» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
115 / 370
»»

pegasus ::

Smurf je izjavil:

Sej nesposobni in sposobni so na obeh bregovih, samo povprecna kvaliteta je pa se zmeraj boljsa na strani tistih s faksom.
Upam, da to res drži na širšem vzorcu ... ampak med ljudmi, ki jih jaz smatram za sposobne v moji branži, jih večina nima faksa. Heck, nekaj jih niti srednje šole nima, pa živijo bolje kot jaz.

An0N ::

Mar ni popolnoma primitivno in nesmiselno izjavljati, kaj "diplomiranec" je in kar ni?

Merilo je znanje. Nekdo se bo pridno učil in veliko znal, pa bo slučajno še študiral in diplomiral,
drugi pa bo morda znal enakovredno, pa se je naučil vsega znanja prav tako kot tisti z diplomo - s samostojnim učenjem.

Važne so itak praktične izkušnje in praktično učenje, kar si lahko pridobi tako študent kot tudi freelance samouk.

Predavanja in vaje na študiju pa so pripomoček k učenju, niso pa "avtomatični vir znanja".

IMHO.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: An0N ()

Smurf ::

pegasus je izjavil:

Smurf je izjavil:

Sej nesposobni in sposobni so na obeh bregovih, samo povprecna kvaliteta je pa se zmeraj boljsa na strani tistih s faksom.
Upam, da to res drži na širšem vzorcu ... ampak med ljudmi, ki jih jaz smatram za sposobne v moji branži, jih večina nima faksa. Heck, nekaj jih niti srednje šole nima, pa živijo bolje kot jaz.

Moje izkusnje so drugacne, bi rekel, da tam okoli 3/4 ljudi ima faks (ce recimo vzamem vzorec ljudi, ki v SLO kot ITjevec zasluzijo 40k€+ bruto). Na tvoj primer ti lahko dam kontro, poznam ljudi z doktoratom (s tehnicne branze), ki so med 100 najbogatejsimi slovenci.

An0N ::

Ta debata okoli korelacije med diplomo in znanjem je največja neumnost. Kje je logika?

Edina aksioma, ki ju je vredno predpostaviti sta:

1) Nekdo, ki je diplomiral, gotovo nekaj zna.

2) Nekdo, ki nima diplome, a ima za pokazati kakšno svoje delo, tudi gotovo nekaj zna.

Gledati statistiko je neumnost....

Hec je samo v tem, da večina delodajalcev nima časa se ukvarjat s preverjanjem tvojega znanja in to nalogo prepustijo neki inštituciji, ki ti izda kos papirja, ki potrjuje, da si nekoč nekaj znal ;)

Smurf je izjavil:

Na tvoj primer ti lahko dam kontro,
Ja ... sploh ne dvomim. Eni imajo pač talent prodajat sebe in svoje znanje, kljub temu, da se tega niso nikjer učili. Jaz ga nimam in nihče mi ni ponudil tega znanja ... čas da si ga nekje poiščem.

PrimozR ::

Potrjuje, da si se sposoben nečesa naučiti in to znati. Zakaj so vedno te debate okrog faksov in zakaj toliko ljudi tako rado zagovarja, da faks ni potreben? Ja, ni potreben, ampak vprašanje je za KAJ ni potreben? Za nekoga, ki kuca povprečno, nekritično kodo, šravfa računalnike, šravfa avtomobile, itd., res ni potreben. Kaj pa ko je treba narediti kaj zahtevnejšega, pomembnejšega?

Koliko bi vas sedlo v avto, ki ga je konstruiral in dizajniral navaden mehanik avtomobilov? Koliko vas sedi v avtih, ki so jih dizajnirali inženirji z diplomo, magisterijem, doktoratom?

AndrejO ::

Jerry000 je izjavil:

AndrejO je izjavil:

"Plačilni razred", če mu lahko tako rečeš, je "začetnik". Entry level.

