» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
283 / 367
»»

111111111111 ::

Invictus je izjavil:

Podjetju nisi nikoli dolžan, kljub ne vem kakim bonbončkom. Saj si delal tam in je podjetje imelo od tebe dobiček, ki ga najbrž nisi nikoli videl kot zaposleni.

Pa tudi "ogromno vlagali" je zelo relativen pojem. Ste ga poslali na tečaj, vreden 10k? Večkrat ? Al to pomeni pool urno mentorstvo na teden in zanič narejena interna predavanja? Pa bonbončki, hallo...

1. Izobraževanje -> kaj naj sam študiram v mojem prostem času za dobiček lastnika?
2. Redna plača - to je zakonska obveza, pa se pojavlja kot feature v oglasih
3. Družini prijazno podjetje - brezzvezen marketing. Ko ti šef začne težiti, ker si mogoče "preveč" doma zaradi bolnega otroka, ga prijaviš za mobing.
4. Zastonj kava, sadje - firmo to stane praktično nič, pri ostalih stroških.
5. Fleksibilen delovni čas - ponavadi pomeni, da moraš tam viseti od pred prihoda šefa do po odhodu šefa z neplačanimi nadurami. Pogodbe se podpišejo za 40 urni delovnik...

Bi se kaj napisal, pa naj bo dovolj...

Moral bi malo bolje prebrati mojo izjavo. V firmah razmišljajo, da ker vlagajo v zaposlenega, jim je le ta nekaj dolžan. Zato sposobni ne dobijo povišice, ker vodilni tako razmišljajo, zato priučen kader pobegne.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

ytodf ::

111111111111 je izjavil:

zato priučen kader pobegne.

Drži ampak lepše se reče, da poišče bolje nagrajujoče priložnosti...

x3ca je izjavil:

9k ni ravno malo denarja. Vecina v sloveniji dela za manj, tako da ne vem, zakaj ne bi koga nasel. Razen ce so kaksni drugi red flagi (slab culture, work/life balance).

Osebno poznam dva React+Ruby senior pozicija. Plača je okoli 10k+, konkretni bonbončki v obliki nagrad, delnic podjetja, itd... Govorim o senoir pozicijah. ZA tadenar jim bo mogoče ratal dobiti mid developerja, žal tudi v Sloveniji, ker večina dela remote v tujini z višjimi postavkami in benefiti.

Invictus ::

111111111111 je izjavil:

Moral bi malo bolje prebrati mojo izjavo. V firmah razmišljajo, da ker vlagajo v zaposlenega, jim je le ta nekaj dolžan. Zato sposobni ne dobijo povišice, ker vodilni tako razmišljajo, zato priučen kader pobegne.

Mi je zgleda malo crknil sarkazem detektor >:D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kuall ::

Lahko ponudi 100k/mesec ampak če je preveč izbirčen ne bo našel.

ytodf je izjavil:

:) Meni je to izredno zanimiva situacija. V prejšnji firmi je dal odpoved koelga, ki je imel IBM framework znanje. Plače je imel okoli 2500 bruto. POba je hotel 3500 bruto, ampak je diretor rekel da taki rastejo za vsakim vogalom. V roku 14 dni je dobil remote v tujini za 5000 bruto in v roku 1 meseca odšel. Dejansko so ga v firmi vzgojili. Ko je šel, je bila cela štala, direktor je dobil nekoga, ki je hotel okoli 3300 bruto in je rabil 2 meseca, da se je navadil sistema in začel konkretno delat. Izgubili smo nekaj strank itd...

Včasih managment ne razmišlja dolgoročno. :D presenečenje a?

Invictus je izjavil:

Malček. :D

Zgodovina sprememb…

111111111111 je izjavil:

:) Meni je to izredno zanimiva situacija. V prejšnji firmi je dal odpoved koelga, ki je imel IBM framework znanje. Plače je imel okoli 2500 bruto. POba je hotel 3500 bruto, ampak je diretor rekel da taki rastejo za vsakim vogalom. V roku 14 dni je dobil remote v tujini za 5000 bruto in v roku 1 meseca odšel. Dejansko so ga v firmi vzgojili. Ko je šel, je bila cela štala, direktor je dobil nekoga, ki je hotel okoli 3300 bruto in je rabil 2 meseca, da se je navadil sistema in začel konkretno delat. Izgubili smo nekaj strank itd...

