Forum » Kaj kupiti » Plazma ali LCD televizor?
Plazma ali LCD televizor?
Dominik76 ::
Mogoče bi pa bilo za poiskusiti z izklopljenim 3/2 in videti rezultat.Če imaš PS3 ali pa možnost
si jo izposoditi, pa še en blu ray z 24p, bi bil jaz zelo vesel če bi se potem oglasil in rekel fantje dela!
si jo izposoditi, pa še en blu ray z 24p, bi bil jaz zelo vesel če bi se potem oglasil in rekel fantje dela!
Kato ::
Na žalost ne poznam nobenega s PS3-ko je pa na moji shoping listi zdaj ko se bo pocenila. Samo Ratchet and Clank in pa Assassin's Creed, potem kupim PS3, en mesec vsaj.
jk ::
Prosim za nasvet. In ja sem prebral skoraj celo temo.
Razdalja uč do ekran 2 - 3m. Torej FHD nima smisla.
Denarja je nekje do 1500€.
Gledal pa bi tudi seveda še SD signal torej....mora bit tudi to ok. SIOL TV pač.
Sam sem gledal Sony KDL - 40D3000K
Kakšen drug predlog mogoče?
Razdalja uč do ekran 2 - 3m. Torej FHD nima smisla.
Denarja je nekje do 1500€.
Gledal pa bi tudi seveda še SD signal torej....mora bit tudi to ok. SIOL TV pač.
Sam sem gledal Sony KDL - 40D3000K
Kakšen drug predlog mogoče?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jk ()
delfinus ::
Novejse plazme od LG, po podatkih ljudi, ki so presedlali iz LG 42PC1R, LG 42PC3R naj ne bi imele vec tako kvalitetne slike, kljub boljsim karakteristikam na papirju (vecje kontrastno razmerje, 100Hz). En komentar. glej komentar kostag (datum:26.09.2007), ki je presedlal iz LG 42PC1R (lanski model) na LG 42PC55.
LINK
LINK
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delfinus ()
hamurabi ::
Delfincek, kako pa je z novejšimi LG LCD-ji? So starejši LCD-ji (v mislih imam 37lc2rr) tudi kvalitetnejši od novejših modelov?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hamurabi ()
Za LCDje pa zal ne vem. Vsekakor pa je zadaj nekaj v zvezi z masovno produkcijo in nizanjem stroskov komponentam in je zgleda quality standard malo padel. Lani je LG blestel, to se je videlo tudi v salonih po kakovosti slike v primerjavi z drugimi plazmami in tudi nagrada EISA za 42PC1RR plazmo je to dokazala. Ta plasma zaslon je popolnoma isti se na 42PC1R in 42PC3R. Letos tega LG ni ponovil in so tisti, ki poznajo razliko malo razocarani. Vsekakor pa se vedno svetujem nakupa teh treh starejsih modelov LGja, ce se se kje dobijo sploh.
Kar pa tebi svetujem je, da si pogledas razliko na svoje oci, bok ob bok, ce se seveda to da. Je pa fora spet ta, da so ponavadi v salonih nastavitve popolnoma faljene in spet ti to ne da 100% uvida. Clovek si mora vzet cas za to in kalibrirati sliko, da vidis kaj je TV zmozen in kje so napake. Ponavadi je najboljs spremljat AVFORUMS, sploh za model, ki ga imas v mislih in se ti zdi zanimiv za nakup. Tam bom dobil tudi verjetno kaksno kritiko ali predlog kaj se je izboljsalo poslabsalo ipd.
lp, D.
Kar pa tebi svetujem je, da si pogledas razliko na svoje oci, bok ob bok, ce se seveda to da. Je pa fora spet ta, da so ponavadi v salonih nastavitve popolnoma faljene in spet ti to ne da 100% uvida. Clovek si mora vzet cas za to in kalibrirati sliko, da vidis kaj je TV zmozen in kje so napake. Ponavadi je najboljs spremljat AVFORUMS, sploh za model, ki ga imas v mislih in se ti zdi zanimiv za nakup. Tam bom dobil tudi verjetno kaksno kritiko ali predlog kaj se je izboljsalo poslabsalo ipd.
lp, D.
planetparty ::
Amis ima ta LG v akciji, zato sme se malo pozanimal, izgleda da je kvaliteta slike na slabem nivoju. Obstaja kakšna alternativa tja do 1000 eur? Sam sem mnenja da se ne splača dat kaj več denarja, ker se tehnologija prehitro razvija.
