» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
106 / 370
»»

jype ::

To je dober začetek. Poglej si še Ruby in Python, ki omogočata podoben nivo, hkrati pa tudi vse ostalo.

Pa poskusi generalizirat rešitve in jih objavljat na netu, da bodo tudi drugi enostavno našli rešitev.

imagodei ::

Očitno bo treba iti ali ovce past, ali pa se resno vreči v (pri)učenje novih znanj.

Dev-ops? Lahko v parih besedah nekdo povzame, kaj se tu pričakuje oz. za kaj gre? Resno, k tole berem, me malo zaskrbi za moje delovno mesto. Ja, sem malo zaspal, moj delodajalec me že vrsto let ni poslal na izobraževanje, imel sem pa v preteklosti neke (opravičljive ali ne, to je odvisno od tega, koga vprašaš) osebne okoliščine, ko mi je pasalo malo zaspat na lovorikah. Po tehle zadnjih postih me pa postaja strah, da lovim zadnji vlak...?

pegasus> "Hardware je (razen za posebne primere) out."

Tudi networking? Osebno se npr. čudim eni večji mednarodni firmi, da ima glede networkinga politiko, da vse v zvezi z networkingom prepušča lokalnim telco operaterjem - od nastavitev firewalla, routinga, do VPN-ja, ipd. V preteklosti so, vsaj multinacionalke, imele ozek nabor ljudi, ki je imel dostop do najbolj kritičnih nastavitev. V konkretnem primeru ta multinacionalka ki jo omenjam, namenoma noče imeti nič s firewalli in vso odgovornost prenaša na lokalne telco ponudnike. Možnost zlorabe pa potem, če gledaš po celem svetu... razširiš na nekaj 100 ljudi...?
- Hoc est qui sumus -

ZaphodBB ::

Dev-ops? Lahko v parih besedah nekdo povzame, kaj se tu pričakuje oz. za kaj gre? Resno, k tole berem, me malo zaskrbi za moje delovno mesto. Ja, sem malo zaspal, moj delodajalec me že vrsto let ni poslal na izobraževanje, imel sem pa v preteklosti neke (opravičljive ali ne, to je odvisno od tega, koga vprašaš) osebne okoliščine, ko mi je pasalo malo zaspat na lovorikah. Po tehle zadnjih postih me pa postaja strah, da lovim zadnji vlak...?

Dev-ops oz. operations developer, to je developer, ki skrbi za sistemsko administracijo oz. sistemc na steroidih - skripte namesto klikanja in podobnih jajc v stranski vlogi skrbi za protokole in procese povezane z razvojnim ciklom (predvsem zato, da se dajo zadeve v čimvečji meri avtomatizirat).
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

DevOps je filozofija in buzzword. Načeloma je vsak spodoben sistemski inženir itak že razvija in gradi orodja, s katerimi ostali razvijalci lahko učinkoviteje delajo.

V zadnjem času se vedno bolj poudarja integracijo teh polj: Razvojniki in sistemci si hodijo nasproti in en drugemu pomagajo: Razvojniki v programje vgradijo dostop do merjenja učinkovitosti, sistemski inženirji pa potem to uporabijo za zgodnje odkrivanje napak. Razvojniki sami napišejo specifične reči za namestitev z generičnim orodjem, ki ga vzdržujejo in po potrebi razširjajo sistemski inženirji. Več reči ko se avtomatizira, manj časa se čaka na ljudi. Bolj ko se decentralizira dostop do kritičnih delov sistema, več ljudi lahko samostojno izvede celoten razvojni cikel, od spremembe kode prek avtomatičnega in ročnega testiranja, pa vse do namestitve in sistemskega preverjanja pravilnosti na produkciji.

imagodei ::

@ZaphodBB

OK, to je iz Wikipedije. Kaj je to v praksi - a Dev-ops potem obstajajo samo v podjetjih, ki se ukvarjajo s produciranjem softwarea?

