» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
535 / 1148
»»

Alcarin ::

Načeloma sem imel v mislih dual boot ja.

Saj dejansko od XPja potrebujem samo mrežo (driver) in to da pač zadeva laufa in se boota.
Lep pozdrav/Kind regards!

Alcarin je izjavil:

Saj dejansko od XPja potrebujem samo mrežo (driver) in to da pač zadeva laufa in se boota.

Bolj me zanima kaj je smiselno za nakup da bo poganjalo server (če bo gori XP ali ne, niti ni tako pomembno, fajn je če lahko oboje združim, če ne pač ne.

Dejansko sem začetnik na tem področju, in bi za začetek rad imel postavljeno spletno stran, potem morda še kaj.

issak ::

Alcarin je izjavil:

Alcarin je izjavil:

Bolj me zanima kaj je smiselno za nakup da bo poganjalo server (če bo gori XP ali ne, niti ni tako pomembno, fajn je če lahko oboje združim, če ne pač ne.

Dejansko sem začetnik na tem področju, in bi za začetek rad imel postavljeno spletno stran, potem morda še kaj.

Dobro, zdaj pa še budget postavi :)
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2

user-pass ::

Za tako domaco uporabo res ne rabis nevemkaksne masine. Ce imas server, se ne pomeni da rabis i7/xeon ali kaj takega. Na tvojem mestu bi nabavil kako rabljeno masino za 100€, fliknil not SSD, poskrbel, da ima kista 8gb rama in si ready to go! Ce imas pa denar, si pa nabavi enga xeona 1231v3, 16gb rama in ssd, to bo pa sploh letelo. Potem pa, ko bos ze obvladal zadeve, pa najames dedicated server in se ne rabis zaj. s hardware-om. ok, prehitevam :)

user-pass je izjavil:

Za tako domaco uporabo res ne rabis nevemkaksne masine. Ce imas server, se ne pomeni da rabis i7/xeon ali kaj takega. Na tvojem mestu bi nabavil kako rabljeno masino za 100€, fliknil not SSD, poskrbel, da ima kista 8gb rama in si ready to go! Ce imas pa denar, si pa nabavi enga xeona 1231v3, 16gb rama in ssd, to bo pa sploh letelo. Potem pa, ko bos ze obvladal zadeve, pa najames dedicated server in se ne rabis zaj. s hardware-om. ok, prehitevam :)

ASRock N3150 bi bila pomoje super za tak mali domači server, zraven 8GB RAMa, 1-4 diski in eno ohišje, napajalnika pa tudi ne rabi neki močnega.
Samo ne vem kje to pri nas dobit s plačilom po povzetju.

issak je izjavil:

Alcarin je izjavil:

Alcarin je izjavil:

- HDD imam
- Napajalnik (420W) imam

Budget, jah, ni glih sile, samo pač glede na to da se gre trenutno za hobi, bi probal smiselnost vs dolgoročnost gledat. Lahko bi notri vrgel tudi jurija če bi želel, samo je vprašanje smiselnosti za tako delo, tak da omejit budget je tako tako, dejansko bi bil bolj vesel kakšne ideje o tem kaj je smiselno, zdaj ali to stane 150 ali 350 ali 500€ niti ni toliko pomembno, če je le res smiselno, seveda idealno bi bilo da ne bi presegalo kakšnih 400€ ampak če je smiselno raje dati 450€ da dobim XY% več ali bolj dolgoročno kot pa 380€ pa sem v ''budgetu'' potem seveda izbira ni vprašljiva in bi raje dal 450€.

Tale XEON server processor? kakšna je razlika napram ''normalnemu'' procesurjo kot je i5 recimo?

ASRock N3150 bi bila pomoje super za tak mali domači server, zraven 8GB RAMa, 1-4 diski in eno ohišje, napajalnika pa tudi ne rabi neki močnega.

