» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
strani: 1 ... 3 4 5 6 7 ... 203

alum ::

Vsem, ki ste prepričani, da papir ne šteje nič.

Podjetja, ki zaposlujejo kader, morajo izpolnjevati tudi določeno izobrazbeno strukturo, če želijo dobiti projekte od nekaterih naročnikov.

Brez skrbi, "papir" šteje kar veliko. Kdor se s tem ne strinja si najverjetneje zatiska oči.

kekz ::

če želijo dobiti projekte od nekaterih naročnikov.


To izpolniš tako, da imaš v firmi najeti dve čistilki ali tajnici s končano fakulteto. >:D
Mene v naši firmi porabijo za vse živo: pridobivanje projektov, mentorstvo študentom, za poslovodjo v maloprodaji (pogoj trgovska srednja; lahko pa več, skoraj karkoli). Za veliko stvari niti ne izvem.:\

Za nove delavce nas ponavadi ne zanima, kakšno izobrazbo imajo, če imajo izkušnje. Če izkušenj nimajo, pa izobrazba pomaga predvidevati, česa približno je kandidat sposoben.

Jaz sem šel nabirati papirje predvsem zato, ker v poslu srečujem veliko nadutežev in mi je presedalo, ko jim zmanjka argumentov, ti pa papirje pokažejo.

Je pa res, da ti komaj na fakulteti "vsadijo" analitično mišljenje. V stilu: premisli - izračunaj - naredi.
Srednješolci imajo ponavadi način: naredi - preizkusi - spremeni - naredi - ...
Zelo veliko inženirjev prvo minuto, ko končajo študij, tudi na to pozabijo in presedlajo nazaj na MUP metodo. (=metoda uzaludnog pokušaja)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

nebivedu ::

kekz, na žalost velika večina analitikov še vedno tko razmišlja = naredi - ne dela, naredi še enkrat z malo spremembami - ne dela, naredi še enkrat še s par spremembami - dela, a vidš kok sm jst pameten!!! - to je največji problem.

Mi je pa zanimivo ko tehnolog (inžinir računalništva) pride do mene(5 stopnja - vegova) in me vpraša, kako naj naredi tehnološko specifikacijo. Za tehnologe je zahtevana 7 stopnja z vsaj 5 let delovnih izkušenj.
Vsa šola ne pomaga nič, če ti nimaš izkušenj, zato mi je všeč razmišljanje mojega zobozdravnika.Ko je prišla delat nova medicinska sestra(ki naj bi jo imel za tajnico - sprejemanje pacientov), jo je prvo imel 6 mesecev za asistentko pri svojih posegih. V šestih mesecih se je morala toliko naučit, kok časa kak poseg traja, da te danes na minuto natančno naroči. Ko prideš nikoli ne čakaš več kot 3 minute.

Pa všeč mi je sistem od ene firme iz Kranja, ki se ukvarja z obdelavo lesa. Direktor je hotel novo tajnico. In pride ženska na razgovor. Šef pa ji poda delavno obleko in ji pokaže delovno halo, pa reče - 6 mesecev imaš, da se seznaniš z vsemi našimi procesi in da veš kako in na kak način obdelujemo les, ter da poznaš vse vrste lesa, ki jih obdelujemo. Potem boš pa lahko tajnica. Ženska se je samo obrnila - ampak ko je prišla naslednja je sprejela delo, in danes jo lahko vprašaš vse o lesu ali procesih v tisti firmi, pa ti zna vse razložit kako se kej dela in kaj vse delajo v tej firmi.

Ko pa bodo kaj takega delal v vseh naših firmah, pa mislim da papirji ne bodo več dost veljali - najbolj bo veljalo znanje!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nebivedu ()

LjAp ::

@Turtle

Iz prve roke vem, kakšno izobrazbo imajo sistemski inženirji pri slovenskem Microsoftu in lahko rečem, da nimaš povsem prav, oz je tvoja trditev samo pogojno pravilna. Sploh pa govorit o nekih maksimumih za določeno stopnjo izobrazbe ni smiselno.
Kar pa ne pomeni, da izobrazba nima cene, oz je nesmiselna. Še kako je smiselna, je pa tudi res, da v rač obstajajo tudi neki certifikati itd, če se ne motim...
Pa ti ponudi Cisco ASE u ali MCSE ju s srednješolsko izobrazbo 250k, ??