Http://www.directoryelite.com - Elite Directory
Zgodovina sprememb…
- spremenil: planetparty ()
robibirk obstaja, po mojem mnenju se se vedno splaca pogledati LG42PC3R, LG42PC1R, ce se se dobi. Ali LG42PC1RR, ki je se na voljo za okrog 950EUR, ali pa kak Panasonic TH-42PV70 ali TH-42PV71 za okrog 1.100EUR. To se mi zdijo se dokaj ugodne glede na to kaj ponujajo, sploh ce je prioriteta gledanje TV, DVD, Xvid in pa 720p vsebine. lp, D.
fr1k ::
Tudi jaz sem bil iz specifikacij navdušen nad Sony D3000 serijo.
Potem sem šel gledat (v tri različne trgovine, ker po prvi nisem verjel da je možen tak razkorak med pričakovanjem in dejanskim stanjem) in se povsod razočaral.
Moja opažanja so bila: slika na splošno temna (senzor za svetlobo okolice je obvezno treba izključit), tranzienca barv od svetle do temne slabša od cenejših Sony-jev, da ne govorim o SD sliki ki naj bi bila najboljša med LCD-ji do sedaj: je totalno neostra in zabrisana, ob manj kvalitetnem signalu pa dobesedno zmrzuje, podobno kot MPEG-2 artefakti čez pol ekrana. Poskusil sem npr. isti antenski kabel pretakniti iz 32S2000 modela v D3000 model in rezultat: medtem ko je bila slika na občutno cenejšem modelu še kar OK, na D3000 praktično ni bila gledljiva (izginjala, zmrzovala). Skratka, nad D3000 sem bil totalno razočaran in priporočam previdnost pred nakupom...
Potem sem šel gledat (v tri različne trgovine, ker po prvi nisem verjel da je možen tak razkorak med pričakovanjem in dejanskim stanjem) in se povsod razočaral.
Moja opažanja so bila: slika na splošno temna (senzor za svetlobo okolice je obvezno treba izključit), tranzienca barv od svetle do temne slabša od cenejših Sony-jev, da ne govorim o SD sliki ki naj bi bila najboljša med LCD-ji do sedaj: je totalno neostra in zabrisana, ob manj kvalitetnem signalu pa dobesedno zmrzuje, podobno kot MPEG-2 artefakti čez pol ekrana. Poskusil sem npr. isti antenski kabel pretakniti iz 32S2000 modela v D3000 model in rezultat: medtem ko je bila slika na občutno cenejšem modelu še kar OK, na D3000 praktično ni bila gledljiva (izginjala, zmrzovala). Skratka, nad D3000 sem bil totalno razočaran in priporočam previdnost pred nakupom...
Xtra ::
Se mi ne da usega brat, ampak odgovor na začetno vprašanje je LCD.Pride prav, na HD kanalih, daljša življenska doba(pri plazmi dost kmal svetilnost pade).
Ikarus ::
Ikarus hvala za odgovor. Me pa zanima kako je z burn-in, če nostop gledaš 4:3?
Lp, m
Robova se da v nastavitvah "ugasnit", tako da sta enostavno črna. Ne vem, v čem bi bil problem.
Ps.: V 4:3 gledam le TV, da ne bo pomote. Razen mogoče National Geographic, ta je kar gledljiv v mislim da zoom načinu (čeprav tiste letalske katastrofe ni ravno pametno gledati tako razkošno, ker te je potem strah naslednji dan na letalu, recimo). Mogoče se sliši mal' potratno, da kupiš tako veliko-drago televizijo, da potem naprej uživaš v 4:3, vendar se kar splača, ker je slika vseeno lepša, večja tudi, ker je TV ogromen, nauživaš se pa v dvdjih, pa je. Ironično je najslabša slika TV Slo - tisto raztegovati je res grdo, ker se že v 4:3 slabo drži in se vidi pomanjkanje "informacij". POP je boljši, od "naših" je zanimivo daleč najlepša HTV, vsaj na T-2. Satelitske so že druga pesem, posebej rasturajo nemški kanali - ki jih ne gledam. Drugače pa absolutno priporočam pritrditev na steno, že zaradi estetskega učinka, da se dnevna soba razbremeni elektronike.
