» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
929 / 1152
»»

specjalc ::

Reaper:
Uporabljam VMware Workstation Pro. AMD naj bi podpiral AMD Virtualization (AMD-V™) technology. Nisem pa še sprobal. Do sedaj sem bil pristaš Intla.

MrStein:
Gledal plate na Funtech od Asusa pa ni mela tud najdražja opcije Pcie 4.0.
Hvala za link od ramov. Funtech jih nima pa sem pomotoma sklepal, da jih pač ni.

D3m:
Konfiguracija se mi zdi ok, sam AMD Ryzen Threadripper 3960X je pa pomoje malo overkill za 1,7kEUR.
Radeon RX 5700 XT pa pomoje na paše v to sestavo. Bolj sem imel v mislih nekaj v rangu Quadro RTX4000, če se že gre na pro kartice.

Hvala vsem za pomoč!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: specjalc ()

Wazzock ::

specjalc je izjavil:

Matična ima samo 4 slote za ram. 32Gb modula nisem videl, drugače bi ga vzel. Tako, da sem fizično omejen na 64Gb (4x16). Sem pa imel v mislih 128Gb.

Dej ne bit gibo pa kupi 2x 32gb iz nemčije, tako lahko saj upgradaš na 128gb down the line, vendar vedi da 4x 32gb zbije hitrost iz 3200 Mhz na 2667 Mhz ker memory kontroller ne shandla.

firbec ::

je ta konfiguracija ok al je bolje vzet 2x8 GB rama
https://www.mindfactory.de/shopping_car...
ssd bi vzel pri nas

D3m ::

specjalc je izjavil:

Reaper:
Uporabljam VMware Workstation Pro. AMD naj bi podpiral AMD Virtualization (AMD-V™) technology. Nisem pa še sprobal. Do sedaj sem bil pristaš Intla.

MrStein:
Gledal plate na Funtech od Asusa pa ni mela tud najdražja opcije Pcie 4.0.
Hvala za link od ramov. Funtech jih nima pa sem pomotoma sklepal, da jih pač ni.

D3m:
Konfiguracija se mi zdi ok, sam AMD Ryzen Threadripper 3960X je pa pomoje malo overkill za 1,7kEUR.
Radeon RX 5700 XT pa pomoje na paše v to sestavo. Bolj sem imel v mislih nekaj v rangu Quadro RTX4000, če se že gre na pro kartice.

Hvala vsem za pomoč!

3960X je hitrejši od najhitrejše Intel opcije (Cascade Lake 10980XE).

RX 5700XT podpira PCIe 4.0, nvidia še ne.

X570 plate imajo vse PCIe 4.0
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

DarwiN ::

firbec je izjavil:

je ta konfiguracija ok al je bolje vzet 2x8 GB rama
https://www.mindfactory.de/shopping_car...
ssd bi vzel pri nas

Boljše dual 2x8.. Ampak tole bo vse overkill za dano uporabo.. Proc, rami, diski, vse overkill.

Ampak ok.. Torej misliš vgradit m.2 ssd 500Gb + dodaten sata 2.5" ssd? Če je temu tako, potem odstrani tvoj sata m.2 iz košarice in zamenjaj za NVME m.2 disk.. Silicon Power 500Gb. Tile so zverinsko hitri in super ugodni.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

@DarwiN, thx for suggestion
glede rama sem mislil, da ostane slot frej za morebitno nadgradnjo v prihodnosti, ampak trenutno to ne igra nobene vloge, tako da komot zamenjam za 2x8
a tile silikončki praviš, da so ok ? ponavadi gledam tiste z veliko pozitivnimi reviewi, za tega silicona pa ni še nihče nič napisal

Že 8gb rama bo dovolj za office uporabo za naslednjih 5-10 let. Kaj šele 16Gb..Ti pa bi še nadgradil nekoč na 32Gb? Kaj misliš živet 120 let? ;)

Ja, tale silicon je bomba. Verjetno nima ocen, ker je zadeva zelo sveža na trgu. Dober kontroler in flash, cena pa nižja od ostalih SSDjev z enakim flashem in kontrolerjem.. Življenjsko dobo imajo zelo konzervativno podano. To je edina razlika, samo na papirju. Garancija pa isto 5 let, tko kot imajo ostali.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

scipascapa ::

isto phison e12 kontroler kot sabrent itd.

šajze, švabsk ne zastopim, ponujajo neka dodatna doplačila za podaljšanje garancije
koliko je pa sploh osnovna garancija za tole kištico https://www.mindfactory.de/product_info...
sploh ne najdem, pri nas je 3 leta, pa 50€ dražja je :(

3 leta imaš povsod...