IceIceBaby ::

Pa všeč mi je sistem od ene firme iz Kranja, ki se ukvarja z obdelavo lesa. Direktor je hotel novo tajnico. In pride ženska na razgovor. Šef pa ji poda delavno obleko in ji pokaže delovno halo, pa reče - 6 mesecev imaš, da se seznaniš z vsemi našimi procesi in da veš kako in na kak način obdelujemo les, ter da poznaš vse vrste lesa, ki jih obdelujemo. Potem boš pa lahko tajnica. Ženska se je samo obrnila - ampak ko je prišla naslednja je sprejela delo, in danes jo lahko vprašaš vse o lesu ali procesih v tisti firmi, pa ti zna vse razložit kako se kej dela in kaj vse delajo v tej firmi.


Sicer do neke mere podpiram to, da zaposleni poznajo firmo in njihove produkte oz. storitve. Ampak naloga tajnice verjetno ni razlaganje kaj vse delajo v firmi. Vsi vsega ne morjo delat, zato pa majo firme tajnico, direktorja, skladiščnika, tehnologa...

Tody ::

To kar je naredil ta direktor je edino pravilno ! Tudi meni je dost bedno ko se morem zgovarjat, veste danes pa te in te osebe ni in nekako vam ne morem povedat koliko ste nam dolžni ker nimam pojma kako deluje naš računalniški program za te zadeve.

Moja samoiniciativa preprečuje večinoma te izgovore samo, veliko komercialistov boli kurac kako kaka stvar poteka. "jest dam to v proizvodnjo in to je to".

Tajnico ne bodo spraševali o trdoti in primernosti lesu, bo pa znala povedat (če direktorja ni slučjano tam) da imajo na voljo tak in tak les in da znajo narediti to in to. In da tega in tega ne delajo.

Stranka dobi takoj odziv a se splača še trudit ali ne. Pogovor se potem zključi tako da reče pošljite nam uradno povpraševanje na email ali povejte kaj želite pa vam bomo v najkrajšem roku odgovoril.

V IT podjetjih pa pride do tega da komercialist reče: Da naši fantje vse to znajo in vse to zmorejo. In potem programerji in vodje projektov gagajo od dela.Da ne govorimo potem o kvaliteti in ugledu podjetja

shock ::

Izobrazba: FE, VII./B
Poklic:Inženir ter občasno predavatelj na kakšnih izobraževanj
Delavna doba: manj kot leto pa pol
Plača: Kot pripravnik sem dobil plače s potnimi stroški manj kot osnovna plače moje matere, ki dela kot medicinska sestra. Zdaj pa zaslužim več kot moja mati in oče skupaj. Konkretne podatke pa me zavezuje pogodba. Nekateri me lahko prepoznajo

No ko gledam nekatere, ki zaslužijo 250k in več so lahko veseli, da imajo take plače v slovenskem prostoru. Na žalost je tako. Lahko rečem, da sem imel blazno srečo pri tej firmi, kjer delam zdaj. Redko kdo te zaposli brez kakršnih koli referenc (razen tega kar si delal med študijem in samoizobraževanjem) ali pa če že nisi prej delal pri njih kot študent. Za človeka, ki prej je dobival podporo samo od staršev in čez eno leto že zasluži več kot oba starša skup je kar dober začetek. Hvala bogu da delam v taki firmi ki znajo cenit delo, tukaj mislim predvsem stimulacije, dodatek pri uspešnem končanem projektu itd in itd. Glede na evropski ravni ne blestimo toliko, ampak verjamem da prej ali slej sbojo nekateri začeli pametneje razmišljat. To se bo zgodilo takrat, ko bo vlada začela mislit na ljudi ne pa kdo najmočnejša stranka :|.

mat5 ::

