Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi
bciciban_ ::
Katero ohišje se trenutno priporoča, če želiš da je PC tih?
- nočem lučk
- nočem steklenih stranic
- kompatibilen z Noctua nh-d15s
- volumen in/ali teža ni problem
V sistemu je RX6800XT in Ryzen 9 5950X.
- nočem lučk
- kompatibilen z Noctua nh-d15s
- volumen in/ali teža ni problem
V sistemu je RX6800XT in Ryzen 9 5950X.
DarwiN ::
Bo kar hudič, takšno precej zaprto ohišje, noter pa ~330W GPU in ~170W CPU. Bo kot v kotlu. V osnovi tišje, ampak bolj vroče, kar bo dvignilo vrtljaje ventilatorjev, rezultat pa več hrupa. In si spet na začetku. Začarani krog.
Tak PC enostavno ne more biti tih.. Mogoče s custom loop vodnim hlajenjem za GPU+CPU, ampak to ni za navadne smrtnike.
IMHO boš še največ pridobil, če najšibkejši (najglasnejši) člen - GPU - undervoltaš, po potrebi še upočasniš za ~100Mhz. Na tak način bi 330W zbil na 200-250W, izgubiš pa le par zanemarljivih odstotkov zmogljivosti. Seveda bo kartica in posledično tudi računalnik vsaj 2x tišji.
Tak PC enostavno ne more biti tih.. Mogoče s custom loop vodnim hlajenjem za GPU+CPU, ampak to ni za navadne smrtnike.
IMHO boš še največ pridobil, če najšibkejši (najglasnejši) člen - GPU - undervoltaš, po potrebi še upočasniš za ~100Mhz. Na tak način bi 330W zbil na 200-250W, izgubiš pa le par zanemarljivih odstotkov zmogljivosti. Seveda bo kartica in posledično tudi računalnik vsaj 2x tišji.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zavedam se da bo hrup, kadar gonim PC na polno v igrah, ampak če igram s slušalkami na glavi mi je za hrup precej vseeno :)
Rad pa bi tišino ko PC idla oz. kadar je na udaru samo CPU. Recimo ko poganjam Vm-je CPU zašvica ampak GPU pa idla in recimo da je treba takrat odvajat samo 170W toplote s CPU-ja.
P.S. bi si misli da 5 ali 6 ventov premakne dovolj zraka skozi ohišje, da ne bo problem.
Rad pa bi tišino ko PC idla oz. kadar je na udaru samo CPU. Recimo ko poganjam Vm-je CPU zašvica ampak GPU pa idla in recimo da je treba takrat odvajat samo 170W toplote s CPU-ja.
P.S. bi si misli da 5 ali 6 ventov premakne dovolj zraka skozi ohišje, da ne bo problem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bciciban_ ()
l0g1t3ch ::
i9 10900k teče v bistveno slabše prezračenem ohišju brez težav že več let.
Tisto bo moralo brez težav preživeti tudi dodan gpu.
Tisto bo moralo brez težav preživeti tudi dodan gpu.
l0g1t3ch ::
Saj ventilatorji ni nujno da delajo ves čas, ali pa delajo na minimalnih obratih.
6 ventilatorjev je itak overkill tudi če bo mel gpu.
Jaz imam dva za vpih in to je to.
6 ventilatorjev je itak overkill tudi če bo mel gpu.
Jaz imam dva za vpih in to je to.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: l0g1t3ch ()
BlekbirdOP ::
Takole na hitro.
be quiet! Silent Wings Pro 4 PWM
ali
be quiet! Silent Wings 4 PWM?
Hvala :)
be quiet! Silent Wings Pro 4 PWM
ali
be quiet! Silent Wings 4 PWM?
Hvala :)
FireSnake ::
Gledal sem recimo tole: https://www.mlacom.si/i_2088645_be-quie...
Za tak denar pride v poštev kaj takega.
Tu notri so že trije ventilatorji:
- dva spredaj notri vlečeta
- en zadaj ven piha
- ven piha še potem napajalnik
Pa priključke imaš spredaj, ne zgoraj (se ti ne more prah notri nabrati).
Edino gumb za vžig je zgoraj. Ne vem, če ti to odgovarja.