Samo 5000? Kateri IBM famework? Dobi tudi zdaj malo :).

Drugače se je pa isto zgodilo mojemu frendu.

Letos januarja se mu je iztekla pogodba za določen čas. Spraševal že decembra, kako bo februarja. Management odziv nikakav... Dobil job v prejšnji fimi v Nemčiji za 60/uro. In začel tam 1. februarja. Potem pa jok in stok managementa, ker je šel... Saj bi ti ziher podaljšali, pa še 2x več denarja se je našlo...

111111111111 je izjavil:

remote v tujini za 5000 bruto in v roku 1 meseca odšel

Zagotovo napredek ampak toliko dobiš, že, če samo vstaneš zjutraj in se v Teams prijaviš in ves dan ne narediš drugega.
Sam sem naletel na enega posrednika, kot človeka izjemno zoprnega, ki me je žalil in me skoraj natepel, ker nisem hotel podpisati pogodbe z njim.
Ponudba pa je bila resno za 🤮🤮🤮

Ja, nekateri še vedno mislijo, da smo poceni vzhodna Evropa...

gojira ::

:O O kakšnem kešu se vi tle menite ;((

Predvidevam, da gre tu za zelo specifična domenska znanja. Ker da samo jezik obvladaš dvomim, da ti kar mečejo 10k+ brez pardona :))

Znanje biznisa plus znanje ustreznega frameworka...

gojira je izjavil:

Predvidevam, da gre tu za zelo specifična domenska znanja. Ker da samo jezik obvladaš dvomim, da ti kar mečejo 10k+ brez pardona :))

So specifična znanja, pa malo se moraš znati prodati. Kot so zgoraj povedali za IBM Framwork 5000 ni nobnen problem. :D

user4683 ::

gojira je izjavil:

Malo merimo k*rce :)) Upam pa, da vmes vsaj koga navdahnemo, da si gre izpogajat boljšo plačo, ali pa da zleze iz cone udobja :)

111111111111 je izjavil:

za IBM Framwork

Ne, to velja kar nasplošno, če nekaj znaš in te (velika) stranka raje malo pusti, da se kuliraš, če ve, da rokave zavihaš in stvar izpelješ, ko je potrebno...

Pri dobrih malih firmah je tako, da ti obljubljajo solastniške deleže, če se vse dobro izteče, kar je za nadpotentno mladino smiselno, za udomačene družinske fotre pa niti ne. No, odvisno od utilizacije! :-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ytodf ()

ytodf je izjavil:

Pri dobrih malih firmah je tako, da ti obljubljajo solastniške deleže, če se vse dobro izteče, kar je za nadpotentno mladino smiselno, za udomačene družinske fotre pa niti ne. No, odvisno od utilizacije! :-)

Smo že šli čez to, pa se na koncu izkaže, da dobiš prst v rit brez vazelina...

Zato naj delodajalec plača. Mladina je pa še naivna, pa misli, da je solastništvo firme zlata jama. Samo, če imaš nad 25% lastništva, da dobiš upravljalsko pravico. Drugače je lastništvo sam en jeben strošek in odgovornost, tudi kazenska...

user4683 je izjavil:

gojira je izjavil:

Malo merimo k*rce :)) Upam pa, da vmes vsaj koga navdahnemo, da si gre izpogajat boljšo plačo, ali pa da zleze iz cone udobja :)

Mene ste že navdahnili ampak pri meni je problem, da ne vem kje in kako začet da zlezem iz cone udobja :) Najbrž bi potreboval kakšnega mentorja pri tem :D

PS: Sem tudi že v klubu fotrov in tudi ne padam več na "stock options" ipd :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gojira ()

Ashrack ::

@Gojira
Prvi korak je znanje orodja, se pravi jezika. Naslednji korak je pa da poznas znanje doticnega posla.