Malo bom izkoristil to temo. Kmalu bom namreč diplomiral na FRI in me zanima koliko lahko realno pričakujem plače na mesec in kakšno službo naj si iščem?
Med študijem sem kake tri leta delal preko študentskega servisa(večinoma ASP,SQL na Oracle in MSSQL,HTML,malo JavaScripta, zadnje pol leta pa na ASP.NET(VB)).Delo je bilo večinoma omejeno na razvoj in popravke za različne stranke. Plačilo je bilo 1150 SIT/na uro.
Sprašujem pa vas, ali se bolje splača iskati službo za kakega sistemca ali naj bi iskal službo za razvijalca(predvsem gledam, kaj se bolje splača glede na trud, ki ga je potrebno vlagati v delo, ter kje se lahko ta trud na daljši rok bolje obrestuje).

nebivedu ::

Mat5 - pričakuješ lahko veliko, vendar dokler nekje ne boš pokazal znanja in se uveljavil, do takrat bo plača večinoma slaba.

Začetniki v poslu - ne glejte samo na denar. Predlagam vsem da takoj ko začnete delat probate izsilit veliko izobraževanj in se čimveč naučite, ker to vam bo pomagalo začetne težave v službi prebrodit.

Sam bi danes počel isto, če bi še enkrat bil v istem položaju. Šel bi delat tudi za manjši denar, samo da bi imel ogromno izobraževanj, da pride vate čimveč znanja, potem pa ko ga še pokažeš s svojim delom, pa se začnejo odpirat vsa vrata. Potem je pa možnosti za dobro službo veliko več.

Roadkill ::

mat5: isci si sluzbo, ki ti bo vsec. Dobro pocutje se na dolgi rok veliko bolj splaca kot 100 eur vec place.
Ü

IceIceBaby ::

mat5: isci si sluzbo, ki ti bo vsec. Dobro pocutje se na dolgi rok veliko bolj splaca kot 100 eur vec place.


Se podpišem pod tole. Če delaš tisto kar ti je všeč denar ni toliko pomemben. Pa tudi bolj uspešen si lahko v svojem poslu in že zaradi tega imaš boljše možnosti.

Po mojih izkušnjah lahko kot začetnih pričakuješ plačo okoli 1000 eur. če se boš znal dobro predstaviti in boš že na začetku pokazal določeno stopnjo znanja in resnosti.

mat5 ::

Hvala vam za odgovore.
Mislim, da bom na začetku res gledal na to, da bo okolje dela čim ugodnejše ter možnosti nadgrajevanja znanja čim večje. Za cekine bo še čas.

MasterS ::

Kraj dela: Slovenija / tujina
Vrsta dela: SEO - Search Engine Optimization
Urna podstavka: 5000 - 12000 SIT (odvisno od vrste dela)

Poleg SEO znanja, še razvoj SEO aplikacij - orodij (PHP). Delo pa je predvsem analiza iskalnikov (Google, MSN, Yahoo) ter spletnih strani (SERP).

Zadnje čase pa se podajamo tudi v IT marketing!

Matevžk ::

Ampak to je verjetno postavka, ki jo firma poda svojim strankam? Zaposleni najbrž niso plačani po tej ceni, ker potem bi bila postavka še mnogo višja?
lp, Matevžk

MasterS ::

Zakaj bi govoril za postavko, to je moja delovna ura.

perci ::

Vprašanje je kolko imaš takih delovnih ur. In ali je to bruto ali neto. Ker dvomim, da imaš min 900k neto plače.

IceIceBaby ::

Tudi mene zanima koliko ur narediš na mesec, oziroma kakšno imaš dejansko mesečno plačo.

Zgleda, da je kr biznis tale SEO :)

MasterS ::

Minimalno 5 ur na dan, maximalno 9 ur - spet odvisno od projekta :) V povprečju imam okoli 120ur na mesec.

Je pa res, da so bili časi, ko sem moral vse analizirati, ter reševati algoritme iskalnikov. Takrat sem bil pred računalnikom po 10 ur na dan.

