verjetno do februarja-marca ne bo prav dosti nižje šlo.
https://si.links.eu/graficna-kartica-pc...

Se pravi ko pogledam statistiko mi od 4Gb RAM računalnik ves čas uporablja minimalno 3,2Gb in več pa tudi če takrat nič ne delam na njem samo par strani je odprtih. Zdaj ne vem ali Windows 10 in še kaj že v osnovni toliko porabi RAM potem bi moral res vgraditi 8 GB RAM kar sem že imel namen.

Evo, na koncu sem prišel na tole, bi kdo karkoli od tega zamenjal? GeForce sem dal, ker Radeonke ne dobim nikjer :(

Ohišje Thermaltake View 51 TG ARGB
Napajalnik Seasonic Focus GX-850 80+ Gold
Matična ASUS TUF GAMING B550M-PLUS(WIFI)
Procesor AMD Ryzen 9 5950X
RAM ?G.SKILL Trident Z Neo 32GB DDR2 (2x 16GB)
SSD Samsung SSD 980 Pro M.2 1TB
Grafika ASUS TUF GeForce RTX3080

@jWill55: tole bo raketa!
Poročaj, ko boš zadevo dobil.

easyrider3 je izjavil:

Se pravi ko pogledam statistiko mi od 4Gb RAM računalnik ves čas uporablja minimalno 3,2Gb in več pa tudi če takrat nič ne delam na njem samo par strani je odprtih. Zdaj ne vem ali Windows 10 in še kaj že v osnovni toliko porabi RAM potem bi moral res vgraditi 8 GB RAM kar sem že imel namen.

Če imaš možnost vgradi 16 (pri teh cenah RAM-a). 4 je res malo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

FireSnake je izjavil:

@jWill55: tole bo raketa!
Poročaj, ko boš zadevo dobil.

easyrider3 je izjavil:

Če imaš možnost vgradi 16 (pri teh cenah RAM-a). 4 je res malo.

Saj bi naredil marsi kaj samo to je ze starejša zadeva prenosnik kateri podpira samo do 12Gb DDR3 RAM tako da mi je na izbiro samo 8GB RAM ker imam plata tudi samo eno vodilo. Smotano je vse skupaj ker so ti DDR3 Rami dosti dražji kakor DDR4 .

https://www.mimovrste.com/ram-za-prenos...

https://www.mimovrste.com/ram-za-prenos...

A mislis da tisti zgornji RAM Team Group je uredu ker nekaj piše MAC be vem al je za Mac računalnik

peglezn ::

jWill55 je izjavil:

Evo, na koncu sem prišel na tole, bi kdo karkoli od tega zamenjal? GeForce sem dal, ker Radeonke ne dobim nikjer :(

Komponente so ok, kje si našel tuf3080?

Slayer69 ::

Slayer69 je izjavil:

Razmišljam o nakupu namiznega računalnika in bi prosil za vaše nasvete/pomoč. Nekaj usmeritev/želja:
Na kratko:
- dobro razmerje price/performance
- budget nekje 800-1000€
- uporaba: pisarniško delo / multimedija / igre

Dodatno:
Imam prenosnik ASUS N551VW-FY204D (i7-6700HQ, Nvidia GeForce GTX 960M, 16gb RAM DDR4, 250GB SDD+1TB HDD ...) in mi načeloma čisto zadostuje, vendar ker ni več potrebe po mobilnosti in ker me je v teh karantenskih časih prijelo, da bi igral tudi kakšno igro (recimo Cyberpunk) pač razmišljam, da bi ga prodal in si nabavil namizni PC... Vem, da prihodnosti nihče ne more napovedati, ampak vseeno: kaj se vam zdi bolj smiselno, da to naredim kar sedaj (ko je zgleda povpraševanje večje od ponudbe, ampak bi mogoče potem tudi svojega lahko lažje/bolje prodal? -> če kdo ve okvirno ceno zanj se tudi priporočam), ali raje še počakam (mudi se mi namreč ne) v upanju, da se bo stanje na trgu v naslednjem letu kaj normaliziralo? Je mogoče v prihodu kak nov procesor/grafična na katerega bi bilo smiselno počakati (ali kak drug razlog, ki bi utegnil vplivati na čas nakupa)?

p.s.: Glede na to da iščem P/P sklepam, da je najbolj smiselno naročiti iz tujine? Je Mindfactory+mailboxde še vedno najboljša opcija ali se je kaj spremenilo na tem področju?
Hvala!