Mediana letne plače na tem področju pa je od 7.000 EUR v Indiji pa do 40.000 EUR v Združenem kraljestvu.

Pa pri nas?

Za zaposlene verjetno nekje vmes, ampak težko reči kje točno, ker je vzorec premajhen.

Uopštevaj pa, da ti bo vsak s statusom študenta zbijal ceno, ker bo imel pač nižje stroške dela za priližno isti "neto cilj".

PrimozR je izjavil:

Kaj pa ko je treba narediti kaj zahtevnejšega, pomembnejšega?
Razlika, ki jo pričakuješ tu je, ali delaš stvari po principu trial and error in eventuelno mogoče ustvariš nekaj pretežno uporabnega, ali pa rečeš to moram narediti, zadevo sprojektiraš, preračunaš in s podpisom garantiraš, da če bo narejena po tvojih navodilih, bo res delovala. Mogoče inžinerski vidik. Kot jaz razumem faks, naj bi garantiral, da bo oseba z diplomo sposobna nečesa takega.

Faks tega ne garantira, dobiš pa nekoga, ki je bil prisiljen proučevanje dovoljšne količine napak drugih in s preverjanji znanja testiran do te mere, da obstaja dovolj velika verjetnost, da vsaj teh napak ne bo ponavljal.

Potem pa pride na vrsto še dosmrtno izobraževanje, da slediš stroki, ki se nenehno razvija.

Vse, kar se naučiš med študijem, se lahko naučiš tudi solo. Edina razlika je, da velika večina ljudi, ki ni imela dovolj volje, da opravi študijske obveznosti, tudi nima volje, da bi solo pridobila ekvivalentna znanja. Ne moreš pa velike večine kar posplošiti na vse. To pa tudi ne gre.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AndrejO ()

AndrejO je izjavil:

Edina razlika je, da velika večina ljudi, ki ni imela dovolj volje, da opravi študijske obveznosti, tudi nima volje, da bi solo pridobila ekvivalentna znanja.
Jaz sem tu izjema - večinoma poslušam bolj ali manj direktne "nasvete", naj neham težit z razgledanostjo in novostmi in spravljat cele diplomirane in doktorirane ekipe v zadrego :D

Nisi edina izjema in zato je posploševanje neprimerno. Kar sem tudi pripisal.

Isotropic ::

pegasus je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Razlika, ki jo pričakuješ tu je, ali delaš stvari po principu trial and error in eventuelno mogoče ustvariš nekaj pretežno uporabnega, ali pa rečeš to moram narediti, zadevo sprojektiraš, preračunaš in s podpisom garantiraš, da če bo narejena po tvojih navodilih, bo res delovala. Mogoče inžinerski vidik. Kot jaz razumem faks, naj bi garantiral, da bo oseba z diplomo sposobna nečesa takega.

tale trial and error metoda pogrne takoj, ko moraš bodisi kaj preračunat bodisi odgovarjat za design/ karkoli že. in nimaš skoz enega vsevednega nadrejenega, ki bo pregledal delo, da bi zagotavljal povratno info v trial-error sistemu.

ZaphodBB ::

tale trial and error metoda pogrne takoj, ko moraš bodisi kaj preračunat bodisi odgovarjat za design/ karkoli že. in nimaš skoz enega vsevednega nadrejenega, ki bo pregledal delo, da bi zagotavljal povratno info v trial-error sistemu.

Ker diplomanti znajo vsi računat? Tudi tisti, ki so diplome kupili?

Vse, kar se naučiš med študijem, se lahko naučiš tudi solo. Edina razlika je, da velika večina ljudi, ki ni imela dovolj volje, da opravi študijske obveznosti, tudi nima volje, da bi solo pridobila ekvivalentna znanja. Ne moreš pa velike večine kar posplošiti na vse. To pa tudi ne gre.