Ker če to ni omejeno na SW podjetja, je to nekakšen presek klasičnega sistemca, programerja ter informatika, ki se ukvarja z informatizacijo (avtomatizacijo) poslovnih procesov?
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

imagodei> Dev-ops potem obstajajo samo v podjetjih, ki se ukvarjajo s produciranjem softwarea?

Predvsem tam, ja, ampak vedno več podjetij nima izbire in morajo, če hočejo ostati konkurenčni, sami (s pomočjo izvajalcev v sodelovanju z internimi IT oddelki) razvijati kvalitetnejše rešitve od konkurence (kar v splošnem izključuje uporabo generičnih rešitev).

mmitech ::

Danes vse gre na Cloud rešitev, Admin kot delovno mesto je res ogrožano, verjetno naslednjih 10 let vse majhne ter srednji firme bodo imeli sisteme na cloud-ih...zdaj mi je pa res žal, da nisem bil toliko zainterisiran v developing... Zdaj ko se tega zavedam, ne mi všeč se nekaj na silo naučiti.

AndrejO ::

Morda pa si bi lahko poiskal delo tam, kjer postavljajo in vzdržujejo oblačne in oblačnim podobne sisteme. Čisto vse še nekaj časa ne bo šlo "v oblak" in s kakšno dodatno specializacijo si lahko podaljšaš karieru tudi v sistemski administraciji takšnih sistemov ...

... katere del je tudi programiranje, samo ne v obliki, kot si ga večina ljudi predstavlja, če jim rečeš "programer sem".

terryww ::

admin v naši skupini ima čez glavo dela z docker kontejnerji in integracijo z našimi projekti. ni videt, da bi mu zmanjkalo dela v naslednjem letu.

kot omenja AndrejO, admini so postali programerji, namesto splošnih jezikov kot je c uporabljajo dslje, da programirajo cele sisteme (puppet, chef, jenkins etc.)
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: terryww ()

srus ::

terryww je izjavil:

kot omenja AndrejO, admini so postali programerji, namesto splošnih jezikov kot je c uporabljajo dslje, da programirajo cele sisteme (puppet, chef, jenkins etc.)

Se strinjam, podobno je pri nas.

jonystar ::

Berem tole temo in vidm, da je veliko govora o cloud rešitvah, zanima me a je Windows Azure ali AWS dober začetek za učenje clouda al nj se lotim zadeva kako drugače?

pegasus ::

Če hočeš bit uporabnik, ja.

Če hočeš bit cloud admin, potem si ogledaš kak devstack ali kaj podobnega.

BigWhale ::

Daedalus je izjavil:

Ma, 2007 je blo raznih sysadmin služb, kolker češ. Pol pa se je zgodilo famozno 2008, kmal za njim pa velik napredek raznih platform, ki uspešno "režejo ven vmesnega človeka." Sam sem res velik pritisk v to smer opazil od 2011 naprej...

Ce je kdo kadarkoli sploh pomislil na to, da je lahko samo 'sysadmin' potem je itak zivel v eni pravljici.

Biti samo sistemc je mission impossible se od casov MS-DOS-a naprej. Se jih je pa veliko slepalo.

Sistemci smo edini, ki aktivno delamo na tem, da postanemo odvečni in smo hkrati ponosni na to :D

AndrejO ::

pegasus je izjavil:

Sistemci smo edini, ki aktivno delamo na tem, da postanemo odvečni in smo hkrati ponosni na to :D

Ne, pa niste. Mrežni administratorji imajo tudi enak etos!

Pa dobri vodje tudi.

To mi je ena zanimiva opazka - vse ljudi, ki jih poznam, da se trudijo postat odvečni, zasipajo z job offerji z vseh strani ... večina ostalih, ki se oklepajo svoje nepomembne službice kot rešilne bilke, pa jamra, kako ni nikjer nobenih služb zanje.

