Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi
DarwiN ::
Se pravi bo socket se vedno am4 pr 4000seriji?
Da.. Zato lahko lepo prišparaš z nakupom R5-3600.. Trenutno 166€ v Mindfactory.. Solidna plata in aftermark hladilnik pa ravno zato, da imaš po nadgradnji vse pripravljeno za R9-4900 oz. 4950. Čeprav ta procesorja ne bosta nikoli ravno poceni, ker bosta še dolgo veljala za vroče žemljice.... Nadgrajevali bodo namreč vsi, ki so kupili računalnik v letih med 2017 in 2020.. Vsi bodo šli na 4900/4950.. No, gotovo bo tudi AMD še dolga leta štancal te procesorje v velikih količinah. Rečmo, da dobiš R9-4950 čez 5 let za 250-300€? Bo še vedno super deal, a ne..
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Tilen88 ::
Jst sm že kupu pc letos januarja,.. me je sam zanimalo, ker se v to nisem poglabljal preveč, se pa strinjam z napisanim
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tilen88 ()
yayo ::
StajercSSS je izjavil:
Ne gre edit...
Oziroma, če ma kdo kar cel hladilnik pa pasto za AM4, ki bi pasalo na Mortar Max..
počekiraj če je kompatibilen s ploščo Scythe Katana 5 pa vzami pri Funtech ali sestavi.si
grumpyanže ::
Vsekakor ne raid.. Pri diskih smo nekak prišli do točke padajočih donosov, kjer vsaka dodatna pohitritev ne prinese več nič opaznega, razen višje cene... Podobno recimo se dogaja pri zaslonih, kjer 8k ni več neka bistvena izboljšava napram 4k. Razen v specifičnih primerih, kot so VR očala.. Enako pa tudi pri SSDjih pride prav dodatna hitrost samo v specifičnih primerih, ko delaš z velikimi datotekami na primer. Vsekakor pa ne za gaming in splošno uporabo navadnih Janezev.
Pri Nvidiji jaz ne bi investiral dodatnih +50€ v boljši hladilnik. Zadeve se namreč ne grejejo, so kakovostno narejene in je že nek običajen hladilnik povsem dovolj, da kartica ne throtla in ne dosega groznih temperatur/hrupa...
AMD je druga zgodba. Kartice znajo bit glasne, vroče, 110 stopnj hot spoti, rami čez 100 stopinj, ipd.. Pač AMD. Drugorazredna znamka. Tu se splača doplačat par deset evrov za malo boljši hladilnik.
Tudi 3700X se IMO ne splača kupit... 3600 je skoraj 2x cenejši, razlike pa praktično nobene.. Jaz bi raje doplačal za en soliden aftermarkt hladilnik in solidno matično ploščo in čez ~5 let nadgradiš na 12-16 jedrni procesor serije 4000.
Se pravi 3600X , ker za manj denarja dobiš isti efekt?
Za graficno pa 8GB KFA2 GeForce RTX 2070 SUPER EX [1-Click OC] Aktiv PCIe 3.0 x16?
Mi predlagaš morda se kak hladilnik , katerega meniš da se splača..?
Hvala ti. Bom sproti sestavljal in spraseval:)
Ne 3600X, ampak 3600. Kje sploh kupuješ? Pri nas ali Nemčija? Sestavljeno ali boš sam sestavil?
Pa če misliš šele čez 2 meseca naročit, potem nima smisla zdaj karkoli gledat oz. sestavljat.
Pa če misliš šele čez 2 meseca naročit, potem nima smisla zdaj karkoli gledat oz. sestavljat.
grumpyanže ::
Uzel bom prek mindfactorya.bom sam sestavil v roku 1 meseca sam je treba ugotovit kaj rabm
eno_ime ::
Gradil si bom drug račuanlnik.
Imam že:
NVMe ssd
2x8G + 2x4G ddr4
Gledam en rabljen r5-2600.
Vprasanje:
1. Katero maticno mi priporocate, čez nekaj časa bi samo nadgradil procesor (najbrz 4xxx)
2. Katero grafično, samo za priklop 2 ali 3 monitorjev. Ne bo se igralo.
Imam že:
NVMe ssd
2x8G + 2x4G ddr4
Vprasanje:
1. Katero maticno mi priporocate, čez nekaj časa bi samo nadgradil procesor (najbrz 4xxx)
MAX34216 ::
Že pred par tedni sem spraševal, za podobno konfiguracijo, do 1k eur...
je to to? :-)
https://www.mindfactory.de/shopping_car...