Točno tako. Jaz bi pridodal še to, da ljudje ki so sposobni ustvarjati nadstandardne storitve/izdelke za katere pričakujejo nadstandardne tarife so tudi sposobni speljat en klinčev faks. Seveda, pa ni to absolutno pravilo.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

ja, upam si reči, da bi vsaj osnovne primere znali določiti vsi. sploh taki, ki so študirali tovrstno smer. diplome so si kupili kakšni z višjih šol, ne pa vsi.
govorim o strojništvu, gradbeništvu in statiki, trdnosti, nihanju, hidravliki ipd.

seveda ne vsega na pamet oz. brez formul.
v mislih imam sicer bolj tiste sub40 recimo, ki niso zadnjič česa preračunali 20 let nazaj. se pa tut pri starejših najdejo kakšni.
za primerjavo, mel sem opravka tut s strojnim tehnikom z 20 let exp, ki se nobenemu izračunu niti približati ni upal. iz zgornjih razlogov.
verjemi, da ni bil edini. tut zato, ker se je to jemalo na srednji šoli bolj za vzorec oz. prelahki primeri.
bi pa načeloma kakšen mlad zagnan srednješolec znal, če ne drugače pa tako, da bi predelal teorijo s faksa.

Zgodovina sprememb…

Isotropic je izjavil:

ja, upam si reči, da bi vsaj osnovne primere znali določiti vsi. sploh taki, ki so študirali tovrstno smer. diplome so si kupili kakšni z višjih šol, ne pa vsi.
govorim o strojništvu, gradbeništvu in statiki, trdnosti, nihanju, hidravliki ipd.

seveda ne vsega na pamet oz. brez formul.
v mislih imam sicer bolj tiste sub40 recimo, ki niso zadnjič česa preračunali 20 let nazaj. se pa tut pri starejših najdejo kakšni.
za primerjavo, mel sem opravka tut s strojnim tehnikom z 20 let exp, ki se nobenemu izračunu niti približati ni upal. iz zgornjih razlogov.
verjemi, da ni bil edini. tut zato, ker se je to jemalo na srednji šoli bolj za vzorec oz. prelahki primeri.
bi pa načeloma kakšen mlad zagnan srednješolec znal, če ne drugače pa tako, da bi predelal teorijo s faksa.

Zanimivo, mene ni še nikol nihče vprašal, če znam računat. Pa imam faks. Ampak vseeno.

zato ker niso vsi s faksom računalničarji.
tut pegasus in pipi takrat nista govorila specifično o tem.

pegasus je izjavil:

PrimozR je izjavil:

-Zanimivo, mene ni še nikol nihče vprašal, če znam računat. Pa imam faks. --Ampak vseeno.

računanje kot v osnovni šoli - vstavljanje števil v enačbe - ne spada sem.

strojni vid, učenje... generalcev, ki znajo najt ustrezno funkcijo je pa skos dost.

edit: s tistim linkom od šihta sem mal zajebal, ker sem zmatran in sem ga zgolj na hitro preletel, but you get the picture.

Zgodovina sprememb…

Blinder ::

Racunalnistvo je izjema. Imas ljudi, ki so zapustili faks in ker so vedli naredit en hello world so dobili delo kot programerji, danes taki ljudje se vazijo na tem forumu. Mas pa take, ki so mal bolj sposobni in faks koncali, zato imajo 5++ let manj delovnih izkusenj kot faliranci + bistveno, pozni so bli s prihodom na trg delovne sile.
Sam naprimer sem imel sanso it delat kot programer, pa sem raje nadaljeval s faksom. Danes dela kot programer ne uspem vec dobil, z diplomo pa si rit brisem.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Red_Mamba ::

Smurf je izjavil:

Red_Mamba je izjavil:

Pa se glede na to, da sem skoz studiral kemijo in studij ITja nisem niti od dalec videl ti lahk iz prve roke povem, da sem dalec pred vsemi. Predvsem pa pred onimi, ki so faks koncali :D

