» »

PCIE vs. AGP

PCIE vs. AGP

~b4g~ ::

Torej, dečki (in deklice), zanima me, če mi lahko kdo pove dejansko razliko med AGP in PCI-E, kajti sam je ne opazim. Bistvene razlike v hitrosti itak ni, je pa res, da je PCI-E prihodnost, a ne razumem, zakaj? Zakaj se high-end graf ne da kupiti na AGP slotu.

Samo zaradi marketinga, da se ja ob menjavi grafe še kupi plata nova in posledično itak še CPU, ker nimamo xyz pinskega podnožja?

Namen teme NI flejmanje v stilu jaz mam večjega kot ti ali to je boljše, ker sem jaz tak rekel. Bodimo objektivni!

LP
in b4g we trust

Brane2 ::

PCIe ima veliko večjo prepustnost od AGPja, pa tudi bolj je razširljiv, vendar to pri današnjih karticah ne pride do izraza, ker je ozko grlo RAM kartice, ne pa AGP.

AGP je z x8 izvedenko prikorakal do meja možnega s tem vmesnikom in čas je bil za selitev, čeprav veliki večini aplikacij AGP mogoče še čisto ustreza.
On the journey of life, I chose the psycho path.

bastadu ::

PCIe vodilo ima dosti večjo prepustnost kot najhitrejši AGP (8×), in sicer AGP (8×) naj bi v teoriji imel dobrih 2GB/s, med tem ko pa najhitrejši PCIe (×16) okoli 5GB/s (v single direction) oz. 10GB/s (v dual direction)... Res je, da se dandanes razlika med AGP in PCIe praktično še zelo malo oz. nič ne pozna, vendar čez čas ko bodo grafične še veliko hitrejše, bo tudi PCIe postalo ozko grlo... Isto je trenutno naprimer pri trdih diskih, njihova vodila so zelo hitra, SATA ima prepustnost 150MB/s, SATA II tudi do 300MB/s, vendar vse to nam zaenkrat še nič ne pomaga, ker sami diski še niso sposobni brati tako hitro (izjema so RAID polja), da bi izkoristili hitrost, ki jo omogoča vodilo...
Druga prednost PCIe vodil je, da jih je lahko več na eni plošči (kar za AGP še nisem videl), s čem se ubistvu že danes lahko dosti bolje izkoristi hitrost vodila v primeru, da je nameščenih več grafičnih kartic (SLI) itd...
Tretja prednost: da PCIe vodila (v nasprotju z AGP) niso le kot grafično podnožje, ampak bo sčasoma vse več komponent uporabljalo ta slot...
Pa še kaj bi se verjetno našlo...





Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

~b4g~ ::

Hvala vama za odgovor, ampak to jaz vem. Jaz vam govorim, da je to svinjarija kaj se dogaja, da zdajšnjih high-end graf ne moreš več kupiti na AGP vodilu, čeprav bi tam čisto lepo laufale!

Tak, zdaj pa gremo pretepst nekoga izmed vodilnih ... pri enem podjetju :P

Kdo pride poleg?
in b4g we trust

stock ::

Ni samo u tem fora, da se neda dobit High-end graf za AGP, ampak je fora se u tem da so AGP grafe drazje! npr: PCI-E 6600gt 35k 500/1000
AGP 6600gt 40k 500/900
Mene to spraula ob ziuce!!!

p.s. je pa Bastadu lepo napisal.

~b4g~ ::

Ja kaj pa naj jaz rečem, ko sem kupil 6800gt na agp pred letom in pol, zdaj bi pa rad nadgradil in ne morem kupiti kake 7800gtx ali kaj podobnega, sploh? Pa magari dam tistih par k poleg...ampak nove plate in procesorje in vse novo kupovati, to pa je že malo noro
in b4g we trust

bastadu ::

Ni samo u tem fora, da se neda dobit High-end graf za AGP, ampak je fora se u tem da so AGP grafe drazje! npr: PCI-E 6600gt 35k 500/1000
V dotičnem primeru bi naj bile AGP različice dražje zaradi PCIe na AGP bridge-a... Je pa vsekakor res, da so AGP dražje tudi zaradi preprostega razloga, in sicer da ima sedaj še večina uporabnikov matične plošče brez PCIe oz. z AGP in niso samo zaradi PCIe grafične pripravljeni zamenjati celoten sistem... In tako lahko proizvajalci/prodajalci zaslužijo 'malo' več...

Spajky ::

največji štos pri novem vodilu je, da je simetričen (UL/DL na kartico) pri čemer najbolj profitirajo kartice za profi rabo (ala real time animacije za filmsko rabo na grafi in uporaba grafičnega proca za matematične izračune ipd.) S tem tudi sodelovanje kartice z zunanjo memorijo ni toliko omejeno (Agp ima asimetričen prenos, UL na kartico nekajkrat večji kot dol z nje!).

Kar se pa tiče hitrosti v praksi npr. za igre, še Agp4x ni saturiran! Vse ostalo je samo marketinško pranje možganov naivnim kupcem, da spet izkeširajo ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Fury ::

Zakon bo, ko bo vse v shared memoryju kot je pri xboxu in 360ju in sploh ne bo vec tega gay vodila vmes. Ko enkrat probas za to programirat ti rata jasno, da je to cist zakon :)

Šimpanz ::

Pred tednom dni je v našem podjetju stranka hotela kupiti AGP kartico X800PRO. Ko smo jo hoteli naročiti na Sapphiru so rekli da teh katic ne izdelujejo več, oziroma jih delajo samo v minimalnih količinah za potrebe garancijskih zamenjav. Po nekaj dneh prerekanja so nam milostno prodali eno. Tako da ni napaka naših prodajalcev da dobrih AGP kartic ni mogoče dobiti, ampak je razlog treba poiskati pri proizvajalcih. Sicer pa je normalno da si noben proizvajalec ne more privoščiti dveh proizvodnjih linij (AGP in PCI-E).

Brane2 ::


Zakon bo, ko bo vse v shared memoryju kot je pri xboxu in 360ju in sploh ne bo vec tega gay vodila vmes. Ko enkrat probas za to programirat ti rata jasno, da je to cist zakon :)


Če bi bil sharedmem tak zakon, bi ga imele vse mašine, ne samo najcenejši prenosniki pa kake plate z vdelano cheap grafiko.

Sharedmem bi bil zakon, če bi bili navadni rami dual ali triple-port in bi to podpirali tudi moduli in čiperaj.

Z navadnimi RAMi pa je to bolj beda kot ne...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Fury ::

Sej nisem reku, da s tem ramom. Ceprov xbox je mel cist navaden DDR. Za 360 pa se ne vem tocno. Ampak mata oba shared memory arhitekturo. Samo je fora da je vodilo tok hudo, da dela dobro. No sej ne mores vedt dokler ne probas brane :) 360 naprimer pa 20gb+ memory bandwidtha (kar je zelo on-par z modernimi graficnimi karticami) pa ma shared memory.

Nisem govoru o ghetto hack resitvi kok majo low-end itegrirane kartice.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova anketa: AGP, PCI, PCI Express, PCI-X? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
557420 (6237) kixs
»

Zakaj je AGP grafična kartica boljša od PCIe ?

Oddelek: Strojna oprema
201616 (1094) OChack
»

Socket 478 pci-e ?

Oddelek: Kaj kupiti
141819 (1617) Jernej L
»

AGP ni mrtev :P (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
573888 (2696) TheJack
»

Ali bo padla cena GeForce 6800ULTRA ??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
634999 (3378) jest10

Več podobnih tem