SEO mislim, da je res vredu biznis, saj nekatere firme samo za 1 urni nasvet računajo po 1000$.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MasterS ()

robert512 ::

veliko sem ze prebral o primerjavi plas slikopleskarjev in polagalcev ploscic napram visoko izobrazenemu kadru ...

moje razmisljanje gre v naslednji smeri ... zadnje case (10 + let) zelo agresivno propagiramo solanje, tko da se vecina mladine sola v pozna 25 in celo zgodnja 30 leta. Prakticno vsi moji vrstniki se solajo, danes vsak konca vsaj VII stopnjo, zlo malo jih ostane na V ali pa celo manj. Ogromno ljudi po dokoncani VII stopnji luta in ne ve kaj bi sami s sabo ter nadaljujejo studij na kaki specializaciji / magisteriju v upanju, da bodo imeli vecjo sans za sluzbo in visjo placo.

po drugi strani nam ostaja izredno malo kadra, ki bi poprijeli za fizicna dela ... strugarji, zidarji, tislarji, steklarji, ... saj se vsi samo solajo.

In tukaj nastane cista ekonomska logika ponudbe in povprasevanja, ki prevesi placo v prid nizjeizobrazenega kadra.

Vsi imamo izkusnje s raznimi vodovodarji, zidarji, pleskarji ki jih moras na kolenih prosit in cakat mesece in mesece da se blagovolijo prikazat in kaj narest, potem hocejo se isto minuto ko so copic iz roke dal placilo, seveda brez racuna, vse na crno ... placilo pa je ponavadi vsaj za eno celomesecno placo inzenirja ... seveda je pleskar porabu vsega skupaj par dni.

Ocitno je teh ljudi izredno malo, povprasevanje po njih pa je astronomsko in ti lahko racunejo kolkr hocjo.

Najbolj smesno pa se mi zdi da se mi tukaj pogovarjamo al je 1000$ drobiz al ne, vem pa da si je moj sosed poleg bajte ki meji na vilo prejsnji teden omislis nov BMW M3 ... jaz si ga niti cez 20 let ne bom mogu privoscit z mojo placo, ce bo slo tko naprej. In ja on je sp s 6 razredi osnovne sole ....

to je to, nasa drzava producira prevec inzenirjev in premalo fizickih radnikov ...

Looooooka ::

to zato ker ti ze od rojstva govorijo da si brez izobrazbe nic...in pol folk nardi 10 faxov sam zato da ne bo bil nic.med tem si pa vodovodarji bajte gradijo.
bi blo verjetn res bl pametno da namest da se ti ze od vrtca govori da bos propadu brez faxa...lepo pove da se mors odloct kaj hocs delat v zivlenju in se izobrazis temu primerno.
IN CE SI KASNEJ premislis lahko un fax itak v par letih nardis.
res pa da je v kksnih tujih drzavah bols da mas vecjo izobrazbo kot da imas vec delovnih izkusenj.ampak glede na to da se v evropi solanje z leti in leti dviga bo pocas povsod tko kot pr nas...velik izobrazenih in vecina jih bo nezaposlenih.in pol bos meu absurd kjer bojo cloveku s 4 faxi ponujal sluzbo za kero rabs osnovno solsko izobrazbo...itak da ne bo noben k je hodu cel life v solo tega sprejel.
v srbiji je se 2x slabs k pr nas.tm majo mladi se vecjo izobrazbo k pr nas pa ne bojo verjetn se najmanj 10-15 let vidl sluzbe.tko da bezijo vsi vn .... tko kot pr nas.
in ce je zdej res tok pametno folku izobrazbo 20 stopnje v glavo vbijat in pr tem dosezt samo to da ti zapustijo lastno drzavo...ki bo pol propadla(das denar za izobrazbo in pol gre ista oseba delat v tujo drzavo...to ni glih neka fina racunica)....pol bojo na konc v sloveniji sam se vodovodarji pa sct-jevci ostal.
To al bojo pa cez 5 let v solah zacel folk prepricvat da naj grejo rajs na poklicno pa delat...in bo pol cez 20 let spet izobrazba pridobila pomen =)
sux either way

BluPhenix ::

cloveku s 4 faxi ponujal sluzbo za kero rabs osnovno solsko izobrazbo...itak da ne bo noben k je hodu cel life v solo tega sprejel.

