» »

Problem z EP-8HEAI + Athlon 64 3700+

Problem z EP-8HEAI + Athlon 64 3700+

Armanee ::

Pozdravljeni!

Danes sem dobil v test računalnik z Epoxovo matično ploščo EP-8HEAI in Athlon 64 3700+ procesorjem. Stvar na prvi pogled izgleda čisto v redu, a po podrobnejšem pregledu sem opazil, da sistem niti približno ne dosega hitrosti katero bi moral. Na sveže sem naložil sistem (WinXP x64, kasneje WinXP SP2), naložil VIA gonilnike, updejtu BIOS, a stvar niakkor noče solidno delati. Z SiSoft Sandro sem zmeril zmogljivost procesorja, katera je bila v mejah normale. Pri chipset/ram meritvah pa sem dosegel polovico nižje rezultate. Mozno da to tudi zaradi tega, ker je frekvenca delovanja RAMa ustrezno nižja, a nisem prepričan.

Sistem je v primerjavi z prejšnjim (P4 2,8 Ghz na Asus P4P800S-X) opazno počasnejši. Vse ostale komponente so ostale enake (GF 6600, 512+256 266 Mhz DDR). Kaj naj naredim? Stvar namesto da bi delala za 50% hitreje, dela 50% počasneje od prejšnje konfiguracije.

LP
  • spremenil: Armanee ()

Armanee ::

Ok, nove ugotovitve. RAM/Chipset delata tko k moreta (hitrost benchmarka), problem je nekje čisto drugje. Plošča ima vgrajen tako AGP kot PCIe. V biosu ni ne duha ne sluha o AGP, samo PCIe. Grafična v sistemu je priklopljena na AGP, a sistem ne more uporabljati grafičnega pospeševanja. Trenutno iščem kak jumper, s katerim bi enablu AGP.

V biosu so opcije za grafično: PCI in PCIe v knjigci pa so tri možnosti: PCI, PCIe in AGP.

Bios je najnovejši, AGP kr ignorera. Help.

LP

Jawohl! ::

Zdej ne vem kje vidiš problem: v cpu oz. memory benchu ali v špilih (fps)? Zdej lahko ti odgovorim če je problem v špilih - praviš imaš v AGP grafo? Ta plata ima res dva slota, pci-e in agx (agx NI AGP!). agx je sicer fzično oz. električno kompatibilen z AGP rev 3.0 karticami, ampak samo vodilo NI agp ampak dejansko pci, ki deluje na 33MHz in ima zelo majhno pomnilniško prepustnost. Na agp texturiranje lahko kar pozabiš, zato tudi opazno manj fps-jev (imam omenjeno plato in AGP grafo, R9800Pro sicer) in ti lahko povem da v starejših špilih ni neke bistvene razlike, v novejših kot je HL2 pa je kar nekje 30-40% manj frejmov... Edina rešitev je nakup pci-e grafe.

Armanee ::

Ja to sem tudi sam ugotovil da AGX ni AGP. Ampak povsod na škatli piše, da podpira AGP in PCIe grafične. Prej grafičnega pospeševalnika na AGX sploh ni normalno prepoznal, in zato nobena zadeva v 3D ni delala kot bi bilo treba. Zadevo sem nesel nazaj v računalniško trgovino, zamenjal za nforce3 chipset plato zraven pa dobil še manjše darilo (termalno pasto ArticSilver5 in 20 DVD+R). Zadeva zdaj deluje fenomenalno, zaenkrat še nism prišel do problema, katerega stvar nebi mogla obdelati.

Nauk te zgodbe: AGX ni AGP.

Hvala ti za tole pojasnilo. Sicer sem sam do tega prišel, samo vseeno je lepo videti, da so ljudje ki znajo in dejansko tudi probajo pomagati. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Armanee ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova anketa: AGP, PCI, PCI Express, PCI-X? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
557477 (6294) kixs
»

Komp za zajebancije

Oddelek: Kaj kupiti
222462 (1959) M-XXXX
»

PCIE vs. AGP

Oddelek: Strojna oprema
111327 (1158) Fury
»

Katero Grafično kupiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
633886 (3285) Jan987
»

AGP na plati je 3.3V, grafična pa rabi le 1.5V !!!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
543852 (3151) TribesMan

Več podobnih tem