» »

data server

data server

HUGO_BOSS ::

OK, zadeva je taka, da doma nujno rabm en večji disk, ker mam prenosnike, je to drag špas...

Se pravi, kakšno "kišto" kupit da bi podpirala cca. 200-400GB podatkov (1-2 diska). Zadeva se bo uporablala samo za shranjevanje podatkov, iz nje pa bo vleklo podatke 4-5 compov! Pa zadeva bo prižgana skoz (24h/dan) tako da upoštevite da mora bit vzdržljiva zadeva.

In... rabim eno idejo za software, kaj naložiti na kišto, da bo zadeva stabilna 24h/dan, vsaj večinoma :)
Pa rad bi potem direktorije na diskih naštimal na gesla.
In predvsem bi rad onemogočil dostop do diska direktno iz "data serverja". Se pravi da če se zraven vsedeš, da ne moreš šarat po njemu že iz štarta, ko se zažene...
Pa seveda, da bi blo čim bolj enostavno za naložit in naštimat, ker linuxa in podobnega nisem še uporabljal (sam winse) :)

tnx!
www.seatclub-slo.com || www.tajskiboks.com

Tomay ::

Sama kišta ni tak problem, ker imam fileserver na linuxu na 500MHz P3.
Najboljše, da nabaviš dva diska po 200GB, če hočeš zaščito pred izgubo podatkov priporočam mirroring. Glede stabilnosti pa ne šparaj pri komponentah (asus, intel, ...), lahko pa tudi kakšno sestavljeno kišto od ibm-a ali pa hp-ja kupiš in ji dodaš diske. Pri strojni opremi samo še kakšna solidna mrežna. Glede na hitrost in količino podatkov mogoče ne bi bila slaba gigabitna + gigabitni switch.

Glede operacijskega sistema pa bi jaz za to uporabil linux. Dostopi do osebnih map v skupni rabi z geslom, in ena skupna mapa, do katere imajo dostop vsi.

Če resnično nočete linuxa lahko uporabite windows 2000 ali XP, najboljše pa bo stvar delovala na 2003 server.

Lokalen dostop lahko omejiš samo na administratorja.
Voodoo 4Ever

Boeing ::

Poglej, najbolj enostavno je, da narediš takole:

Kupiš eno relativno poceni plato za semprona (socket 7), ki ima vgrajen hardverski sata raid kontroler + proc po želji, ram po želji, + dva enaka sata diska (recimo 2x 160G ali pa 250G Hitachije T7K250), iz katerih potem napraviš 320 ali 500G radi polje. Slabost take vezave je, da če ti odleti en disk, zgubiš oba.

Lahko pa stvar poenostaviš in kupiš pač čisto navadno plato in dva diska po želji (ali pa enega velikega, vseeno) in vsakega posebej posharaš v mrežo... s tem si glede prostora na istem, je pa pač v dveh delih.

Kakorkoli, potem naložiš gor ali winxp, lahko server 2000, najbolje pa server 2003, si narediš workgroup in diske posharaš v ta workgroup. Kupiš še eno 100m mrežno kartico in en 100m switch ter utp kable za do vsake mašine, pa je.


Če te zanima kaj več, lahko na moj ZS.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

tiborrr ::

Kupis recimo tole:

AMD Duron 1800MHz
ABIT NF7-M z integrirano grafikuljo, dovolj za vso delo
2x256MB dual channel PC3200/2700/2100
2x 200GB Seagate SATA RAID 1 - mirroring, če hočeš še več, bo treba dokupit še en SATA RAID kontroler in še dva 200GB diska
Poceni LCPower 300-350W PSU
Kutija z mesti za ventilatorje pred trdimi diski

Gor seveda naložiš gusarske Windows 2000/2003 Server. >:D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Dami ::

Jaz bi priporočal da rihtaš dostop preko FTPja. Bolše kot pa da folk kr preko Explorerja vse downloada. Kot je že blo rečeno, kup bilokako kišto sam da ma na plati gigabit lan, pol še kak 8portni gigabit switch (če folk nima gigabit mreznih pol lahk tud kakega k ma sam 1 gigabit uplink s katerim bos switch na server povezal, za ostale pa ostanejo navadni 100mbit porti), win 2003 server pa en ftp server.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

HUGO_BOSS ::

OK! Najprej hvala za odgovore... :)

Se pravi računalnik naj ima SATA in naj bo močen tam okol 1 GHz. AMD-ji odpadejo, ker se zelo grejejo, a je tako? Najbol bi bil Pentium...