Hvala.
Še vprašanje, je kdo naročeval paket iz MF preko Cheaper and More?
Hvala.
Horas ::
Že pred par tedni sem spraševal, za podobno konfiguracijo, do 1k eur...
Hvala.
super maš, to je to.
Gradil si bom drug račuanlnik.
Imam že:
NVMe ssd
2x8G + 2x4G ddr4
Vprasanje:
skoraj katerokoli b450 plato.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Horas ()
@Horas, hvala za komentar.
Potem bom šel v akcijo. Edino vidim da tegale napajalnika še nekaj časa ne bo na zalogi...
Kaj se priporoča v tem rangu cca 70-80eur in vsaj 600w.
hvala.
Potem bom šel v akcijo. Edino vidim da tegale napajalnika še nekaj časa ne bo na zalogi...
Kaj se priporoča v tem rangu cca 70-80eur in vsaj 600w.
hvala.
vratmatra ::
Če imaš še 8€ viška tistim 80, bi jaz vzel tole: Seasonic gold 650 modular
PS: vidim da ohišja pa nimaš v koaširici, predvidevam da ga že imaš oz. boš kupil ločeno?
PS: vidim da ohišja pa nimaš v koaširici, predvidevam da ga že imaš oz. boš kupil ločeno?
Sem gledal tistega Seasonic-a ja, še modularni je...
Ali pa morda tegale: https://www.mindfactory.de/product_info...
Ohišje se bo kupilo v Slo :-)
hvala.
Ali pa morda tegale: https://www.mindfactory.de/product_info...
Ohišje se bo kupilo v Slo :-)
hvala.
StajercSSS ::
Sem našel pasto. Artic MX-2. Zamenjal pasto. Še vedno idle na 47 stopinj. Pri unzip pa po minuti tolče na 95 stopinj. Pa kaj je s tem AMD narobe? Ne verjamem,da je stock cooler tak slab, da nebi enega unzipa zdržal pod normalnimi temperaturami. Vedno so neki problemi s temi AMD..
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.
Han ::
@MAX34216: Seasonic Focus GX napajalnik je precej boljši. Jaz bi vzel še en soliden tih hladilnik, ker je tisti "helikopter", ki je priložen procesorju, nadležno glasen.
https://www.mindfactory.de/product_info...
https://www.mindfactory.de/product_info...
Reaper ::
StajercSSS je izjavil:
Sem našel pasto. Artic MX-2. Zamenjal pasto. Še vedno idle na 47 stopinj. Pri unzip pa po minuti tolče na 95 stopinj. Pa kaj je s tem AMD narobe? Ne verjamem,da je stock cooler tak slab, da nebi enega unzipa zdržal pod normalnimi temperaturami. Vedno so neki problemi s temi AMD..
Nič ni narobe z AMDjem, si siguren, da si pravilno namestil hladilnik in ima dober stik s procesorjem? Lahko da je v tem problem.
Veliko ljudi tu na forumu ima AMD CPUje in nimajo težav, vključno z mano, tako da ali imaš grozno nesrečo s procesorjem ali pa nekaj ne štima s hladilnikom oz. namestitvijo le tega.
Mogoče ma tisti problem da mu prroc skoz boosta,.. bodja rešiš, če daš u windows power planu maximum power state na 99%
GeForce ::
Kolega kupuje nov PC, normalna uporaba - office, internet, filmi, jaz pa sem trenutno čisto out iz tega kaj se trenutno kupuje. Kupil bo verjetno že sestavljen PC, je sploh kaj veliko razlike v ceni pri teh office zadevah če kupi po komponentah, pa da mu sestavim?
Trenutno imam v glavi samo 8GB+ RAMa, SSD 120GB + 1TB HDD, pa CPU z iGPUjem. Je še na kaj treba bit pozoren?
Kaj se trenutno priporoča od CPUjev? i3, i5, občano ujamem kakšen stavek ali dva da je AMD trenutno boljša izbira? Cenovno verjetno nekje okoli 500€ vse skupaj. Hvala za predloge
Trenutno imam v glavi samo 8GB+ RAMa, SSD 120GB + 1TB HDD, pa CPU z iGPUjem. Je še na kaj treba bit pozoren?
