» »

Kosovo

Kosovo

Temo vidijo: vsi
««
8 / 18
»»

suntrace1 ::

Drejc, če se veseliš pobojev in kolektivnega kaznovanja, si samo primitivec. Ne slovenec, ne prijatelj bosancev, primitivec. Nič hudega, takega ljudskega šodra tvoje baže je povsod dovolj, tudi v Sloveniji, ne samo v Srbiji ali Ameriki. Pač si odrasel na svojem domačem dvorišču in lahko govoriš samo o stvareh, ki si jih lahko videl in spoznal.

TO pa JE problem celega sveta. Večvredneži in ostali maloumni primitivci.

drejc ::

Drejc, če se veseliš pobojev in kolektivnega kaznovanja, si samo primitivec. Ne slovenec, ne prijatelj bosancev, primitivec.

To od človeka, ki navija za srbine. :\
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Srbine, kateri so KOLEKTIVNO kaznovali, pobijali in kopali masovna grobišča po bivši jugi.
- Archimedes of Syracuse

Thomas ::

Eni Srbom nikoli nismo pozabili, kako so nam grozili od 1987 naprej.

Niti jim ne mislimo pozabiti. Sicer ne gre za kakšno veliko zamero, so pač doživeli svoje obdobje velike nacionalistične norosti.

Ampak ni jih še minila. Da bi se jim pa razumevajoče uklanjali - nikakor. Tudi priseljencem iz Srbije v Slovenijo ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ni bil samo tvoj ded partizan, je bil tudi moj ded in je prilično dobro vedel povedat, kaj so delali nemci in nacisti in kaj so naredili srbi in hrvati. Pa tudi za slovence ni imel prijazne besede. BTW, se kdo vpraša kje so vsi židi in kdo jih je izgnal?

Ne gre za nobeno mešanje. Gre za to, da se Srbijo potiska v prizmo krivca za vse slabo na Balkanu, pozablja pa se:
- diktator Tudžman in izgon/poboj srbov IN muslimanov na Hrvaškem, rušenje Mostarja
- Alijevi ekstremistični musliči, ki so opravili srbske poboje v Bosni, ti pa so bili povod za maščevanje Mladiča
- slovensko kupčevanje in bogatenje s prodajo orožja na Balkanu

Mi je prav žal, vendar imajo hrvati in srbi delno prav, ko ne marajo slovencev. Razlog je jasen - dokler smo bili mi samostojni in gradili svojo državo, smo zraven še služili s prodajo orožja in s tem delno prispevali k moriji. Seveda se ni raziskal niti 1 sam samcat primer take trgovine. Pa sem bil na stražah na mestih, kot so Zgornja Ložnica in Postojna. Vsa stara zaloga iz Postojne je šla h UČK, ki je potem spopade prenesla v Makedonijo.

Poleg tega pa, če smo že tukaj, naj omenim še nezakonit izbris 18.000 državljanov Slovenije, seveda večinoma ''južnakov''. Ni ravno genocid, je pa zato kar huda in groba kršitev človeških pravic in dostojanstva.

Nacija večvrednežev je obsojena na propad. Srbija ima vsaj 10 - 15 miljonov (nimam pojma koliko) prebivalcev, Slovenija manj kot dva. Pa še to se prekleto stara, ker smo vsi zadolženi do vratu naših vnukov, ki jih ni in tudi ne bo. Važno je, da ste vsi skupaj večvredni, pri tem pa gre šala na vaš račun in ne srbov in američanov. S takim tempom dam Sloveniji 50 let, pred popolnim izumrtjem.

Zgodovina sprememb…

Najbolj neumno se mi pa zdi, da tisti, ki so nam pred 20 leti grozili, nekoliko kasneje šli v vojno proti nam in proti komerkoli, ki se jim je postavil po robu ... potem pa vse vojne izgubili ... zdej ponavljajo 20 let stare grožnje. Celo njihovi potomci, ki so pri nas že celo življenje.

Ma kako vas bre nije sramota?

S takim tempom dam Sloveniji 50 let, pred popolnim izumrtjem.

Ne da bi te podil. Ampak zakaj potem ne greš dol? Sej vas je milijone in sploh ste super. Kaj sploh še počenjaš v tako zafurani deželici?

Ta dvoličnost, ko ljubite Srbijo, Slovenijo sovražite, živite pa tukaj, mi gre tud na jetra.

BTW, se kdo vpraša kje so vsi židi in kdo jih je izgnal?

Če si že načel...Šiptarji so za Žide naredili več kot večina Evropskih držav skupaj. fyi

Pokole (Srebrenica&Kosovo), organizirana klanja s strani srbskih firm, paravojaške enote, vsakomesečna odkritja masovnih grobišč...sori tole kar ti goraj praviš je le povzetek enega prosrbskega filma Rat koji bi se morao izbječ, in je le farsa za prikrivanje grehov brač Srbinov kateri jih imajo največ na grbi.
- Archimedes of Syracuse

Ta dvoličnost, ko ljubite Srbijo, Slovenijo sovražite, živite pa tukaj, mi gre tud na jetra.

No sej jest mislim da vseeno se bo suntrace odpravil v Srbijo ko bo zaključil srednjo šolo, ker tam je narod velikih in prosperirajo vsi, samo da so za Kosovo.
- Archimedes of Syracuse

perci ::

Pa kaj se sploh ukvarjate s tem suntraceom? Neki v tri dni kokodaka tule, živi tle, Srbijo ima raje kot Slovenijo, misli, da bo Slovenija propadla, ce se nehamo it blagovno menjavo ipd kozlarije.

