» »

Plazma ali LCD televizor?

Plazma ali LCD televizor?

««
67 / 154
»»

jonny77 ::

To isto bi mene tudi zanimalo.

Pa še to, kje se lahko spremeni formta slike "po meri"
Malo bi sliko znižal in zožal če se da.

lp

cegu ::

Oldskul: Kako je lahko TV prevelik, menda ma možnost da sliko raztegne in ni črnih robov na vseh štirih straneh?

Fizikalko&Hooger w4500 je 100 Herčna, w4000 pa 50 ali 60; glede na prodajalca v Cityparku v Sony centru.

Sasos: Kakšna je pa razlika med analogno in digitalno anteno?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: cegu ()

PrimozR ::

Pri LCDju so herci itak popolnoma nerelevantni, dokler je vsaj 25 Hz. Slika se tukaj le osvežuje oz. pač TV 'prebere' sliko in jo po potrebi zamenja. Pri CRTjih so herci povedali kolikokrat na sekundo je vsak pixel na ekranu dobil svojo dozo elektronov. Višji Hzji, manj utripanja (oz. pač težje zaznavno). Pri LCDjih tega ni. Pozna se le, če priklopiš na TV komp oz kako konzolo in ti pač nabije FPSje prek te meje. Ampak itak pri 50 Hz to sploh ni problem. 50 FPS je popolnoma igrabilno.

Okapi ::

Pri LCDju so herci itak popolnoma nerelevantni,

Ni res. 100 in 200 Hz televizorji generirajo vmesne sličice, ki do neke mere gladijo sunkovito gibanje.

O.

Aja? Kako pa, če ima v pomnilniku sliko, nove pa še nima?

SasoS ::

Slika ima zamik, tako da vsaj 2, 3 slike hrani v pomnilniku. Hertzi kar se utripanja tiče nimajo veze, imajo pa vezo glede tekočega premikanja. Filmi so v različnih frameratih (24fps BluRay, 25fps PAL, 29.97fps NTSC...), zelo pomaga če lahko TV prikaže večkratnik framerata zato da je tekoče delovanje.

@cegu: mislil sem na sprejemnik...same fizične antene mislim da so enake za DVB-T (le včasih se priporoča da se jo obrne se mi zdi)

@Tomson: Na T-2 in DVB-T sta POP in Kanal A v pravem 16:9. Teži siolu da to porihtajo :D

gregor ::

panasonici plazme imajo skrivne menuje

jaz poznam dva:
servisni menu - jaz ga uporabljam za pregled ur delovanja in pa pt vklopov
hotel menu(mode)- tukaj pa se nastavi privzete vrednosti pri vklopu

Torej meni na 42pz80 gre po tem postopku nastavit HDMI1 kot privzet vhod pri vklopu:

It's called Hotel Mode.This is a hidden Menu. Press and hold the v/- button under the front flap and then press the AV button on the remote 3 times.Set "Hotel Mode" to ON."Initial INPUT" allows you to select the Input you like to start with.If the TV
starts with the integrated analogue or DVB-T Tuner you can also select the channel number with "Initial POS".If you like to start always with the same
Volume use "Initial VOLUME Level".The option "Maximum VOLUME Level" lets you limit the Volume to a certain level.
PLEASE AVOID TO CHANGE "BUTTON LOCK" OR "REMOTE LOCK"!!!

Se pa da še druge stvari nastavit , kot je zgoraj napisano.

Upam da vam bo delovalo, na px80, pz80 mora delovat.
LP

cekr ::

A ima Sony tudi kakšne skrivne menuje? Fajn bi bilo, če bi se dalo kakšno reč še mal spremeniti.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

imi ::

Gregor - hvala!

Koristno informacijo sem uporabil na moji PV700.

:)

Tomson ::

SasoS: saj večino stvari je 16:9 na Popu, samo 24ur po novem ni. Kaj na T-2 vidiš tudi 24ur v 16:9, ne v letterbox formatu?
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Nekaj časa nazaj je bil v 16:9. Bom pogledal zvečer če se spomnim.

paperdoll ::

Pred 2 meseci sem bila 100% prepricana, da bom kupila lg5000. Samo bolj ko berem forume, bolj sem zmedena, zato še enkrat vprasam za par nasvetov:
TV se bo rabil za SD signal (DVB-T) in (mogoče) Siol TV v prihodnosti; divx / dvd, (včasih Hd iz računalnika) filme. Postavljen bo v bolj osvetljeni sobi (sonce sije cel dan). velikost ekrana pride v upoštev 37 ali 40, (42 se mi zdi malo velika), gledalo se bo z razdalje 2,5-3m. rada bi čim lepšo sliko. in (itak) čim ceneje.
Ali je sploh videt razliko v sliki med 1080p in 720p pri teh dimenzijah ekrana? Ali naj kupim LCD (lg5000 + mpeg4 kartica) al kako plazmo (pz80, kaj drugega mogoce? kako se philipsi obnesejo?) ?