Jaz imam to ohišje in lahko samo pohvalim. Notri:
- 7900X
- undervoltana 7900 XT
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Jerry000 ::
Hm...sklepam da sem bil spregledan, bom še enkrat objavil. Rabil bi vaše mnenje in pomoč:
Pubeci, kmalu bom izvedel hunt na komponente, zato me zanima vaše mnenje. Imam 2 builda, en je (po mojih imenih) mid range, en pa high.
MID: https://at.pcpartpicker.com/list/tMCbW4
HIGH: https://at.pcpartpicker.com/list/vVrdsL
Zanima me vaše mnenje glede oba builda. Mid poskušam čim bolj "budget" varjanto. Razmišljam tudi o menjavi coolerja za https://at.pcpartpicker.com/product/fLF...
Seveda pri obeh je vštet zraven še monitor, toliko za referenco na kaj ciljam. So obe grafične kartice ok? Je ok napajalnik?
- en zadaj ven piha
- 7900X
- undervoltana 7900 XT
Odpade ker:
Kaj ti je sicer pri tem ohišju boljše kot pri Silent Base 601 ? Vsaj pri nas je 20€ dražje. Vprašam pač ker zadnje ohišje sem kupil 10 let nazaj in da vem na kaj bit pozoren.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bciciban_ ()
Gutjerez ::
Če boš dal notri 5-6 ventilatorjev ne pričakuj ravno tišine.
imam ohišje Dark Base 700
not je vodno hlajenje ki ima 3 ventilatorje. in ohišje ima not še 3. skupaj torej 6 ventilatorjev. grafična 3060ti ki ima tudi 3 ventilatorje. plus vent on napajalnika. računalnik je skoraj neslišen. zato ne rečt narobe... ko se kupi dobra roba ni problema... če pa se kupuje neke rgb aliexpres poceni ventilatorje...
kar se hoče povedat. ni pogojeno da več ventilatorjev dela več hrupa...kdor želi tišino naj seže po vodnem hlajenju in kakovostnem ohišju. isto je pri avtomobilu za 30k gor pa guma za 50evrov po komadu...bolano
Nikoli ne obupaj, saj je tukaj slo-tech
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gutjerez ()
mat xxl ::
Smešno mi je, da sem podobno iskal sam teden nazaj in našel isto ohišjo. Imaš pravo idejo več ventov z minimalnimi obrati in killer vent in hladilnik na procesorju in bo tiho, razen , ko boš igre navijal.
FireSnake ::
- en zadaj ven piha
- 7900X
- undervoltana 7900 XT
Odpade ker:
Kaj ti je sicer pri tem ohišju boljše kot pri Silent Base 601 ? Vsaj pri nas je 20EUR dražje. Vprašam pač ker zadnje ohišje sem kupil 10 let nazaj in da vem na kaj bit pozoren.
Nima steklene stene. Oziroma, da se dobiti, ni pa mus.
Pozoren moraš biti:
- da imaš najnovejše USB priključke gor
- da je dovolj veliko, da gre grafa notri
- da je prevetreno (tvoj primer)
- da dobro duši hrup
- da se da lepo speljati kable
Teh 20EUR odtehtajo ventilatorji, ki jih moraš dokupiti v tvojem primeru.
Počasi nismo več v pravi temi.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Pubeci, kmalu bom izvedel hunt na komponente, zato me zanima vaše mnenje. Imam 2 builda, en je (po mojih imenih) mid range, en pa high.
Zanima me vaše mnenje glede oba builda. Mid poskušam čim bolj "budget" varjanto. Razmišljam tudi o menjavi coolerja za https://at.pcpartpicker.com/product/fLF...
Seveda pri obeh je vštet zraven še monitor, toliko za referenco na kaj ciljam. So obe grafične kartice ok? Je ok napajalnik?
klekej ::
Po 12ih letih moram upokojiti 2 službena računalnika. Na njima laufa program Vasco, email in net, totalno nezahtevna uporaba torej. Kupim čisto basic škatlo ali obnovljeno HP poslovno linijo?
klekej in drugi nezahtevni uporabniki...
Praktično zastonj nov mini računalnik z najnovejšim Intelovim N95 4-jedrnikom, 8gb/256gb, WIN11. 125EUR s priority line dostavo (uporabi kodo za popust NNNMDGK3 (velja le za omenjeni model računalnika in ne za 16/512 različice, I think)).
