» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
284 / 367
»»

LukiYo ::

Cupakabra123 je izjavil:

LukiYo je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Ker se nisem dobil odgovora. Koliko se pri nas lahko dobi za Senior Angular pozicijo? Katera podjetja najvec iscejo? Prej sem videl offer 5k-9k za React/Ruby developerja.

Realno mislim, da okoli 4k-5k, če že mora bit "pri nas", čeprav ne vem čemu...
Trenutno s 5 let izkusnjamu dobim 3600 bruto za pozicijo v slovenski pisarni nemskega podjetja full time. Naceloma sem odprt tudi za fully remote pozicije samo bi v tem primeru iskal nekaj kar je x2 (7500EUR), ker vem da mojo uro prodajajo za 90EUR. Mi lahko pomagas kje naj iscem tako pozicijo?

Tako, da s svojim setom znanj, fleksibilnostjo in izkušnjami pokriješ neko trenutno potrebo na trgu.

Npr nekdo ti je gor predlagal 2 firmi. Ampak praviš da si omejen na angular, ne bi delal pogodbeno, itd. Lahko bi dodal react, če razturaš javascript, lahko bi imel s.p., account na kakem upworku za 50eur/h, linkedin za headhunterje, mal se bolj odpri, potem pa lahko predlagam oz niti ne boš rabil odgovora.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: LukiYo ()

one too many je izjavil:

Počasi bi lahko končali z mitom o nenormalnih davkih v Sloveniji. Ironično morda trenutno vendarle velja za IT, ampak tukaj se verjetno rešuje s SPji.

Pišeš, da bi počasi morali končat z mitom o visokih davkih v Sloveniji, hkrati priznaš, da so za IT res previsoki in vidiš
rešitev za naš polic, da bi imel vsak svoje podjetje, samo zaradi optimizacije davkov.

Kaj pa neka bolj zmerna lestvica, namesto ene ali druge skrajnosti, ki rezultira v 80% razlike v denarju.

Zgodovina sprememb…

srus ::

Zanima me nekaj. Ali bi lahko vsi, ki omenjate svoje dohodke tam v višini 600+ EUR/dan, 9000+ EUR/mesec, ali 150.000 EUR letno, dodali še povezavo na svoj LinkedIn profil?

Bi šlo? Če vam je preveč nerodno, pa vsaj povezavo do svojega GitHuba, ali česa podobnega.

Invictus ::

Zakaj? Saj ne objavljamo veliko na Linkedinu...

Tudi GitHuba jaz ne uporabljam...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

srus je izjavil:

Zanima me nekaj. Ali bi lahko vsi, ki omenjate svoje dohodke tam v višini 600+ EUR/dan, 9000+ EUR/mesec, ali 150.000 EUR letno, dodali še povezavo na svoj LinkedIn profil?

Bi šlo? Če vam je preveč nerodno, pa vsaj povezavo do svojega GitHuba, ali česa podobnega.

Wtf, zakaj?

dvojka ::

Na mojem linkedin tudi čisto nič posebnega ne najdeš. No saj mogoče zato me glavolovci nikoli ne kontaktirajo :) Ravno tako ne uporabljam GitHub in socialnih omrežji. Vse kar imam je dobro ime in to je trenutno več kot dovolj.

matic492 ::

srus je izjavil:

FURS Inšpektor detected :))
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Mike_Rotch ::

Remotive.io je pred kratkim dodal informacije o plači že na stran z zadetki. Developerji ste v kar dobrem položaju.

- Senior Independent Software Developer @ A.Team ? ANYWHERE ? $110 - $190 /HR SOFTWARE DEVELOPMENT
- Senior Shopify Developer @ Storetasker ? ANYWHERE ? $100K - $200K SOFTWARE DEVELOPMENT
- Senior Full Stack Developer @ Toptal ? ANYWHERE ? $50K - $300K SOFTWARE DEVELOPMENT
- Senior Electron Developer @ ReadyTal, Inc ? ANYWHERE ? $70K - $150K SOFTWARE DEVELOPMENT
- Java Engineer @ Help Scout ? ANYWHERE ? $129K - $156K SOFTWARE DEVELOPMENT
...

gojira ::

Tako kot manjka že v tisti anketi na FB v Slovenski developerji, bi tudi tu verjetno bralce zanimalo kolikor let izkušenj ima nekdo s takimi dohodki in v kateri domeni deluje. Ker menim, da si marsikdo vzpostavi napačno sliko.

gojira je izjavil:

Ker menim, da si marsikdo vzpostavi napačno sliko.