Ps2: Zvok ni bohvekaj, sej se da, vendar sam uporabljam izključno zunanje zvočnike.
Lp.
Lp, m
Robova se da v nastavitvah "ugasnit", tako da sta enostavno črna. Ne vem, v čem bi bil problem.
Ps.: V 4:3 gledam le TV, da ne bo pomote. Razen mogoče National Geographic, ta je kar gledljiv v mislim da zoom načinu (čeprav tiste letalske katastrofe ni ravno pametno gledati tako razkošno, ker te je potem strah naslednji dan na letalu, recimo). Mogoče se sliši mal' potratno, da kupiš tako veliko-drago televizijo, da potem naprej uživaš v 4:3, vendar se kar splača, ker je slika vseeno lepša, večja tudi, ker je TV ogromen, nauživaš se pa v dvdjih, pa je. Ironično je najslabša slika TV Slo - tisto raztegovati je res grdo, ker se že v 4:3 slabo drži in se vidi pomanjkanje "informacij". POP je boljši, od "naših" je zanimivo daleč najlepša HTV, vsaj na T-2. Satelitske so že druga pesem, posebej rasturajo nemški kanali - ki jih ne gledam. Drugače pa absolutno priporočam pritrditev na steno, že zaradi estetskega učinka, da se dnevna soba razbremeni elektronike.
Ps2: Zvok ni bohvekaj, sej se da, vendar sam uporabljam izključno zunanje zvočnike.
Lp.
SasoS ::
Problem je v tem ker se pixli na sredi bolj kurijo kot tisti na robovih. Sčasoma imaš zato lahko neenakomerno osvetlitev (plazma s časom izgublja svetilnost...)
bravissimo ::
Pozdravljeni!
Da ne dolgovezim bi še sam dodal moj komentar na temo lcd tv-jev. Včeraj sem dobil na test LCD TV - LG 37-LF65 Full HD. TV sem sposodil predvsem zato, da ugotovim primerno veličino za mojo dnevno in bistvene razlike do CRT-TV. Imam občutek, da se mnogi od vas tukaj sklicujete le na podatke iz karakteristik in raznih testov-forumov po spletu. Dejstvo je, da je najbolje verjet lastnim očem in seveda možnostim oziroma potrebam. Vsi tisti podatki o vsemogočnostih tehnologije so kar precej napihnjeni zato, da primamijo kupca predvsem pa zato, ker je večine le te pri nas le malo uporabna, vsaj kar se tiče gledanja tv programov ali recimo filmov v divx formatu.
Res je, da še nisem sprobal vseh možnsoti (bom čez vikend pa sporočim), bom podal par začetnih ugotovitev:
- kar se tiče igranja ps2 in dvd filmov ni kaj, slika je prefektna, kljub temu, da je bilo priklopljeno preko scarta
- barve so res fenomenalne, mogoče še premočne, črna in bela še posebej
- v ekranu nič ne odseva
- tv programi pa je tako...odvisno od njih samih. eni se vidijo lepo (poptv, slo1, hrt, discovery in podobni tuji) ostali pa so dokaj brez ostrine in prelivajočih barv.
Skratka, lcd tv je vsekakor zanimiva zadeva a za zdaj še večina nepotrebna za navadnega smrtnika ob gledanju analognih tv programov ali in kakšnega "ripanega" filma (brez zamere ps3 ali xbox360 zanesenjaki). Osebno mislim, da je za te reči nepotrebno kupovat full hd in ne vem še kaj, ker se razlika ne opazi, dokler pa bodo blue-ray filmi postali vsakdanjost pri nas ibo še preteklo nekaj časa.
Da ne dolgovezim bi še sam dodal moj komentar na temo lcd tv-jev. Včeraj sem dobil na test LCD TV - LG 37-LF65 Full HD. TV sem sposodil predvsem zato, da ugotovim primerno veličino za mojo dnevno in bistvene razlike do CRT-TV. Imam občutek, da se mnogi od vas tukaj sklicujete le na podatke iz karakteristik in raznih testov-forumov po spletu. Dejstvo je, da je najbolje verjet lastnim očem in seveda možnostim oziroma potrebam. Vsi tisti podatki o vsemogočnostih tehnologije so kar precej napihnjeni zato, da primamijo kupca predvsem pa zato, ker je večine le te pri nas le malo uporabna, vsaj kar se tiče gledanja tv programov ali recimo filmov v divx formatu.