Praktično zastonj nov mini računalnik z najnovejšim Intelovim N95 4-jedrnikom, 8gb/256gb, WIN11. 125EUR s priority line dostavo (uporabi kodo za popust NNNMDGK3 (velja le za omenjeni model računalnika in ne za 16/512 različice, I think)).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
hojnikb ::
naj ti kitajci ze enkrat zapakirajo alder lake v kaksne itx platke z 2.5g lan porti :P
#brezpodpisa
2.5G ni več zastonj roba, pa še "nihče" tega ne potrebuje. ;)
Super zadeva, samo baje GeekB ne izda računa na davčno pod 500€.
Predvsem bolj učinkovit.. N95 so v bistvu odpadki, ki niso dovolj dobri, da bi se prodali kot N100. Zato potrebujejo več juica. 15W namesto 6W.
Nekako v tem smislu:
N100: do ~6W, nizke temperature in tišje delovanje
N95: do ~15W, malo višje temp in malo glasnejše delovanje.. Ampak 15W hkrati pomeni, da je zadeva včasih celo odtenek zmogljivejša od N100.
Skratka, če te moti ventilator, pol raje N100. Seveda pa zadeva v nobenem primeru ni glasna.
Nekako v tem smislu:
N100: do ~6W, nizke temperature in tišje delovanje
N95: do ~15W, malo višje temp in malo glasnejše delovanje.. Ampak 15W hkrati pomeni, da je zadeva včasih celo odtenek zmogljivejša od N100.
Skratka, če te moti ventilator, pol raje N100. Seveda pa zadeva v nobenem primeru ni glasna.
mirancar ::
ko sem hotel naročit ta mini PC za 125 eur, dobim v procesu naročanja napako: "Items from China-1 can't be shipped to your location."
ta napaka se zgodi preden podaš kakršne koli plačilne podatke, tko da lahko še kdo drug proba?
ta napaka se zgodi preden podaš kakršne koli plačilne podatke, tko da lahko še kdo drug proba?
Po malo refreshanja in nevem kaj, je šlo plačati. Zdaj pa čakam da mi dostavijo. skupno je bilo 123.31€ ker first time user ma še neke G-coin popust
pričakujem da bo čez kak mesec pri meni, bomo vidl če bo še kaj carinjenja...
Na računalnike ni carine, tako ali tako pa je znesek pod 150EUR. Priority line dostava že dolga leta pomeni, da gre skozi brez zapletov, tko da ne bi smelo biti presenečenj.
@klekej, drgač sta enaka ja.. Edina druga razlika je še v integrirani grafični kartici, kjer je N100 zmogljivejši.. Ampak to je postranskega pomena, ker zadeva itak ni namenjena za igre, kodeki za video obdelavo so pa enaki (AV1 decode, itd)..
@klekej, drgač sta enaka ja.. Edina druga razlika je še v integrirani grafični kartici, kjer je N100 zmogljivejši.. Ampak to je postranskega pomena, ker zadeva itak ni namenjena za igre, kodeki za video obdelavo so pa enaki (AV1 decode, itd)..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Tomovader ::
Živjo,
žena se spravlja v nakup novega računalnika (desktop), ker je stari že res star (cca 8 let).
Potrebe so da bo zdržal ponovno dokaj dobro nekaj časa in da lahko igra tudi kako bolj zahtevno igro. Igra predvsem simulacije - City Skylines, Sims pa tudi grafično riše in ustvarja z raznimi Adobe programčki. Zato potrebuje predvsem nekaj kar bo zmogljivo za simulacije, renderiranje.
Budget je nekje 1600-2000, pa raje se drživa na spodnji meji :)
Kar veva je da hočva 32GB Ram, 1GB SSD + še additional 1gb SSD, verjetno enega nvme in drugega običnega. Grafo in proc čimboljše kar je primerno zato da pride v ta budget.
Malo sva že sestavljala preko Funtech konfiguratorja in gledala že sestavljene mašine pri markosoft, ampak vseeno sva tok out iz trendov, da prosiva za pomoč in suggestione.
Razmišljala sva tudi o tem, da bi vse sestavila preko funtech/sestavisi, grafo pa iz tujine ker se dobijo precej ceneje. Mnenje?
Hvala za nasvete in lep pozdrav
žena se spravlja v nakup novega računalnika (desktop), ker je stari že res star (cca 8 let).
