» »

Kako zakleniti c: disk pred nezaželjeni podatki?

Kako zakleniti c: disk pred nezaželjeni podatki?

Doman ::

Zanima me, kako zakleniti disk C: tako kot imajo to na nekaterih šolah in uradnih ustanovah.Na disk lahko daš nekaj, ko pa se računalnike resetira se vse zbriše.

MadMax ::

magic word: Radix Protector.
Pogooglaj.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Tomay ::

Userju omejiš pravice, v logoff skripto pa daš da se pobrišejo vse mape, kjer ima write pravico.
Voodoo 4Ever

Boeing ::

Pazi, radix je kurba!

Imaš dve verziji, LPE in SLP. Fizično ni med njima nobene razlike. LPE ima preprost user interface, SLP ima boljšega in ponuja več možnosti (dodajanje sprememb ipd).

Obvezno rabiš plato, ki ima PCI 1.2, tako da na kake starejše zadeve pozabi. Ne dela dobro (beri: se ne zaklene tako kot bi se moral) na HP-jevih mašinah z intelovim 8xx čipsetom - update biosa pomaga, ne pa vedno in ne pri vseh modelih. Povišanih frekvenc ne prenaša najbolje, v najslabšem primeru ti pobriše varovane particije.

OBVEZNO si, preden zadevo zinšaliraš, napravi image diska. Dostikrat se zgodi, da se zadeva ne zinštalira dobro oz. narobe zmodificira boot sektor in potem moraš delat vse na novo. Če updataš/resetiraš bios, ko je radix zinštaliran in zaklenjen, pobriše varovane particije, isto tudi, če ga zamenjaš z drugim (identičnim), ne da bi ga prej odinštaliral in drugega ponovno inštaliral.

edit: OBVEZNO moraš disk pred zaklepanjem defragmentirati. Če ga ne boš, se ne bo hotel zaklenit. Kakšni so kriteriji za fragmentacijo, mi še ni uspelo ugotoviti. :)

Drugače je pa tako, LPE stane cca 15 jurjev, SLP pa tam okoli 25. Ko ga naštudiraš in ko dela, je zelo fina svar in ti prihrani res OGROMNO dela. Povprašaj na DISS-u, pri kom se da dobiti v maloprodaji, oni so uvoznik.

Upam, da ti bo kaj pomagalo... jaz sem se prekleto namatral, preden sem ga pogruntal, upam da se tebi ne bo treba :)

PS: če oskrbuješ večje omrežje, je mogoče vredno razmisliti o RIS-u (remote installation service). Bistvena prednost pred radixom je ta, da mašine niso zaklenjene in user si lahko, ko to hoče, sam na novo zinštalira sistem tako, kot si ti zamislil. Fina stvar. :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Boeing ()

d0rK ::

Deep Freeze - Lahko formatiras pa bo po rebootu se vedno vse kot poprej.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OS za cybercafe

Oddelek: Operacijski sistemi
133735 (3117) googleg1
»

Spet en nov izsiljevalski virus

Oddelek: Programska oprema
92767 (2174) SeMiNeSanja
»

Windows 7 hitrejši od Viste (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5910733 (7925) mtosev
»

Skrbništvo 25 uporabnikov - predlogi in mnenja !

Oddelek: Pomoč in nasveti
333579 (2267) SasoS
»

Onesposobitev RadX-a

Oddelek: Programska oprema
111340 (1179) eter

Več podobnih tem