Pametni Srbi ne trosijo takihle naokoli. Tako kot se jaz ne slepim, da je Rusija odvisna od nas, ker jim relativno poceni zdravila Krka rihta. Tako kot se ne slepim, da je Amerika odvisna od nas, ker vse računalniške procesorje pri njih kupujemo. Slabše bo za nas, če jih ne bomo več mogli.

To, da si neto uvoznik, ne pomeni, da nimaš koristi od te blagovne menjave. Enim pač osnove osnov ekonomije niso jasne.

kekz ::

> NOČEM prijateljstva z nekom, ki skoz grozi. Sploh ne vem, zakaj živite v Sloveniji, če je ne marate.

Nič nisem govoril o nikakršnem prijateljstvu. Čista ekonomija in računica...
Jaz delam za Srbe, oni me zato plačajo. Če bo šlo kaj po zlu, bom imel osebno nekaj jurjev v žepu manj in to ne po moji krivdi. Simple as that.
Kaj si osebno mislim o Kosovu in Srbiji? Tega ne mešam s posli.

Priznanje Kosova ni v slovenskem (ekonomskem) interesu. Drugega interesa mi do zdaj ni še nihče pokazal in razložil. Če ne bomo priznali, nam zato z ZDA ne grozi nič manj posla. Torej, zakaj bi sami sebi v skledo pljuvali?

Živim v Sloveniji in ne v Ameriki pa zato, ker Amerike pa res ne maram.

jype ::

There's no hiding it now...

Danes je sodelavec tole dobil na e-mail:

> Prosim, da na naši vstopni strani www.*********.com povezavo do sličice "Kosovo" naredite na angleški jezik (trenutno imamo na srbskega).

kekz: Se strinjam, da priznanje Kosova nima nobenega posebnega smisla. Nihče v SLO ne bo posebno hvalil DZ, ker bi to sprejel. Nihče ga ne bo posebej kritiziral, če tega ne bi storil. Zato bi jaz glede tega ohranil status quo.

Tudi jaz namreč ne vidim nobenega posebnega razloga, zakaj bi nam to koristilo. A nej priznamo Kosovo iz čist "moralnih vzrokov"? I think not.

> Jaz delam za Srbe, oni me zato plačajo. Če bo šlo kaj po zlu, bom imel osebno nekaj jurjev v žepu manj in to ne po moji krivdi. Simple as that.

Posle delaš na rizičnem, politično tveganem področju. To morš vkalkulirat v projekt. Ne pa da bo zdej minister za zunanje zadeve nas izpisal iz EU in NATO, da teb ne bi biznis propadu.

Četudi minister to naredi, da bo za 10 minut ugajal Srbom in domačim prosrbom, bo tvoj posel še naprej ogrožen. Tolk klečeplazenja ni solidna predpostavka v biznisu, te slečejo pač šele za 2. ovinkom.

Eni smo gobcali že leta 2000, da Mercator brezveze dol hod. Ampak samo gobcali smo. Zdej mu bo mogoče žal, da nas ni poslušal. Da bi se pa zaradi "biznis interesov" uklonili Srbiji, bi bilo pa trapasto in strahopetno.

Jaz bi tudi ohranil status quo, ker nas to prav nič ne stane.

Posli gredo pa dostikrat kot domine ( v plus in v minus).
Če Mercatorju in Merkurju orng zaškripa v Srbiji, bom zaradi šparanja izgubil še posel v Mercatorju in Merkurju.
Po drugi strani pa moj posel v Srbiji hodijo gledat tudi Črnogorci, Bolgari, iz Srbske krajine in celo Nemci. Zato se zna zgoditi, da bom zaradi Srbije dobil še posel v Bolgariji, Črni gori, Bosni in Nemčiji.
To sta sicer dva ekstrema...

Thomas, ti boš vedno manj slovenec, kot sem jaz. Taki podrepniki, tvoje baže, samo škodujejo Sloveniji in bi VAS bilo potrebno poslati kam drugam. Tebe recimo v Irak. Moj ded se je boril za Slovenijo, moj praded je umrl od fašistične roke v Trstu, tja pa ga je peljala SLOVENSKA roka. Kdo si TI, da mi boš govvoril, kam naj grem in kaj si sploh storil, kot da imaš očitno 100% slovenske gene? Bravo, dosežek stoletja - si kot slaboumna lepotica, ki lahko svoj uspeh pripiše samo izgledu in ne trdemu delu!

Slovenija bo vedno mejila na Hrvaško (če že ni del nje), Srbija pa bo vedno bila tam, kjer je. Amerika se BO prej ali slej spakirala s svojo bazo nazaj na svoj kontinent in takrat bo nastal problem.
Problem, ki se mu pravi INTEGRITETA, ki je Slovenija nima, ravno zaradi takih maloumnežev, kot je Thomas, ki se nagibajo samo v tisto smer, iz katere veter piha, pa četudi je ta veter iz ta zadnje plati.
Tega se ne da kupiti, integriteta se gradi skozi stoletja! Taki dripci, ki nas ponižujejo v sluge velikih sil pa nam delajo dolgoročno največjo škodo. Ravno ti so poguba slovenskega naroda, kot države in nacionalne kulture, saj bi prodali lastno mater, če imajo od tega kakšno korist točno v tem trenutku!