To sigurno...

Zato pa lahko da kdo svoje reference tukaj, in vpraša... Čeprav se mi zdi, da nas, ki dobro zaslužimo, konstantno poskušajo napadati na osebni ravnio, da lažemo...

Lonsarg ::

Ja slike si pac ne smes ustvarjat iz forumov ampak rabis konkretno statistiko.

Tista raziskava ko je bila 2019 objavljena je dober vir. Glede na to da je minilo 2 leti in imamo inflacijo, recimo da pristejes povsod 20% pri placah da normiras na leto 2022:
https://medium.com/@mihec.susnik/pla%C4...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

user4683 ::

Imaš tudi rezultate za 2020 in 2021:
https://klele.si/place/2021

Problem te statistike, sploh za s.p., je povsem slovenski. Meje so nizke, se nehajo pri 7.500 EUR bruto :D.

Noben z izkušnjami noče več delati za ta denar... Ali 20% več...

V 2021 so tistih "7500+" razdelili še na nekaj predalčkov.

Tody ::

Sploh vsi seniorji z 3 do 5 let izkušenj!

ytodf ::

Invictus je izjavil:

da lažemo...

Eh - laži. Navzdol... :-)

Izkušnje morajo bit take, da se vsedeš in delaš in da jih po možnosti še kaj naučiš.

Leta so lahko različna.

Imaš programerje z visokim iq-jem, ki delajo akademsko, po metodah, se poglobijo, dokler ne razumejo orodja v nulo. 5 let plus.

Drugi rabijo dlje, če so povprečno inteligentni, mal sanjajo vmes ali delajo na trial and error način. Taki pač brute forcajo svoje Izkušnje. 10 in več let plus.

Zanimivo pa ta nivo lahko dosezejo oboji, tko da ni treba bit poseben, samo trdo delo, dokler ne rata.

ytodf je izjavil:

Invictus je izjavil:

da lažemo...

Eh - laži. Navzdol... :-)

To jaz tudi ne razumem ja, trolli ponavadi triggerja ljudi in so vsaj smešni. Ne vem zakaj bi kdo trobil po forumu da služi 100 jurjev na leto, kaj dobi od tega? Nič razen porabljen čas in kak navidezen lajk.

gojira ::

Invictus je izjavil:

Zato pa lahko da kdo svoje reference tukaj, in vpraša... Čeprav se mi zdi, da nas, ki dobro zaslužimo, konstantno poskušajo napadati na osebni ravnio, da lažemo...

To opažam ja. Meni je bilo interesantno predvsem iz vidika, da si ljudje med sabo pomagajo. Sem že velikokrat srečal ljudi, ki se podcenjujejo in delajo nek shitty job pa bi si v resnici zaslužili več. Če bi se kdo bil pripravljen izpostaviti s svojimi referncami bi to kvečjemu lahko komu pomagalo. Ne vem, lahko da sem naiven, ampak jaz z veseljem pomagam komu do boljše plačana službe, če le lahko - v obliki mentorstva, napotkov na katero podjet it itd. :) (in sem tudi že storil večkrat). Kaj imam od tega? Finančno prav nič, je pa osebno zadovoljstvo :)

matic492 je izjavil:

navidezen lajk.