Mimogrede, kateri bo pa monitor?

pojma nimam, če se ne motim, se gleda 27 inčev,
to bo v domeni lastnice, je kaka omejitev, oz je treba biti na kaj pozoren ?
ko je ravno o monitorju govora, piše na spec NUCa
Anzahl der Display unterstützt: 3
A prav berem, da je možno gor spravit 3 monitorje. Kam??

Zgodovina sprememb…

• spremenil: firbec ()

pojma nimam, če se ne motim, se gleda 27 inčev,
to bo v domeni lastnice, je kaka omejitev, oz je treba biti na kaj pozoren ?

Nope. Ampak bo vseeno fajn, če se gleda vsaj 1440p resolucija in VA/IPS panel... Pa tile NUCI podpirajo vesa standard 75x75 in 100x100 in ga torej lahko zmontiraš zadaj na monitor, če seveda monitor to podpira..

Tko da ja.. Če se gleda 27", potem lahk priporočaš VIEWSONIC VA2719-2K-SMHD. Tale denimo ima 100x100 luknje, in pa zvočnike, kar zna tudi priti prav. Zmontiraš NUCa zadaj na monitor in je zadeva nevidna, neslišna in super varčna. :P Lahk tudi brezžično miško+tipkovnico preko blutooth/USB in dobiš magic. ;)

A prav berem, da je možno gor spravit 3 monitorje. Kam??

Eden preko hdmi, drugi preko thunderbolt oz. USB-C, za tretjega pa nebi vedel.

edit: google pravi, da lahk na en sam USB-C priključek priključiš 2 monitorja. Whatever.

Zgodovina sprememb…

priden, ker pomagaš ;), niti ne bo potrebe po 3 monitorjih, že za 2 je super, če gresta gor.
zadaj pa NUC skor ziher ne bo, si ne predtavljam tetke, kako ga bo vklapljala in izklapljala, ker je šparovna in ga bo dnevno ugašala :)
sem pa bral ja da se ga z vesotom da zmontirat na monitor
USB ključki se bojo priklapljali not pa ven pogosto, tako da bo škatla morala biti pri roki

tole praviš da bo polej ok https://www.mindfactory.de/shopping_car...

a imajo tile indijanci kake kode, kolikor vem, je discount code pri švabih mission impossible
hvala ti še enkrat

To je to, ja... MF nima nobenih kod, pa tudi pošiljajo ne direkt v Slovenijo, razen podjetnikom. Moraš uporabit posrednika za dostavo (MailboxDe). Na MF naročiš na svoj Mailbox naslov ponoči med 0.00 in 6.00, ko nudijo brezplačno dostavo. Tako pride na tvoj Mailbox naslov brezplačno, oni pa potem paket prepošljejo k tebi v Slovenijo.. Za takšne majhne pakete računajo ~12€.

kar se MF tiče, vse jasno ;)
thx again DarwiN & HNY

FlyingBee ::

Reaper je izjavil:

scipascapa je izjavil:

REAPER: na plano z linki glede cene za NVME M2 diskov :)

970 Evo 1TB 146,81 €
https://www.amazon.co.uk/dp/B07CGJNLBB?...

XPG SX8200 Pro 1TB 134,0 €
https://www.amazon.de/dp/B07K1J3C23?&sn...

Evo fantje.

Ni cene za 970 evo brez plus.

Oziroma za neke lokalce v VB, ki imajo dostavo v Slo?

Zgodovina sprememb…

Reaper ::

Akcija potekla, v času objave je bila zgoraj navedena cena.

Yoni ::

Kako se pravilno izpolni UNP za mindfactory? Katera cifra gre kam?

prozac ::

Trenutno imam 9 -10 let star prenosnik hpElite. Se sluzi svojemu namenu. Malo hrope in se segreva, zato se bojim, da bo izdahnu.

Pred casom sem imel idejo, da kupm nek stacionarc za cca. 1000-1300€, da bi cez npr. 2 leti otroc lahko tudi kakšne igre igral ter da ga po potrebi kasneje nadgradim. V mislih sem mel neki z R5 3600 + rx5700...

Kaksn laptop (Intel ali amd) bi mogu gledat, da je približno enako zmogljiv? Predvsem me zanimata cpu in grafična.