In kako bo gledala Srbija na Slovenijo v bodoče? Recimo da je Kosovo povsem primerna analogija za slovenski Triglav. Sej vemo, Triglav moj dom, ponos Slovenije, le kdo od nas ni bil vsaj 1x (razen verjetno gobezdačev Thomasa in drejca) na njem? Je simbol nacionalne identitete Slovenije. Koliko ima prebivalcev? Razen vremenarjev jih nima nič. In recimo, da bi Avstrija poslala par 100 ljudi nanj in si ga samosvoje pripojila k sebi, Slovenija pa bi morala to pogoltniti. Ali ne bi bil to razlog za dolgoletno mržnjo in spore, celo vojno? Nekaj kar bi šlo v podzavest naroda na veke vekov.
Ali recimo, koliko zares pomeni palestincem Gaza in Al Aksa v Jeruzalemu? In kaj govorijo židje na Globusu? Da jim bi zgradili mesto v puščavi Sinaj in bi bil problem rešen!

No, in tako bo Slovenija priznala neko mednarodno nepriznano in posiljeno državo, ki tukaj nikoli ni bila in je morda kmalu tudi ne bo več ter si dodatno znižala ugled pred državami, ki so bile in bodo ostale njen strateški partner, kar za ZDA ne more nihče trditi 100%. Izgovori, kot so - nismo imeli izbire pa bodo izveneli v prazno. Hrvaška vsaj ima kojones, da se upre izsiljevanju EU in si reče, ''Pa kaj, če nas ne vzamejo, mi svojega ne damo kar tako.'' Slovenija bi se lahko od nje še marsikaj naučila.

In za konec, preden se vrnem na delo, od katerega si reže kruh kar nekaj slovenskih družin - me niti najmanj ne zanima kaj bo naredila Slovenija glede Kosova. Za Kosovo je važno samo prebivalstvo, ki živi na Kosovem. Če bodo šiptarji uspeli premagati sovraštvo srbske manjšine in ne bo prišlo do nadaljnih rušenj srbskih cerkva in pogonov, kot je to bilo pod pokroviteljstvom KFORja, potem obstaja upanje, da se vse skupaj uredi. Iz Kosovske Mitrovice ne sporočajo o nobenih incidentih, kar je tudi odlična novica (ki je ni).

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

O, se bo slo diplomacija le zmigala in priznala Kosovo? Dolgo so rabli...

trace - vojna in travme zarad Triglava? Ne me smejat, ne:D Eni pač ne damo (ne dajo) kaj dosti na nacionalistične ideje in zamisli - je to tako težko dojet?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

gzibret ::

Meni se tudi zdi, da Srbi rabijo eno ornk katarzo. Še vedno niso končali s svojim nacionalizmom in agresivizmom. Tako daleč bodo šli, da jim bo ušla še Vojvodina.
Vse je za neki dobr!

WarpedGone ::

Suntrace1:
>> Nacija večvrednežev je obsojena na propad.

Jup. Želim si le, da čimveč Srbov to čimprej zapopade. Skoraj polovica jih še vedno ni. Vsi ne bodo nikoli ampak ta delež se mora vsaj 10x zmanjšat, da bo Srbija lahko resno krenila naprej.

Priznanje samostojne države Kosovo pa je le priznanje politične realnosti. Nekateri mislijo, da si lahko privoščijo tiščanje glave v pesek in tacanje in jokcanje na mestu, drugi grejo pač s časom naprej.
Zbogom in hvala za vse ribe

Priznanje samostojne države Kosovo pa je le priznanje politične realnosti. Nekateri mislijo, da si lahko privoščijo tiščanje glave v pesek in tacanje in jokcanje na mestu, drugi grejo pač s časom naprej.
Se strinjam, da bo slej ko prej potrebno priznati Kosovo. Vendar pa menim, da bi RS morala priznati RS šele takrat, ko bo to njej v interesu in nič prej. Ne gre za nobeno tiščanje glave v pesek - gre za čisti oportunizem.

>> Ne gre za nobeno tiščanje glave v pesek - gre za čisti oportunizem.

Res je, vendar ali je 'naš' interes izključno edino le ekonomski interes v Srbiji ali imamo še kakšne druge interese, ki vplivajo na odločitev?
Bi reku da je ekonomski interes poskrbel, da nismo prvi s priznjanem in da ne hitimo, ostali pa so poskrbeli da ne čakamo več.

borchi ::

nekateri zagovarjajo kolektivno kazen. zanimivo...
l'jga

Karaya 52 ::

suntrace1> Hrvaška vsaj ima kojones, da se upre izsiljevanju EU in si reče, ''Pa kaj, če nas ne vzamejo, mi svojega ne damo kar tako.'' Slovenija bi se lahko od nje še marsikaj naučila.

V tem so isti kot Srbi. Pa kdo je tako nor, da bi zamenjal EU z ERC? Če si mislijo da bodo "zaf**ali" celo Evropo s tem da ne bodo vstopili v EU se motijo. Če sem kdaj spoštoval njihovo lobiranje se jim danes še samo smejim.

Azrael ::

>nekateri zagovarjajo kolektivno kazen. zanimivo...

Pravzaprav so kolektivne kazni realnost. Kaj pa so drugega razni embargi ZN in podobno?
Nekoč je bil Slo-tech.