Invictus je, verjeli ali ne, glavni posamični trigger, ki je mene prepričal v 'leap of faith'. Eno samo stvar obžalujem - da sem bil dolgo premalo odločen. Prestop dandanes je veliko lažji, zahvaljujoč COVIDu in remote delu, cena storitev je fino apreciirala... Koliko pa to skaplja do zaposlenih, ehm, ne vem - zato, čimveč takšnih zgodb o uspehu, tudi v Sloveniji! :-)

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: gojira ()

Pa vedno bit v koraku s časom, torej spremljat in se naučit novosti, ki v novih verzijah prihajajo. Taki, ki so samozadostni, prepotentni in se zanašajo na svoj komfort zone ponavadi odkimavajo na razgovorih, ko je tema o novih pristopih, uporabi zadnjih verzij, frameworkov, itd.

Primer, če si zadnji projekt naredil s kombinacijo X + Y, probaj naslednjega narest v X + Z, karkoli je novega pač na tem področju.

Zgodovina sprememb…

Kaj imam od tega? Finančno prav nič, je pa osebno zadovoljstvo :)

Tudi, če gledaš povsem sebično in iz finnačnega vidika, ni downsida. Več Slovencev z višjimi dohodki pomeni več denarja v našem gospodarstvu, več pobranih davkov, boljši standard za vse. Remote job v tujini je dejansko izvoz, kar je super.

matic492 je izjavil:

To jaz tudi ne razumem ja, trolli ponavadi triggerja ljudi in so vsaj smešni. Ne vem zakaj bi kdo trobil po forumu da služi 100 jurjev na leto, kaj dobi od tega? Nič razen porabljen čas in kak navidezen lajk.

Jaz svoje prihodke obcasno omenim zato, da se mogoce kdo zmiga iz svoje cone udobja, ali pa da se vsaj zave, koliko je dejansko vreden. Ker pri mnogih kolegih in sosolcih s faxa opazam, da nimajo pojma kako vredno je njihovo znanje, sploh sedaj ko je cel svet remote in ga lahko prodajajo iz domacega fotelja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

one too many ::

LukiYo je izjavil:

one too many je izjavil:

Počasi bi lahko končali z mitom o nenormalnih davkih v Sloveniji. Ironično morda trenutno vendarle velja za IT, ampak tukaj se verjetno rešuje s SPji.

Pišeš, da bi počasi morali končat z mitom o visokih davkih v Sloveniji, hkrati priznaš, da so za IT res previsoki in vidiš
rešitev za naš polic, da bi imel vsak svoje podjetje, samo zaradi optimizacije davkov.

Kaj pa neka bolj zmerna lestvica, namesto ene ali druge skrajnosti, ki rezultira v 80% razlike v denarju.

Slovenski delavec ne prejme nemške plače, ker so slovenski davki drakonski, ampak ker slovensko podjetje ne more izplačati nemških plač. Saj so, kot sem napisal v prvotnem sporočilu, prispevki in davki v Sloveniji pri enakih zneskih podobni kot v Franciji ali Nemčiji. Razlike se začnejo večati šele pri zneskih, ki jih redkokateri Slovenec zasluži (okoli 10000 € bruto). To verjetno velja tudi za večino Evrope.

Večina podjetij ni nekonkurenčnih zahodnim, ker bi jih dobri inženirji stali 10 % dražje, saj imajo v zameno precej cenejše delavce. Izjema je IT, kjer so zadnja leta precej plače precej zrastle in obstaja možnost dela na daljavo na ameriških trgih. Poleg tega pa IT podjetja nimajo veliko zaposlenih (tovarniških) delavcev. Toda ta ugotovitev velja bolj za celotno Evropo kot izključno Slovenijo.

Sem pa le navaden pisarniški delavec v javnem sektorju, tako da ne vem ali v Nemčiji ter Franciji obstajajo vzvodi izplačevanja višjih plač z nižjo obdavčitvijo (podobno kot pri nas za malico ali prevoz). No, v Franciji zagotovo ne obstajajo.

So pa Evropi izjeme z nižjimi davki, kot so Švica, VB ali Irska. Potrebno je tudi biti pozoren na ureditve v državah. Za Švico vem, da si moraš sam plačevati zdravstveno zavarovanje, ki pa menda pride bistveno manj kot razlika v prispevkih. Omenil sem Francijo in Nemčijo, ker približno poznam sistema in sta podobna Sloveniji.