Ok bom poizkusil drugačen pristop, glede na to da na prvotni post ni nihče odgovoril =)

Če začnem postopoma gradit okrog CPU in grafične, da si potem malo zožim nabor kaj se sploh splača gledat:
CPU: i5 10600K / Ryzen 5 3600 / Ryzen 5 5600x
Glede CPU vidim, da se v tem rangu večinoma omenja samo AMD Ryzen... Kaj pa i5 10600? Je to OK? Nekako sem dobil občutek, da je po performansah bližje 5600x po ceni pa bližje 3600? Kako to, da se inteli zelo redko omenjajo kot dober nakup, je tu še kak drug razlog katerega sem spregledal?

Grafična: RTX 2060 / Radeon RX 5600 XT / RTX 3060 oz RTX 3070
Če prav razumem sta 1 in 2 opcija, dokaj podobni (po zmogljivosti in ceni), 3 opcija pa je sicer precej dražja ampak naj bi bila dober nakup (sicer verjetno z vsemi tremi previsoko ciljam, če bi želel prit pod 1k skozi kajne?).
Kako je pa z razmerjem CPU/grafična med temi kandidati je to primerljivo (da ne bi slučajno bila katera zadeva bottleneck)

DarwiN ::

Verjetno bolj slabo odgovarjajo, ker je trg trenutno namenjen izključno samomorilcem in težko kaj priporočaš. :(

Pri procesorjih je AMD dvignil cene za 20-50%, medtem pa Intel že praktično 5 let ni ponudil pravega napredka in je danes "v igri" izključno zaradi slabih zalog AMDjevih procesorjev in napihnjenih cen. :S

Pri grafah so pa še večje komedije. Kartice so kakšnih ~30% poskočile v ceni, sploh pa jih nikjer ne dobiš. 5 let starega Polarisa ponujajo povsod :SSSSSSSSS

Skratka, če lahko počakaš par mesecev... ali se pač ustreliš v koleno.. Takšno je stanje.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Slayer69 ::

Hvala za odgovor in potrditev domneve.
Bom raje še malo počakal ja, saj se mi nič ne mudi in bomo videli kaj bo prinesel začetek naslednjega leta

peglezn je izjavil:

jWill55 je izjavil:

Computeruniverse. Mi je pa žal 5950X pobegnil, pa sem se moral zadovoljiti z 5900X

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jWill55 ()

peglezn ::

jWill55 je izjavil:

peglezn je izjavil:

jWill55 je izjavil:

Computeruniverse. Mi je pa žal 5950X pobegnil, pa sem se moral zadovoljiti z 5900X

Si mel sreco, vidim da ni vec na zalogi

rrejc ::

Živjo,

moj cca. 10 let (uf, že toliko) stari i7 860 je šel v koronskih časih k tamali za šolo, zase pa iščem novega :) Upam, da bo spet za 10 let. Uporabljam ga predvsem za kakšna "tehnična igranja" (programiranje kakih manjših projektov, Docker...), mogoče bo kdaj čas tudi za kakšen špil, ampak sigurno ne več kot kakšno uro, dve na mesec - mogoče GTA :)

Tole sem nabral na mindfactory:
Procesor: Ryzen 7 3700x - 279€
Matična: MSI MPG B550 Gaming Edge WIFI, ATX - 158€
Ram: 32GB G.Skill Trident Z Neo DDR4-3600 DIMM CL16 Dual Kit - 180€
Disk: Samsung 970 Evo Plus M.2 1 TB - 149€
Ohišje: be quiet! Pure Base 600 - 66€
Napajalnik: 600 Watt be quiet! System Power 9 Non-Modular 80+ Bronze - 56€
Grafična: 8GB XFX Radeon RX 580 GTS Core Aktiv PCIe 3.0 x16 (Retail) - 219€
OS: Microsoft Windows 10 Pro 64 Bit English DSP / SB - 120€
Skupaj: 1227 €

Ali sem ga kje pobiksal - kaj ne gre skupaj(priznam, da komponent nisem kupoval že ohoho let)?

