» »

Temperature - podrobno!

Temperature - podrobno!

Myth ::

Ker zadnje čase berem kako se vedno nekomu greje, koliko ima CPU ali disk temperature ali pa celo v sobi, me nekaj zanima.

Ali je lahko računalnik blizu radiatorja (nad oz. za njim so okna)? Nekaj se je govorilo da je to kar konkretno nihanje temperatur in bi "naj bilo škodlivo"?? :\

Kakšne so optimalne temperature vsake enote v računalniku? Resda so manjše bolše. Ampak me zanima, če me more za kaj skrbet če so večje/manjše.

Kot že velikokrat slišano. Postopek : ventilator spredaj -piha not, ventilator ob strani spodaj- piha not, ventilator zgoraj, zadaj, ob strani zgoraj -piha ven. Zanima me kako očinkovito pa deluje to? Oziroma spet me zanimajo optimalne pozicije oz. najbolše pozicije ventilatorčkov, da so temperature dovolj nizke za delovanje sistema?

A več računalnikov skupaj nekje se bolj grejejo( drug drugega) ??

Mogoče še kakšni drugi predlogi glede hlajenja. O vodnem ne razmišljajte!
Zelo vesel bom vsakega dobrega odgovora.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

gofra ::

Jaz se držim par pravil (sicer že omenil v neki drugi temi ampak ajde):

- topel zrak se dviga ergo spodaj noter, zgoraj ven. Preverjeno deluje. Vse drugo za prevetrevanje kište je zgolj slabše.
- ventilator, ki zaradi ovire spredaj ali zadaj ne uspe ustvariti podtlaka ne bo ne pihal oz. ne sesal, ergo naj bo kablovje po kištici lepo pospravljeno (sploh je super če se uporabljajo okrogli kabli). Vse kar imam od kablov v kišti sam je zataknjeno ob robove ohišja in zlepljeno/speto. Res pa je, da sem imel precej sreče z izbiro napajalca (in posledično dolgimi kabli). Prav tako ni fino, če je kje ovira spredaj. Svetujem vsaj 10 cm od vsake odprtine.
- vstopni zrak naj bo karseda hladen - kako se posameznik loti doseganja tega cilja pa je čisto odvisno. Računalnik ob radiatorju vsekakor ni najbolj zdrava izbira, če vemo, da je radiator telo, ki seva toploto.
- tempereture posameznih enot so različne: moj WD 160 GB disk ostaja konstantno hladen (na njem obešen sistem), Maxtor, kjer imam vso ostalo filetarijo pa se kar greje. Resda je tudi starejši. Na pamet govorit je tole težko. Po mojem je čisto odvisno od posameznega modela.
- jasno, več računalnikov, več teles, ki oddajajo toploto = večje temperature. In še tole. Če si ne luftate sobe, če uporabljate kakšno starejšo peč od monitorja (po možnosti kakšnega 40 kilskega 23 colarja) in če ne uporabljate klimatske naprave potem je brezveze jamrat o dvigu temperatur v kišti. Vsa toploto, ki jo oddajo napajalnik, procesor, optične enote, diski, čipovje in monitor nima kam it iz sobe. In lahko obesiš na kišto še takšne monstrume pa ne bo pomagalo nič -> čez strojno opremo bodo razpihavali taisti, poprej ogreti zrak. Temperatura v ohišju z zračnim "hlajenjem" bo v najboljšem primeru (teoretično, v praksi jasno nedosegljivem) primeru enaka tisti zunanji, torej temeperaturi prostora, kjer je računalo. Poskrbite najprej za to!

Upam no, da sem s čim pomagal, sicer pa raje počakaj kakega experta - sam o teh zadevah črpam zgolj iz lastnih kravžljev ;)

Lp

Grimlord ::

Tole si pa zelo lepo napisal. Na kratko povedano bistvo 8-)

Torej fantje, sobo luftat ;)
Iz malenkosti nastane popolnost in popolnost ni malenkost.

Ov3rD0s3 ::

heh ali pa postawiš wentilator (sobni), premera 40cm pred škatlo:D :D :\

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Infrardeče ogrevanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9938086 (22809) energetik
»

Novo ohišje in hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije