Forum » Elektrotehnika in elektronika » FM transmitter - ojacevanje signala
FM transmitter - ojacevanje signala
burekar ::
Kupil sem eno majhno igracko, z njo lahko preko FM radia poslusam stvari iz mp3 playerjev in podobnih zadev,
zgleda takole
Kot je bilo pricakovano kvaliteta in jakost signala, ki ga oddaja, ni zadovoljiva. Zdaj me pa zanima, ce je kako mozno, da bi to izboljsal.
Brez ohisja je tloris sledec
klik
Bi znal kdo predlagat kaj naredit, da bo signal boljsi? Znam improvizirat in tudi lotat, ce to kaj pomaga
zgleda takole
Kot je bilo pricakovano kvaliteta in jakost signala, ki ga oddaja, ni zadovoljiva. Zdaj me pa zanima, ce je kako mozno, da bi to izboljsal.
Brez ohisja je tloris sledec
klik
Bi znal kdo predlagat kaj naredit, da bo signal boljsi? Znam improvizirat in tudi lotat, ce to kaj pomaga
"The last 29 days of the month are the hardest."
- Nikola Tesla
- Nikola Tesla
Spajky ::
Vzemi eno tanko (nepleteno trdo 3/4m) izolirano bakreno cca.1mm žico in jo z leseno ščipalko drži trdno blizu na spodnjem delu, kjer ji malo skini izolacijo. Takoj za ščipalko pa napravi na tej žici enih 5 ovojev skupaj v premeru cca.5mm (za osnovo tanek svinčnik uporabi). Torej zgledalo bi tako s spodnjega konca: malo oguljena konica npr.na 2-3cm žice, potem držalo s ščipalko, čez kak cm tistih par ovojev in nato dobra pol metra žice še:
÷--Š-ovoji----------------
... in imaš eno anteno!
Pol pa daj radio tolko daleč, da se slabo že čuje in na mizi se dotikaj z oluščeno konico antene pri ščipalki točk (zvarov/lotov na ploščici) levo od desnega čipa okoli tiste bakrene tuljavice po elementih tam okoli; tam nekje je VF izhod za vgrajeno/narisano na ploščici ali priklopljeno na drugi strani nje (čipŠit) anteno. In ker je dobra antena najboljši ojačevalec, boš ko boš ugotovil kje se najbolje izboljša oddaja lahko kasneje prlotal nekaj podobnega. Se ti zna domet podvojit ali potrojit celo (odvisno kako velika antena in prilagoditev=tista "tuljavica" na njej! Če ti zvok ("postaja") zgine, ni v redu, najdi drugo točko tam nekje!
To je Spajky-ijeva Trotl-Ziher modifikacija ...
÷--Š-ovoji----------------
... in imaš eno anteno!
Pol pa daj radio tolko daleč, da se slabo že čuje in na mizi se dotikaj z oluščeno konico antene pri ščipalki točk (zvarov/lotov na ploščici) levo od desnega čipa okoli tiste bakrene tuljavice po elementih tam okoli; tam nekje je VF izhod za vgrajeno/narisano na ploščici ali priklopljeno na drugi strani nje (čipŠit) anteno. In ker je dobra antena najboljši ojačevalec, boš ko boš ugotovil kje se najbolje izboljša oddaja lahko kasneje prlotal nekaj podobnega. Se ti zna domet podvojit ali potrojit celo (odvisno kako velika antena in prilagoditev=tista "tuljavica" na njej! Če ti zvok ("postaja") zgine, ni v redu, najdi drugo točko tam nekje!
To je Spajky-ijeva Trotl-Ziher modifikacija ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Ni ratalo. Jutri dobim neko bolj custom varianto, tisto bo pa moglo delat. Lahko poslikam in porocam, ce koga zanima.
- Nikola Tesla
- Nikola Tesla
Zvok je boljsi na novem, signal je veliko mocnejsi. Proti dobremu avtoradiu se ne more primerjat, a poslusat se ze da normalno. 6500 tolarjev stane postnino vred, ce bi znal stromat verjamem da bi ga lahko doma naredil za veliko ceneje, a glede na uporabnost se mi zdi vreden toliko.
Ima dva potenciometra, z enim se nastavlja frekvenco, z drugim jakost signala.
Pardon za kvaliteto slik, danes ni moj dan
slika1
slika2
slika3
V prihodnje mu bom najverjetneje dodal se eno stikalo in 12V prikljucek za v avto.
Ima dva potenciometra, z enim se nastavlja frekvenco, z drugim jakost signala.
Pardon za kvaliteto slik, danes ni moj dan
slika1
slika2
slika3
V prihodnje mu bom najverjetneje dodal se eno stikalo in 12V prikljucek za v avto.
- Nikola Tesla
- Nikola Tesla
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: burekar ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pomoč pri povezavi LCDja iz prenosnikaOddelek: Zvok in slika | 1341 (1232) | Pyr0Beast |
» | Moja računalniška mojstrovina :-)Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 5444 (1667) | Yoxi |
» | Uporaba diodeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6893 (6699) | SSH |
» | IzračuniOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 18675 (18471) | radiator |
» | Termalna pastaOddelek: Hlajenje in modifikacije | 2195 (1888) | d3k0 |