Za kaj takega je pa verjetnost nekako blizu 0. Sicer je odvisno kakšne fakse bo naredil, ampak človek s toliko papirji in toliko izobrazbe zelo zelo težko ne dobi dela.

Pri nas ni toliko problem v izkušnjah in nepravi izobrazbi itd. Pri nas je problem tdi to, da se večina "pomembih" del, sploh v javni upravi in podobno dobiva preko vez in ne zaradi znanja. Zato pa imaš toliko nesposobnih kadrov vsepovsod. Enako je tui v drugih panogah, tudi v IT, res če neko podjetje zaposli nekoga ki nima pojma bo morda kaj slabše delalo, ampak itak navadno potem zaposlijo še enega, ki dela namesto tistega, ki je tam za lepše videt.

Izobrazba ti ne garantira delovnega mesta, tega si moraš sam najti. Ti pa omogoča veliko širše napredovanje, kot pa da si brez papirja.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

jype ::

Jaz bi šole predvsem spodbujal, naj sposobnim razložijo, da če službe ne dobijo, naj si pa naredijo svojo.

Ni nas tako malo, ki smo šli po tej poti in tudi če ne uspeš, še vedno lahko iščeš službo tudi drugje, če pa niti poskusiš ne, je pa itak čisto OK, če s štirimi faksi pometaš ceste.

robert512 ::

nisem reku da sem proti izobrazevanju, dalc od tega ! Hotu sem rect le to, da naj se izobrazuje tisti, ki si tega res zeli, ki je motiviran in ga studij zanima ter ima neko vizijo kaj bo iz tega naredu.

Danasnji slovenski sistem pa po tekocem traku stanca diplomirane inzenirje in magistre, ki potem s papirjem v roki pasivno cakajo na sluzbo.

Ce si dober oz. nadpovprecen bos z malo srece uspel kjerkoli, kot zidar, strugar ali znansvetnik.

Sam to da gre danes ves davkoplacevalski denar v gradnjo sol, studentskih domov in univerzitethnih sredic tud ni najboljsa logika ...

kekz ::

Kolikor jaz vem, v Sloveniji praktično ni nobenega brezposelnega INŽENIRJA. Inženirji so zelo iskani in jih primanjkuje.
Če končaš družboslovni faks, potem nisi INŽENIR.

SSKJ: inženír -ja m (í) strokovnjak za TEHNIKO (!) z visoko izobrazbo ...

Tody ::

No da ne boste preveč pametni :D

IT delovna mesta v letu 2007

31.01.2007

Podjetje Computer Economics je objavilo raziskavo gibanja trga delovne sile na področju informacijskih tehnologij za leto 2007, v katerem ugotavljajo, da bo povpraševanje po strokovnjakih s tega področja še naprej hitro naraščalo. Toda med tem, ko povpraševanje po kadrih raste, se višina plač ne povišuje tako hitro, kot bi pričakovali. Pri Computer Economics napovedujejo, da se bo višina plač v letu 2007, zlasti v ZDA, povečala za približno 3,8%, kar pa je manj kot povprečje v številnih drugih panogah.

V raziskavi je 50% vprašanih podjetij potrdilo, da bodo povpraševanje po IT kadrih v letošnjem letu povečali za okoli 5%, četrtina vprašanih pa bo zaposlila več kot 15% novih kadrov. Med najbolj iskanimi strokovnjaki izstopajo presojevalci IT sistemov, managerji za področje telekomunikacij in s področja IT varnosti, finančni svetovalci in upravitelji baz podatkov.

vir: Monitor - revija za računalništvo

robert512 ::

ocitno res povprasevanje po tem kadru narasca, sam po drugi strani ocitno tudi ponudba tega kadra astronomsko narasca, sicer ne bi bile place take kot so ...

Res da vsak inzenir dobi delo ampak jih veliko isce zaposlitev izven stroke, na nizjih delovnih mestih.