Hvala, lp :)

@rrejc: tudi sam programiram na sistemu s 3700X in zadeva se obnese.
Matične ni bilo cenejše?

RAM si izbral vredu (latence in frekvenca).

Jaz bi edino mogoče (glede na ostalo, ker si izbral dobro) vzel "Gold" napajalnik.
Pa 500W Gold (če ga najdeš kaj ceneje) bo povsem dovolj za tale sistem.
Edino, če bi nadgradil kasneje in notri dal kaj ZELO požrešnega. A kakor si govoril ne zgleda, da je to plan.

Eni windows ključe na eBayu kupujejo za par EUR. Jaz sicer vedno omenim ,da je to siva cona.
Če imaš za domačo uporabo, ti v dnevno sobo nihče ne bo prišel gledat.
Če imaš pa za firmo je pa druga pesem.

mtosev ::

Ne kupuj DSP Windowsev, ker ta licenca se veže na prvo matično na katero namestiš os. Vzemi retail verzijo to lahko pol preneseš na novo matično ploščo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

globoko grlo ::

Kolk pa je DSP licenca? par ojrov?
Pa če matično zamenjaš čez 10 let?

@rrejc
Kkšn evro lohka pršparaš pr ramih, vzameš 3200 rame, pa plato lahko tut kkšno cenejšo. Bo pa to mogoče 50 ojrov razlike, kolk ti to pomen, pa sam veš.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Jaz bi obdržal 3600, če bo slučajno kdaj nadgrajeval na serijo 5000.
Kot si rekel: koliko mu pomeni razlika v ceni.
Če pa vzame za odtenek cenejšo B550 matično pa načeloma ne sprejema nobenih kompromisov: ukolikor ima vse priključke, ki jih želi.

maksklemen3 ::

Pozdravljeni prisel je cas da posodobim pc saj je mi ze konkretno steka.Pogovarjal sem ze z podjetjem Sestavi.si ki so mi ze poslali predračun.Za moje potrebe bi blo pomojem top in sicer:
Amd Ryzen 5 2600x 3,6/4,2GHz -172.eur
Asus prime B450M-K,DDR4 63.eur
Patriot Viper 4 Blackout Kit 16gb DDR4 66.eur
Grafična kartica Asus GeForce GTX 1650 TUF 4GB 171.eur

https://www.techtradecenter.si/namizni-... sedaj imam te komponente v pc ,verjetno bi se blo dobro cooler.
Zahvaljujem se vam vnaprej za pomoc.

Amd Ryzen 5 2600X ima priložen hladilnik.

Disk imaš sicer mali, a je SSD tako, da ga boš lahko porabil (če ti kapaciteta odgovoarja).
Ohišje in napajalnik tudi pouporabiš.

FireSnake je izjavil:

Disk imaš sicer mali, a je SSD tako, da ga boš lahko porabil (če ti kapaciteta odgovoarja).

Ja nisem napisal za hladilnik ,torej je se napalajlnik vredu?

hojnikb ::

maksklemen3 je izjavil:

FireSnake je izjavil:

https://slo-tech.com/forum/t777462/p697...
#brezpodpisa

Procesor: 95W
Grafična: 83W
Ostalo skoraj nič. Mora biti dovolj. Če bojo le priključki pasali.

hojnikb je izjavil:

maksklemen3 je izjavil:

FireSnake je izjavil:

https://slo-tech.com/forum/t777462/p697...