Tele plate pa na mimovrstah nisem našel? Morda kak link kje se da to dobit? :)

Isotropic ::

ej kaj je najbolj smiselen poceni nakup
-en rabljen 2500k + plata
-sedanji najcenejši 44x0
-skylake

N4m31355 ::

@isotropic mislis navijati?

hojnikb ::

čakaj na skylake
#brezpodpisa

Alcarin je izjavil:

issak je izjavil:

Alcarin je izjavil:

Alcarin je izjavil:

- HDD imam
- Napajalnik (420W) imam

Budget, jah, ni glih sile, samo pač glede na to da se gre trenutno za hobi, bi probal smiselnost vs dolgoročnost gledat. Lahko bi notri vrgel tudi jurija če bi želel, samo je vprašanje smiselnosti za tako delo, tak da omejit budget je tako tako, dejansko bi bil bolj vesel kakšne ideje o tem kaj je smiselno, zdaj ali to stane 150 ali 350 ali 500€ niti ni toliko pomembno, če je le res smiselno, seveda idealno bi bilo da ne bi presegalo kakšnih 400€ ampak če je smiselno raje dati 450€ da dobim XY% več ali bolj dolgoročno kot pa 380€ pa sem v ''budgetu'' potem seveda izbira ni vprašljiva in bi raje dal 450€.

Tale XEON server processor? kakšna je razlika napram ''normalnemu'' procesurjo kot je i5 recimo?

http://www.mindfactory.de/product_info....
V nemčiji.

Pri nas boš bolj težko kaj pametnega našel, oziroma boš za višjo ceno. Zakaj pa ne moreš plačati preko položnice? Naročiš v nemčiji, če nimaš spletne banke greš na pošto plačat položnico. Poštnina je 20€, kar se ti pri celem računalniku takoj povrne, ker so komponente ceneje kot pri nas.

Alcarin je izjavil:

issak je izjavil:

Alcarin je izjavil:

Alcarin je izjavil:

- HDD imam
- Napajalnik (420W) imam

http://www.idealo.de/preisvergleich/Off...
Se 8GB rama, vsaj 250GB ssd in si fertik. Pa pazi, ker zraven pasejo SO DDR3 rami in ne navadni. Ne prevec komplicirat, kjer ni treba. Vse skupaj te pride pod 250€ in imas krasen domac server. Pa se eno mrezno, ce bos experimentiral z routerjem.

Isotropic ::

N4m31355 je izjavil:

@isotropic mislis navijati?

ne vem še, najbrž ja.
če bi dobil 2600, bi ga zih.

Pri nas boš bolj težko kaj pametnega našel, oziroma boš za višjo ceno. Zakaj pa ne moreš plačati preko položnice? Naročiš v nemčiji, če nimaš spletne banke greš na pošto plačat položnico. Poštnina je 20€, kar se ti pri celem računalniku takoj povrne, ker so komponente ceneje kot pri nas.

Ne saj ni to problem, da ne bi bil sposoben naročit iz tujine, ampak ker trenutno delam v 4 izmenah, 2-2-2-2 si probam čimbolj optimizirat prosti čas, da ne hodim še stat v vrsto na banko itd :P

Se 8GB rama, vsaj 250GB ssd in si fertik. Pa pazi, ker zraven pasejo SO DDR3 rami in ne navadni. Ne prevec komplicirat, kjer ni treba. Vse skupaj te pride pod 250€ in imas krasen domac server. Pa se eno mrezno, ce bos experimentiral z routerjem.

Kul, saj nekaj takega se bom najverjetneje odločil, par vprašanj samo:

1. Na tej plati kolikor gledam je procesor že?
2. Zakaj se priporoča 8 giga rama? Doma imam sicer rabljene DDR3 2GB rame iz prenosnikov, torej bi tole bilo premalo po vaše? Strežnik pokasira tolko rama, glede na to da bi na Ubuntuju probal zalaufat?
3. Koliko tak realno zaseda ''igranje'' s strežnikom, doma imam v trenutnem gaming PCju 120giga Kingstonov SSD, pa me zaniam če bi bilo to dovolj pa raje za sebe kupim novega 250GB cruicala al pa kaj?

