» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
301 / 370
»»

user4683 ::

Koliko pa se vam uspe izpogajati? Recimo koliko gre v povprecju gor na leto?

pegasus ::

Redna povišica plus uskaljevanje z inflacijo?

No ta "redna povisnica" me zanima, ker to je lahko 0 ali pa 20% vsako leto.

velikBrokoli ::

Eh, bolj malo, sploh, če imaš v osnovi že dosti višjo od ostalih, načeloma na leto dobim okoli 5-10% več (če res težim). Je pa 10x lažje dobiti 20-30% več z menjavo službe, kar je pri spju in contractingu relativno simple.

Zgodovina sprememb…

Mike_Rotch ::

Jaz sem že leto in pol na isti osnovi brez povišice. Bo treba očitno malo positnariti.

Meni se je v zadnjih 8 letih dvigala v povprecju za 15% na leto. Bo pa treba ob naslednjem usklajevanju se malo pritisnit, drugace bo to komaj pokrilo inflacijo:))

15% na leto pri isti firmi?

Mike_Rotch je izjavil:

15% na leto pri isti firmi?

Tako je

Cupakabra123 ::

user4683 je izjavil:

Koliko pa se vam uspe izpogajati? Recimo koliko gre v povprecju gor na leto?

Do zdaj med 15% in 20% na leto. Letos pa 1900€ bruto gor, ker sem prisel do njih z drugimi ponudbami in vprasal, ce vsaj izenacijo.

Opažam, da je to veliko bolj pogosto za ameriške firme, sploh tam kjer je tech del firme v ospredju in ni nek cost center.

111111111111 ::

Mike_Rotch je izjavil:

Veš kolk časa požre fejkanje taskov in delanje lepih grafov :)

3-4 ure. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

ziki ::

Tisti, ki delate za tuja podjetja, kako pa imate rešeno s prazniki? Ste prosti, ko je dela prost dan v državi delodajalca, ali ima kdo od vas opcijo, da je lahko prost takrat, ko so prazniki pri nas?

In pa, koliko dni dopusta vas pripada na leto? Imate tudi opcije plačane xy dni bolniške odsotnosti?

Hvala za odgovore

Uradno v pogodbi nič, da ni znakov delovnega razmerja. Neuradno pa sem lahko frej za lokalne praznike in si vzamem 25 dni dopusta frej. Tu gre za stranko, ki plačuje fiksni znesek.

Pri drugi stranki, ki ji računam urno postavko, pa imam neomejeno neplačanega dopusta. Kakor nanese.

Cupakabra123 ::

ziki je izjavil:

Tisti, ki delate za tuja podjetja, kako pa imate rešeno s prazniki? Ste prosti, ko je dela prost dan v državi delodajalca, ali ima kdo od vas opcijo, da je lahko prost takrat, ko so prazniki pri nas?

In pa, koliko dni dopusta vas pripada na leto? Imate tudi opcije plačane xy dni bolniške odsotnosti?

Hvala za odgovore

Slovenski prazniki, 25 dni dopusta

Cupakabra123 je izjavil:

ziki je izjavil:

Hvala za odgovore

Slovenski prazniki, 25 dni dopusta. Bolniska ti pa itak pripada 80% od bruto place.

Zgodovina sprememb…

asdf_jklc ::

Hoja v pisarno je zguba cajta. Remote 5 let in ne grem več nazaj.

Nasi prazniki + "neomejeno" placanega dopusta in bolniske. V praksi se vrtim okrog 30 dni dopusta letno in skoraj nic bolniske.

Jaz imam v enem primeru 10 poljubnih praznikov + 30 dni dopusta. Bolniške uradno ni, ampak zaenkrat ni bilo težav, se ni odštevala od dopusta.

V drugem imam neomejen dopust, brez praznikov.

V tretjem imam uradno 10 dni dopusta, bolniške, praznikov itd. skupaj. Ampak nihče ne komplicira, če te ni.

Pat_MaGroin ::

Neomejeno dopusta in bolniške, ker je oboje neplačano :(.

