» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
952 / 1153
»»

edi45 ::

Ata Smrk je izjavil:

Sem v dilemi kater RAM kupit rabil bi 16gb(2x8gb)--okoli 100€...katera firma ma dobre??
Tudi glede grafe me zanima kaj se vam zdi bols gtx 1660SUPER ali gtx 1060 asus strix?

glej hitrost 3200-3600mhz CL16 (G.skill, corsair, crucial, patriot viper) skratka z nobenim ne moreš zgrešit, kupiš kateri so ti vizualno všeč, glej samo da je čim nižji case latency (CL) kar je odzivni čas.

GTX 1660 je boljša od GTX 1060, zdaj če imaš GTX 1060, se ti ne splača nadgraditi na 1660 zaradi teh 6-7fps razlike, če pa kupuješ pa bi rajši vzel 1660 ali pa 1660Ti

__Devil__ ::

@kolesar21: Jaz sem oddaljen dobrih 50cm trenutno od 24" monitorja in se mi zdi primerno, mogoče je 60-70 idealno ampak trenutno nimam prostora. Ko bom zamenjal pisalno mizo bo lahko okrog 70cm za 27" 1440p AOC 144hz monitor dovolj razdalje, vsaj upam, ker pričakujem, da bo moj prvi 27" monitor kar ogromen za prvič, še dobro, da nisem vzel 32" :). Sodelavec ima Samsunga 27" 60Hz in pravi, da mu je prevelik ter ga zato bolijo oči in ga bo prodal, zato sem mu predlagal AOC 24" FHD 144hz (IPS?) na mimoovrste za 199€, predvsemm predlagam vsem, da gledate večje Hertze na monitorju, saj večja kot je slika osveževanja verjamem, da tako monitor manj utripa in oči manj trpijo, čeprav še nimamm izkušenj z 144hz sem pa zelo navdušen nad preskokom na bolje.

@Ata Smrk:

Vidim, da si vzel Ryzena. Najbolj ti priporočam ta ram od G.Skill Ripjaws 3200mhz CL15 saj sem sam vzel istega za R5 3600 in mislim, da je best buy za ta denar (90€). https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k... . Čeprav piše latenca CL15 ne razumem zakaj je v realnosti CL 16-18-18 latenca v BIOSU, mogoče se da navit ram? Sem nastavil XMP v biosu in posebej DRAM frekvenco na 3200 in zaenkrat deluje vredu.

@edi45:

Hvala ti za predloge, lahko, da sem res dal preveč paste gor. Nanesel sem jo tako kot se priporoča. Torej na te bakrene cevi, 4 črte, na vsako cev eno. Sem pa zdaj spremenil v windows na "Power saving" in je trenutno sobna temperatura (na 2.2Ghz "downclocked") do 20c in procesor je na 34C trenutno. Nisem razumel zakaj se avtomatsko v windows spremeni power mode na Balanced, ampak, ko sem prenesel en programm iz microsoft store (PowerPlanSwitcher) je zaenkrat ostalo na tem. Bom pa seveda dal nazaj na Ultimate performance, ko dam "backplate" na procesor, ker sem to spregledal in namestil CPU Kuler brez te backplate :).

Zgleda tako:
 Arctic Freezer 34 DUO

Arctic Freezer 34 DUO

No druga stvar je ta, da sem na Fractal Design Meshify C narobe obrnil Seasonic FX 550 napajalnik. Torej ohišje ima spodaj prostor, da vleče zrak noter in mora bit ventilator na spodnji strani namemsto zgornji, ker nad napajalnikom je tudi za železna zaščita za vizualni izgled, kar preprečuje pretok zraka, če ni ventilator obrnjen na spodnjo stran in ga "duši".
Ta teden bi moral dobit še 2 Be quiet 140mmm ventilatorja za ohišje in upam, da bodo temperature boljše, ko dodam ventilatorja, nanesem pasto, dodam backplate. Torej 2 Be quiet za intake, ventilator od ohišja zadaj in enega na zgornjo stran zadaj. Zanima me še nekaj, zakaj v Core Temp kaže temperaturo vseh jeder isto? Je kaj narobe z procesorjem? Slabi senzorji, ali pač to je tako? Za predloge in mnenja bom hvaležen!

yayo ::

snip, dobri nameni ampak banalen nasvet, sry.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yayo ()

mihec87 ::

__Devil__ je izjavil:

@Ata Smrk:

Vidim, da si vzel Ryzena. Najbolj ti priporočam ta ram od G.Skill Ripjaws 3200mhz CL15 saj sem sam vzel istega za R5 3600 in mislim, da je best buy za ta denar (90EUR). https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k... . Čeprav piše latenca CL15 ne razumem zakaj je v realnosti CL 16-18-18 latenca v BIOSU, mogoče se da navit ram? Sem nastavil XMP v biosu in posebej DRAM frekvenco na 3200 in zaenkrat deluje vredu.