Pac nisi videl sposobnih racunalnicarjev s faksom. Sej nesposobni in sposobni so na obeh bregovih, samo povprecna kvaliteta je pa se zmeraj boljsa na strani tistih s faksom.

to me ne bos nikol preprical k tisti z doktoratom ponavad najmanj vejo.
moje izkusnje....
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

to zato, ker nisi nič programiral doma, mel štipendije v kakšni večji firmi, delal za 3e/h prek študenta kot večina ostalih za kakšno leto itd.
v večjih firmah te že naučijo, male pa itak nimajo keša, razen prek študenta.

probaj si zrihtat status alpa se kje zmen, da boš delal za min. plačo kakšno leto ali dve.
fajn je, če kaj programiraš doma tacajt.

alpa greš na tech support kam in greš naprej od tam.

https://www.mojedelo.com/pomocnik-v-odd...

ja, smurf zna kdaj nakladat.
poleg tega doktoranti niso primerni za 800e neto code monkeye.

Zgodovina sprememb…

Racunalnistvo je izjema. Imas ljudi, ki so zapustili faks in ker so vedli naredit en hello world so dobili delo kot programerji, danes taki ljudje se vazijo na tem forumu. Mas pa take, ki so mal bolj sposobni in faks koncali, zato imajo 5++ let manj delovnih izkusenj kot faliranci + bistveno, pozni so bli s prihodom na trg delovne sile.
Sam naprimer sem imel sanso it delat kot programer, pa sem raje nadaljeval s faksom. Danes dela kot programer ne uspem vec dobil, z diplomo pa si rit brisem.

Če kdo ne dobi dela je to kvečjemu tisti, ki nima nič za pokazat. Pol pa jamra nad "faliranci".

Hja sori kako bo diplomiranceljn imel za pokazat VEC KOT TISTI KI SO 5++ LET HODILI V SLUZBO PROGRAMIRAT, ce je on ta cas zgubljal cajt na faksu?

raje se prijavi na linkan oglas
najdi en dober izgovor, da nisi nič delal do sedaj.

Zgodovina sprememb…

Red_Mamba je izjavil:

moje izkusnje....

Moja izkušnja pa je, da tistih z doktorati pač ne moreš meriti po vatlih za "ne-doktorje". Oziroma prevedeno v avtomobilistično metaforo: od doktorja metalurga ne moreš pričakovati, da bo sposoben zamenjati svečko, ravno tako pa od samouka na servisu ne moreš pričakovati, da bo razvil novo leguro za bloke motorjev.

Ali pa bolj na IT vižo: če iščemo nekoga, ki je sposoben iz rokava stresti kako razhroščiti težave v delovanju BGP, mi prav nič ne pomaga doktor znanosti, ki tega ne zna, je pa sposoben iz rokava stresti nov usmerjevalni protokol, prav nič ne pomaga. Ne pomeni pa to, da ve manj. To pomeni samo to, da ni primeren za konkretno delovno mesto, kar ni nič nezaslišanega.

Bad fit != stupid.

ZaphodBB je izjavil:

Če kdo ne dobi dela je to kvečjemu tisti, ki nima nič za pokazat. Pol pa jamra nad "faliranci".

Resnici na ljubo je začetnikom v nekaterih panogah danes težko, ker jih "faliranci" po "pokazanem" vsaj za nekaj let prehitevajo. Se pa po moji izkušnji na daljši čas svari velikokrat obrnejo, če so se med študijem res učili in ne samo opravljali izpite.

ragezor ::

ja nevem, baje na faksu tudi neke slajde kazejo pa naloge dajejo

mogoce bi moral to precekirat

ragezor je izjavil:

ja nevem, baje na faksu tudi neke slajde kazejo pa naloge dajejo

Če to slučajno leti na tisto, če so se res učili ali samo izpite delali ...