Potrebe so da bo zdržal ponovno dokaj dobro nekaj časa in da lahko igra tudi kako bolj zahtevno igro. Igra predvsem simulacije - City Skylines, Sims pa tudi grafično riše in ustvarja z raznimi Adobe programčki. Zato potrebuje predvsem nekaj kar bo zmogljivo za simulacije, renderiranje.
Kar veva je da hočva 32GB Ram, 1GB SSD + še additional 1gb SSD, verjetno enega nvme in drugega običnega. Grafo in proc čimboljše kar je primerno zato da pride v ta budget.
Malo sva že sestavljala preko Funtech konfiguratorja in gledala že sestavljene mašine pri markosoft, ampak vseeno sva tok out iz trendov, da prosiva za pomoč in suggestione.
Razmišljala sva tudi o tem, da bi vse sestavila preko funtech/sestavisi, grafo pa iz tujine ker se dobijo precej ceneje. Mnenje?
Tomovader ::
Živjo,
Ideja je nekako taka, nisem pa sure da je vse compatible:
- Intel i7 12700
- Asus B660 DDR5 matična
- 32GB ram
- Samsung 980 pro 1TB NVMe + Samsung 1TB EVO
- MSI 4070 TI
- 750W beQuiet power
To sem preračunal bi prišlo nekje proti 2k
CPU zamenjaj na 13600k (ali 13700 ali 13700k), matična bi lahko bila B760 (cena mislm da je enaka in morda bolj zanesljivo podpira 6400 RAM-e)
diske nevem zakaj maš ločeno, raje 2tb pro in slot frej za prihodnost?
če ti zmanka budget-a, bi se jaz downgrejdal na obično rtx 4070, misliš da boš veliko pridobil z -TI? ne poznam teh programov za simulacije in render
diske nevem zakaj maš ločeno, raje 2tb pro in slot frej za prihodnost?
če ti zmanka budget-a, bi se jaz downgrejdal na obično rtx 4070, misliš da boš veliko pridobil z -TI? ne poznam teh programov za simulacije in render
forplan ::
Za prijatelja moram naštudirat, nimam pa pri sebi ohišja... Bi šlo tole ohišje za disk Link v ohišje silent base 600. Načeloma piše da podpira silent base serije, ampak si ne predstavljam kako to potem noter zašraufaš...
Za ohišje pure base 600 mi je jasno ker ima drugače nareto...
Za ohišje pure base 600 mi je jasno ker ima drugače nareto...
da se strinjam
Narocil dva komada, s kuponom, g-coini in paypal popustom 117€/komad. Hvala!
CudesaOdMesa ::
Ima kdo kak predlog za nezahteven pisarniški računalnik? Uporaba: igre 0%, video editing 0%, filmi 5%, email in brskanje 95%.
Kupljen bi naj bil v Sloveniji, na davčno.
Kupljen bi naj bil v Sloveniji, na davčno.
mtosev ::
Budget?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
CudesaOdMesa ::
https://www.avtera.si/ra%C4%8Dunalnik-p...
Tole je nekako v ožjem izboru. Bo za nekaj časa, je tako?
Tole je nekako v ožjem izboru. Bo za nekaj časa, je tako?
Steinkauz ::
Bi za 500eur lahk sestavil dost bolš.
Znaš sam sestavit PC pa ti sam koponente naštejemo tle?
Znaš sam sestavit PC pa ti sam koponente naštejemo tle?
MMEci ::
Pozdravljeni
Ker vem da ste tukaj ljudje z vec znanja kot jaz se obracam na vas da mi pomagate. Zanima me ce je tole vredu ali bi bilo boljse kaj zamenjati? Je pa tole za mulca. Tako da kaksen spil, zacetki s programirajnem...
Ker vem da ste tukaj ljudje z vec znanja kot jaz se obracam na vas da mi pomagate. Zanima me ce je tole vredu ali bi bilo boljse kaj zamenjati? Je pa tole za mulca. Tako da kaksen spil, zacetki s programirajnem...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MMEci ()
Han ::
To je precej nizko leteča gaming kišta, ki jo bo hitro prerasel.
