Forum » Programiranje » [C++] Ulomek: +, -, *, /
[C++] Ulomek: +, -, *, /
nuclear ::
Seštet morš 2 ulomka, odštet, množit...
Zanima me samo glede konstruktorjev. Main program bi že nekok. Nisn še čisto pri stvari s konstruktorji.
hvala :)
Zanima me samo glede konstruktorjev. Main program bi že nekok. Nisn še čisto pri stvari s konstruktorji.
hvala :)
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB
OwcA ::
class Ulomek { private: int m_stevec; int m_imenovalec; public: Ulomek(int stevec, int imenovalec) : m_stevec(stevec), m_imenovalec(imenovalec) { } };
Si prepričan, da je konstruktor tisto, kar ti dela težave?
Otroška radovednost - gonilo napredka.
oj owca hvala.
pozabil sem omenit da deklaracijo imam, definicije neznam točno, za konstruktor množenja, dljenja,... mi ne pride v glavo... ko smo to jemali sem manjkal zaradi pregleda, zj pa niam pojma :) sem si sposodil neko knjigo in sem nekako debilne sorte :)
pozabil sem omenit da deklaracijo imam, definicije neznam točno, za konstruktor množenja, dljenja,... mi ne pride v glavo... ko smo to jemali sem manjkal zaradi pregleda, zj pa niam pojma :) sem si sposodil neko knjigo in sem nekako debilne sorte :)
definicije neznam točno, za konstruktor množenja, dljenja
Ugh, si prepričan, da žeiš to narediti s konstruktorji? Precej boljša rešitev bi bilo oblaganje operatorjev.
Načeloma rabiš metodo, ki ti ulomek okrajša. To je najlažje storiti z razstavljanjem na prafakotorje. Potem je postopek natanko tak kot na papir.
To je to preobložitev operatorjev. To mi ne pade v glavo. Glej dobil sem na listu takole(kot navodilo kaj ustvariti):
razred ulomek (to znam)
(deklaracija kot knjižnica, implementacija kot .cpp) (znam)
računske operacije (ni me blo)
(potrebno bo preobložiti +,-,*,/) (ni me blo)
okrajšaj ulomek (em)
upam da me razumeš ane..
razred ulomek (to znam)
(deklaracija kot knjižnica, implementacija kot .cpp) (znam)
računske operacije (ni me blo)
(potrebno bo preobložiti +,-,*,/) (ni me blo)
okrajšaj ulomek (em)
upam da me razumeš ane..
Oblaganje:
Predpostavljam, da na papir znaš računati z ulomki, razstavljanje na prafaktorje bi se načeloma tudi naj učili v šoli. Tu ni kaj veliko za razglabljati, poišči kakšen algoritem in ga uporabi.
class Ulomek { ... public: ... Ulomek operator+(const Ulomek &rhs) { Ulomek rv = *this; rv.m_imenovalec += rhs.m_imenovalec; rv.m_stevec += rhs.m_stevec; return rv.okrajsaj(); } }
Predpostavljam, da na papir znaš računati z ulomki, razstavljanje na prafaktorje bi se načeloma tudi naj učili v šoli. Tu ni kaj veliko za razglabljati, poišči kakšen algoritem in ga uporabi.
ej najlepša ti hvala vem da je to čisto na easy, samo nisem skapiral... pa tt to okrajšavo, si bom mogu najdet nekje glede interneta, ker nwem kako naj rezultat okrajša. ok thx a lot
edit: aja to je za dva ulomka... hehe :) pač dva ulomka med seboj računsko operirat /*-+ .. tko da pol momr dva števca in imenovalca ustavrt..
se prav morm pol množit prvi števec z drugim imenovalcem, prvi imenovalc z drugim števcem, pa potem še zmnožit prvi imenovalc z drugim?
za seštevanje ulomka z ulomkom?
edit: aja to je za dva ulomka... hehe :) pač dva ulomka med seboj računsko operirat /*-+ .. tko da pol momr dva števca in imenovalca ustavrt..
se prav morm pol množit prvi števec z drugim imenovalcem, prvi imenovalc z drugim števcem, pa potem še zmnožit prvi imenovalc z drugim?
za seštevanje ulomka z ulomkom?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nuclear ()
Načeloma te zanima faktorizacija:
MathWorld
Wikipedija
Krajšanje samo pomeni, da si odstranil prafaktorje, ki nastopajo tako v števcu kot imenovalcu.
MathWorld
Wikipedija
Krajšanje samo pomeni, da si odstranil prafaktorje, ki nastopajo tako v števcu kot imenovalcu.
Vesoljc ::
> tko da pol momr dva števca in imenovalca ustavrt..
zakaj? sej sta definirana v reazredu Ulomek.
to moras narest:
da pa to dela rabis implentirane operatorje za + ter za =
zakaj? sej sta definirana v reazredu Ulomek.
to moras narest:
Ulomek a,b,c; c = a + b;
da pa to dela rabis implentirane operatorje za + ter za =
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | krajšanje ulomkovOddelek: Programiranje | 1434 (1366) | Karak |
» | problem s programiranjem ulomkaOddelek: Programiranje | 1675 (1115) | KaRkY |
» | Matematika - Kaj je pravilno? (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 8285 (7248) | Meizu |
» | Funkcije in prenos po referenciOddelek: Programiranje | 1869 (1575) | xordie |
» | [Naloga][Java] UlomkiOddelek: Programiranje | 2681 (2529) | SkIDiver |