Še vedno iščem kakšno dobro nezgodno zavarovanje + zavarovanje za izpad dohodka.

marska83 ::

Enako kot znupy

Pat_MaGroin je izjavil:

Neomejeno dopusta in bolniške, ker je oboje neplačano :(.

Še vedno iščem kakšno dobro nezgodno zavarovanje + zavarovanje za izpad dohodka.

Eh, pa res potrebuješ to? Trenutno imamo v techu kar srečo, najbrž novo službo najdeš v kakšnem mesecu brez problemov, če si relativno sposoben. S.p.je pa zavarovalnice tudi nerade zavarujejo.

Nisem v programerskih vodah, ampak bolj specifično, tako da ponudbe ne ležijo kar tako naokoli.

Tolaži me to, da efektivno nimam več kot za 4 ure dela, placano pa je 8.

Idealna prilika za dodaten job, pa imaš rešene probleme z zavarovanjem. Ena plača za življenje, druga v šparovec :)

Mike_Rotch je izjavil:

Idealna prilika za dodaten job, pa imaš rešene probleme z zavarovanjem. Ena plača za življenje, druga v šparovec :)

Working on it :).

Ziga Dolhar ::

Vsi, ki zgoraj omenjate "dopust" in "bolniške": Ob predpostavkah, da ste s.p.-ji, upam, da nimate tega kej omenjenega v pogodbah z naročnikom :). Če imate... DM.
https://dolhar.si/

ales85 ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Vsi, ki zgoraj omenjate "dopust" in "bolniške": Ob predpostavkah, da ste s.p.-ji, upam, da nimate tega kej omenjenega v pogodbah z naročnikom :). Če imate... DM.

Če imajo in so naročniki v tujini itak ni pomembno. Drži?

matic492 ::

Ne... za vse velja isto, ne smeš imeti elementov delovnega razmerja.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

ales85 je izjavil:

Ziga Dolhar je izjavil:

Če imajo in so naročniki v tujini itak ni pomembno. Drži?

Seveda je pomembno, ker kaže na obstoj delovnega razmerja oziroma odvisnega razmerja - to, da je naročnik v tujini, ni ovira :).

Še več oz. še huje: če je naročnik tuja družba, lahko (ne pa nujno!) obstoj delovnega razmerja s slovenskim državljanom vodi do ugotovitve, da ima tuji naročnik v Sloveniji stalno enoto, in postane zavezanec za plačilo davkov v Sloveniji. Torej, problemov nima le slovenski s.p., ampak tudi tuji naročnik ...

V teoriji je pomembno ravno toliko, kot pri domačih naročnikih. V praksi pa verjetno malo manj, ampak še vseeno pomembno.

Slovenija sicer ni edina država s takšno zakonodajo, tudi v tujini imajo podoben sistem, kjer ne smeš najemati contractorjev, če gre v resnici za redno delo.

Zato seveda nikjer v pogodbi ni dopustov in podobnega.

Mislim da ni panike, 500+ ljudi na RTV dela full time v prostorih naročnika in z opremo naročnika prek normiranega s.p., pa nikome ništa :).

doo ftw! :)

Situacija, ko gre za tuje naročnike, je sicer malo drugačna, a lahko še bolj problematična.

Ko je naročnik tuja družba:

• Je načeloma zavezanec za plačilo davkov slovenski rezident. Če FURS ugotovi obstoj odvisnega razmerja, bo FURS zahteval plačilo davkov & prispevkov od slovenskega rezidenta (s.p.-jevca). Tako da je situacija načeloma bolj tvegana za našega s.p.-ja kot za naročnika ...

• ... vse dokler FURS ne ugotovi, da ima tuji naročnik v Sloveniji stalno poslovno enoto. Kriterijev za tako ugotovitev je več. Pred časom sem videl primer, ko je tuja multinacionalka angažirala 5 programerjev kot s.p.-je, in je FURS ugotovil, da gre za poslovno enoto. S tem se stvari zakomplicirajo, saj tuji naročnik postane zavezanec za plačilo davka. To pomeni, da:

• se bo FURS za plačilo prispevkov in davkov (akontacije dohodnine), ki bi morali biti obračunani in odtegnjeni od izplačil "s.p."-jem obrnil na tujega naročnika; in

• bo tuji naročnik v Sloveniji postal tudi zavezanec za plačilo davka od dohodka pravnih oseb. Yikes.

