Forum » Kaj kupiti » Plazma ali LCD televizor?
Plazma ali LCD televizor?

gpavlo ::
Lep pozdrav,
imam vprašanje za vas znalce
Kupil sem nov LCD televizor 32LG6000 pa me zanima, zakaj imam ob gledanju DVD-jev preko prenosnika, povezano z HDMI-jem, še vedno zgoraj in spodaj črn rob? TV je 16:9, DVD pravtako, vendar še vedno sta črna robova.
Hvala,
Gregor
imam vprašanje za vas znalce

Hvala,
Gregor
Real Madrid CF

ufm ::
To, da bi v EU plazme prepovedali zaradi porabe pa jaz ne verjamem. A pol bodo tudi nevarčne avtomobile?????
Imam plazmo Panasonic FHD in ne bi menjal za LCD.
Imam plazmo Panasonic FHD in ne bi menjal za LCD.

BlackHole ::
gpavlo
V nastavitvah grafične poišči funkcijo Overscan
Ali pa še prej, v nastavitvah video predvajalnika.
LP Marko

gpavlo ::
gpavlo
V nastavitvah grafične poišči funkcijo Overscan
Pa bo to delovalo? Ker namizje je lepo prikazano čez cel LCD 16:9, medtem, ko se potem ob samem gledanju filma pojavita črna robova zgoraj in spodaj.
Real Madrid CF

hooger ::
Pri nas imamo anteno od UPC-ja.
v kratkem imamo namen kupiti nov TV.
Verjetno bi ob nakupu šli tudi na digitalno tv.
Kakšen tv sploh kupiti? Gleda se ponavadi samo tv program in mogoče dvd 2x na mesec.
Ne mislimo kuvat samo za 2 leti. Radi bi se tudi znebili še ene dodatne škatle ob televiziji. Za to verjetno mora tv imeti DVB-C ali se da kako drugače?
ali bo za UPC digitalno dovolj Mpeg-2, ali je potreben Mpeg-4?
v kratkem imamo namen kupiti nov TV.
Verjetno bi ob nakupu šli tudi na digitalno tv.
Kakšen tv sploh kupiti? Gleda se ponavadi samo tv program in mogoče dvd 2x na mesec.
Ne mislimo kuvat samo za 2 leti. Radi bi se tudi znebili še ene dodatne škatle ob televiziji. Za to verjetno mora tv imeti DVB-C ali se da kako drugače?
ali bo za UPC digitalno dovolj Mpeg-2, ali je potreben Mpeg-4?

opajec ::
Tv mora imeti DVB-C sprejemnik za UPC. Nekateri LCDji ga že imajo (Sony) za ostale ne vem.Pri plazmah ga še nisem zasledil.
lp
lp

OldSkul ::
dvb-c imajo sony, samsung (so redki) in philips (na koncu imajo črko H)
Pri plazman pa dvbcja tud jst nisem še videl.
Pri plazman pa dvbcja tud jst nisem še videl.

hooger ::
nekak se odločam med temi tremi:
http://www.mimovrste.com/artikel/135011...
http://www.mimovrste.com/artikel/135012...
v bistvu mi ni važno ali je plasma ali lcd, gre se nam bolj za to, da bo zadeva funkcionirala vsaj nadaljnih 5-10 let.
v bistvu mi ni važno ali je plasma ali lcd, gre se nam bolj za to, da bo zadeva funkcionirala vsaj nadaljnih 5-10 let.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hooger ()

damirez ::
Potem je to itak največji tv, ker ti nudi največ užitkov, ker je pač največji + ima najlepši žsd signal + je plazma, kar pomeni najlepšo sliko v večini primerov.

Karaya 52 ::
Ima kdo povezano TH-42PX80 preko HDMI? Meni dela že scart iz motorolinga stb težave pri razmerju slike.

Tomson ::
Imam 42PX80 povezano prek HDMI z Sagem STBjem in ni kakšnih težav pri razmerjih slike ...
Kakšne težave pa imaš? Si na STBju v Setupu naštimal 16:9?
Kakšne težave pa imaš? Si na STBju v Setupu naštimal 16:9?
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Samson ::
Tomson: pomeni da nimas na nobenem programu zgoraj in spodaj crne crte? Jaz jih imam na veliko njih, kar omilim z nastavitvijo za samodejno, vendar mi na par programih raztegne se visje in ne vidim spodnje vrstice podnapisov. Naprimer discovery je eden teh. Je pa panasonic th42p82v al nekaj podobnega, hehe. Se da to kako omilit mogoce?
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

Karaya 52 ::
Sem nastavil, pa imam iste probleme kot Samson. Tomson; kakšna pa je kvaliteta slike napram scartu?

