» »

220v polnilec za mp3 player z lipo baterijo

220v polnilec za mp3 player z lipo baterijo

mamamia ::

Pozdrav!

Nabavil sem si mp3 flash player.. ima lipo baterijo ki se fila drugace prek usbja.. za filanje more bit 3.3v tok pa nekje 300mA, ce sem prav zastopil..

Zanima me pa kako bi si naredil 220v polnilec? Firma od tega playerja ga sicer prodaja, vendar mi ni lih vredno 20 evrov..

Skratka, lahko uporabim kaksen obstojec adaptercek oz polnilec? Kaksen nasvet? lp

tkole naj bi zgledalo:



tle je pa teorija kako naj bi se lipo baterijo filalo.. Torej, glede na to da usb port ni lih polnilec, predvidevam da ima mp3 player vso polnilno tehniko not.. rabim torej adapter al pa kej, z izhodno napetostjo 3.3v in tokom 300mA, ce sem razumel..

http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/ap...

Nasveti dobrodosli..

Hvala,
lp

Azrael ::

Sedaj polniš player čez USB na računalniku?

Če to drži rabiš stabiliziran usmernik 5V, 0.5A in kabel z USB vtičnico, kjer moraš priklopiti napajanje točno tako kot je v računalniku, poišči standard za USB vtičnico, da najdeš pravi razpored (pogosto je opisan v navodilih od matične plošče).

Vendar če je tovarniško izvedeno tudi z adapterjem omenjenim zgoraj (3.3V 0.3A) potem ni nujno dobiti stabiliziran usmernik za 5V (ta ima nihanja izhodne napetosti minimalna), zadostuje že nestabiliziran usmernik 3.3V (v prostem teku ima malo manj kot 5V), potem lahko narediš tudi s takim, vendar bi ti bolj priporočil prvo varianto.
Nekoč je bil Slo-tech.

mamamia ::

Jap, player se fila na usb port na pcju.. Nasel sem sicer polnilec od sony ericssona, ki naj bi zagotovil 5.1V in 450mA, vendar multimeter pokaze 5.2V.. USB je 5V, je teh 0.2V prevec odstopanja?

Gledal sem tudi vivancove usmernike v bigbangu z regulacijo, vendar so mozne nastavitve 4,5 in 6v, 5v umes ni.. Skratka, je pol kul ce ponucam kak polnilec za mobitel?

LP

Azrael ::

Dovoljeno odstopanje napetosti v računalniku je +-5% to pomeni za 5V od 4.75 do 5.25V, tako da bo ta polnilec ustrezal, lahko pa za vsak primer na izhod vežeš eno diodo razreda 1N400x - x=1 do 7, na kateri bo padec ~0.5 - 0.6V, sploh če upoštevam kakšen je tovarniški polnilec, očitno nestabiliziran.

Pazi samo na to, da ne zamesaš polaritete na USB konektorju, ker lahko na ta način uničiš mp3 player.
Nekoč je bil Slo-tech.

mamamia ::

Hvala, bom torej uporabil tisti SEjev polnilec.. Js tud mislm da ne bi smelo kej prevec nihat.. Ja, tisto s polariteto sm ze prestudiral.. pregledal par PDFjev od teh usb konektorjev.. pa razdrl bom en usb moski konektor.. da bo za 100% prou polariteta..

Hvala ti Azrael!

lp

mamamia ::

Dobil sem se en polnilec za mobitel.. nazivno pise da ima 5V in 0.4A outputa.. vendar, sem probal pomerit malo z multimetrom.. ki je pokazal 8,5v 8-O Kaj se to grejo te proizvajalci? CE naj bi stvar mela 5v outputa.. naj bi ga mela, ne pa da ima skor 20% odstopanja od tovarniske vrednosti.. svasta no..

Ce se komu valja kak polnilec za SE naj javi:)

lp

Azrael ::

@mamamia:

To je nestabiliziran usmernik, 5V bo imel samo pri polni obremenitvi, to je 0.4A v tvojem primeru, drugače lahko pričakuješ v prostem teku vsaj za koren iz 2 večjo napetost, kot je nazivna.

Mislim, da je na isti način narejen tudi originalni polnilec za tvoj mp3 player.
Nekoč je bil Slo-tech.

mamamia ::

Okej kul.. bom pol to uporabu.. upam le da ne bom skuru zarad tega mp3 playerja.. mislm recimo pri SEjevem polnilcu pise 5.1v in multimeter pokaze 5.2v.. na temu nevem za ker tel.. pise pa 5v pokaze pa 8.5v.. Je torej un stabiliziran?

Uporabit torej stabilizirano stvar ali nestabilizirano? Oprosti za glupa vprasanja, ampak rad bi biu res cist zihr da ne skurm kej..

LP

Azrael ::

Vzemi stabiliziranega 5.1V, lahko pa mu dodaš še diodo. ki sem jo omenil v prejšnjih postih. Kako je narisano na spodnji sliki:
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ATX napajalnik- stabiliziran usmernik (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
938232 (6569) h25
»

Vprašanje glede amperaže na ATX napajalniku.

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101247 (1002) cegu
»

Napetost in tok USB polnilca za mobilni telefon

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
52521 (2468) Fave
»

crknil napajalnik za amino

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
71088 (845) dolenska
»

Polnjenje svinčenega akumulatorja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
166768 (6503) Trancedeejay

Več podobnih tem