Prenosnik bo trotlov in enako zmogljiv bo le na papirju oziroma prvih nekaj minut. Enostavno ni primerljivo, ampak za male froce je vseeno, 5700 je overkill.

prozac, kaj pa ideja, da zaenkrat vložiš denar v postranske stvari, ki držijo ceno in od katerih boš imel korist, cpu+gpu pa dokupiš kasneje čez par let, ko bodo otroci dovolj stari za gaming. Ker proc in grafa bosta precej izgubila v 2-3 letih, oziroma boš takrat za ta isti denar dobil precej hitrejše zadeve.

Hipotetično torej zdaj kupiš en cheap APU kot je G2200 za 80EUR. Tule vse lepo laufa in nisi pri ničemer prikrajšan, razen pri gamingu, ki pa itak ni v planu zaenkrat.

"Pravi denar" pa vložiš v pošteno matično ploščo, ki bo predvidoma zlahka sprejela tudi Ryzen 4950X.. Fancy silent ohišje za 100-130EUR.. 32Gb rama za prihodnost, glede na to, da ram nikoli več ne bo tako poceni, kot je danes. 1TB NVME disk. Najhudejši 4k ali ultrawide monitor.. En hud soundbar ali surround zvočniki.. Mehanska tipkovnica za ~100EUR.. Huda brezžična miška ala MX Master 3S. Platinum 550W napajalnik.. Računališki stol/miza??

Skratka, vse top model trajnostne komponente, od katerih boš imel veliko užitka od prvega dne.. Grafa + cpu + mogoče AIO vodno hlajenje pa čez par let, ko boš to zmogljivost dejansko potreboval.

Zgodovina sprememb…

Heisenberg ::

Pozdravljeni, prosim za mnenje o sestavu.
Grafično že imam. Želim pa da je PC future proof.

Najbolj me zanima če so komponente kompatibilne in bodo brezhibno delovale med seboj, hvala!

Košarica:
https://photos.app.goo.gl/hQifhp1yaHxS3...

Kakšna poseben namen zakaj 4133MHz rame?

Takole ti svetujem

Rame vzemi sledeče

https://www.mindfactory.de/product_info...

Z razliko pa zamenjaj procesor za R5 3600/3600X

|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

D3m je izjavil:

Kakšna poseben namen zakaj 4133MHz rame?

Takole ti svetujem

Rame vzemi sledeče

Z razliko pa zamenjaj procesor za R5 3600/3600X

Za Rame sem bral da ima amd rad hitre ploščice, nič drugega, in tu je skoraj pol cenejši kot pri nas.

Proc je ta boljši ali kako? Čeprav ima manj jeder?

Rabim posebej boljši hladilnik cpu ali je priloženi ok? Navijal ne bom

Ima manj jeder vendar je NOV na novem 7nm procesu in je tudi hitrejši od 2700x.

AMD ima rad hitre ploščice pri latencah pri hitrosti pride izraz samo v nekaterih igrah.

Priloženi hladilnik je OK.

Recimo en hitri test med 3600x in 2700x

|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

D3m to je bilo super v pomoč, hvala!

A plata je OK? m2 tudi?
Sem kaj pozabil?

Plata je odlična in bo podpirala nove procesorje serije 4000 čez slabo leto (upam).

Pri M.2 bi jaz vzel tega, ker po hitrosti sta tam tam.

Z razliko bi pa vzel tale ohišje.

|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

scipascapa ::

Zgodovina sprememb…

Hvala, a meni se ne gre za 10eur, gre se mi za kvaliteto in zadovoljstvo pri uporabi.

Ohišje pa brez okna ker ne maram da mi kaj utripa, tema in tišina sta mi pomembnejši.

Ni problem. Imajo tudi tega

Tale M.2, ki ga je predlagal scipascapa je odlična alternativa

|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

ion ::

Pozdravljeni,

Nov PC do 1500 eur:

Intel 9700K BOX
Gigabyte Z390 Gaming X
GeForce GTX 1660ti OC
Crosair Dominator Platinum 16GB 2666
WD Black 1TB
CoolerMaster MB520
CoolerMaster MasterWatt 450
CoolerMaster MasterAir MA610P

Računalnik bo navit. Bi zamenjali kakšno komponento z drugo (boljšo) v tem cenovnem razredu? Hvala vnaprej in hkrati Srečno in uspešno 2020 vsem skupaj.

Lp

Intel je gotof! Še nisi slišal tega? ;) Če že vztrajaš pri Intelu, počakaj par mesecev na 10. generacijo. Bojda bi naj izšla med februarjem in aprilom.

Nisem slišal ;) Ne bi o Intel vs. AMD, gre za igralni PC zato ima Intel prednost. Moj zadnji build je bil AMD. Ni ravno razočaral, navdušil pa tudi ne, zato selitev nazaj h Intelu.