Tomson ::
No, to je drugo. Seveda so pri določenih oddajah črni robovi, ker oddajajo v letterbox formatu, ampak na to nimaš vpliva. Zadevo tam rešuje nastavitev SAMODEJNO, ali ZOOM1, kar je isto v večini primerov, ampak se slika občutno poslabša, saj je zoom kar precejšen, tako da sam v teh primerih pač gledam letterbox format.
Drugače pa razlike med SCARTOM in HDMIjem, vsaj pri gledanju SD programov NI oz. je sam ne opazim.
Drugače pa razlike med SCARTOM in HDMIjem, vsaj pri gledanju SD programov NI oz. je sam ne opazim.
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super

Ninja333 ::
Pozdravljeni
Ne vem kje naj začnem...
Imam lct tv lg 42lg5000 in imam težave. tv ima 2x scart, 3hdmi, rgb, itd. preko scartov naj bi imel tudi izhode. imel naj bi zhode na obeh. ko priključim scart pretvornik in preko njega zvočnike na av2 imam zvok a se mi na vsake tolko časa pojavi pok(na tv zvočnikih ga ni). ko imam priklopjen na av1 pa ni zvoka ampak je samo šumenje in sicer verjetno od antene, ki je nimam. no zdj pa mi ni jasno zakaj na av1 samo šumi na av2 pa daje zvok. a je možno da ni vse povezano v tv-ju in je je na av1(scart) izhodu samo avdio signal iz antenskega sprejema? no ampak najbol me muči tisti pok za katerega ne vem zakaj se pojavlja??? itak ni pomebno, bi imel na av2, samo če ne bi pokalo. a je možno da je v kablu problem(osebno dvomim). kabel je scart na katerem lahko štimaš in al out.
potem pa me zanima še ena stvar. imam priklopljen komp preko dvi/hdmi kabla in avdio iz zvočne na tv vhod rgb/dvi. ko imam to priključeno imam zvok samo na tv-ju. na zvočnikih ga ni oziroma ga ni na izhodu av2(av1 pa itak šumi). zanima me če bi zvok bil, če bi imel preko grafične direktno zvok na hdmi?? če ne, da ne kupujem brezveze grafične kartice.
prosim pomagajte, ker imam še čas vrniti tv in resno razmišljam o tem
lep pozdrav
Ne vem kje naj začnem...

Imam lct tv lg 42lg5000 in imam težave. tv ima 2x scart, 3hdmi, rgb, itd. preko scartov naj bi imel tudi izhode. imel naj bi zhode na obeh. ko priključim scart pretvornik in preko njega zvočnike na av2 imam zvok a se mi na vsake tolko časa pojavi pok(na tv zvočnikih ga ni). ko imam priklopjen na av1 pa ni zvoka ampak je samo šumenje in sicer verjetno od antene, ki je nimam. no zdj pa mi ni jasno zakaj na av1 samo šumi na av2 pa daje zvok. a je možno da ni vse povezano v tv-ju in je je na av1(scart) izhodu samo avdio signal iz antenskega sprejema? no ampak najbol me muči tisti pok za katerega ne vem zakaj se pojavlja??? itak ni pomebno, bi imel na av2, samo če ne bi pokalo. a je možno da je v kablu problem(osebno dvomim). kabel je scart na katerem lahko štimaš in al out.
potem pa me zanima še ena stvar. imam priklopljen komp preko dvi/hdmi kabla in avdio iz zvočne na tv vhod rgb/dvi. ko imam to priključeno imam zvok samo na tv-ju. na zvočnikih ga ni oziroma ga ni na izhodu av2(av1 pa itak šumi). zanima me če bi zvok bil, če bi imel preko grafične direktno zvok na hdmi?? če ne, da ne kupujem brezveze grafične kartice.
prosim pomagajte, ker imam še čas vrniti tv in resno razmišljam o tem

lep pozdrav
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ninja333 ()

moochie ::
Zanima me, katerega od teh dveh Phillipsov se bolj splača kupit?
Hvala za pomoč!
Hvala za pomoč!

Jok3r ::
Če ga boš imel na steni ali pa saj z dovolj prostora na vsaki strani vzemi model z ambilightom.
Mene pa zanima za tiste ki nimamo H modela, obstaja kakšna pcmcia mpeg4 kartica?
Mene pa zanima za tiste ki nimamo H modela, obstaja kakšna pcmcia mpeg4 kartica?