Sam bi kupil FullHD zaradi futureproof fakrotrja (baje je 1080i na 720p televiziji obup, 1080i pa je bolj primeren za broadcast kot pa P, saj pobere pol manj od 1080p in le nekaj več bandwidtha kot 720p), v praksi pa je razlika med 1080p in 720p minimalna, seveda odvisno od vira HD signala. Večina stvari na računalniku je bolj tako-tako kvalitete, saj že itak zasedejo precej placa.

24ur je še vedno wide na T-2...

brankan ::

Pozdravljeni,odločil sem se za nakup 32 inch LCD TVja, nagledal sem si nekaj modelov pa vas prosim za pomoč pri izbiri(kaj bi vi na mojem mestu vzeli) v poštev pride samo 32 ,za kaj več ni placa.

Philips PFL-32 9613D
Pioneer KRL-32 V
Panasonic TX-32 LZD85F
Samsung LE 32 A656

Nekako se najbolj oziram k Philipsu,zaradi ambilighta.
Hvala za pomoč

Samo opozorilo - če bo tv v regalu, ambilight ne bo prišel do izraza. Okoli televizorja mora biti vsaj 20-30 cm prostora na obeh straneh, tv pa ob steni, da ambilight pride do izraza.

Drugače bi pa znal biti od teh najboljši Pioneer.

O.

SasoS: Pa midva govoriva o isti zadevi, glede 24ur me zanima, če vidiš sliko v 16:9 brez črnih robov spodaj in zgoraj, brez spreminjanja formata pri TVju? (ker mi je malo čudno, da bi siol sam spreminjal 16:9 format v letterbox format in to samo pri določenih oddajah na Popu)

Aha...slika je pravi 16:9 format, brez črnih robov. TV preklopi na wide, se vidi da je širok GUI od aminota. Si prepričan da tebi WSS ne preklopi na Zoom tam kjer "dela"? :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: SasoS ()

Sigurno ne preklaplja TV ali Amino, ampak PopTV, ker tudi npr. ko grejo iz 24ur ali bivše "kmetije" v reklame, se slika animirano raztegne čez cel ekran, se pravi to naredijo v studiju pri POPu. Na TVju pa imam nastavljen originalni format, tako da imam različno sliko na različnih programih (npr. tujih), ponekod je 16:9, ponekod 16:10, ponekod letterbox, skratka kot oddajajo programi, 4:3 pa Amino spremeni v Wide v osnovi.

Kako pa je npr. smučanje na RTV2 (veleslalom danes npr.), ker pri Siolu je tudi smučanje danes bilo v letterbox formatu, s črnima robovoma spodaj in zgoraj.

Alexius Heristalski ::

Lej, ProPlusovi programi dajo od sebe sliko 4:3LB ali pa sliko, ki preklaplja med formatoma 4:3 in 16:9. Od distributerja je odvisno, katero bo izbral. Drugače pa niti 16:9FF na teh programih ni blazno dobre kakovosti, večinoma sploh ni boljše od 4:3LB. Jebiga, še veliko se bodo morali naučiti (ali pa zamenjati opremo in vhodni material). Vsaj jaz sem zelo zahteven glede tega, ker so me razvadili ORF in 3sat, kjer imajo zadeve urejene, kot se zagre. Ne traja prav dolgo časa, da človeku dopizdi, kakšno žalost od slike nam dostavljajo naše vrle tv postaje. Gledam pa DVB-T na računalniku, kjer je mogoča poštena primerjava, saj ni nekih slikovnih procesorjev, ki bi pacali in pretvarjali sliko, treba je samo izbrati najboljši možni dekoder.

Mam trenutno kabelsko TV, v prihodnje pa znam preit na kak T-2 ali pa siol. Ob napovedani digitalizaciji bi torej rad kupil TV, ki ne bi čez par let že bil neprimeren.

Za IPTV (omenjaš možnost prehoda na T-2 ali siol) je vsaka TV dobra, ker boš moral imeti STB.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

brankan ::

Pozdravljeni,odločil sem se za nakup 32 inch LCD TVja, nagledal sem si nekaj modelov pa vas prosim za pomoč pri izbiri(kaj bi vi na mojem mestu vzeli) v poštev pride samo 32 ,za kaj več ni placa.