Ne moreš po preteklosti slepo sklepat, kakšno je stanje danes in kakšno bo v prihodnosti.. Takšno življenjsko vodilo ti ne bo dobro služilo. Stvari se nenhno spreminjajo. Intel je bil dolgo superioren, AMD pa garbage za reveže. Ampak trenutno in v naslednjih nekaj letih je/bo situacija precej drugačna, skorajda postavljena na glavo.

Ja, Intel je še zmeraj boljši v igrah, ampak zanemarljivih ~10%.. Cena pa.. Neka fer primerjava je tukaj AMDjev 12-nitni R5-3600 proti Intelovemu 8-nitnemu 9700k.. Tule bo razlike omenjenih 10% v igrah v naslednjih ~5 letih. AMPAK R3600 stane z ustreznim hladilnikom 195EUR v Nemčiji, 9700k pa cirka 430EUR s hladilnikom.

Da sploh ne omenjamo višje porabe Intelovih jajc, varnostnih ranljivosti, in pa nadgradljivosti (AMD platformo lahko v prihodnosti nadgradiš na 32-nitni procesor, pri Intelu si pa lahko daš samo lukjo vrtat v koleno).

Potemtakem Intel? :|

Zgodovina sprememb…

dolenc ::

Pa sej tko je že cel cajt.

DarwiN je izjavil:

Ne moreš po preteklosti slepo sklepat, kakšno je stanje danes in kakšno bo v prihodnosti.. Takšno življenjsko vodilo ti ne bo dobro služilo. Stvari se nenhno spreminjajo. Intel je bil dolgo superioren, AMD pa garbage za reveže. Ampak trenutno in v naslednjih nekaj letih je/bo situacija precej drugačna, skorajda postavljena na glavo.

Ja, Intel je še zmeraj boljši v igrah, ampak zanemarljivih ~10%.. Cena pa.. Neka fer primerjava je tukaj AMDjev 12-nitni R5-3600 proti Intelovemu 8-nitnemu 9700k.. Tule bo razlike omenjenih 10% v igrah v naslednjih ~5 letih. AMPAK R3600 stane z ustreznim hladilnikom 195EUR v Nemčiji, 9700k pa cirka 430EUR s hladilnikom.

Da sploh ne omenjamo višje porabe Intelovih jajc, varnostnih ranljivosti, in pa nadgradljivosti (AMD platformo lahko v prihodnosti nadgradiš na 32-nitni procesor, pri Intelu si pa lahko daš samo lukjo vrtat v koleno).

Potemtakem Intel? :|

Če že naj gleda 3700x, da bo vsaj fer primerjava. :)

8/16 vs 8/8
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

16 niti proti 8 ni ravno fer primerjava, tako kot tudi ni fer primerjat starih 4-nitnih I5 procesorjev z 8-nitnimi I7.

6/12 vs 8/8 je bolj fer.

p.s.: Nehaj že zagovarjat Intela, D3m. :)

Zgodovina sprememb…

10% v nekaterih primerih, lahko tudi 25% pri določenih igrah. Kolikor sem seznanjen razvijalci dajo več na optimizacijo Intela. Ne iščem cenješe, podobne opcije AMD :) Še popravek: RAM je 3200 in dodatek: grafična je Windforce.

slavc456 ::

Zdravo, rabil bi vašo pomoč. Rad bi si kupil en soliden PC, včasih bi odigral tudi kakšno igro, večinoma pa bo za pisarniško delo. Rad bi nekaj zanesljivega, pa da bo delalo brez problemov čim dlje. Sem šel preko zadnjih 10 strani v tej temi in sem sestavil tole. Jaz nimam blage veze o tem, tako da če moram še kaj dodati/spremeniti mi prosim napišite. Nameravam pa vse skupaj naročiti na funtech, seveda s tem da mi oni sestavijo in je to to. Hvala za vse predloge.

ion je izjavil:

10% v nekaterih primerih, lahko tudi 25% pri določenih igrah. Kolikor sem seznanjen razvijalci dajo več na optimizacijo Intela. Ne iščem cenješe, podobne opcije AMD :) Še popravek: RAM je 3200 in dodatek: grafična je Windforce.

Ja, ~25% v ekstremnih primerih, v spet drugih primerih pa blizu 0%. Povprečno pa kot rečeno ~10%. Ampak to pod pogojem, da Intela naviješ na ~5.1Ghz in odstraniš GPU bottleneck. Se pravi moraš zmagat na loteriji z dobrim CPU primerkom za navijanje, vložit precej denarja v plato in hlajenje, potem pa sistemu dodat 2080TI kartico in igrat na 1080p resoluciji, medium-high nastavitvah. Samo v takšnem hipotetičnem primeru boš dejansko v igrah dosegal ~150 fps, namesto ~120-130..