Invictus ::

mmitech je izjavil:

PowerShell(.net) v Windowsu in Linux Shell (Linux), sicer nisem najboljši Scripter, če sem imel kompliciran task sem vedno obrnil na net ter enostavno našel rešitev.

Znanje Powershella je precej iskano na zahodu. Ponavadi Windows adminu prinese dodatek k plači.

To da najdeš rešite na netu je čisto kul. Večina problemov je bila že rešena in celo objavljena ...

Kako pa misliš da večina folka dela?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

SmeskoSnezak ::

Če si sistem admin, se ne bi raje poučil za team managerja počasi in šel po lestvici gor?
@ Pusti soncu v srce... @

SmeskoSnezak je izjavil:

Če si sistem admin, se ne bi raje poučil za team managerja počasi in šel po lestvici gor?

Zato ker vsi ljudje niso za team managerje ...

Včasih je bolje ostati dobro plačan inženir. Kot tak lahko vedno dobiš službo. Kot team manager pa pozabiš veliko o stroki ...

onejash ::

GGGGG je izjavil:

Code monkeya, ki bi delal za 1200 do 1500 neto pa je precej težje dobiti. Sploh za kakšne bolj "dolgočasne" stvari, ki niso ravno nek hud izziv. Se da, ampak povpraševanje precej presega ponudbo.

Aja? Where do I sign up - hobi programer, ki zna dovolj Pythona, da si spiše svoj lightweight nadomestek za dropbox/gdrive (je na githubu seveda, sicer še w.i.p.), pa bi rad postal programer tudi poklicno. V preteklosti sem se ubadal tudi že z Javo/Androidom. (Nisem še iskal, ker me je kolega poslal najprej tole temo malce prebrat.)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: onejash ()

ragezor ::

kako pa najdes siht v tujini? a applyas na oglase in pac upas, da so telefonski razgovori dovolj?

punca bo verjetno sla na izmenjavo naslednje leto in bi mogoce sel z njo za eno leto pa si nasel tam sluzbo.

Tody ::

Za eno leto boš našel samo projektno delo. Odvisno sicer kam gre ampak jaz sem bil v podobni situaciji in sem našel v frankfurtu imajo portal za angleško govoreče IT-jevece , ki išečejo projektno delo v frankfurtu.

ragezor je izjavil:

kako pa najdes siht v tujini? a applyas na oglase in pac upas, da so telefonski razgovori dovolj?

punca bo verjetno sla na izmenjavo naslednje leto in bi mogoce sel z njo za eno leto pa si nasel tam sluzbo.

V nemško govorečih državah XING, ostalo Linkedin.

Naredi dober profil in se prijavi v kako skupino ki ima veze s tvojim delom. Pa se začni mrežit in spraševat, napisat kak komentar.

Problem je samo če nimaš nič za napisat na profil.

Isotropic ::

ragezor je izjavil:

Tody je izjavil:

Za eno leto boš našel samo projektno delo. Odvisno sicer kam gre ampak jaz sem bil v podobni situaciji in sem našel v frankfurtu imajo portal za angleško govoreče IT-jevece , ki išečejo projektno delo v frankfurtu.

alpa jim ne povedat, da si prišel sam za eno leto
#YOLO

Tody je izjavil:

Če si v FFM, se javi.

Sem tud jaz gor ... Redno občasno ...

Tody ::

Invictus, nažalost ne, je pol šla v Pariz :)

Tody je izjavil:

Invictus, nažalost ne, je pol šla v Pariz :)

Bolje, FFM je dolgocajten za popizdit. Celo za Nemce.

Invictus> FFM je dolgocajten za popizdit. Celo za Nemce.

