» »

Čudno sms vprašanje

Čudno sms vprašanje

xpozed ::

Nekaj me čisto informativno zanima. Ali se je komu že zgodilo, da je prejel sms, ki ga je dobil že nekaj časa nazaj in mu ga je pomešalo z sms-om ki je bil poslan danes.

Sam sem imel priložnost dobiti sms izpred cca 8 mesecev, ki je bil pomešan (polovica starega polovica novega) seveda iz iste številke. 8-O

aljazh ::

Nekaj vprašanj:

(1) Ali je pošiljatelj "novega" in "starega" sms-a isti?

(2) Če je pošiljatelj obeh sms-ov isti, ali je imel pošiljatelj ob pošiljanju "novega" sms-a na telefonu še shranjen "stari" sms?

(3) Katerega operaterja uporablja pošiljatelj in katerega prejemnik?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

Utk ::

Meni jih je v arhivu tako pomešalo, seveda dolgo potem ko sm jih že prijel. ah ja, tudi nokia, siemens, motorola oz. kaj že imaš ne delajo popolnega softwara. Dvomim da bi blo kaj narobe pri operaterju, 8 mesecev jih menda ne hranijo, upam:D

xpozed ::

aljazh:
1) ja pošiljatelj je isti
2) ne starega sms-a ni bilo shranjenega pri pošiljatelju
3) oba sva pri mobitelu

drugače imam pa simensa cx70

aljazh ::

Potem sam vidim le dve možnosti:

Ali je kaj "zbrkal" tvoj telefon (tako kot je napisal CrniE) ali pa Mobitel nezakonito hrani poslane/prejete sms-e.

Utk ::

Aja, jaz imam tudi siemensa:) malo starejši model sicer.

xpozed ::

Dokaj "smešno" je dejstvo, da tudi jaz na svojem telefonu nimam shranjenega "starega" sporočila, tako da moj telefon ni mel česa za "zbrkat"... :\

aljazh ::

Če vse to drži

- da pošiljatelj "starega" sporočila le-tega ob pošiljanju "novega" ni več imel v telefonu (bodisi v pomnilniku telefona, bodisi na sim kartici)

in

- prejemnik prav tako ni imel "starega" sporočila bodisi v pomnilniku telefona, bodisi na sim kartici

je torej edina možnost, da operater (v tem primeru Mobitel) hrani poslana/prejeta sms sporočila in je napako povzročilo nekaj znotraj operaterjevega sistema.

Če torej vse to drži, Mobitel potemtakem ravna v nasprotju z 104. členom Zakona o elektornskih komunikacijah (ZEKom), po katerem morajo biti vsi podatki izbrisani ali anonimizirani takoj, ko niso več potrebni za prenos sporočil, razen če so potrebni za obračun storitve (v tem primeru se jih sme hraniti najdalj do zastaranja obveznosti). Vsebina sms sporočila ni potrebna za obračun storitve in je operater po 104. členu ZEKom ne sme hraniti oz. jo mora takoj po uspešnem prenosu sporočila izbrisati.

xpozed ::

Zanimivo tole... sploh nisem vedel, da imamo zakonsko urejene te zadeve. Drugače bi bilo pa lepo videti, če se je komu že kdaj zgodilo kaj podobenga. Sicer ne vem, kaj bi operater, v mojem primeru Mobitel, imel od tega da shranjuje sms-e (vsaj moje). :8)

Drugače sploh ne bi temu posvečal velike pozornosti, samo me je situacija privedla do tega (podrobnosti bom obdržal zase), da moram kanček raziskati zadevo. Sklepam da mi pri Mobitelu ne bi kaj več povedali na to temo? Pošljem mail? :D

aljazh ::

xpozed: Glej ZS.

jurre ::

jaz sem dal enkrat od sosolca sim kartico v moj telefon za par min da sva nekaj pogledala, dava nazaj vsak svojo sim v svoj telefon, pustim prikloplenega in cez ene 5min dobim en mms...pa gledam trapast kaj ta pise neki8-O (pa se poznal sem tistega, ki je poslal) potem pa pogledam pa vidim posiljatelj: tisti, ki je poslal, prejemnik pa sosolec:D in to v mojem telefonu z mojo sim kartico