V Sloveniji lahko doštudiraš na dva načina:
- Izpite jemlješ kot projekte za katere se kampanjsko napiflaš, da jih narediš, takoj naslednji dan pa napiflano pozabiš. Vse, kar šteje, je sposobnost ponoviti prebrano ali slišano.
- Med predavanji, vajami, pavzami in govorilnimi urami aktivno sodeluješ, razmišljaš in poskušaš vsebino dejansko razumeti, povezuješ vsebine različnih predmetov.

terryww ::

no, če skočimo iz debate o dr., ki ne znajo angleško in dr., ki premikajo celo industrijo nazaj na temo, ima kdo kakeršnekoli izkušnje s podjetjem Lyst v Londonu? Malo me je zmotil delovni čas - 9.30-18.30. Zna kdo kaj več o tem povedat?
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: terryww ()

ragezor ::

tudi ce se kampanjsko ucis neko mero razumevanja snovi moras imeti. se posebej v kasnejsih letnikih pri umetni inteligenci ali cem podobnim, si ne predstavljam, da naredis izpit pa nic neves. ajd valda ne ves vseh formul pa matematike pa vseh algoritmov v nulo. ampak razumes pa vsaj koncepte, kje in kdaj kaj uporabiti, kje zacnes raziskovati dalje, ce stvar ne deluje mas priblizno idejo zakaj ne deluje ipd..

ni zdaj vsak predmet na faksu komunikacija clovek racunalnik

terryww je izjavil:

no, če skočimo iz debate o dr., ki ne znajo angleško in dr., ki premikajo celo industrijo nazaj na temo, ima kdo kakeršnekoli izkušnje s podjetjem Lyst v Londonu? Malo me je zmotil delovni čas - 9.30-18.30. Zna kdo kaj več o tem povedat?

verjetno tko pri njih pač delajo + časovni zamik (1h).
pa v britanniji se ne upošteva malca.

verjetno boš prek sp sicer.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Blinder je izjavil:

Za to ni faks nič sam kriv. Si kar sam ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

tut zalost, kuk dipl mat. (vsš) je na zavodu
pa jst sem se razmisljal o tem studiju (v sš nisem znal nic programirat sicer)

Zgodovina sprememb…

Blinder je izjavil:

Hja sori kako bo diplomiranceljn imel za pokazat VEC KOT TISTI KI SO 5++ LET HODILI V SLUZBO PROGRAMIRAT, ce je on ta cas zgubljal cajt na faksu?

Tudi, če študiraš redno in sproti je v času študija na voljo dovolj časa bodisi za delo ob študiju, bodisi za samostojno izvajanje projektov ali pa za sodelovanje v odprtokodnih projektih.

Ne vem, enim pravočasno potegne, da je fino imet kaj oprijemljivega za pokazat - drugim pa kasneje.

Mimogrede, študijsko sodelovanje v odporokodnih projektih je boljša investicija, kot delo v firmi, ki se ukvarja z zaprtokodnimi zadevami. Ker odprtokodne zadeve lahko pokažeš o zaprtokodnih pa lahko samo pišeš v okvirih s katerimi ne kršiš dolžnosti napram delodajalcu.

Jerry000 ::

Ja, sploh če studiraš računalniški faks in zraven delaš, pol maš pa res veliko od lajfa, prjatlov in ostalo...Sploh ko je 5 predmetov in usak zahteva veliko programiranja in če si začetnik nekako nimaš časa delati še zraven

Odprtokodno? Ce imas 0 izkusenj kaj bos delal tam. Skodo?
Delo ob studiju? Ce te za prakso nikjer nocejo uzet, kako te bo nekdo uzel se prej, ko manj znas in ko te mora delodajalec VEC placat kot praktikanta.

ne, v firmi maš bolj aktivnega mentorja (ker mora pač tut sam uporabljat to kodo). je pa seveda zelo važno, da si dobil kakšno firmo, ki je na področju, ki te zanima.
webdev ti nič ne pomaga, če bi rad delal embedded.

prijavi se na un zgornji oglas
na prakso bi te ze vzeli za 3e/h kot vse ostale, dokler si mel še status.
razen če si diplomiral sred krize. to je tut mene mal udarilo. no, orenk.