Philips PFL-32 9613D
Pioneer KRL-32 V
Panasonic TX-32 LZD85F
Samsung LE 32 A656

Nekako se najbolj oziram k Philipsu,zaradi ambilighta.
Hvala za pomoč

Ja še to,kako se Toshibe obnesejo?

Ma ambilight če mene vprašaš je kič. Moje osebno mnenje.

1080p na 32", to je kot bi kupil Porcheja, živiš pa na vasi kjer so makedamske ceste, daaaaleč od mesta. Ampak dobro, danes ni več pretiranih razlik v ceni, tako da se ni za sekirat.

Sam bi med naštetimi izbral tegale, če nimaš preveč direktne svetlobne na ekran: Samsung

Tudi Pioneer ni slab, ampak pri LCDjih ga Samsung nese. Ostali našteti proizvajalci imajo bistveno slabše panele.

BluPhenix ::

Philips PFL-32 9613D
Pioneer KRL-32 V
Panasonic TX-32 LZD85F
Samsung LE 32 A656

Samsung LE 32 A656

1080p na 32", to je kot bi kupil Porcheja, živiš pa na vasi kjer so makedamske ceste, daaaaleč od mesta. Ampak dobro, danes ni več pretiranih razlik v ceni, tako da se ni za sekirat.

Vse je odvisno od razdalje gledanja, če gleda z manj kot 2m oz 1.5m pride 1080 tudi do izraza. Sicer pa je pri recimo LE32A656 1080 nalepka bolj postranskega pomena, bistveno je bolj elektronika in panel. ki pride s tem modelom.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

1080p na 1.5m in 32" ? whom are you kiding? :-)

42-46" na 1.5m DA, manj ne. Govorimo o tem da je razlika med 720p/1080p vidna. S prostim očesom, da ne bo pomote :)

Jackal ::

Glede teh razdalj gledanja... Je 46" na 3m preblizu? :D

Gledalo bi se pa izključno FullHD vsebine.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Ni.

O.

neki4 ::

čimvečje tem bolj.

Za FHD (1080p) in 3m je še 50" premalo. :(

Leder2008 ::

Zanimam se za nakup televizorja lcd ali plazma. Cena naj bi bila do 1500 evrov. Velikost pa 116cm do 127cm. Kateri model se vam zdi najbolsi in kje ga kupiti. :)

WorlOcK ::

PLAZMA ali LCD to je zdaj uprasanje:D to be ore not to be thats its the quastion?
Ja tisti,ki gledate radi sport na tv...je za vas nalboljsi PLAZMA ker plazma je boljsa v hitrih premikih predmetov na ekranu kot so naprimer igralci ki se hitro premikajo po igriscu...
lcd je dober zaradi kontrasta...in veliko zivih baru,za plazmo je dobro ce jo gledas v temi ker se tedaj vidi dobra kvaliteta slike...

Ce mene uprasas je boljsi LCD ker ima zive barve,kontrast...in je lepsi ker je lcd crne barve zaslOna ,plazmA ma pa barvo ZASLONA kot navadn tv(SE pravi sivooo):'( !!

ZATO KUPUJtE SAM PLAZME,,,,..:)
q6600,EP45-DS3,HD3870 512MB,4GB RAM...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: WorlOcK ()

matej_s ::

Jaz imam plazmo dober mesec (Panasonic TH42PX81V), gledam izključno "navadno" TV preko DVB-T in sem zelo zadovoljen, kristalno čista slika, še posebej na italijanskih programih, predvidevam da zaradi MPEG-2 kodiranaja.
Vsi se čudijo kakšna slika preko sobne antene.

Opozoril bi na nekaj, kar predvidevam da marsikdo ni pozoren pri nakupu, porabo elektrike, plazma 42" HD ready porabi 255W, FullHD 385W in LCD 42" FullHD pa cca. 200W.

WorlOcK je pred mano napisal, da LCD nosi Plazmo v barvah in kontrastu, ko sem kupoval mojo sedanjo TV, razlike v kontrastu nisem opazil, barve pa so definitivno bolj sprane na LCDju (črna ni črna).

To je moje mnenje, in lahko se seveda tudi motim!

lp

SepoX ::

Ja, glede kotrasta in barv je Worlock čisto zgrešil. Plazmin kontrast je čisto v drugi ligi kot lcdjev, v boljši ligi, da se zastopimo.