Skratka, tuji naročnik zna postat tečen in ne več toliko odprt za angažiranje slovenskih programerjev kot s.p.-jev.

Zgodovina sprememb…

Žiga, imaš kakšne informacije o tem kako FURS ugotavlja delovno razmerje?

Vem kateri so tisti elementi delovnega razmerja, ki se jih da prebrati na spletu, ampak kako to izgleda v praksi?

Ti FURS pošlje pošto, kjer piše, da si po njihovem redno zaposlen? Ali opravijo kakšen pregled poslovanja, zahtevajo dodatna pojasnila itd?

Se pridružujem vprašanju Mike_Rotch, to morda potem nekdo prijaviti? Ali se gre v primerih zavezavncev za DDV, kjer dejansko vidijo komu je izdanih koliko računov in potem izstopa le ena stranka?

Meni, ki sicer te stvari precej dobro poznam, je problematicno tudi z vidika, da gre premalo energije za obvescanje o teh stvareh. To vse pise v zakonih, FURSovih prirocnikih in FAQjih. Ampak pogosto tako skrito ali nejasno definirano, da je povsem neuporabno povprecnemu Janezu, ki bi samo rad delal, za lep denar, za stranko, ki dobro placa. Nevednost pri zakonodaji seveda ni izgovor, ampak ce zmecemo nenormale kolicine denarja v nek javni servis, bi se lahko ta servis potrudil sluziti svojim strankam.

Sej ta nejasnost in ohlapnost je namerna, to pa zato, da ima potem FURS vec kreativne svobode te kaznovat in odlocit v zadevi.

Ko sem delal v Skotskem, sem bil v isti pisarni kot racunovodkinja in sem ji malo razlagal nase davcnde prigode, me je samo debelo gledala. Je rekla, da v njeni 20-letni karieri so imel na firmi samo 1x inspektorja, pa se to za max 2 uri, ker potem je ze motece. Sem rekel, da pri nas je lahko inspektor DNEVE na firmi, se je samo smejala, da ga cez okno fuknejo, ce bi bil tam cel dan.

Pac, zivimo v diktaturi, sam ne zavedamo se, ker nam je to "normalno".

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

Sej ta nejasnost in ohlapnost je namerna, to pa zato, da ima potem FURS vec kreativne svobode te kaznovat in odlocit v zadevi.

Tudi to se bo moralo enkrat spremeniti. Kar ni striktno določeno, ne bi smelo biti kar po trenutnem navdihu odločevalca.

Mike_Rotch je izjavil:

Žiga, imaš kakšne informacije o tem kako FURS ugotavlja delovno razmerje?

Vem kateri so tisti elementi delovnega razmerja, ki se jih da prebrati na spletu, ampak kako to izgleda v praksi?

Ti FURS pošlje pošto, kjer piše, da si po njihovem redno zaposlen? Ali opravijo kakšen pregled poslovanja, zahtevajo dodatna pojasnila itd?

Iz prakse lahko vidimo (oziroma sklepamo/špekulirano) več primerov, kako pride do tega:

• sistematični oziroma targetirane inšpekcije na posamezna področja, ki jih izvajajo različni inšpekcijski organi (npr. delovni, tržni, davčni inšpektorat); kadar ne-davčni inšpektor ugotovi kake sume, o tem obvesti in predlaga uvedbo postopka FURS-u :D

• nezadovoljni delavci, ki podajo prijavo inšpektoratu (največkrat delovnemu, ki obvesti FURS, ali pa kar neposredno FURSu)

• konkurentje (primer: ena največjih odvetniških pisarn je v preteklosti "prijavila" odvetniški zbornici podružnice tujih odvetniških pisarn; odvetniška zbornica je nato zaprosila za mnenje glede določenih vprašanj (mislim da) tržni inšpektorat, ta je obvestil FURS, vsi skupaj pa so se nato odločili opraviti sistematičen pregled VSEH odventiških pisarn v Sloveniji (tudi prijaviteljice <3)