Kar loci razvijalce s povprecno placo in te s 5000+ EUR je poznavanje posla. Kajti direktorji firm v osnovi iscejo razvijalca ki tudi razume posloven del firme.
Potem pa le ta razvijalec ima ljudi pod sabo, kateri tudi ce so boljsi od njega, bodo imeli se vedno povprecno placo. Razlog je ta da ne znajo posla in zaradi tega se ne morejo prodati.
....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ashrack ()

Mike_Rotch ::

Mene ste že navdahnili ampak pri meni je problem, da ne vem kje in kako začet da zlezem iz cone udobja :) Najbrž bi potreboval kakšnega mentorja pri tem :D

Greš na remote work portale in pogledaš kaj je na voljo. Narediš si seznam zanimivih jobov, napišeš soliden in lepo oblikovan CV ter začneš pošiljati okrog.

Pri prijavah se osredotočiš na opis delovnega mesta in poskušaš prijavo in CV prilagoditi tako, da čim bolj ustreza pogojem. Pa ne se ustrašit, če ne izpolnjuješ pogojev v celoti.

ups :D

Zgodovina sprememb…

gojira je izjavil:

@Gojira
Prvi korak je znanje orodja, se pravi jezika. Naslednji korak je pa da poznas znanje doticnega posla.

Kar loci razvijalce s povprecno placo in te s 5000+ EUR je poznavanje posla. Kajti direktorji firm v osnovi iscejo razvijalca ki tudi razume posloven del firme.
Potem pa le ta razvijalec ima ljudi pod sabo, kateri tudi ce so boljsi od njega, bodo imeli se vedno povprecno placo. Razlog je ta da ne znajo posla in zaradi tega se ne morejo prodati.

No jaz sem že v klubu 5k+ in sicer v SLO :) Tako da mi je jasno, da se ne išče več samo razvijalca kot takega ampak da si sposoben še česa drugega.

Mi pa vedno bolj diši tudi tujina, ker bi rad se preizkusil še v bolj mednarodnem okolju. In seveda izkoristil našega normiranca. Naše podjetje stanem (ko izračunam bruto bruto, regres, božičnico in ostale dodatke, ki se jih da ovrednotiti) nekaj drobiža manj kot 90k/leto :O. Ker pa je pri nas delo tako obdavčeno mi ostane na računu 45k :8) Kakšnih 20k, 30k več se nebi branil :)). Naši pa nočejo slišati o normirancu...

Mike_Rotch je izjavil:

Greš na remote work portale in pogledaš kaj je na voljo. Narediš si seznam zanimivih jobov, napišeš soliden in lepo oblikovan CV ter začneš pošiljati okrog.

Pri prijavah se osredotočiš na opis delovnega mesta in poskušaš prijavo in CV prilagoditi tako, da čim bolj ustreza pogojem. Pa ne se ustrašit, če ne izpolnjuješ pogojev v celoti.

Kateri portali so zdaj kaj in? Pa recimo kako gledate na to, da ima firma nekje sedež in so večinoma zaposleni v pisarni itd ampak imajo možnost tudi remote. Ali to pomeni, da ob prvi priliki odpadeš če najdejo lokalca ali se motim? Kakšne so kaj vaše izkušnje?

Zgodovina sprememb…

matic492 ::

gojira je izjavil:

Kateri portali so zdaj kaj in? Pa recimo kako gledate na to, da ima firma nekje sedež in so večinoma zaposleni v pisarni itd ampak imajo možnost tudi remote. Ali to pomeni, da ob prvi priliki odpadeš če najdejo lokalca ali se motim? Kakšne so kaj vaše izkušnje?

Po mojih izkušnjah je remote work še bolj normalen v tujini. Če si v večji firmi, kjer imajo svoj IT oddelek, ali pa celo IT firma pa še toliko bolj.