Res je, da še nisem sprobal vseh možnsoti (bom čez vikend pa sporočim), bom podal par začetnih ugotovitev:
- kar se tiče igranja ps2 in dvd filmov ni kaj, slika je prefektna, kljub temu, da je bilo priklopljeno preko scarta
- barve so res fenomenalne, mogoče še premočne, črna in bela še posebej
- v ekranu nič ne odseva
- tv programi pa je tako...odvisno od njih samih. eni se vidijo lepo (poptv, slo1, hrt, discovery in podobni tuji) ostali pa so dokaj brez ostrine in prelivajočih barv.
Skratka, lcd tv je vsekakor zanimiva zadeva a za zdaj še večina nepotrebna za navadnega smrtnika ob gledanju analognih tv programov ali in kakšnega "ripanega" filma (brez zamere ps3 ali xbox360 zanesenjaki). Osebno mislim, da je za te reči nepotrebno kupovat full hd in ne vem še kaj, ker se razlika ne opazi, dokler pa bodo blue-ray filmi postali vsakdanjost pri nas ibo še preteklo nekaj časa.
frajer1 ::
Mislim, da je to tisti Lg, ki ga Mercator ponuja po 780€ na obroke.
Ga ima kolega in je stvar super, sva gledala na DSF-u fuzbal, matr so veliki igralci. Barve lepe, on ma kabelsko, tolk vem.
Tut en DVD je dal gor, super se vidlo, edin ma ga pa res v prostoru, kjer skoraj ni direktne svetlobe, tako da ni bilo nobenih odbojev!
Ne vem kje je blem za 780€ 42 ekran!
Še sam sem se navdušil, čeprav gledam Pioneerja, sam mi je po drugi strani butasto dat 3x več keša za mal lepše barve... ?
Ga ima kolega in je stvar super, sva gledala na DSF-u fuzbal, matr so veliki igralci. Barve lepe, on ma kabelsko, tolk vem.
Tut en DVD je dal gor, super se vidlo, edin ma ga pa res v prostoru, kjer skoraj ni direktne svetlobe, tako da ni bilo nobenih odbojev!
Ne vem kje je blem za 780€ 42 ekran!
Še sam sem se navdušil, čeprav gledam Pioneerja, sam mi je po drugi strani butasto dat 3x več keša za mal lepše barve... ?
Tomson ::
Narediš pa kompromis in vzameš Panasonika ki ni 3x dražji ampak samo 40% ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
samo 780 eurov? zanimivo, ker je drugače povsod okoli 1190. saj pravim, ni slaba zadeva. mogoče so barve preveč nerealne ali pa nismo navajeni. jaz imam doma siol TV in je slika na navadni tv super pri večini programov. moram še videt kako zgleda gledat film preko spominske kartice:
Točno tole akcijsko plazmo sem imel v mislih, izpolnjujem vse pogoje za nakup, dajte mi povedat, če bom zgrešil z nakupom? Po moje je to najboljša ponudba glede cena/kvaliteta. Zanimivo pa je da točno za ta model ni nikjer opisa. 780 € ni dosti za takšno stvar, ki se upoirablja dnevno vsaj 3-5 let. Potem pa se bo že splačalo kupiti kaj boljšega za digitalni signal
Zgodovina sprememb…
- spremenil: planetparty ()
Za 780EUR se definitivno splaca it ze pogledat, ker je to ceneje kot pa v Nemciji!! In to je danes zelo redko oz. skoraj nemogoce v tej ljubi Sloveniji. Sem bi jo pred nakupom vseeno sel pogledat, ce je slika dobra in ce ustreza kakovost slike. Bi se malo pospilal z nastavitvami.
Takole nekako bi naredil, seveda ce ugibam, da so nastavitve v menuju pri tem modelu enake in bi takoj vedel pri cem sem v primerjavi z modelom lani.
PICTURE - PSM - USER1
Contrast:70
Brightness:47
Color:33
Sharpness:65
Tint:0
PICTURE - CSM
Normal
XD - Manual
XD Contrast: OFF
XD Color: ON
XD NR: High
MPEG NR: 1
LOW POWER
Off
Ker ce je slika za silo potem sledi pregovor, nisem tako bogat, da bi kupoval poceni. Zgoraj pa je itak eno mnenje, ki se nanasa na primerjavo LG model 2006 in ta 2007 oz. se malo bolj advance LG model. Lp, D.