Kaj se trenutno priporoča od CPUjev? i3, i5, občano ujamem kakšen stavek ali dva da je AMD trenutno boljša izbira? Cenovno verjetno nekje okoli 500€ vse skupaj. Hvala za predloge
Littlaman ::
b450 AM4 plata + AMD Ryzen 3400G + 16-32GB RAM (dual channel) + disk 512 GB SSD(sata, nvme mislim da ni potrebe) 2TB HDD ( če resno rabi prostor). Če ima kakšno fajn zračno ohišje bi s kakšnim Artic semi passive hladilnikom tole delovalo neslišno ( ob primernem napajalniku).
Vsaj meni deluje lepo. Če pa bi se ventilator zaganjal vsake tolk časa za BV, pa se izbere način porabe "varčevanje porabe" in je mir. Ko se gleda 4K pa najbrž bi rabil nazaj spremenit.
Lp
P.S.
Mislm da se ta kombo dobi za smešen denar.
Vsaj meni deluje lepo. Če pa bi se ventilator zaganjal vsake tolk časa za BV, pa se izbere način porabe "varčevanje porabe" in je mir. Ko se gleda 4K pa najbrž bi rabil nazaj spremenit.
Lp
P.S.
Mislm da se ta kombo dobi za smešen denar.
matobeli ::
Za pisarno in filme je komot tudi "samo" 8GB rama.
Trdi disk, če res ne gre drugače naj bo, če je dovolj en 1TB SSD pa raje to.
Pa ohišje je tud lahko eno SFF, da ne bo ravno big tower za tak slim build.
Trdi disk, če res ne gre drugače naj bo, če je dovolj en 1TB SSD pa raje to.
Pa ohišje je tud lahko eno SFF, da ne bo ravno big tower za tak slim build.
edi45 ::
StajercSSS je izjavil:
definitivno si slabo pritrdil cooler na plato. Sam sem probal stock cooler na bivšem 3700X in ni šel čez 73c pod loadom, je pa res da je glasen. Tako da tvojega bi še moralo boljše hladiti. Si prav pritrdil? Ker moraš biti res grob, samega me je vedno strah oz imam občutek da bom zlomil tisti zatič, ker gre tako na trdo pri AMDju. To najprej preveri. Potem preveri biose na plati, po možnosti posodobi na zadnje in potem potegni amd driver za čipovje, da imaš v windowsu na voljo ryzen power plan, pod možnosti porabe energije in tisto izberi. Pri AMD samo ryzen master pravilno kaže temperature, ostali softwarji naj baje nebi.
Littlaman ::
hojnikb ::
na kaki novi graficni ti to nebo delal, ker imajo samo digitalen izhod na dvi (dvi-d)
#brezpodpisa
mtosev ::
Rabo bo dvi v vga konverter. Tile so po 15-20e.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Ata Smrk. Jaz sem kupil Hdmi na Vga. Dela dobro. Tudi pravo ločljivost najde.
Temperature sem pa trunutno rešil. Nastavil porabo v Windows na Ryzen Balanced, pa voltažo, da be gre tako visoko (preko 1.4V). Tak da sem lahko pognal igro za probo. Temperatura je bila max. cca 75 stopinje. Za zdaj bo, dokler ne kupim pa zmontiram boljšega coolerja.
Temperature sem pa trunutno rešil. Nastavil porabo v Windows na Ryzen Balanced, pa voltažo, da be gre tako visoko (preko 1.4V). Tak da sem lahko pognal igro za probo. Temperatura je bila max. cca 75 stopinje. Za zdaj bo, dokler ne kupim pa zmontiram boljšega coolerja.
tech1 ::
Ti stvarno trolaš.. 9900k imaš v isti trgovini za 601EUR, ti pa raje kupiš KS za 731EUR? In za povrh ima 9900k vgrajeno še boljšo grafično kot je tvoja namenska GT710..
Pa daj še enkrat povej razlog, zakaj se hočeš v koleno ustrelit z usranim Intelom, ko je vendar AMD trenutno boljši in cenejši?
pa ja no OK bom dal boljšo grafično.
Ostalo vse isto.
i9 9900KS je ŠTEVILKA ENA trenutno. In kar hitrejši od i9 9900k
Ravno danes sem bral da bodo novi Inteli desktop , še bolj vroči in po 250w moči črpali.. I'll pass do 2021 bo ta ql
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tech1 ()
Eh, sem ga jaz biksnil.. Sem zamenjal KS in KF kratici. Pol pa go ahead, ja.. Kupi 8-jedrni proc za ~730€.