- boljši procesor: Ryzen 5600x ali 5700x (slednjemu hladilnik ni priložen)
- 2×16 GB DDR4 3600 MHz
- nekajkrat hitrejši NVMe SSD: 1 TB Samsung 980
- za okrog 350 eur dobiš iz tujine precej bolj zmogljivo grafično RX 6700 XT z 12 GB DDR6, pri nas pa za 275 eur RX 6650 XT z 8 GB
- boljši napajalnik: npr. Seasonic B12 BC-650 650W
- boljši procesor: Ryzen 5600x ali 5700x (slednjemu hladilnik ni priložen)
- 2×16 GB DDR4 3600 MHz
- nekajkrat hitrejši NVMe SSD: 1 TB Samsung 980
- za okrog 350 eur dobiš iz tujine precej bolj zmogljivo grafično RX 6700 XT z 12 GB DDR6, pri nas pa za 275 eur RX 6650 XT z 8 GB
- boljši napajalnik: npr. Seasonic B12 BC-650 650W
Pubeci, rabim en nasvet. Nameravam kupiti takšen build https://pcpartpicker.com/list/mhxqxs
Zanima me:
1. Ali je 650W dovolj? (na strani piše sicer da je ampak double checkam)
2. Ali je NZXT dobra firma za napajalce?
Disclaimer, nisem picajzl, ni mi potrebno imeti ultra tihega, mi je pa pomembno da je modularen.
Zanima me:
1. Ali je 650W dovolj? (na strani piše sicer da je ampak double checkam)
2. Ali je NZXT dobra firma za napajalce?
Disclaimer, nisem picajzl, ni mi potrebno imeti ultra tihega, mi je pa pomembno da je modularen.
pc-game ::
Pozdravljeni
Imam samo eno vprašanje,kaj je trenutno najboljši cpu za gaming and streaming hvala za odgovore lp
Imam samo eno vprašanje,kaj je trenutno najboljši cpu za gaming and streaming hvala za odgovore lp
Rabim en nasvet. Nameravam kupiti takšen build https://pcpartpicker.com/list/mhxqxs
Zanima me:
Ali je 650W dovolj ali bolje 700 oziroma 750? (na strani piše sicer da je 650 dovolj ampak double checkam)
Zanima me:
Ali je 650W dovolj ali bolje 700 oziroma 750? (na strani piše sicer da je 650 dovolj ampak double checkam)
Po malo refreshanja in nevem kaj, je šlo plačati. Zdaj pa čakam da mi dostavijo. skupno je bilo 123.31€ ker first time user ma še neke G-coin popust
lahko potrdim da sem zadevo dobil že v petek, tako da je bila poštnina vbistvu kar hitra (iz kitajske). ni bilo nobenih dodatnih stroškov.
včeraj sem zelo na hitro sprobal mašinco tko da en quick review:
-priložen je nekvaliteten napajalnik, ki piska. To je zelo klasično za te pocen napajalnike. Gor mislim da piše max 30W
-zadeva je zelo lahka in zelo plastična. Izgleda dobro na daleč ampak ko otipaš je zelo nekvalitetno ker je tanka plastika. Izpuh reže zgledajo metal, ampak so dejansko pofarbana plastika, kar da še dodaten občutek krš-a
-zraven dobiš en majhen hdmi kabel in nek mounting nosilc (vesa?), kar je fino
-gor so prednaloženi nek windows 11. zgledajo zlo clean (non bloated) ampak zgleda da ni tako. stalno je nek občutek štekanja. zanimivo mi je da je veliko nastavitev ki jih tipično grem sam izklaplat (recimo UAC) je že bilo izklopleno. Potem sem videl nekaj v slogu "this setting is set by your organization" in na tej točki sem obupal. Ker sem sluačjno imel USB kluček z W10, sem dal to gor
-novo inštaliran W10 odpravi težave "občutek štekanja". Zdaj dela bolje. Ampak ne dela optimalno
-procesor N95 nevem kako bi moral delovati ampak out of the box pri tej mašinci mislim da ne dela optimalno. Večina časa deluje na 2700mhz, namesto 3400.
-TDP je na tej mašinci zgleda da omejen na 10W. IDLE power mislim da tudi ne dela optimalno
-bios ima en kup nastavitev ki potem potrdijo moje initial opazke. Nisem še vsega naštudiral ampak je veliko nastavljeno na "10W" tdp in core ratio "34 za 1/2 core" in "27 27 27 27 .." naprej. C-states so bili kar disablani (?)