Hvala za odgovore mimogrede, ste v veliko pomoč! ;)

Alcarin je izjavil:

Ne saj ni to problem, da ne bi bil sposoben naročit iz tujine, ampak ker trenutno delam v 4 izmenah, 2-2-2-2 si probam čimbolj optimizirat prosti čas, da ne hodim še stat v vrsto na banko itd :P

Kul, saj nekaj takega se bom najverjetneje odločil, par vprašanj samo:

1. Na tej plati kolikor gledam je procesor že?
- da. 4 jedrni celeron, z zelo nizko porabo, zato je super za domači server. Velikokrat se pozabi na porabo elektrike, ker so te mašine prižgane 24/7 se vsak W pozna
2. Zakaj se priporoča 8 giga rama? Doma imam sicer rabljene DDR3 2GB rame iz prenosnikov, torej bi tole bilo premalo po vaše? Strežnik pokasira tolko rama, glede na to da bi na Ubuntuju probal zalaufat?
- lahko vtakneš noter tudi manj rama, dokupiš ga lahko vedno. Priporoča se zato, ker je manj bedarija kupovat zdaj, ko je RAM poceni.
3. Koliko tak realno zaseda ''igranje'' s strežnikom, doma imam v trenutnem gaming PCju 120giga Kingstonov SSD, pa me zaniam če bi bilo to dovolj pa raje za sebe kupim novega 250GB cruicala al pa kaj?

odvisno kaj boš počel. Sam strežnik za mail server, spletno stran ipd. ne zasede prav veliko, 120G je vrh glave, dovolj bi bilo že 10GB, če boš pa želel imeti gor filme spravljene (naprimer za torrente ponoči), boš pa rabil večji disk. Kakšen WD Red 1TB pa si zmagal, če rabiš. Če ne rabiš, pa nima smisla kupovat. Saj boš videl koliko prostora imaš zasedenega.

- da. 4 jedrni celeron, z zelo nizko porabo, zato je super za domači server. Velikokrat se pozabi na porabo elektrike, ker so te mašine prižgane 24/7 se vsak W pozna

Ja, to absolutno, da je pomembna poraba...

- lahko vtakneš noter tudi manj rama, dokupiš ga lahko vedno. Priporoča se zato, ker je manj bedarija kupovat zdaj, ko je RAM poceni.

Aha, dobro, sem mislil da je pomembno da je vsaj določena količina pomnilnika, doma imam kot serviser PCjev ''ogromne'' količine raznoraznih pomnilnikov DDR2 in DDR3 za prenosnike in lahko komot vtaknem not 2 komada 2GB 1200HZ pa je, prihranim še tukaj.

Za SSD sem razmišljal tole? Ali ima kdo morda kakšno boljšo idejo? Tam v rangu 90-120EUR?

https://www.mimovrste.com/diski/crucial...

Kaj pa ohišje za server? A to bi blo najboljše kupit potem to malo ITX ohišje ali za začetek pustim kar zunaj? :P

Drugače pa namembnost tega serverja je predvsem učenje FTPja, postavljanja serverja, nato pa neko osnovno spletno stran in morda še kaj naprednejšega... ampak to pa je v osnovi to, vsaj za letos in prvo polovico naslednjega leta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Alcarin ()

Alcarin je izjavil:

Ja, to absolutno, da je pomembna poraba...

Aha, dobro, sem mislil da je pomembno da je vsaj določena količina pomnilnika, doma imam kot serviser PCjev ''ogromne'' količine raznoraznih pomnilnikov DDR2 in DDR3 za prenosnike in lahko komot vtaknem not 2 komada 2GB 1200HZ pa je, prihranim še tukaj.

Za SSD sem razmišljal tole? Ali ima kdo morda kakšno boljšo idejo? Tam v rangu 90-120EUR?

https://www.mimovrste.com/diski/crucial...

Kaj pa ohišje za server? A to bi blo najboljše kupit potem to malo ITX ohišje ali za začetek pustim kar zunaj? :P

Drugače pa namembnost tega serverja je predvsem učenje FTPja, postavljanja serverja, nato pa neko osnovno spletno stran in morda še kaj naprednejšega... ampak to pa je v osnovi to, vsaj za letos in prvo polovico naslednjega leta.

Ja, neko ITX ohišje. Če boš želel nekoč dodati več trdih diskov (večinoma jih mala ITX ohišja podpirajo 1 ali 2), ti priporočam bitfenix prodigy, malo večje ohišje, ampak lahko mirno spraviš noter toliko diskov kot jih plata podpira, pa še kakšnega extra če daš SATA kartico v PCI režo.
Napajalnik pa tudi ne rabi biti nekaj posebaj močen, če je kakšen vgrajen okoli 100W bo to dovolj, če boš pa kupoval pa najcenejši 80+ gold.

Za učenje imaš dovolj 10GB diska, tako da imaš 120GB dovolj za dolgo časa. Največ prostora vzamejo filmi ipd.

