X-Bit Labs - Gigant ASUS si lahko privošči tudi razvoj (in proizvodnjo) rešitev, o katerih drugi proizvajalci, ravno zaradi visokih stroškov, lahko samo sanjajo. Na začetku tega tedna je bila tako predstavljena grafična kartica, o katere zasnovi se je govorilo dolga leta, realiziral, vsaj za množično proizvodnjo, pa je ni nihče.
Asus Extreme N6600TOP Silent bi bila povsem običajna kartica spodnjega-srednjega razreda, če ne bi imela GPU nameščen na zadnji strani tiskanega vezja. Zadnji zato, ker danes stran, kjer je pricinjen GPU, imenujemo sprednja. To ni posebej pomembno do takrat, ko kartico namestimo v pokončno ohišje. V stolpu je jedro obrnjeno na glavo in prastaro spoznanje o dviganju vročega zraka nam povzroči kup težav, saj učinkovito odvajanje segretega zraka onemogoča tiskano vezje (sama kartica), pa tudi hladilnik, ki skrbi za dobro počutje glavnega procesorja, ne more pri tem prav nič pomagati.
ASUS trdi, da je z namestitvijo na zadnjo oziroma zgornjo stran kartice dosegel, da je jedro do 30 stopinj hladnejše, s tem pa takoj pride v poštev pasivno hlajenje GPU-ja.
Za specifikacije same kartice si oglejte izvorno novico. Cen kot tudi testov, ki bi potrdili ali ovrgli ASUS-ove trditve, zaenkrat še ni.
Men se pa zdi teh 30°C dost realnih. Recimo pri men se je spremenil za 30°C, ko sem GPU dal pod vodno hlajenje. Pa tudi ko sem delal invertanega Chiefteca se je kar poznalo na GPUju in ramih od kartice.
kuglvinkl.Mislil sem,da so teh 30 stopinj razlike merli pri poganjanju brez hladilnika,kjer se silicij segreje prek 100 stopinj.Tam verjetno res pride do razlike pri "obračanju",medtem ko pri meritvi z hladilnikom ne.
Kako misliš brez hladilnika? Brez hladilnika GPU v nobenem primeru ne more delovati.
Tale je pa za lase privlečena... morda velja za jajca, ne pa za konkretne enote.
Sej tud amdja ne moreš brez podobnih hladilnih rešitev kot se jih uporablja v jedrskih reaktorjih uporabljat... jaz mam pa v serverju brez ventilatorja (en golden orb brez venta ki je crknil, je nanj montiran - torej pasivno hlajen) underclockanega Intel PIII1000@900 pa mi deluje že par let brez problemov. Trik je v kvaliteti proizvodnje, ki si jo v tem primeru asus zagotovo lahko privošči.
Meni dela A64 3000+ na stock box hladilniku in 80mm ventu na 5V popolnoma stabilno. Prav tako nimam problemov z grafično (GF6600), ki sem ji enostavno odklopil ventilator in z napajalnikom, v katerem sem ventilator vezal na 5V. Imam raje da mi po 1 letu crkne grafična kot pa da poslušam brnenje ventilatorjev.
On topic :) Tole v novici mi je zelo všeč. Na videz taka dost enostavna rešitev, pa vseeno zelo učinkovita.
Mam Semprona 3000+ mobile na 250 fsb, hlajenega z Thermaltake pasivnim hladilnikom ter GeForce MX440, ravno tako hlajen s pasivnim hladilnikom tokrat od Zalmana za Northbridge, vse pa je vgrajeno na DFI nForce 3 LanParty plato, ki je (ne boste verjeli ) ravno tako hlajena s Zalmanovim pasivnim hladilnikom! Vgrajeni so tudi trije diski: - 250 gb Hitachi - 320 gb WD ter - 400 gb Seagate Vse je vgrajeno v aluminijasto kišto, kjer je edini pretok zraka skozi LC power 550 napajalnik s 14 cm ventilatorjem, ki pa je praktično neslišen. Temperatura procesorja: 27 stopinj.
Aja, da ne bom čisto Off Topic: hvala kur*u, da se je nekdo končno spomnil narediti nekaj logičnega. Upam, da bodo sledili vsi proizvajalci.
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________
Če bi se dalo tole dat v SLI, pa maš eno obrnjeno navzdol, eno pa navzgor, vmes pa Wind Tunnel Očitno se bojo lahko montirale druge kartice direktno pod grafo, kar je bilo doslej nemogoče
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
sej ti pasivni hladilniki v obliki heatpipe-jev so že en čas popularni, samo je pa čisto normalno da bo gor obrnjen gpu hladnejši, saj se bo zrak sam dvigal namesto da ga bo na stran poganjal ventilator.
Ni treba pretiravat... kanale za kable lahko skriješ po vogalih pa še opaziš ne da so tam.
Če pa hočeš biti res u nulo fensi pa pač prišravfaš na stene šperplate in zadaj za njih skriješ vse kablovje. Pri tem maš še bonus da lahko uporabiš vgradne zvočnike (kot za v avto) in luči vgrajene v steno.
no js npr ,odkar mam 6800gt mam kakih 5 stopinj več na procu, ker grafa tok zapre prehod zraka,ker spodaj mi notr piha zgoraj ven ,pa zarad velikosti grafe ne more bit dober pretok zraka ,samo mi je vseeno ,ker so temp še cool
2600@3000barton,1GbPatriot-GF6800gt,160Gb hitachi,Logitech Z 5500 :)