LukiYo je izjavil:

Pa vedno bit v koraku s časom, torej spremljat in se naučit novosti, ki v novih verzijah prihajajo. Taki, ki so samozadostni, prepotentni in se zanašajo na svoj komfort zone ponavadi odkimavajo na razgovorih, ko je tema o novih pristopih, uporabi zadnjih verzij, frameworkov, itd.

Ni treba biti, sam delam z istim softwarom že 15 let.

Vendor lock-in ima včasih prednost...

Ampak, če je nuja, sem lahko čistopovprečen Java/DevOps/Linux/Network/Helpdesk inženir.

Še vedno bom bolje zaslužil, kot v slovenski firmi...

ytodf je izjavil:

Invictus je, verjeli ali ne, glavni posamični trigger, ki je mene prepričal v 'leap of faith'.

Dolžan si mi pivo >:D.

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Invictus je izjavil:

Ampak, če je nuja, sem lahko čistopovprečen Java/DevOps/Linux/Network/Helpdesk inženir.
Da, da, vemo ;).

Invictus je izjavil:

Imaš tam potrjeno pivo :-)

Invictus je izjavil:

LukiYo je izjavil:

Ni treba biti, sam delam z istim softwarom že 15 let.

Vendor lock-in ima včasih prednost...

Še vedno bom bolje zaslužil, kot v slovenski firmi...

ytodf je izjavil:

Invictus je, verjeli ali ne, glavni posamični trigger, ki je mene prepričal v 'leap of faith'.

Verjetno gre za bolj nišno področje, kar je itak money automatic.

hujsk1999 ::

Mi smo se odločili, da gremo s 1.3.2022 za 35% bruto gor. Po tem ko so zdravniki odprli sezono lova na bajne zaslužke. Kdo bo iztržil največ?

Zgodovina sprememb…

dolenc ::

Lahk bi vam še nove rumene jopiče zrihtal, da boste lušni.

hujsk1999 je izjavil:

Mi smo se odločili, da gremo s 1.3.2022 za 35% bruto gor. Po tem ko so zdravniki odprli sezono lova na bajne zaslužke. Kdo bo iztržil največ?

A to ste osnovnošolski učitelji?

Invictus je izjavil:

hujsk1999 je izjavil:

A to ste osnovnošolski učitelji?

Kaj ima to veze? Gremo gor za 35% in odstotek je edino kar šteje. Z rastjo plač nad podražitve. In tako bo vsako leto -35%, drugače gremo na ulice, ker smo nepogrešljivi, za razliko od vas ko vas lahko Indijci zamenjajo za desetino plačila. Ja, mi smo učitelji. Elita slovenske družbe.

Kripto mesi ::

A je adminom tako težko banati trole...

Kripto mesi je izjavil:

A je adminom tako težko banati trole...

Težko se je sprijazniti z resnico.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: dussan ()

111111111111 ::

hujsk1999 je izjavil:

Kaj ima to veze? Gremo gor za 35% in odstotek je edino kar šteje. Z rastjo plač nad podražitve. In tako bo vsako leto -35%, drugače gremo na ulice, ker smo nepogrešljivi, za razliko od vas ko vas lahko Indijci zamenjajo za desetino plačila. Ja, mi smo učitelji. Elita slovenske družbe.

Upam, da niste učitelji matematike. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

oemdzi ::

Invictus je izjavil:

gojira je izjavil:

To sigurno...

Ti to ob vseh teh denarcih, ki jih bojda zaslužiš res vse preveč osebno jemlješ. Predlagam psihoterapijo, ki ti bo dvignila samozavest in te naredila bolj odporenga na forum komentarje, sicer kaj je to tebi plačat ... Tvoj nivo komunikacije skozi različne tematike na forumu mi daje razlog zakaj dvomim, da si sposoben koga prepričat, da te toliko plača. Sicer pa se ne jeziti name, jaz namreč zaslužim le cca desetino tvoje imaginarne mesečne plače in sem po tvoje totalno len ali pa nesposoben ... Ne vem zakaj se te to vse sploh dotakne, ko pa si tako uspešen ...

p.s. V bistvu si uničil to temo, ki je postala prepucavanje ...
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oemdzi ()

oemdzi je izjavil:

Invictus je izjavil:

gojira je izjavil:

To sigurno...

