» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
299 / 370
»»

endelin ::

V googlu šepa produktivnost.
Full time remote je verjetno over.
Kmalu se boste morali vrniti v pisarne

Invictus ::

Nemci bodo šli vedno bolj na remote, saj ne bo plina za ogrevanje pisarn :)).

Trenutno delam v ekipi, ki sploh nima pisarne, ampak smo vsi remote...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Steinkauz ::

Ja sej pravim, za večje denarne razlike potem pač greš v coworking.

Toliko neto višji je seveda zaradi izjemno ugodne davčne pozicije normirancev.
Moraš primerjati bruto, toliko staneš podjetje.

Drugače pa sem se prijavil tudi na par EU based podjetij, samo so precej zategnili v zadnjih mesecih in so fully remote, ampak zgolj za ljudi iz iste države.
Sploh v UK, ki pa ima v EU najvišje plače. Torej po 100k+ funtov letno. Nemci bi pa vsi dali tam do 90k letno. Kar je torej bruto isto kot sem dobil tle.
USA pa nočem, ker mi ne odgovarja imeti večino delovnega dne popoldne/zvečer.

Ampak vsekakor pa so ponudbe tudi za 100k+ letno, kjer je potem taka razlika, da ti fully remote odtehta.

Mike_Rotch ::

Toliko neto višji je seveda zaradi izjemno ugodne davčne pozicije normirancev.
Moraš primerjati bruto, toliko staneš podjetje.

1. Zakaj? Primerjaš tisto, kar lahko dobiš.

2. Na svetovnem trgu v remote only firmah lahko dobiš vsaj 30% več kot teh 90k. Tudi, če odpreš d.o.o. in se zaposliš za enak neto, boš imel 30% več.

USA pa nočem, ker mi ne odgovarja imeti večino delovnega dne popoldne/zvečer.

V remote only firmah ni delovnega časa, ker so ponavadi v ekipi ljudje iz vseh možnih časovnih pasov. Jaz imam trenutno v ekipi na enem od šihtov ljudi iz južne amerike, evrope, bližnjega vzhoda in parih azijskih držav in enega, ki je vsak mesec nekje drugje. Od tega je en sestanek tedensko 45 minut kjer smo prisotni vsi, ostalo vse asinhrono.

Steinkauz ::

Ja odvisno. Sm mel rezgovor z enimi k majo extreme programing, vsa koda pair programming spisana. Ni šans, da bi kej tazga vzel :))

LeQuack ::

Levica predlaga uvedba komunizma nazaj, totalna uravnilovka za vsakega delavca
https://www.24ur.com/novice/slovenija/p...

"Ministrstvo za delo, ki ga vodi Luka Mesec, pripravlja spremembe zakona, ki predvideva bolj podrobno spremljanje službenih ur. In tudi novost – elektronsko aplikacijo za beleženje delovnega časa. "Želimo preprečiti goljufanje delavcev kot v primeru Marinblu," pravijo predlagatelji. Medtem ko se ustanovitelj in lastnik enega večjih delodajalcev v Zasavju Jure Knez čudi. "Merjenje ur je preteklost, ki omejuje moderne oblike dela," pravi. Pa bo elektronsko evidentiranje obvezno tudi za delo na domu?"
Quack !

FireSnack ::

Sposoben programer pri nas ne bi smel imeti pod 4000€ neto. To je moje mnenje.
Preprodajalec NFT umetnin

Cupakabra123 ::

FireSnack je izjavil:

LOL za kaksen drobiz ti to delas revez? :P

Smurf ::

Cupakabra123 je izjavil:

FireSnack je izjavil:

Mogoce se ti splaca se enkrat prebrati kaj je napisal, da ne bo zadrege z bralnim razumevanjem.

Plače v ITju bodo tudi v Sloveniji počasi dosegle nek povprečni evropski vrh. Potem ne bodo več rasle, in boš višjo plačo dobil samo še z bolj ugodno davčno zakonodajo.

Ko bo šlo vse skupaj tam na 60-70k letno za večino IT služb, bo povišic konec.

Ajde, pustimo neke ekstreme, ampak tisti bodo tako ali tako šli na svoje ali delali preko s.p. Sam takih ne vem, če je 5%...