KandazaR ::

Kje so bili pa srbi leta 1918 ko smo jih prosili, da posredujejo na koroškem? Seveda so prišli samo veliko prepozno, pa še znašali so se nad prebivalstvom. So bili slučajno proti, da smo zgubili celo primorsko in večji del notranjske (po prvi svetovni vojni)? Po drugi strani pa so srbi sami krivi da nimajo več kosova. Ko poslušam kako so srbi na švedskem, avstriji, sloveniji, franciji,... jezni na oblast da je priznala kosovo. Zakaj se pa niso ti srbi naseljevali na kosovo (pa ne bi bilo 95% albancev na kosovu) namesto da so zapuščali srbijo. Je pa drugače slovenija ena izmed najbolj svobodnih držav, kjer lahko vsak izraža svoje mnenje na ulici, pljuva po sloveniji, govori kako je naša država zanič. Me zanima koliko slovencev se upa iti na hrvaško ali v srbijo in tam se pizdit (pomoje bi kmalu sledil kak šamar).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: KandazaR ()

Bob Rock ::

In kako bo gledala Srbija na Slovenijo v bodoče?

who cares...se je leta 91 kdo v Srbiji vprašal kako bo gledala Slovenija na Srbijo?

Pred letom 91 je bila Srbija za Slovenijo velika bremza in smo se jih znebili, ker slabše biti ni moglo s tistimi vdori v monetarni sistem, hiperinflacijo, vrečo brez dna itd.
Zdaj imamo mi z njimi ekonomske odnose, ki nam škodovati ne morejo, samo koristijo nam lahko. Škoda je kvečjemu v tem, če jih ne bo več.

Za nas bi bilo najbolje, če bi se Kosovo odcepilo že zdavnaj, takrat ko smo ga še mi financirali. Tisto podprem takoj. Ampak ko se spominjam (tudi naših) starejših generacij, bi se šli tudi oni garbat, če bi se to takrat zgodilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kekz ()

jype ::

kekz> Pred letom 91 je bila Srbija za Slovenijo velika bremza in smo se jih znebili, ker slabše biti ni moglo s tistimi vdori v monetarni sistem, hiperinflacijo, vrečo brez dna itd.

Mislim, da je bila kaplja čez rob predvsem kulturne (in manj ekonomske) narave. Ker Dimitrij Rupel je tisti čas pisal članke, ne kšeftal, če se kdo še spominja.

Široka ljudska podpora je pa seveda izvirala v ekonomskih kazalcih, ki so jih ljudje najbolj občutili.

Brane2 ::

Un folk tam dol je blesav. Kosovo bi jim blo treba vzeti, če drugega ne pa zaradi neumnosti, ki jih počnejo.

Pol folka doli je za radikale, do njihovih nedavnih klanj so pa očitno precej ravnodušni. 8-O :\

Sopa zato zanimive oddaje- predvsem mislim na "Poligraf".

Ob uni z Dinkićem, ki prosi predsednikanaj neha vzpodbujat "kolektivno norost" človek ne ve ali bi se globoko zamislil, medtem ko umira od smeha:

KLIK

Njihov VLadimir Beba Popović je tudi zanimiv tip...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pa tale "insajder" je zanimiv: KAKO JE POKRENUTO LUDILO

> Mislim, da je bila kaplja čez rob predvsem kulturne (in manj ekonomske) narave. Ker Dimitrij Rupel je tisti čas pisal članke, ne kšeftal, če se kdo še spominja.

Morda kaplja čez rob.
Temelji so bili zagotovo ekonomski. Kdo pa bi v nedogled prenašal 10...00 % inflacijo, pa domače finance v državi, ko so denar enostavno dotiskali, da so lahko odkupili žetev pšenice v Vojvodini, pa 5% davek za JLA, pa nevemvečkoliko % prispevek za večno nerazvite (tukaj se skriva Kosovo), pa zaprte meje (prehod samo proti plačilu depozita), pa pomanjkanje kave, praška, bencina, pa >200% davke na spodobne avtomobile (tukaj so Hrvati naredili prvi rez)...
To smo dali skozi in tega nam Srbi ne morejo več ušpičiti.
Spomin na ta veselja je pri meni še živ. Zato sploh ne razumem, kako danes nekateri trdijo, kako je bilo včasih bolje.

Kulturne narave? Res so nam včasih šli vsi tile njihovi narodnjaki pošteno na k***. Danes pa so dokaj popularni tudi pri nas med mladino. Vedno pa se je vedelo, da je bil pri njih pravi žur in vse je teklo v potokih. Samo nikoli se ni vedelo, kdo potem to plača.

Karaya 52 ::

kekz> Temelji so bili zagotovo ekonomski.

Motiš se, jype je kar pravilno definiral. jype: "Široka ljudska podpora je pa seveda izvirala v ekonomskih kazalcih".

Temelji so nastali že med vojno leta 42, torej ideološke razlike. Ti ljudje so komunizem sovražili in ga rušili vsak na svoj način (precej neuspešno). Da bi se pa kaj spremenilo pa je bila potrebna široka podpora, v tem primeru ekonomske težave. Ideološki sovražniki so videli priložnost, nekateri so se zaradi tega celo vrnili v domovino (Pučnik) in spustili prvo kepo po klancu, dokler ni nastal plaz ki ga ni mogla ustaviti niti JLA.

Pšenični ::

No smo jih priznali, malo prehitro po mojem mnenju. Zanima me kaj bo sedaj, ali bo gospodarski čudež ali bo dokončno nastala narko mafijska država z veliko Ameriško bazo-še kakšno. Zna pa bit zadeva komplicirana če bi se morala Amerika umakniti, oziroma nato pakt, saj vemo - Zdaj pa je na vrsti Iran.

Srbijo čaka tako rekoč rdeča preproga pri vstopu v EU. Samo če ne bodo delali nobenih neumnosti.

Simple as that.