Ti to ob vseh teh denarcih, ki jih bojda zaslužiš res vse preveč osebno jemlješ. Predlagam psihoterapijo, ki ti bo dvignila samozavest in te naredila bolj odporenga na forum komentarje, sicer kaj je to tebi plačat ... Tvoj nivo komunikacije skozi različne tematike na forumu mi daje razlog zakaj dvomim, da si sposoben koga prepričat, da te toliko plača. Sicer pa se ne jeziti name, jaz namreč zaslužim le cca desetino tvoje imaginarne mesečne plače in sem po tvoje totalno len ali pa nesposoben ... Ne vem zakaj se te to vse sploh dotakne, ko pa si tako uspešen ...

Nekdo je imel slab dan

Recordman ::

one too many je izjavil:

Saj so, kot sem napisal v prvotnem sporočilu, prispevki in davki v Sloveniji pri enakih zneskih podobni kot v Franciji ali Nemčiji. Razlike se začnejo večati šele pri zneskih, ki jih redkokateri Slovenec zasluži (okoli 10000 € bruto). To verjetno velja tudi za večino Evrope.

Razlike niso samo pri visokih plačah.
Recimo v primerjavi s severnimi sosedi: Slovenija ima splošno davčno olajšavo 3,5k, Avstrija pa 11k. Tudi pri minimalnih plačah (avstrijskih) razlika ni zanemarljiva, vprašaj dnevne migrante, ki že leta vpijejo zakaj takšna doplačila dohodnine v Sloveniji.

secops ::

Meni pa se zdi, da je to prepucavanje več kot dobrodošlo. Če samo pogledamo anketo o plačah developerjev iz 2021... in obdržimo samo redno zaposlene, ki poklicno programiranjo vsaj 4 leta dobimo naslednje rezultate:
"1024,24 (minimalna BRUTO plača)": 3,
"1024,25 - 1499": 11,
"1500 - 1999": 31,
"2000 - 2499": 87,
"2500 - 2999": 124,
"3000 - 3499": 116,
"3500 - 3999": 76,
"4000 - 4499": 58,
"4500 - 5499": 47,
"5500 - 6499": 21,
"6500 - 7499": 10,
"7500 - 7999": 5,
"8000 - 8499": 4,
"več kot 8500": 16

Kaj to pomeni? Da 42% developerjev zasluži manj kot 3k bruto, in od tega jih je 45 zasluži manj kot 2k bruto...
In ravno tem bi lahko ta tema koristila, da jim odpre oči, da je njihovo znanje več vredno od tega kar imajo sedaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: secops ()

This. Jaz tudi rad slišim uspešne zgodbe, to je pozitivno za celo družbo. Ali bi raje, da imajo vsi isto - 1500 na mesec pa roka? Sicer pa je to tema o plačah. Prav tako to lahko motivira še koga, da si dvigne ceno. Že tako je v firmah pravilo, da se o plači ne govori: le komu gre to na roke?

secops je izjavil:

Kaj to pomeni? Da 42% developerjev zasluži manj kot 3k bruto, in od tega jih je 45 zasluži manj kot 2k bruto...
In ravno tem bi lahko ta tema koristila, da jim odpre oči, da je njihovo znanje več vredno od tega kar imajo sedaj.

Se pravi, tako nekako - okrog 80% do 4k?

secops je izjavil:

Tole je čisto realen graf za redno zaposlene.
Samo recimo normiranc na 5000EUR na mesec dobi neto ven isto kot redno zaposleni na okoli 7500EUR bruto. Tako da direktno primerjave ni.

Pa vse kar je nad 3k bruto je super plača za slovenijo... at least in my book.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Jaz sem The Forum Swindler. Tukaj prepričujem anonimneže, da mi gre v lajfu dobro in zaslužim veliko denarja.
Nisem bil sposoben postati The Tinder Swindler, ker sem avtist. Pozdravljam frenda Invictusa.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: FTad ()

pegasus ::

Avtizem je superpower, you just need to learn how to use it.