Glede na g.skill page(mislim da je isti kot kar si linkal) je cl16 https://www.gskill.com/product/165/184/...
Glede na to je razumljivo zakaj...

Pri teh ramih z velikimi rebri se malo omejiš z cpu hladilniki, tako da preverite prej če ima namen dat kak velik cpu hladilnik..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihec87 ()

DarwiN ::

Horas je izjavil:

zaka si mu dal nvidio pa freesync panel? raje 5700xt ko je itak hitrejša.

Ker je bila Nvidia njegov pogoj pri sestavi.

Poleg tega so vsi f-sync monitorji g-snyc compatible. Tudi tisti, ki niso uradno podprti.. Pomeni pa, da ni preverjeno oz. potrjeno, da sync na njih deluje 100% brezhibno.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Ata Smrk ::

Takole zadeva zgleda trenutno
CPU: AMD Ryzen 5 2600
GPU:GTX1650 SUPER
RAM: 16gb(2x8gb)--https://www.mimovrste.com/ram-za-osebne...
Matična plošča:Gigabyte B450M DS3H AMD B450/MSI X470 GAMING PLUS MAX Motherboard ATX --tu se bolj nagibam k Prvi opciji Gigabyte
Ohišje:Inter-tech W-III RGB
SSD: https://www.amazon.com/TEAMGROUP-GX2-51...
https://www.mimovrste.com/ssd-diski/kin... bi rajše vzel prvega iz amazona
HDD: https://www.mimovrste.com/trdi-diski-hd...
Napajalnik: https://www.mimovrste.com/napajalniki/i... tega)
https://www.mimovrste.com/napajalniki/l...

MrStein ::

__Devil__ je izjavil:

@kolesar21: Jaz sem oddaljen dobrih 50cm trenutno od 24" monitorja in se mi zdi primerno, mogoče je 60-70 idealno ampak trenutno nimam prostora. Ko bom zamenjal pisalno mizo bo lahko okrog 70cm za 27" 1440p AOC 144hz monitor dovolj razdalje, vsaj upam, ker pričakujem, da bo moj prvi 27" monitor kar ogromen za prvič, še dobro, da nisem vzel 32" :). Sodelavec ima Samsunga 27" 60Hz in pravi, da mu je prevelik ter ga zato bolijo oči in ga bo prodal, zato sem mu predlagal AOC 24" FHD 144hz (IPS?) na mimoovrste za 199€, predvsemm predlagam vsem, da gledate večje Hertze na monitorju, saj večja kot je slika osveževanja verjamem, da tako monitor manj utripa in oči manj trpijo, čeprav še nimamm izkušenj z 144hz sem pa zelo navdušen nad preskokom na bolje.

27" je za par prstov večji od 24". Sploh, če je 24" z 1200 vrsticami resolucije in s tistimi starimi debelimi robovi.

Noben LCD ne utripa. No, pri nekaterih utripa osvetlitev, ampak to nima veze z FPS.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

__Devil__ je izjavil:

ko dam "backplate" na procesor, ker sem to spregledal in namestil CPU Kuler brez te backplate :).

kakšen božji backplate? Imaš Ryzen 3600? Potem ima osnovna plošča na hrbtni strani že svoj backplate, ki se sicer lahko loči od plošče ko odviješ vijake od sprednjih plastičnih nosilcev za serijski hladilnik. Če se to zgodi ga moraš spet pritrditi. Brez tega backplatea ne moreš nobenega hladilnika našraufat na plato. Če si dobil kak backplate z novim kulerjem je verjetno mišljen za kako Intel podnožje. Manj bluzenja in več gledanja inštrukcijskih videov prosim! ;)

Kaj pravite na MSI Z390 MEG Godlike? Se splača nabavit?8-)

mihec87 ::

edi45 je izjavil:

A to pride z cpu-jem? :))

mihec87 je izjavil:

edi45 je izjavil:

A to pride z cpu-jem? :))

Za takšno ceno bi res da lahko haha samo se mi res dopade plata. Bo treba kupit:))

Tilen88 ::

Sam ma nek čuden socket za CPU :p XD haha

Twixz ::

Horas je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Ne, Twixz, če misliš čakat, potem bi moral čakat slabo leto.. Sej grafe so trenutno kul, edino višji ranga (500+) se ne splača kupovat.