Daedalus ::

Narko-mafijski posli in podobne poslovne poteze se najlažje izvajajo na politično nestabilnih področjih, kjer ni pogojev za resni fight proti takim poslom. To je jasno. In jaz tu ne štekam nekega strahu pred velikim mafijskim Kosovom. Je zdaj precej bolj podvrženo možnostim za take anomalije, kot pa če bi bilo stabilno. In isto velja za Srbijo in vse ostale države.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Kdo bo vlagal v kosovo, pri taki nataliteti bi mogli vsak dan odprt kakšno firmo. Še srbija 15 let ne bo za v evropo. Si predstavljate da pride kosovo v evropo. Heh, pred vsakim blokom bomo meli slaščičarno......

Evropa naj bi se bala Kosova, če se ji priključi, Srbiji bi pa moralo ostati priključeno.

Kakšna piškava logika je to?

username ::

suntrace > Thomas, ti boš vedno manj slovenec, kot sem jaz. Taki podrepniki, tvoje baže, samo škodujejo Sloveniji in bi VAS bilo potrebno poslati kam drugam.
Heh, ti si tak kot oni jugo-man, ki je cca leta 1990 pošiljal "u Graz ili Filadelfiju".

Moj ded se je boril za Slovenijo, moj praded je umrl od fašistične roke v Trstu
To je povsem irelevantno, če je bil TVOJ ded. Nisi bil ti, zato nisi zaslužen niti 5% za karkoli.

Problem, ki se mu pravi INTEGRITETA, ki je Slovenija nima,
Ravno to bi bilo pomanjkanje integritete, če bi se o priznanju neke države odločali na podlagi (zelo) kratkoročnih poslovnih koristi. Kako da ne veš tega?

Taki dripci, ki nas ponižujejo v sluge velikih sil pa nam delajo dolgoročno največjo škodo.
Ne, najhujšo škodo so Slovencem naredili dripci, ki so bili od cca 1918 (pa že prej) sluge in so nas vse naredili sluge - pa žal niti ne sluge kakih velikih sil, temveč sluge ene male zahojene tretjerazredne sile, kraljevine Srbije.
Je pa res, da večina Slovencev tedaj in tudi danes je to smatrala za kul potezo, (pa še marsikatero drugo neumnost do dandanes), zato si Slovenci čisto zaslužij(m)o, da nismo tam, kjer bi bili lahko.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

"Problem, ki se mu pravi INTEGRITETA, ki je Slovenija nima"

Slovenija nima tud še kaj drugega. Pametnih ljudi v zunanji politiki nam np. hudo primankuje. Rupel deluje nekoliko utrujeno, iztrošeno, verjetno se je že vsega naveličal, verjetno ga že zelo bolijo kolena, saj klečeplazenje ni lahka stvar. Rekel bi celo da je g. Rupel tipičen slovenec. Če pogledamo kako se rešuje meja na morju, bi človek pritrdil temu. Zdaj ko se je našim politikom odvil življenski projekt, ki se mu reče neodvisna država kosovo, upam da bodo nekaj energije usmerili še v reševanje naših problemov s sosedi.

djordjevic ::

Brez skrbi. Se že pridno 'dogajajo' incidenti. Je pač treba priskrbet zmago na volitvah, ne.

Hrvati imajo 5 milijonov nogometnih trenerjev, slovenci pa 2 milijona zunanjih ministrov.
Le čevlje sodi naj kopirat?

"Brez skrbi. Se že pridno 'dogajajo' incidenti. Je pač treba priskrbet zmago na volitvah, ne"

Zdaj lahko pričakujemo juriš slovenskih specijalcev na kakšno njivo ob dragonji in seveda naivno ljudstvo bo nasedlo, kot je ob zapiranju npr. Zidarja and company v okviru "čiste lopate". Rating vlade je šel pa potem prec gor.Kolk je folk naiven.
Seveda bo vse dogovorjeno s Hrvati, da res ne bi prišlo do kakšne bedarije. In J.J b lahko vladal še naprej.

Jaz mam dost vsega , zdej bom volil še Jelinčiča, da bom videl kaj bo potem. V parlamentu bo sigurno saj so mu danes dali 40.000 glasov(toliko je namreč srbov v sloveniji), s tem ko so priznali kosovo.

Gavran ::

Tudi jaz spadam med tiste, ki nasprotujete prehitremu priznanju Kosova - zadeva je glede na mednarodno pravo vsaj sporna, čeprav se da razlagati tisto določili o "nespremenljivosti meja" tudi tako, da je meja Kosova proti Srbiji znana in se torej meje niso spremenile (to je le možna interpretacija in ne moje mnenje). Nekoliko podobnega primera se spominjam iz primera Vzhodnega Timorja, pa še za ta primer nisem prepričan.
Zanimivo pa je obnašanje Suntracea: v enem postu osebno žali Thomasa (citat: "Thomas, ti boš vedno manj slovenec, kot sem jaz. Taki podrepniki, tvoje baže, samo škodujejo Sloveniji in bi VAS bilo potrebno poslati kam drugam." in "Bravo, dosežek stoletja - si kot slaboumna lepotica,") nato pa sam zahteva zaščito pred osebnim žaljenjem. Takšna miselnost o nekakšni "večvrednosti" in dovoljenju da sam žali druge obenem pa naj bi sam bil zaščiten pred reakcijami drugih je (žal za Srbijo) eden od pomembnih vzrokov, zakaj je "Srbija ko Nokia" - za vse so krivi "drugi", sami pa so povsem nedolžni. Tudi v primeru vojne na Balkanu kažejo s prstom na druge udeležene strani, pri tem pa povsem pozabljajo na lasten memorandum "Srbija do meje Karlobag, Karlovac, Virovitica" in slogan "Kuda je stala srpska noga, tu je srpska zemlja" in začeli oborožene spopade in pa seveda dejstvo, da so isto pravico povsem odrekli Hrvatom in Bošnjakom. Seveda so za vse krivi "drugi".
Slovenija je v preteklosti že doživela izgubo ozemlja - Koroška in Trst z Gorico in žal se moramo s tem sprijazniti - kot se bo morala tudi Srbija. Mednarodno priznanje Kosova je (čeprav morda protipravno) na nek način "kazen" mednarodne skupnosti za Srbijo za vse probleme, ki jih je povzročila zaradi občutka lastne večvrednosti. Še enkrat, obžalujem Srbe in Srbijo ker imam tam precej prijateljev, ampak dogodki so posledica njihovih dejanj in s tem se bodo hočeš-nočeš morali sprijazniti.
Še podvprašanje: kaj bi se zgodilo čez recimo 20 let, ko bi zaradi visoke natalitete Albanci predstavljali v Srbiji konstitutiven narod in bi posledično morali imeti ustrezne položaje v srbski skupščini, vladi in ostalih državnih organih, s policijo in vojsko vred? Kaj bi takrat storili Srbi?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Heh, ti si tak kot oni jugo-man, ki je cca leta 1990 pošiljal "u Graz ili Filadelfiju".

