» »

Kvaliteta te protihrupne zaščite diska?

Kvaliteta te protihrupne zaščite diska?

KontraCepec ::

Kvaliteta te protihrupne zaščite diska? | Pri cimru sem videl sledeč način utišanja diska:


V rack za cdrom enote napnemo 4 gumice in disk vtaknemo mednje.



Disk je sedaj res neprimerno tišji (skoraj neslišen!!!). Skrbi pa me za njegovo zdravje::
Da bi izpadel iz gumic sicer ni pogojev, skrbi pa me njegovo nihanje. Ob vsakem najmanjšem udarcu računalnika (celo če samo skačem po paketu v sobi sobi!!) disk močno niha. Pri tem seveda nikamor ne udarja.

Ne vem če je to pozitivno, saj to preprečuje sunkovite udarce, vendar ima to nihanje res veliko amplitudo. Je to nevarno za disk?
Krijejtiv
  • vrnil v prejšnje stanje: kuglvinkl ()

a13misko ::

Nič mu ne tako da se ne boj poskusi bolj zategnit gumice da bo nihanje manjše!:D

Jackal ::

Podoben sistem uporabljam že več kot 2 leti - s tem, da imam malo močnejše gumice, pa spredaj postavljen en velik ventilator na nizkih vrtljajih. Zadeva se obnese super. Edino kar me moti je mogoče to, da včasih ni na voljo dovolj 5.25" rež v ohišju za več diskov.

Black Metalc ::

Jaz sem tudi takole obesil diske, sicer je temperatura zlo narasla ker nimam kam nastimat hlajenja. Prej je bil disk v nekaksnih boxih in spredaj je pihal vent (35°C), sedaj ko visi v zraku brez hlajenja je precej vroc (55°C). Sam js se nic ne sekiram zard temperature, vazna je hitrost in tisina, crknu pa zihr nau.

Randomm2 ::

Tut sam nameravam tkole obesit diske pa me zanima kje naj staknem dobro gumo, al karkol že to je?

tnx
Mess with the best die like the rest.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Randomm2 ()

Jackal ::

Jaz sem imel dve varianti gume... eno navadna elastika - široka 2 cm - takšna kot je recimo v spodnjih hlačah :8) - nabavil sem jo v kleti pod Emporiumom v eni majhni trgovinici (pojma nimam kako se reče - vem pa, da je imel mali milijon različnih gumic...

Druga varianta je bila pa okrogla pletena elastika (premer kakih 5mm) - podobna je bila tisti elastiki, s katero smo imeli včasih privezane tenis žogice na tisti podstavek za solo igranje...
Nabavil sem jo v Bauhausu ob BTCju... si jo moreš pa sam odrezat. :\

Dobre lastnosti prve variante je zelo dobra zvočna izolacija (na žalost tudi toplotna).

Black Metalc ::

Jaz pa sem uporabil staro zracnico od kolesa in je lepo narezal in potem namestil. Ta guma ful dobro drzi tko da so diski cis stabilni in glasnost diska dobr zniza.

KontraCepec ::

Jaz sem na slikah zgoraj uporabil točno take trake narezane iz kolesarske zračnice.
Stvar je neverjetno žilava. Ni šans, da trak širine 0,5cm z rokami (z nategom) pretrgaš.
Krijejtiv

mit3k ::

Ta rešitev se mi zdi kul, samo cena je nekam visoka, za kos pleha in gume.