Hvala za pomoc vendar nimam dobrih izkusenj z rabljenimi stvarmi ,pa se nebom niti sam sestavil ampak bo mi podjetje ki se s tem ukvarja.

Je ze par kolegov pri njih kupila komponente in jih tudi sestavila podjetje Sestavi.si

Zgodovina sprememb…

lej, kupis nekaj kolker tolk, doplacal bos 20-30e in mel spet gaming pc za naslednje 2 leti. lahko pa vrzes teh 500e al kolk te pride tisti predlagani setup, ampak prirast moci bo pa tocno taksen, kot ce bi menjal samo grafo za to ko sem ti jo predlagal.
Aja, pa po grafiko lahk gres ze _danes_ (meje so se odprte) ce bos narocil, bos cakal teden, dva...

če ne verjames, si poglej tale graf

570ka je se celo bolja od 1650
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

hojnikb je izjavil:

lej, kupis nekaj kolker tolk, doplacal bos 20-30e in mel spet gaming pc za naslednje 2 leti. lahko pa vrzes teh 500e al kolk te pride tisti predlagani setup, ampak prirast moci bo pa tocno taksen, kot ce bi menjal samo grafo za to ko sem ti jo predlagal.
Aja, pa po grafiko lahk gres ze _danes_ (meje so se odprte) ce bos narocil, bos cakal teden, dva...

če ne verjames, si poglej tale graf

570ka je se celo bolja od 1650

Bom malo pocako da vidim cene po novem letu.Pa sem bolj odloco hvala vseeno

akulp ::

hojnikb je izjavil:

to je pod predpostavko, da ti uspe prodat za taksno ceno.

Evo, uspel prodati Intel-ovo plato/CPU za praktično toliko, kot sem kupil in vzel Ryzen 4350G + B550.

Zdaj pa, kar se tiče 4k in supporta grafike dela vse tip top.
Razen, da sem se jeb*** 2 dni, dam se uspel znebiti Win BSOD-ja in bil že skoraj prepričan, da je nekaj s CPUjem/plato narobe in preklel, zakaj sem še na AMD: :)

Imam pa dve vprašanji, pa verjetno ste v tej temi taki, ki bi znali kaj povedat o tem, da ne odpiram nove.

1. Stock cooler (Wraith Stealth) je precej glasen in min, do kamor mi ga Asuso Fan Xpert spusti je 1000 RPM. Intelove vem, da sem sem imel vse tam okrog 800. Tale ima pa tisti zoprn zvok, ki ga slišim ven iz omare in gre skozi ušesa ... A je kaka rešitev, kako ga spraviti pod 1000RPM, čeprav ga SW ne pusti?

Evo, FanX: https://ibb.co/hs5NGGj

2. A je se je kdo zafrkaval s HDR mode-om v WIN in uspel na Radeonu (saj predvidevam, da SW je isti a imaš posebej kartico ali pa se uporablja CPU grafika) dobiti ven nesprano sliko? Vse žive variante sem že zgooglal, pa nič ne pomaga. V HDR mode sicer imam RGB444

https://ibb.co/hs5NGGj

Hvala.
Lukcc

D3m ::

BIOS si posodobil na najnovejšo verzijo?
chipset?
win 10 20H2?
|HP EliteBook|R5 6650U|

akulp je izjavil:

hojnikb je izjavil:

to je pod predpostavko, da ti uspe prodat za taksno ceno.

Evo, uspel prodati Intel-ovo plato/CPU za praktično toliko, kot sem kupil in vzel Ryzen 4350G + B550.

Zdaj pa, kar se tiče 4k in supporta grafike dela vse tip top.
Razen, da sem se jeb*** 2 dni, dam se uspel znebiti Win BSOD-ja in bil že skoraj prepričan, da je nekaj s CPUjem/plato narobe in preklel, zakaj sem še na AMD: :)

Imam pa dve vprašanji, pa verjetno ste v tej temi taki, ki bi znali kaj povedat o tem, da ne odpiram nove.