Meni je bil pa zelo všeč. Super živalski vrt, pa tisti Palmengarten, pa ful luštnih parkov z ogromno iglami po tleh... Čisto spodobno velemesto.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

blabla80 ::

Job Portali - Nemcija:
- jobscout24.de
- monster.de

Moja izkušnja - 9 poslanih prošenj (isti CV, cover letter prilagojen firmi)
- 6 s slovenskim naslovom: 6 negativnih odgovorov
- 3 z nemškim naslovom + nemško gsm številko: 2 povabili na poskusno delo = 2 ponujeni pogodbi (z zelo podobnim pogoji :))

Če ima kdo namen iti v nemčijo in ima tam znance:
- zmeni se da na prošnjah uporabljaš njihov naslov
- zmeni se da ti naj zrihtajo nemško pre-paid mobilno številko

... seveda pa pomaga če imaš tudi dobre reference ...

Večina IT podjetij išče kader za dlje časa (tako da tisti ki nimajo plana ostati v nemčiji "dolgoročno" avtomatsko odpadejo).
V IT branži je "standard" pogodba za nedoločen čas s poskusno dobo 6 mescev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blabla80 ()

V Nemčiji najbolj pomaga če znaš nemško.

Te lahko izberejo tudi če imajo slučajno boljšega kandidata. Seveda ne precej boljšega ...

Ja, dobro znanje nemščine precej pomaga - še posebej v kakšnih manjših podjetjih (do 20 ljudi). V večjih podjetjih in korporacijah to ni pretirano velika ovira/problem.

V na prvem šihtu sem bil edini ne-nemec, tako da tam bi brez dobrega znanja nemščine manj verjetno dobil šiht.
Tu kjer sem zdaj imamo samo špancev 20+ (ki ne govorijo nemško in trenutno obiskujejo tečaj nemščine), grkov, itd - se pravi - pisana druščina :)

si programer?

Zgodovina sprememb…

Isotropic
si programer?

Ja

(med drugim sem tudi programer :) )

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blabla80 ()

blabla80 je izjavil:

Ja, dobro znanje nemščine precej pomaga - še posebej v kakšnih manjših podjetjih (do 20 ljudi). V večjih podjetjih in korporacijah to ni pretirano velika ovira/problem.

V na prvem šihtu sem bil edini ne-nemec, tako da tam bi brez dobrega znanja nemščine manj verjetno dobil šiht.
Tu kjer sem zdaj imamo samo špancev 20+ (ki ne govorijo nemško in trenutno obiskujejo tečaj nemščine), grkov, itd - se pravi - pisana druščina :)

kako se kaj spanci obnesejo?

punca namrec nameni iti na portugalsko. v svojem zivljenju sem mel priloznost spoznati samo spance in portugalce zurerje in futbalase (torej erasmovce), pa nisem nekaj navdusen da bi z njimi bil v sluzbi.

Do sedaj nobenih negativnih izkušenj. Je pa tako da osebno poznam samo tri, od tega z dvema ne sodelujem (so zadolženi za druga področja).
Tisti s katerim pa sodelujem pa je zakon - tako kot oseba, kakor tudi kot strokovnjak (java developer).

kljub temu pa ne bi generaliziral. Nevem, itak pa je tak da če v službi (kot sodelavci) niso primerni (osebnost/konfliktnost/performance) jih bo praviloma itak že sam sistem pravilima izfiltriral (beri: odpoved v času poskusne dobe .. ali pa redna odpoved ko poskusna doba mine)

ragezor je izjavil:

punca namrec nameni iti na portugalsko. v svojem zivljenju sem mel priloznost spoznati samo spance in portugalce zurerje in futbalase (torej erasmovce), pa nisem nekaj navdusen da bi z njimi bil v sluzbi.

kaksni so pa bli

Isotropic> kaksni so pa bli

Žurerji in fuzbalerji, saj je napisal. Ne vem sicer, kaj ima to opraviti z nacionalnostjo, ampak eni tripajo na takšne vrste kategorizacijo.

Tezko se je sporazumeti z njimi, saj je njihova anglescina povecini bolj boga. Al so na fuzbalskem igriscu al ga pa pijejo. Tile dve temi + zenske so tudi ocitno vse o cem lahko govorijo in razmisljajo.