To je isto kot v komunizmu, vi so mel delo, ampak so tud vsi prnesli domov bore malo ... za prezivet. In danes je placa pod 1000 € nic drugega kot za prezivet.

Matevžk ::

Ja, na žalost ma večina ljudi tako plačo ...
No, kakorkoli, js se še zmer tolažm z idejo, da 'tudi, če v prihodnje trg delovne sile ne bo dal dela vsem informatikom -- nam najboljšim bo; v vsaki stroki je tako' :D ...
lp, Matevžk

yeti ::

"Za kaj takega je pa verjetnost nekako blizu 0. Sicer je odvisno kakšne fakse bo naredil, ampak človek s toliko papirji in toliko izobrazbe zelo zelo težko ne dobi dela."

Jaz takega npr. ne bi vzel v sluzbo. To je zelo verjetno clovek pri 35 in najbolj produktivna leta je zagonil za studij. In tam stoji s papirji za 4 fakse, v roke pa ne zna niti metle prijeti (poznam primer z dvema faksoma, da je zmeda se vecja je humanist).

V zvezi s solami je treba vedeti samo eno stvar. Delodajalca zanima samo ali mu bo delavec prinašal denar? Visja izobrazba visji strosek pri plači. Veliko teoretičnega znanja, ki pa je vredno malo ali pa celo nič (npr. FRI). Drugi razlog; ce najdes inteligentnega cloveka in ga pri 20ih izobrazis v nekaj letih sam, ga ni visokoletečega izobraženca, ki ti bo boljsi price / performance. Saj vem da ste (ali še) fakse krvavo prigarali, in da se nekateri zaradi tega hudo radi tolcejo po prsih, samo v koncni fazi, na trgu dela, je to bolj malo vredno, sploh pri programiranju, kjer se firme ze leta držijo za glavo zaradi FRI, saj od tam prihaja tak kader... ma saj sami veste. Je pa res da pride prav za razpise, samo firma ki visi na državi, bo šla prej ko slej v franže, sem jih ze prevec videl...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

kopernik ::

Faks oz. garanje na univerzi je kar priporočljivo. Resda je levji delež teorije (oz. vsaj nima veze npr. z najbolj modnim orodjem v danem trenutku), ampak se res precej naučiš. Pri težjih ali vsaj nekonvencionalnih problemih v praksi ti taka znanja pridejo prav.

Seveda se na plači pozna bolj ali manj le tvoja produktivnost in na tebi je, da dobro vnovčiš tisto, kar znaš.

Fizikalko ::

Se strinjam s kopernikom.

yeti ::

"Pri težjih ali vsaj nekonvencionalnih problemih v praksi ti taka znanja pridejo prav."

No in tu se skriva tezava, ki je splosna verjetno vsem slovenskim faksom... ne "vzgajajo" praktično uporabnega kadra ampak znanstvenike. Kar si napisal zgoraj; kolikokrat v programiranju naletis na "nekonvencionalen problem"? Kar se pa FRIja tiče problem eskalira, iz cisto prakticnih izkusenj, iskali smo kader, pa smo se spravili pogledat kaj se da dobiti od študentov (kaksnih 5 let nazaj, samo dvomim da se je kaj spremenilo). Relativno preprosta aplikacija; c++, windows, client/server, sql (access, mssql, oracle). Po pol leta smo obupali. Vem sicer da je bil velik problem pri vsej stvari predvsem c++, samo smo dobili ljudi, ki ne samo da niso znali sql, ampak ga fundamentalno niso razumeli, socketi so bili španska vas, človek bi rekel da vsaj windowse poznajo; jok brate, brez posix funkcij niti fajla niso znali odpreti, niti si niso bili sposobni raztolmaciti kako narediti z msdnjem (res da jim nismo pustili brskat po samplih... >:D).. sicer je res da posplusujem in preprican sem, da FRI vrze vsako leto ven nekaj osebkov, ki razturajo, samo kar jih jaz poznam ni nihče pridobil tega znanja iz nule na faksu.