Po zelji, lahko das v ohisje, lahko pa pustis zunaj, na zmogljivost nima vpliva :) Prav tako za itx plato ne rabis itx ohisja. Ftp, apache2, named, dhcpd, postfix, squid in podobno, to ti bo laufalo na cemurkoli.

user-pass je izjavil:

Po zelji, lahko das v ohisje, lahko pa pustis zunaj, na zmogljivost nima vpliva :) Prav tako za itx plato ne rabis itx ohisja. Ftp, apache2, named, dhcpd, postfix, squid in podobno, to ti bo laufalo na cemurkoli.

Res je, lahko jo vtakneš v praktično katerokoli ohišje, ampak če nimaš veliko prostora si le nabavi neko malo ohišje. Če je zunaj ohišja na performance nima nobenega vpliva, le več prahu se bo nabralo gor.

Ja glede napajalnika imam doma enega rabljenega (od prejšnje kište) 420W... Edino nekaj, ekr nisem izkušen električar, samo hobijevsko, nikol nsiem bil ziher, saj če je napajalnik 420W potem to nima pomena kajne, če plata oz. komponente ki jih bi naj ta 420W napajalnik napajal trošijo recimo 150W/h potem bo tudi 420W napajalnik trošil ''samo'' 150W/h ali ne?

Kar se prostora tiče, pa nekak ni nekega drastičnega problema.

Za učenje imaš dovolj 10GB diska, tako da imaš 120GB dovolj za dolgo časa. Največ prostora vzamejo filmi ipd.

Ja saj to sem predvideval, da bo dovolj, ta crucialov SSD sem bolj mislil, če ima kdo boljšo alternativo v tem rangu (cene) ker bom iz svojega trenutnega ''gaming'' PCja dal ven tale 120GB Kingstonov SSD star skoraj 3 leta in ga vtaknil v server, in rabim menjavo tukaj :)

xNameless ::

Hello
Jaz pa rabim nasvet kako NADGRADITI trenutni namizni računalnik. Nimam glih neki pojma o hardware komponentah (kaj rabim, kaj gre skupaj ipd)
Škatlo bom nesel v trgovino, da kupim in mi zmontirajo.
Rad bi pa vedel kaj sploh kupiti (v zmerni ceni).
Gaming PC

Boljši procesor(quad core) in grafično. Verjetno tudi kakšen gb več rama.

Trenutni PC: (win 7)
AMD Radeon HD 5670
Pentium(R) Dual-Core CPU E6500 @ 2.93GHz
3gb ram

Hvala :)

Jaz bi na tvoje mestu kupil i5 procesor, radeonov 270 ali 280, morda celo reskiraš za kakšno dobro 290. obvezno SSD disk in 4-8GB RAMa pa si rešen..... edino za plato nisem najbolj ziher kera bi bla najboljša, bo prišo kak ekspert :) podnožje je važno da je LGA 1150 da paše not Intelov procesor.

m0LN4r ::

@nameles

Ti je za tišino vseeno?

Poišči eno sestavo tukaj iz tujine kakega screenshota, kjer je notr i5-4460 prištej 15%-20% k tisti ceni in to je to.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

to menjas vse razn diska in ohisja
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

to menjas vse razn diska in ohisja

Menjaš ne, samo dodaš SSD, zdajšnji disk imaš pa za filme.

trenutno mam 500gb disk pa mi je čist dost. Zakaj "nujno" SSD disk? hrup PC-ja me ne moti, hitrost zagona mi je vseeno. Kaj je res tko nujno da treba imeti SSD?

Sploh ni nujno, v bistvu ne rabis. To dajo not samo tisti, ki bi radi imeli hitrejsi in bolj odziven PC :)

odzivnost

Dokler ne probaš, neveš :)
#brezpodpisa

Iz prve roke: imam en star laptop, coreduo T verzije, svoh stvar, 2gb rama in crucial mx100 ssd. Pc pa je xeon 1231v3, 16gb rama, isti os in isti ssd. Guess what? Za vsakodnevno normalno delo, pisarnisko, sta popolnoma enako hitra. Se pravi word, excel brez napredne uporabe, web, 1080p filmi. Ni razlike.