Rajmund ::
Pozdravljeni !
Veliko je bilo napisano na temo Plazma ali LCD.Sem z veseljem prebral vaše poste od 40. strani naprej.Sem naprimer tudi zvedel kakšna je razlika med HDready in full HD televizorjem,pa o razdalji gledanja za posamezni signal.Sem priključen na kabelski sistem,v stanovanje imam položeno optiko,in priključen optični sprejemnik.http://www.mondoplast.ro/ft/WR8602H.html Spremljam navadni SD signal kakor tudi digitalni signal preko DVB-S.Imam Philipsov televizor 29PT9009 z 100 tehnologijo in pixel plus.Veliko gledam programe preko satelita,v uporabi pa je tudi večkrat DVD predvajalnik.Ker je sedaj govor več ali manj o HD ready in full HD tv,sem se odločil da nabavim v drugi polovici leta Panasonic plazmoTH-42PZ800E.Panasonic plazmo bom nabavil v Ljubljani pri Media market-u,ali pa kašni spletni trgovini. Kako je torej z garancijo,če kupiš izdelek v Medimarketu?!DVB-T in MPEG4 mi nista tolik pomembna,čeprav ima ta model MPEG4 in DVBT.Za ta model plazme sem se odločil zato,ker pozneje hitro nebom mogel kupit novejši tv.
Imam pa tudi vprašanje,ali model Panasonic-a z oznako TH-42PZ800E enak modelu TH-42PZ800U na tej strani.
http://reviews.plasmatvbuyingguide.com/... Gre torej za enak oziroma indentičen model ?!
lp.Rajmund
Veliko je bilo napisano na temo Plazma ali LCD.Sem z veseljem prebral vaše poste od 40. strani naprej.Sem naprimer tudi zvedel kakšna je razlika med HDready in full HD televizorjem,pa o razdalji gledanja za posamezni signal.Sem priključen na kabelski sistem,v stanovanje imam položeno optiko,in priključen optični sprejemnik.http://www.mondoplast.ro/ft/WR8602H.html Spremljam navadni SD signal kakor tudi digitalni signal preko DVB-S.Imam Philipsov televizor 29PT9009 z 100 tehnologijo in pixel plus.Veliko gledam programe preko satelita,v uporabi pa je tudi večkrat DVD predvajalnik.Ker je sedaj govor več ali manj o HD ready in full HD tv,sem se odločil da nabavim v drugi polovici leta Panasonic plazmoTH-42PZ800E.Panasonic plazmo bom nabavil v Ljubljani pri Media market-u,ali pa kašni spletni trgovini. Kako je torej z garancijo,če kupiš izdelek v Medimarketu?!DVB-T in MPEG4 mi nista tolik pomembna,čeprav ima ta model MPEG4 in DVBT.Za ta model plazme sem se odločil zato,ker pozneje hitro nebom mogel kupit novejši tv.
Imam pa tudi vprašanje,ali model Panasonic-a z oznako TH-42PZ800E enak modelu TH-42PZ800U na tej strani.
http://reviews.plasmatvbuyingguide.com/... Gre torej za enak oziroma indentičen model ?!
lp.Rajmund

mihec87 ::
Mene pa zanima katerega izmed teh bi priporočali?
LG 32LG3000
SAMSUNG LE32A330
SAMSUNG LE32A430T1
PHILIPS 32PFL3403/12
To je to za taki niski budget..
Nekak se mi zdi LG precej vredu..
LG 32LG3000
SAMSUNG LE32A330
SAMSUNG LE32A430T1
PHILIPS 32PFL3403/12
To je to za taki niski budget..
Nekak se mi zdi LG precej vredu..

OldSkul,hvala torej za podan link.Modele sem si že pogledal.Vsi modeli bodo imeli DVB-T MPEG2/4 in
DVB-C MPEG2/4.Kar bo marsikoga razveselilo,odpade torej dodatna škatla za DVB-C.
lp.
DVB-C MPEG2/4.Kar bo marsikoga razveselilo,odpade torej dodatna škatla za DVB-C.
lp.

thexfale ::
Zdravo!
Včeraj sem si ogledoval Tv-je vendar me skrbi, da je TV z diagonalo 81 cm prevelik za nas - gledamo iz razdalje 2-3m. V velikih primerih tudi z le 2 metra. Pride v poštev ali ne?
Hvala, lp
Včeraj sem si ogledoval Tv-je vendar me skrbi, da je TV z diagonalo 81 cm prevelik za nas - gledamo iz razdalje 2-3m. V velikih primerih tudi z le 2 metra. Pride v poštev ali ne?
Hvala, lp