Tole bi jaz vzel:

Edino za zvočnike še treba poskrbet, in miška + tipkovnica, jasno.. Lahko tut vzameš monitor z zvočniki.

zaka si mu dal nvidio pa freesync panel? raje 5700xt ko je itak hitrejša.

No zaradi tega nočem sam po svoje delati :)

Monitor bi vsaj 144hz lahko bil, ne 75 :D

nVidia pa more bit ker jo uporabljam že celo življenje in enkrat ni zatajila *potrk po lesu* :D

tony1 ::

kolesar21 je izjavil:

Od kaksnega ki ima izkušnje iz prve roke me zanima: Razdalja od oči do gaming monitorja velikosti 24" (konkretno https://funtech.si/si/vsi-oddelki/zaslo... in razdalja od oči do 22" monitorja istih karakteristik?

Glede na to da je mojih 50 cm razdalje po mojem mnenju premajhno za 24", bi prosil za kaksen dober, a se cenovno dostopen gaming monitor 22"?

Hvala

Nisem preprican ce se vidi povezava, naveden je monitor: AOC 24G2U 23,8" 144 Hz, 1 ms MPRT, FreeSync, IPS panel

Ne ga srat z 22'' monitorji, saj nismo leta 2010. Danes se pod 27'' ne kupuje, še raje vzemi 32 colskega. Razdalja na mizi nima veze.

Sam imam že 6 let vse monitorje 42'' (doma in v službi) na čisto normalni mizi, kot sem imel prej 23'' (in še prej 19''), pa me nikakor ne motijo.

__Devil__ ::

@MrStein:

Ja, res ni ogromna razlika med 24 in 27, ene 5cm, je pa :). V mislih sem imel "utripanje" zaslona kot večjo frevenco osveževanja monitorja (60 vs. 144hz), torej vidiš več (slik) na sekundo. Vem, da ne utripa, utripajo CRT-ji.

@yayo:

Ja, imam Ryzen 3600 na MSI Tomahawk Max matični. Sem preveril slike na spletu od zadnjega dela, in res je ta backplate že nameščen. Hvala, da si me opozoril, saj bi vzel celo matično ven, vse odstranil in se spraševal, me je že bilo strah, da se bo kuler odlomil iz matične (z matično vred) zaradi teže brez backplate-a :)) (to rekli na servisu 10 let nazaj, ko sem sestavljal nov pc za CM V8). Najbrž me je zmedlo gledanje Intel videjev ;)

Procesorski hladilnik sem namestil točno po tem videu, ki si ga delil. Razen paste sem dal malenkost preveč, to uredim, ko dobim 2 140mm ventilatorja in ponovim z manjšim nanosom termalne paste.

mahoni ::

edi45 je izjavil:

To sem gledal, o čem smo govorili ne o rtx 2070 super ;) in včeraj se nisem zmotil, ti samo nisi povedal točen model ramov, ki se iskreno rečeno sploh ne splačajo.

Ne vem zakaj si sploh omenjal mindfactory, kot da bi bil neumen pa si ne bi znal izbrati cenejse trgovine.

Te enovrsticne "se ne splaca" meni ne povedo nic. Jaz berem prave reviewe in ne upostevam nasvete od enga PNG-ja na slo-techu!

globoko grlo ::

mahoni, The uber mensch, res ne vem zakaj morš kle spraševat, če pa že vse veš.