FURS glede na okoliščine vodi postopke pretežno pisno, pogosto izvedejo tudi "obravnavo" oziroma zavezanca povabijo na sestanek. Na zavezancu je, da dokaže, da ne gre za odvisno razmerje. Za to sta predvsem pomembna (i) pogodba in (ii) način izvrševanja pogodbe v praksi. Razmerje med tema kriterijema je tako:
1. Nič ne pomaga dobra pogodba, če se v praksi razmerje izvršuje smiselno podobno kot delovno razmerje.
2. Slaba pogodba (=z elementi delovnega razmerja) bo vsekakor usodna in zadoščala za ugotovitev, da gre za odvisno razmerje :).

Zgodovina sprememb…

Mimogrede, dejmo vsi tukaj pomahat Tanji Smekar s finance.si, ki bo brez navedbe vira navdiha spet napisala naslednji članek o normirancih :).

Zgodovina sprememb…

LukiYo ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Ko sem delal v Skotskem, sem bil v isti pisarni kot racunovodkinja in sem ji malo razlagal nase davcnde prigode, me je samo debelo gledala. Je rekla, da v njeni 20-letni karieri so imel na firmi samo 1x inspektorja, pa se to za max 2 uri, ker potem je ze motece. Sem rekel, da pri nas je lahko inspektor DNEVE na firmi, se je samo smejala, da ga cez okno fuknejo, ce bi bil tam cel dan.

Pac, zivimo v diktaturi, sam ne zavedamo se, ker nam je to "normalno".

To se tudi sam sprašujem. Kaj se zgodi s tekočim delom med tem, ko ti inšpekcija jemlje čas? Kolikor vem, lahko traja tudi 1 teden...

Pat_MaGroin je izjavil:

Mimogrede, dejmo vsi tukaj pomahat Tanji Smekar s finance.si, ki bo brez navedbe vira navdiha spet napisala naslednji članek o normirancih :).

Tanja živjo, za naslednji naslov priporočam: “Kako sestaviti pogodbo za utajo davkov preko normiranca”.

FURS glede na okoliščine vodi postopke pretežno pisno, pogosto izvedejo tudi "obravnavo" oziroma zavezanca povabijo na sestanek. Na zavezancu je, da dokaže, da ne gre za odvisno razmerje. Za to sta predvsem pomembna (i) pogodba in (ii) način izvrševanja pogodbe v praksi. Razmerje med tema kriterijema je tako:
1. Nič ne pomaga dobra pogodba, če se v praksi razmerje izvršuje smiselno podobno kot delovno razmerje.
2. Slaba pogodba (=z elementi delovnega razmerja) bo vsekakor usodna in zadoščala za ugotovitev, da gre za odvisno razmerje :).

Hvala.

Obstaja kje kaj več napisanega o ugotavljanju "načina izvrševanja pogodbe v praksi"?

Recimo, na spletu med elementi delovnega razmerja najdeš tole:

"delavec je vključen v točno določen delovni proces, običajno na sedežu delodajalca in v delovnem času, ki velja za ostale delavce (8 ur),"

Kaj naj bi to pomenilo v praksi? Ne delam na sedežu podjetja, ampak tukaj je beseda "običajno", kar pomeni, da delo na firmi ni nujno. Podjetje nima delovnega časa (oz. ima vsak od zaposlenih svoj delovni čas). Tudi "točno določen delovni proces" je lahko precej širok pojem IMHO.

Ali pa: "delavec uporablja delovno opremo in ostala delovna sredstva podjetja"

Delam seveda na lastnem računalniku v svoji pisarni. Ampak pri delu uporabljam določen software, ki je last podjetja. Se lahko tečen inšpektor obeša na take stvari?

P.S. Sprašujem zato ker vem, kako svojeglavi (da ne napišem česa drugega) so lahko na FURSu. Iz prve in druge roke poznam primere, ko so se inšpektorji postavili nad zakon in se je morala zadeva reševati z neštetimi pritožbami.