Kvečjemu bo premajhen, nikoli prevelik! Če imaš prostor, kupi večjega...
Ampak ekran gledamo le iz dobrih dveh metrov. Se bo sploh vse vidlo? Popolnoma sem zgubil predstavo :P

delfinus ::
32" (81cm) je malcek, razmerje ima 16:9. Ze v primerjavi s klasicnim CRT Sonyjem 29", kjer je razmerje 4:3 ekran, se mi zdi 32" majcken. Slika je pri 29" nekoliko visja kot pri 32". In ce gledas TV programe na 32", ki imajo razmerje 4:3 je vse skupaj majhno. Ce pa vse skupaj raztegnes na 16:9, pa se debelo :). Minimalc za moje pojme za 2m je 40" ali 94cm. Sicer pa po svoje je to relativno, komu se lahko ze 20" zdi veliko. ODvisno je predvsem od tega kaksen TV si mel prej v dnevni sobi.
lp, D.
lp, D.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delfinus ()

destiny ::
Do sedaj se je še vsak, ki ga poznam in poseduje lcd/plazma TV, zelo hitro navadil na precej večjo velikost tv-ja in bi vsi radi meli še večje :)

hehe do sedaj smo imeli diagonalo 50 :). Samo da vem, da ne bo motilo, fotr je razlagal, da je pri znancih videl gormozanksi TV, ki ga gledajo iz dveh metrov in se mu je zdelo neumno. Kr nej se navad, kamene dobe je konec!
Hvala, lp!
Hvala, lp!

tomaz- ::
povej ti fotru, da ni skos mlajši, tako kot mi vsi.. Že s tega vidika bo sam sebi hvaležen, če bo vzel mal večji ekran, bo precej navdušen, ko bo treba brat podnapise.. Vsaj moj fotr je bil.. Pa je na začetku tud par dni blizul, kaj mi je blo, da sm šel kupit TV z metrskim ekranom. Zdej pa pride k men gledat..

Med prebiranjem foruma,sem naletel na izraze,ki se nanašajo na plazma tv zaslone. Kot bodočega pontencionalnega kupca plazme me zanima kaj pomenijo ti izrazi. Zato se obračam na Vas forumaši,da mi razložite te pojme. Vsako vaše mnenje bo dobrodošlo,še posebej pa naprošam @OldSkula,Tomsona in masko-ta da povejo svoja mnenja.
Izrazi :
ni ghostinga ? – (kdaj se torej pojavi začasen ghosting)?
ni input laga ?
full screen" mode ?
možnost screenburna –(kdaj se torej lahko pojavi )?!
burn-in....(opeklina-v)?
statična slika na plazmi –( v katerem primeru torej nastane statična slika na plazmi) ?!
scaling ?
lp.Rajmund
Izrazi :
ni ghostinga ? – (kdaj se torej pojavi začasen ghosting)?
ni input laga ?
full screen" mode ?
burn-in....(opeklina-v)?
statična slika na plazmi –( v katerem primeru torej nastane statična slika na plazmi) ?!
scaling ?
lp.Rajmund

SepoX ::
Emm, če bi malo bolje bral, bi razumel, kaj izrazi pomenijo.
Screenburn, burn-in, statična slika je vse en in ist izraz za vžgano sliko - zapeče se ti npr. logo od televizijske postaje, ki ga vidiš, čeprav si dal na drug kanal. Novejše Panasonicove plazme nimajo s tem težav. Za LG nisem prepričan.
Ghosting - gledaš tenis in za žogico ostaja sled. Plazme s tem nimajo problema, mi je pa zadnjič ratalo naštimat neke filtre v nastavitvah in se mi je za žogico poznala sled.
Ne da se mi več pisat...
Screenburn, burn-in, statična slika je vse en in ist izraz za vžgano sliko - zapeče se ti npr. logo od televizijske postaje, ki ga vidiš, čeprav si dal na drug kanal. Novejše Panasonicove plazme nimajo s tem težav. Za LG nisem prepričan.
Ghosting - gledaš tenis in za žogico ostaja sled. Plazme s tem nimajo problema, mi je pa zadnjič ratalo naštimat neke filtre v nastavitvah in se mi je za žogico poznala sled.
Ne da se mi več pisat...