Pa čestitam za nakup, se slišmo čez 5 let.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

AlexLoow ::

Živijo!
Trenutno imam i5 4460, 24gb RAM DDR3, ASUS B85 PRO Gamer in grafično GTX 1080 8gb

Po 4 letih sem se odločil, da bi malo zamenjal računalnik. Trenutno ga uporabljam bolj kot ne za igre (CS GO, RDR 2, The Division 2, Forza Horizon 4...), filme in manjše editanje videov.
Malo sem brskal in sem prišel do te odločitve, da bi prvič kupil AMDjev procesor. Zdaj se samo odločam še katerega bi vzel Ryzen 5 3600, Ryzen 5 3600X, Ryzen 7 3700X ali Ryzen 7 3800X. Tuki se mi najbolj zatakne, pri izbiri procesorja. Razlika med Ryzen 5 3600 in Ryzen 7 3800 je okoli 150EUR, in že velikokrat sem se opekel ko nisem doplačal tistih 100+EUR več. Zanima me če bi se tudi v tem primeru? Najbolj se nagibam k nakupu Ryzen 5 3600, saj večina reviewev pravi, da je to najboljša odločitev glede na Price/Performance. Grafično bi trenutno pustil..sicer jo prodajam, in če mi jo uspe prodati bi verjetno kupil GTX 1080 TI, saj naj bi bila trenutno boljša od RTX 2070. Osnovno ploščo bi vzel Asus MB STRIX B450-F GAMING, DDR4, USB 3.1 Gen 2, AM4, ATX - okoli 125EUR(če je katera cenejša in boljša, se priporočam). Potem pa pač še 16gb RAM DDR4. Torej najbolj me zanima kateri procesor bi mi svetovali? Če neke ogromne razlike ni, potem bi raje vzel cenejšo varijanto, in pač čez 3 leta kupil nov procesor itd... Če pa je razlika velika, bi pa že nekako stisnil tistih 150EUR več :D ohišje in napjalnik imam pravtako že. Tudi SSD disk. Na novo bi moral kupiti osnovno ploščo, procesor in RAM.

https://edigital.si/amd/asus-am4-rog-st...
https://edigital.si/ddr4-pomnilnik/king... - mi je všeč da ima doživljensko garancijo in frekvenco ima dokaj visoko :D
https://edigital.si/amd/amd-am4-cpu-ryz...

Trenutno imam nek Samsungov monitor 4K, 60hz...vendar se nagibam k nakupu 144hz monitorja. Če bi za dobro ceno dobil, bi vzel 2k, drugače pa pač 1080p :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AlexLoow ()

mtosev ::

Izberi srednjo pot pa vzames 3700x pa je. Okol maticne si preveril, ce podpira 3000 serijo oz ce je bios up to date?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Horas ::

AlexLoow je izjavil:

Živijo!
Trenutno imam i5 4460, 24gb RAM DDR3, ASUS B85 PRO Gamer in grafično GTX 1080 8gb

Po 4 letih sem se odločil, da bi malo zamenjal računalnik. Trenutno ga uporabljam bolj kot ne za igre (CS GO, RDR 2, The Division 2, Forza Horizon 4...), filme in manjše editanje videov.
Malo sem brskal in sem prišel do te odločitve, da bi prvič kupil AMDjev procesor. Zdaj se samo odločam še katerega bi vzel Ryzen 5 3600, Ryzen 5 3600X, Ryzen 7 3700X ali Ryzen 7 3800X. Tuki se mi najbolj zatakne, pri izbiri procesorja. Razlika med Ryzen 5 3600 in Ryzen 7 3800 je okoli 150EUR, in že velikokrat sem se opekel ko nisem doplačal tistih 100+EUR več. Zanima me če bi se tudi v tem primeru? Najbolj se nagibam k nakupu Ryzen 5 3600, saj večina reviewev pravi, da je to najboljša odločitev glede na Price/Performance. Grafično bi trenutno pustil..sicer jo prodajam, in če mi jo uspe prodati bi verjetno kupil GTX 1080 TI, saj naj bi bila trenutno boljša od RTX 2070. Osnovno ploščo bi vzel Asus MB STRIX B450-F GAMING, DDR4, USB 3.1 Gen 2, AM4, ATX - okoli 125EUR(če je katera cenejša in boljša, se priporočam). Potem pa pač še 16gb RAM DDR4. Torej najbolj me zanima kateri procesor bi mi svetovali? Če neke ogromne razlike ni, potem bi raje vzel cenejšo varijanto, in pač čez 3 leta kupil nov procesor itd... Če pa je razlika velika, bi pa že nekako stisnil tistih 150EUR več :D ohišje in napjalnik imam pravtako že. Tudi SSD disk. Na novo bi moral kupiti osnovno ploščo, procesor in RAM.

https://edigital.si/amd/asus-am4-rog-st...
https://edigital.si/ddr4-pomnilnik/king... - mi je všeč da ima doživljensko garancijo in frekvenco ima dokaj visoko :D
https://edigital.si/amd/amd-am4-cpu-ryz...