LCDji imajo res močnejše kontraste in barve, a le ti izgledajo popolnoma nerealno, kar je sicer super za igralne konzole, kar pa se tiče slike ob gledanju TVja ali filmov je PLAZMA boljša izbira, ker ima bolj naravne barve od LCDjev. Zdaj nekateri imajo radi premočne kotraste in barve, potem je LCD prava izbira, za tiste ki pa uživajo ob naravni sliki pa bo PLAZMA pravi nakup.

Poraba je larifari, ker se pri PLAZMI poraba ves čas spreminja, odvisno od svetilnosti, barv, itd. pri LCDjih pa je ves čas enaka, so te meritve tako tako. Dandanes naj bi bila poraba pri LCD/PLAZMAH praktično enaka. Je pa odvisno od modela in proizvajalca seveda.

dado23 ::

Pozdravljeni!

Potrebujem vaš nasvet za nakup te plazme, cena je 1000 EUR:

PANASONIC TH42PY8P TV PLAZMA

http://www.bigbang.si/slika/tv-sprejemn...

TV pa nameravam uporabljati za gledanje TV(UPC telemach) ter za gledanje DVD filomov... Razdalja je 3 metre okvirno...

Ali se splača, da se odločim za digitalno tv, ki jo ponuja UPC? Razmišljam, da bi si tudi kupil WD HD, se splača?

Če imate še kakšno bolj ugodno ponudbo mi prosim predlagajate...

Hvala!

seveda imaš bolj ugodno

http://www.mediamarket.si/index.php?D=3...

to je ena izmed boljših plazem za prikazovanje SD signala, je pa to boljši model od tega ki si ga ti navedel

jaz imam tole:

in sem zelo zadovoljen, uporabljam za HD vsebine predvajane iz HDX 1000 ..

LP

V čem je ta prvi boljši? Sploh ni FULL HD...

ta model, ki ga pa ti imaš, v čem se pa sploh razlikuje od mojega modela, razen v oznaki?

pardon, sem spregledal da imaš full hd v big bang linku

dejastvo pa je da če boš gledal 90% SD signal potem hd ready bolše prikazuje sliko

drugače pa je tako da PY je enako kot PZ, PV pa kot PX (py in pv je za vzhodne evropo, pz in px pa za zahadno)

torej če pogledaš ta link
http://www.mediamarket.si/index.php?D=3

potem je tvoje tv iz big banga tukaj za 790 EUR, morda pa je še kje cenejša...

za razlike med 8 in 80 pa preuči:

http://www.panasonic.de/html/de_DE/2792...

vsekakor razlike so saj je tudi razlika v ceni, vem pa da večina ljudi kupuje px80 ali pz80 ...pz85...pz800

lp

HudPes ::

Včeraj pripeljali Panasonic TH-42PX81FV zaenkrat izredno zadovoljen, digitalen sd signal je res špica. Nisem še priklopil compa, ma kdo kakšen predlog kera AGP kartica z dvi na intel865 plati s celeron 2500 bi bla ok za 720p vsebine?

matej_s ::

Po mojem bo dobra ASUS ATI HD3650 silent, pa še boš imel lahko povezano preko HDMIja.

lp

opajec ::

zanima me za UPC Telemach digitalna varianta,kaj menite o novem Sony 40/46 Z4500 200 MHz, rešil bi se tudi dodatnega STB verjetno ali ne?
A ima kaka plazma FULL HD že vgrajen DVB-C sprejemnik,nisem nič spremljal.
kaki nasveti?
lp

rešil bi se tudi dodatnega STB verjetno ali ne?

Bi. Razen če bi hotel imeti tistega, ki zna tudi snemati. TV je drugače zelo dober, kako je s plazmami in DVB-C, pa ne bi vedel.

Ampak po mojem vgrajeni DVB-C kot prednost upoštevaš samo takrat, ko izbiraš med dvema sicer enako dobrima modeloma (kar se kakovosti slike tiče), od katerih ga en ima, drugi pa ne.

O.

pardon, sem spregledal da imaš full hd v big bang linku

dejastvo pa je da če boš gledal 90% SD signal potem hd ready bolše prikazuje sliko

drugače pa je tako da PY je enako kot PZ, PV pa kot PX (py in pv je za vzhodne evropo, pz in px pa za zahadno)

torej če pogledaš ta link
http://www.mediamarket.si/index.php?D=3

potem je tvoje tv iz big banga tukaj za 790 EUR, morda pa je še kje cenejša...

za razlike med 8 in 80 pa preuči:

http://www.panasonic.de/html/de_DE/2792...

vsekakor razlike so saj je tudi razlika v ceni, vem pa da večina ljudi kupuje px80 ali pz80 ...pz85...pz800

lp

Ko že ravno omenjaš ta cenejši model Plazme, še nekaj ZELO POMEMBNEGA, kar si spustil:

PZ in PX seriji nista namenjeni za analogni signal in splošno ne delujeta pravilno pri nas. Pravctako garancije za te dve seriji ne morete uveljavljati pri nas! Pri nas se servisirajo le serije PV in PY! Ne nasedajte!