Zgodovina sprememb…

LukiYo ::

FURS ima svojo "komercialno" stran, tako kot privat firme, banke (ali prometna policija). Če le lahko kaj iztržijo, tudi bodo. Zakonodajo pa itak pišejo in sproti prilagajajo sami sebi v dobro (kot je ta ohlapen pojem "običajno")...

FURS ne piše zakonov. Je pa problem, ker nekateri ne poznajo točno razlike med njihovim mnenjem in zakonom.

Teoretično ti lahko inšpektor opali kazen, čeprav delaš vse po predpisih. Na tebi pa je, da to kazen izpodbijaš, če misliš, da ni upravičena.

srus ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Jaz ji že maham, sicer ne z dlanjo, ampak z enim prstom, konkretno sredincem. Glede navedbe vira pa - verjetno je isti kot pri Vesni Vuković in necenzurirano.si.

#pošteni-davki #normiranci-anomalija

poweroff ::

Mike_Rotch je izjavil:

Teoretično ti lahko inšpektor opali kazen, čeprav delaš vse po predpisih. Na tebi pa je, da to kazen izpodbijaš, če misliš, da ni upravičena.

Še slabše je. Če si v dvomu in jih vprašaš za mnenje, pa ti ga dajo in se ravnaš po njem - se lahko kasneje izkaže, da mnenje ni bilo pravilno. V tem primeru boš plačal kazen, uradnik, ki ti je izdal zavajajoče mnenje pa ne bo odgovarjal. Ker se šteje, da moraš zakon poznati ti sam, njihova mnenja so pa zgolj "informativna".

Mimogrede, isto velja za IP-RS...

Me pa zanima, ali je bil potem proti kakšnemu uradniku sprožen postopek zaradi nevestnega dela v sluźbi...

P.S. Sam sem recimo od FURS dobil na vprašanje dva diametralno nasprotna odgovora. Enega po telefonu, drugega potem po mailu... ravnal sem se potem po drugem.
sudo poweroff

TheBlueOne ::

Iz mojih izkusenj je odvetnik FURSov kriptonit. Ce zavohajo, da bodo problemi in ne morejo samo pametovati, posebej ce jih delovno obremeni, po mojih izkusnjah takoj kapitulirajo.

Zakonov vsaj v bolj perifernih delih kot prvo ne poznajo, namesto tega imajo neka navodila, kot drugo pa jih ne razumejo. V mojem primeru si je besedo "ali" tolmacil kot "in". Nobena kolicina razlaganja mu ni utupila osnovnih logicnih relacij.

c3p0 ::

To velja tudi za inšpektorje. Meni je nekdo prijavljal spletno stran zaradi neke malenkosti (verjetno v navezavi z dotično inšpektorco), tretjič sem nanjo poslal odvetnico. Nekaj se še je inšpektorca trudila, a nato več ni bilo odziva, je bilo očitno preveč dela. Zdaj čakava, da poteče nek rok zastaranja, nato pa od države dobimo vse stroške, par k€. Ah, JU.

TheBlueOne ::

Ce nisi iz Ljubljane, kjer celo najdes take, ki se spoznajo, potem je verjetno poslala vse skupaj za mnenje v Ljubljano. Dokler ne odgovorijo je zanjo delo koncano. V Ljubljani pa so verjetno zavili z ocmi in dalo na dno, ker se jim zdi bedarija.

Old Spice ::

Večinoma omenjate v tej temi za IT samo normirance, sp in ostale vrste zaposlitev. Kakšne pa imate kej plače IT redno zaposleni? Ali je tu mesečno povprečje 4k neto veliko, malo (se pravi cca. 48k neto letno)? Se da dobiti kaj več?

matic492 ::

Đizus, kje ti misliš da mi živimo? 48k neto je skoraj 100k na leto bruto bruto na redni zaposlitvi (7100EUR bruto, 8243EUR bruto bruto * 12 = 98 916EUR => 4000,77EUR neto/m)

Dobra redna zaposlitev je 2-3k neto + kakšne nagrade/regres.

4k neto redna zaposlitev ima mogoče 100 programerjev v Sloveniji..
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()
««
301 / 370
»»