"Dokler ne probaš, neveš :)"
glih zato me zanima če se res splača.
Bol k ne rabim samo bolš delovanje PC-ja za igrce. Da ne bodo fps pod 20 padl takoj, ko je mal več akcije na kupu, pa da mi ne bodo več crashale mal bol zahtevne igre.
"user-pass"...če ne vpliva na programe, igre, ipd...pol SSD ni potrebe. čas kopiranja, zaganjanja, hrup ni res niso pomembni (zaenkrat :P )

Zgodovina sprememb…

Za nekatere programe, SW zna zelo dobrodelno vplivat :)
Trade Republic 38MVDVXM

xNameless je izjavil:

"user-pass"...če ne vpliva na programe, igre, ipd...pol SSD ni potrebe. čas kopiranja, zaganjanja, hrup ni res niso pomembni (zaenkrat :P )
Laptop je bil za v smeti, do novega preporoda, ko sem dal not ssd. Sicer pa, ce si razumel, da nima vpliva, potem si razumel narobe. Ima zelo velik vpliv, veliko vecji kot ram in cpu, to sem hotel razloziti. HDD pozabi, dober je izkljucno samo za storage.

Aha...narobe razumel, ja. Pol vbistvo maš OS pa igre, ipd na SSD, ostalo pa na HDD.

(sry če delujem neumno ampak to je prvič v 26 letih da se mam s hardwerom za ukvarjat. tut če berem po netu o grafičnih, procesorjih,...ne vem kaj sploh berem xD Do zdej sem pr privatniku reku naj mi nardi gaming PC pa sem mel neki, tastar pc je šel pa k bratu/staršem).

ta Pc je že najmanj 5 let star pa rabi manjši upgrade...s čimer pa nimam nič izkušenj . Prb 300€ bi bil pripravljen vložit v nadgradnjo.

Za 300EUR: crucial bx100 250gb za manj kot 90EUR, i5-4460 za 180EUR in ena gigabyte/asrock plata na h97 cipsetu za kakih 70EUR, 8gb rama za 40EUR potem pa vidis koliko ti ostane za eno normalno grafo. Ocitno bos moral se malo prisparati.

Edit: Ce pa ti je prevec, pa vzami samo ssd in najdi koga, da ti ga vgradi in da gor windowse, ce sam ne znas. Ker kar je ceneje, ne bo neke blazne razlike od tega, kar imas sedaj. Kot ze receno, najvecjo razliko naredi ssd.

Zgodovina sprememb…

xNameless je izjavil:

Aha...narobe razumel, ja. Pol vbistvo maš OS pa igre, ipd na SSD, ostalo pa na HDD.

(sry če delujem neumno ampak to je prvič v 26 letih da se mam s hardwerom za ukvarjat. tut če berem po netu o grafičnih, procesorjih,...ne vem kaj sploh berem xD Do zdej sem pr privatniku reku naj mi nardi gaming PC pa sem mel neki, tastar pc je šel pa k bratu/staršem).

ta Pc je že najmanj 5 let star pa rabi manjši upgrade...s čimer pa nimam nič izkušenj . Prb 300€ bi bil pripravljen vložit v nadgradnjo.

300€ bo verjetno premalo, če želiš vsaj nek semi gaming PC za naslednje 2 leti + (cpu in vga + SSD)

Nek soliden i5 pride okrog 200€ al pa malo čez, vsaj kar se nazadnje gledal, neka solidna R9 270x radeon grafa 4GB pride okrog 240€ pa SSDji so okrog 100€..... to je pod pogojem da plato imaš z LGA 1150 podnožjem za procesorje

Vsaj po moje.

Nek soliden i5 pride okrog 200EUR al pa malo čez, vsaj kar se nazadnje gledal, neka solidna R9 270x radeon grafa 4GB pride okrog 240EUR pa SSDji so okrog 100EUR.....

Ne.

4460 = 170EUR
270X = 150EUR
285 = 166EUR
280X = 200-220EUR
960 = 200EUR
SSD je 84EUR

Kdo bi te rad nategnil za 270X - 240EUR ?
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

m0LN4r je izjavil:

Nek soliden i5 pride okrog 200EUR al pa malo čez, vsaj kar se nazadnje gledal, neka solidna R9 270x radeon grafa 4GB pride okrog 240EUR pa SSDji so okrog 100EUR.....

Ne.