Trenutno imam nek Samsungov monitor 4K, 60hz...vendar se nagibam k nakupu 144hz monitorja. Če bi za dobro ceno dobil, bi vzel 2k, drugače pa pač 1080p :D

noben link ne dela.

3600x in 3800x se ne kupuje ker ni razlike. vzami 3600, če maš dovolj denarja 3700x in si dober za 5-6let brez problema.

globoko grlo je izjavil:

mahoni, The uber mensch, res ne vem zakaj morš kle spraševat, če pa že vse veš.

Pa čestitam za nakup, se slišmo čez 5 let.

Saj sem vprasal, pa mi ni nihce odgovoril, zato sem se potem sam pozanimal. Potem pride en PNG-jevc in mi z enovrsticni stavkom pravi, da se to ne splaca. Ja kje si bil pametnjakovic, ko sem se sprasevl razlike med dvema RAM-a.

Tako da...

AlexLoow ::

Aja no pač...to matično k sm napisu sem linkal, 16gb ram in procesor Ryzen 5 3600.
Razlika med Ryzen 7 3700X in Ryzen 7 3800X je 25EUR...medtem ko je razlika med Ryzen 5 3600 in Ryzen 7 3700X bolj natančno 165EUR :D torej če bi vzel Ryzen 7 3700X bi bilo sigurno dobro za par let? Ali je skoraj isti drek če cenejšo? Ker potem raje cenejšo vzamem, pa čez par let spet mal boljšo cenejšo itd... :D Kaj pa glede Ryzen 7 2700X? Je tudi dobra opcija, ali bolje Ryzen 5 3600 v tem primeru? Bi še toliko povedal, da overclockal po vsej verjetnosti ne bom :D

Ja za matično sem preveril in podpira omenjene procesorje :)

Kdo pozna trgovino Senetic? So vredni zaupanja? Ker dost komponent imajo tam dosti ceneje

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AlexLoow ()

Evo dobil danes8-)

name an more iconic duo8-)haha

AlexLoow je izjavil:

Aja no pač...to matično k sm napisu sem linkal, 16gb ram in procesor Ryzen 5 3600.
Razlika med Ryzen 7 3700X in Ryzen 7 3800X je 25EUR...medtem ko je razlika med Ryzen 5 3600 in Ryzen 7 3700X bolj natančno 165EUR :D torej če bi vzel Ryzen 7 3700X bi bilo sigurno dobro za par let? Ali je skoraj isti drek če cenejšo? Ker potem raje cenejšo vzamem, pa čez par let spet mal boljšo cenejšo itd... :D Kaj pa glede Ryzen 7 2700X? Je tudi dobra opcija, ali bolje Ryzen 5 3600 v tem primeru? Bi še toliko povedal, da overclockal po vsej verjetnosti ne bom :D

Ja za matično sem preveril in podpira omenjene procesorje :)

Kdo pozna trgovino Senetic? So vredni zaupanja? Ker dost komponent imajo tam dosti ceneje

ne, gre se za to da 3600 in 3600x ni razlike. isto 3700x in 3800x. malo poglej teste na jutubu. vzami 3700x in si dober kot sem že napisal 5-6 let brez problema. raje naroči na funtechu

edi45 je izjavil:

Evo dobil danes8-)

name an more iconic duo8-)haha

ju got tu bi kidin :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Horas ()

500€ plata in 70€ procesor? Mislim, da smo upravičeni do pojasnila, Edi. :))

Mr.B ::

Čez 10 let bo kupil 9900KS, ki bo za 100€
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Čakam zdaj da se zve če bo 10. Gen z490 na tem podnožju ali bo novo podnožje? Če bo bom počakal in vzel 10. Gen, če ne bom pa i9 9900k/ks vzel. Se mi ne mudi, tudi za grafično imam v načrtu počakat na rtx 3000. Do takrat pa bo Plata za 600e, i3 za 80e in gtx 970 za 70e haha :)) tačas pa še morem ram menjat, vsaj 3600mhz z rgb za extra fps, še dodaten 1tb m.2 nvme, drugo ohišje in vodno8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: edi45 ()

In pol sm jst bil v dovomih k sm kupu plato za 300€ :D i guess yolo?