Lol intela kupit v 2019 haha pa sm vedno imel intel
Zgodovina sprememb…
edi45 ::
Drug teden si naročim i9 9900KF. Zakaj KF? Ker ima nekoliko boljši thermal design in se ne greje tak hudo kot K ali KS in še boljše se ga navije kot K, čeprav ne mislim navijat. Edino ne morem se odločit za hlajenje in ohišje
Kaj pravite na SCYTHE Mugen 5 PCGH Edition hladilnik za R 3600 za 51€? Vem, da je overkill, ampak me zanimajo drugi predlogi oz. kaka alternativa temu?
Kripto mesi ::
Js imam Mugen 4 PCGH in je super, edino hladilnik je precej velik in gre na milimetre (ohišje je antec vsp 5000). Ventilatorji so sicer na 800rpm ampak jih vseeno rahlo slišim. Na srečo imam na ohišju že vgrajen nadzornik ventilatorjev, tako da imam oba ventilatorja priklopljena na polovično napetost in je zadeva neslišna (+ semi passive PSU + zero fan mode grafa + ssd). Ko igram igre ju dam s tipko nazaj na 800rpm, ampak ju itak preglasi grafična, proc (xeon e3-1230v3) pa gre do 72 stopinj. Če poženem samo benchmark za proc (brez grafe) pa je max temperatura do 65 stopinj.
haltar ::
Malo sem brskal po temi in netu in prišel do sledečega gejming builda.
Matična: ASUS TUF B450-PRO GAMING, AM4 ATX
Procesor: AMD Ryzen 5 3600 3,6/4,2GHz 32MB AM4 Wraith Stealth BOX 100
Grafa: Sapphire Pulse Radeon RX 5700 XT 8G
RAM: TEAMGROUP Vulcan Z 16GB (1x16GB) 3200 DDR4
SSD: Samsung 970 EVO 500GB M.2 PCIe 3.0 NVMe
Disk: Toshiba 3,5" 1TB 7200 64MB SATA 3
Napajalnik: BE QUIET! Pure Power 11 600W CM
CPU Cooler: BE QUIET! Shadow Rock 3 - 120mm BK004
Stolp: Zalman i3 Edge Midi-Tower
Sem kaj zgrešil, kaj narobe pokombiniral, bi lahko build izboljšal za približno isto ceno?
Je bolj varno iti s 600W napajalnikom, ali pretiravam in bi bil 500W čisto ok?
Sem kaj zgrešil, kaj narobe pokombiniral, bi lahko build izboljšal za približno isto ceno?
Klemzz ::
Sam sem nedolgo nazaj gledal, da bi zamenjal svojega i7 4790k, pa sem si nekako premislil. Zaenkrat še vedno zadovoljuje mojim potrebam. Mogoče menjam grafično, ko pride rtx 3000 serija. Če dobim ugodno kakšen i7 4770/90 ga vstavim v HTPC in je mir dalje.
Malo sem brskal po temi in netu in prišel do sledečega gejming builda.
Imam zelo podoben build in je super za gaming. RAM ti edino priporočam 2x 8GB da izkoristiš dual-channel mode.
Napajalnik imam jaz 550W in je dovolj, kvaliteten 500W bi tudi bil OK. Nimam sicer izkušenj z BE QUIET!, ampak po moji raziskavi sem se odločil za Seasonic. Katerikoli Seasonic Focus Gold+ je super.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: vratmatra ()
SlimDeluxe ::
Kje majo kakšne relativno ok že sestavljene Gaming PCje v Avstriji ali Nemčiji?
Glede na razmere, ne morem do nečakov v Avstrijo, da bi jim pomagal sestaviti PC. Zato gledamo nekaj že sestavljenega do 1000€ (brez ekrana/periferije).
Saturn ima tole... sicer isti config na mindfactory pride ~ 860€, ni idealno ampak ok, za nekoga ki ne uživa v sestavljanju PC in morebitnem troubleshootingu je IMO to ok cena.
Glede na razmere, ne morem do nečakov v Avstrijo, da bi jim pomagal sestaviti PC. Zato gledamo nekaj že sestavljenega do 1000€ (brez ekrana/periferije).
Saturn ima tole... sicer isti config na mindfactory pride ~ 860€, ni idealno ampak ok, za nekoga ki ne uživa v sestavljanju PC in morebitnem troubleshootingu je IMO to ok cena.