4460 = 170EUR
270X = 150EUR
285 = 166EUR
280X = 200-220EUR
960 = 200EUR
SSD je 84EUR

Kdo bi te rad nategnil za 270X - 240EUR ?

No jaz sem kupil tole grafo http://www.amazon.de/SAPPHIRE-4096MB-GD...

2 meseca nazaj v SLO za 241€ brez poštnine..... Če so me nategnili so pač me, sem pa zelo zadovoljen s perfeormansom. Jaz grafe z manj kot 4GB RAMa več ne kupim (načeloma) kolko vidim so vse tvoje predloge 2GB, takrat pa so res cenejše ja.

Kar se pa tiče tvojega cruciala, pa ima hitrost pisanja 370MB/s, no ko jaz kupujem SSDje ali jih priporočam, običajno je moja meja minimalno 500MB/s pisanja, zato tudi rečeno 100€+ za 250GB, priznam pa da ni nujno potrebno. i5 pa so se res fajno pocenli, ko sem nazadnje gledal je bil podoben več kot 200€, je pa res, da že ene 6 mesecev nsiem sestavljal nobenega PCja...

Ne,
1. v bistvu se je vse podražilo, če pogledaš točno 12 mesecev(enoleto):
i5-4460: http://geizhals.de/?phist=1050218&age=3...
fx-8320: http://geizhals.de/?phist=852342&age=365
970 300 prej zdaj 360

280X stane 220EUR in je najmanj 30% hitrejša (drugje po 50%), to je namesto 70fps imaš 100fps. Kako si lahko zadovoljen nevem.
In 270X ni bila nikoli več kot 180EUR: http://geizhals.de/?phist=1012983&age=3...

Kar se pa tiče tvojega cruciala, pa ima hitrost pisanja 370MB/s, no ko jaz kupujem SSDje ali jih priporočam, običajno je moja meja minimalno 500MB/s pisanja,

Jaz pa tko pravim, če nimaš dnara vzameš najcenejšga, ker sekvenčne hitrosti so neuporabne v praksi :)
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

>2 meseca nazaj v SLO za 241€ brez poštnine..... Če so me nategnili so pač me, sem pa zelo zadovoljen s perfeormansom.

So te fino nategnal. Za tak denar bi dobil 280X, ki je vsaj ene 50% boljša.

>Jaz grafe z manj kot 4GB RAMa več ne kupim (načeloma) kolko vidim so vse tvoje predloge 2GB, takrat pa so res cenejše ja.

In kaj ti nuca 4GB ? Zato da lahko sosedu poveš. da maš 4GB grafo ?

Ker tak rang grafe si nima kej pomagat s tolk rama. Pač za marketing je dober, to je pa to.

>Kar se pa tiče tvojega cruciala, pa ima hitrost pisanja 370MB/s, no ko jaz kupujem SSDje ali jih priporočam, običajno je moja meja minimalno 500MB/s pisanja, zato tudi rečeno 100€+ za 250GB, priznam pa da ni nujno potrebno

In če ti povem eno skrivnost... Drugi pogoni podobnega cenovnega razreda in iste kapacitete nimajo nič boljšega pisanja.
Samo zlažejo se ti na škatli, ker oglašujejo burst hitrosti (to pomeni, da ima majhen slc keš, ki kešira zapise ali pa stiskanje).

> Jaz pa tko pravim, če nimaš dnara vzameš najcenejšga, ker sekvenčne hitrosti so neuporabne v praksi :)

Točno to. Sekvenčno pisanje je zaddnja stvar, ki jo gledaš pri ssdju.
Važne so random hitrosti, access time in consistentnost performanca.
Sekvenčne hitrosti so za ovace lovit, kot velik rama na grafi
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Če bi ram na Grafi bil nepomemben bi vzel grafo z 265MB kajne? Potem nikol ne bi nadgradili ničesar ker bi bilo nepotrebno ali? Torej 2GB ram na grafi je ok, 4GB pa je preseravanje? Lahko to podkrepiš s kakšnimi verodostojnimi dokazi? Sploh pa če kupiš zdaj za X let, ne boš kupil 2GB, tako kot zdaj ne boš šel kupovat SSD 64GB, razen če ga imaš namen čez 2 leti zamenjat, pol je res vseeno. To je staro pravilo, ki se ga držim in PC mi zaradi tega vedno zdrži dalj časa (5 let+) sicer pa vsakomur svoje, saj je vendarle naš denar kajne.