Zgodovina sprememb…

Jerry000 je izjavil:

Ja, sploh če studiraš računalniški faks in zraven delaš, pol maš pa res veliko od lajfa, prjatlov in ostalo...Sploh ko je 5 predmetov in usak zahteva veliko programiranja in če si začetnik nekako nimaš časa delati še zraven

Se moraš pač odločiti ali je bolj pomembno narediti faks in se nekaj naučiti, ali pa se nalivati vsak dan s kolegi ...

Večina se odloči za drugo varianto, potem pa tukaj jamrajo kako ni dela ...

lol
v firmah je fajn met tak folk k nima monitorja privezanega na glavo a veš
za vse mora bit čas. če po faksu še 6h drkaš kodo, si ne delaš nobene usluge.

Jerry000 ::

Invictus je izjavil:

Jerry000 je izjavil:

Se moraš pač odločiti ali je bolj pomembno narediti faks in se nekaj naučiti, ali pa se nalivati vsak dan s kolegi ...

Večina se odloči za drugo varianto, potem pa tukaj jamrajo kako ni dela ...

Odločil sem se za faks ter socialno življenje ker sam nočem ostati v življenju. Kasneje sem pa v dobi absolventa delal kjer je bilo več časa. Simple. In večina jih dela takrat...no so izjeme tisti ko so nadarjeni programerji pa imajo že od srednje šole veliko izkušenj, tisti so kdaj pa kdaj vmes delali, drugače pa ne

Red_Mamba je izjavil:

Smurf je izjavil:

Red_Mamba je izjavil:

Pa se glede na to, da sem skoz studiral kemijo in studij ITja nisem niti od dalec videl ti lahk iz prve roke povem, da sem dalec pred vsemi. Predvsem pa pred onimi, ki so faks koncali :D

Pac nisi videl sposobnih racunalnicarjev s faksom. Sej nesposobni in sposobni so na obeh bregovih, samo povprecna kvaliteta je pa se zmeraj boljsa na strani tistih s faksom.

moje izkusnje....

Res grozno, da strojni inženir ne zna popraviti avta, ja. Še enkrat, zakaj se tako rado govori, da so doktorji nesposobni in zakaj po možnosti to govorijo tisti, ki faksa niso videli od blizu oz. samo zgolj površno in na hitro?

111111111111 ::

Niso vsi nesposobni. Jaz bi že zdavnaj uvedel sistem, da kdor doktorira nima kaj iskat kot redno zaposlen, ampak mora odpreti s.p./d.o.o. in ustvarjati delovna mesta, ker je očitno sposoben.

Lep primer je moj sosed, ki ima narejeno srednjo šolo, zaposluje 60 ljudi in fura firmo, ne zna angleško, ne zna nemško, nima pojma o računalnikih. Noče biti v nobeni politični stranki, on samo rad dela kar dela. Skratka tip je CAR, občutek za poslovni svet pa neverjeten, posluje s polovico evrope. Diploma, magisterij, doktorat... Sploh ni važno. Če si butl, si butl ti noben papir ne pomaga.

PrimozR je izjavil:

Res grozno, da strojni inženir ne zna popraviti avta, ja. Še enkrat, zakaj se tako rado govori, da so doktorji nesposobni in zakaj po možnosti to govorijo tisti, ki faksa niso videli od blizu oz. samo zgolj površno in na hitro?

Pač večina ljudi misli da je menjanje olja in svečk v avtu znanost. In se počutijo blazno pomembne in uspešne, ko jim to uspe.

Nek doktor se s takimi zadevami sploh ne ukvarja, ampak da to enemu, da mu uredi za male pare. Sam pa služi tam kjer je dober.