Han ::

3× 2TB NVMe SSD si tudi nabavil? :P

edi45 je izjavil:

Čakam zdaj da se zve če bo 10. Gen z490 na tem podnožju ali bo novo podnožje? Če bo bom počakal in vzel 10. Gen, če ne bom pa i9 9900k/ks vzel.

10. gen cpuji so jasno na novem socketu (LGA 1200).. Nisi ki pričakoval, da bodo za nazaj kompatibilni na 2 leti starih platah.. Res, da je Intel počasi že malo obupan, ampak tolk pa spet ne. :|

hojnikb ::

Dobro vas intel nateguje z temi socketi. 10th gen je spet še en LOL, tak k zadnjih 5 generacij
#brezpodpisa

mailer ::

Bomo videli ob izidu in cenah po mesecu ali dveh dobavljivosti. Osebno sem bolj pristaš intla, čeprav so v zadnjih dveh letih zabluzli z razvojem, luknjami in tudi cenovno politiko. Še dobro, da imamo zdaj enakovredno izbiro za drugega proizvajalca. Če nebi intel pred dobrim letom tako zelo navil cene procesorjem bi večina še vedno priporočala njihove procesorje. Če pa intel ponudi recimo 10% višje cene za enakovredne procesorje po jedrih in nitih pa bo še vedno imel zajetno prodajo. Upam, da bodo vsaj zračni in vodni hladilniki kompatibilni za nazaj brez nakupa dodatnih nosilcev. Vsaj to naj pustijo če že ne znajo spravit procesorje na enako površino. Očitno bo lga1200 zdržal samo dve generaciji, potem pa spet na novo lga1700. Ko bo imtel na 7nm bo amd ob tem zagonu že na sub 5nm.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Mr.B ::

Vpraüanje öe bi 11th gen kompatibilen z LGA1200 plato, öe bo PCIgen4 ali pa DDR5.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

tech1 ::

kaj sem še tukaj kaj pozabil ?

Tale plošča bo okej za 100% performance i9 9KS-ja ? Al rabim neko še boljšo?
Hladilnike za NVMe SSD sm vzel.. Sem kaj pozabil? Mogoče namesto gold , platinum napajalnik?
NOCTUA NH15 bo fajn?
Brez komentarjev na grafično, ne rabim je. Counterstrike in Generals 2 itak minimalne zahteve.
Mogoče ram 3600mhz ni dovolj?

če že reskiraš tolk dnarja vzam 3600 cl 16! gamin edge msi je med bolj vročimi. raje vzemi aorus pro.

pokaži potem ko boš plačal ti trol.

tech1 ::

Jah tole g edge msi mi je priporočal 'mlacomc' , ker z ostalimi ne dosežeš max performance i9-ke. Aorus ?
Bo deloval i9 KS na 100% na tej Aorus?
Se ti da popravit tukaj https://www.mlacom.si/konfigurator?myco... z aorus in cl16?

Ja mogoče že jutri nakažem, če ne pa drugi teden 100%, pa postam dokaze za nakup. Samo upam da ne bom razočaran , da ne bo to premajhen napredek od i5 8500! (pa malo me v depro vrže k je 2.2k)
Budget nima omejitve tako da če se še kaj spomneš (razen grafične k jo res ne rabim), ker mislim ga mogoče za dooolgo recimo 4-5 let, če bo zadovoljivo kot si predstavljam deloval.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tech1 ()

Ti stvarno trolaš.. 9900k imaš v isti trgovini za 601€, ti pa raje kupiš KS za 731€? In za povrh ima 9900k vgrajeno še boljšo grafično kot je tvoja namenska GT710..

Pa daj še enkrat povej razlog, zakaj se hočeš v koleno ustrelit z usranim Intelom, ko je vendar AMD trenutno boljši in cenejši?

Ajmene kaki build:))

StajercSSS ::

Dobil robo. Sestavil MSI Mortar MAX pa R3600 Wraith Stealh. Toti ventilator je je jebeno nadležen. Proc pri pisanju zdaj od 58 do 65 stopinj. Ventilator pa se vrti okoli 1800 rpm. Se zaganja gor pa dol. Glasen za popizdit. Prej sem mel stock cooler na I5 4660, pa je bilo neslišno pod mizo. To pa se sliši 5m v kuhinjo.

Kaj priporočate za coolerja? Trebalo bo nekaj nabavit. Nekaj ne predragega tam cca 30€? Ohišje je Thorex Enermax. Bom še sam pogledal glede dimenzij od predlogov, da nebo slučajno prevelik.