Spomnim se enakih primerkov ki so se mi smejali, ko sem kupil grafo z 1GB rama, a je bilo 512MB čist dovolj :) No danes počnejo isto na relaciji 2GB vs 4GB.

Kar se pa tiče SSDja pa res nsiem seznanjen, torej hočeš povedat, da imajo vsi SSDji enako hitrost pisanja in je torej praktično nepomembno katerega kupiš?

>Če bi ram na Grafi bil nepomemben bi vzel grafo z 265MB kajne?

V tak extrem spet ne.

>Torej 2GB ram na grafi je ok, 4GB pa je preseravanje?

Točno tako. Vsaj na takem rangu.

>Lahko to podkrepiš s kakšnimi verodostojnimi dokazi?

Ja. Recimo fury x, ki ima cirka 3x višji performance (1280SP vs 4096SP) ima tudi "samo" 4GB vrama. Go figure.

>Sploh pa če kupiš zdaj za X let, ne boš kupil 2GB, tako kot zdaj ne boš šel kupovat SSD 64GB, razen če ga imaš namen čez 2 leti zamenjat, pol je res vseeno. To je staro pravilo, ki se ga držim in PC mi zaradi tega vedno zdrži dalj časa (5 let+) sicer pa vsakomur svoje, saj je vendarle naš denar kajne.

Narobe razmišljaš. Pri grafični je pomemben grafičen procesor, ne količina rama. Ram je tam, da se texture naložijo. Če stvar nima dovolj dobrega procesorja, tut za 4GB textur ne bo zmlel (ie visoka resolucija, detalji).

> Spomnim se enakih primerkov ki so se mi smejali, ko sem kupil grafo z 1GB rama, a je bilo 512MB čist dovolj :) No danes počnejo isto na relaciji 2GB vs 4GB.

In kaj si profitiral ?

> Kar se pa tiče SSDja pa res nsiem seznanjen, torej hočeš povedat, da imajo vsi SSDji enako hitrost pisanja in je torej praktično nepomembno katerega kupiš?

Točno tako. 256GB ssdji imajo v budget rangu vsi nekje 250-400MB/s pisanja, redko več. Kar je več, je dražje ali pa se poslužuje zgoraj omenjenih trikov.
#brezpodpisa

DarwiN ::

Alcarin je izjavil:

Torej 2GB ram na grafi je ok, 4GB pa je preseravanje? Lahko to podkrepiš s kakšnimi verodostojnimi dokazi?

Pa to so ultra nastavitve, ki jih tvoja 270x ni sposobna gnat, tako da imaš dejansko še manjše potrebe po ramu.. 2Gb prek teče pri tvoji grafi, in vedno bo
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

Ok samo recimo grafa Vapor-x R9 280X 3GB GDDR5 Tri-X STD Lite

takt procesorja 950Mhz
število pretočnih procesorjev 2048

R9 270X OC BOOST Dual-X, 4 GB

takt procesorja 1020Mhz
število pretočnih procesorjev 1280

Torej ga tule zatrokira R9270X napram 280x? (zdaj sem vzel eno random 280x zavoljo primerjave)

280X pohrusta 270x v vsakem primeru. Tudi če ma slednja višji clock in več rama.

Pač frekvence pa ram so za ovace lovit, ko ne poznajo komponent.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

hojnikb je izjavil:

280X pohrusta 270x v vsakem primeru. Tudi če ma slednja višji clock in več rama.

To dejansko ne pomaga kaj dosti, nekje se mora v tehnični specifikaciji to prikazat, zakaj je nekatera boljša, tako na pamet pač ne gre. Vsak izdelek hardware ima specifikacije, in nekaj v teh specifikacijah mora biti boljše (s številko in imenom ali nazivom) ki naredi nekaj boljše od nečesa drugega. In jaz te po oprijemljivih specifikacijah sprašujem, v kateri specifiki ki je napisana v tehničnih podrobnostih izdelka se torej vidi katera grafa je boljša od druge :)

Meni je drugače jasno da načeloma je kasnejši izid grafe 270x je izšla pred oznako 280x, boljši od starejšega modela, ampak zanima me kje to v specifikacijah normalna oseba prebere oz. na kaj se gleda :)

matic492 ::