Takole nekako bi naredil, seveda ce ugibam, da so nastavitve v menuju pri tem modelu enake in bi takoj vedel pri cem sem v primerjavi z modelom lani.
PICTURE - PSM - USER1
Contrast:70
Brightness:47
Color:33
Sharpness:65
Tint:0
PICTURE - CSM
Normal
XD - Manual
XD Contrast: OFF
XD Color: ON
XD NR: High
MPEG NR: 1
LOW POWER
Off
Ker ce je slika za silo potem sledi pregovor, nisem tako bogat, da bi kupoval poceni. Zgoraj pa je itak eno mnenje, ki se nanasa na primerjavo LG model 2006 in ta 2007 oz. se malo bolj advance LG model. Lp, D.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delfinus ()
mislim, da bom vseeno vzel philipsa, ko bo čas. nekako se mi zdi, da so nad LG glede na to, da so jih kupili pred leti
Philips ni kupil LG ali obratno. LG in Philips imata Joint venture podjetje imenovan LG Philips LCD in skupaj razvijata LCD panele. V tem podjetju ima LG okrog 40% delez, Philips pa po novih podatki pod 20%. Novica
lp, D.
lp, D.
bo držalo. itak je glede panelov dejstvo, da jih proizvaja le par njih po celem svetu. bistvo je po moje v eletkroniki, kjer je Philips dosti bolj kvaliteten.
Eyghon ::
A mogoče kdo ve v čem je finta pri temle LCDju? Prvič namreč vidim oznako NOVITA pri LGjih, pa sem malo skeptičen glede na ceno, ki je ti celih 872,03 €.
ETA: glede plazme v Mercatorju
ETA: glede plazme v Mercatorju
Ponudba velja za vse nove rezidencne uporabnike Amisovih širokopasovnih ADSL storitev s sklenjeno pogodbo ali z dodatno sklenjenim aneksom za vse obstojece narocnike Amisa, za katere bo Amis izstavil poseben kupon za uveljavitev do 25 % akcijskega popusta za nakup plazme LG PLASMA TV 42’’ model 42PC52.
http://www.ConnCounter.com
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Eyghon ()
Redman ::
Imam plazmo lg 42pc1rr. Stara je okol 6 mescev. Danes sem opazu da mi svet ena zelena pikca levo na ekranu. A je to dead pixel? Koliko jih lahko imam za garancijo?
hvala
hvala
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Redman ()
WhiteWolf ::
Panasonic 42PV70-PA. Zanima me, če je PA po kvaliteti kaj slabši od recimo F (nemški trg)?
Niti ne vem, za katere države je mišljen PA.
Niti ne vem, za katere države je mišljen PA.
"Maximus Decimus Meridius: What we do in life, echoes in eternity"
[SkA] ::
Redman, eni temu pravijo "stuck" pixel. Dead naj bi bil črn, ta pa še vedno brca samo ne reagira na menjave barv. Koliko pokvarjenih pixlov naj bi imel, preden ti velja garancija, pa verjetno piše v knjigici z navodili? Malce pobrskaj, ampak dvomim da ti bodo že pri enem sprejeli zadevo garancijsko.
delfincek: zakon, da si napisal nastavitve pa vse
Danes ali jutri najbrž dobim kupon od amisa za 25% popust, pred nakupom bom preveril sliko s tvojimi nastavitvami.
Danes ali jutri najbrž dobim kupon od amisa za 25% popust, pred nakupom bom preveril sliko s tvojimi nastavitvami.
Dodgeviper ::
Fantje in punce
Moje mnenje je tako, dokler se neboste odpravili na samo lokacijo tv-ja in sprobali zadevo ter jo videli z svojimi očmi!
Lahko samo ugibate katera je boljša in ima lepšo sliko, poleg tega je veliko takih katerim bo slika iz nižjega ranga celo lepša kot iz višjega.
Sicer pa tko iz prve roke vam povem, tko kot je negdo malo pred mano omenil zgoraj
Philips in Lg sta sklenila to pogodbo med samo tako kot sta jo Samsung in Sony!
Za informacijo pa Philips kupuje od samsunga VELIKO elektrosnkih delov oz vezij s čipovjem, ter jih vgrajuje v svoje! Pravtako philipsov bluerey naj bi bil v kompletu samsungov.