(mimogrede, saj ne da se pritozujem, situacija je odlicna, FRI le tako naprej, manj uporabnega kadra proizvedete visja bo moja plača :D )

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

kopernik ::

Hmm, kar ti iščeš, naj bi proizvajale srednje šole, ne pa faks. Jaz sem že večkrat trčil ob problem/nalogo, ki je zahteval precej razmišljanja, da sem ga rešil po mojem mnenju najbolj optimalno. Brez izkušenj na faksu bi marsikatero zadevo rešil na horuk, kar bi sicer delovalo, toda manj zanesljivo in počasneje. Seveda je odvisno, kaj firma potrebuje - zgolj rešitev, ali pa dobro rešitev.

yeti ::

Mickeno si popreprostil, zelo odvisno je kaj delas, če pises simulacije fizikalnih processov in je hitrost zahteva. Glede zanesljivosti delovanja ti ga pa lahko da samo praksa, tu ti tudi faks kaj dosti ne pomaga. Enako je glede "dobre rešitve", kjer je spet odvisno od zahteve. In ko imaš enkrat prakso ti ni problem naštudirati algoritma. Ali ga sam iznajdes (največkrat toplo vodo) ali nastudiras kaj je nekdo ze naredil.

Ampak tu se oba pogovarjava o zadevah, ki jih FRI 99% studentov ne da (oz. si sami ne vzamejo).

(p.s. tista aplikacija algoritmično še zdaleč ni bila preprosta, samo ne mores evaluirati človeka na vseh ravneh v omejenem času razgovora ali pa nekega preiskusnega obdobja, lahko pa naredis vsaj osnoven filter in ce clovek niti osnov ne pozna, dokumentacije ne razume...)

Fizikalko ::

IMHO preiravaš. Vsaj pri zahtevnejših zadevah lahko rečem, da mi je fax precej pomagal (pa nisem delal FRIja, na faxu sem imel samo pol leta računalništva), ker mi je dal NAČIN razmišljanja, način, kako se lotiti kakršnihkoli problemov. In marsikaj tako naredim bolje in hitreje kot eden, ki ima ogromno izkušenj v dotični stvari, a ne zna razmišljat.

Odvisno, kaj delaš, res. Pri meni je treba velikokrat kaj na hitro preštudirat in hitro stvar dobro rešit.

Zgodovina sprememb…

kopernik ::

yeti, pa saj ne pravim, da FRI prozvaja same kvalitetne profesionalce. Pravim samo, da ti brez dvoma ponuja mnogo znanja, ki ga lahko izkoristiš ali pa ne. Če ga nočeš/ne znaš/ne moreš izkoristiti, to ni problem faksa, temveč tebe in/ali tvojih nadrejenih, ki ti ne postavljajo dovolj resnih izzivov.

Da ne bo pomote, človek se lahko izobražuje tudi sam (članki, knjige, izkušenejši kolegi, ipd.), ni zgolj faks (ali odsotnost le-tega) edino merilo tvojega znanja. Vendar je običajno tako, da se sam izobražuješ po potrebi in manj organizirano/kvalitetno kot na univerzi.

IceIceBaby ::

Spet ste mal oftopik :)

Mene zanimajo plače, ne to kolk se kdo na faxu nauči.

kekz ::

Plače >:D
Poznam firmo in ljudi, kjer operater dobi skoraj 2000€.
Faksa nima, zna nič, dela nič. Imajo ga za stručkota >:D. Je čisto pred penzijo.

destiny ::

A mi sporočiš kam naj se prijavim za to delovno mesto, ko bo šel stručko v penzion :D

kekz ::

Ne bodo iskali zamenjave, saj je tam več takih stručkotov in toliko že vedo, da enega ne bodo pogrešali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

peroman ::

Koliko pa vi, ki imaste plače nad 300k neto, naredite nadur mesečno?

Jaz sem jih recimo v letu 2006 imel nekaj čez 120 od tega je bilo nekaj plačanih. ( pri nas moraš nadure prej najavit in opravičit, če hočeš dobit plačane ).

nebivedu ::

Lansko leto 800 nadur, od tega 180 plačanih.