Tugo ::
input lag: časovna razlika med sliko, ko pride v TV (ali monitor) in sliko, ko se prikaže. PRedvsem pomembno pri špilih preko interneta, ko te nekdo ubije, še preden ga zagledaš :)
Drugače pa imaš zamik med recimo govorom in sliko tiste osebe, ki govori po TVju.
Zapeče se slika na plazmi, če imaš eno in isto sliko (nove plazme imajo običajno rešeno to s screen saverjem - ohranjevalnik zaslona).
burn-in....(opeklina-v)?
Tukaj lepo piše.
Drugače pa čas, da se TV "ulaufa". Drugače je ta ista stvar tudi za recimo slušalke, rame,...
Statična slika nastane, ko se neha premikat ;)
Statična, stoječa,...
Na hitro :)
lp, T.
Drugače pa imaš zamik med recimo govorom in sliko tiste osebe, ki govori po TVju.
Zapeče se slika na plazmi, če imaš eno in isto sliko (nove plazme imajo običajno rešeno to s screen saverjem - ohranjevalnik zaslona).
burn-in....(opeklina-v)?
Tukaj lepo piše.
Drugače pa čas, da se TV "ulaufa". Drugače je ta ista stvar tudi za recimo slušalke, rame,...
Statična slika nastane, ko se neha premikat ;)
Statična, stoječa,...
Na hitro :)
lp, T.

Hvala torej za vaš trud in vaše odgovore,sedaj sem zvedel to kar me je zanimalo pri plazmah.
Lp.Rajmund
Lp.Rajmund

Feren ::
Kupujem 37" LCD ali plazmo saj nevem. Cena do cca. 1100eur. Zato vas prosim za mnenja. V večini gledam navadna antena signal, tudi DVDje, v kratkem grem na digitalno TV. Izredno pomembna mi je slika. Gledal sem Philipsov model PFL7603H, prosim za vaša mnenja. predloge ...

1itaknn1 ::
Pozdravljeni
Po ogledu vseh komentarjev v tej temi sem videl, da je za moje potrebe(2.5-3m razdalja,49% sd signal-nogomet,49%hd-tv serije,2%filmi) bestbuy Panasonicova plazma(TH42PX80 za 680eur v MM).
Novi modeli panasonicovih plazem naj bi k nam prisli sele aprila( klical sem v MediaMarket),neve se pa se po kaksni ceni.Ce bo cena novega modela(TX-P42X10E) do 850eur(max900)bi pocakal in kupil novega.Ne bi pa hotel cakat do aprila in videt ceno okoli 1000eur.
Zanima me vase mnenje,kaksno ceno lahko pricakujemo za npr.TX-P42X10E(novejsa-boljsa verzija od hvaljenega TH42PX80).
Lp,Vlado.
Po ogledu vseh komentarjev v tej temi sem videl, da je za moje potrebe(2.5-3m razdalja,49% sd signal-nogomet,49%hd-tv serije,2%filmi) bestbuy Panasonicova plazma(TH42PX80 za 680eur v MM).
Novi modeli panasonicovih plazem naj bi k nam prisli sele aprila( klical sem v MediaMarket),neve se pa se po kaksni ceni.Ce bo cena novega modela(TX-P42X10E) do 850eur(max900)bi pocakal in kupil novega.Ne bi pa hotel cakat do aprila in videt ceno okoli 1000eur.
Zanima me vase mnenje,kaksno ceno lahko pricakujemo za npr.TX-P42X10E(novejsa-boljsa verzija od hvaljenega TH42PX80).
Lp,Vlado.

OldSkul ::
mediamarket uvaža iz nemčije, tam pa bojo x10 panny plazme navoljo že konec februarja. Čudno, da pravijo da dobijo šele aprila...
Če je to res, je kar malo pozno (zame).
Če je to res, je kar malo pozno (zame).

DarwiN ::
Tisti ki kupujete TV, morda je za ramislit glede plazme. Tehnologija namreč visi na nitki, Pioneer in Vizio sta pred kratkim dvignila roke nad to tehnologijo in dejansko samo še Panasonic drži zadevo pred izumrtjem. Tile njihovi novi modeli bi naj sicer imeli nekoliko bolj učinkovito porabo energije, a kljub temu, zelo možno je da bo plazma pristala tako kot HD DVD in mene bi to motilo.
Tveganje seveda ni veliko, tudi če čez ~2 leti plazma umre, še vedno jo lahko uporabljate, vendar je hec ker razlike v kvaliteti med LCD in plazmo praktično ni, v ceni je pa tut minimalna, tako da jaz danes vseeno nebi "tvegal"..
Sicer pa vem da Panasonica vsi hvalite, in to upravičeno.
Tveganje seveda ni veliko, tudi če čez ~2 leti plazma umre, še vedno jo lahko uporabljate, vendar je hec ker razlike v kvaliteti med LCD in plazmo praktično ni, v ceni je pa tut minimalna, tako da jaz danes vseeno nebi "tvegal"..
Sicer pa vem da Panasonica vsi hvalite, in to upravičeno.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!