Za silo pa jutri probam malo nastavit fan krivuljo, da se nebo zaganjal nekam gor pa dol.

8-O
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

StajercSSS je izjavil:

Dobil

Kaj priporočate za coolerja? Trebalo bo nekaj nabavit. Nekaj ne predragega tam cca 30€?

8-O

za Ryzen 3600? Be Quiet pure Rock ali Pure Rock Slim, če prvi ne paše. Slučajno enega prodajam, kupljenega januarja pri Funtechu. :D

pitar ::

Pozdrav vsem!

torej, prvič si sestavljam računalnik in vas prosim če si lahko pogledate build in podate svoje komentarje.

CPU: Ryzen 3700X - izbiral sem med tem in 3600. Odločil sem se za 3700X zaradi 8 jeder, načeloma si računalnik sestavljam za dalj časa in je to nekako bolj smiselna izbira. Zaenkrat bi uporabljal stock cooler, če bi bil slučajno preglasen, bi si v prihodnosti kupil kaj drugega.
GPU: RX 5700 XT Sapphire Nitro+ - druga izbira je Sapphire Pulse. Preferiram Nitro+ zaradi nižjih temperatur in osvetlitve.
Mobo: MSI B450 TOMAHAWK MAX - Ne vidim prednosti X570 plošč pred B450 razen PCIe 4.0, kateraga pa ne potrebujem. Glede na to da imam trenutno HDD, mislim da bo SSD na 3.0 velik preskok in je povsem solidna izbira. X570 plošče naj bi se tudi bolj grele, sploh pa je razlika v ceni ogromna in se mi ne zdi upravičena. Tu mi lahko pomagate pri izbiri.
RAM: G.SKILL Trident Z RGB za AMD 16GB kit 3200MHz F4-3200C16D-16GTZRX - Predvidavam da 3600 MHz ne prinese bistvene razlike.
SSD: Crucial P1 NVMe M.2 1TB - Prva izbira je bila Samsung 970 Pro Plus vendar je Crucial veliko cenejša izbira in mislim, da Samsung ne upraviči ravno takšne razlike v ceni, morda pa se motim.
PSU: lahko predlagate nek modularen napajalnik, naj bo seveda kvaliteten, želja je do 100 EUR
Ohišje: to je še odprto in nimam najmanjše ideje kaj naj izberem. Želim si čim bolj "clean look" ohišje s steklom ob strani saj bodo CPU, RAM in grafična osvetljeni. Ohišje si želim brez osvetlitve, želim pa si tudi čim boljši pretok zraka. Želja je tudi do 100 EUR.

Glede na to, da že celo življenje igram igre na minimumu mislim, da bodo komponente dovolj dobre, lahko mi predlagate le alternative. Želja je, da ta build traja vsaj 5 let brez večjih težav. Finance načeloma niso težava vendar čez 1500 EUR ne bom šel, ker hitro si potem že na 2000 EUR kar pa je že absolutno preveč glede na moje potrebe. Se bo pa računalnik uporabljal za vsakodnevne zadeve, večinoma gaming, občasno pa tudi rendering videov ipd.

Hvala vnaprej za pomoč.

Napajalnik lahko vzameš corsair RMx serijo. Drugače soliden build.

pitar je izjavil:

SSD: Crucial P1 NVMe M.2 1TB - Prva izbira je bila Samsung 970 Pro Plus vendar je Crucial veliko cenejša izbira in mislim, da Samsung ne upraviči ravno takšne razlike v ceni, morda pa se motim.

Samsung 970 Pro Plus ne obstaja.
Tega Crucial bi za silo mogoce, mogoce lahko sel primerjati z navadnim Samsung 970 Evo, s Plus niti slucajno kaj sele s Pro varijanto.

Seveda to ne pomeni, da je Crucial slaba izbira, tako da ce ti budget ne dovoljuje kaj boljsega, je Crucial vsekakor odlicna izbira.

grumpyanže ::

Pozdravljeni!

Nekako bi v 2 mesecih kupil računalnik. Trenutno se nagibam k Ryzen 3700X ,ter MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming X Trio.
Se splača kupiti 2x SSD in dati v raid 0 ali ne? Mi lahko morda predlagate še ostale stvari in morda kratko obrazložitev zakaj?¨
Gre predvsem za gaming računalnik(blizzard igre,fps igre,..)

Hvala vsem za pomoč!