Ampak kot pravim, verjetno mam pac slab vtis, ker sem spoznal do zdaj samo erasmovce. Ceprav recimo nemci, nizozemci, poljaki so dosti bolj "kultivirani". Ampak to so moja opazanja, zato pa pac vprasam ane.

#

Tezko se je sporazumeti z njimi, saj je njihova anglescina povecini bolj boga. Al so na fuzbalskem igriscu al ga pa pijejo. Tile dve temi + zenske so tudi ocitno vse o cem lahko govorijo in razmisljajo.

Se pravi isto kot slovenski erazmovci in fuzbalerji?

link_up ::

Hardware je out. Jasno, ko pa danes vse tece v oblaku, ki je sestavljen iz haribo medvedkov...kaksen hardware neki? IoT je pa samo druga beseda za kislo zelje...

Predvidevam, da sem popolnoma narobe dojel ta stavek, saj si ne predstavljam, da bi to nekdo resno verjel.

Sysadmin je mrtev poklic ... ja, ce znas naredit .bat file ... ce pa znas morda uporabljati netcat, tweak, bindump ... no, mogoce si potem se rahlo ziv ...

In ja, povsod iscejo programerje, ki naj bi nekaj razvili, v resnici pa jim se tako enostavno programiranje, kot je recimo TCP stack, dela tezave.

Kdor ne ve kaj je ioctl, sploh ne pase med resne programerje. ;)
In and Out

Daedalus ::

Hardware je out. Jasno, ko pa danes vse tece v oblaku, ki je sestavljen iz haribo medvedkov...kaksen hardware neki? IoT je pa samo druga beseda za kislo zelje...

Predvidevam, da sem popolnoma narobe dojel ta stavek, saj si ne predstavljam, da bi to nekdo resno verjel.

Narobe si dojel. HW je out za manjša in srednja podjetja, v kolikor nimajo nekih čisto specifičnih zahtev. Seveda clouda ne poganjajo roza samorogi. Spet pa pri vedno večji avtomatizaciji upravljanja fizičnih serverjev ne potrebuješ toliko delovne sile, kot si jo par let nazaj. Bi si upal trditi (na podlagi lastnih opazovanj), da št. sysadmin služb ne sledi lih rasti trga takšnih in drugačnih oblačnih storitev.

Sysadmin je mrtev poklic ... ja, ce znas naredit .bat file ... ce pa znas morda uporabljati netcat, tweak, bindump ... no, mogoce si potem se rahlo ziv ...

Če lahko konkuriraš na nivoju EU in ZDA, si zelo živ. So pa zahteve precej drugačne, kot tod naokoli. Lokalno gledano, pa si precej mrtev.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

link_up je izjavil:

In ja, povsod iscejo programerje, ki naj bi nekaj razvili, v resnici pa jim se tako enostavno programiranje, kot je recimo TCP stack, dela tezave.

tcp je easy za sprogramirat? Zakaj bi sploh programiral lasten tcp?

Grem googlat za ioctl.

Hvala bogu mi haribo medvedki grejo kar dobro.

lukapivk ::

link_up je izjavil:

Končno nekdo ki se strinjam s njemu :) Pri nas je biv na razgovoru za službo USB stack in če tega ne znaš sploh nimaš pogoja da prideš v ožji krog.

Roadkill ::

Znanje slovenščine je tudi precej cenjena vrlina.
Ü

lukapivk ::

Kje pri pouku slovenščine?

Jaz ne delam z nepismenimi, pa nisem slavist.

nekikr ::

Tudi jaz ne. Nepismenost pove veliko o človeku na drugi strani mize.

GGGGG ::

Zanimivo. Jaz delam pa s tistimi, ki znajo dobro delat svoje delo. Tole z nepismenostjo se mi zdi totalna bedarija.

iKst> Tole z nepismenostjo se mi zdi totalna bedarija.

Neprofesionalno je bit nepismen in ja, razumemo, da ti strežeš predvsem publiki, ki je polovičarski jezikovni slog ne moti.
««
106 / 370
»»