Če ne verjameš pokliči na servis, lahko ti dam tudi številko, preverjena informacija!

Pa še pri Big Bangu sem dobil 10% in še dodal 3 leta garancije SE ZGODI, kar je bilo odločilnega pomena. Zdaj sem vsaj miren 3 leta... Tako, da dejansko sem plačal 900 EUR plus 50 EUR garancijo.

Zdaj me pa zanima ali je res opazna razlika pri sliki na Plazmi med UPC kabelsko tv(analogno) in UPC digitalno tv? Ok, pri HD National Geograpcic je sigurno opazna razlika, za ostale programe pa ne vem... Moti me ker dobim še eno škatlo in potem še enega daljinca, kar mi ni ravno všeč... Kaj vi mislite, je takšna razlika, da se splača vzeti dig. tv?

kateri model si sedaj kupil ?

če pač ne upaš kupit pri sivem uvozniku si pač kupil pri big bangu, tu ni nič narobe

jaz ponavadi gledam da dobim čim ceneje, 100 Eur za mene ni malo....
Če se pokvari bom pač peljal nazaj v MM da oni uredijo popravilo

kako to misliš da pz in px serija ne delujeta pravilno pri nas, meni vse deluje normalno (tudi antenski signal) in verjetno nisem edini ki je kupil pri MM ali drugih sivih uvoznikih oz preko spleta (piximania....)
garancija pa je 2 bila 2 leti

za primerjavo, ko sem nazadnje gledal v BB model 50PY80 - 2000 EUR , pri MM pa 1500 EUR, torej 500 Eur razlike, halooo

LP

damirez ::

2 vprašanja glede plazem.

1. A je res, da imajo plazme dinamično porabo energije in sicer, tako je poraba energije odvisna od svetlosti prizora na TVju? Primer: Če je plazma deklerirana da porabi 300w je to max in ti potem ob svetlih prizorih porabi cca 280w ob tehnih pa cca 120w.

2. Tv bomo gledal iz cca 3,5m. Gledal bomo vse malo mešano, kakšen DVD, kakšen kompresiran HD, xbox360 in seveda veliko SDja. Koliko bila optimalna diagonala, da se nebi zgražal ob SDju in pogrešali inče ob 1080p?
42" 46" al 50"
50" potem ne bi bil fullhd

Hvala.

v mislih imam panasonic PZ8 samo še za velikost se odločim.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirez ()

46'' fullhd.

O.

mit3k ::

National geographic HD pa "trga gate" :)

damirez:

1. Res je.

2. 46" na 3,5m bo kar ok. za SD, medtem ko za FHD premalo. Žal je takšen kompromis nemogoč. Ali lep SD ali FHD ki pride do izraza. Za FHD bi MOGOČE na 50" bilo opazit razliko če bi napenjal oči, čeprav je 3.5m kar velika razdalja. SD na 50" pa bi bil ... pač nič kaj prida lep. Že 42" na 3m je SiolTV pač ok, če stopim na 4m pa je slika precej lepša.

Toliko za v razmislek.

gate trga :) 30+ hd filmov, koncertov, serij na mojem hdx 1000 predvajalniku
bbc planet earth 1080p na 42pz80 - slika je res odlična, sicer pa so vse hd zadeve (720 in 1080P) odlične v primerjavi z SD signalom

Lahko pa tudi DVD-ji dobre kvalitete zelo dobro izpadejo ..skoraj kot HD..

LP

miso65 ::

Mene pa zanima, kaj kupiti v mojem primeru.
In sicer izbiram med Panasonic modeloma: TH42PX80 in TH42PZ8.

Več ali manj enake specifikacije, kolikor sem jaz opazil razlik je v resoluciji HD in Full HD in kontrastu.
Seveda to prinese tudi porabo elektrike in pa prvi ima 3 HDMI, drugi le dva.

Večinoma se gleda SD (trenutno SiolTV, v prihodnosti morda T2 ali UPC, kar mislim da drastično ne spremeni zadeve.), nekaj DVD filmov in risank (HD zaenkrat zelo redko 1 na mesec mogoče).
Televizija se gleda iz razdalje 2,5 - 3,5 m.
Kaj mi priporočate, da bom imel najlepšo sliko za gledanje TV-ja (SD) iz te razdalje?

lp
««
67 / 154
»»