-na hitro sem nekaj probal popravit nastavitve ampak (vsaj iz prve) ni imelo efekta. zgleda je ostalo na 27 ratio in 10W tdp. Idle pa mislim da se je popravil, vendar ne morem nič potrdit, ker res nisem imel več časa. Vseskozi sem imel zraven merilec elektrike in prej mislim da je šel na nekih 9-10W idle, potem pa je šel na ~7W. V load-u je peak poraba nekje ~19W na merilcu.
-škatla se FUL segreva. hladilni sistem je res en garbage. Ne zna niti slabih 10W odvajat.
en drug dan ko bom mel čas bom probal še naprej se poigrat. Zakaj ne boosta do 3400 bolj pogosto sumim da je tudi pogojeno z temperaturo procesorja, ki je bila stalno nekje med 60c in 80c. morda tdp ne gre povišat ker je že napajalni sklop preslab. nevem. bom tudi odprl in pogledal zakaj je hladilnik tako grozno obupen. za primerjavo imam slučajno še mini kištico z i5-7400. tko na hitro ko dela na 3400 mislim da je kraken score bil nekje 800ms, kar je malo boljše od i5 7400, ampak ko je na 2700 je ta score komaj 1020ms. YT videi sicer delajo brez frame dropa. Primerjal bi lahko tudi perf/watt med i5 7400 in N95
Super, Miran.. Ja, nepopolna zadeva, ampak za tak drobiž.. Ti si se preveč poglabljal.. Tole ni za advanced userje, ampak za nezahtevneže. Plug and play in vse špila.
Mogoče se vseeno splača doplačat za N100.. Kolegu sem nabavil N100 varianto in ga privijačil na zadnjo stran tega 31.5" monitorja. Tip srečen in računalnik precej tih. Sicer tudi njemu sprva ni vse delovalo gladko v WIN11.. Ampak je parkrat zalaufal windows update, pa driverje za igpu ločeno namestil in je zdaj super zadovoljen.
Mogoče se vseeno splača doplačat za N100.. Kolegu sem nabavil N100 varianto in ga privijačil na zadnjo stran tega 31.5" monitorja. Tip srečen in računalnik precej tih. Sicer tudi njemu sprva ni vse delovalo gladko v WIN11.. Ampak je parkrat zalaufal windows update, pa driverje za igpu ločeno namestil in je zdaj super zadovoljen.
NejcSSD ::
Sporočam in morda še komu koristi da bom Asrock Q1900ITX, ki je odlično služil kot Mini server zadnja leta zamenjal z N100. Plex, torrent, Unifi, Nextcloud...
Včeraj sem jo odkril, čeprav je najavljena bila pred dvemi meseci
Dobro da se nisem odločil za staro J5040 plato, ki je trenutno celo dražja kot čisto nova N100M
https://www.asrock.com/MB/Intel/N100M/i...
Če še komu pride prav za ultra low powered server.
Včeraj sem jo odkril, čeprav je najavljena bila pred dvemi meseci
Dobro da se nisem odločil za staro J5040 plato, ki je trenutno celo dražja kot čisto nova N100M
https://www.asrock.com/MB/Intel/N100M/i...
Če še komu pride prav za ultra low powered server.
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti
Super, Miran.. Ja, nepopolna zadeva, ampak za tak drobiž.. Ti si se preveč poglabljal.. Tole ni za advanced userje, ampak za nezahtevneže. Plug and play in vse špila.
ja, plug&play pri meni ravno ni bilo. Vsaj reinštalacija windowsev se mi je zdela potrebna. Kot primer tega "počasnega delovanja": recimo sem extractal eno 50MB zadevo, in je trajalo nekaj sekund, še hitrost si videl da je dropnla na nekih 3MB/s. Začel sem sumit da je vgrajeni no-name ssd disk mogoče tok beden. Po reinštalaciji winsev pa je blo po pričakovanjih, torej extract v zglednem času, sekunda. Torej disk mislim da je OK.
Nevem kaj točno je bilo tukaj narobe. mogoče če bi res počakal windowse da se posodobijo da bi se normaliziralo. Ampak sem rekel nimam cajta in ne morem zaupat nekim kitajskim windowsem ki shippajo z "settings are managed by your organization" (ta napis je bil mimgrede nekje v "diagnostics data are being sent to...").
razen tega bi pa samo še rad spravil da bo zadeva laufala na 3400. to je 25% razlike, ni zanemarljiv
plastiko in piskajoč napajalnik sem pa tudi pričakoval