Alcarin je izjavil:

hojnikb je izjavil:

To dejansko ne pomaga kaj dosti, nekje se mora v tehnični specifikaciji to prikazat, zakaj je nekatera boljša, tako na pamet pač ne gre. Vsak izdelek hardware ima specifikacije, in nekaj v teh specifikacijah mora biti boljše (s številko in imenom ali nazivom) ki naredi nekaj boljše od nečesa drugega. In jaz te po oprijemljivih specifikacijah sprašujem, v kateri specifiki ki je napisana v tehničnih podrobnostih izdelka se torej vidi katera grafa je boljša od druge :)

Meni je drugače jasno da načeloma je kasnejši izid grafe 270x je izšla pred oznako 280x, boljši od starejšega modela, ampak zanima me kje to v specifikacijah normalna oseba prebere oz. na kaj se gleda :)

270x ima 1280 stream procesorjev, 280x pa 2048... torej skoraj 2x več.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

>To dejansko ne pomaga kaj dosti, nekje se mora v tehnični specifikaciji to prikazat, zakaj je nekatera boljša, tako na pamet pač ne gre.

> Meni je drugače jasno da načeloma je kasnejši izid grafe 270x je izšla pred oznako 280x, boljši od starejšega modela, ampak zanima me kje to v specifikacijah normalna oseba prebere oz. na kaj se gleda :)

Tole

> število pretočnih procesorjev 2048
> število pretočnih procesorjev 1280

Tvoji manjka 768 stream procesorjev. Torej ima 280X 60% več surove zmogljivosti.
To je podatek, ki ga gledaš pri grafiki. Seveda iste generacije in istega proizvajalca.

Verjetno ti je zdaj jasno, zakaj je 4GB na 270x nesmisel. Veliko boljša 280x ima le 3GB... :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

hojnikb je izjavil:

>To dejansko ne pomaga kaj dosti, nekje se mora v tehnični specifikaciji to prikazat, zakaj je nekatera boljša, tako na pamet pač ne gre.

> Meni je drugače jasno da načeloma je kasnejši izid grafe 270x je izšla pred oznako 280x, boljši od starejšega modela, ampak zanima me kje to v specifikacijah normalna oseba prebere oz. na kaj se gleda :)

Tole

> število pretočnih procesorjev 2048
> število pretočnih procesorjev 1280

Tvoji manjka 768 stream procesorjev. Torej ima 280X 60% več surove zmogljivosti.
To je podatek, ki ga gledaš pri grafiki. Seveda iste generacije in istega proizvajalca.

No evo, saj to sem ti prej linkal ja, to me je zanimalo, saj to sem vedno gledal dodatno še... Edino zanima me zakaj je takt pomnilnika nepomemben? nenazadnje se mi zdi to enako ali zelo podobno kot da imaš rame ki letijo na frekvenci 667 ali pa 1600Mhz....

>Edino zanima me zakaj je takt pomnilnika nepomemben? nenazadnje se mi zdi to enako ali zelo podobno kot da imaš rame ki letijo na frekvenci 667 ali pa 1600Mhz....

Zato, ker to ni edin podatek. Imaš še širino pomnilnika (bitnost).
Itk ti pa bandwidth sam po seb nič ne pomen, če primerjaš različne grafike.

Važno je število stream procesorjev in nenazadnje tudi dejanski performance v igricah.
Ne pa suhe številke kot je količina rama...

Predstavljaj si i3 zram 16GB rama in i7 zram 8GB rama.
Ugani, kateri bo hitrejši v računskih operacijah :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

matic492 ::

Radeon Fury X oz. HBM memory z 4096 Bitnim vodilom ima takt pomnilnika 500MHz, bandwith pa 500GB/S kar je boljše od katerekoli druge grafike trenutno na trgu.

Nobene grafike ne moreš primerjat z številkami, ker se tehnologija vmes spreminja. NVIDIA ima spet svoja CUDA jedra ki so 1 : 1 večinoma hitrejša od AMD stream jeder.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Če kupuješ grafo, pogledaš teste v igrah, ki jih misliš igrat.
Na stvari kot so goli specsi in nek brezvezn futureproofing (ala 4GB 270x) pa lepo pozabiš.
#brezpodpisa
««
535 / 1148
»»