Tody ::

Po eni strani ste super duper in bi radi pomagal po drugi strani oo drugi strani vsi skrivate kaj delate za ta denar. Kot že 100 x v tej temi v IT niso samo react programerji. Je se kup drugih ljudi od projetktnih vodnji do podatkovnih analitikov do CIO in CTO poziciji. Vsi ti ljudje pač ne morejo met enake plače. Nadalje se lahko potem debatirammo ali sem programer ce znam sql in t sql in p sql? Vedno bo nekaj posameznikov ki so se znašli v življenju in bili na pravem mestu ob pravem času

Jaz sem za pozicijo Product manager* dobival ponudbe od 60-120k eur. Večinoma v manjših firmah in startupih, v velikih podjetjih niti nisem gledal, nimam interesa. Razpon je velik, opažam, da EU firme za to pozicijo ponujajo manj v povprečju.

Kolikor imam vpogleda so projektni vodje kakšno stopničko nižje kar se tiče plač. Vseeno krepko nad slovenskim povprečjem.

*Nisem prepričan, če se product management v SaaS firmah šteje v IT po mnenju slo-tech znalcev, ampak delo načeloma zajema mešanico marketinga, analitike in vodenja razvojne ekipe.

oemdzi je izjavil:

Temo uničuje folk, ki gre takoj na osebno raven, ker preprosto ne dojame kaj se dogaja na svetu...

Ne vem, če si nesposoben, ker te ne poznam, ampak len si pa ziher. Cona udobja je 12. nivo pekla >:D.

Če hočeš videti moja plačila, pridi na kavo...

matic492 je izjavil:

Tole je čisto realen graf za redno zaposlene.
Samo recimo normiranc na 5000EUR na mesec dobi neto ven isto kot redno zaposleni na okoli 7500EUR bruto. Tako da direktno primerjave ni.

Mislim, daje po vseh letih že čas, da se nehamo pregovarjati o neto plačah. Edina merodajna cifra je strošek delodajalca... Pri redno zaposlenem bruto bruto, pri pogodbio pač cifra na pogodbi...

Kako to potem optimizirati, je čisto druga tema...

Zgodovina sprememb…

Tody je izjavil:

Kot že 100 x v tej temi v IT niso samo react programerji.

ZAkaj bi samo ract programerji dobro služili? Sam niti ne delam na webu... Napiosal že dostikrat kaj, naj drugi pobrskajo zame kot že n-krat :|.

Tody je izjavil:

Vedno bo nekaj posameznikov ki so se znašli v življenju in bili na pravem mestu ob pravem času

Mi, posameniki, smo se potrudili, da smo na trgu našli dobre plačane službe. Korak, ki ga večina ne naredi, noče/ne zna/ne ljubi... Nihče ne potrka doma na vrata in ti ponudi 15k/mesec... Dobiš dosti zavrnitev ali sploh ne odgovora. Samo ne smeš nehati...

Invictus je izjavil:

Tody je izjavil:

Vedno bo nekaj posameznikov ki so se znašli v življenju in bili na pravem mestu ob pravem času

Mi, posameniki, smo se potrudili, da smo na trgu našli dobre plačane službe. Korak, ki ga večina ne naredi, noče/ne zna/ne ljubi... Nihče ne potrka doma na vrata in ti ponudi 15k/mesec... Dobiš dosti zavrnitev ali sploh ne odgovora. Samo ne smeš nehati...

This. Najlazje je odmahniti z roko in se tolaziti/slepiti s tem, da je nekomu nekaj padlo iz zraka.

tilen03 ::

user4683 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Tody je izjavil:

This. Najlazje je odmahniti z roko in se tolaziti/slepiti s tem, da je nekomu nekaj padlo iz zraka.

Še lažje pa se je tolažiti, da je uspeh samo posledica tvoje sposobnosti, sreča/okoliščine pa niso imele nič polek. Potem res vidiš vse, ki zaslužijo manj od tebe, kot lene. Je pa res, da imaš trenutno res veliko priložnosti na voljo.
««
284 / 367
»»