Nimam pojma o čem sanjaš, to veš očitno samo ti .

To je povsem irelevantno, če je bil TVOJ ded. Nisi bil ti, zato nisi zaslužen niti 5% za karkoli.

Res je, se strinjam.

Ravno to bi bilo pomanjkanje integritete, če bi se o priznanju neke države odločali na podlagi (zelo) kratkoročnih poslovnih koristi.

SSKJ - ''2. publ. neokrnjenost, celotnost: boriti se za teritorialno integriteto / kršiti, spoštovati državno ntegriteto'' Dovolj zgovorno o ozemeljski nedotakljivosti in dovolj zgovorno, kako ljudje mešajo gospodarske in državne interese.

Ne, najhujšo škodo so Slovencem naredili dripci, ki so bili od cca 1918 (pa že prej) sluge in so nas vse naredili sluge - pa žal niti ne sluge kakih velikih sil, temveč sluge ene male zahojene tretjerazredne sile, kraljevine Srbije.

Očitno nimaš srednješolskega znanja zgodovine - del katere kraljevine, oz. cesarstva je bila Slovenija pred 1914? Ne vem kaj učijo danes, SHS je bil zametek in prva prava avtonomija Slovenije s sedežem v Ljubljani. Kje so recimo rejniške knjige lipicancev?!

Sicer pa hvala Bogu za Srbijo, da nimajo več na grbi tega šiptarskega problema. Naj imajo Kosovo in se odcepi srbska enklava na Kosovem s cerkvami, ker dvomim, da bo sicer mir. Naj imajo svojega narko orožarja za premierja.Sam potem se tu konča. Konec, ni več tukaj mal drezanja v Grčijo, Makedonijo ali Črno Goro. Naj imalo svojo zaostalo Veliko šiptarlandijo, meni je vseeno, dokler moj denar ne odteka v take propadle projekte.

Je pa super, da se je Slovenija zoper znašla v družbi ZDA & co. ter družno poteptala ponovno ZN. Po mojem recimo Turku ni čisto vseeno. Če je človek delal celo življenje v Združenih narodih, ve, da je priznanje Kosova naredilo debelo luknjo v mednarodni diplomaciji - Kurdistan, Ciper, Korzika in Baskija imajo zdaj dober povod za ustanovitev novih držav, česar Španija, Francija, Češka, Grčija in Ciper definitivno ne bodo dovolile. Ve kaj so vojne in kaj so povodi za njih. Tole je krasen scenarij za odloženo vojno med albanci in srbi ter grki in ne. Pato ni hujskanje, to je kruta realnost. Srbi Kosova ne bodo pozabili, razen če šiptarji ne naredijo velikega koraka do Beograda. Ne obratno.

Srbijo in srbe večno poniževati zaradi zločinov določene vlade, pa je povsem kretensko. Srbi so sami po 6 mesecih vrgli Miloševiča, ga izročili Haagu - ki je, mimogrede marionetno sodišče -izgnali družino, zaplenili premoženje SDP in JUL, izvolili in izgubili Đinđiča, letos so izbrali Tadiča, odprli finančni in blagovni trg za tuje države, se opravičili večkrat na TV, bosanski in hrvaški! In še vedno so kriminalci, vojni zločinci, zapalnkani, itd., itd. V vojni pa so bili udeleženi vsi in vsi so klal vse po vrsti, takole ocenjevanje s palcem počez, da so samo srbi morili, pa je ne samo zgrešeno, temveč tudi debela laž!

Kosovo je nelegalna, posiljena in umetna tvorba, o tem ni nobenega dvoma! Pa bil srb ali ne.

Zgodovina sprememb…

Ja, krvave roke imajo mnogi, ampak mnogi ne poveličujejo dokazanih zločincev, npr Šešelja in njegovih radikalov ( kar jih je še nevezanih) in Slobinih morilcev.

Poleg tega danes tudi sam težko ločim med to nesporno srbsko in šiptarsko "kulturo" - kolikor jo je videti danes.

Hecno je poslušati SRS debile, ki izjavljajo da je glavni in najboljši izvozni produkt Srbije pač Srbin in temu dajejo lastnosti, ki jih sicer vidiš navedene na reklamnem pamfletu za pit-bull terierja.