Dobra ideja za tale GB switch in mrežno, ampak pol to pomen da je treba na prenosnikih menat mrežne iz 10/100 na GB :8)

Se prav operacijski bi bil pol linux al pa win 2003 server. Katero verzijo pa? Nekaj sem gledal in linuxa je celo morje, katerega izbrat?? Prav tako win 2003 server, mislim da so 3 različice! :)
www.seatclub-slo.com || www.tajskiboks.com

Zgodovina sprememb…

Dami ::

AMDji so se greli za časa prvih Thunderbirdov. Those times have SO changed. Pocen boš skoz prišu če vzameš kakega semprona pa kako gigabyte plato ki majo ponavad gigabit lan, lahk pa tud kero drugo.
Nisem reku da mors menjat mrezne na client racunalnikih. Kupis ruter ki ima 8 100mbit portov in enega gigabit (recimo) in na tega das server.
Glede winsov, če mislis originalne (prek študenta) pol tak nimas neke vlke izbire drugace pa jaz laufam na mojem serverju win 2003 enterprise s sp1.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Tomay ::

Jaz sem sicer pristaš intelov, ampak tudi ti se grejejo :)

Lahko vzameš tudi small business server SBS

Nima sicer vseh funkcij, ima pa to kar rabiš (fileserver) in je cenejši.

Pa še Windows server Catalog lahko pogledaš če hočeš strojno opremo, ki je bila stestirana na 2003 server.
Voodoo 4Ever

Boeing ::

Dejansko najceneje boš prišel skozi s kakšnim AMD sempronom recimo 2400+ Socket A BOX, pol giga rama, kakšno gigabyteovo plato (konkretno bi ti priporočal tole: 7N400-Pro2, ima vse kar rabiš), dva Hitachijeva diska (T7K250 - 250GB SATA-II) ohišje in napajalnik po želji (imenskih 350W bo zadostovalo). Obvezno ne pozabi na hlajenje diskov (vsaj en 80mm na 7V).

Glede switcha je pa tako - gigabitni so zaenkrat še dragi, recimo en tak relativno poceni (30k) je edimax gigabit 1+8. Ni bogvekaj, dela pa tisto, kar piše na škatli :)
Na laptopih ni treba (ne moreš :)) menjati mrežnih, bo pač šlo 100M. Če boš resno vlekel gor/dol, potem je pametno, da imaš gigabit do switcha in naprej 100M, če pa boš recimo naenkrat delal samo z enim laptopom pa po moje skorajda nima smisla - gigabit je še vedno relativno drag, in če ti pozneje zapaše kaj hitreje, samo menjaš switch, pa je.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Dami ::

Gigabit drag? Si pa mal za cajtom. Netgear GS608, 8-Port. Evo 66€ v mindfactory ki pošiljajo tud v slovenijo. Pa ta ma vseh 8 portov gigabit ne sam enega. Sicer pa ni vazno. Tud običn 100mbit switch bo ok:D
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

HUGO_BOSS ::

aa... QL, se prav da so pri AMD-ju naredil korak naprej... Dobr, to bomo še vidl kaj bom uzel, definitivno bo Pentium al pa AMD.

Ja, ubistvu mate prov, ne vem kaj sem razmišlu ko sem reku tist za swith :\
Bom si pa definitivno pogledu unga za 66€! A mogoče še veš, kako je z poštnino iz AU? cena? :)
BTW. kako je z routerji? Najraje bi uzel kr GB router, da ne rabim potem tok navlake (swith + router). Sicer Router že mam, sam neki "crkuje", tko da bi blo ql ga zamenat :D

Okey... še vedn nimam pojma, ker linux rečmo vzet...
Nekak se je in se govori, da je linux velik bolj stabilen od Windowsov.

aja, pa še tole. Kam potem prklopt vse te ventilatorje za diske in kišto? a lahko vse priklopim na enga, al morem to kej gledat, da ma plata več konektorjev za ventilatorje?
Ne vem, upam da nisem neumnosti ustrelu, sam že kr neki časa nisem praskal po platah, tko da ne vem kako je danes s tem.
www.seatclub-slo.com || www.tajskiboks.com

Monster ::

za tole mas dosti en P3 al pa en sempromček ... pač .. tudi pod 1ghz bo to delo komot opravljal ... ostali denar pa daj v kaki raid kontroler ce se ni na plati pa v diske .. pa kaki ventilator dodatni bi znal biti cool :)

Linux je vseeno katero distribucijo vzames ... potem pa ti svetujem da naložiš gor sambo ... kk se to naredi mas tudi na slo-techu clanek .. pa ne se bat linux-a :) .. se ni tak grozen ... in to ti je to :)
Ka zaboga...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoc pri sestavi streznika za shrambo, proxy in dns

Oddelek: Kaj kupiti
283004 (2568) Daedalus
»

FileServer za backupe (Little falls 2?, ketere diske ...) (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
704790 (3569) steev
»

nakup file serverja... kaj kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
412804 (1467) madmitch
»

Zmogljivejši NAS RAID server

Oddelek: Kaj kupiti
142146 (1813) Brane2
»

Gigabitna mrežna povezava

Oddelek: Omrežja in internet
484056 (2473) Spc

Več podobnih tem