Samsung pa za razliko od ostalih, kupuje 40% panelov od LG-ja. Kljub temu da ima lasten razvoj. itd itd itd...
Je pa tko iz moje izkušnje ko sem primerjal nekatere Lcd-je se lepo opazi na da določenih posnetkih kateri se ponavljajo in je marsikaj lažje opazit, se vidi da bojo določeni oddenki na nekaterih lcd-jih prikazani na drugih pa spet ne! Govorim pa o približno istemo cenovnemu razredu, zmogljivosti, isti razred lcd panela itd...
Ps: Pri philipsu se mi je mogoče dopadlo to da je v njihovi tovarni ogromno ročnega dela + test za vsako zadevo. Tko da majo malo večjo mojo naklonjenost.
Lp
Moje mnenje je tako, dokler se neboste odpravili na samo lokacijo tv-ja in sprobali zadevo ter jo videli z svojimi očmi!
Lahko samo ugibate katera je boljša in ima lepšo sliko, poleg tega je veliko takih katerim bo slika iz nižjega ranga celo lepša kot iz višjega.
Sicer pa tko iz prve roke vam povem, tko kot je negdo malo pred mano omenil zgoraj
Philips in Lg sta sklenila to pogodbo med samo tako kot sta jo Samsung in Sony!
Za informacijo pa Philips kupuje od samsunga VELIKO elektrosnkih delov oz vezij s čipovjem, ter jih vgrajuje v svoje! Pravtako philipsov bluerey naj bi bil v kompletu samsungov.
Samsung pa za razliko od ostalih, kupuje 40% panelov od LG-ja. Kljub temu da ima lasten razvoj. itd itd itd...
Je pa tko iz moje izkušnje ko sem primerjal nekatere Lcd-je se lepo opazi na da določenih posnetkih kateri se ponavljajo in je marsikaj lažje opazit, se vidi da bojo določeni oddenki na nekaterih lcd-jih prikazani na drugih pa spet ne! Govorim pa o približno istemo cenovnemu razredu, zmogljivosti, isti razred lcd panela itd...
Ps: Pri philipsu se mi je mogoče dopadlo to da je v njihovi tovarni ogromno ročnega dela + test za vsako zadevo. Tko da majo malo večjo mojo naklonjenost.
Lp
WhiteWolf ::
Panasonic 42PV70
1. Kako se pride so skritega menija oz če se da sploh?
2. Koliko ur je potrebno gledati plazmo v ful screen, da se izogneš burn efekta?
1. Kako se pride so skritega menija oz če se da sploh?
2. Koliko ur je potrebno gledati plazmo v ful screen, da se izogneš burn efekta?
"Maximus Decimus Meridius: What we do in life, echoes in eternity"
to robibirk: nastavitve veljajo za gledanje DVDjev, kar je najboljse, da se poskusi. Pri TV pa bi sharpness spustil na ene 50. Ostalo pa bolj ali manj enako. Mogoce tudi kontrast malo manj ene 65. Mal je treba kompenzirat, ker signal ni tako dober. Sicer pa upam, da so nastavitve iste v meniju. Verjetno pa se bo ekran kljub temu malo drugace odzval kot pri lansko letni seriji, saj gre za drug panel. No bos videl, pa povej kak je blo, lp, D.
Tomaz27 ::
Za break-in priporocajo nekje 200 ur ja, ampak s tem se burn-in efekta ne znebis za vedno, pac malo pomaga pri zacetni obrabi, da je bolj enakomerna. Se po 1000 urah pa lahko dobis burn-in, ce bi zelo dolgo imel staticno sliko. Btw vecina nima nobenega break-ina in gledajo TV normalno, pa nimajo problemov z burn in vec, spet drugi so naredli vse, laufali neke dvd-je testne za break-in itd, pa so kasneje vseeno zazgali nekaj not,.. Tak da pomoje je to bedarija, sploh to da ti plazma prvih 300 ur laufa 24/7 in predvaja neki dvd z vzorci,..
Tomaz, nevem če bi temu ravno rekel bedarija. Če se dovolj potrudiš, boš verjetno našel tehnično razlago, zakaj tako. Jaz ti bom kot nek "kredibilen" vir, da je to priporočljivo početje, navedel kar Panasonic:
http://www2.panasonic.com/webapp/wcs/st...