Ljudje, vsaj v Sloveniji, ne marajo preveč izobraženih ljudi, sploh ne na tehnično, naravoslovnem področju. Ker jim je to tuje, neznano, skrivnostno. In nič ne razumejo. pač strah pred neznanim. In zato poskušajo zmanjševati dosežek. Sicer pa tega ne vidiš samo pri faksu, ampak tudi pri športu. V smislu, kaj pa je to takega ... pač mentaliteta zahojenih ljudi, ki dlje od inteligence tlačana ne morejo priti.

111111111111 je izjavil:

Niso vsi nesposobni. Jaz bi že zdavnaj uvedel sistem, da kdor doktorira nima kaj iskat kot redno zaposlen, ampak mora odpreti s.p./d.o.o. in ustvarjati delovna mesta, ker je očitno sposoben.

Ni panike. Boš vzel kredit in investiral v moje podjetje? ga bom takoj odprl. Rabim cirka pol milijona evrov za eno leto da nabavim opremo in zaposlim ljudi.

Dosti dela je takega, da rabiš precejšnji finančni vložek da sploh začneš.

Tvoj sosed je eden od redkih. Izjema ki potrjuje pravilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

oldguy ::

111111111111 je izjavil:

Sploh ni važno. Če si butl, si butl ti noben papir ne pomaga.

Jp. Z dodatkom, da si butl tudi, če se ti zdi smiselno brezplodno debatirat o tem, kako so faliranci avtomatsko manj vredni od diplomantov, oboji več od dohtarjev in kako smo Slovenci zahojeni tlačani.

Ampak sej boste zrasli...sčasoma...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

GTX970 ::

111111111111 je izjavil:

Lep primer je moj sosed, ki ima narejeno srednjo šolo, zaposluje 60 ljudi in fura firmo, ne zna angleško, ne zna nemško, nima pojma o računalnikih. Noče biti v nobeni politični stranki, on samo rad dela kar dela. Skratka tip je CAR, občutek za poslovni svet pa neverjeten, posluje s polovico evrope. Diploma, magisterij, doktorat... Sploh ni važno. Če si butl, si butl ti noben papir ne pomaga.

S čem se ukvarja ?
Kako komunicira s polovico evrope če en zna nobenega tujega jezika ?

oldguy je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Sploh ni važno. Če si butl, si butl ti noben papir ne pomaga.

Jp. Z dodatkom, da si butl tudi, če se ti zdi smiselno brezplodno debatirat o tem, kako so faliranci avtomatsko manj vredni od diplomantov, oboji več od dohtarjev in kako smo Slovenci zahojeni tlačani.

Ampak sej boste zrasli...sčasoma...

Ravno tako je butasto in primitivno diskutirati kako faks ni nič vreden.

Ampak ti brez faksa to ne bodo nikoli pogruntali ...

Invictus je izjavil:

Ravno tako je butasto in primitivno diskutirati kako faks ni nič vreden.

Ampak ti brez faksa to ne bodo nikoli pogruntali ...

Razen tistih, ki so to vedno vedeli in tistih, ki so to že pogruntali. Tudi tvoje stališče je precej primitivno iz zornega kota tistih, ki so si izbrali drugačno pot do znanja, niso pa študiju nikoli odrekali njegove vrednosti.

Ampak takšnih je, kot smo že ugotovili, prekleto malo. Splošne koncepte se pri določenih stvareh že lahko sam naučiš. Hudič je pa v detajlih. Je res, da sem bolj lenobne sorte, a me vseeno tehnika na določenih (strojniških) področjih zanima kot ničesar drugega. A se vseeno sam ne bi nikoli naučil vsega, kar me je naučil strojni faks. Predvsem tistih 'nepomembnih' stvari, ki se za pomembne izkažejo kasneje, tako za razumevanje drugih, zanimivih konceptov, kot za lažje in hitrejše razvijanje stvari brez trial and error pristopa.