Po njihovem je pravi Srbin pravičen, pameten, kulturen, z močnim občutkom za pravico, požrtvovalen itd itd.

Žalostno je pa to, da vsega tega "na terenu" najdeš prekleto malo. Kako je lahko pravi Srb recimo pravičen, če se mu jebe za pokole nedolžnih civilov s strani srbskih banditov ? In kako to lahko upravičuje z "jebiga, tudi drugi so to počeli" ? MIslim, če si pravičen, potem najbrž svojih nesmiselnih in krutih pomorov ne moreš upravičevati z morijami drugih, a ne ?

"Pravih" Srbov je tam doli videti izredno malo.

Aja, kar se Miloševiča tiče- niso ga Srbi sami vrgli z oblasti.

Bilo je potrebno bombardiranje pa še kaj, da se je folk zganil in zaradi lastne riti sprašil Slobota.

In če jim Hag tako smrdi, zakaj v vsej svoji pravičnosti niso naredili _karkoli_ sami že veliko pred tem ?

Zheegec ::

SSKJ - ''2. publ. neokrnjenost, celotnost: boriti se za teritorialno integriteto / kršiti, spoštovati državno ntegriteto'' Dovolj zgovorno o ozemeljski nedotakljivosti in dovolj zgovorno, kako ljudje mešajo gospodarske in državne interese.

Pod "integriteta" je najbrž mislil širši pojem - osebno integriteto in ne fizične (mejne) integritete neke države. Kaj sploh določa "integriteto" države? Če zdajle na hitro napademo Hrvaško (recimo s pomočjo sil NATO) in zavzamemo celo državo je potem to neka določena meja in od takrat naprej se lahko sklicujemo na "integriteto države", kljub temu da na velikem delu te države živi cel kup zatiranih ljudi, ki so tam tudi v večini?

Dokler se še delimo na neke kulturne, nacionalne, verske in podobne nesmiselnosti, je edina prava fizična meja med državami ravno to. Vsak narod ima pravico do samostojnosti. MI SMO BILI V POPOLNOMA ISTEM POLOŽAJU, samo da so nas prej priznale druge države. Zakaj hudiča pa sedaj Kosovu v popolnoma istem položaju ne bi (takoj) priznali neodvisnosti? Zaradi nekih malih gospodarskih nevšečnosti? Če so Srbi tako neumni, da bi bojkotirali podjetja, ki jim zagotavljajo tisoče služb (recimo Mercator) zaradi našega priznanja neodvisne države (do katere imajo ljudje na Kosovu prav toliko pravice, kot mi do svoje), pa lepo zapremo veleposlaništvo v Srbiji, prepovemo državljanom Srbije vstop v državo in se nadaljnih 20 let ne ukvarjamo z njimi.
Tako zaostala (tako kulturno, psihološko, kot gospodarsko) država nas pač ne bo izsiljevala, da bo lahko še naprej kršila človekove pravice. To si mislijo samo naši "preudarni politiki", ki nimajo osebne integritete (vidiš, to je ta izraz 8-) ), da bi naredili edino pravo stvar in že prvi dan priznali neodvisno Kosovo.
Sicer pa hvala Bogu za Srbijo, da nimajo več na grbi tega šiptarskega problema. Naj imajo Kosovo in se odcepi srbska enklava na Kosovem s cerkvami, ker dvomim, da bo sicer mir. Naj imajo svojega narko orožarja za premierja.Sam potem se tu konča. Konec, ni več tukaj mal drezanja v Grčijo, Makedonijo ali Črno Goro. Naj imalo svojo zaostalo Veliko šiptarlandijo, meni je vseeno, dokler moj denar ne odteka v take propadle projekte.

Kosovo ima vso pravico, da je "Velika šiptarija", ali pa visoko razvita high-tech država z ogromnim GDP na prebivalca in močno vojsko. To je njihova avtonomna pravica, ti bi jih pa lepo z vojsko napadel in jim narekoval, kaj naj počnejo!? Tudi tvoja pravica je, da si klošar ali pa doktor znanosti.
Je pa super, da se je Slovenija zoper znašla v družbi ZDA & co. ter družno poteptala ponovno ZN

Človekove pravice in pa pravica do narodne samo-odločbe so daleč pred nekim kratkim dokumentom, katerega si vsak razlaga malo drugače.
Če je človek delal celo življenje v Združenih narodih, ve, da je priznanje Kosova naredilo debelo luknjo v mednarodni diplomaciji - Kurdistan, Ciper, Korzika in Baskija imajo zdaj dober povod za ustanovitev novih držav, česar Španija, Francija, Češka, Grčija in Ciper definitivno ne bodo dovolile

Nimajo dobrega povoda, če bi bilo vse tako, kot mora, bi bili že zdavnaj samostojni. Kdo je kriv za to, je dobra tema za drugič, je pa dejstvo da je mednarodna skupnost vsaj pri nečem naredila pravo potezo in Kosovo priznala.
Ve kaj so vojne in kaj so povodi za njih. Tole je krasen scenarij za odloženo vojno med albanci in srbi ter grki in ne.

Sicer konca stavka ne razumem najbolje, ampak - ZN nadzirajo meje med Srbijo in Kosovom, tukaj ni neke nevarnosti za vojaški spopad, Srbi naj se pa kar razburjajo pa si delajo škodo. Drugje so večji problemi, ker sta obe strani oboroženi in ne gre vse tako direktno, kot bi moralo iti.
Srbi Kosova ne bodo pozabili, razen če šiptarji ne naredijo velikega koraka do Beograda. Ne obratno.