"4. What is the "break-in" period and what should I do during the break-in period to minimize any risk of image retention?
When your plasma TV is initially installed, the first 100 hours of use is known as the "break-in period." During this time, to minimize any risk of image retention, you should:
1. Make sure the plasma TV is in a viewing mode (aspect ratio) that completely fills the screen. The panel is shipped in this condition, in what is called the "Just" mode.
2. Turn down the Picture setting (in the Picture menu) to +0.
3. Briefly engage the 4:3 mode and confirm the side bars are set to "Mid", or "Bright". This can be adjusted in the Set Up menu.
4. Always return the display mode that fills the screen (such as Just, Zoom, Full, or H-FILL).
5. Try not to view channels with stationary backgrounds or logos for extended periods of time.
6. Avoid extended display of static images (video games, computer images, DVD title screens, etc.)."
http://www2.panasonic.com/webapp/wcs/st...
"4. What is the "break-in" period and what should I do during the break-in period to minimize any risk of image retention?
When your plasma TV is initially installed, the first 100 hours of use is known as the "break-in period." During this time, to minimize any risk of image retention, you should:
1. Make sure the plasma TV is in a viewing mode (aspect ratio) that completely fills the screen. The panel is shipped in this condition, in what is called the "Just" mode.
2. Turn down the Picture setting (in the Picture menu) to +0.
3. Briefly engage the 4:3 mode and confirm the side bars are set to "Mid", or "Bright". This can be adjusted in the Set Up menu.
4. Always return the display mode that fills the screen (such as Just, Zoom, Full, or H-FILL).
5. Try not to view channels with stationary backgrounds or logos for extended periods of time.
6. Avoid extended display of static images (video games, computer images, DVD title screens, etc.)."
Verjamem da deluje, kot pa sem povedal, marsikdo tudi brez tega ni imel nobenih problemov, spet drugi pa so tudi po vec 100 urah gledanja se vedno imeli burn-in,.. Tolko pac, da nebi kdo zaj pricakoval cudezev, gledas 100 ur in pol ti problemi izginejo. Pa vecja bedarija se mi zdijo Break-in DVD-ji, ki jih kot sem napisal eni sucejo 24/7 prvih nekaj dni. Ce pa ti v tem casu normalno gledas TV pa logicno da je ok, sej je TV temu namenjen,...
Osebno bi sukal break-in DVD. Zakaj? Zato ker bi teh 100 ur prej minilo, kot če bi v normalnih pogojih gledal TV. Recimo da imam tudi konzolo, ki bi jo želel igrati na plasmi. Prvih 200 ur si definitivno tega ne bi upal privoščiti. Tudi akumulatorske baterije prvič polniš dlje kot je predvideno in v tem času baterije priporočljivo ne koristiš, kot je to predvideno? ;)
Edit: se pa strinjam, da break-in še ne pomeni, da ne boš fasal burn-ina če se potrudiš. Čisto brez skrbi pa tudi ni treba biti - nekdo je pred nekaj meseci zapisal, kako ima od gledanja v 4:3 formatu sedaj na Philips plazmi osvetljene robove, ki se jih ne more znebiti.
Edit: se pa strinjam, da break-in še ne pomeni, da ne boš fasal burn-ina če se potrudiš. Čisto brez skrbi pa tudi ni treba biti - nekdo je pred nekaj meseci zapisal, kako ima od gledanja v 4:3 formatu sedaj na Philips plazmi osvetljene robove, ki se jih ne more znebiti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: [SkA] ()
se strinjam, za konzolarje pride prav hehe. Meni bo pa tv res samo za TV priso prav, tak da sem bolj iz tega stalisca pisal. Pa skoda se mi zdi 300 ur nekaj strom kurit pa pustit plazmo da predvaja kr nekaj v 3 dni. Raje gledam normalno TV pa kake DVD-je itd. Sam itak cakam da bo pv70 za 1000 EUR pa hop po njo hehe.