DoberMan ::

Jaz nadur ne štejem v neto... So pa plačane +50% vse ki jih naredim. Lani cca. 250 ur
Ko bom spisal dohodnino bom lahko povedal lanski zaslužek, ker mislim da bom moral še nekaj plačat dohodnine.

jype ::

peroman> Koliko pa vi, ki imaste plače nad 300k neto, naredite nadur mesečno?

Hm. Na "novem" delovnem mestu delam v povprečju 6 ur na dan (ponavadi 4, a se včasih zgodi, da se kaj mudi in je treba delat par dni skupaj skoraj nonstop).

Mi je pa prihranjeno vse tisto delo, ki mi gre na jetra, tako da v vsem česar se lotim, neznansko uživam, kar se zelo pozna tudi na hitrosti, s katero je delo opravljeno in seveda na kvaliteti opravljenega dela.

nebivedu ::

Fantje na NLB rabimo programerje, ki bi programirali v WebSphere. Če koga zanima več o tem tukaj.

Tam ko piše zaželeno znanje cobol ali java - oboje je možno v Websphere.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nebivedu ()

@LOL ::

Lansko leto 800 nadur

Well>:D
Delavnik ima 8 ur denimo;
v 10 delovnih dneh je to 80 ur
v 100 delovnih dneh je to 800 ur
???>:D
Kaj delaš par mesecev zastonj če praviš da ti plačajo sam 180 nadur?
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

kekz ::

En moj sodelavec je nekoč v enem letu nabral 1200 nadur.
Je pa res, da smo pred leti, ko so bila obdobja z res veliko dela, sprejeli za nekaj časa splošno delovno obveznost 300 h/mesec ZA VSE.
Če ni dovolj delovne sile, ne gre drugače. Seveda to pomeni tudi več denarja ZA VSE.

Loki ::

kako je bilo to potem? pon-sob 12h dnevno + se par ur nekje vmes (12 mesecno extra)?
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

nebivedu ::

@LOL
Zakonska omejitev je 20 nadur na mesec, vendar ne več kot 180 na leto - tok lahko izplačajo, ostalo pa koristiš, ali pa ti ob prehodu v novo leto zapade. Če pomisliš da delam normalnih 8 ur + kako uro med tednom in ponavadi še kar nekaj vikendov se 800 ur v enem letu hitro nabere. Delal pa sem večinoma po 12 ur in okoli 10 vikendov. Dela je bilo pa lansko leto res ogromno - prehod na evro, ostali evropski zakoni in podobno, letos bo pa tut noro še ker mormo še en hud evropski standard uvest.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nebivedu ()

Rudolfo ::

Tudi jaz, ko sem bil bolj newcomer v ITju, pa tudi par let kasneje, sem stepal nadure, v vecini tudi gratis.
Zdaj, no more. Scasoma vidis, da:
A) ce delas nadure, pa po moznosti gratis, bos dobival vedno vec dela, cisto razumljivo
B)ce jih ne zelis delati, in ker ti jih hocejo naloziti, si ocitno dober, te ne bo noben odpustil, 20 nadur na mesec pa tudi clovek prezivi (placanih seveda)
C)vidis, da je se veliko vec v zivljenju kot garanje

Naredil v lanskem letu 60 nadur, plačanih. Več nisem sprejel. Pa še vedno dobivam pogosto povišanje plače. Se delodajalci hitro navadijo.

Lp,
R.
Lp rudi

dronyx ::

12 let izkušenj v IT. Nekaj let edini informatik državotvornega resorja, skrbel za vse od administracije strežnikov, nabave, priklapljanje računalnikov, vodenje projektov, nekaj programiranja ...

Plača: nekoč 200.000 SIT, danes 950 evrov neto + malica + prevoz, ki mi ga je dr. Virant oklestil še za 150 evrov.

Sedaj sem delo prilagodil plačilu. >:D >:D >:D

Moj nasvet za vse ki iščejo službo. STRAN OD DRŽAVNE UPRAVE. Bolje delati tudi za manj denarja v okolju, kjer so ljudje normalni in lahko človek napreduje. V državni upravi imajo informatike za hišnike.
strani: 1 ... 3 4 5 6 7 ... 203