Njihov problem, če radi zatirajo druge narode, lahko pa naredimo zid okoli njih, pa naj se potem sami s svojimi problemi ukvarjajo. Ko se bodo pa pripravljeni kulturno pogovarjati, pa biti (kot Brane2 pravi) "pravi" Srbi, se bomo pa lahko naprej pogovarjali.
Srbijo in srbe večno poniževati zaradi zločinov določene vlade, pa je povsem kretensko.

Ljudje volijo vlado, vlada predstavlja državo. Kaj bolj očitno od tega res ne more biti, če ga po 11 letih niso zamenjali in je bilo potrebno 6 mesecev prisilnega "prepričevanja" z direktno vojaško silo, je z njimi nekaj hudo narobe.
odprli finančni in blagovni trg za tuje države, se opravičili večkrat na TV, bosanski in hrvaški! In še vedno so kriminalci, vojni zločinci, zapalnkani, itd., itd.

Še vedno ne spoštujejo človekovih pravic, na ulicah se vedejo kot huligani, njihova vlada pa to podpira in dopušča... pa jih naši neumni politiki kljub temu čimprej silijo v EU (kot Hrvaško), čeprav tja ne sodijo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

MI SMO BILI V POPOLNOMA ISTEM POLOŽAJU, samo da so nas prej priznale druge države.
No, čaki mal. Ni isto. Pri nas je v ustavi pisalo, da imamo pravico do samoodločbe, Kosovo tega ni imelo.

kozjakovec ::

Moje laično mnenje je ,da je je boljše za vse dol vpletene ,da se enkrat za vselej ločijo,ker so med njimi prevelike (kulturne,civilizaciske,jezikovne,..)razlike.Realno Kosovo ni Priština,ampak se začne samo 3 km izven nje.Niso mi dragi Srbi ampak težko se bo našel narod v Evropi ,ki bi lahko normalno živel ob Albancih.Mene osebno je šokiralo,ko sem na lastne oči videl o dogovorjenih porokah pri otrocih starosti 2-3 leta(seveda se nevesta plača),ogromne razlike med moškim oz. žensko,obstaja tudi krvna osveta,klanovska razdelitev, pa še kaj bi se našlo.
Mednarodna skupnost pa bi se morala zavedati ,da je med dol živečimi Albanci in Srbi preveliko sovraštvo za neko koliko normalno sobivanje v eni državi in bi morala omogočiti kosovskim Srbom ,da postanejo del Srbije oz. da dobijo zelo veliko avtonomijo.
Še nekaj bi povedal,namreč vse osvoboditve na Balkanu ,so povzročile zelo huda zločine na strani zmagovalcev pa to od prihoda Turkov v te kraje dalje.Npr pred zločinom v Srebrenici so Srebrenico "osvobodili" Muslimani(kaj se je zgodilo s tam živečimi Srbi pa prepuščam vaši domišljiji),čeprav to ne opravičuje pokola,ki je nato sledil.
Tudi množičen eksodus Albancev (zaradi katerega so sledili napadi Nata ) pa je bil bolj zrežiran s strani OVK-a(zlepa ali zgrda) kot pa je bilo res posledica srbskega nasilja( ta se pa je res začel šele po napadih).Pa bom povedal še nekaj o kosovskih Srbih,namreč v času vojne v BiH,so bili kot vojni obvezniki(torej resnične ločitve med Republiko Srbsko in Jugoslavijo ni bilo)med najbolj aktivnimi "čistilci" Muslimanov.

Zgodovina sprememb…

Kozjakovca bi dopolnil samo s tem, da takšni običaji nikakor niso rezervirani le za Balkance, pač pa je tako človeška žival narejena. Kakor hitro ni pod Nashevim ekvilibrijem, ki ga vzpostavlja kolikortoliko pravna država, gredo v Nashev ekvilibrij medsebojnega pobijanja. To je čisto naravno, kako sicer bi preživeli doslej?

Homicid - v družbi brez drastične kazni za večino umorov - je taglavni vzrok smrti. Družba Starih Slovanov, Ilirov, predkolumbijskih Indijancev, modernih Kongožanov ... je točno to.

Balkanci niso niti tako pametni kot radi mislijo o sebi, niti tako posebni, niti tako posebno krvoločni. Ko je cesar na Balkanu ali v Evropi bolehen in njegovi biriči in vojščaki niso pod njegovo železno vladavino ... se killing začne, po starodavnih običajih. Če drugega ne, se poglavar enega od plemen matra postati cesar vseh naokoli. Slobo I ali Tito I.

To pa občutljive duše težko sprejmete, takšno tehnokratsko gledanje. A nimate prave izbire.

Vsak trenutek je na svetu vsaj milijon ljudi, ki se trudijo postati ... Prvi svetovni cesar. "Nenaravna" demokratičnost mnogih držav je ovira, da bi njihova pot sploh imela kakšno možnost, da se ne konča v obračunu s policijo pred kakšnim lokalom, v skrajnem primeru.

Ko pa družba postane nekoliko "fluidna", ko se cesratvo zamaje, gre kakšen Broz v gmajno delat svoje cesarstvo. Gre kakšen Adolf v Berlin pogledat, če bi zdaj pa on lahko nekako splezal na vrh piramide.

V sili (utrjene demokracije) gre samo za eno ali dvomandatnega Prvega ministra. V sili hudič muhe žre.
««
8 / 18
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kristalna noč na Kosovem

Oddelek: Problemi človeštva
182170 (1715) Thomas
»