Barakuda1 ::

Če torej vse to drži, Mobitel potemtakem ravna v nasprotju z 104. členom Zakona o elektornskih komunikacijah (ZEKom), po katerem morajo biti vsi podatki izbrisani ali anonimizirani takoj, ko niso več potrebni za prenos sporočil, razen če so potrebni za obračun storitve (v tem primeru se jih sme hraniti najdalj do zastaranja obveznosti).


:\

Hjaaa, že mogoče, sam morte priznat, da je pa zato daleč pred časom (tale naš operater :D ), kar se tiče borbe proti terorizmu >:D >:D

p.s.
Branje novice: "Minister Mate o nadzoru telekomunikacij"
Je kar koristno branje

aljazh ::

Dobil sem odgovor znanca, ki se bolje spozna na tehnično plat tovrstnih vprašanj kot jaz.

Pravi, da je možno, da gre v primeru "pomešanja" dveh sms-ov za bug v programju mobilnika. Četudi sta oba uporabnika izbrisala sms-a (iz pomnilnika in/ali sim kartice), je možno da sms vseeno ostane v telefonu/na sim kartici, saj ne pride do fizičnega izbrisa sms-a. Enako kot v primeru spominskih kartic pri fotoaparatih, ko izbris fotografij na kartici ne pomeni resničnega (fizičnega) izbrisa, saj je s t.i. "data recovery" programi kljub izbrisu mogoče priti do fotografij, če le-te niso bile prepisane z novimi fotografijami. V primeru gsm aparata lahko torej obstaja bug v njegovi programski opremi, ki pomeša te izbrisane, a fizično še vedno prisotne ter novo prejete sms-e.

Vendar je pogoj za to - če si zadevo prav razlagam - da podatki starega "izbrisanega" sms-a niso bili prepisani z drugimi podatki. To pomeni, da uporabnik od prejema in izbrisa "starega" sms-a ni smel dobivati kaj dosti novih sms-ov, sicer bi ti prepisali "starega izbrisanega" in le-ta ob prejemu novega tudi "fizično" ne bi več obstajal v pomnilniku mobilnika ali na sim kartici.

profii ::

d ni to zakrivanje oz. napeljevanje na napako drugje...ne kje bo naš operater mobitel kaj kriv...sj ma vendar že umts:\

aljazh ::

>d ni to zakrivanje oz. napeljevanje na napako drugje...ne kje bo naš operater mobitel kaj
>kriv...sj ma vendar že umts

Informacije, ki sem jih podal v moji predhodni objavi temeljijo na mnenju neodvisnega vira (oseba ni povezana z nobenim operaterjem ali državo).

Nikakor ne trdim, da je za "pomešani" sms res krivo zgoraj opisano, menim pa da je pa to ena izmed možnosti, ki je pri iskanju resničnega vzroka za ta nenavaden dogodek ne gre spregledati in zato sem jo tudi objavil tukaj.

Torej, doslej sta na voljo dve možni razlagi "pomešanja" sms-ov (v kolikor vse predpostavke držijo):

- operater nezakonito hrani poslane/prejete sms-e;

- možna napaka v programju gsm aparata, kot je opisano v moji predhodni objavi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smsapi.si - pošiljanje SMS-ov je otročje lahko (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
6916429 (5079) Invictus
»

Napotek za telebana-instant net na hrvaškem

Oddelek: Mobilne tehnologije
237701 (6953) koyotee
»

Kaj če izgubiš PIN in PUK?

Oddelek: Loža
1325195 (24417) telexdell
»

Telefon ali omrežje?

Oddelek: Mobilne tehnologije
425813 (5087) Mesar
»

Izbrisane sporočila

Oddelek: Mobilne tehnologije
72887 (2641) mayhem

Več podobnih tem