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Smurf ()

Invictus, pa kdo bo delal za 70k letno? Res ste zgubili stik z realnostjo. Vse je zakreditirano do amena in s tako miloščino se ne da odplačevati kreditov za Riko hiše na elitnih lokacijah. Tudi za nekega programerja investitorja, ki si je v tem času poceni kreditov privoščil nekaj nepremičnin kot naložbo, je tako nizka plača nesprejemljiva.

Veliko bi jih delalao za 70k letno, ker zdaj dobijo tam cirka 30k, marsikdo pa še manj...

mr_chai ::

70k neto ?!:)) Pri redni zaposlitvi sedaj, ko Holob nabija davke in jih bo še nabijal... Ko bodo končali mandat, bodo tile z 70k neto največji bogatuni in bodo morali imeti 350k bruto, da si bodo lahko zaslužili teh 70k.

Smurf je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

FireSnack je izjavil:

Mogoce se ti splaca se enkrat prebrati kaj je napisal, da ne bo zadrege z bralnim razumevanjem.
Vem kaj sem prebral. Model itak trolla po forumu. 4000 neto je cca 7000 bruto. Veliko je sposobnih programerjev, ki v Sloveniji tega ne bodo nikoli dobili.

matic492 ::

Na normiranca rabiš kot freelance zaslužit slabih 5k bruto da dobiš toliko :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Če si noirmiranec, in delaš za tujino, ne delaš za 5k bruto :D.

user4683 ::

Še vseeno bolje biti nategnjen iz tujine za 5k bruto na normiranca kot doma za 5k bruto redne zaposlitve :))

Invictus je izjavil:

Nek senior developer, ze naceloma dobi toliko bruto-bruto v Sloveniji. Kaj sele lead/tech manager etc.

Sicer sem napisal preprosto matematično dejstvo z davki, da je 5k bruto malo več kot 4k neto na normirancu, nič drugega.. :))

Smurf je izjavil:

Invictus je izjavil:

Nek senior developer, ze naceloma dobi toliko bruto-bruto v Sloveniji. Kaj sele lead/tech manager etc.

Sam to je tistih 5% ITjevcev :).

kriptobog ::

mr_chai je izjavil:

70k neto ?!:)) Pri redni zaposlitvi sedaj, ko Holob nabija davke in jih bo še nabijal... Ko bodo končali mandat, bodo tile z 70k neto največji bogatuni in bodo morali imeti 350k bruto, da si bodo lahko zaslužili teh 70k.

Bruto. Ko se govori o placah je bruto pravi podatek.

Kdo sploh še govori o neto plačah?

Govoriti bi morali sicer o bruto-bruto znesku, da bi bilo res merodajno z s.p.jevci...

Sam za to večina sploh ne ve...

Invictus je izjavil:

Smurf je izjavil:

Invictus je izjavil:

Sam to je tistih 5% ITjevcev :).

Pomoje jih je ze vec kot 5%. V bistvu bi rekel, da to drzi za vecina podjetij v Sloveniji, ki delujejo na mednarodnem trgu.

Kapitan Jack ::

Koliko imate kaj sistemci v Slovenistanu? Je placa ze 2000€ neto povprecna?

Pa kaj boš z 2000€ neto? Povprečni kredit v Slovenistanu je 1500€ na zaposleno osebo.

njyngs ::

Maš kak dokaz za to trditev "1500€ na osebo"? Al si iz riti potegnil neko številko?
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

LeQuack ::

Če je povprečno stanovanje v LJ pol milijona evrov, potem je tak kredit realen.
Quack !

Says who? Bi kar vir s številkami raje.

IgorCardanof ::

njyngs je izjavil:

Maš kak dokaz za to trditev "1500€ na osebo"? Al si iz riti potegnil neko številko?

Letno poročilo banke Slovenije piše notri, da je v povprečju na družino kredit 1500€ na mesec. Torej recimo 1000€ na moškega in 500€ na ženo tam nekako v povprečju.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

igor0203 ::

Huh potem imam očitno še precej lufta :|

Jaz imam kredit za 2 stanovanja + BMWja pa nisem niti blizu 1500EUR :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

MadMen ::

IgorCardanof je izjavil:

njyngs je izjavil:

Letno poročilo banke Slovenije piše notri, da je v povprečju na družino kredit 1500€ na mesec. Torej recimo 1000€ na moškega in 500€ na ženo tam nekako v povprečju.

Če pa gledamo statistiko zadolženosti po osebi, sicer vir ni BS, je pa v Sloveniji poprečna zadolženost 2,299e v letu 2022.