Desktop: R5 3600X | MSI MPG B550 | RX580 8GB | 32GB DDR4 | be quiet! 650W
Laptop: Lenovo ThinkPad T15 G2 | i7-1165G7 | 32GB DDR4 | 15" FullHD IPS
Laptop: Lenovo ThinkPad T15 G2 | i7-1165G7 | 32GB DDR4 | 15" FullHD IPS
a od mindfactory ali computeruniverse noben ne ponuja sestave za doplačilo?
Alternativa je da bi naročil komponente direktno k lokalnemu PC servisu da to spedenajo.
Ker če menjaš proc za Ryzna in GPU za 1660super bo kar nekaj manj denarja, performance pa praktično enak. Da ne omenjam da lahko sam vzameš dober PSU, ene 3200MHz rame, SSD po izbiri...
Alternativa je da bi naročil komponente direktno k lokalnemu PC servisu da to spedenajo.
Ker če menjaš proc za Ryzna in GPU za 1660super bo kar nekaj manj denarja, performance pa praktično enak. Da ne omenjam da lahko sam vzameš dober PSU, ene 3200MHz rame, SSD po izbiri...
SlimDeluxe je izjavil:
Casekings.de ima več tipskih sestav pri katerih lahko še spreminjaš poljubne komponente.
Csl-Computer ali Dubaro.
Ta comp bo verjetno ta trenutek najboljši nakup, dokler je cena 899€. Lahko enostavno dodaš HDD h konfiguraciji.
Ali pa R3600+2060S oz R3600+5700XT pri Dubaro za 999€.
Ta comp bo verjetno ta trenutek najboljši nakup, dokler je cena 899€. Lahko enostavno dodaš HDD h konfiguraciji.
Ali pa R3600+2060S oz R3600+5700XT pri Dubaro za 999€.
Kvinta ::
SlimDeluxe je izjavil:
Idi vprašat na www.overclockers.at meni so tu že dostikrat pomagali kaj ,kje,zakaj v Avstriji saj nemško zgleda da znaš
StajercSSS je izjavil:
Kaj pravite na SCYTHE Mugen 5 PCGH Edition hladilnik za R 3600 za 51EUR? Vem, da je overkill, ampak me zanimajo drugi predlogi oz. kaka alternativa temu?
Kupiš od be quiet pure rock, bo več kot dovolj, praktično neslišen je pa še precej ceneje je,.
Zgodovina sprememb…
Twixz ::
Napajalc kot napajalc, čist dober je, za nvidio bo zmerej dost, je pa 500W ;)
Matična bo tud še OK za naslednjo serijo ryzna, sam glej da ma 4 slote za ram da v prihodnje nadgradiš na 32gb,če bi bla quad chanell še tolk bolje.
Bolj mi CPU tukaj ne štima tolk, komot bi bil R5 3600 za izbran GPU, razen če namenoma potrebuješ močnejšega.
Matična bo tud še OK za naslednjo serijo ryzna, sam glej da ma 4 slote za ram da v prihodnje nadgradiš na 32gb,če bi bla quad chanell še tolk bolje.
Bolj mi CPU tukaj ne štima tolk, komot bi bil R5 3600 za izbran GPU, razen če namenoma potrebuješ močnejšega.
Pa monitor bi jaz posikal kakega 144Hz. Nevem sicer a boš mel za gaming, pa kakšne igre boš igral, ampak kar nekaj iger bo ta grafična premogla spravit ven več kot 75fps, in je škoda če te potem omejuje monitor.
Seveda so Hz dobrodošli, ampak če se prav spomnim je fant namenil pičlih ~200€ budgeta za monitor, in potem je ta 32" AOC najboljši nakup.. Dobiš primerno velikost in resolucijo, žrtvuješ pač Hz, ki so najmanj pomembni, a ne..
Drgač so pa 34"@1440p monitorji verjetno najboljši nakup.. Dejansko jih ne uspejo dovolj hitro proizvajat. Zaloge pešajo in cene gredo gor.
Gledam Banggood in imajo XIAMI Mi Surface za ~460€ s kodo (BG121XM34).. 34", VA, 144Hz.
Drgač so pa 34"@1440p monitorji verjetno najboljši nakup.. Dejansko jih ne uspejo dovolj hitro proizvajat. Zaloge pešajo in cene gredo gor.
Gledam Banggood in imajo XIAMI Mi Surface za ~460€ s kodo (BG121XM34).. 34", VA, 144Hz.