Upwork npr. (samo se jih probaj čim hitreje znebit ker vzamejo preveč %), ali pa po možnosti vprašaj kakšne kolege, če poznaš koga, ki že dela tako :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Mike_Rotch ::

https://remotive.io/
https://euremotejobs.com/
https://weworkremotely.com/
https://cryptojobslist.com/

Po mojih izkušnjah so remote pozicije povsem enakovredne on-site v firmah, ki iščejo remote kader. V kakšnih lokalnih firmah, ki se grejo remote po sili razmer pa možno, da imajo lokalci prednost.

Saul Goodman ::

gojira je izjavil:

gojira je izjavil:

@Gojira

No jaz sem že v klubu 5k+ in sicer v SLO :) Tako da mi je jasno, da se ne išče več samo razvijalca kot takega ampak da si sposoben še česa drugega.

Mi pa vedno bolj diši tudi tujina, ker bi rad se preizkusil še v bolj mednarodnem okolju. In seveda izkoristil našega normiranca. Naše podjetje stanem (ko izračunam bruto bruto, regres, božičnico in ostale dodatke, ki se jih da ovrednotiti) nekaj drobiža manj kot 90k/leto :O. Ker pa je pri nas delo tako obdavčeno mi ostane na računu 45k :8) Kakšnih 20k, 30k več se nebi branil :)). Naši pa nočejo slišati o normirancu...

Mike_Rotch je izjavil:

odpri popoldanski SP, najd si firmo kjer jim ni problema z SPji delat in razumejo kako mora funkcionirat ta poslovni odnos da si kosher za FURS, skleni pogodbo, pol pa staremu delodajalcu daš opcijo dela prek SP ali pa ciao. v najboljšem primeru imaš 2 stranki prek SP-ja, kar ti lahko v teoriji reši še vprašanje ekonomske odvisnosti (sej ne, da je to problem, boljš pa vseen zgleda).

Mike_Rotch je izjavil:

Po mojih izkušnjah so remote pozicije povsem enakovredne on-site v firmah, ki iščejo remote kader. V kakšnih lokalnih firmah, ki se grejo remote po sili razmer pa možno, da imajo lokalci prednost.

Hvala :)

Saul Goodman je izjavil:

odpri popoldanski SP, najd si firmo kjer jim ni problema z SPji delat in razumejo kako mora funkcionirat ta poslovni odnos da si kosher za FURS, skleni pogodbo, pol pa staremu delodajalcu daš opcijo dela prek SP ali pa ciao. v najboljšem primeru imaš 2 stranki prek SP-ja, kar ti lahko v teoriji reši še vprašanje ekonomske odvisnosti (sej ne, da je to problem, boljš pa vseen zgleda).

To imam že sedaj. Za eno stranko že delam prek popoldanca (50$/h, oz. cca 1000eu/mesečno tako da nebi smel bit problem tudi z vidika FURSA, ker je kar OK znesek) - to delodajalec ve in ga ne moti, samo, da bi pa še pri njih šel na S.P pa je no-go. Pa mi ne uspe izvrtati zakaj.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Večji del je tukaj dodana vrednost. Požre pa to tudi cajt ampak jebat ga.dokler ne poznaš problema še ves ne kaj je.

endelin ::

A to mate vsi 5k plus bruto ali se samo skrivajo siromaki?:))

endelin je izjavil:

A to mate vsi 5k plus bruto ali se samo skrivajo siromaki?:))

Ko odpreš nepremičnine.net smo tudi mi s 5k+ siromaki :D

Sicer pa se premalo pogovarjamo o plačah. Ko pa da zaposleni odpoved pa ni problem dvignit itd. Gre za čisti biznis. Ampak pri nas ti redko kdaj dajo povišico (vsaj jaz imam take izkušnje).

icewind ::

gojira je izjavil:

Mike_Rotch je izjavil:

Hvala :)

Saul Goodman je izjavil:

To imam že sedaj. Za eno stranko že delam prek popoldanca (50$/h, oz. cca 1000eu/mesečno tako da nebi smel bit problem tudi z vidika FURSA, ker je kar OK znesek) - to delodajalec ve in ga ne moti, samo, da bi pa še pri njih šel na S.P pa je no-go. Pa mi ne uspe izvrtati zakaj.