IgorCardanof je izjavil:

njyngs je izjavil:

Torej se pogovarjamo o napačni trditvi za magnitudo 100%. Seen worse, especially here :))

IgorCardanof je izjavil:

njyngs je izjavil:

Pol sem pa dober, ker nimam nobenga kredita :)

estons ::

offtopic:

Ravnokar sem imel razgovor za novo službo kar v pisarni trenutnega delodajalca. Kaj tako predrznega si pred leti ne bi predstavljal. ;)

(Zoom call, v pisarni ni žive duše, ker so vsi po dopustih ali od doma.)

Ha, ha, tako se dela...

Upam, da za precej višjo plačo...

Izkoristite normiranca, dokler traja...

pegasus ::

Jaz pa iščem senior network kader, dobivam razne CCIE majstre, ki ne vedo kaj je RDMA in RoCE ...

tony1 ::

Tudi jaz ne vem, a druga je nek ekonomski termin?

Moraš razumeti, da je to Cisco usmerjen kader. Če Cisco nima produktov, s katerimi se dela RDMA, to pomeni, da tega nimajo v certih, ne učijo na tečajih in ne reklamirajo na konferencah. Tega preprosto ne delajo, ker jim ni treba, belega kruha imajo dovolj v svojem mehurčku. In v tem primeru, take *nepomembne* reči tega kadra niti ne zanimajo.

Z drugimi besedami: zanje te reči (for all practical means) ne obstajajo.

To mi je jasno ... hec je, da Cisco ima produkte, ki to podpirajo, le da javno dokumentacijo o tem najdem pri broadcomu :D In naivno pričakujem, da če si CCIE R&S, pod S veš tudi kaj o datacenter ethernet zadevah ala DCBX, PFS, ETS in malo bolj picajzlastih zadevah, kot je npr. RoCE. Prihaja čas NVMeoF, kjer bo RoCE v1 ali v2 pričakovan, ponekod celo zahtevan, tako da pričakujem da ljudje, ki se prodajajo za experte, to poznajo, vsaj teoretično.

tony1 ::

R&S je druga specialnost kot tisto kar iščeš. Ker omenjaš Broadcom gre verjetno za SAN stikala, kar opisuješ je v Cisco terminologiji verjetno Cloud oz. po starem menda Datacenter track (smer), o njem pa R&S ljudje ne bodo vedeli skoraj ničesar. Te smeri so v Drisco vesolju kar nekako ločeni svetovi...

Očitno res. Naivno sem pričakoval, da njihov "switching" pokriva tudi datacenter tech, pa sem se očitno motil. Trenutno poizvedujem po ciscu, kater njihov segment dejansko pokriva te zadeve ... ker to ni samo SAN, čeprav se izven HPC uporablja pretežno na storage področju (smbdirect, iser, nfs over rdma). Primarno me zanima MPI over RoCEv2 ... sam bo očitno lažje kaufnit infiniband in potegnit še eno vzporedno mrežo.

Malajlo ::

Invictus je izjavil:

Kdo sploh še govori o neto plačah?

Govoriti bi morali sicer o bruto-bruto znesku, da bi bilo res merodajno z s.p.jevci...

Sam za to večina sploh ne ve...

Ja, če nisi normiranec, pa imaš doo, se hitro naučiš.
Tudi v AT poznajo bruto-bruto. Tam je za firme še slabše, res pa bolje za zaposlene
(3k bruto je izplen 2.2k, bb pa 3.5k; v SLO pač 1.9 neto in 3.4 bb; toliko o tem, kako naši delodjalaci "trpijo"; 80k letno je strošek delodajalca v AT za jurja višji kot v SLO, pri nas gre pa še jurja manj v neto https://www.brutto-netto-rechner.info/g... in https://www.racunovodja.com/izracuni/pl...

link_up ::

Se tega se je treba, da mi en tretji sari po memoriji in to celo direkt. :)

A to se uporablja za HPC?
In and Out

Ja, to je v HPCju nekako osnova vsega :D Ker pač laufaš en job čez N mašin ...

link_up ::

Razumljivo seveda.
In and Out

Ahim ::

Steinkauz je izjavil:

Še vedno sm 2-3 dni na tedne remote. Une 2 dni v pisarni je neprimerno večji prenos informacij, kar si remote pa si bolj produktiven.