Ponovno premisli.. Glede razvoja iger pa je zdaj končno za pričakovat, da bo zadeva šla v smeri večje izkoriščenosti jeder/niti. Smo namreč stopili v obdobje eksplozije jeder.. Nove konzole bodo denimo imele 16 nitne procesorje.

MaticKregar ::

Zdravo. Evo dobil sem pc, ki sem ga pred časom tukaj sestavljal z vami. Torej zadnja verzija je
AMD Ryzen 7 3700x 4,4GHz AM4 36MB Cache Tray
MSI X470 Gaming PLUS MAX ATX (7B79-017R
G.SKILL Ripjaws V 16GB (2x8GB) 3600MHz DDR4
Corsair MP510 960GB M.2 80mm NVMe, 3D TLC
Sapphire Pulse Radeon RX 5700 XT 8G, 8192 MB
Super Flower Leadex III 80PLUS Gold, modular - 550W
Lian Li PC-O11 Air Midi-Tower, črno / kaljeno steklo (PC-O11AIR)
Be quiet 150 tdp za procesor

Pc sem priklopil in lepo dela, me pa samo zanima. Dobil sem Lian Li PC-O11 Air Midi-Tower, črno / kaljeno steklo (PC-O11AIR) ohišje, ki ima vgrajene 3 dodatne ventilatorje. Zadaj je gumb s katerimi bi lahko fizično ugašal te ventilatorje, ampak očitno ga niso priklopili in zdaj skoz laufajo. Zanima me, kako lahko ugasnem te 3 notranje vent. , ker so kar glasni? V biosu nisem nič našel....

Tilen88 ::

Lahko jih fizično izklopiš

Mr.B ::

ion je izjavil:

Seveda... teh 20% bi rad videl...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

MaticKregar ::

Tilen88 je izjavil:

Lahko jih fizično izklopiš

Se ne da kako drugače?

Ugotovi na kaj so jih priklopili. Če so tile venti glasni, bi znalo biti, da laufajo na 12V, moraš pogledat notri.

število vs. hitrost
Prvo za večopravilnost, drugo za poganjanje ene aplikacije (igre). Ali se motim? Kako se bo to spremenilo v prihodnosti?

Predvidoma tako kot se je v nedavni preteklosti.. 4-nitni procesorji v dost igrah že pošteno pešajo, kar še ni veljalo pred par leti. Podobno se zna zgodit s 6-nitnimi čez kakšni dve leti.

Sicer sem ti pa že zgoraj na hipotetičnem primeru argumentiral, zakaj tudi tvoja "hitrost Intela" ne prinaša nobene prednosti v igrah v realnem svetu.

Nobena današnja igra ne koristi več kot 8 niti, kaj je potem prednost AMDja? Cena? 9700k na bmark nese 3950x. Nadgradnja v prihodnosti? Nobene garancije, da bo AMD držal svojo obljubo.

DarwiN je izjavil:

16 niti proti 8 ni ravno fer primerjava, tako kot tudi ni fer primerjat starih 4-nitnih I5 procesorjev z 8-nitnimi I7.

6/12 vs 8/8 je bolj fer.

p.s.: Nehaj že zagovarjat Intela, D3m. :)

Mogoče.

Samo kaj, ko seka 3700x iz te grupe in je boljša primerjava. :)

ion je izjavil:

Nope.

slavc456 je izjavil:

Zdravo, rabil bi vašo pomoč. Rad bi si kupil en soliden PC, včasih bi odigral tudi kakšno igro, večinoma pa bo za pisarniško delo. Rad bi nekaj zanesljivega, pa da bo delalo brez problemov čim dlje. Sem šel preko zadnjih 10 strani v tej temi in sem sestavil tole. Jaz nimam blage veze o tem, tako da če moram še kaj dodati/spremeniti mi prosim napišite. Nameravam pa vse skupaj naročiti na funtech, seveda s tem da mi oni sestavijo in je to to. Hvala za vse predloge.

Procesor menjaj za R7 2700, ker je samo 3 eur razlike.

Lp.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

ion je izjavil:

Nobena današnja igra ne koristi več kot 8 niti, kaj je potem prednost AMDja? Cena? 9700k na bmark nese 3950x. Nadgradnja v prihodnosti? Nobene garancije, da bo AMD držal svojo obljubo.

Nese 3950X? Bmark?
|HP EliteBook|R5 6650U|
««
929 / 1152
»»