V tem grmu torej tiči zajec. Da, se čisto strinjam, teh 100 ur lahko preživiš tudi z normalnim gledanjem televizije, seveda ob dodatni previdnosti in upoštevanju priporočenih nastavitev. :)
No se jaz nekaj dodam kar se tice burn ina oz. image retention-a pri LG jih. Sam sem navadni uporabnik in gledalec. Vecinoma pa jo uporabljam za gledanje filmov, DVD in Xvid, redko TV in tu pa tam XBMC (MP3, net radio), kjer je slika ze bolj staticna. LG ima tehnicno dobro reseno s funkcijo ORBITER. Gre za to, da ti na cca. vsake 2 minuti sliko premakne za nekaj milimetrov najprej v levo potem dol potem desno in potem gor. Zadeva pri gledanju ni opazna in nikakor ne moti. Vsekakor pa je ta funkcija zelo koristna, da se znebimo posledic pri staticnih slikah in logotih. Locim pa dvoje: 1. burn in, ki se ga ne da oz se ga zelo tezko odpravi in 2. image retention. Image retention se pojavi, ce npr imas nekaj casa prizgan teletekst ali pa da imam staticno na XboX prizgan XBMC desktop in se potem pri popolni crni sliki vidi odsev, da je nekaj tam bilo prej. Vendar to ni burn in. Ze gledanje kanala na TV ali filma na DVD odplakne to. Se bolj temeljito pa to naredi WHITE WASH funkcija, kjer na celoten zaslon posljemo cisto belo barvo. 5s tega white washa odplakne vse. Sam to redko uporabljam in saj mi ze gledanje dinamicne slike takoj zbrise image retention. Sedaj po enem letu in se malo ima tv okrog 1100 ur in tezav z burn-inom nisem imel. Vsekakor pa je zadevo vseeno treba malce uporabljati z glavo, da se ne zaletimo prevec, sploh na zacetku prvih 200 urc. Verjamem pa, da se z leta v leto dodaja vec tehnologij in, da bo pri plazmah slej kot prej tudi image retention zgodovina.
lp, D.
lp, D.
OChack ::
pr plazmah bo to takrat bolš ko bo bolš tud pri katodnih CRT monitorjih, namreč plazma je sestavlena iz mnogo velikega števila katodnih zaslonov če se prov spomnm ma vsak piksl svojo katodno cev, če ne clo 3 (RBG) zato je kle problem .tko da sam nism največji navdušenec nad plazmam, ter poraba je kr mal prevelka glede na to da štrom ni pocen, vseen sm bl pristaš LCD in upam da ne bo kašnih mrtvih pixlov.
je pa stavr nakupa odvisna od posameznika, tko da ne morem oporekat nobenmu kaj nj kupi, če nekdo smatra da je plazma bolš in ima bolšo sliko nj jo z veseljem kupi, jst mislm da noben TV ni in ne bo bolši od našega 20 let starega grundinga, kateremu smo v vsh teh letih delovanja zamenal sam en tranzistor, ker se ni hotu dost hitr pržgat :)
je pa stavr nakupa odvisna od posameznika, tko da ne morem oporekat nobenmu kaj nj kupi, če nekdo smatra da je plazma bolš in ima bolšo sliko nj jo z veseljem kupi, jst mislm da noben TV ni in ne bo bolši od našega 20 let starega grundinga, kateremu smo v vsh teh letih delovanja zamenal sam en tranzistor, ker se ni hotu dost hitr pržgat :)
Int€l inside, IDIOT Outside
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OChack ()
mislim da plazma pa res nima nobene veze z katodnimi tv. Kolko vem je tukaj vsak piksel napolnjen s plinom, ki se nato obralja itd, kje mas pa ti pri CRT plin itd pa ne vem,.
Pa btw, ce bi bila to katodna TV, bi morala imeti katodno cev in pol nebi mogla bit tak ozka kot je. Najozje TV s katodnimi cevmi dela Samsung s svojo Slim Fit tehnologijo, pa se oni majo geometrijske probleme zaradi manjše cevi,..
Pa btw, ce bi bila to katodna TV, bi morala imeti katodno cev in pol nebi mogla bit tak ozka kot je. Najozje TV s katodnimi cevmi dela Samsung s svojo Slim Fit tehnologijo, pa se oni majo geometrijske probleme zaradi manjše cevi,..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tomaz27 ()
SasoS ::
Princip je podoben. Vsaka celica ima fosforni premaz, tako kot katodna cev. Razlika je pač v tem, da pri katodni cevi elektronski top strelja elektrone, pri plazmi pa se fosfor draži s plinom. V obeh primerih pa je za burn-in kriv fosforni prmaz.