Jaz imam obcutek da od tistih, ki so bolj ucinkoviti fully-remote, niti en nima majhnih otrok :)

Kot si sam omenil, so neke prednosti dela v pisarni- (seveda ne v taki iz sitcomov, kjer te baje kar naprej nekdo posiljuje s pomarancnim sokom in 5-minutnimi sestanki, ampak pac prostor, kjer lahko ekipa v miru dela, ko pa nekaj rabis, pa ni treba pisarit na Slack/mail in cakat na odgovor, ampak vprasas direktno, kdaj slisis kaj relevantnega kar se pogovarjajo drugi itd. V glavnem ... nekatere stavri gredo v pisarni hitreje kakor remote, ostalo gre enako ucinkovito kakor remote, manj je kompliciranja glede infrastrukture/opreme, VPN, povezave. Ce za pot ne porabis veliko, se splaca, ce si pa iz nekih rovt in porabis 1+ uro v eno smer, je pa res iffy ...

111111111111 ::

Invictus je izjavil:

FireSnack je izjavil:

Ko sem delal v Nemčiji na senior poziciji kot vodja razvoja z 10 let izkušenj sem imel lastnega šoferja in 150k letno plus nagrade za uspešnost.

Najbrž nisi bil frontend developer...

Boš moral končno povedati kaj si delal >:D.

Da ne bo cela zadeva izven kontekta...

Trola. :)
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Mike_Rotch ::

Jaz sem imel majhne otroke, ko sem začel delati remote. V čem točno naj bi bil problem? Saj imaš ločeno sobo, pa se zapreš not, če rabiš mir. Zdaj so pa otroci tako ali tako dopoldne po šolah in vrtcih.

ko pa nekaj rabis, pa ni treba pisarit na Slack/mail in cakat na odgovor, ampak vprasas direktno, kdaj slisis kaj relevantnega kar se pogovarjajo drugi itd.

Ravno zaradi take zanič organizacije je delo v pisarnah pogosto neučinkovito. Vsakič, ko nekdo nekaj rabi te pride fizično zmotit. Rabiš 15-20 minut, da padeš nazaj not v svoje delo, ampak v tem času pa ponavadi že kdo drug pride "samo nekaj vprašat".

Tudi remote podjetja sicer delajo podobne napake, ampak v remote okolju je lažje uvesti asinhrono komunikacijo.

sbawe64 ::

tony1 je izjavil:

Tudi jaz ne vem, a druga je nek ekonomski termin?

Moraš razumeti, da je to Cisco usmerjen kader. Če Cisco nima produktov, s katerimi se dela RDMA, to pomeni, da tega nimajo v certih, ne učijo na tečajih in ne reklamirajo na konferencah. Tega preprosto ne delajo, ker jim ni treba, belega kruha imajo dovolj v svojem mehurčku. In v tem primeru, take *nepomembne* reči tega kadra niti ne zanimajo.

Z drugimi besedami: zanje te reči (for all practical means) ne obstajajo.

Rdma
https://www.techtarget.com/searchstorag...

RDMA Types
Currently, there are three types of RDMA networks: Infiniband, RDMA over Converged Ethernet (RoCE), and iWARP.
https://support.huawei.com/enterprise/e...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

kuall ::

Ahim je izjavil:

nekatere stavri gredo v pisarni hitreje kakor remote, ostalo gre enako ucinkovito kakor remote, manj je kompliciranja glede infrastrukture/opreme, VPN, povezave. Ce za pot ne porabis veliko, se splaca, ce si pa iz nekih rovt in porabis 1+ uro v eno smer, je pa res iffy ...

prednosti pisarne
+ vožnja ene pol ure te malo pripravi za delo, se ti bolj da potem ko prideš začet, ker je bilo že toliko predpriprav na delo (vožnja)
+ delaš, ne moreš bluzit, več narediš
+ pogovarjanje v živo je velikokrat bolj učinkovito, takoj vprašaš sodelavca
+ manj kompliciraš pri delu
+ imaš klimo (če je doma nimaš)

minusi pisarne
- gledat kakšne lenobe zbija motivacijo
- dokaj stresno zna bit posebej če kdo sedi vštric tebe
- zjeban prideš domov
- ne moreš iti srat, ko te prime (ne grem nikoli srat in public)
- ne moreš prdet

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()
««
299 / 370
»»