Kakšen tip dela pa opravljaš za to stranko? Nasploh me zanima, kaj tisti, ki imate stalno službo + popoldanca delate preko sp-ja (razen kucanja spletnih strani). Sam razmišljam v tej smeri, recimo 10 ur na teden, pod pogojem, da je urna postavka vsaj tolikšna kot pri glavni službi (ampak precej manj obdavčena potem), ampak ne moreš delati na podoben način za neko drugo podjetje, glede na to, da bi delal toliko malo ur in izven klasičnega delovnega časa in te zato nihče niti ne povoha. Verjetno pride v poštev samo klasično sp-jevsko delo (one-man band projekti)?

Maximus ::

Mogoče kdo ve koliko se gibljejo zaslužki za pen testerje/Security assesment?

@icewind, lahko je one-man band, lahko pa je tudi skupina, ki si porazdeli delo ali faze. Odvisno za kako zadevo gre.

LukiYo ::

111111111111 je izjavil:

ytodf je izjavil:

Invictus je izjavil:

Malček. :D

Podobne izkušnje s SI firmami. Uravnilovka, škrtarjenje, mahinacije okoli nazivov, pohvala oz karkoli namesto denarja. Raje menjajo, kot da stegnejo par procentov več, hkrati majo non stop oglase za delo.

Prvi job v tujini mi je odprl oči koliko se da zaslužit za celo manjši časovni vložek oz tempo v primerjavi s Slovenijo. Kdorkoli tu misli, da je car z 2x povprečno bruto plačo, je še vedno na spodnji strani.

Naše programerske plače so direktno primeljive z balkanom.

Verjetno nas bremzajo abnormalni davki. Za 1000 nagrade poleg redne plače mora firma odštet 1800 eur. Zato pa so Slovenci tako iznajdlivi in ali iščejo krivine, da na koncu draga država tega itak ne dobi ali pa enostavno 4% sp-je furajo in spet država zgubi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: LukiYo ()

LukiYo je izjavil:

Podobne izkušnje s SI firmami. Uravnilovka, škrtarjenje, mahinacije okoli nazivov, pohvala oz karkoli namesto denarja. Raje menjajo, kot da stegnejo par procentov več, hkrati majo non stop oglase za delo.

Prvi job v tujini mi je odprl oči koliko se da zaslužit za celo manjši časovni vložek oz tempo v primerjavi s Slovenijo. Kdorkoli tu misli, da je car z 2x povprečno bruto plačo, je še vedno na spodnji strani.

Verjetno nas bremzajo abnormalni davki. Za 1000 nagrade poleg redne plače mora firma odštet 1800 eur. Zato pa so Slovenci tako iznajdlivi in ali iščejo krivine, da na koncu draga država tega itak ne dobi ali pa enostavno 4% sp-je furajo in spet država zgubi.

Država nič ne zgubi če nekdo vleče 50k+ na leto iz tujine in plača 4% davka. Ko greš v Spar plačaš še 22% na skoraj vse (razen tisto kar je 9.5%) in ker imaš večkratknik povprečne plače, slej ko prej tudi porabiš več. Plačaš še mehanika, električarja, frizerko, privoščiš si še kaj več. Država samo pridobi, še posebej na dolgi rok.

Dobri programerji, ki jih poznam, da delajo v SI, to počnejo izključno zaradi comfort cone, jim višina plače ni pomembna in jim redna zaposlitev ter prispevki zadostujejo.

matic492 je izjavil:

LukiYo je izjavil:

Država nič ne zgubi če nekdo vleče 50k+ na leto iz tujine in plača 4% davka. Ko greš v Spar plačaš še 22% na skoraj vse (razen tisto kar je 9.5%) in ker imaš večkratknik povprečne plače, slej ko prej tudi porabiš več. Plačaš še mehanika, električarja, frizerko, privoščiš si še kaj več. Država samo pridobi, še posebej na dolgi rok.

No potem pa po tej logiki razbremenit še plače...v zgornjem primeru s.p. od 1800 "nagrade" dobi pol več na račun. To je anomalija.

Zgodovina sprememb…

LukiYo je izjavil:

No potem pa po tej logiki razbremenit še plače...