1. Stock cooler (Wraith Stealth) je precej glasen in min, do kamor mi ga Asuso Fan Xpert spusti je 1000 RPM. Intelove vem, da sem sem imel vse tam okrog 800. Tale ima pa tisti zoprn zvok, ki ga slišim ven iz omare in gre skozi ušesa ... A je kaka rešitev, kako ga spraviti pod 1000RPM, čeprav ga SW ne pusti?

Evo, FanX: https://ibb.co/hs5NGGj

2. A je se je kdo zafrkaval s HDR mode-om v WIN in uspel na Radeonu (saj predvidevam, da SW je isti a imaš posebej kartico ali pa se uporablja CPU grafika) dobiti ven nesprano sliko? Vse žive variante sem že zgooglal, pa nič ne pomaga. V HDR mode sicer imam RGB444

https://ibb.co/hs5NGGj

Hvala.

pejt v bios in si tam nastavi fan krivuljo.
#brezpodpisa

Seveda, seveda. Vse to sem naredil prej, sicer ne bi spraševal. :)

BIOS je zadnji, fan krivulja oz. obrati pri določenih % so pa itak isti, tako v biosu, kot v Win.

Se pravi dejansko bi moral priti vent pod 1000 RPMjev? Spomnim se, pred kakimi tremi leti, je imela Intelova plata H410 enak problem in določene ventilatorje nisi spravil pdo 1250. Takrat se spomnil, da sem potem zamenjal samo serijo ventilatorja in je bilo ok.

Ostali nimate teh težav z Wraith Stealth-om oz imate druge vente?
Lukcc

akulp, tile stock AMDjevi hladilniki so bolj za nezahtevne uporabnike, ki jim dol visi. Glavno da je plug and play.. Drgač se Ryzeni kar precej grejejo in ti ventilatorji včasih čudno obnašajo z raznim hrupnim zaganjanjem, ipd.. No, to slednje si odpravil s fan krivuljo... Skratka, več kot očitno si zahteven uporabnik, vsaj kar se hrupa tiče, tko da, veš kaj narediti ... :)

Anney ::

Danes sem pognal tole konfiguracijo na sliki spodaj in vrhunsko dela, res sem zadovoljen, biose še updejtam in naložim par stvari. Pred parimi tedni je bilo 1300€, danes verjetno več. Delam pa za kolega.

Vrhunsko lično ohišje, ok mrežice so magnetne, če ne tikaš je ok. Ravno pravšnji notranji RGB, odlična odzivnost računala, pa tih je.

Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

DarwiN je izjavil:

akulp, tile stock AMDjevi hladilniki so bolj za nezahtevne uporabnike, ki jim dol visi. Glavno da je plug and play.. Drgač se Ryzeni kar precej grejejo in ti ventilatorji včasih čudno obnašajo z raznim hrupnim zaganjanjem, ipd.. No, to slednje si odpravil s fan krivuljo... Skratka, več kot očitno si zahteven uporabnik, vsaj kar se hrupa tiče, tko da, veš kaj narediti ... :)

:)

Ja, kar se tega tiče, sem vsekakor. Sem pa upal, da so, glede na hvalo AMDjevih CPUjev, tudi stock coolerji na višjem nivoju. Ker z Intel stockovimi sem imel dobre izkušnje.

Kakorkoli, hvala.
Lukcc

Anney ::

Obvezno rabiš drugega. Še nobeden stock ni bil ok, če imaš ušesa na pravem mestu. ;)
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Mislim, moji trije zadnji Intel stocki so bili na min 700 RPM, kar se iz omare ni niti približno slišalo. Tam okrog 800 se ne ujame več.
Lukcc

blackbfm ::

BIOS je zadnji, fan krivulja oz. obrati pri določenih % so pa itak isti, tako v biosu, kot v Win.