AndrejO je izjavil:

Razen tistih, ki so to vedno vedeli in tistih, ki so to že pogruntali. Tudi tvoje stališče je precej primitivno iz zornega kota tistih, ki so si izbrali drugačno pot do znanja, niso pa študiju nikoli odrekali njegove vrednosti.

Primitivno? Prej realistično.

Moje stališče je samo odraz mojih izkušenj odnosov z ljudmi.

Večina ljudi ki kritizira formalno izobrazbo (v računalništvu nasploh FRI) in poveličuje svoje, mukoma (in z veliko jamranja) pridobljeno znanje, so falirani študentje tehničnih fakultet, ali pa diplomiranci iz tehničnih smeri na neki družboslovni fakulteti.

Redkim izjemam se pač opravičujem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Moja izkušnja odnosov z ljudmi je ta, da tam nekje po 27. letu te kritike praviloma izginejo, ker se ljudje nehajo opravičevati, da niso doštudirali (v slogu kislega grozdja) in se začno ukvarjati s tem, kaj in kako naprej. Njihov jamr v zgodnjih letih je predvsem izraz slabe volje nad samim seboj in mehanizem varovanja samopodobe, ki nima nič za opraviti s samim študijem. Z leti potreba za kaj takšnega mine in ljudje se praviloma spremenijo v "normalne". Delajo svoje delo v okviru svojih kompetenc in se več ne rabijo opravičevati sebi, sorodnikom in prijateljem, da niso doštudirali.

Ne vem pa kako to, da ti srečuješ samo falirane jamrače, jaz pa gledam svoje stare falirane sošolce, kolege in prijatelje med katerimi po 20 letih ni več nobenega jamrača.

oldguy ::

Invictus je izjavil:

Večina ljudi ki kritizira formalno izobrazbo (v računalništvu nasploh FRI)...

Da se razumemo, FRI si kritiko vsekakor zasluži. Neumno si je delat utvare, da gre za nekakšen visokokakovosten faks ki generira multiuporaben sposoben kader. Žalostna resnica je, da je velik del "proizvodov" tega faksa ena navadna žalost, ki pravzaprav v IT fohu nima kaj delat...

Ampak opravljen FRI je vsekakor dobra referenca. Nikakor ne edina, ampak vsekakor jaz na razgovoru diplomanta takoj gledam bolj resno kot pa samouka. A na koncu je to zgolj en faktor pri odločitvi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

oldguy je izjavil:

Da se razumemo, FRI si kritiko vsekakor zasluži. Neumno si je delat utvare, da gre za nekakšen visokokakovosten faks ki generira multiuporaben sposoben kader. Žalostna resnica je, da je velik del "proizvodov" tega faksa ena navadna žalost, ki pravzaprav v IT fohu nima kaj delat...

FRI pač ne ustvarja ljudi, ki bodo znali delati na Cisco napravah. Ali katerihkoli drugih. Za to obstajajo vendor tečaji. Ampak tega noben delodajalec noče plačati ...

Faks naj bi ustvaril inženirje, ki se znajo spopasti s problemi. Glede na ostale fakse, je FRI še kar spodoben. Vsaj glede na število diplomantov FRI na zavodu za zaposlovanje. Ravno tako diplomanti EF nimajo problemov pri zaposlitvi. Zakaj že? je pa tukaj cel kup home grown IT folka, ki nima službe. Vsaj sodeč po postih ...

Je pa bolano da ljudje, ki niso naredili faksa, pričakujejo da bodo dobili z faksa ljudi, ki bodo za 800 EUR/mesec takoj prevzeli posle v nekem malem IT okolju, kjer tega folka sploh ne rabijo. Za tisto malo mrežo in par serverjev. In tako ali tako v osnovi večinoma slabo načrtovano infrastrukturo.

««
115 / 370
»»