Se strinjam. Lahko bi se zgledovali po kakšni tujini.

Samo to je preprosto napisat na forum, bolj težko pa implementirat v praksi. Pa spet bi se našli tipični slovenski jamrači, kjer so vsi kapitalisti zlobni, ki bi napovedali da se itak ne bi nobenemu zvišala plača, samo zlobni kapitalisti bi več zaslužili.

kuall ::

LukiYo je izjavil:

V tujini vsi bolje zaslužijo, ne samo programerji. Raje hvali možnost dela od doma za tujino, to pa je ubijalska kombinacija, če ti uspe zrihtat.

Smurf ::

matic492 je izjavil:

Ravno pri 50k+ se precej pozna pri prispevkih ali si s.p ali redno zaposlen.

Tody ::

Jaz še vedno nevem kaki problemi se rešujejo za 60k na leto. Al je to samo prodaja korporacijam ala nemški Telekom kjer mu 100.000 eur ne pomeni čisto nič

Oz drugače ali take plače vleče v slo tudi kdo bolj na poslovnem delu, ala projektni vodja, analitiki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tody ()

Cupakabra123 ::

Ker se nisem dobil odgovora. Koliko se pri nas lahko dobi za Senior Angular pozicijo? Katera podjetja najvec iscejo? Prej sem videl offer 5k-9k za React/Ruby developerja.

hendriks ::

Cupakabra123 je izjavil:

Ker se nisem dobil odgovora. Koliko se pri nas lahko dobi za Senior Angular pozicijo? Katera podjetja najvec iscejo? Prej sem videl offer 5k-9k za React/Ruby developerja.

Kontaktiraj Povio labs ali Sowa labs. Dva moja bivša sodelavca sta šla tja(eden za 5.3K in eden za 4.2K bruto). S tem da sta bila bolj mid kot pa senior.

hendriks je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Kontaktiraj Povio labs ali Sowa labs. Dva moja bivša sodelavca sta šla tja(eden za 5.3K in eden za 4.2K bruto). S tem da sta bila bolj mid kot pa senior.
Hvala. Sowa vidim, da iscejo samo React, Povio pa ima samo preko SP :/

kuall je izjavil:

LukiYo je izjavil:

V tujini vsi bolje zaslužijo, ne samo programerji. Raje hvali možnost dela od doma za tujino, to pa je ubijalska kombinacija, če ti uspe zrihtat.

Sem mislil, da je očitno, da programerji delajo remote za tujino. Torej ja, to sem mislil in ni težko zrihtat. Moraš pa poznat nove stvari, ne bit stuck na starem stacku.

Zgodovina sprememb…

Cupakabra123 je izjavil:

Realno mislim, da okoli 4k-5k, če že mora bit "pri nas", čeprav ne vem čemu...

Zgodovina sprememb…

hendriks ::

Našel tole sistemizacijo. Dela kdo na Sinergise in pove iz prve roke kako jim tole špila?

https://gitext.sinergise.com/operations...

LukiYo je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Realno mislim, da okoli 4k-5k, če že mora bit "pri nas", čeprav ne vem čemu...
Trenutno s 5 let izkusnjamu dobim 3600 bruto za pozicijo v slovenski pisarni nemskega podjetja full time. Naceloma sem odprt tudi za fully remote pozicije samo bi v tem primeru iskal nekaj kar je x2 (7500€), ker vem da mojo uro prodajajo za 90€. Mi lahko pomagas kje naj iscem tako pozicijo?

one too many ::

LukiYo je izjavil:

Počasi bi lahko končali z mitom o nenormalnih davkih v Sloveniji. Ironično morda trenutno vendarle velja za IT, ampak tukaj se verjetno rešuje s SPji.

Kar sem gledal za Slovenijo, Francijo, Nemčijo in Avstrijo je neto plača pri enakem strošku delodajalca približno enaka. Razlike se začnejo večati nad 5000 € neto, kjer Francija postane dražja in Nemčija ter Avstrija bistveno cenejši. Obstajajo pa bistvene razlike med bruto plačami. Koliko potem slovenska podjetja tepejo drugi davki in prispevki, ne vem.