Vsekakor ne raid.. Pri diskih smo nekak prišli do točke padajočih donosov, kjer vsaka dodatna pohitritev ne prinese več nič opaznega, razen višje cene... Podobno recimo se dogaja pri zaslonih, kjer 8k ni več neka bistvena izboljšava napram 4k. Razen v specifičnih primerih, kot so VR očala.. Enako pa tudi pri SSDjih pride prav dodatna hitrost samo v specifičnih primerih, ko delaš z velikimi datotekami na primer. Vsekakor pa ne za gaming in splošno uporabo navadnih Janezev.

Pri Nvidiji jaz ne bi investiral dodatnih +50€ v boljši hladilnik. Zadeve se namreč ne grejejo, so kakovostno narejene in je že nek običajen hladilnik povsem dovolj, da kartica ne throtla in ne dosega groznih temperatur/hrupa...

AMD je druga zgodba. Kartice znajo bit glasne, vroče, 110 stopnj hot spoti, rami čez 100 stopinj, ipd.. Pač AMD. Drugorazredna znamka. Tu se splača doplačat par deset evrov za malo boljši hladilnik.

Tudi 3700X se IMO ne splača kupit... 3600 je skoraj 2x cenejši, razlike pa praktično nobene.. Jaz bi raje doplačal za en soliden aftermarkt hladilnik in solidno matično ploščo in čez ~5 let nadgradiš na 12-16 jedrni procesor serije 4000.

winko12345 ::

So šle cene komponent zaradi krize kaj gor zadnje čase?

Se kdo vozi v AUT smer Šentilj-Leibnitz na delo in ima kako termalno pasto za prodat? :D

Sem probal en zip odpakirat, pa je CPU temperatura v parih sekundah zletela s 45 stopinj na 93. Sem potem hitro preklical task. ;(( Fan speed sem nastavil, da dela do 50 stopinj na 50%, potem pa gre gor do 100% pri 75%. Takega sranja s temperaturami še nisem imel.

Zgodovina sprememb…

Ne gre edit...

Oziroma, če ma kdo kar cel hladilnik pa pasto za AM4, ki bi pasalo na Mortar Max.. :D

DarwiN je izjavil:

Vsekakor ne raid.. Pri diskih smo nekak prišli do točke padajočih donosov, kjer vsaka dodatna pohitritev ne prinese več nič opaznega, razen višje cene... Podobno recimo se dogaja pri zaslonih, kjer 8k ni več neka bistvena izboljšava napram 4k. Razen v specifičnih primerih, kot so VR očala.. Enako pa tudi pri SSDjih pride prav dodatna hitrost samo v specifičnih primerih, ko delaš z velikimi datotekami na primer. Vsekakor pa ne za gaming in splošno uporabo navadnih Janezev.

Pri Nvidiji jaz ne bi investiral dodatnih +50€ v boljši hladilnik. Zadeve se namreč ne grejejo, so kakovostno narejene in je že nek običajen hladilnik povsem dovolj, da kartica ne throtla in ne dosega groznih temperatur/hrupa...

AMD je druga zgodba. Kartice znajo bit glasne, vroče, 110 stopnj hot spoti, rami čez 100 stopinj, ipd.. Pač AMD. Drugorazredna znamka. Tu se splača doplačat par deset evrov za malo boljši hladilnik.

Tudi 3700X se IMO ne splača kupit... 3600 je skoraj 2x cenejši, razlike pa praktično nobene.. Jaz bi raje doplačal za en soliden aftermarkt hladilnik in solidno matično ploščo in čez ~5 let nadgradiš na 12-16 jedrni procesor serije 4000.

Se pravi bo socket se vedno am4 pr 4000seriji? To lazy to google on the phone🙉

grumpyanže je izjavil:

Pozdravljeni!

Nekako bi v 2 mesecih kupil računalnik. Trenutno se nagibam k Ryzen 3700X ,ter MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming X Trio.
Se splača kupiti 2x SSD in dati v raid 0 ali ne? Mi lahko morda predlagate še ostale stvari in morda kratko obrazložitev zakaj?¨
Gre predvsem za gaming računalnik(blizzard igre,fps igre,..)

Hvala vsem za pomoč!

Jaz imam trenutno 2 SSD v raid0 ze skoraj 3 leta. Brez tezav. Se ti splaca? Ce jih imas doma zakaj pa ne, drugace pa nakup m.2 sata.
««
952 / 1153
»»