Spajky ::

Black Metalc, pri 55°C diska (če je res), boš IMHO kmalu jokal za podatki ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Black Metalc ::

Ja res je. SATA MAXTOR ima 55, drugi IDE pa ima 45. Po mojem mnenju se zadeva nic ne pregreva. Ce pogledas diski so tovarnisko izdelani tako da nimajo nikakrsnega hlajenja, se pravi bodo delal skos pri tej temperaturi. Res pa je da je boljse ce delujejo pri 20 kot pri 60.

bajker ::

Namesto zračnice se lahko uporabi tudi tesnila (oringe), na ohišje pa se jih pritrdi z vezicami. Elastika za gate ni dobra, ker precej hitro izgubi svoje elastične lastnosti in se raztegne.
Glede temperature diska se pridružujem Spajkiju, dolgo na 55° disk ne bo delal, vsaj verjetnost za to je majhna, mogoče pa boš imel srečo. Jaz sem imel v notebooku 3.5" disk (Seagate 7200.8) brez zračenja večino časa na 55°, pa je začel crkovati po 3/4 leta. Jaz bi na Blekovem mestu zmontiral spredaj vent, se vedno da z malo truda.

Aja, še tole. Mogoče je električno izolirane diske dobro ozemljit na ohišje, nisem pa ziher. Načelno bi se recimo zaradi trenja plošč z molekulami plina lahko počasi nalagal kakšen statični naboj na disku, ki bi lahko sčasoma vplival na delovanje. Mogoče bi kakšen fizik komentiral to mnenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bajker ()

PrimozR ::

Kaj pa zem,lja na Molex konektorju? Ni dovolj?

SimplTech ::

Kot je omenil že bajker se lahko ob takšnem načinu montaže diska nabira v njem statični naboj. To sem prebral tule: 7-volts.

Čisto spodaj na tej strani piše en tip, ki bi naj delal za IBM tole:
I do have one caveat, however, & that is w/the grommet mounting of the hdd. With no metal contact, the static charge that develops from the platter spinning has nowhere to go. I have run into this issue before. I work in commercial desktop support for IBM & have been here for quite a while. Within the past year, IBM released a machine type that, amongst many other problems, had plastic drive rails. We noticed an abnormally high number of dead hdd calls for this machine type, while the same drives in other machines had an average failure rate. The problem was traced to the plastic drive rails. When the drive spins over a period of months, a static charge would build & the drive would go apeshit then die. Upon further investigation, we found that when the field engineer would ground out the drive for a while, it sprang back to life. The issue was resolved by installing a metal clip that grounded the drive to the chassis. I'm sure that a piece of fine wire run from the hdd housing to the chassis would eliminate the risk of this occurring w/grommets.


Še en dokaz, da je dobro imeti tako montiran disk ozemljen je tudi tale slika VibeFixer produkta, ki je točno temu namenjen:

Na sliki se vidi na levi strani pripravljena žica za dodatno ozemljitev, ki se prišraufa na disk.

Pomaga, če disk dodatno ozemljiš s kakšno žico. Vzameš kos žice, na vsaki strani odstraniš izolacijo; vzameš 2 vijaka in oviješ goli del žice okoli njih in enega prišraufaš v disk, drugega pa na ohišje (ali pa narediš tako kot je na zgornji sliki).

Zgodovina sprememb…

Jackal ::

O-ring se ne obnesejo najbolje... sem imel nekaj časa 4mm debele O-ringe in so po približno 1 letu tako razpokali, da je bilo že nevarno, da se kateri pretrga. Elastika za gate... ja spet odvisno kaj uporabiš - tista 1cm široka res ni za nikamor - ampak kakšna bolj močna (nekaj čez 2cm širine mi služi že več kot 2 leti).
Najbolj idealna je pa še vedno okrogla pletena elastika.

Glede ozemljitve je mogoče res kaj za tem, samo v približno 3 letih uporabe tega sistema še nisem imel problemov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Utišanje diska

Oddelek: Kaj kupiti
322632 (1789) mr1two
»

SilentPC - ideja in izboljšave

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
313380 (2598) mr1two
»

nov komp - do 850€ (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
554796 (3634) R O N I N
»

Error ob izklopu XP-jev

Oddelek: Operacijski sistemi
7996 (850) Duhec
»

Nova 9250 64bit slabša 2D slika kot je bla na gf2 MX

Oddelek: Strojna oprema
141143 (957) Veron

Več podobnih tem