Da ljudje odhajajo v tujino zaradi plače, ker so previsoki davki ni res. Tisti, ki v Sloveniji zasluži 1500 € (ali 5000 €) neto, ne gre v tujino, zato ker bi ob enakem strošku delodajalca zaslužil 1600 € (5500 €), ampak ker ga je podjetje v tujini sposobno/pripravljeno plačevati 2500 € (8000 €). So pa seveda še drugi razlogi za odhod v tujino. Hočem reči, da v Nemčiji dobiš neto plačo, ki je približno enaka celotnemu strošku delodajalca v Sloveniji.

Razmerja se znajo bistveno spremeniti z družino. Npr. v Franciji se seštejejo vsi prihodki v družini in delijo s številom članov gospodinjstva (otroci štejejo polovično). Sodelavec je imel precej višjo plačo, ampak praktično ni plačeval dohodnine, saj je bila pri treh otrocih žena doma. Še vedno pa je več plačeval za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Pri velikih zaslužkih v Nemčiji si lahko izbereš privatno zdravstveno zavarovanje in plačuješ celo manj kot javno ... ko si mlad. Starejši kot si, več plačuješ. Plus, da te bojda ne zavarujejo, če že imaš zdravstvene težave.
Pa Nemčijo in sploh Avstrijo vzemite z rezervo. Tu sem še nov in še ne poznam dobro sistema.

Tody je izjavil:

Jaz še vedno nevem kaki problemi se rešujejo za 60k na leto. Al je to samo prodaja korporacijam ala nemški Telekom kjer mu 100.000 eur ne pomeni čisto nič

Oz drugače ali take plače vleče v slo tudi kdo bolj na poslovnem delu, ala projektni vodja, analitiki...

60k je še lahko navaden programer (poznam osebno, pač delajo za fintech, JS framework). Pri 100k nisi več ravno nek mid level programer, si že pri lead-u nečesa, razen mogoče v kakme San Franciscu bi znal še biti kot programer, ki dejansko programira.

Seveda pa v nobenem primeru ne štacncas wordpress strani in imaš samoiniciativo in odnos na višjem nivoju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

icewind je izjavil:

Kakšen tip dela pa opravljaš za to stranko? Nasploh me zanima, kaj tisti, ki imate stalno službo + popoldanca delate preko sp-ja (razen kucanja spletnih strani). Sam razmišljam v tej smeri, recimo 10 ur na teden, pod pogojem, da je urna postavka vsaj tolikšna kot pri glavni službi (ampak precej manj obdavčena potem), ampak ne moreš delati na podoben način za neko drugo podjetje, glede na to, da bi delal toliko malo ur in izven klasičnega delovnega časa in te zato nihče niti ne povoha. Verjetno pride v poštev samo klasično sp-jevsko delo (one-man band projekti)?

Smo ekipa 10ih programerjev in je izključno asinhrona komunikacija. Pomagamo na enem projektu in pač delamo kolikor imamo časa. Vsi srečni, denar kaplja, šefa zadovoljna :) Edina "omejitev" ki je je ta, da ko se assignaš na en task, ga moraš v roku 48h naredit. Imamo pa zelo dobro razdelane taske na "mikrotaske" tako da so dejansko rešljivi v 48 urah.

Cupakabra123 je izjavil:

hendriks je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Hvala. Sowa vidim, da iscejo samo React, Povio pa ima samo preko SP :/

Sowo tudi jaz priporočam. Poznam nekoga, ki je šel tja nekaj časa nazaj in je super zadovoljen. Plača pa nekaj čez 4k bruto. In pravtako bolj mid kot senior :D No sj mogoče govorimo o isti osebi :D

Smurf je izjavil:

matic492 je izjavil:

Ravno pri 50k+ se precej pozna pri prispevkih ali si s.p ali redno zaposlen.

Zelo se pozna. Sam imam družino in pri nas to pomeni ali večje stanovanje / hiša z gotovino oz. malo kredita. Kar za sabo potegne zmožnost drugih nakupov, ki jih drugače najbrž ne bo. V nasprotnem primeru pa kredit za 25let in manjša potrošnja na drugih področjih.