Poglej ce imas vklopljen PWM in v biosu poženi kalibracijo ventilatorjev ce obstaja opcija. Potem bos lahko nastavil minimalne vrtljaje (vsaj pri meni je tako / asus plošča )

Blue30 ::

Zdravo,
da ne odpiram nove teme.

Koliko vam je benchmark procesorja pomemben ob nakupu novega računala?
Sam sem primerjal i5 in razne Ryzen procesorje in glede na to, da ima moj trenutni nekih 3000, gledam zdaj tam okoli 12-15 000.
Z 32gb ram in dobro grafično in ssdjem bi moralo poganjati Photoshop (brez 3D). Igral sem pa nazadnje kot Gordon Freeman :D, tako da igranja ni.

torej koliko benchmarka se gleda now-a-days?
hvala

blackbfm je izjavil:

Poglej ce imas vklopljen PWM in v biosu poženi kalibracijo ventilatorjev ce obstaja opcija. Potem bos lahko nastavil minimalne vrtljaje (vsaj pri meni je tako / asus plošča )

Jup, lahko sem kalibriral, ampak, kot rečeno, ne pridem pod 980 RPM pri 0.

Prej sem napaćno polinkal fotko:

https://ibb.co/0nJTg3k
(V BIOSu je ista zgodba...)
Lukcc

Blue30 ::

Sneijderman je izjavil:

D3m je izjavil:

Sneijderman je izjavil:

A je tole vredno tega denarja?

Z novim letom se moja 12 let stara kišta poslavlja in morma kupiti nekaj za v izi brskanje po netu in občasno kakšen film. :)

Tole.

Hvala. Sploh ne bom več gledal za drugimi računalniki, ampak bom kar tole vzel, drugače bom še konec 2021 kupoval :)

Ti je uspelo kupit?
Zdaj ne gre vec.

akulp je izjavil:

DarwiN je izjavil:

:)

Ja, kar se tega tiče, sem vsekakor. Sem pa upal, da so, glede na hvalo AMDjevih CPUjev, tudi stock coolerji na višjem nivoju. Ker z Intel stockovimi sem imel dobre izkušnje.

Kakorkoli, hvala.

Intelovi procesorji so kr ornk hladnejši od Ryzenov, dokler ne govorimo o navijanju in visokem številu jeder, kjer 14nm proces počepne. Če primerjaš recimo R3600 in Intel 10400, je slednji kar 10-20 stopinj hladnejši, in to kljub slabšemu stock hladilniku! Z enakim hladilnikom zna bit razlika ~25 stopinj.

ZEN3 je sicer 5-10 stopinj hladnejši od ZEN2, ampak ti imaš slednjega, če sem prav zasledil. Tko da bo treba investirat.

Ma saj če bi tale cooler znal delati na 800, po mojem ne bi bilo težav, ker meni se temp. drži v povprečju nekje na 40 st.C pri 1000RPM. Tako da, pri 800 dvomim, da bi šlo čez 50. Kar verjetno ni problem.

Ampak, očtino pri tem coolerju to ne gre.
Lukcc

gre sigurno, sam plata more podpirat kontrolo vtrtljajev preko napetosti ne sam pwm.
#brezpodpisa

blackbfm ::

Pwm gre praviloma nizje z vrtljaji

Jup, lahko sem kalibriral, ampak, kot rečeno, ne pridem pod 980 RPM pri 0.

To je pol to na asus plati, Cpu fan na manj kot je minimum iz kalibracije ne bo sel.. Kupi aftermarket hladilnik

Če primerjaš recimo R3600 in Intel 10400, je slednji kar 10-20 stopinj hladnejši, in to kljub slabšemu stock hladilniku!

Ce mislis koristit turbo potem pozabi na stock.. Odklenjen 10400 zre 134 watt

Pwm gre praviloma nizje z vrtljaji

ja, ce ti to fan kontroler v samem ventilatorju dovoli. Vcasih je z pwmji konec zgodbe ze pr 20-30%, z napetostjo se da it pa dosti nizje.
#brezpodpisa
««
1023 / 1153
»»