Zgodovina sprememb…

/

Zgodovina sprememb…

tilen03 ::

matic492 je izjavil:

LukiYo je izjavil:

No potem pa po tej logiki razbremenit še plače...

Se strinjam. Lahko bi se zgledovali po kakšni tujini.

Samo to je preprosto napisat na forum, bolj težko pa implementirat v praksi. Pa spet bi se našli tipični slovenski jamrači, kjer so vsi kapitalisti zlobni, ki bi napovedali da se itak ne bi nobenemu zvišala plača, samo zlobni kapitalisti bi več zaslužili.

Hja, v praksi se je izkazalo, da trickle-down ekonomija, ki jo zagovarjata, ne deluje tako kot bi morala. No, deluje če si top 1%. Če računaš, da bi s tem dobil par tisočakov več na mesec, boš na slabšem na dolgi rok. :)

Vse pošlihtane države imajo drugače višje davke, ne nižje. Zgledovati bi se morali, kar se tiče tujine, v glavnem po trošenju državnega denarja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilen03 ()

Smurf ::

Tody je izjavil:

60k letno (5k bruto/mesecno) je po mojih izkusnjah nekje v povprecju nekje med senior in lead pozicijo v slovenskih IT podjetjih z visjo dodano vrednostjo (recimo pri top50 podjetjih).

tilen03 je izjavil:

Hja, v praksi se je izkazalo, da trickle-down ekonomija, ki jo zagovarjata, ne deluje tako kot bi morala. No, deluje če si top 1%. Če računaš, da bi s tem dobil par tisočakov več na mesec, boš na slabšem na dolgi rok. :)

Vse pošlihtane države imajo drugače višje davke, ne nižje. Zgledovati bi se morali, kar se tiče tujine, v glavnem po trošenju državnega denarja.

Saj nisem opisal trickle down economy oz. nisem hotel. Plače so podjetju strošek, to pomeni da ne grejo v obdavčitev, tako da jim je vseeno ali od bruto bruto dobi zaposleni 50% ali 70%. Saj vse države imajo dohodninsko lestvico in praktično enak davek za tiste nekje nad 100-150k na leto. Samo za nižje plače bi lahko dali več olajšave. Recimo UK ima davčno olajšavo okoli 12500 Funtov, oz. v praksi na prvega jurja vsak mesec ne plačaš davka. Pri nas je to pač nekih 600€ če se ne motim, osnovna + dodatna. Sestra je delala v Londonu pol leta kot natakarca, mislim da je na 1500 funtov plačala nekih 150 funtov davka, ampak ne bom trdil 100%, ker je že verjetno blizu 10 let od tega.

Sarkazem sem pa napisal okoli mentalitete, kjer vsi vidijo samo slabo o podjetjih, kar pač ni res. Ja vedno se najde nekdo, ki izkorišča, sem bral zgdobe na drugem forumu da je baje direktor izplačal ženski regres, pa zahteval da mu ga da v gotovini, če ne je odpusti. Samo ne strinjam se z tem, da zaradi takšnih neomralnih debilov, moramo vsi ostali več davkov plačevat, sistem bi moral pač to vzet v račun, da bo nekje izgubil, na dolgi rok itak takšne polovijop. Veliki večini bi bilo boljše, če bi znižali davke na plačah, torej rang plač minimalc do 30-50k na leto. Tisto nad 100k in več je itak izjema v sloveniji, pomojem ima par tisoč ljudi takšne osnovne bruto plače, ostali pa pridejo blizu z dodatki (zdravniki in kakšne vodstvene pozicije). Miljonarji in dejanski 1% so pa zgodba zase, ker več ne dobivajo plače, tam so kapitalni dobički in ostalo, kar je čisto ločena stvar, se pa nit ipod razno ne strinjam da bi nim morali vzeti 50%, kot je zadnji bracket dohodninske lestvice ne.V sloveniji si pa itak top 1% praktično z povprečno švicarsko plačo hehe.
««
283 / 367
»»